Cozonac cu nuca sau rahat – reteta strabunicii mele Buia din Sibiu

220

Cozonac cu nuca sau rahat - reteta strabunicii mele Buia din Sibiu savori urbane 2021

Cozonac cu nuca sau rahat – reteta strabunicii mele. Cozonaci pufosi si aromati, umpluti cu multa nuca sau rahat. O reteta de cozonaci traditionali care se desfac in fasii (pale, fuioare) si care raman proaspeti zile in sir.

Aceasta reteta de cozonac cu nuca sau rahat este cea a strabunicii mele Buia din Sibiu. Priviti in video de mai jos cum arata acest cozonac abia scos din cuptor – se desface in fasii, caiere sau pale!

Buia a fost o mare gospodina, de un rafinament iesit din comun. Nascuta Emilia Cioloca in 1905 in com. Chinari (jud. Mures), fiica preotului greco-catolic Basil Cioloca, Buia (asa o alintam noi) a trait mai multi ani in Bucuresti, insotindu-si fratele, pe Emil Cioloca, care a fost inspector in cadrul Ministerului de Finante (intre 1940-44). Buia a ramas vaduva de foarte tanara, pe cand bunica mea avea doar 5 ani (prin 1930). Emil le-a ajutat in toata aceasta perioada iar Buia s-a revansat cum a putut, ajutand in gospodaria acestuia din Bucuresti.

cozonac pale pale fasii caiere de aluat

E de inteles ca acolo a deprins Buia tehnicile de gatit si retetele frantuzesti (sufleuri, pastete fine, foietaje, brioche, aluat fraged, croissante) precum si modul rafinat de prezentare si decorare al acestora. Bucataria ungureasca si austriaca o stia de acasa, din inima Ardealului. A avut ocazia sa pregateasca dineuri elegante pentru prietenii si cunostintele fratelui sau si, ulterior, pentru propria familie. De la ea a invatat si mama sa gateasca atat de grozav si eu, la randul meu, de la mama. In timpul razboiului, Buia impreuna cu fiica ei (bunica mea Mimi) s-au refugiat in diverse orase, locuind temporar in Timisoara, Alba Iulia, Oradea si apoi stabilindu-se definitiv in Sibiu. Strabunica Buia a trait pana in 1993 (pe cand aveam 20 de ani).

Cozonac cu nuca sau rahat - reteta strabunicii mele savori urbane

Cel mai adesea ea facea cozonac simplu cu stafide si coji de portocala confiate (old school), fara umpluturi de nuca, rahat sau altele. Asa se faceau cozonacii traditionali – vezi aici reteta. E foarte greu sa faci un cozonac simplu care sa fie dulce și gras, aromat si pufos si care sa nu aiba umplutura care te distrage de la calitatea aluatului.

cel mai bun cozonac pufos dulce si aromat reteta pas cu pas

Aceasta reteta de cozonac cu nuca sau rahat este una deosebita, asemanatoare cu briosa frantuzeasca (brioche). Untul din aluat este unul clarifiat, topit si caramelizat – beurre noisette. Nu va temeti, nu patiti nimic daca prajiti un pic untul pana devine roscat si se separa. Acest beurre noisette este folosit in mod curent in bucataria frantuzeasca, atat la deserturi cat si la preparate sarate. Poate ati auzit de celebrul „ghee” – untul clarifiat folosit inca din antichitate in India si Asia Centrala. Nu va puteti imagina ce aroma fantastica are si cum parfumeaza aluatul de cozonac!

Eu fac 2 cozonaci din 700 g de făină dar puteți multiplica rețeta după nevoi. După cum vedeți mai jos folosesc 7 ouă (gălbenușuri+1 ou întreg) iar zahărul nu este exagerat deoarece umpluturile sunt foarte dulci iar per ansamblu cozonacul este perfect echilibrat.

Acest cozonac cu nuca sau rahat nu lipseste de pe masa festiva de Craciun sau Paste, alaturi de alte bunatati. Alternativ facem si baigli cu mac sau nuca, panettone sau cozonac moldovenesc traditional (cu 20 de galbenusuri).

Va mai las o reteta fabuloasa de cozonac (tot cu 10 galbenusuri la 1kg de faina) umplut cu nuca si gem de caise – vezi aici.

Cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri (oua) - reteta traditionala pas cu pas savori urbane

Cozonacul din fundal (al doilea cozonac care se vede partial in imagini) este o treccia russa cu nuca si ciocolata – reteta aici.

Cozonac cu ciocolata si nuca - despicat si impletit (treccia) reteta savori urbane

Din ingredientele de mai jos obtineti 2 cozonaci impletiti, copti in forme de 30 x 10 cm. Puteti sa-i umpleti ca si mine (nuca si rahat) sau separat: unul doar cu nuca si altul doar cu rahat.

5.0 from 88 reviews
Cozonac cu nuca sau rahat - reteta strabunicii mele Buia din Sibiu
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 cozonaci
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat 1 (maia)
  • 300 g faina 000
  • 300 ml lapte caldut
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
Aluat 2
  • 6 galbenusuri + 1 ou intreg
  • 150 g zahar
  • 50 ml rom sau coniac de calitate
  • 8-10 g sare (cca. 1,5 % din faina)
  • 400 g faina 000
  • miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 linguri extract sau 2 plicuri zahar vanilat bourbon
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 120 g unt cu min 80% grasime
Umplutura
  • 400 g nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 200 ml lapte
  • 200 g zahar
  • vanilie
  • coaja confiata de portocala
  • 800 g rahat colorat
In plus
  • 1 galbenus frecat cu putin lapte

 

Cum se face cozonac cu nuca sau rahat?

Explicatii stiintifice

Stiti deja ca sunt pasionata de aluaturi dospite si paine cu maia si ca studiez intens tehnicile si retetele acestora. Din acest motiv am adaptat reteta Buiei tinand cont de explicatiile stiintifice conform carora zaharul si grasimea inhiba formarea retelei de gluten din aluat prin scurtarea fibrelor acesteia. La dospituri ne dorim fibre cat mai lungi si mai elastice pe cand la aluatul fraged (sfaramicios, de tarta) le dorim scurte si friabile. Iata de ce aluatul de tarta se face de la inceput cu zahar si unt si, pe de alta parte, de ce este bine ca la cozonac sa punem zaharul si grasimea spre final, dupa ce exista deja o retea de gluten formata.

Aluatul nr. 1 (maiaua)

Recomand faina tip Manitoba sau faina ungureasca alba Totkomlosi buza liszt (verificati eticheta si alegeti faiurile albe cu min 10% proteine, cel mai bine 13-15% cum are Manitoba!).

faina de forta manitoba si ungureasca pentru aluat de croasante viennoiseries new york rolls pain au chocolat

Am incalzit usor laptele si am dizolvat drojdia in el – FARA adaos de zahar! Am asteptat 5 minute pana a „inflorit” un pic drojdia si am adaugat 300 g faina cernuta deasupra.

Am mixat cu robotul si am obtinut un aluat pe care l-am lasat la odihna 30 de minute, acoperind bolul cu o punga de plastic.

Aluat nr. 2 pentru cozonac

Am topit si prajit untul pentru beurre noisette – unt clarifiat. El trebuie sa se separe (grasimea de proteinele din lapte care se duc la fundul cratitei) si sa miroasa placut a alune prajite, fara sa se arda! Culoarea trebuie sa fie maro roscata, nu neagra.

Dupa ce s-a atins culoare dorita se transfera untul topit intr-un castron si se lasa la racorit. Se racaie bine si fragmentele lipite de fundul si peretii oalei! Ele sunt cele care dau o aroma fenomenala aluatului!

