Provizii decente pentru carantina (izolare) impusă de pandemia cu coronavirus (COVID-19)

6

Provizii pentru izolare sau carantina impusă de pandemia cu coronavirus (COVID-19) savori urbane

Provizii decente pentru carantina (izolare) impusă de pandemia cu coronavirus (COVID-19). Aprovizionează-te rațional și stai acasă! De ce am nevoie în carantină? Ce ar trebui să cumpăr și pentru câte zile? Ce nu ar trebui să lipsească din gospodărie în această perioadă?

Dragilor, ne-am tot gândit dacă să scriem sau nu ceva despre actuala pandemie COVID-19 provocată de coronavirus și am decis că DA. Blogul nostru este citit de peste 3 milioane de cititori pe lună și din respect pentru ei am luat această decizie.

Treaba este serioasă, nu poate fi ignorată. De ce? Pentru că acest virus se răspândește mult mai rapid decât alte virusuri gripale iar șansele de fi contaminați sunt foarte mari. Adică fiecare dintre noi are șanse mai mari să contracteze boala decât să rămână sănătos. Asta este realitatea confirmată de către Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) și de către DSU (Departamentul de Situații de Urgență din România). Dacă Germania a anunțat astăzi că estimează o viitoare contaminare în procent de 60-70% a populației ei cu coronavirus (și știm cât de disciplinați sunt nemții și cam cu ce norme de igienă sunt obișnuiți) atunci la noi probabil că procentul poate merge lejer mult mai sus.

Pe site-ul OMS sau WHO sunt oferite rapoarte zilnice (corecte) cu privire la noile cazuri de îmbolnăviri și decese (pe țări) – vezi aici. Palierul de vârstă care înregistrează cele mai multe decese este cel de peste 80 de ani dar asta nu înseamnă că nu au murit și cei mai tineri! Și încă mulți.

Primul sfat (și cel mai util) este SPĂLAȚI-VĂ PE MÂINI de câteva zeci de ori pe zi! Cu apă și săpun sau cu geluri speciale care nu necesită clătire.

Al doilea sfat: STAȚI ACASĂ! Nu ieșiți decât dacă este absolută nevoie și evitați locurile aglomerate! Nu mai e OK să ieși zilnic după 1 iaurt și 1 corn. Ia-ți mai multe deodată și limitează-ți ieșirile!

Uite cum se face cea mai simplă pâine de casă coaptă în formă de cozonac sau chec – rețeta aici. Este special gândită pentru începători. Nu mai ieși zilnic după pâine!

Pâine albă simplă coaptă în formă de cozonac - rețeta de pâine tip „cărămidă”savori urbane

În multe zone nu se mai găsește drojdie așa că vă recomand să încercați rețeta de pâine cu bicarbonat sau praf de copt (irish soda bread) – vezi aici.

Pâine fără drojdie și fără dospire - rețeta rapidă de irish soda bread savori urbane

Sau aceste lipii sau turte de post fără drojdie coapte la tigaie – vezi aici.

Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post) chapata savori urbane

Cazurile de infectare din România se raportează direct la 112 iar informații despre prevenție sau boala în sine se pot obține de la numărul verde (gratuit) de mai jos: 0800 800 358. 

linie telefonica speciala informatii coronavirus covid 19

Fără panică! Nu ne ajută cu nimic dacă ne frângem mâinile și ne agităm inutil. Carantina este o perioadă de „consemn la domiciliu” și trebuie respectată. Oricât de mult ne enervează va trebui să o respectăm. Trebuie să înțelegem că cele 14 zile impuse nu sunt un capăt de lume și că astfel limităm împrăștierea virusului către alte zeci sau sute de persoane. Este o măsură pur umană. Oricât de mult ne-am dori ca fix în aceste zile să mergem la film, mall, meci sau club – mai ales că aceste locații de entertaiment vor fi temporar închise. Oricum, carantină vine de la quarantaine (lb franceză) și înseamnă 40 de zile… nu 14! Pe vremuri atâta dura izolarea suspecților de anumite boli.

Chiar nu e momentul să ne lamentăm că „vai ce groaznic e să stai acasă”… În Italia s-a impus un sistem care monitorizează fiecare persoană din carantină: aceasta iese pe semnatură, declară exact magazinul sau farmacia de la care se aprovizionează iar acolo sunt lăsați înauntru grupuri de maximum 5 persoane deodată. Apoi semnezi că ai fost, îți iei cumpărăturile și semnezi iar că ai revenit la domiciliu sau la locul unde s-a instaurat carantina. Sună nasol, nu?

