Prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale

1

Prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale. Cum se face răsturnata cu caise sau piersici? Rețeta de prăjitură sau tort cu caise caramelizate care se rastoarnă din cratiță. Prăjitură pufoasă cu caise sau piersici cu aluat de pandișpan sau tort de caise cu marțipan. Rețete cu caise. Rețete de prăjitură de casă.

Prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale savori urbane

Cred că deja vi s-a făcut poftă doar la vederea acestei prăjituri răsturnate cu caise caramelizate 🙂 O prăjitură moale și pufoasă acoperită de un strat generos de fructe: caise întregi umplute cu bucățele de marțipan din migdale. Îi putem spune și tort cu caise și migdale. Un deliciu de vară!

Nu vă pot povesti cât de gustoasă și aromată este această prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan! Blatul este moale și vanilat iar stratul de caise este dulce-acrișor. Merge bine cu un moț de frișcă naturală!

felie de prajitura pufoasa cu caise zahar ars si frisca

Sunt mare amatoare de prăjituri răsturnate și le fac cu diverse fructe, în funcție de sezon. Cea mai cunoscută este răsturnata cu mere caramelizate (rețeta aici) care poate fi ușor transformată într-un tort de mere cu zahăr ars și frișcă naturală (rețeta aici). Acestea sunt prăjituri de toamnă-iarnă.

Vara fac prăjituri răsturnate cu vișine și cireșe – vedeți din poză că acestea se pot face și în tăvi dreptunghiulare, nu doar în forme circulare – rețeta aici.

Toate aceste variante se prepară foarte ușor: se tapetează forma cu un strat de zahăr ars, se așază fructele, se coc un pic în avans ca să se înmoaie și apoi se toarnă peste ele compoziția de pandișpan. Se coace totul și apoi se răstoarnă cu grijă pe un platou. Simplu!

cum se face prajitura cu caise caramelizate rasturnata din cratita sau oala

Pentru acest tort cu caise și migdale am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 30 cm și înălțime de 7 cm. Este important ca forma aleasă să NU fie cu pereți detașabili deoarece zahărul ars și sucul fructelor se va scurge pe la îmbinări! Alegeți mai bine o cratiță cu mânere metalice sau o altă tavă metalică dreptunghiulară de 35 x 20 cm sau de 30 x 25 cm și înălțime de 6-7 cm. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 16 felii de prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos.

Prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 16 felii de prăjitură răsturnată cu caise
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 1,4 - 1,5 kg caise frumoase (cântărite întregi, cu sâmburi)
 • 220 g zahăr
 • 50 g unt
 • Opțional: 200 g marțipan veritabil din migdale (nu pastă de zahăr!) sau fusecuri Amaretini cu migdale
Aluat pandișpan
 • 8 ouă (separate albușurile de gălbenușuri)
 • 1 praf bun de sare
 • 200 g zahăr
 • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
 • 200 g făină
În plus:
 • 150 g gem fin de caise pentru glasaj diluat cu 20 ml lichior de caise Marie Brizard (sau apă)
 • 50 g fulgi de migdale
 • 500 g frișcă bătută și îndulcită cu 25 g de zahpr pudră + vanilie

 

Cum se face rețeta de prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale?

Cum se pregătesc fructele pentru o prăjitură răsturnată cu caise?

Mai întâi mi-am ales forma și am făcut probă cu caisele întregi (spălate și zvântate) – ca să văd câte îmi încap în ea. În cazul meu (în forma de 30 cm) au încăput cca. 1,5 kg de caise mari și faine. Mai era loc de 1-2 dar doar atâtea am cules azi din caisul din grădină. În total am folosit 24 de caise. Puteți folosi și piersici dar atunci puneți jumătăți deoarece ele sunt mult mai mari decât caisele.