Am separat 6 galbenusuri si le-am asezat intr-un castron. Peste ele am spart si un ou intreg (asa e reteta), am pus zaharul, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie. Eu am extract de vanilie facut in casa cu vodka asa ca nu am mai pus rom suplimentar. Alcoolul este foarte important la cozonaci pentru ca ajuta la cresterea lor in timpul coacerii. Alcoolul se evapora la copt, ridicand aluatul.

Sarea este foarte importanta la dulciuri deoarece ea echilibreaza gustul si potenteaza anumite arome (ciocolata, caramel, vanilie). La paine se pune 2% sare fata de cantitatea de faina din reteta. Eu pun la fel si aici, mai ales ca am mult zahar, oua si grasimi. 2% din 700 g faina inseamna 14 g sare. Pentru ca unora li s-a parut prea sarat (desi nu e) va sfatuiesc sa puneti 1,5% sare, adica 8-10 g. Sa nu va speriati daca aluatul crud pare foarte sarat! Se va echilibra perfect dupa copt.

Am mixat ingredientele de mai sus si am adaugat si untul clarifiat racorit. A iesit un fel de maioneza dulce-sarata 🙂 Am pus restul de 400 g de faina cernuta si am mixat totul bine. Am lasat apoi compozitia la o parte ca sa se odihneasca si ea macar 15 minute.

Cum se framanta aluatul pentru cozonaci?

In sfarsit ne apucam de framantat. Mai intai am mixat cele 2 componente (aluatul 1 cu aluatul 2). Am folosit un robot de bucatarie echipat cu carlig. Dupa omogenizare am cronometrat 10 minute de framantat. A urmat o pauza de 5 minute si apoi alte 10 minute de framantat cu robotul. Daca facem teraba asta cu mana… va dura aproape o ora. Semnul ca aluatul este suficient framantat nu este „asudatul grindei” ci faptul ca puteti intinde cu mana o mica bucatica de aluat sub forma unui dreptunghi, fara ca acesta sa se rupa. In plus, aluatul are aspect neted, este elastic, se intinde in fibre lungi si nu mai adera la peretii vasului.

Am rasturnat aluatul pe masa de lucru unsa cu foarte putin ulei (NU infainata!!) si l-am mai framantat putin si manual. Asa trebuie sa arate: neted, cu mici basicute la suprafata, usor tensionat dar moale.

Am pus aluatul in castron si l-am bagat cu totul in punga de plastic. L-am si cantarit: 1500 g de aluat am aici.

Prima dospire a cozonacului

De-acum trebuie sa dospeasca 90 de minute la temperatura camerei (nu in loc incalzit fortat sau langa surse de caldura). In acest rastimp isi tripleaza volumul. Daca aveti timp puteti lasa aluatul la dospit si la frigider timp de vreo 8 ore.

Am rasturnat aluatul pe masa de lucru unsa cu foarte putin ulei si am verificat stadiul de dospire apasandu-l cu degetele. Daca raman impresiuni inseamna ca e dospit destul. Daca acestea sar inapoi (aluatul isi revine) inseamna ca mai are de stat. Uite cate basicute are in structura!

Am impartit aluatul in 2 (cu cantarul, nu la ochi!). Am obtinut 2 parti a cate 750 g fiecare. Pe rand, le-am intins in forma dreptunghiulara (cu latura dinspre mine de cca. 50 cm) pe masa de lucru. Apoi am taiat foaia in 2 pe lung.

Cum se face umplutura de nuca pentru cozonac?

Mie imi place sa macin nuca mai mare, nu ca pe o faina. Intr-o craticioara am pus la fiert laptele, zaharul si vanilia. Cand acestea au clocotit am adaugat si nuca in craticioara si apoi am stins focul. Am pus si o lingura de cacao pentru culoare si aroma. Am lasat totul la racorit un pic. Optional se poate adauga si o lingura buna de coaja confiata de portocala tocata marunt.

Cat rahat se pune la cozonaci?

Intrebarea asta mi-a pus-o multa lume. Pe cuvantul meu ca desi bagi rahat cu tona in cozonac, acesta parca nici nu se vede cand il tai. Ceva de groaza… Si totusi, cat rahat sa punem ca sa-l si vedem si sa-l simtim? Mult! Eu pun cate 400 g in fiecare spirala care urmeaza a fi impletita, deci 800 g per total.

Intre timp am tocat si rahatul in bucatele mai mici, pe un fund de plastic pudrat din abundenta cu zahar pudra (ca sa nu se lipeasca bucatelele de cutit sau intre ele). Mie imi place rahatul de la Feleacul pentru ca are aromele de pe vremuri, nu tot felul de bazaconii cu gust imposibil (am prins o data un rahat verde de menta…avea gust de pasta de dinti). Rahatul Feleacul se gaseste in Kaufland si probabil ca si in late magazine mai mici.

Cum se umple si ruleaza cozonacul cu nuca sau rahat?

Am impartit umpluturile in 2 (pentru ca mai avem o foaie de aluat ce asteapta sa fie intinsa si taia pe lung). Fie faceti cozonaci asortati ca si mine, compusi dntr-o coarda cu nuca si una cu rahat, fie ii faceti separat: unul doar cu nuca si altul doar cu rahat.

Am netezit crema de nuca si am imprastiat rahatul cat mai omogen. Am rulat fiecare parte obtinand 2 cilindri pe care i-am impletit.

Am procedat identic si cu al doilea cozonac. Am tapetat formele cu hartie de copt si am asezat cozonacii impletiti in ele.

A doua dospire – in forme

Formele cu cozonac le-am bagat cu totul in pungi de plastic si le-am lasat la dospit 2 ore si 30 de minute. Pana ce au crescut asa, pana la buza formei.

Am frecat un galbenus cu putin lapte si am uns cozonacii cu pensula, chiar inainte de a-i baga la copt.

Coacere cozonaci traditionali

Frumos ar fi sa coacem cozonacii in cuptoare cu lemne. In lipsa acestora ii vom coace in cuptoarele casnice. Am incins cuptorul la 180 C – caldura sus + jos + ventilatie – (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am introdus ambele tavi de cozonac pe sina cea mai de jos a cuptorului. Am setat prima etapa de coacere la 20 de minute la 180 C.

Dupa acest rastimp mi-am pregatit 2 bucati de hartie de copt, am deschis cuptorul si am acoperit cozonacii cu acestea ca sa nu se arda. Am redus temperatura la 170 C si am mai copt cozonacii alte 25-30 de minute. Mie mi-au ajuns 50 de minute de coacere dar, in functie de cuptor, acestea pot fi si 45 sau 60 de minute. Testul cu scobitoare nu este relevant pentru ca umplutura este umeda.

Iata cat de minunat este acest cozonac cu nuca sau rahat!

L-am lasat doar 2-3 minute in forma si apoi l=am rasturnat cu mare grija pe un gratar de bucatarie. Cozonacul fierbinte este foarte fragil si se poate rupe usor. Racorirea lui se face lent, pe gratare care sa permita aerisirea pe toate partile. Daca ramane in forma el se va umezi de la condensul creat de aburi. Cozonacul trebuie intors la 5 minute de pe o parte pe alta ca sa nu se turteasca. Ca si painea de casa, cozonacul cald NU se infofoleste in carpe, paturi sau pungi!

Priviti cat de uniform este copt atat la fund cat si pe laterale!

