Piure de cartofi reteta clasica

72

Piure de cartofi reteta clasica savori urbane

Piure de cartofi reteta clasica. Piureul de cartofi, aproape banal, poate da uneori batai de cap. Mai mult decat atat, nu prea stim cum se face exact: ce fel de cartofi folosim? Cat unt punem? Cat lapte? Cum fierbem cartofii? Iata cateva raspunsuri la aceste intrebari.

Toata lumea stie, in principiu, sa faca un piure de cartofi. Nu? Am mers direct la sursa, cautand o reteta consacrata din Larousse Gastronomique – „biblia culinara” mondiala. Am urmat intrutotul cantitatile si tehnicile indicate de aceasta enciclopedie culinara si am facut cel mai bun piure de cartofi din viata noastra 🙂 Cremos, aerat, fin. Conteaza enorm etapele de zvantare ale cartofilor fierti precum si modul de zdrobire, cantitatea de unt si de lapte etc.

piure de cartofi reteta Larousse Gastronomique

Vi se pare mult unt? Sa vedeti cat pune Heston Blumenthal! 250 g de unt la 1 kg de cartofi.

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili, bogati in amidon. (sursa)

Cum se spune corect? Piure de cartofi sau pireu de cartofi?

PIURÉ, piureuri, s. n. Preparat culinar din legume sau din fructe fierte (ori crude), trecute prin sită sau zdrobite, folosit de obicei ca garnitură. [Var.: piréu, piré s. n.] – Din fr. purée. (dex)
DEX mentioneaza si expresia „pireu de cartofi” si „pire de cartofi” ca si varianta. Daca doriti totusi sa fiti rigurosi, folositi expresia „piure”.
Vorbim aici despre o garnitura care se potriveste de minune cu fripturile sau cu mancarurile cu sos. Eu am facut o friptura de pui la punga, delicioasa, rumena si suculenta – reteta aici. Acesta a fost meniul de ziua sotului meu (15 februarie), cand i-am facut si Tortul Tiramisu.

Din ingredientele de mai jos rezulta cca. 6 portii de piure.

5.0 from 7 reviews
Piure de cartofi - reteta clasica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de cartofi fainosi
  • 180 g unt cu 82% grasime
  • 150 ml lapte fierbinte
  • sare

 

Ce fel de cartofi folosim pentru pireu?

In principal trebuie sa alegem cartofii fainosi, care sunt in general cei cu coaja alba. Acestia au un continut ridicat de amidon. Va recomand de asemenea sa nu folositi mai multe tipuri de cartofi pentru acelasi preparat.

Cum se face un piure de cartofi reteta clasica?

Cartofii se spala de pamant si se curata de coaja. Dupa ce ati curatati cartofii, ii puneti intr-un bol cu apa rece. Cartofii mai mici se lasa intregi, cei medii se taie in jumatati, cei mari in sferturi. Nu este bine sa taiati cartofii marunt. De asemenea trebuie sa va asigurati si ca bucatelele sunt oarecum egale.

Cum si cat se fierb cartofii pentru piure?

Cartofii curatati si taiati se spala in apa rece si se pun pe foc intr-o cratita incapatoare. Se adauga si o lingurita buna de sare la 1 kg de cartofi. Se lasa la fiert la foc mediu, sub capac, pana ce furculita intra usor in ei.

Preincingem cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Scurgem cartofii fierti si ii asezam imediat intr-o tava pe care o dam pentru 5 minute la cuptorul incins la 180°C. Astfel  se mai evapora ceva din apa ramasa dupa fierbere si cartofii vor absorbi mai bine untul si laptele.

Cum se zdrobesc cartofii pentru piure?

Mutam cartofii din tava cuptorului  intr-o cratita incapatoare.

Cartofii piure nu se zdrobesc cu mixerul pentru ca acesta ii face cleiosi. Folosim fie o presa manuala (ca cea de la galustele cu prune), fie o sita conica (chinois), fie o ustensila speciala (ca cea din imaginea de mai jos).

Cartofii trebuie zdrobiti bine, avand grija sa nu lasam bucatele mari prin piure.

Asezam cratita cu cartofii zdrobiti pe foc mic si mai amestecam cateva minute cu o lingura de lemn, pana ce pe fundul cratitei se formeaza o pelicula albicioasa. Aceasta este inca o etapa de evaporare a apei. Stingem focul, tragem cratita deoparte.

Cum adaugam untul si laptele la piureul de cartofi?

Untul trebuie sa fie gras (min 80% grasime) si rece iar laptele trebuie sa fie fierbinte.