Am despicat caisele cu grijă (cu cuțitul, pe o singură parte) doar cât să le pot scoate sâmburii. Am făcut 24 de biluțe din 200 g de marțipan de migdale și am umplut caisele cu acestea. Pasul acesta este opțional dar recomandat deoarece marțipanul de migdale se potrivește grozav de bine cu caisele acrișoare! Marțipan puteți cumpăra online sau de la Lidl (se găsește în perioada Crăciunului la pachete mici de 200 g).  Puteți folosi și batoane de marțipan trase în ciocolată. Marțipanul este o pastă compusă din 66% migdale și restul zahăr. A NU se confunda cu porcăria aia de pastă de zahăr pentru torturi care este o ieftineală necomestibilă făcută cu amidon.

cum se umplu caisele cu bilute de martipan din migdale

Puteți înlocui marțipanul cu câte un fursec tip Amaretti sau Amarettini (mici bezele crocante cu migdale) care se găsesc în comerț.

fursecuri amarettini

Cum se face zahărul ars pentru răsturnata cu caise?

Într-o crăticioară am caramelizat 200 g de zahăr (fără apă, caramel sec) la foc mic. Nu trebuie să fie foarte brun deoarece devine amar. L-am turnat imediat în forma pentru prăjitură și am clătinat-o rapid astfel încât caramelul să-i acopere uniform fundul.

Am lăsat forma la răcorit 15 minute. Veți auzi cum pocnește și troznește zahărul care se contractă. Nu-i bai dacă și crapă. Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.

După ce caramelul s-a răcorit am așezat cu grijă caisele umplute în tavă. Am avut grijă ca tăietura să fie pe lateral și ca fața frumoasă a fiecărei caise să fie jos, spre fundul tăvii – deoarece după răsturnare acestea ajung sus. Am distribuit cca. 50 g de unt (fulgi) peste caise.

coacere caise umplute cu martipan (1)

Am dat tava la cuptorul preîncins și am copt caisele 25 de minute la 180 C.

Cum se face un pandișpan pufos pentru prăjitura sau tortul cu caise?

Până s-au copt caisele am preparat un pandișpan simplu cu vanilie folosind exact tehnica descrisă aici. Pe scurt: am separat ouăle și am pus albușurile în bolul robotului împreună cu un praf bun de sare. Le-am bătut spumă tare, am turnat apoi tot zahărul și vanilia și am continuat baterea până ce-am obținut o spumă densă și lucioasă. Am adăugat gălbenușurile și am mai mixat 1 minut. Gata cu mixerul! Am cernut făina (pe toată deodată, nu în tranșe!) și am omogenizat totul cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos. Nu este nevoie de praf de copt deoarece aerul din spumă este cel mai bun agent natural de creștere!

Am scos tava cu caise coapte din cuptor: s-au înmuiat și miros grozav de bine a caramel, unt și marțipan 🙂 Credeți-mă că acestea se pot mânca direct așa cum sunt, servite cu iaurt grecesc, frișcă sau înghețată. Yummy! În tavă s-a format un sos din zahpr ars cu sucul scurs din caise iar acesta va însiropa blatul după răsturnarea prăjiturii.

Am turnat aluatul peste caisele coapte și l-am nivelat cu spatula. Am dat din nou tava la cuptor pentru 35 de minute (tot la 180 C). Gata! S-a copt și blatul așa că am scos prăjitura din cuptor.

Cum se răstoarnă prăjitura cu caise caramelizate?

Până s-a copt prăjitura răsturnată cu caise am avut timp să-mi caut un platou adecvat (cu 32-33 cm diametru). Trebuie să-l aveți la îndemână deoarece prăjitura trebuie răsturnată imediat ce este scoasă din cuptor! Altfel zahărul ars se răcește și se solidifică și prăjitura rămâne lipită în formă.