Pastrare si servire cozonac cu nuca sau rahat – reteta strabunicii Buia

Dupa racirea completa se poate trece la degustare 🙂 Buia nu ne lasa sa mancam dospituri calde pentru ca „ni se lipesc matele” de la ele . Ea aseza cozonacii racoriti pe o planseta curata de lemn si ii acoperea cu stergare curate de bucatarie. Cozonacii acestia rezista bine peste o saptamana, fiind foarte zemosi si fragezi. Asa arata taiat cat este caldut.

sectiune cozonac cu nuca reteta buia savori urbane

Asa arata o felie moale si pufoasa care se topeste in gura.

felie de cozonac reteta strabunicii buia din sibiu

Iata si o sectiune prin cozonacul rupt cu mana – se vede structura lui de „caier de lana”, pale, fuioare.

Nu va pot povesti cat de aromat, vanilat si gustos este acest cozonac cu nuca si rahat!

Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca pe strabunica Buia ca tare bun cozonac ne-a invatat sa facem!

Vă recomand și un fabulos cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă cu vișine și ciocolată – rețeta aici.

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată reteta savori urbane 2021

Ce facem cu albusurile ramase de la cozonaci sau maioneze?

In primul rand un chec pufos din albusuri cu nuca si fructe deshidratate – vezi aici.

cel mai pufos chec de albusuri reteta pas cu pas

Avem si reteta video.

Va las mai multe retete cu albusuri ramase aici.

retete cu albusuri ramase de la cozonaci maioneza savori urbane

Daca tineti post, puteti face acest cozonac de post cu cacao, nucă și stafide – pufos și aromat (reteta aici).

cel mai bun cozonac pufos de post reteta pas cu pas

Sper sa va fie de folos aceasta reteta de cozonac cu nuca sau rahat si sa obtineti niste cozonaci dolofani, babani si gustosi! Spor la treaba si Sarbatori Fericite!

Cozonac cu nuca sau rahat - reteta strabunicii mele Buia din Sibiu savori urbane 2021

Cititorii nostri au incercat reteta de cozonac cu nuca si rahat!

Aici gasiti mai multe retete de cozonac

220 COMENTARII

  1. L-am facut Pot sa spun ca este COZONACUL SUPREM. Este aroma,t fin, ce mai, PERFECT.Acum poate sa vina Mos Craciun .Va multumesc pt rabdarea si priceperea de care dati dovada SARBATORI FERICITE

  2. Foarte , foarte deosebita aceasta reteta ! Multumiri si aprecieri pentru detalii si video ! Cu siguranta va fi apaudata la cina de Craciun ! Ma bucur mult ca ati „indraznit” sa folositi acest unt clarifiat/ ghee – minune in reteta . Asteptam mai multe retete de la d-voastra in viitor cu acest ingredient :). Am nevoie de un sfat de la d-voastra ,va rog. Am deja untul clarifiat cumparat dar nu stiu cata cantitate sa folosesc. Multumesc !

  3. buna, incerc cozonacul vostru, dar dupa ce am asamblat aluatul 1 si 2 si l-am pus la crescut, mi-am dat seama ca am uitat sa pun romul. Pot sa-l pun in nuca? Si inca ceva: o sa-mi iasa 2 cozonaci si intrebarea e daca dupa racire as putea pune unul in congelator, ca sa-l mincam cu alta ocazie. Credeti ca-si pierde din calitate?

  4. Buna Oana, incerc cozonacul tau, dar am uitat sa pun romul si acum e la crescut. Crezi ca pot sa-l adug macar in nuca? Si inca ceva, pot sa congelez unul din ei dupa coacere si racire? Isi pierde oare din calitati?

    • Mariana, lasa acum aluatul asa. Poti sa-l pui si la nuca daca vrei. Orice dospitura coapta poate fi congelata dupa ce se raceste complet (paine, cozonaci, etc). Spor la treaba si sa revii cu impresii 🙂

  5. Buna,foarte bun la gust, dar nu mi-au crescut ca si ai tai. Probabil ingredientele mele de aici din Montreal (faina, drojdia, chiar si untul) nu au aceeasi consistenta ca cele din Ro. Dar nu ma las, o sa mai incerc o data.

  6. Multumesc pentru precizari.Robotul meu duce cam 1,3 kg de compozitie asa ca il voi pune in masina de paine , pentru framantat.Ma fascineaza aroma unui astfel de unt.Sper sa-mi iasa .Revin dupa Craciun.Sarbatori cu drag !

  7. Trebuie sa fie tare bun cozonacul acesta! Acum imi scriu reteta, citesc tot ca sa-mi iasa si mie la fel de bun. Am o intrebare: unul dintre cozonaci pare ca are un alt aspect. Pare ca are nuca pe deasupra. Am vazut eu bine?
    Multumesc pentru retetele minunate si va doresc sarbatori fericite!

    • Trebuie all-purpose, sau Manitoba simpla fara agenti de crestere. Cu agent contine praf de copt sau bicarbonat, si se poate folosi pentru blaturi, muffins, biscuiti. Eu am facut cozonac si din faina de paine, care are mai mult gluten, si iese minunat, doar ca trebuie framantat putin mai mult.

    • Am facut reteta ta,unul l-am impletit in 3 ca vroiam si mac ,sa cedem ce iese …revin cu detalii 🙏.Doamne ajuta ! Paste fericit !

  8. Buna. Tocmai am incercat reteta. Sunt la faza 1 de crescut, dar creste cam greu. Sta de 2 ore si abia a dublat volumul. Am avut o problema la framantat. Eu l-am facut cu mixerul cu 2 carlige si de frica sa nu se supraincalzeasca si se se arda mixeru, l-am framantat in serii de cate 5 min. La seria a 2-a (adica la 10 min de framntat) deja crescuse si se desprindea de peretii vasului si arata ca in poza. Incepand cu seria a 3-a de framantat am observat ca aluatul crescuse deja si incepea sa se lipeasca iar. Am framantat in total 5 serii a cate 5 minute, iar aluatul tot nu s-a mai desprins de vas si se lipea pe maini, dar era elastic si se intidea foarte mult. Ori l-am deocheat eu ca prea frumos arata, ori am gresit undeva. Crezi ca mai am vreo sansa sa iasa ceva din aluat?

  9. Gata cozonacii. Gustul este de vis. Sotul meu a zis ca nu a mai mancat vreodata cozonaci atat de buni. Au crapat putin la coacere, dar arata bine. I-am pus deja pe Facebook :-). Multumesc Oana pentru aceasta reteta minunata. As da share retetei, dar nu gasesc butonul. Craciun fericit!

  10. Ai mei s-au lasat 🙁 Desi am respectat exact cantitatile si timpii de coacere. Singura diferenta a fost ca am umplut ambele coarde cu nuca si am dublat evident cantitatea pentru umplutura…

    • Inseamna ca nu s-au copt suficient… Of.. nu toate cuptroarele coc la fel iar experienta este cea care ne ajuta sa ne dam seama daca un cozonac este copt sau mai are nevoie de cateva minute. Sunt sigura ca data viitoare iti vor iesi perfect :). Iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!

  11. Oana, felicitări pentru formularea inteligentă a rețetei, cu frumoase referiri la străbunica ta!
    Mărturisesc faptul că și eu am în minte cozonacii făcuți de bunica mea, ardeleancă din Cluj, născută la Târgu Mureș în 1913 și venită în București din anii 50 ; nimeni nu făcea în București, în casele prietenilor mei, asemenea cozonaci; cu stafide, cu mac, cu nuca- strat gros!!!, cu ciocolată- nu știu , din păcate rețeta, însă știu că era o cremă cu cacao, care rămânea moale în cozonac. Cozonaci înalți, pufoși, cu acea structură unică pe care o exemplifici și comentezi foarte bine..
    Iartă-mi efuziunile sentimentale, dar eu chiar știu bine la ce te referi și îmi permit să spun că reușesc să fac prăjituri bune, chiar tradiționale ardelenești – haioș, baigli , însă cozonaci cum făcea bunica n-am avut curaj încă.
    Voi încerca rețeta ta pentru Anul Nou.
    Sărbători fericite și felicitări pentru redarea în circuit a rețetelor ardelenești!
    Cu drag,
    Aurora

      • Mulțumesc pentru urări!
        Studiez încă rețeta, cum fac de obicei, și m-am informat pe larg despre burro chiarificato (știam rețeta italienească, numai că ei îl folosesc doar pentru frigere ), respectiv brown butter și beurre noisette ( bună ideea cu video-urile!).
        Totuși, se pune întrebarea, având în vedere diferențele de preparare ale untului clarifiat (italienii îl spumuiesc de câteva ori, ceilalți – mai puțin ori deloc și aproape toți îl strecoară, unii foarte insistent,, aceste operațiuni determinând pierderi cantitative) : cantitatea de unt din rețeta ta este de 120 gr unt normal, neprelucrat???…, pentru că în cazul că ar fi vorba de untul deja clarifiat probabil că vorbim de numai circa 60 grame, câte rămân după prelucrare..
        Muțumesc anticipat pentru răspuns și îți doresc un Nou An fericit!

        • In reteta mea se foloseste TOTUL – inclusiv micile fragmente caramelizate de pe fundul oalei. Acelea fac deliciul cozonacului 🙂 Cele 120 g sunt de unt crud, inainte de topire. Va scadea putin deoarece pierde din apa, dar nesemnificativ.

  12. Sarbatori luminoase tuturor! Am incercat si eu reteta de cozonac, insa rezultatul final a fost doar bun la gust. Textura cozonacului a fost una cu aspect sfaramicios si care se aduna in bucati ca de plastilina daca era prinsa intre degete. Am respectat ad-literam intreaga reteta. Mentionez ca aluatul era ok inainte de a doua dospire, adica era moale, elastic si se intindea in foite subtiri si transparente. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc anticipat!

    • Sunt multi factori de care depinde reusita unui cozonac: ingredientele, framantarea, dospirea, coacerea. Undeva sigur ai gresit – din cate imi povestesti cozonacul nu este copt suficient din moment ce aluatul e lipicios. Cred ca cuptorul tau nu incalzeste suficient (difera mult de la o marca la alta). Data viitoare sa-l tii mai mult la copt! Reteta sigur este buna pentru ca e testata de mine in fiecare an iar de-acum si de cititori (vezi pozele de la final). Si eu iti doresc Sarbatori Fericite!

  13. Singurul blog cu retete incercate in prealabil, explicate pas cu pas si in totalitate! Reteta cozonacului este una simpla, usor de facut si extrem de gustoasa. Va multumim pentru minunatele retete!

  14. Multumesc mult pentru reteta.Mi-au iesit niste cozonaci deliciosi,foarte frumosi atat ca gust cat ca si aspect…de parfum nici nu mai spun,aluatul ce cere mancat crud la cat de parfumat e,desi sunt insarcinata m-am abtinut doar sa-l miros :)).Am facut 2 ture de Craciun si acuma deja e in lucru a treia tura.Saru-mana

  15. Reteta voastra este fenomenala! Mi-au iesit niste cozonaci traznet de la prima incercare! Nu am mai avut niciodata un aluat mai elastic si mai pufos decat acesta. Clar repet procedura curand, dar de data asta cu un rahat care nu se lichefiaza chiar asa (a fost ceva rahat de fructe gasit in Antwerp. Trebuia sa merg direct pt ceva turkish delight original, poate). Multumesc pentru ca faceti share la comorile voastre culinare!

  16. ciao Oana,doresc sa te intreb daca poti sa_mi raspunzi de ce cozonacul dupa timpul de coacere ce il indici tu la cozonac pe parti mi se pare ca nu este destul de coapta. ce trebuie sa fac?MUltumesc anticipat!!!

    • Poti prelungi timpul de coacare cu 5-10 minute insa nu mai mult. Cozonacul fierbinte trebuie sa fie moale, sa-ti tremure in maini cand il rastorni din forma, sa-l simti fragil si pufos. El se va mai intari dupa racorire.

  17. Bună ziua! Am discutat eu o rugăminte, dacă folosesc faina manitoba, folosesc aceeași cantitate de faina sau sa o amestec cu una obișnuită? Și în ce proporție? Iar dacă tava mea are 30×15×10 timpul de stat în cuptor se prelungește sau pot da și temperatura ceva mai mare? Va mulțumesc frumos și aveți toată admirația mea! Zi frumoasă cu bucurie!
    Mirela

    • Bună seara. Întrebare urgentă. Pot lăsa aluatul la dospit la rece până mâine dimineață? Vor fi mai mult de opt ore. Dacă da, mâine dimineață îl pot umple direct sau aștept sa ajungă la temperatura camerei? Mulțumesc

  18. Buna ziua! o intrebare as avea: vad ca se pune un accent foarte are pe mixer si nu am ceva prea performant…. mai mult decat niste albusuri sau o maioneza sau frisca mi-e frica sa fac cu el, ca nu are putere. In cazul acesta,, se poate si framantat numai la ana? cat de mult ar trebui? Multumesc!

  19. Eu folosesc la cozonacul cu nuca, nuca macinata amestecata cu zahar si zahar vanilinat pe care o pun pe toata suprafata foii si apoi o rulez. De ce dvs o amestecati cu lapte?

    • O oparim cu lapte fierbinte ca sa se formeze o crema. Astfel cozonacul va fi si mai suculent si se va pastra moale mai multa vreme. Crema aceasta confera umiditate suplimentara.

    • Am mai postat acum o oră o întrebare, dar nu o văd să apară. Repet pentru siguranță: mâine când scot aluatul de la frigider, îl pot umple imediat sau aștept să revină la temperatura camerei? In forme va sta mai mult până să mai crească? Mulțumesc.

  20. Buna, as fi apreciat mai mult reteta daca timpul ar fi fost corect (in loc de 2.5 ore, 6 ore – punand si a doua dospire si coacerea).

    Am inceput munca la ei pe la 6 seara, si nu cred ca mai apuc sa si dorm daca astept sa se dospeasca si in tavi.

    Sper sa merite efortul 🙂

    • Sa stii ca in retetele noastre timpii de preparare sunt cei in care ai ceva de facut efectiv, nu si cei de asteptare (dospire, racorire, etc). Poti baga cozonacii la dospit la frigider peste noapte, inveliti in pungi de plastic (largute, ca sa aiba loc sa creasca). Maine dimineata ii scoti pe masa de bucatarie si ii lasi 30 min- o ora. Inainte de a-i coace ii ungi cu ou. Spor la treaba!

      • Ii putem lasa in frigider pt a doua dospire, cand sunt deja umpluti cu nuca, direct in tava? Sau se pot lasa in frigider la prima dospire, inainte de a-i umple?

  21. Gustul e divin ?! E gustul copilariei, e mirosul camerei ,, din fata” unde bunica tinea cozonacii sub masa acoperiti bine!! Daca o sa ajung vreodata la Arad, o sa va caut sa va strang mana si sa va multumesc pt tot ceea ce faceti! Va imbratisez cu drag si sa aveti parte de un Paste fericit in familie!

  22. Ar trebui sa se indice timpul de lucru exact . Nu doar aprox 2 ore. Ar fi fff fair sa se specifice exact timpul. Cu dospit si preparat . In rest , retele sunt ffff ok

  23. Geniala reteta! Am incercat multe retete, dar asta este wow! Este pe gustul meu din toate punctele de vedere ( dulce, nuca, pufos etc. ). Ai un pic de munca la el ( cel putin prima oara) 🙂 , dar merita tot efortul! Paste minunat!!

  24. Facem reteta impreuna cu sotul meu si suntem la faza de dospire numarul 1. Am respectat bine cantitatile si timpii de framantare cu robotul, dar aluatul pare cam lipicios. Ne temem ca nu va fi usor de intins… El vrea sa adauge faina, dar mi-e teama ca acest lucru va modifica consistenta finala? Ce putem face? Din ce cauza poate fi lipicios acest aluat? Poate au fost ouale prea mari si faina nu este destula?

    • Buna ziua

      As dori sa fac cozonacul si vreau sa intreb daca merge sa folosesc doar umplutura de nuca in ambele parti, deci fără sa pun rahat? Se schimba ceva, ex timpul de coacere?

      Mulțumesc mult

  25. Cristos a Inviat!
    Mi-au iesti super gustosi cozonacii. Unul l-am umplut doar cu nuca iar pe al doilea cu nuca si rahat. Din pacate dupa racire sa lasat..cred ca de vina a fost rahatul care nu prea l-am gasit prin cozonac…sa topit.
    Oricum un cozonac grozav de bun, super gustos si parfumat!
    Multumesc din suftet pt reteta.( eu nu ma prea mananc cozonac, adica trebuie sa fie f. bun , din acesta am mancat mult si cu mare pofta) Excelent!

    • Sa stii ca am mai auzit de rahat care se topeste la copt si „incleiaza” cozonacul. De aceea am si recomandat Feleacul ca fiind marca pe care o folosesc si care are calitate constanta de vreo 50 de ani.

  26. Hristos a înviat! Mulțumesc pt. retete(toate), va urmăresc și bine fac?.
    O întrebare esențială pt. mine. Răspunsul ma va ajuta foarte mult.
    Pentru coacererea cozonacului in cuptor electric, se folosește ventilația sau coacererea normala? Pt ca dacă îl coc la 180 grade coacere normală, partea de jos nu se coace foarte bine. Dacă folosesc ventilația la 160 grade se rumenește și ușor usucă prea mult, mi se pare.

    Mulțumesc, mulțumesc. Prima este pentru retetele voastre și a doua pt răspuns.
    Simona

  27. buna,,, am respectat canditatile dar ldupa ce am impreunat cele doua aluaturi, a trebuit sa mai adaug cam 150g de faina pentru a putea fi legat ca consistenta. nustiu unde am gresit dar mai poate fi faina, din cate stiu faina poate sa nu fie asa de uscata,folosesc faina boromir 000 cu pachetul albastru. dar merita tot efortul sunt mai mult de buni ca un extraordinar,,,,, bravooooo,,,

  28. Exista cozonac si de post? Incerc sa gasesc o reteta de cozonac de post…fetita mea este alergica la oua si lactate. Cozonac la noi in caza nu s-a mai pus pe masa de ceva vreme, din pacate.

    • Cozonacul (ca si painea, de altfel) scade in greutate la copt. Daca crud avea cam 1,600 kg, dupa coacere ramane cam de 1,200 – 1,300 kg. Acestia ai mei au multa umplutura si nu scad foarte mult fata de cozonacii simpli (doar cu stafide).

  29. Servus! Vreau sa iti multumesc mult pentru retetele minunate pe care le-am incercat de multe ori cu bucurie. Eu in fiecare an, de sarbatori, ofer un cozonac celor apropiati. In acest an m-am hotarat sa incerc reteta propusa de tine. Numai ca tavile pe care le-am gasit (unele dragute, decorative, sa ii pot oferi corespunzator) au dimensiunile de 25×7 cm, si nu prea stiu cum sa calculez cantitatile ca sa nu iasa nici prea mici, nici sa dea pe afara. Ma poti ajuta in acest sens? Multumesc inca o data. Sarbatori cu bucurie!

    • Scrie deasupra casetei cu ingrediente „Din ingredientele de mai jos obtineti 2 cozonaci impletiti, copti in forme de 30 x 10 cm.” Formele au fost masurate sus, la gura. Multumim pentru cuvintele frumoase si spor la treaba! te asteptam cu impresii dupa ce coci cozonacii 🙂

  30. Buna si multe felicitari pentru ceea ce faceti ! Am o intrebare legata de gramaj. Cat cantareste un cozonac dupa aceasta reteta? Multumesc si spor in toate !

  31. Buna,

    Am si eu o intrebare : vreau sa fac de la inceput o cantitate mai mare. Credeti ca robotul „duce ” cantitatea dublata de ingrediente?

  32. astazi am facut primii mei cozonaci, dupa reteta ta, si erau foarte importanti pentru mine pentru ca organizez prima masa de Craciun in casa noua, la care vor veni si parintii mei, si voiam sa iasa totul perfect.
    vreau sa ti spun ca au iesit extraordinari, nu ma asteptam la cine stie ce, fiind prima data cand incerc. multumesc!!! 😍😍

  33. Am respectat intocmai reteta, am framantat o ora manual si, dupa aproape 9 ore, am scos din cuptor 2 cozonaci pufosi, cam perpeliti (aici e vina mea), insa cam sarati. Mi s-a reprosat ca sunt sarati si ca mai trebuia zahar
    In plus, nu am putut imparti in 4 aluatul, asa incat sa impletesc, am icercat la primul cozonac, dar era foaia prea subtire, consistenta aluatului era moale, asa incat cand am incercat sa impletesc cele doua parti aluatul se rupea, curgea umplutura…imi venea efectiv sa plang. La al doilea cozonac am intins o singura foaie si am pus umplutura
    Undeva am gresit, dar nu inteleg unde…sarea oricum e prea multa, regret ca am respectat la litera reteta

    • Este evident ca undeva ai gresit si-mi pare rau sa aud asta. Toti cei care au incercat aceasta reteta au fost incantati de rezultat (vezi comentariile si pozele trimise de cititori). Sarbatori Fericite!

  34. Gata! Am terminat si eu cozonacii!!!! Mi s-a parut putin cam laborioasa dar foarte bine explicata si foarte speciala. Abia astept sa ii gustam maine! Multumesc foarte mult pentru acest blog, tot ce incerc iese foarte bine! Craciun fericit si la multi ani, oame i buni si frumosi!

  35. Buna,

    Am incercat reteta astazi si totul a mers perfect pana cand am rulat aluatul umplut. La ambii cozonaci s-a rupt, desi am respectat pas cu pas si am masurat toate ingredientele – ba chiar am folosit mai putin rahat, pentru ca nu mai incapea.

    Oare ce nu e bine?

  36. Am tinut mortis sa folosesc aceeasi faina si tot cu kitchen aid l-am framantat – arata perfect 🙂

    Mai are 30 min de stat la dospit in forma si pare ca si-a revenit, s-a umflat si a mai acoperit din ruptura. Sper sa iasa OK, multumesc!

    • E bine atunci!! 🙂 Lasa-l ca lumea la dospit pana ce creste ca in poze. Dospirea e influentata mult de temperatur ambientala. 2-3 grade in minus in bucatarie pot prelungi dospirea cu cateva ore.