Untul se adauga bucatele si se amesteca bine de tot cu lingura de lemn. Dupa ce s-a omogenizat untul, incepem sa adaugam si laptele cald. Trecem la baterea piureului cu un tel. Se gusta pentru asezonarea finala cu sare.

Astfel obtinem un piure de cartofi ca la carte, cu aroma intensa de unt si textura aerata, lejera. Piureul se poate pastra 1 ora la cald, asezat peste un vas cu apa fierbinte.

Servire piure de cartofi –  reteta clasica

Acest minunat piure de cartofi se serveste cald, pe post de garnitura alaturi de mancaruri cu sos sau fripturi. Inainte de servire poate fi decorat cu putina verdeata tocata (patrunjel, cepsoara).

Variante ale piureului de cartofi

Daca va place, puteti adauga in loc de lapte smantana dulce (frisca) sau puteti rade putina nucsoara, piper alb, ceapa prajita sau usturoi. Cascavalul ras sau branzeturile nobile (cu mucegai) transforma acest piure intr-unul si mai gustos!

Cu usturoi caramelizat am facut si un delicios piure de cartofi (cu smantana si cascaval) – reteta aici.

Piure de cartofi cu usturoi copt, cașcaval și smântână reteta savori urbane

Daca adaugam oua batute si cascaval putem face celebrii Pomme Duchesse (Duchess Potatoes) – niste crochete gratinate la cuptor – reteta aici.

Se poate face piure si din cartofi dulci – vezi aici.

Piure de cartofi dulci reteta simpla savori urbane

Concluzii

Nici nu e chiar asa de usor sa faci un piure de cartofi ca la carte. Dintr-o garnitura accesibila, rapida si simpla, rezulta un piure elaborat. Mie personal mi s-a parut un pic prea mult unt si un pic prea putin lapte. Cred ca voi ramane totusi la varianta mea, mai dietetica, cu circa 80 g unt si 300 ml lapte la 1 kg de cartofi. Piureul este mai lejer si se potriveste mai bine cu sosul de la fripturi, pe care noua ne place sa-l punem peste piure.

Trebuie, macar o data in viata, sa incercati acest piure de cartofi reteta clasica!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu cartofi

cartofi la cuptor cu usturoi si parmezan savori urbane

 

72 COMENTARII

    • Mihaela, dincolo de faptul ca reteta este cea indicata de Larousse Gastronomique (dupa care gatesc profesionistii culinari ai lumii) exista si aspectul logic al folosirii laptelui fierbinte: nu-ti raceste piureul! Piureul se aduce la masa fierbinte, nu sleit. In plus, laptele rece face piureul cleios.
      Cat despre sosul Bechamel,: sa stii ca si acolo Larousse indica folosirea laptelui clocotit: http://savoriurbane.com/sos-alb-bechamel-reteta-larousse-gastronomique/ Hai sa zicem ca la Bechamel poti pune lapte rece pentru ca oricum vei aduce sosul la fierbere pentru a gati faina. La piure nu mai este permis acest lucru.

  1. Draga Oana eu nu vreau sa intru in polemici si imi place foarte mult ceea ce faceti sunteti niste adevarate profesioniste nu am nici o indoiala in privinta asta,drept dovada sunteti poate primul site culinar pe care il consult cand am nevoie de o idee sau o reteta pt ca stiu sigur ca o sa iese foarte bun.Ceea ce am afirmat in privinta laptelui rece este pt ca traiesc in Franta de 13 ani iar aici asa m-au invatat cunoscutii bucatari.Cu tot respectul pt munca voastra va dorec multa putere de munca in ceea ce faceti!

  2. Laptele la temperatura camerei si nu se intampla absolut nimic,nu este sleit dar o lingura de smantana si un galbenus de ou da un gust Dumnezeiesc. Cat despre puiul la punga…minunat.

  3. Așa făcea mama piure-ul. Eu, pe de altă parte, îl prefer cleios, nu știu de ce, dar mi se pare mai mișto. Folosesc tot ingredientele astea, dar fac mereu cu blenderul vertical, îmi place la nebunie cum iese :))

  4. […] Le-am scos intr-un castron asternut cu hartie absorbanta si le-am servit fierbinti alaturi de un delicios lecsó – tocana ungureasca de ardei (reteta aici). Normal că cel mai des, lângă aceste snitele de porc, se face un piure fain de cartofi cu unt și lapte –  reteta aici. […]

  5. Inteleg ca untul este oarecum un „must have” pt piureul de cartofi, insa 80 gr sau 180 gr…bonjour l’obésité! Eu il prepar doar cu lapte 0,1% grasime. Si este foarte delicios.
    P.S. Pommes duchesse este de incercat, chiar voi „ataca” reteta ta maine la pranz, cu mici modificari dupa gustul celor mici.
    O seara faina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.