Am scos tava din cuptor și am desprins de jur împrejur marginile prăjiturii cu lama unui cuțit. Am acoperit forma cu platoul și, cu o mișcare hotărâtă, am întors tava adică am răsturnat prăjitura. Trebuie folosite cârpe de bucătărie sau mănuși groase deoarece tava este foarte fierbinte. Aveți grișă să nu vă ardeți cu siropul fierbinte care curge din ea! Ta-daa! Superb arată! A ieșit perfect din formă.

cum se rastoarna prajitura cu caise caramelizate

Dacă vă rămân caise lipite de fundul formei nu-i bai: puneți forma pe aragaz la foc mic cât să se topească din nou caramelul și scoateți cu o spatulă fructele lipsă. Turnați și restul se sos peste prăjitură.

Cum se decorează tortul cu caise și marțipan cu glasaj din gem și fulgi de migdale?

Ca să aibă luciu frumos am încălzit un pic de marmeladă sau gem de caise, am strecurat-o și am diluat-o cu lichior Marie Brizard de caise (se găsește la Selgros sau online). Dacă nu doriți alcool atunci puneți apă. Am pensulat suprafața și lateralele prăjiturii cu acest glasaj. Am barotat lateralele prăjiturii cu fulgi fini de migdale. Aceștia aderă ușor la suprafața lipicioasă creată de marmeladă.

cum se baroteaza prajitura sau tortul de caise cu fulgi de migdale

Servire tort cu caise, migdale și marțipan sau prăjitură răsturnată cu caise

Gata! Ce frumos arată acum caisele glasate! Sunt lucioase și faine iar lichiorul de caise le-a dat o aromă grozavă! Un tort cu caise care poate sta pe orice masă festivă!

cel mai bun tort cu caise si migdale

Această prăjitură sau tort se servește rece, la temperatura camerei sau chiar de la frigider. Se feliază ușor.

Iată și o secțiune: strat gros de caise caramelizate și pandișpan canilat pufos, parțial însiropat cu sucul format în timpul coacerii. Un deliciu!

reteta tort de caise cu blat pufos is zahar ars

Noi am mâncat prăjitura cu caise împreună cu frișcă naturală bătută, îndulcită și vanilată (vezi aici cum se face). Nu aș îmbrăca complet în frișcă frumusețea aceasta de tort. Oricum, frișca naturală se lasă, nu stă țeapănă ca mizeria aceea sintetică (zisă vegetală).

felie de tort cu caise cu frisca si migdale

Merge bine și cu un glob de înghețată de vanilie (rețeta aici) sau cu un sos de vanilie bine răcit (șodou sau creme anglaise) – vezi aici.

Blatul este pufos și vanilat iar stratul de fructe este acrișor. Se simte bine aroma marțipanului care s-a topit în timpul coacerii și a impregnat caisele.

cel mai bun tort cu caise si martipan de migdale reteta

Dacă nu dispuneți de cuptor puteți prepara această prăjitură la tigaie (pe aragaz) înlocuind merele cu alte fructe – rețeta aici.

cea mai buna prajitura rasturnata cu mere caramelizate coapta in tigaie

Dacă sunteți amatori de prăjituri cu caise atunci vă recomand și Damen Caprice cu caise și bezea – o rețetă de pe vremuri care poate fi citită aici.

Sau prăjitura pufoasă cu caise și cacao – vezi aici.

Sau ștrudelul cu caise în stil vienez – vezi aici- sau pachețele – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această prăjitură răsturnată cu caise, zahăr ars și pandișpan pufos sau tort cu caise și migdale și că vă apucați de treabă 🙂

Aici găsiți mai multe rețete cu caise: gem, marmeladă, dulceață, caise confiate întregi umplute cu nucă, compot, nectar etc.

cum se umplu caisele confiate cu nuca

1 COMENTARIU

 1. Voiam sa-ti spun ca esti pur și simplu genială!!!! Iti citesc blogul de cîte ori caut cîte ceva anume și apoi mă pierd. Tot citesc și citesc și salivez și mi se face o poftă…Felicitări pentru munca fantastică și rezultatele inegalabilă pe plaiurile românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: