Sarmale in foi de varza murata – reteta mamei mele din Ardeal. Sarmale ardelenesti in varza acra la butoi, pusa de noi, umplute cu carne tocata de porc si orez si inconjurate de bucatele fragede de piept de porc (sau costita) crud sau afumat. Le mancam intotdeauna cu smantana si cu felii de paine proaspata.
Sunt convinsa ca fiecare gospodina are propria reteta de sarmale din Ardeal – cu sau fara bulion de rosii, cu sau fara dafin sau alte mirodenii. Eu va prezint sarmalele din casa mea, pe care le consider foarte gustoase. Mama este din Sibiu iar reteta a invatat-o de la strabunica mea Buia (de loc din jud. Mures). In unele zone sarmalele se numesc galuste cu varza sau galuste cu carne.
V-am mai povestit ca facem rar sarmale (o data pe an iarna – cu varza acra – si inca o data vara – cu varza dulce, acrite cu rosii). La noi in casa ele nu fac parte din meniul de Craciun sau Revelion ci le facem prin ianuarie – februarie. Mai des poate facem varza a la Cluj – un fel de sarmale „imprastiate”, cu straturi alternative de varza acra si carne cu orez, bine stropite cu smantana si gatite la cuptor – reteta aici.
Bineinteles ca aceasta reteta de sarmale este invatata de la mama mea, pe care am si chemat-o sa ma asiste si sa ma ajute la procesul tehnologic. A venit cu placere!
Aici gasiti si o reteta de sarmale traditionale romanesti cu suc de rosii si afumatura – vezi aici.
Asta toamna am pus multe muraturi (vezi aici retetele) printre care si varza acra la butoi – reteta aici.
Deoarece butoaiele noastre sunt de plastic si nu foarte mari (de 20 L) am ales capatani de varza mai mici, care sa incapa prin gura lor. Si cu alegerea verzelor pentru murat este o loterie pentru ca trebuie sa aiba frunze subtiri si fine si unele dintre ele le aveau… doar la suprafata (frunzele din interior fiind mai crete si mai groase). Sunt foarte bune de mancat pe post de muratura dar nu si pentru umplut sarmale.
Am reusit sa alegem suficient de multe frunze subtiri ca sa putem face 50 de sarmale (de cca. 5-7 cm lungime) faine si grasune, cu umplutura aromata si gustoasa. La noi sarmalele se mananca cu smantana si paine, nu cu mamaliga. Moda cu mamaliga a venit dupa 1990 in Ardeal si Banat datorita restaurantelor care au introdus-o in meniuri. Mama nu pune bulion la sarmale ci le lasa „albe”, asa cum a invatat din familia ei de la Sibiu.
Am făcut și sarmale coapte în dovleac (bostan) la cuptor exact cu varianta mamei de sarmale – vezi aici.
Din reteta de mai jos rezulta cca. 50 de sarmale in foi de varza murata.
- Umplutura:
- 1 kg carne tocata de porc
- sare, piper negru macinat, boia dulce (paprika) si cimbru uscat
- 100 g orez
- 1 lingura de ulei pentru calit orezul
- 1 si ½ ceapa tocata pentru calit cu orezul
- 1 kg foi de varza (cantarite inainte de scoaterea nervurilor) cca. 50 de buc + cateva foi pentru tocat
- 500 g piept de porc sau costita de porc, crud sau afumat
- ½ ceapa tocata - pentru asezat pe fundul oalei
- 2 linguri de ulei - pentru asezat pe fundul oalei
- 5-6 foi de varza acra tocate fidea pentru fundul oalei si de asezat deasupra sarmalelor
- 300 ml moare de varza pentru acreala
- crengute de cimbru uscat
- optional: o ceasca de bulion sau suc de rosii
- smantana
- paine proaspata
Ingrediente pentru sarmale ardelenesti in frunze de varza acra (murata)
Iata verzele murate de noi, carnea tocata, fasiile de piept de porc crud, orezul, ceapa si condimentele. Se poate pune si un ciolan mic de porc – crud sau afumat.
Mod de preparare sarmale in foi de varza murata – reteta mamei mele
Alegerea si desararea frunzelor de varza acra
Mai intai am ales frunzele de varza eligibile pentru sarmale: adica pe cele marisoare si mai subtiri. Le-am pus deoparte intr-un castron mare cu apa rece si le-am lasat cateva minute ca sa-si mai piarda din acreala si sare. Ulterior le-am scurs bine de apa.
Umplutura de carne tocata si orez pentru sarmale
Condimentele tipice pe care le folosim la sarmale sunt sarea, piperul, cimbrul uscat si putina paprika (boia dulce). Pe langa sarmale mai punem in oala si bucatele de carne de porc mai grasa (piept sau costite).
Noua ne place cu carne cruda dar puteti folosi si afumaturi.
Intr-o cratita am asezat ceapa tocata si o lingura de ulei si am calit-o la foc mediu (cu putina sare) pana a devenit translucida, fara sa se rumeneasca. Am adaugat in cratita si orezul (spalat in cateva ape) si l-am calit si pe acesta 2-3 minute, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Am stins focul si am lasat cratita la racorit.
Am asezat carnea tocata de porc intr-un bol incapator si am asezonat-o cu sare, piper negru macinat, boia dulce si cimbru uscat. Am adaugat si orezul calit cu ceapa si am framantat bine compozitia. Adica mama a framantat-o cu mana si eu am pozat. Boiaua ii da culoare si gust.
Cum se rasucesc sarmalele
Fiecare foaie de varza are o nervura centrala (mai groasa) care trebuie fie subtiata, fie scoasa de tot. Eu am preferat sa o elimin cu un cutit bine ascutit. Nu e nicio problema ca se taie foaia de varza pentru ca marginile ei vor fi rulate spre interiorul sarmalei si nu se pierde umplutura.
Am apropiat marginile foii de varza (de unde am scos nervura) si am asezat cate o lingurita de compozitie de carne tocata pe ea. Am rulat o tura cum se vede in imagini, apoi am inchis marginile laterale peste umplutura si am rulat pana la capat. Sarmalele mele au avut lungimi de cca 5 – 7 cm.
Iata o poza cu cateva sarmale deja infasurate, asezate cuminti intr-un castron. Mie mi-au iesit 50 de bucati.
Cum se cladesc sarmalele in oala
Mama a tocat fasii cateva foi de varza – o parte din ele merg la fundul oalei si restul deasupra sarmalelor.
Mama a adus ditamai oala de 6 L si a inceput sa cladeasca in ea sarmalele.
- Pe fundul oalei a pus 2 linguri de ulei si restul de jumatate de ceapa tocata (cruda, fara sa o caleasca!)
- Urmeaza un strat de varza tocata fasii (jumatate din cata a pregatit)
- Stratul urmator este compus din bucatele de piept de porc (jumatate din cantitatea din reteta)
- In sfarsit vine randul primelor 25 de sarmale, asezate sub forma de raze, bine ingramadite unele langa altele
- Din nou un strat de piept de porc (cealalta jumatate)
- Urmeaza restul de 25 de sarmale
- Ultimul strat este compus din restul de varza tocata
- A mai presarat putin cimbru uscat (sau crengute de cimbru, daca aveti)
Cam asa arata ultimul strat de sarmale care urmeaza a fi acoperit de varza tocata.
Fierbere sarmale in foi de varza murata – reteta mamei mele
Si asa arata cu varza murata tocata si cimbru. Le-a mai pus apa pana la nivelul lor si o cana buna de moare de varza (cam 300 ml). Optional se poate pune acum si o ceasca de bulion sau suc gros de rosii. Noi nu punem. Oala de sarmale este gata de pus la fiert. Le-am lasat la fiert (cu capac intredeschis) timp de 2 ore, la foc mediu.
Aceste sarmale in foi de varza murata sunt foarte gustoase si gatite la cuptor, in oale de lut sau in alte vase termorezistente. Noi le fierbem pe ochiul aragazului. Varza trebuie sa devina frageda si usor de intepat cu furculita. Daca vedeti ca scade lichidul din jur puteti completa cu putina apa.
Iata ca sarmalele au fiert cat trebuie si sunt gata! Mda, miroase tare a sarmale in bucatarie… noroc cu hota. Le-am stins focul si le-am lasat vreo 15 minute sa se odihneasca.
Servire sarmale in foi de varza murata
O portie e de cam 3-4 sarmale plus bucatele fragede de piept de porc. Noi le mancam cu multa smantana si cu pita proaspata.
Mie imi place sa le „sparg” in farfurie si sa-mi pun bucatele de paine in sosul cu smantana 🙂 Sunt fragede si aromate iar umplutura este extrem de buna.
Sunt tare bune sarmalele astea facute cu ajutorul mamei!
Oala asta cu sarmale ne ajunge 3 zile si ne plac si reincalzite. Vorba aia, sarmalele se fac tot mai bune daca le reincalzesti. Nu are rost sa ne apucam de treaba pentru o singura portie de sarmale. Daca vi se par multe, atunci le puteti congela fara probleme.
Daca va plac sarmalele minuscule (cu sos mai rosu) va invit sa cititi reteta sarmalutelor moldovenesti traditionale. Intr-o portie intra 10 asemenea sarmalute.
Aceasta e reteta de sarmale in foi de varza murata a mamei mele. Merita incercata.
