Paine de casa reteta simpla pas cu pas care nu da gres + VIDEO

289

paine de casa moale reteta cu care nu dai gres

Paine de casa reteta simpla pas cu pas care nu da gres – video. Paine pufoasa cu coaja subtire si rumena si cu miez moale si aromat. Sunt multe retete de paine insa putine reusesc cum trebuie. Aceasta este cea mai simpla reteta de paine. Cum se face aluatul de paine? Cat dospeste painea? La ce temperatura se coace painea?

Am decis sa fac paine de casa dupa aceasta reteta simpla, explicata pas cu pas, pentru a va demonstra cat de usor este sa coci paine in propria gospodarie, in cuptorul casnic. Stiti deja ca noi avem multe retete de paine de casa publicate anterior si ca toate le-au reusit admirabil cititorilor care le-au testat. Avem retete testate de paine cu faina alba, cu faina integrala, paine multicereale, paine cu faina neagra, paine cu plamadeala (maia), paine neframantata sau paine impletita etc. Versiunea video a acestei rețete este mai jos, sub caseta de ingrediente, chiar la începutul descrierii pașilor de lucru.

Paine de casa reteta simpla pas cu pas care nu da gres savori urbane

Mentionez doar doua retete de paine de mare succes: painea ungureasca si pe cea neframantata. La fiecare dintre aceste retete gasiti sute de poze trimise de cititorii care le-au testat. Tuturor le-au iesit painile exact cum trebuie: crescute, rumene, pufoase.

Sau reteta de paine pentru incepatori (coapta in forma de chec sau cozonac) – vezi aici.

Pâine albă simplă coaptă în formă de cozonac - rețeta de pâine tip „cărămidă”savori urbane

Celor care nu au au drojdie le oferim rețeta de pâine cu maia naturală – vezi aici.

reteta paine simpla cu maia fara drojdie savori urbane

Cum se face maiaua naturală vedeți aici.

Cum se face maia naturală pentru pâine fără drojdie - rețeta de sourdough starter savori urbane

Reteta simpla de paine de casa (cea de fata) presupune o formula usor de aplicat in cazul aluatului si o metoda usoara de framantare, modelare si coacere a unei paini. Nu presupune tehnici sau echipamente speciale dar nu e rau daca aveti la indemana un robot de bucatarie si o piatra pentru copt pizza sau paine. Nu e insa nici o tragedie daca nu le aveti pentru ca aceasta paine de casa poate fi framantata usor si cu mana si poate fi coapta si in tava clasica a cuptorului bine incins.

reteta paine pufoasa de casa pas cu pas

Despre utilitatea sau inutilitatea unui aparat de facut paine am scris in detaliu aici.

Despre cantarele de bucatarie

Va recomand din suflet sa cantariti ingredientele pentru ca doar asa retetele va vor reusi la fel de fiecare data. Basmele cu „masuratul la ochi” tin poate la retetele de mancare insa in brutarie si patiserie se cere exactitate. Balantele si cantarele sunt inventii ale antichitatii (de peste 2500 de ani). Strabunica mea avea cantar cu 2 talere si greutati si-l folosea cand facea prajituri sau paine. In ziua de azi de gasesc cantare electronice care costa 30-50 de lei si care va ajuta enorm la gatit, zi de zi. Ele au acuratete mare si va permit cantarirea la gram (foarte utila in cazul sarii, de exemplu). La fel si canile gradate pentru lichide.

Nu mai lungesc acum povestea cu sfaturi despre tipurile de faina pentru paine si continutul lor de gluten (proteine), despre consistenta aluatului de paine (hidratare), framantarea si modelarea painilor precum si despre coacerea lor deoarece am explicat totul detaliat aici.

cum facem paine de casa pufoasa moale (2)

Este suficient sa urmati cantitatile si indicatiile de mai jos pentru a obtine o paine de casa exact ca a mea.

5.0 from 141 reviews
Paine de casa reteta simpla pas cu pas care nu da gres + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 paine de cca. 1,5 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg faina tip 550 sau 650
  • 700 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 20 g sare
  • putin ulei pentru uns blatul de lucru

 

Cum se face paine de casa reteta simpla pas cu pas care nu da gres?

Vă las aici și varianta VIDEO a acestei rețete de pâine de casă. Totuși, este indicat să continuați să citiți și rândurile scrise de mai jos. În video am copt pâinea în tavă normală, nu pe piatră. Vă puteți abona gratuit la canalul nostru de Youtube apăsând aici!

Aluat pentru paine

Painea simpla contine doar apa, faina, drojdie si sare. Punct. In primul rand am cantarit ingredientele. Desi lumea stie ca la 1 kg de faina se pun 50 g de drojdie proaspata (sau 14 g uscata), pentru painea aceasta avem nevoie de doar jumatate din aceste cantitati. Ea va creste si cu drojdie mai putina daca prelungim un pic timpii de dospire.

Am masurat apa calduta (nu fierbinte!) si am asezat-o la indemana. Din poze vedeti ca am folosit o faina ungureasca cu care nu dau gres niciodata. O gasiti in Selgros si in alte supermarketuri. Puteti folosi si Baneasa 650 sau alte fainuri cu care ati mai obtinut rezultate bune anterior.

Am ales un castron mare in care am turnat 600 ml de apa (restul de 100 vor intra mai tarziu). Am sfaramat drojdia proaspata si am dizolvat-o in aceasta apa, amestecand cu lingura de lemn. Daca aveti drojdie uscata este suficient sa o presarati in apa calduta.

ingrediente paine de casa reteta simpla pas cu pas

Am presarat totul cu o mana buna de faina (din cea cantarita) si am lasat castronul 10 minute pe masa de bucatarie. In acest rastimp drojdia se activeaza, incepe sa se hraneasca cu faina de deasupra, creste in volum si devine spumoasa.

cum se activeaza drojdia din plamadeala pentru paine

In continuare am turnat toata faina peste plamadeala si am inceput sa framant aluatul.

OBSERVATIE: nu toate fainurilor absorb la fel lichidele. O faina de calitate inferioara (umeda sau cu gluten putin) inglobeaza mai putina apa. Fainurile uscate absorb mai multa apa. Marja de eroare permisa este de +/- 5%! Asta inseamna ca s-ar putea sa nu folositi toata apa ci doar 650 ml din ea. Oricum am lasat deoparte 100 ml.

Cata sare se pune in aluatul pentru paine?

Aluatul este momentan unul lipicios si destul de dens. Acum intra si sarea in scena. Sarea nu se pune de la inceput deoarece inactiveaza drojdia iar painea nu va mai creste. Formula de brutarie indica un procent de 2 – 2,2% de sare fata de cantitatea de faina din reteta. In cazul meu am folosit 20 g de sare. Sarea trebuie cantarita exact, nu se pune cu lingurita sau „la ochi”. Painea fara sare nu este gustoasa.