      • A iesit grozav! Cel mai bun cozonac pe care l-am facut pana acum. Nu mai schimb reteta de-acum 🙂

        Multumesc tare, ma indrept acum spre galusti cu prune 🙂

  37. I-am facut si sunt extraordinari de buni. Multumesc pt. reteta. Si pe bunica sotului a chemat-o Cioloca Otilia nascuta in 1921 , a fost casatorita cu un preot greco-catolic.

  38. Am încercat prima oara aceasta rețetă acum un an și uimitor, mi-a ieșit fix asa ca-n poze. Nu credeam ca voi fi în stare vreodată sa fac cozonac. O urmăream pe bunica când eram mica și o consideram o eroina, pentru tot efortul pe care-l depunea frământând la aluat si pentru mândria ce-o avea in ochi când ne vedea pe noi, nepoții, înfulecând cu pofta din cozonacul proaspăt scos din cuptor.
    Foarte bine explicați pășii, cantitățile nu trebuie ajustate, genial totul!
    Mulțumesc !

  39. […] Pentru cei ce nu țin post avem alte rețete de cozonaci, foarte îndrăgite de cititori. Cozonacul străbunicii Buia tronează la loc de cinste pe mesele cititorilor noștri la fiecare Sărbătoare. Străbunica Buia a Oanei ar fi cu siguranță foarte mândră de ea și de voi toți care ați încercat cu succes rețeta. Aici găsiți toate explicațiile pas cu pas. […]

  40. Fac pentru a doua oara acest cozonac, la cererea insistenta a membrilor familiei! Am cateva probleme totusi:\
    1. eu folosesc unt de capra 82% grasime deoarece fetita mea este alergica si la fel si laptele este de capra, 3,5% grasime
    2. am framantat cu mana 1 ora si la inceput am avut emotii deoarece initial aluatul avea o consistenta ciudata fata de alti cozonaci pe care i-am mai facut dar treptat problema s-a remediat
    3 totusi la sfarsit dupa aproape o ora de framantat, aluatul era lipicios pentru maini asa incat am adaugat putin ulei si situatia s-a imbunatatit simtitor. Nu am mai indraznit sa mai adaug ulei desi cred ca mai mergea, dar mi-a fost teama sa nu stric reteta. Acum astept sa creasca , sa-i umplu si sa-i pun la cuptor. fauna folosita a fost Grania si Dobrogea (prima data).
    Credeti ca este o problema daca la sfarsit adaug ulei pentru a permite aluatului sa se desfaca mai bine de pe
    maini si vas? Multumesc!

    • Hmm… faina inseamna ca nu e prea grozava. Nu as mai pune ulei pentru ca reteta are destul unt in ea. Eventual unge foarte putin blatul de lucru cu ulei cand intinzi aluatul pentru umplere.

  41. Buna ziua!

    As putea lasa cozonacul umplut deja la dospit pentru mai mult timp? 7-8 ore? Sa il bag la frigider? Sotuo meu tine post si as vrea sa manance caldut.
    Multumesc!

  42. Am facut si eu acest cozonac aseara. A crescut frumos, s-a copt bine, dar acum, de dimineata, cand l-am taiat, ne-am dat seama ca are foooarte multa umplutura, de abia se poate taia.Am respectat intocmai cantitatile: 400 g nuca si 800 g rahat.Sigur sunt bune cantitatile acestea? Poate v-a scapat un zero ceva, o cifra in plus…

      • Multumesc frumos pentru raspuns! Cred ca am gasit vinovatul: rahatul de la Auchan( nu Feleacul, cum ati zis). Nu s-a topit deloc, cauciuc curat!Am fost foarte uimita sa constat esecul, eu fiind obisnuita cu retetele voastre care nu dau gres niciodata.Pentru mine Savori urbane inseamna perfectiune! TOATE retetele pe care le-am incercat au iesit perfect: coaste, paine, cornulete, zacusca, ciorbe, torturi, fripturi, chiar acum am in lucru niste eclere.Faceti o treaba minunata! Sarbatori fericite

  43. Mulțumesc Oana pentru rețetă strabunicii tale. Am savurat cozonaci in ziua de Crăciun împreună cu prietenii. Vă doresc sărbători binecuvântate!

  44. Super reteta…primii mei cozonaci si mi-au iesit grozavi de buni si crescuti, am urmat reteta pas cu pas, multumim pt toate retetele minunate care le impartasiti cu noi.
    Craciun fericit sa aveti!

  45. Am făcut și eu rețeta Dvs și , de altfel, a fost pentru prima data când am făcut cozonac in viața mea .
    Va felicit pentru rețeta, fabulos !!
    Eu am pus doar nuca și ceva stafide, fără rahat , altfel am respectat întocmai cantitățile și e perfect !

  46. Bună ziua
    Acest aluat nu se împachetează ?
    Am observat că folosiți această tehnică atât la pâine cât și la cozonac.
    Și încă o întrebare va rog, la întins se folosește sucitorului sau se întinde cu palmele ?
    Mulțumesc

  47. Multumesc din suflet pentru aceasta reteta!
    De foarte mult timp caut o reteta perfecta pentru cozonac si iata ca am gasit-o. Multumesc inca o data pentru faptul ca ati dezvaluit secretele dvs., mici trucuri, fara de care nu m-as fi descurcat.

  48. Mulțumesc mult pentru rețetă! Mi-au iedit niste cozonaci minunati, crescuti, pufosi, aromati, de vis. Arată ca in rețetă desi i-am framantat cu un amarat de mixer de mana in 4 serii a câte 5 minute cu câte 2 minute de pauza sa nu se arda amărâtul. Nu-mi vine sa cred, ca nu-s mare experta in cozonaci (abia a 4a oara coc asa ceva), dar de acum numai reteta asta o voi face. Si ca sa va imaginați cat de buni au ieșit, cozonacii mei de începătoare au entuziasmat-o și pe mama care ani de zile a fost sefa unei unitati de patiserie care facea mii de cozonaci de sărbători. Dumnezeu sa o odihnească pe strabunica Buia ca faina reteta a mai lasat posteritatii!

    • Am mai postat acum o oră o întrebare, dar nu o văd să apară. Repet pentru siguranță: mâine când scot aluatul de la frigider, îl pot umple imediat sau aștept să revină la temperatura camerei? In forme va sta mai mult până să mai crească? Mulțumesc

  49. Buna ziua. In reteta spuneti ca se pot lasa pt 8 h la frigider. Punem aluatul la frigider dupa framantare sau dupa ce l-am umplut si asezat in forme ?
    Multumesc frumos.

    • Dupa framantare, cum scrie si in reteta. A doua zi il scoti de la rece si continui restul etapelor iar dosiprea in forme se face la cald (la temperatura camerei). Tine cont de faptul ca va dura de 3 ori mai mult pana se va incalzi aluatul rece, scos din frigider.

  50. Am încercat și eu rețetă asta și a ieșit cel mai frumos și cel mai bun cozonac din cati am făcut pana acum…Cozonacul Suprem!
    Mulțumesc, Savori Urbane!!!!

  51. Bună dimineața! Îmi doresc să fac această rețetă de cozonac de Paști. Am citit cu atenție, inclusiv comentariile. Am câteva întrebări. Aluatul 1, îl pot transfera în alt bol ca să pot pregăti aluatul 2 în același robot? Îmi puteți spune aproximativ, la ce treaptă de viteză trebuie să frământ cu cârligul? Mică, medie, mare? Poate cei care au avut eșec cu aluatul, nu au folosit viteza potrivita. Robotul e o achiziție recentă(poveste lungă) și nu am cartea de instrucțiuni. Mulțumesc.

    • Da, sigur! Eu am lucrat cu robot + mixer de mana dar poti pune deoparte primul aluat. Cu carligul nu se depaseste treapta 3 sau 4 (depinde ce robot ai si cate trepte are). Cam la viteza mica spre medie se lucreaza. Ai grija sa nu trepideze robotul si sa incepa sa se plimbe de capul lui pe masa! Stai langa e!

  52. Mulțumesc. Am văzut în poze că ați folosit și mixerul de mână dar nu sunt lămurita dacă „duce” când se adaugă făina și nu se blochează.

    • Al meu e mixer de mana si duce. Eu la viteza 5 l-am folosit (maxim la al meu). Azi am făcut a doua oara cozonacii, au iesit nemaipomeniti, parca si mai buni ca prima dată. Cu siguranță depinde si de cat de puternic e motorul mixerului de mana. Succes la cozonaci pufosi!

  53. Mulțumesc! Am avut probleme cu aluatul, lipicios maxim, dar de aseară, de la frământare. Am folosit Băneasa, însă aluatul 1 mi-a ieșit perfect, deci nu pot da vina pe făină. Cred că pașii de frământare au fost de vină, în cartea de instrucțiuni scria la frământare se frământă 7 minute și pauză 20. Am făcut trei ture și tot așa „neterminat” rămânea. L-am dezlipit cu greu din vas, de frământat cu mâna nici vorbă, nu am adăugat făina de teamă să nu îl stric. Acum l-am pus în tăvi, nu am împletit nimic, nu aș fi putut. Aștept tura doi de dospire, bășicuțe are la greu, sper să îmi iasă. Doamne ajuta!

  54. Cozonacii au crescut, nu cum trebuia, nici nu am avut pretenții, v-am zis ca aluatul era extrem de lipicios, nu i-am împletit, nu vă zic cât m am chinuit să îi rulez, așa că… Când l-am tăiat, toată umplutura era jos la bază. În schimb toată casa a tăbărât pe el, cu laude pentru gust și arome! Iar la presiune, revenea frumos la loc. Să nu credeți că m-am descurajat! Am să fac încă o porție de Înălțare, cu altă făină, deși văd că e o loterie, ca pe vremea comuniștilor. Mie rețeta mi s-a părut relaxantă, mai ales că se poate face în două etape. Sărbători luminate!

  55. […] Toată familia noastră este amatoare de dospituri pufoase și proaspete care se desfac pale-pale sau caiere (fâșii) fie ele cozonaci sau chiar pâine de casă. Cozonacii noștri sunt extrem de iubiți de cititorii care i-au testat de Crăciun, Paști sau cu alte ocazii. Doresc să amintesc aici de „Regele cozonacilor” sau „Cozonacul suprem” (denumiri date de cititorii noștri), adică cozonacul străbunicii Buia. Este cel mai iubit cozonac Savori Urbane și, de-a lungul anilor, a stat pe mesele de Sărbătoare a sute de mii de cititori care l-au refăcut cu fiecare ocazie. Un cozonac pufos cu cremă de nucă și rahat și aluat preparat cu mult unt (topit și caramelizat – beurre noisette) – rețeta aici. […]

  56. Buna Oana,

    Acum fac cozonacul, este la dospit de vreo 4 – 5 ore. De framantat l-am framantat in robot mai multe serii (cred ca 5 sau 6) a cate 10 minute, cu 5 minute pauza intre ele. Apoi l-am framantat si de mana pe masa de lucru, pana nu s-a mai lipit asa tare. Arata bine, eram multumita. Apoi a mers la dospit si de crescut a crescut (si-a triplat volumul, asa cum trabuia) dar chiar daca e plin de basicute, nu are acea consistenta exemplificata de tine si prin poza, in care lasa impresiuni. Daca il apas, aluatul revine la forma initiala. DIn cauza asta nu pot nici sa-l intind in foi, aluatul revine tot timpul, este prea elastic. Daca insist sa trag de el, pana la urma se rupe. Asa ca il mai las la dospit. Pana la urma, avand in vedere ca e trecut de ora 22:00 am decis sa-l bag in frigider, si ma intorc la el maine dimineata, poate-poate.
    Ce crezi ca se intampla? Oare maine voi putea sa-l intind si sa-l umplu?

    Multumesc anticipat de orice sfat.

    Lucia

    • E bine că l-ai pus la rece. Poți continua dimineața cu umplutul cozonacilor. Va dura ceva mai mult partea de dospire in forme dar rezultatul va fi unul bun. Spor la treabă! 🙂

  57. Bună dimineața,
    As dori sa fac acest cozocac dar întrebarea mea este as putea sa umplu acest cozonac cu mac? Va creste la fel de frumos?

    Mulțumesc mult pentru răspuns.
    Sărbători fericite sa aveți!

  58. Buna ziua, deranjez cu o intrebare, pt aceasta reteta de 2 cozonaci daca nu se vrea umplutura de rahat ci doar de nuca si cacao, trebuie dublate toate cantitatile de la „umplutura” ? in afara de rahat, evident? Multumesc si sarbatori fericite.

  59. Buna ziua, va citesc rețetele de ceva timp, multe din ele le-am și incercat, au ieșit niste minunății și am fost lăudată de fiecare data.
    Azi am incercat și această rețetă de cozonac, caut de mult o rețeta ca aceasta în care cozonacul sa fie ca și cel al străbunicii mele, cozonacul tras în fire, eram tare micuța când am mâncat acest cozonac, rețeta din păcate nu am putut sa o recuperăm, alte rețete de cozonac am mai făcut dar nu erau ce cautam eu. Am făcut totul așa cum scrie, a rămas puțin lipicios, mi-am dat seama că este din cauza făinii cu toate că era una specială pentru cozonaci am reușit să îi finalizez cu brio, doar că la mine cantitatea de aluat după dospirea de 90 de minute a fost de patru ori mai multa, nu cred sa fie asta o problema, sau poate am greșit undeva… Dar au ieșit o minunăție de cozonaci la final, exact așa cum erau cei ai străbunicii mele😍, iar de arătat, arăta ca și cei de aici, și își revin daca ii strânge între degete…😉
    Îți mulțumesc pentru că exiști și că îmi readuci in casa gustul copilăriei și îmi aduci aminte rețetele pierdute în timp ale celor dragi care au plecat de langa mine înainte de a putea eu să învăț ce înseamnă bucatarie!
    Sunt foarte multe rețete pe care după ce le-am executat meticulos exact așa cum le-ai scris mi-am dat seama că sunt cele din casa „copilăriei” mele.
    Sărbători fericite, alaturi de cei dragi!

  60. O reteta geniala !!! Am primit laude de la persoane in varsta , induiosate sa simta din nou „gustul copilariei ” . Cozonacii i-am facut de Craciun . A fost a 2-a oara cand am facut cozonaci .Am respectat indicatiile si a iesit o minunatie . Multumesc mult mult mult ! Pentru generozitatea ta, pentru felul in care ai povestit-o , pentru placerea gustului !❤️

  61. Bună seara,
    Îmi puteți spune, drojdia uscata o folosim la fel ca pe cea proaspătă? O folosim in lapte călduț și făină….ca pe cea proaspătă? Sau renunțăm la faza de maia și o amestecăm direct cu făina?
    Multumesc pentru rețete și timpul alocat sa ne ajutați cu sfaturi!