Voi cum faceti sarmalele?
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata
Sunt foarte bune. Eu oparesc un pic foile de varza pentru a le desara si a mai scoate acreala, dar cu un drum se si inmoaie frunzele si se ruleaza mai usor.Le fierb cu apa calda pentru a micsora timpul necesar fierberii, iar intre sarmalute pun si bucatele de carnati afumat.
Super, o sa incerc sa fac primele mele sarmale…. urati-mi bafta 🙂 multumesc pentru reteta
Puse apoi la cuptor sunt minunate….s
Da, si la cuptor se pot prepara.
Buna
As dori o reteta buna ptr papanasi cu smantana.Nu mi. A reusit nicio reteta pana acum si EU sunt priceputa in bucate’.
Merci.sylvi
Aici gasesti papanasi fierti, prajiti sau umpluti cu fructe http://savoriurbane.com/tag/papanasi/
[…] face perisoarele din compozitia umpluturii de sarmale, adaugand un albus de ou care sa o lege suplimentar (la sarmale nu pune ou, […]
Sarmalele se invelesc, nu se ruleaza!
Sarmaua este produsul finit: carnea tocata invelita in foaia de varza. Sarmaua in sine nu se inveleste in nimic.
Multumim pentru reteta… invelite, impachetate sau rulate produsul finit tot sarma se numeste 😏
Asteptam mai multe retete
hai sa ne dam mari, ca stim sa vorbim mai bine. si daca eu vreau sa spun ca se „impacheteaza”, care ar fi problema, nu ar mai fi la fel de gustoase sau ce???
Exact 🙂
Hay sa ne luați sarmaua in gura dacă tot nu va convine rețeta doamnei
[…] din carne tocata este similara cu cea de la sarmale (acolo nu pun ou). Se toaca marunt ceapa rosie si se caleste intr-una din cele 2 linguri de ulei. […]
F buna reteta,dar incercati …un mic secret…amestecati compozitia de carne cu putina apa rece,vor deveni si mai pufoase.
Depinde de umiditatea carnii. Ai dreptate, daca e o carne mai seaca poate fi ajutata cu putina apa.
[…] ce putem folosi varza murata? Pai la saramale! Iata aici reteta de sarmale a mamei mele, cu costita de porc intercalata printre ele. O […]
[…] se gateste incet, la foc mic. Devine si mai buna daca este reincalzita a 2-a sau a 3-a zi, ca si sarmalele. Noua ne place mult ciolanul afumat si fiert si il pregatim des sub diverse […]
E primul an în care nu e Mamaia si am făcut eu sarmale de proba. Au ieșit buuuune. Am mai făcut deja voi varza a la Cluj și avut incredere
Foarte bune. În sfârșit stiu cum se fac
[…] O mananc cu drag la pranz, in prima zi de Craciun. De multe ori o inlocuiesc cu friptura de rata. Sarmale? La noi in familie nu se fac de […]
Am o intrebare…nu sunt foarte sigura, dar parca tin minte ca mama in compozitie punea si morcov ras fin si calit cu ceapa(si bulion), acum intrebarea vine: stric sarmalele daca fac asa? Multumesc frumos pentru ca ati ales sa impartasiti cu noi retetele dumneavoastra sunteti minunate mult succes in continuare! Si sarbatori fericite!
Linistita poti pune si morcov. Vor fi foarte gustoase si asa 🙂
In Ardeal se pune bulion, poate nu numai aici. Cand se pune bulionul, cat si de ce nu folositi si voi.
Multumesc!
Poti pune bulion dupa ce cladesti sarmalele in oala si le pui la fiert. La noi in casa nu se pune.
Sarmalele voastre sint albe ca irlandezul pe plaja. Puneti bulion in ele ca sa capete culoare si gust. Abia atunci le puteti numi sarmale.
Bine, măi! Dacă parcurgeai rețeta vedeai cel puțin alte 2 recomandări de sarmale cu suc de roșii… cum vă plac vouă. https://savoriurbane.com/sarmale-traditionale-romanesti-sarmalute-in-foi-de-varza-acra-murata/
Intotdeauna citesc zeci (nu spun sute) de articole despre ceea ce ma intereseaza si abia apoi comentez. Ideia e ca in Transilavania( sau anumite parti ale ei) pasta de rosii lipseste din reteta. Ca trasatura specifica, toata reteta ta e conform cu toate standardele unei mincari complete ( cantitati, ingrediente,mod de preparare, timp), dar totusi lipseste acel ingredient care ii da aspectul si gustul final, acea atingere, acel ” je ne sais quoi” sau ” that litlle something”. In rest totul e perfect. Si ca sa revin la primul comentariu, ce preferi: o piele alba ca laptele sau una bronzata ????