Am cantarit deci sarea si am presarat-o deasupra aluatului. Ca sa fiu sigura ca se va distribui omogen am stropit-o cu restul de apa pastrat deoparte. Daca aluatul vostru pare foarte moale puneti doar 50 ml din cei 100 pastrati. Eu am pus toata apa ramasa si am continuat framantarea cu mana.

Cum si cat se framanta aluatul de paine?

De-acum aluatul poate fi rasturnat pe masa de lucru unsa cu foarte putin ulei sau mutat in bolul unui robot de bucatarie. Eu l-am framantat cu robotul echipat cu carlig insa in alte dati il framant cu mana. 4-5 minute de framantat energic sunt suficiente pentru a obtine un aluat omogen, elastic si neted. Daca il lucrati pe masa este bine sa aveti o racleta de plastic cu care sa dezlipiti tot timpul fragmentele de aluat lipite. NU puneti faina pe masa! Ea va schimba complet formula aluatului. Ungeti masa si palmele cu foarte putin ulei si treceti la treaba!

cat se framanta aluatul de paine la robot sau cu mana

Cat lasam aluatul de paine la dospit?

Am ales o tava mare de cuptor (cu pereti mai inalti) pe care am uns-o cu putin ulei. Am rasturnat aluatul de paine in ea si l-am nivelat. Am impaturat aluatul in 3, aducand capetele stanga si dreapta peste treimea mijlocie. Am obtinut un dreptunghi lung. Am repetat operatiunea si cu acesta. Aceasta manevra de brutarie se numeste „stretch and fold” (intindere si pliere) si are rolul de a forma si intari reteaua de gluten (fibrele aluatului) si de a conferi textura si tinuta painii. Deci nu trantim aluatul intr-un lighean si-l lasam acolo sa dospeasca de capul lui.

impaturare aluat de paine strech and fold

Vedeti in ultima imagine de mai sus cat de bine incepe sa arate aluatul. Am apasat usor pachetul de aluat cu podul palmei si am bagat tava cu totul intr-o punga mare de plastic. Am lasat aluatul la dospit 1 ora, la temperatura camerei (nu in cuptor preincalzit sau langa alte surse de caldura).

Dupa o ora aluatul de paine a crescut enorm in tava. Mi-am uns palmele cu ulei si i-am mai dat un set de intinderi si impaturiri (si pe lung cat si pe lat, exact ca mai sus). Uitati ce structura are dupa prima dospire. Se vad „fibrele” exact cum trebuie.

Dupa al doilea set de „stretch and fold” am lasat aluatul sa se odihneasca alte 30 de minute, tot in tava unsa cu ulei si bagata in punga de plastic. Iar a crescut!

Deoarece mi-am cumparat recent din Selgros o piatra speciala pentru copt pizza si paine, am decis sa o inaugurez cu aceasta reteta. Piatra de copt este marca Gorenje si este echipata si cu o lopata speciala metalica cu maner rabatabil.

piatra pentru pizza paine gorenje selgros

Are dimensiuni de 36 x 39 cm si grosime de 2 cm. Incape perfect in cuptoarele standard, asezata pe gratarul din dotare, pe cea mai de jos sina a cuptorului sau chiar asezata pe fundul cuptorului.

Pe langa aceasta piatra de copt se mai gasesc multe produse Gorenje la promotie cu 40% reducere, in cadrul campaniei Gorenje Chef’s Collection. Blender, mixer de mână, robot cu multe accesorii, set de vase, storcător pentru fructe și legume, presă de ulei și multe altele.

Am pus cuptorul la incins la 250 C fara ventilatie, caldura de sus si de jos (cea mai inalta temperatura posibila si la cuptoarele pe gaz). Incingerea cuptorului si a pietrei dureaza peste 30 de minute. Pe sina cea mai de sus am pus o tava cu 2 degete de apa calda. Ea va trebui sa ajunga la fierbere si sa genereze aburi in momentul in care bag painea la copt.

Cum se modeleaza painea de casa?

Dupa a doua dospire am rasturnat aluatul de paine pe masa de lucru usor unsa cu ulei. Mai intai am aplatizat aluatul in forma unui patrat cu colturi rotunjite si apoi am inceput sa-i dau forma (shaping). Am tras cele 4 colturi spre centru (ca la branzoaice, tip plic) si am obtinut un patrat mai mic si mai gros. Am repetat operatiunea cu colturile acestuia si deja am o forma aproape sferica aseamanatoare cu o desaga (bocceluta). Am strans bine capetele „boccelutei” dupa care am intors-o cu fata frumoasa si neteda spre mine (cu lipitura spre masa).

Am rotunjit bila intre palme, tragand-o usor pe masa ca sa se tensioneze. Aici vedeti un video cu aceasta procedura.

Coacere paine de casa reteta simpla pas cu pas

Am presarat un pic de gris pe lopata metalica si am asezat cu grija painea pe ea. Grisul impiedica lipirea aluatului de lopata si ajuta la glisarea painii pe piatra de copt. Cu ajutorul unei lame (sau al unui cutit bine ascutit) am crestat painea. Crestarea are rolul de a permite o crestere controlata a painii la copt. Daca nu e crestata paine se rupe aiurea. Painea NU se unge cu nimic! Nici cu apa, nici cu ulei, nici cu ou!

cum se cresteaza painea de casa inainte de coacere (2)

Daca nu aveti piatra de copt este suficient sa asterneti o tava cu hartie de copt si sa puneti painea pe ea.

Am deschis usa cuptorului bine incins la 250 C (si cu apa din tava de sus clocotind) si am glisat rapid painea pe piatra incinsa. Am inchis imediat cuptorul si am setat timerul la 20 de minute. Aceste prime 20 de minute sunt cruciale pentru coacerea unei paini. Temperatura trebuie sa fie cea mai mare posibila iar aburul sa fie mult, sa invaluie painea. Aburul este cel care umezeste suprafata painii si impiedica formarea prematura a crustei, lucru care ar impiedica cresterea painii. Painea nu se coace la 160 sau 180 C! La temperaturi mici ea se usuca si va forma o coaja groasa, tare si mata, deloc rumena sau lucioasa.

Dupa scurgerea acestor 20 de minute am deschis rapid cuptorul si am scos tava cu apa. Gata, nu mai e nevoie de abur! Am redus temperatura la 200 C si am pornit ventilatia cuptorului. De-acum painea se va coace in profunzime si se va rumeni pentru alte 30 de minute.

Cum verificam daca o paine de casa este coapta suficient?

Simplu! Apucam painea cu o carpa groasa sau cu o manusa speciala si o ciocanim cu degetul la fund. Daca suna a gol inseamna ca e coapta. Daca suna infundat inseamna ca mai trebuie sa stea la copt 5-10 minute. Paine NU se testeaza cu scobitoarea pentru ca nu e chec sau pandispan. :))

Asa arata painea mea la finalul coacerii, asezata pe piatra de copt.

Am introdus cu usurinta lopata sub ea si am scos-o din cuptor. Ta-daaa! Sa va povestesc cum miroase in bucatarie?

paine de casa coapta pe piatra reteta savori urbane

Iata o comparatie intre painea cruda si cea coapta. Vedeti cum „s-a deschis” exact pe taietura?

cea mai buna paine de casa reteta

Orice coptura, fie ea paine de casa, cozonac, colaci sau pandispan se lasa la racorit pe un gratar de bucatarie. Painea are nevoie de ventilatie, de aerisire. NU se infofoleste cu carpe sau pungi pentru ca acestea creeaza condens care umezeste coaja painii, aceasta devenind cauciucata si necomestibila.

cum se face paine de casa reteta

In timpul racirii painea „canta”. Se aud trosnituri si pocnituri ale cojii. Din pacate trebuie sa asteptam racirea ei completa inainte de a o taia. Cat de grea e asteptarea asta…

Servire si pastrare paine de casa reteta simpla pas cu pas

In sfarsit, putem taia painea cu un cutit zimtat. Sunetul acela al cojii care se taie este inconfundabil! Ce fain a iesit si miezul! Moale, pufos, plin de alveole.

cum facem paine de casa pufoasa moale (1)

Painea se pastreaza bine cateva zile invelita in stergare de bucatarie. Este foarte gustoasa si prajita, dupa ce incepe sa se usuce un pic.

Fără drojdie se poate face pâinea cu praf de copt sau bicarbonat – irish soda bread – vezi aici.

Pâine fără drojdie și fără dospire - rețeta rapidă de irish soda bread savori urbane

Descopera Colectia de retete romanesti – 100 de ani de la Marea Unire – vezi aici.

100 de ani de la Marea Unire - Colecția de rețete românești savori urbane

Sa incercati si voi aceasta paine de casa reteta simpla pas cu pas! Este o paine pufoasa, moale si gustoasa, cu o coaja rumena, crocanta si subtire.

Cititorii nostri au incercat reteta de paine de casa!

Aici gasiti mai multe retete de paine de casa, franzela, cornuri, chifle, impletituri, colaci etc.

289 COMENTARII

    • Nu e nevoie pentru ca are o pelicula fina de ulei la suprafata. Daca cumva ti se pare ca dupa coacere coaja este mata, poti sa o ungi rapid cu putina apa rece, imediat ce o scoti din cuptor.

  1. Buna Oana. Miezul arata ca si la baguetta cu maia?. Dupa ultimul shaping cu formarea bilei, nu se mai lasa painea la crescut inainte de a o introduce in cuptor?

  2. Din pacate cuptorul meu nu e performant, avand o temperatura maxima de 180gradeC. Am mai facut paine, dar a iesit cu coaja tare, evident. Oare nu exista nici o reteta de paine care sa se poata adapta cuptorului meu?

  3. Bună! De câteva zile am făcut această rețetă de pâine și a ieșit ca în fotografiile tale. Foarte bună, gustoasă. Seamănă cu pâinea cu cartof din copilăria mea din Ardeal. Sunt foarte încântată pentru că nu este mult de lucru la această rețetă și rezultatul este minunat. Mulțumesc.

    • Depinde de cata drojdie pui si daca e proaspata sau nu. Drojdia veche are miros mai puternic. Ai facut dupa reteta aceasta si ti se pare ca are miros? Prin dospire si coacere ca la carte mirosul se atenueaza.

  4. Da.am facut aceasta reteta iar drojdia a fost din aceea proaspata(cub de 25g).oricum voi mai incerca.poate din cauza ca nu a stat chiar fix o ora la dospit…tre sa.mi iasa?

  5. Coc aceasta paine deja a 5 oara, dar nu- mi iese la fel coaja chiar daca o crestez, face mai multe crapaturi.(interiorul e perfect dar vreau si exteriorul sa arate ca in poze :))Ce fac gresit? Multumesc.

  6. Am facut painea si a iesit excelenta.As vrea insa sa o fac in cantitate mai mica.In acest caz cum reglez timpii de coacere?Multumesc.

  7. Foarte buna si simplu de facut, desi dureaza putin mai mût. Nu am folosit cantitati exacte, dar a iesit asa cum cred ca trebuia! 😁
    Multumesc frumos!

  8. Foarte buna si simplu de facut, desi dureaza putin mai mult. Nu am folosit cantitati exacte, dar a iesit asa cum cred ca trebuia! 😁 Multumesc frumos!

  9. Multumesc mult pentru reteta! nu am avut piatra , imi voi lua cu siguranta una,dar mi a iesit o paine grozava!Sunt foarte bucuroasa ca m ati acceptat in grupul vostru.

  10. Am vazut tutorialul. E clar, doar ca am vazut ca aluatul a fost impartit in 4 . E vorba de un aluat din 1Kg de faina ca in reteta, sau din 4Kg . Nu se precizeaza asta nicaieri, deci este o mare confuzie aici.

  11. Buna ziua,am facut azi pentru prima data si mi-a iesit fff buna,numai ca inca mai simt un pic gustul de drojdie si nici gaurile in miezul de paine nu mi-au iesit😞,poate data viitoare,multam de reteta.

    • Inseamna ca drojdia ta nu a fost ok. In reteta se foloseste destul de putina (25 g drojdie proaspata la 1 kg faina). Probabil de aceea nici nu ti-a crescut aluatul corespunzator. Incearca cu drojdia in ambalaj galben „Secretul bunicii” (fosta Budafok).

  12. Buna ziua daca nu avem piatra de copt si punem in tava aragazului cu hartie, cat de sus/jos trebuie bagata tava ?
    Mai ales ca am un aragaz traditional, cu flacara jos si atat. Nu cu ventilatie sau altceva….

  13. Buna ziua.am o dilema alatul cat iese la sfarsit lati pus pe tot facand o singura paine sau ati impartito da in videoclipul care la-ti pus impreuna cu reteta?

  14. Multumesc mult .Eu am un robot de 1400w cu vas de 5l dar framant in 2 ture iar la framantat taitei de casa nu duce se opreste deoarece coca este mai tare : Ce as putea cumpara ?

  15. Buna seara,
    In primul rind felicitari pentru site! Retete de nota 10, explicatii pe masura, raspunsuri la intrebari la obiect si prompte!

    In al 2-lea rind, o mica intrebare din partea unui incepator absolut in ale piinii/aluaturilor de piine (pe care nu le „simt”, nu le inteleg, nu le stapinesc! 🙁 – inca….)
    Pentru un cuptor cu gaz (model banal, obisnuit, care conform documentatiei ajunge la 250 gr C – inca nu le-am masurat), tava de apa se aseaza sus, pe ultimul raft, sau jos, pe primul, sub piatra de copt?

    Si inca una: din experienta avuta, cu care reteta imi recomandati sa incep „aventura” mea in lumea piinilor?
    Multam si o seara frumoasa,
    Dana

    • Daca folosesti piatra de copt pui tava cu apa sus de tot (asa cum e descris in reteta). Cred ca reteta aceasta este buna pentru incepatori si a reusit multor cititori care au incercat-o. Spor la treaba 🙂

  16. Dummezeule, ce minunatie de reteta! Pentru o paine buna, trebuie sa calatoresc cam 20 de km. Azi dimineata, am mers in supermarketul ce “stie “ sa faca paine. Am ales painea si am pus-o in cos. La casa totul parea in ordine, transferul produselor in masina, asemenea. In multitudinea de produse totul parea okay. Ajunsa asaca, am zis:painea….
    In fine, am gasit aceasta minunata reteta si a iesit minunat. La coacere am omis partea cu tava de apa, dar chair si asa, a fost MINUNATA!
    Mii de multumiri pt aceasta reteta!

    • Stiu faza cand ajungi acasa si-ti dai seama ca ai uitat sa cumperi ceva important… iti vine sa urli! Ma bucur ca ti-a reusit painea atat de fain 🙂 Data viitoare NU mai sari peste etapa cu tava cu apa pentru ca este esentiala: ajuta la cresterea painii si formarea unei coji crocante si subtiri. Plus aspectul comercial.

  17. Super reteta, gust deosebit. Painea mi-a iesit aproape perfecta, cu exceptia crustei care nu a fost la fel de rumena, dar nu tare. Am copt painea in cuptorul aragazului prevazut cu butelie. Singurul amanunt care a facut diferenta a fost ca am lasat tavita cu apa pana la terminarea coacerii si a stat jos, nu deasupra painii. Azi incerc cantitate dubla. Multumesc pt sfaturi.

  18. Buna ziua! Am incercat reteta. Super!
    Daca vreau o Paine mai mica, pastrand proportiile retetei ( din 500g faina) cat timp Tb tinuta la cuptor?
    Multumesc

  19. Buna ziua,
    Eu folosesc aproximativ 1/4 dintr-un pachetel de drojdie proaspata. E mai comod cu cea uscata, fiindca tine mult mai mult. Acum am avut in figider cam 1.34 dintr-un pachet de drojdie proaspata si era acolo de cam 3 saptamani. Uscata… s-a facut firimituri. Totusi, folosesc in apa calda si o lingurita de zahar. A functionat si azi, desi credeam ca drojdia asta era complet moarta. In fine, la juma de pachet de drojdie proaspata, la cantitatile de mai sus, daca puneti o lingurita rasa de zahar in apa calduta si amestestati… va creste in 30 de minute fara probleme.

  20. PS: Nu stiu ce cuptor aveti, dar la al meu daca dau drumul la ventilatie mi se face scrum in 15 minute. Iar la temperatura de 250 de grade Celsius ajung in cam 5-7 minute pe treapta de preincalzire, apoi mut pe caldura „de sus si de jos”

  21. Buna,
    Mie mi s-a parut ca este o reteta de paine frantuzeasca dar nu chiar, insa cu multa drojdie.
    Azi in cautarile mele am gasit o alta mai josi pe care o ajustez putin. Cu siguranta voi folosi tava cu apa:
    Simplu de facut si cu o recomandare referitoare la crusta deranjanta dupa racire.
    O sa le incerc pe amandoua, pun pariu ca vor fi la fel de bune.
    Multumesc pentru reteta,

    • Nu este paine frantuzeasca. Referitor la comparatiile pe care le faci intre reteta de fata (care contine toate detaliile exacte referitoare la coacerea unei paini) si reteta sumara si incompleta indicata de tine (link sters – nu-si are locul aici) trebuie sa te avertizez ca este o diferenta de la cer la pamant! Incapand cu reteta in sine si terminand cu produsul finit. Painile mele arata grozav, sunt bine lucrate si formate, au coaja lucioasa, crocanta si subtire. Dincolo am vazut niste diformitati pleostite in tava, cu coaja groasa si mata. Nu se spune nimic concret despre cum se da forma unei paini sau despre temmperatura de coacere. Nici nu-i de mirare ca are o coaja groasa, nemasticabila. Cireasa de pe tort este chiar ultimul paragraf in care se indica invelirea painii fierbinti in prosop udat! Este o ineptie. Coaja aceea groase se va transforma in cauciuc.
      Draga mea, nu te amagi ca vei obtine doua paine la fel de bune… pentru ca pariul e pierdut din start. Chiar m-as bucura sa testezi ambele retete si sa reviii cu impresii obiective.
      Sarbatori Fericite!

  22. Bună, felicitări e minunat ceea ce faceți! Am făcut câteva pâini la viața mea, dar nu am fost niciodată aşa de mulțumită ca de de cea făcută după această rețetă! Nu ştiam ce fac greşit. Păi puneam sarea de la început, nu puneam suficientă apă sau dacă era prea moale adăugam făină, nu puneam tava cu apă în cuptor şi lista continuă.
    Vă mulțumesc pentru explicații, fără ele rămâneam cu întrebări!

    Mult spor şi numai bine!
    M

  23. Extraordinara painea! Tot ce am gatit dupa retetele voastre pana acum a iesit perfect, exact ca in poze. Conditia e sa fie respectate ingredientele si instructiunile (care oricum sunt atat de detaliate si de usor de urmarit ca este o placere sa te ghidezi dupa ele). Va multumesc!

  24. Mutumesc frumos pentru reteta astazi am facut-o si eu pentru prima data aceasta reteta si mi-a iesit painea si sunt foarte incantata pentru ca am mai incercat si alte retete de pe alte saituri dar nu mi-a iesit deloc….multumesc incodata si o so mai repet 🙂

  25. Buna ziua,
    Am facut pentru prima data paine si am folosit aceasta reteta. A iesit super: coaja rumenita frumos, subtire si foarte crocanta (cel putin deasupra). M-am mirat de cantitatea de sare care mi se parea mare dupa ce am cantarit-o. Dar a iesit foarte gustoasa. O singura nelamurire/mentiune am. Nu cred ca in toate cazurile tava se pune pe sina cea mai de jos. Eu am cuptor electric. L-am preincalzit la 250 de grade si am pus si tava cu apa sus. Cand am bagat painea am pus-o pe sina cea mai de jos. La vreo 15 minute a inceput sa miroasa putin a ars asa ca am mutat tava cu o pozitie mai sus. Cand am scos tava cu apa si am redus temperatura la 200 de grade am mutat iar tava cu o pozitie mai sus pentru ca mi se parea ca iar se arde. In final nu s-a ars foarte tare si am indepartat usor partile arse de pe fund.
    Multumesc pentru reteta. Sanatate sa aveti!

    • Esti prima care pateste asa ceva din cateva mii care au testat reteta. Ma gandesc ca e o problema cu cuptorul tau. Din punct de vedere al fizicii caldura este sus, se ridica si ar fi trebuit sa ti se arda painea la suprafata, nu la fund. Poate ca rezistenta de la fundul cuptorului tau arde mai tare decat normal. Pana una alta, ma bucur ca ai facut o paine faina si ca esti multumita de rezultat 🙂 Si da, sarea da gust… stii povestea cu „Sarea in bucate” 🙂

      • Ei bine…am patit si eu azi :). Painea a iesit in regula, insa s-a ars in primele minute pe fund si a trebuit s-o tot mut ca sa se coaca totusi de tot fara sa se faca scrum in paretea de jos. Cuptorul este unul cu gaz, absolut clasic, cu treapta maxima la 250. Era si tava cu apa si tot (mult abur n-am putut obtine orice-as fi facut – probabil cuptorul nu se inchide etans si iese aburul pe undeva, desi are termostat si ar trebui sa duduie continuu daca ar pierde temperatura pe undeva, ceea ce nu se intampla). Acum astept sa se raceasca sa vad cum e in interior – in exterior arata ok, miroase ok. Nu e atat de rumena (desi pe fund e arsa), dar arata promitator.

        • Ha! Revin cu impresii – desi parlita pe fund si deloc asa rumena, coaja e subtire si chiar crocanta pe alaturi, delooc groasa. Interiorul arata ff bine, cu alveole asa, iar la gust este excelenta. Data viitoare o sa fie mai bine.

      • Tare fain arată pâinea făcută de tine și mi s-a făcut poftă, astfel încât am facut si eu întocmai după rețetă. Doar că nu am piatră de copt. Am pus apa sus și pâinea jos, cuptor electric, 250°. La cele 20 minute pâinea era deja arsă pe fund. Am mutat-o mai sus și am dat cuptorul la 180°, mi-a fost frică să las la 200 (din păcate, în casă miroase a ars).
        Astept sa vad ce iese la final, sper sa o putem mânca 🙂

  26. Oana îți mulțumesc pentru rețeta! E minunată pâinea.Faina de aici din țară străină nu e prea grozavă dar a ieșit o pâine de nota 10. O zi frumoasă!

  27. Multumesc foarte mult pentru reteta.Dupa 2 ani si jumate de cand tot incerc sa fac o paine perfecta in casa,in sfarsit mi-a iesit.Eu am copt in tava lunguiata si am facut din prima portie dubla.Sa spun ca a iesit delicioasa e putin spus.A iesit fix asa aurie si cu luciul acela frumos.Felicitari din toata inima pentru blog

  28. Mulțumesc de inspirație! Am făcut azi pentru prima dată pâine de casă. Am urmat rețeta pas cu pas și a ieșit o pâine extraordinară! Despre gust, mai am de așteptat până o voi tăia.Offf!! Îmi pare rău că nu vă pot arăta pâinea mea.

  29. Mulțumesc de inspirație! Astăzi am făcut pentru prima dată pâine de casă și sunt tare mândră de ceea ce mi-a iesit. Ce sa vă spun de miros și gust, este extraordinară! Imi pare rau ca nu pot să vă și arăt.

  30. O rețetă foarte bună. O recomand. Am și eu câteva, dar sunt puțin mai complexe și îmi ocupa mai mult timp. Foloseam și eu tehnica cu abur dar nu la 250 grade, ci la 220. Totuși, în prima parte dacă o țin fără ventilație, 20 minute, se rumenește puțin cam tare. Folosești ambele rezistente, cea de sus și cea de jos, sau doar una din ele? Mulțumesc.

  31. […] Recunosc, sunt fan al painilor de casa facute fain, framantate si dospite. Nu se compara nimic cu o paine facuta cu un „stretch and fold” (intindere si pliere) ca lumea! Aceste manevre creaza si consolideaza reteaua de gluten, formand miezul pufos si structurat al painii. Frumusetea painii este data si de „shaping” (modelarea formei painii tip bula, franzela, bagheta etc), nefiind suficienta ruperea unor bucati de aluat si aruncarea lor in tava. Adica asa ceva – vezi reteta painii simple de casa. […]

  32. Buna! Am testat si eu reteta, iese o paine foarte gustoasa intr-adevar. Nu mi-a iesit chiar cu gaurele, a iesit mai densa, probabil din cauza ca nu am folosit faina din comert. Singura problema este ca se cam arde in partea de jos. Sa fie din cauza ca am facut o cantitate mai mica si nu am redus suficient timpii de coacere? Oare merge si cu tava de apa jos si painea mai sus?

  33. Am facutsi eu astazi, acum am scos-o din cuptor. Am urmat reteta pas cu pas, iar painea este o reusita.
    Felicitari pentru retetele minunate!

  34. Bună! Revin după câteva luni bune ( am postat prima dată in luna mai) cu mențiunea că de atunci nu am mai cumpărat pâine din comerț!!! Această rețetă este extraordinară! Copiiilor mei le place foarte mult. Am un cuptor electric cu ventilație foarte bun și un robot profesional de la Lidl- surpriză-cel de 750 de lei care face minuni. Nu trebuie să fie neapărat de firmă ca să facă treabă bună. Este o rețetă foarte simplă și minimă ca efort. Mulțumesc pentru ea! Succes!!!

  35. Oana eu am un cuptor care are rezistență numai sus si scrie ”gril” iar caldura-n cuptor vine numai din ventilatie se poate coace si asa ? ma gindesc ca nu pot sa o tin fara ventilatie 20 min. si sa-i dau la urma ventilatia si sa scot apa, te intreb daca pot să pornesc direct cu ventilatia ? si sa urmez apoi pasii din descriere. Multumesc

  36. Am folosit aceasta reteta pas cu pas insa painea mea se crapa ori pe mijloc, ori pe margini. Care poate fi cauza si cum pot sa evit craparea ei?

  37. Bună!Eu am un cuptor superclasic,pe gaz.Unde pun tava cu apă?Sus sau jos,avand in vedere ca painea o coc in doua tavi pe care pe asez pe gratarul aragazului?Multumesc!

  38. O super rețetă! E prima dată cand fac pâine… Mi-a ieșit o bunătate! Aragaz clasic… Am redus doar timpul de coacere după scoaterea tăvii cu apă! Mulțumim pentru toate rețetele!

  39. Buna ziua!! Fac foarte des aceasta paine😍e super delicioasa😍😍 si as avea o intrebare..de data asta am facut doar din jumatate de kg de faina..se pastreaza acelasi timp de coacere ? Vaa multumesc😍

  40. Ati facut o treaba foarte buna.Simplu si frumos explicat.Pana sa citesc articolul faceam painea ,,dupa ureche”.Habar bu aveam de ,,stretch and fold” si habar nu aveam de piatra de copt.Primul lucru facut : achizitionare piatra de copt( sa intamplat sa fie exact acelasi tip de piatra si tot la oferta 🙂 ). 2 lucruri as avea de comentat : exista mici diferente intre cuptoare in ceea ce priveste temperatura . Dupa cateva incercari stricte in respectarea sfaturilor voastre am observat ca pentru cuptorul meu rezultatul optim se obtine la 230 grade faza initiala si 200 coacerea finala. Si a 2-a observatie : folosind putin ulei in procesul de impaturire ( chiar f. putin ) am avut surpriza ca la prima folosire a pietrei de copt aceasta sa se pateze urat din cauza reziduurilor de ulei. Acum folosesc o foaie de copt pusa peste piatra de copt si totul e ok.

  41. Ma bucur ca ti-a reusit painea atat de fain! Piatra de copt se pateaza de la prima folosire si asa va ramane forever. Sa vezi cum arata dupa ce faci prima pizza :). Petele nu influenteaza cu nimic performantele pietrei. Grasimea impregnata in ea se arde la urmatoarea incingere a pietrei.

  42. Vreau sa va Multumesc pt aceasta rețeta minunata. Pâinea mi-a iesit la fel ca in pozele dv. și este și foarte gustoasa!!!😍❤️

  43. Painea este foarte buna☺️ (ca de altfel toate retetele voastre). Dar am o intrebare, care am vazut ca a mai fost pusa de cateva ori, dar a ramas fara raspuns.Daca ,din aceasta cantitate, fac doua paini egale , injumatatesc timpul? Sau cat le las la cuptor? Temperatura stiu ca ramane aceeasi.
    Multumesc!

  44. Prima data am facut „Paine de casa neframantata reteta rapida” dar cred ca mai trebuia sa o las un pic mai mult la copt. Astazi am facut „Paine de casa reteta simpla”: mi-a iesit mai plina, nu cu gaurele, dar mie chiar asa imi place. Si oala in care am copt painea a fost la mijlocul cuptorului (de frica sa mi se arda pe fund). Cuptor pe gaze, gradatia maxima fiind 8, am avut si o oala mai mica cu apa pentru abur, pe care am lasat-o pana la final. Totul a iesit foarte bine, miez moale, coaja subtire si crocanta. Multumesc pentru reteta si pentru explicatiile detaliate.

  45. Buna ziua! Mi-a ieșit pâinea foarte buna și frumoasă! Mă gândeam să fac pâinea din 2 kg de făină! Ar trebui să stea mai mult în cuptor? Mulțumesc mult!

  46. Fantastic de buna aceasta paine! Nu credeam ca ar putea sa mi placa mai mult decat cea ungureasca sau cea neframantata, dar noua ni se pare cea mai buna paine din cate am incercat. Este painea perfecta! ( arata exact ca in pozele dvs, chiar si gaurelele). Multumesc ca existati!

  47. Buna.Am încercat si eu aceasta rețetă este EXCELENTA! !!! A iesit rumena ,pufoasa si gustoasă.am urmat pas cu pas toata reteta.este pentru prima data când reusesc sa fac o pâine asa cum mi am dorit.am folosit făină albă tip 450 si drojdie la cub galben Backhefe din Germania,pentru ca aici locuiesc deocamdata.Cuptorul este electric marca Bosch.Sanatate va doresc si va multumesc pentru rețetele foarte explicite si savuroasele bucate obtinute.👏👑

  48. Nu am cuvinte…..cand cred ca am citit tot, pleosc, mai vine o sugestie de bucatarie !!! Si am incercat retete !!! Si mi-au mers, culmea ! Bravo !!! Multumesc ca existi, om bun !!!

  49. Buna seara?

    Mu cred ca mai ajung s-o coc.
    Astept de 45 de minute semnalul sonor al cuptorului, cum ca a atins 250 grade, si nimic.
    Intre timp painea, crestata, ocupa toata tava …
    Am procedat intocmai ca in reteta, cu tava cu apa de la inceput … desi pe instructiunile cuptorului scrie altceva …
    Aveti vreo sugestie, va rog ?
    Multumesc

  50. Super rețeta! Am copt și ieri și azi câte o „painica”. Din păcate la cuptorul meu nu pot opri funcția de ventilație, e ceva mai greu cu sauna pentru pâine, dar a ieșit super și asa! Am copt-o într-un vas ceramic

  51. Reteta de paine este simpla ,deloc laborioasa.Necesita un pic de timp dar rezultatul?Rezultatul este fantastic!
    Incarcati reteta si va fi ceva de genul”to be continued”!
    Multumesc,Oana!

  52. Este pt prima data cd fac pâine -rețeta este excepțională .
    Mama mea făcea in Copilăria mea pâine de casa dar nu ii creștea așa .
    Este o rețeta ffff buna – sunt tare mândra ca sunt in acest grup și ca am posibilitatea sa încerc cat mai multe retete ,ca sunt prăjituri ca sunt mâncăruri , ca sunt sosuri …
    Am mai încercat și alte Rețete dar este prima cd am postat pe grup .
    Va mulțumesc ca m-ați acceptat in acest grup și ca retetele sunt detaliate și cu gramaje corecte .

  53. Cea mai buna paine. Tot des o fac. Cel mai frumos sunet cand se raceste painea (trosniturile) si de miros nu mai spunem… in toata casa … multumesc pentru toate retelele…cele mai bune.
    Ps.. nu se pot acorda mai multe stelute? Merita mai mult de 5😊😊

  54. Am facut reteta asta de paine ieri,a iesit foarte buna! Apreciez toate detaliile din reteta! Am facut si alte retete,dar de acum o sa raman la aceasta,ne place cel mai mult!

  55. Excelent explicat! Eu am copt painea intr-o tava de piatra, lasand usa cuptorului „crapata” cativa mm. Am omis apa…I-am presarat susan alb si negru! O minunatie!

  56. Si ma intrebam uneori de ce nu imi creste atat de mult painea, faceam cateva greseli din invataturile pe care le luasem din stanga si in dreapta. Chiar si sotul meu cand s-a intors de la munca si a dat cu ochii de paine in cuptor , a exclamat doar „WOW” . Ma gandeam ca din painoiul care mi-a iesit sa ii dau jumatate si soacrei mele, dar de unde… mai am!? :)) Jumatate s-a dus in cateva clipite. Multumesc pentru inspiratie, poti sa iei poza mea de pe blogul meu pentru a o avea in colectia ta. Am trecut in josul paginii si sursa, ca sa nu ma certi 😀 . Painea este exceptionala. Chestia e ca am citit prost si am pus 42 de grame de drojdie proaspata si abia cu tarziu era la jumatate, desi mi-a explodat din bolul unde o pusesem la crescut.

  57. Buna si La Multi Ani!
    Sunt foarte bucuroasa k mi-a reusit reteta de paine.pur si simplu delicoasa!
    Desi ma temeam fapul k aicia in Statele Unite ale Americii faina e cu totul diferita decat in ardeal.
    Sotul meu a zis wow! Sa mai faci honey!
    👌👌👌😊😊😊
    Multumim frumos k ne faci viata mai frumoasa alaturi de atatea retete delicioase si wow!

  58. Fac reteta asta de paine de apoximativ un an. Este minunata si, sa stii ca se poate manca si fierbinte(cam la 5 minute dupa ce ai scos-o din cuptor). Se rupe cu mana si nu se incruzeste deloc. Incercati-o cu unt, branza grasa de oaie/capra, sau caimac! Este un deliciu!

  59. Sa va dea Domnu` sanatate si putere de munca. E tot ce pot sa zic. Painea arata divin. Abia astept sa o fac. Multumiri pentru rabdare, sfaturi si poze. O replica dintr-un film … tinaraul ii multumea celui in varsta ca si-a rupt din timpul sau sa-l invete meserie. Asta e cel mai important lucru de apreciat la voi. Faptul ca va faceti timp sa impartasiti si altora. Si nu oricum… 3 vorbe, 2 poze si gata reteta. Felicitari.

  60. Servus,

    Am făcut și eu o paine după această rețetă, ce sa zic….a ieșit bestială painea, le am rupt gura la ai mei. Este cea mai buna rețetă ever, asta pentru că am încercat și alte rețete și au ieșit așa….un fel de pâine. Mulțam fain va ai împărtășit cu noi aceasta experiență. Sunt super incantata de rezultat. Copii, nepotiiși soțul mă întreabă tot timpul când mai fac pâine din aia buna, buna. Sănătate și mult spor in toate.

    • Servus! Ma bucur sa aud asta 🙂 Stiu ca reteta este lunga dar era nevoie de explicatii logice care sa duca la un rezultat bun si constant. Adica sa nu mergem ca la loterie: de 2 ori mi-a iesit buna painea si de 3 ori nu prea :).

  61. Cea mai buna rețeta de pâine,ai mei mănâncă de nu se satura.de 4 luni nu mai cumpărăm pâine pentru ca aici in Anglia pâinea e foarte rea la gust și este necoapta iar fetița mea și soțul meu adora pâinea aceasta făcută de mine.iti multumim frumos pentru rețeta aceasta minunata!

  62. Buna seara am incercat reteta dumneavoastra.
    Pentru simplu motiv ca a-ti spus ca nu este gomoasa coaja. Va las o poza. Inca nu am gustato.
    Este prima data cind fac piine. De obicei face nevasta mea.
    Nu pot sa trimit poza.

  63. Bună.Am făcut și eu rețetă dumneavoastra de pîine,este extraordinar de bună…..și coaja este….yamyy.Nici nu am crezut că îmi va ieși de prima dată.Vă multumesc frumos pentru rețetă.Încercați-o nu o să vă pară rău.

  64. am incercat reteta. nu ma pot plange de gust insa coaja s-a ars de-asupra. am pus-o la 250 primele 20min si cu vasul cu apa care fierbea, dar s-a innegrit tare de-asupra. am un cuptoras destul de mic ce-i drept, oare sa fie din cauza asta?

    • Inseamna ca ai un mini cuptor care are rezistenta din tavan foarte aproape de paine. Painea se coace pe sina cea mai de jos si este nevoie de un spatiu generos deasupra ei.

  65. Foarte bună.. din prima mi-a iesit ca in pozele de mai sus. Am mai facut si painea ungurească dar aceasta reteta e parca ceva mai simpla si rapidă
    Mulțumesc pentru retetele delicioase si explicatiile atat de amănunțite !

  66. O reteta minunata! Cu toate explicatiile am reusit sa fac o paine foarte buna! Faceam dupa alta reteta, dar acum sunt fanul retetei tale. Multumesc! 😀

  67. Fără să vreau am dat de această rețetă clasică de pâine de casă și nu pot spune decât că este fenomenală! Deci eu pâine mai bună ca asta nu am mâncat si nici facut vreodată! Si astazi voi face și voi posta rezultatul. ❤❤❤❤

  68. buna ziua
    am incercat si eu mult laudata reteta de paine de casa dar cu regret va anunt ca plamadeala dupa o ora inca nu a dospit desi am respectat intocmai indicatiile
    am folosit drojdie secretul bunicii 600ml apa si un pumn de faina
    de ce nu functioneaza si la mine?

  69. Gata, momentul adevarului a sosit!
    Ta-dammm!!!🤔🤔😉😉👍👍👌👌 Arata super, vom vedea mai tarziu si gustul, dar acum stam in jurul ei si o privim…😁😀
    Mai ramane sa vad cum reusesc sa postez si pozele, ca de bucurie m-am blocat si nu vad cum…

  70. 😣😣😣😁😁😁si n-am reusit…se pare ca nu pot sa le postez! Oricum sunt mandra de rezultatul vizual ; mai ramane cel gustativ maine dimineata, acum e prea tarziu…

  71. Minunat de frumoasa! E fierbinte deci nu stiu cum e in interior. Sigura situatie care am intampinat.o,nu am putut sa dezlipesc hartia de copt. Probabil calitate proasta! Multumim!

  72. Buna! Am facut de doua ori aceasta reteta, pima data o paine, a doua oara am impartit aluatul in doua paini, pe care le-am copt deodată in aceeasi tava. Au iesit foarte bune de fiecare data, de aceea as vrea sa stiu daca se poate inlocui o jumatate din faina alba cu faina neagra, dar sa păstrez restul ingredientelor la fel ( ma refer mai mult la drojdie). Am incercat si reteta cu faina integrala, dar parca a crescut prea tare. Multumesc anticipat pt raspuns!

  73. Eu stiu ca la sfarsit dupa ce se scoate painea pe gratar se stropeste cu apa si se intinde cu o pensula pe toata suprafata astfel coaja nu se mai intareste ! Daca gresesc sa imi spuneti va rog!

