Răsturnată cu mere, pere, gutui, zahăr ars și blat pufos cu nucă – rețeta de prăjitură cu fructe de iarnă. Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate, gutui, pere și pandișpan cu nuci, alune, migdale etc. Cum se face o prăjitură de iarnă cu fructe de sezon?
Uite că și în sezonul rece putem face prăjituri cu fructe! Da, cu condiția ca ele să fie de sezon! Am creat această prăjitură răsturnată cu fructe de iarnă din dorința de a salva niște mere, gutui și o pară mai „obosite”. Da, sunt soiuri târzii de pere care se culeg aproape în noiembrie și se păstrează în cămară luni de zile. Nu este obligatoriu să puneți toate 3 felurile de fructe, ci puteți să le combinați câte 2 sau, de ce nu, să puneți un singur fel. Eu am vrut neapărat să pun gutui deoarece ele sunt acrișoare, au textură faină, fermă, și lumea nu prea le folosește la prăjituri. Chiar am să vă las la final un link cu colecția noastră de rețete cu gutui: de la lichior, jeleu, dulceață sau peltea până la garnituri pentru fripturi, mâncăruri etc.
Cum ziceam mai sus, am creat de la zero această prăjitură folosind ingredientele avute la îndemână și dorind să variez un pic clasicele „prăjituri răsturnate” care, în mod obișnuit, se fac fie cu pandișpan simplu, fie cu aluat foietaj. De aceea am ales un altfel de blat pufos: pandișpanul cu nucă! Nuca merge grozav de bine în această combinație!
Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură răsturnată cu mere, pere și gutui de 20×30 cm (înaltă de vreo 4 cm).
- 1,2 kg de mere, pere, gutui (cântărite întregi)
- sucul stors de la o lămâie sau o portocală mică
- opțional: o mână de merișoare (cranberries) sau vișine congelate
- 200 g zahăr brun
- 100 g unt gras 82% (împărțit în 2)
- 5 ouă (separate albușurile de gălbenușuri)
- un praf bun de sare
- 125 g zahăr brun
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 50 g făină
- 100 g nucă sau mix de nuci cu alune, migdale, cashew, pecan etc. (ușor rumenite și apoi măcinate)
Cum se face o prăjitură răsturnată cu mere, pere, gutui, zahăr ars și blat pufos cu nucă – rețeta de prăjitură cu fructe de iarnă?
Cum se face caramel (zahăr ars) din zahăr brun cu unt?
Am ales o cratiță potrivită în care am pus cele 200 g de zahăr brun. Am așezat-o la foc mediu și am așteptat caramelizarea zahărului. Este un caramel sec, fără apă! Am tot înclinat și rotit cratița pentru a se topi uniform zahărul și am așteptat ca acesta să aibă o culoare roșcată. Am tras cratița deoparte și am pus 50 g de unt, amestecând totul bine cu o lingură de lemn.
Cum se tapetează tava cu zahăr ars?
Am turnat imediat caramelul fierbinte în tavă (de 20×30 cm și adâncime de cca. 5 cm) și l-am întins uniform cu lingura de lemn. Nu-i bai dacă rămân pauze deoarece caramelul se va topi din nou când merge la cuptor și se va distribui uniform la fundul tăvii.
Puteți folosi și o cratiță cu diametrul de 26 cm, dar NU alegeți forme cu pereți detașabili deoarece vă va curge din ele (la copt) caramelul și sucul lăsat de fructe! Am lăsat tava deoparte. Veți auzi cun pocnește zahărul ars care se contractă.
Ingrediente pentru stratul de fructe caramelizate
Am pregătit câteva mere, gutui și o pară imensă. Le-am spălat, dar nu le-am decojit. Cojile lor sunt foarte gustoase, aromate și sănătoase (au fibre)!
Am curățat fructele de codițe și de căsuțele cu semințe și le-am feliat subțire. Am pus deoparte 2-3 mere mai frumoase. Pe restul le-am tăiat și le-am colectat într-un castron, stropindu-le cu sucul proaspăt stors de la o lămâie sau de la o portocală mai mică. Acesta are rol antioxidant, dar le dă și o aciditate plăcută.
Iată cele 3 mere puse deoparte cărora le-am scos cotoarele cu ustensila specială.
Apoi le-am feliat în rondele subțiri. Acestea vor fi fața frumoasă a prăjiturii, cea care se va vedea când o răsturnăm.
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu fructe de iarnă caramelizate
Cum se aranjează fructele în tava cu zahăr ars?
Între timp am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus și jos) sau treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Caramelul din tavă s-a răcit și am trecut la aranjarea primul strat de fructe: rondelele de măr în centrul cărora am pus boabe proaspete de merișoare (cranberries). Le puteți înlocui cu vișine congelate.
Peste rondele am pus toate celelalte felii de fructe, alandala, dar distribuite în strat cu grosime constantă. Ele par multe acum, dar vor scădea mult la cuptor! Peste ele am distribuit 50 g de unt, rupt în bucățele.
Caramelizarea merelor, gutuilor și perelor în tava tapetată cu zahăr ars – cca. 30 de minute
Am introdus tava cu fructe în cuptorul preîncins și le-am caramelizat acolo vreo 25-30 de minute. Trebuie verificate după primele 20 de minute ca să nu se ardă cumva. Așa arată acum: s-au rumenit ușor și au scăzut mult în volum! Nu decuplăm cuptorul!
Cum se face blatul pufos cu nucă pentru prăjitura răsturnată cu mere, pere și gutui?