Pielea alba e naturala 😏
[…] Sarmale cu carne […]
[…] gasiti reteta mamei mele de sarmale ardelenesti. Astea sunt pe gustul nostru, cu ele am crescut. In Ardeal si Banat se mananca cu smantana si cu […]
[…] gasiti reteta sarmelelor ardelenesti sau pe cea a sarmalutelor moldovenesti – mici de […]
Foarte bine explicat totul
[…] atat reteta clasica a sarmalelor ardelenesti cat si pe cea a sarmalutelor moldovenesti, mici cat un degetel – reteta […]
Ma bucur mult ca am incercat si reteta voastra, ardeleneasca. Ai mei imi cer sa mai fac ca atre mult le-a placut. Sunteti cele mai tari
[…] sarmale in varza murata (acra) […]
[…] Prin ianuarie facem o tura de sarmale ardelenesti in foi de varza murata, cu costita de porc – reteta aici. […]
[…] de raze, indesandu-le bine. Presarati-le cu verdeata. Incheiati tot cu varza tocata si deasupra. Vedeti aici cum se face. Deasupra se toarna sucul de rosii si se completeaza lichidul cu apa pana la nivelul […]
[…] Atat de faina e aroma porumbului incat e pacat sa o mai acoperim cu alte ierburi aromatice. Da, la sarmalele clasice cu carne pun cimbru uscat insa aici nu este […]
[…] ii mancam cu smantana si presarati cu patrunjel verde. Carnea este condimentata exact ca la reteta de sarmale: cu sare, piper si cimbru. Nu pun ou in umplutura de ardei pentru ca o […]
Va multumesc pentru cea mai buna reteta de sarmale ardelenesti! Asa se fac si la noi la Aiud.
[…] cu cimbru uscat și printre ele strecoară felii crude de piept de porc (nu afumate). Rețeta ei este aici. În Ardeal și Banat mâncăm sarmalele cu smântână și cu pâine, nu cu […]
Eu folosesc si chisatura, adica slanina afumata cu ceapa, tocate si asezonate cu sare si piper. Se pune pe fundul oalei si deasupra sarmalelor. Putina chisatura se pune si in compozitia sarmalelor. La sfarsit, se dreg cu un dres de galbenus de ou cu lapte sau smantana.
Stiu ce e chisatura dar o mancam cu paine, nu gatim cu ea. De sarmale drese cu ou n-am mai auzit.
Le-am pregatit azi si sunt suuuuuper. Multumesc mult pentru reteta 😁
Este exact reteta pe care o folosesc si eu, doar ca adaug si putin bulion si un ingredient care mie mi se pare ca ii da un gust aparte – boia afumata. Sunt cele mai de succes sarmale! Felicitari pentru retetele interesante si bine descrise!
Sunteti de foarte multe ori sursa mea de inspiratie!
Foarte bine editat articolul, din pacate gatitul complex a devenit un lux pe care doar mama sau bunica mai au rabdare sa-l faca. In ziua de azi cat mai mult fast-food si mancare junk 😂. Sarbatori Fericite !!!
Deoarece Mama mea născuta in Sibiu si bunica mea născuta in Buia numai sunt, am fost foarte mișcat când am găsit aceasta rețeta . Mulțumesc !!!!!!!
[…] dar cu ceapă roșie, orez (nu mult!) și cu untură de porc făcută acasă. Practic am făcut rețeta de sarmale a mamei mele (care e sibiancă) cu mențiunea că în compoziție am inclus și o parte din miezul scos din […]
[…] veche de familie – vezi aici. Varza acră iese grozav de bună și de aromată! O folosim la sarmale, la varză a la Cluj, la toroș sau la varză călită dar ne place și să o mâncăm ca atare […]
Sinceră să fiu, am crescut cu sarmale fierte în bulion. Dar, am gustat fără, la o petrecere si pot sa zic, sunt cele mai bune, de aceea sunt aici, am căutat rețeta, delicioase! Fiecare cu gustul lui, mie personal mi se par minunate fără sos de roșii! Le am in cuptor chiar în momentul de față 😁🤤 mulțumesc Oana!😘
Ca sa iasa mai bune se pune cam 1/4 orez si 1/4 ceapa; 100 g orez la 1000 g de carne e prea putin. Practic e 1/10 orez raportat la cantintatea de carne.
NU! În niciun caz nu „înmulțim” umplutura cu orez! 10% este procentul perfect de orez crud față de carne. Nu uita că orezul se umflă de 4-5 ori la fiert!
Mama le face tot la fel:) Am mai mancat la diferite persoane sarmale dar umplute pe langa carne cu multe legume( morcov, ardei, dovlecel). Numai sarmale nu se numesc alea!