Păi nu e chiar așa de nasol dacă te gândești că magazinele au marfă pe rafturi, farmaciile au toate medicamentele necesare și că tu poți ORICÂND să cumperi cele trebuincioase. Și ajung la subiectul sensibil de actualitate: devastarea supermarketurile din România. Rafturi goale peste tot, oameni apucați de o nebunie apocaliptică care împing nu unul ci 2-3-4 cărucioare pline cu vârf de diverse mărfuri.

Oameni buni, nu vine sfârșitul lumii! O recomandare a DSU este ca orice familie să aibă în permanență provizii pentru 3 săptămâni – nu pentru 6 luni sau 1 an! Din păcate, în multe zone din țară apartamentele nu au cămări sau spații de depozitare iar oamenii s-au obișnuit să cumpere alimente pentru 2-3 zile. Acum va trebui să faceți un efort și să găsiți spațiile potrivite pentru a stoca aceste provizii.

Ce înseamnă „starea de urgență”? Ce măsuri se iau?

Nu aveți idee ce ar însemna o blocadă adevărată (cum sunt cele din timpul războaielor) când intră „legea marțială”, se dă „stingerea” la comandă și nu dispui nici de utilități sau combustibili! Acum nu-ți taie nimeni internetul, telefonul, televiziunea, curentul, gazul, benzina sau apa! Vă dați seama atunci ce jale e? Să trebuiască să-ți faci stocuri de lemne, lumânări, apă și mâncare uscată sau conservată (pentru că nu-ți mai merg frigiderul și congelatorul)? Să trebuiască să-ți încălzești apa la foc de lemne ca să te speli? Unde? În apartament de bloc?

Oricum, ne paște oricând instaurarea „stării de urgență” care va limita drastic multe drepturi și libertăți – vezi aici ce înseamnă.

Deci hai să nu ne mai lamentăm că trebuie să stăm 14 zile acasă și să ne uităm la Netflix sau TV cu telefonul în mână. Partea mai grea e pentru familiile cu copii deoarece aceștia se vor plicitisi la un moment dat și vor trebui distrați cumva. În niciun caz nu-i duceți în locuri de joacă deoarece se pot contamina cu coronavirus! Da, copiii fac forme ușoare ale bolii însă sunt purtători și pot îmbolnăvi restul familiei.

Mentalitatea unora mă scoate din minți! Am auzit niște nesimțiți care luau foarte ușor acest dezastru: dacă mă îmbolnăvesc am să merg la spital. Serios? Și crezi că sunt 20 de milioane paturi și sute de mii de medici care să se ocupe de tine? Chiar ne batem joc de munca și sacrificiul cadrelor medicale care se expun acestei molime ca să te facă bine pe tine, cel care te-ai plictisit acasă? Pot muri și medicii, asistenții, infirmierii, brancardierii și oamenii de serviciu din aceste instituții! Și personalul ISU/DSU (pompierii) este expus.

De ce provizii avem nevoie în perioada de izolare sau carantină? Fii decent și rațional!

Deci da, va trebui să vă aprovizionați pentru o posibilă carantină dar faceți-o cu măsură, cu bun simț. Sincer, eu una nu cred că se vor închide supermarketurile dar trebuie limitate vizitele la acestea. Nu mai ieșim zilnic după micile cumpărături cu care eram obișnuiți pentru că ne expunem inutil. La un drum (ieșire din casă) va trebui să ne cumpărăm mai multe produse.

Nu veți cheltui mai mult pentru că nu veți mânca mai mult. Dacă vă aprovizionați decent, cheltuielile sunt similare. Ideea este sa nu mergeti de 10 ori la cumpărături, ci doar o dată. Nu are sens să vă expuneți inutil și nici sa nu-i expuneți pe alții.

În cele ce urmează să vă fac o listă cu recomandări de provizii utile în această perioadă. Cantitățile le stabiliți voi în funcție de numărul membrilor familiei și de suprafața spațiului locativ.

Nu recomandăm semipreparatele congelate  sau la borcan dar, în mod excepțional, poate n-ar fi rău să aveți în congelator o caserolă de lasagne gata făcute, o pungă de cartofi congelați, șnițele gata pentru prăjit, crochete de pește pane sau 2-3 borcane cu sosuri pentru paste. Poate mama se îmbolnăvește și băieții din casă trebuie să se descurce singuri.

Gândiți-vă unde stocați aceste provizii! Dacă nu aveți frigider și congelator încăpător e mai dificil și va trebui să vă orientați spre produsele care nu necesită refrigerare/congelare sau să vă cumpărați un frigider mai mare. Este posibil să aveți deja multe produse din listele de mai jos. Nu cred că sunt gospodării în care nu se găsește o pungă de orez, una de griș, o cutie de paste sau câteva borcane de gem, muraturi, zacuscă șîn cămară. Puteți descărca listele în format PDF de aici. Le puteți tipări pentru a le lua cu voi la cumpărături.

Nu trebuie să cumpărați TOATE alimentele de pe listă! Dacă iei fasole uscată nu mai cumpăra și la conservă. Dacă ești consumator de mămăligă nu-ți umple casa și cu cartofi, paste sau orez. Trebuie să discerni care sunt alimentele de care ai cu adevărat nevoie. Cât crezi că vei mânca în cele 3-4 săptămâni? Nu ai nevoie de 3 baxuri de făină și zahăr și nici de 10 cutii de paste sau orez! Ia câte o bucată din fiecare (hai 3-4 la făină și mălai și câte 2 la ulei, zahăr sau paste) pentru că nu veți mânca același fel timp de o lună. Mai variem meniurile în funcție de gusturi, sezon și buget. Mulți țin acum post așa că scapă de cheltuiala cu carnea și brânzeturile sau alte lactate.

  • mâncare pentru bebeluși, lapte praf
  • pâine cu termen lung de valabilitate (toast) sau congelată (semipreparată)
  • făină și drojdie uscată (poate vreți să faceți pâine, cozonaci, pizza)
  • conserve de fasole boabe, năut, linte, porumb, mazăre, ciuperci, măsline
  • compoturi la borcan sau la conservă
  • gemuri, dulcețuri
  • conserve de pește, pate de ficat, carne
  • suc și pastă de roșii
  • sare, piper, condimentele preferate
  • muștar, ketchup
  • cafea, cacao, ceaiuri + filtre de cafea
  • murături
  • ulei de floarea soarelui și de măsline
  • zahăr, zahăr vanilat, miere
  • mălai, griș, orez
  • fasole boabe uscată, linte uscată
  • paste, tăieței
  • cereale, nuci, alune
  • biscuiți, ciocolată
  • snacks – dacă nu rezistați fără ele
  • lapte UHT – rezistă 6 luni la temperatura camerei
  • mezeluri afumate care rezistă în cămară (cârnați, jambon, salam uscat)
  • carne pentru congelat
  • mezeluri pentru frigider (șuncă presată, șunculiță etc)
  • unt, brânzeturi (pentru frigider)
  • lactate proaspete (iaurt, sana, lapte bătut, smântână) – pentru frigider
  • ouă
  • zarzavaturi (stau la cămară): morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstârnac, țelină
  • ceapă albă și roșie, usturoi
  • cartofi
  • varză, conopidă, broccoli – din păcate ocupă mult loc în frigider
  • alte legume (pentru frigider): salată verde, roșii, ardei, ceapă verde, castraveți, dovlecei etc.
  • fructe proaspete – acum sunt citricele în sezon, bananele, merele (stau la cămară)
  • apă, sucuri, băuturi preferate
  • mâncare pentru animalele de companie, granule pentru litiera pisicilor

Pe lângă alimente trebuie să ne gândim la produsele „consumabile” din casă și bucătărie  precum și la cele care ne asigură igiena personală și pe cea a casei.

  • săpun, șampon, pastă de dinți, deodorant, tampoane, scutece
  • detergent pentru vase, bureți, lavete
  • detergent pentru rufe + balsam
  • soluții pentru curățat și dezinfectat pardoseli, gresie, faianță, toaletă, cadă, chiuvete
  • pastile de detergent pentru mașina de vase
  • șervețele, hârtie igienică, role de hârtie absorbantă
  • hârtie de copt, folie alimentară de plastic, pungi alimentare, cutii de plastic cu capac
  • șervețele umede antibacteriene pentru diferite suprafețe
  • gel dezinfectant pentru mâini + șervețele umede
  • spirt sanitar (deși se pare că virusul corona rezistă la el și este sensibil la produsele cu clor)
  • bandaje, plasturi
  • lanterne, baterii de diverse tipuri, lumânări, brichete, chibrite
  • reșou cu butelie de gaz sau pastile speciale
  • trusă de scule
  • un plin de combustibil (nu pentru plimbare ci pentru urgențe)

Din toate aceste provizii veți putea găti niște mâncăruri delicioase dacă alegeți să urmați rețetele noastre de pe Savori Urbane – vezi aici. Nu este cazul să comandăm acum pizza ci să o facem chiar noi – vezi aici.

  • Pâinea de casă se poate prepara foarte ușor – vezi aici.
  • Dacă nu știi cum se face mămăliga îți arătăm noi – vezi aici.
  • Pastele sunt un fel rapid și pe gustul multora – vezi aici rețete.
  • Orezul poate fi folosit atât la preparate sărate cât și dulci – vezi aici sau aici
  • Rețete cu cartofi vezi aici. Sfat: cel mai economic este să fierbi cartofii în coajă deoarece pierderile sunt minime.
  • Rețete cu fasole boabe ai aici
  • Găsești rețete cu carne de pui, porc, vită, miel etc chiar aici. Dacă nu ai loc în frigider sau congelator carnea poate fi preparată și conservată la garniță (borcan) – vezi aici.
  • Rețete de post ai aici
  • Dulciuri de post găsești aici.
  • Supele și ciorbele sunt foarte sănătoase iar rețetele lor le găsești aici.
  • Deserturi de casă vei găsi aici (gogoși, clătite, cozonaci, prăjituri)
  • Rețete de garnituri din legume găsești aici

Poți angrena copiii în procesul de preparare al biscuiților și fursecurilor. Puteți face turtă dulce decupată cu formele și decorată cu glazură – vezi aici cum. Aceasta rezistă și peste 30 de zile.

Turta dulce in 4 feluri (cu sau fara miere) - cum se decoreaza turtele dulci reteta savori urbane

Tot cu copiii puteți face covrigi de casă sau sărățele decupate cu forme – vezi aici și aici.

Nu vă apucați să vă doftoriciți după ureche sau după zvonurile care ne inundă televiziunile și internetul ci CONSULTAȚI UN MEDIC! Evoluția COVID19 este diferită de la o persoană la alta iar starea pacientului se poate agrava rapid. Sunați la 112 și anunțați problema, NU mergeți direct la urgențe!

Dați dovadă de rațiune când mergeți la cumpărături și, mai ales, de umanitate. Nu goliți raftul de un anumit produs pentru că sunt și alții care doresc să-l cumpere! E drept că stând acasă parcă-ți vine să ronțăi și să mănânci mai mult decât normal și că vrei să fii liniștit că familia nu va muri de foame. Pentru liniștea asta am făcut lista de mai sus. De-acum ține de fiecare dintre voi cum va proceda.

Nu uitați să vă ajutați vecinii aflați la ananghie și să le dați 1 kg de făină sau o cană de ulei atunci când vă roagă. Sau să le oferiți chiar voi anumite provizii celor care nu au aceleași posibilități financiare.

SPĂLAȚI-VĂ PE MÂINI temeinic și des și STAȚI ACASĂ! 

Și, mai ales, fără panică!

Situația „la zi” cu numărul de cazuri poate fi urmărită aici.

MULTĂ SĂNĂTATE!

6 COMENTARII

  1. Dragele mele, eu vă scriu din Norvegia și deja mi-am facut aprovizionarea. Nu am mai gasit legume și zarzavaturi proaspete, ca atare am luat pungi cu legume congelate. Și aici e nebunie, lumea e panicată, s-au golit rafturile magazinelor, dar cu toate astea se respectă ordinele venite de la guvern, având în vedere că Norvegia este pe locul 4 în lume la contaminare, raportat la numarul de locuitori. Fetelor, sănătate multă și să ne vedem cu bine.

  2. Pentru toate sfaturile si retetele gastronomice ,pentru implicarea voastra pentru noi , mai pricepute ,sau mai putin pricepute . multumim . Detaliile prezentate pentru toate preparatele sunt un ajutor colosal pentru mine .
    Va imbratisez cu drag .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.