Ingrediente pentru pandișpan pufos cu nucă, alune de pădure, nuci cashew sau pecan, migdale etc
Trebuie să sincronizăm prepararea pandișpanului cu nucă cu scoaterea tăvii cu fructe coapte din cuptor, pentru a nu avea timpi morți. Nu e nici OK să facem compoziția de blat în avans cu multe minute deoarece se va dezumfla prin pierderea aerului din ea. Eu mă apuc de blat cand mai am 10 minute de coacere a fructelor din tavă.
Deci nu am pierdut vremea și, în timpul caramelizării fructelor, am preparat blatul pufos cu nucă. Este exact rețeta prezentată aici (de blat de tort pandișpan cu nucă), cu aceleași cantități, doar că am ales un mix de nuci cu alune și am decis să pun zahăr brun în locul celui alb.
Am rumenit ușor nucile, alunele și migdalele într-o tigaie mică, le-am lăsat la răcorit și apoi le-am măcinat.
Preparare blat pufos cu mix de nuci și zahăr brun
Am separat cele 5 ouă, colectând albușurile lor direct în castronul robotului de bucătărie. Le-am pus un praf bun de sare și le-am bătut spumă.
Peste ele am adăugat tot zahărul brun și pe cel vanilat și am continuat baterea, la viteză mare, pentru măcar 2-3 minute. Am obținut o bezea densă și lucioasă peste care am pus gălbenușurile. Le-am mixat și pe ele vreo 30 de secunde, însă la viteză medie. Gata cu mixerul, am trecut la spatula de mână!
Am adăugat în castron nucile măcinate și făina cernută (pe toate deodată) și le-am încorporat în spumă cu spatula, cu mișcări largi de sus în jos.
Am lucrat cu grijă pentru a nu pierde aerul acumulat în albușurile bătute!
Așezarea compoziției de pandișpan cu nuci peste merele caramelizate și coacerea finală (cca. 20 de minute)
Cum ziceam mai sus, am sincronizat scoaterea tăvii cu fructe caramelizate din cuptor cu prepararea blatului. Nu mi-a rămas decât să răstorn cumpoziția extra pufoasă cu nuci peste fructele fierbinți. Vedeți ce ținută are? NU curge!
Rapid am nivelat totul cu spatula și imediat am reintrodus tava în cuptorul fierbinte (la 180 C).
După alte 18-20 de minute de coacere (la 180 C cu ventilație) prăjitura răsturnată cu mere, pere, gutui, zahăr ars și blat pufos cu nucă este gata! Am scos tava din cuptor și m-am pregătit de răsturnare.
Cum se răstoarnă prăjitura cu fructe caramelizate?
Din bună vreme mi-am pregătit un platou cu dimensiuni potrivite deoarece prăjitura se răstoarnă fierbinte, imediat ce-a fost scoasă din cuptor. Deci nu atunci ne punem să căutăm platoul! Mai întâi am trecut un cuțit de jur împrejurul formei pentru a dezlipi blatul de pereții tăvii, apoi am acoperit tava cu platoul potrivit.
Cu ajutorul a două cârpe sau mănuși de bucătărie am prins bine totul și am răsturnat prăjitura pe platou.
Am ridicat, cu grijă, tava fierbinte și am admirat minunăția de răsturnată cu fructe de iarnă caramelizate și blat pufos cu nucă! Minunat a ieșit! Dacă vă rămân fructe lipite de tavă nu e niciun bai: le dezlipiți cu o spatulă și le puneți la locul lor, pe suprafața prăjiturii. Imediat am văzut cu siropul (format în timpul coacerii din caramel și sucul lăsat de fructe) coboară și îmbibă blatul cu nucă.
Servire Răsturnată cu mere, pere, gutui, zahăr ars și blat pufos cu nucă – rețeta de prăjitură cu fructe de iarnă
Ce spuneți? Nu-i așa că e grozav de faină Răsturnata mea cu mere, gutui și pere? Vai, dar cât de bine miroase în bucătărie!
Aici se vede mai bine cât de faine sunt atât pandișpanul însiropat cât și stratul generos de fructe coapte și caramelizate.
Iată și o felie din această minunată prăjitură de iarnă! Este foarte gustoasă atât caldă cât și rece, în zilele următoare. Eu o păstrez 3-4 zile la cămară, acoperită chiar cu tava în care s-a copt.
Cine dorește își poate garnisi cu frișcă bucata de prăjitură răsturnată cu mere, gutui, pere și blat pufos cu nucă! De ce nu? Puteți pune și un glob de înghețată peste ea! Sincer, mie toată această combinație de nucă cu mere și gutui mi se potrivește perfect cu brânza cu mucegai albastru! În loc de frișcă mi-am presărat felia de prăjitură cu firimituri de Stilton (sau gorgonzola) 🙂 O nebunie!
Vă las aici un scurt tutorial (scris sau video) despre cum se bate frișca naturală din smântână.
Vă recomand și clasica prăjitură răsturnată cu mere caramelizate și blat pufos – rețeta aici.
Sau celebra Tarte Tatin franțuzească: cu mere, unt și aluat foietaj. Vezi aici rețeta autentică.
O prăjitură similară este cea cu pere caramelizate și migdale – rețeta aici.
Vă recomand și prăjitura răsturnată cu banane caramelizate, cocos și blat pufos cu cacao – rețeta aici.
Tot un desert de iarnă este și prăjitura răsturnată cu ananas – vezi aici cum se face.
Vara facem tortul răsturnat cu caise sau piersici – rețeta aici.
Sau prăjitura răsturnată cu cireșe și vișine – rețeta aici.
Vă las aici mai multe rețete cu gutui: dulceață, peltea, caș de gutui, lichior, garnituri, fripturi cu gutui, mâncare, prăjituri etc.