    • Buna. Fac acest cozonac a doua oara. Prima data mi-a iesit foarte bun… Dar acum nu mai tin minte daca primul aluat trebuie sa creasca. Nu mi se pare ca s-a umflat vreun pic in cele 30 min. Multumesc mult! Oana

  62. Buna Oana,
    Am găsit întâmplator rețeta ta de cozonac și mi a plăcut mult descrierea. Îmi doream un cozonac care sa se rupă fâșii. Vreau sa ți spun ca am 50 de ani și nu am mai făcut niciodată cozonac ☺️. Așa ca ieri după masa m am apucat de treaba. Am avut emoții ca pe vremuri la școala înaintea examenelor 😊. Când am realizat ca ma va apuca miezul nopții făcând cozonaci, m am hotărât sa bag aluatul peste noapte la frigider și sa continui azi. Așa ca azi la ora 7 eram in bucatarie. Mi am întins aluatul împărțit in doua, l am umplut numai cu nuca ( noi trăim in Germania și “rahat “ nu găsesc la tot locul) apoi i am lăsat trei ore la dospit și apoi i am copt.
    Concluzia este ca mi au ieșit doi cozonaci nemaipomeniți , mulțumită ție, și doresc sa ți mulțumesc din suflet. Îți mulțumesc ca mi ai readus in casa gustul și mirosul copilăriei pe meleagurile din Schwarzwald!
    Mulțumesc mult Oana și îți doresc un Paste fericit și liniștit alături de cei dragi!

  63. Te-ai gândit că poate TU ai o problemă cu cuptorul și că acesta nu coace bine??? Nu de alta dar la finalul rețetei sunt poze trimise de cititorii care au copt cozonacii exact cum am indicat în rețetă și LOR le-au reușit perfect! NU este nimic greșit în rețetele noastre deoarece sunt redate exact temperaturile folosite de noi (tot cuptor electric avem și noi).

  64. Incepatoare in privinta cozonacilor si mi-a iesit din prima. Singura modificare care am facut-o recomandata de sora mea, in loc de rahat am folosit cauze confiate si stafide. Modificarea care am mai facut-o, am dat cuptorul electric la 170 grade celsius si au iesit superi!

  65. Aluatul este greu de lucrat la mana fiind umed si lipicios (imposibil pentru mine, mai ales partea de omogenizare a celor doua aluaturi). Dar stiu ca la cozonac aluatul trebuie sa fie moale. L-am amestecat / framantat cu mixerul de mana cu accesoriile de framantare. Am respectat intocmai reteta, doar ca am inlocuit zaharul cu fructoza.
    Am rupt unul cat era cald, nu se desfacea in caiere, dar asta cred ca e datorita faptului ca nu a fost framantat destul. Am fost un pic trista, dat fiind ca maica-mea si bunica-mea au fost maestre in ale cozonacului si ma chinui de ceva vreme sa reusesc textura aceea de caiere. Dar mi-a trecut tristetea cand am gustat. Deliciosi 🙂

  66. E prima dată când fac cozonac. Am urmat reteta si mi-au iesit niște cozonaci perfecți! Nu am reusit sa le fac poze pentru ca desi nu se recomanda consumul cat sunt calzi, cu 8 copii in jur nu am putut respecta regula ☺.
    Am folosit o faina de la Lidl, cea cu ambalaj mov pentru cozonac. Am adus-o cu vreo 2 zile inainte in bucătărie la căldură, asa facea bunica mea. S-a uscat asa de fain încât a absorbit mai mult lapte decat in reteta.
    Oricum, e o reteta mai laborioasă dar cozonacii imi amintesc de cei ai bunicii mele… ea ii cocea in cuptor de lemne. Doamne, multumim pentru așa bunici.

  67. Buna seara!
    Am si o intrebare in legatura cu celebru cozonac 🤗pot pune direct unt Ghee sau nu?
    Are acelasi gust ca si cel din rețeta Bunici?🤗
    Mulțumesc frumos!

  68. Bună Oana.
    Am in plan să încerc această rețetă de Crăciun. Aș avea două nelămuriri, și poate mă poți ajuta?!
    1. Locuiesc in Danemarca, iar aici, faina se numește altfel decât în România. Am găsit în magazine Manitoba, Tip 00, Hvedemel (gen all purpose), Hvedemel med 12% protein.. Nu-mi amintesc sa fi văzut „Tip 000”. Mai caut, dar în caz că nu găsesc, oare care din ele sa o folosesc?
    2. Probabil că nu voi avea timp sa fac rețeta de la a-z într-o singură zi. De aceea, mă gândesc să las prima dospire în frigider peste noapte. Întrebarea este, după ce scot aluatul din frigider, trec direct la formarea cozonacilor? Sau îl las sa ajungă la temperatura camerei, iar apoi ii formez și îi las la dospit in tăvi? Am căutat răspuns în commenturi, dar nu găsesc.
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
    Felicitări pentru un site minunat! 👌🏼👍🏼
    Cu drag, Claudia.

  69. Mulțumesc pt aceasta rețetă de cozonac, îl prepar de 6 ani la fiecare sărbătoare de Paști si Crăciun. Cel mai mult îmi place cât de pufos este, nu rămâne nici măcar un colt nemâncat.

  70. Va mulțumesc cu recunostinta pentru toate rețetele.Am făcut cozonacii după reteta străbunicii dumneavoastră,au ieșit cei mai buni făcuți de mine vreodata!Orice reteta doresc sa fac sunteți primele cu care ma consult și deși nu sunt ardeleanca sunteți în totalitate pe gustul meu.Spor!

  71. Buna ziua. Urmaresc de ceva timp blog il dvs. Am o intrebare, pt cozonacul cu nuca si rahat, cantitatea de faina este 500gsau 700g.Cam asa reiese din al doilea aluat ca se mai adauga 200g .Care este cantitatea corecta? Multumesc anticipat

  72. Sarbatori fericite! Foarte bine mi a iesit cozonacul. Am mai incercat diverse retete pana acum dar niciuna nu mi a iesit asa de bine! Multumesc foarte mult! De acum voi face doar dupa retata aceasta.

  73. As vrea sa fac aceasta reteta ,suna foarte bine si ca de obicei am incredere! Doar ca am nevoie de putin ajutor si anume la umplutura as vrea sa renunt la nuca din cauza alergiilor copilului si nu stiu cum as putea face sa iasa o umplutura cu cacao destul de consistenta ..Cum as putea sa o fac? Un sfat ar fi binevenit,multumesc!

  74. Buna ziua! Se poate inlocui untul cu uleiul? Daca da, ce cantitate ar trebui sa pun pentru aceeasi reteta, adica 2? Multumesc si felicitari pt minunatul blog!

  75. La multi ani si la mai multe retete si reusite!
    Am facut cozonaci dupa reteta bunicii Buia si mi-au iesit fantastic doar ca aluatul final era prea moale si a mai necesitat 300 g faina(am folosit Delizia 000).Aluatul 2 era prea moale cu 200 g faina.Nu inteleg ce s-a intamplat.Am folosit exact cantitatile din reteta.Totusi,cu cele 300 g in plus de faina aluatul s-a lucrat perfect si a crescut de minune.In tavi mi-au crescut pana peste margine in doar o ora.Totul a fost perfect dar nu inteleg ce s-a intamplat cu faina.Vreau sa ma lamuresc fiindca as vrea sa pastrez reteta aceasta ca pe una de suflet pe care sa o transmit si eu mai departe fetei mele.Mii de multumiri,Doamne-ajuta!

  76. Buna , fac cozonacul acesta de câțiva ani și a ieșit de fiecare dată , văd ca ați modificat rețeta și mă dus în eroare ? Din ce motiv ați modificat rețeta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.