    • Nici vorba! Ce inseamna „cuptor electric de calitate”? Eu nu cred ca ai facut painea deoarece 250 C sunt 250 C in orice cuptor. Reteta a fost testata de sute de mii de cititori iar la finalul ei ai peste 100 de poze trimise de ei si painile lor nu par arse deloc. Poate ai pus painea la copt pe sina din mijloc in loc de ce de jos.

    • Ieri am facut si eu paine dupa aceasta reteta.
      Poate nu ati folosit tava cu apa in primele 20 minute.

      Eu am cuptor cu functie abur insa am preferat sa respect intocmai reteta.

  74. Oare la aragaz obisnuit tot asa jos trebuie pusa painea? La mine a crapat pe alocuri, nu s-a desfacut asa fain ca in poza ta. Ma ajuti cu indicatii pt data viitoare?
    Cuptor pe gaz, aragaz normal, la final am lazat-o doat 20-25 min ca deja se innegrea fundul.Astept sa se raceasca sa vad cum e interiorul.

    • Cu cuptoarele clasice e bataie de cap. si eu am avut unul pana acum 5 ani si pe fundul lui am asezat o țiglă de ceramică ca sa nu-mi ardă prajiturile la fund. incearca sa pui o tava proasta intoarsa cu fundul in sus direct pe fundul cuptorului si coace painea tot pe sina de jos.

  75. Multumim pentru reteta si explicatiile amanuntite.
    A iesit o paine excelenta.
    Un singur lucru nu l-am inteles: de ce sa nu folosim masa ca blat de lucru? La un kg de faina, iese aluat mai mult incape pe fundul de lemn oe care l-as putea folosi.
    Multumesc!

  76. Buna, daraga Oana! Te urmăresc de ceva vreme si tot ce am făcut a iesit minunat. O singură rugăminte am , daca fac pâine cu maia naturală ( maia hrănită 7 zile ) ce cantitate folosesc pt 1 kg de făină?

  77. astăzi am făcut această pâine…. excelentă ☺️
    Mi-a ieșit perfect… doar că am lăsat-o mai puțin la rumenit. excelentă ❣️

  78. Prezentarea foarte frumoasa, am urmarit-o cu interesul cu care urmaresc un ghid intr-un muzeu. Executia, cu mare arta: o impaturesti ca pe o bastista de matase si o modelezi alintand-o, mangaind-o, asteptam la sfarsit sa-i dai un pupic. Da, am vazut cum devine painea opera de arta. Toata admiratia artistului!

  79. Am incercat reteta folosind doar jumatate din cantitati si painea este MINUNATA!!!
    Am urmat reteta fara nicio modificare si recomand reteta: foarte usor de preparat, putine ingrediente, fara „manevre” complicate. Cand am gustat aluatul crud, am avut impresia ca e prea sarat, dar dupa coacere, gustul este perfect! Singura problema a fost cuptorul: dupa 15 minute la temperatura maxima, pe sina de jos a cuptorului, am mutat painea pe sina din mijloc de teama sa nu o „parlesc” prea mult dedesubt. Arata fix ca in poza si are un gust si o textura perfecte!
    Multumim pentru retetele si explicatiile detaliate! Pregatest „aluaturi” aproape exclusiv folosind retete de pe acest blog!

  80. Buna, am facut paine dupa reteta ta cu exceptia ca am mai lasat painea sa creasca in tava si nu am pus vas cu apa.
    Data viioare incerc si cu vas cu apa. E prima reteta care zice sa fie temperatura mare la inceput si apoi mai redusa ( similar procedez la cuptorul cu lemne, asa se face painea in zona mea)
    Eu mai fac paine si cozonac la cuptorul cu lemne de la tara dar foarte rar , de sarbatori si nu am stiut sa imi adaptez reteta la cuptorul electric. Voiam sa imi iasa paine rumenita si cu coaja cat mai similar cu ce iese la cuptorul cu lemne.
    A iesit foarte bine, inca e fierbinte asa ca nu am taiat-o.

  81. Multumim pentru site. M-au ajutat de fiecare data indicatiile foarte bine gandite. Ai darul unic de a da explicatia potrivita exact la momentul in care ar fi utila.
    Am avut noroc si mi-a iesit painea chiar si cu un cuptor prost (maxim 240 grade, dar nu le atinge nici p-alea) si punand din greseala faina spelta in loc de faina obisnuita. Alta data macar corectez cu faina daca altfel cu cuptorul n-am ce face.

  82. Buna!Am facut astazi dupa reteta dv si sunt f incantata!Cu siguranta am sa continui sa fac doar dupa aceasta reteta,multumesc pt sfaturi!

  83. Buna seara, tocmai am scos painea din cuptor, arata ca a d-voastra, am pastrat toate detaliile retetei si a iesit asa cum trebuie, sunt foarte incantat pentru ca pana acum am mai incercat diverse retete si de fiecare data ceva n-a mers. Va multumesc

  84. Hey!M am incumetat si eu sa fac aceasta reteta de paine.Chiar acum o am la cuptor si mai are 20 min de stat insa s a rumenit prea repede.Am gresit cu ceva?Multumesc!

  85. Buna, am facut si eu painea si a iesit f buna…. in schimb, in interior, dupa ce feliez paine, la painea mea nu sunt acele gauri in felia de paine, oare care sa fie motivul? Multumesc anticipat!

  86. Super reteta,mi-a iesit o paine tare frumoasa. De acum incolo nu voi mai cumpara paine.
    Singurul lucru care l-as modifica in reteta este sarea,data viitoare o sa mai reduc putin cantitatea.

  87. […] Rețeta am găsit-o cu ajutorul preaiubitului și îndrăgitului gugăl: search rețetă pâine casă și babum, sute de rețete se arată. Și am prins drag de asta. Mai ales după ce chiar mi-a ieșit o pâine simpatică foc. Am tras de aluatul ăla cu năduf – gândindu-mă la cum a trebuit să dau tot soiul de telefoane ca un suflet bun să-și facă drum special prin Dristorului ca să îmi aducă ingredientul magic. Vă zic, e terapie curată. Merge și cu spart farfurii, cred, așa greek style, dar deloc productiv – totuși sunt tentată să încerc la un moment dat. Poate în luna a treia de izolare socială. […]

    • 25 g! Scrie clar in reteta: „Desi lumea stie ca la 1 kg de faina se pun 50 g de drojdie proaspata (sau 14 g uscata), pentru painea aceasta avem nevoie de doar jumatate din aceste cantitati.”

  88. Am terminat aluatul….. si am uitat sa pun sare :((( ca ati facut “compunere” din reteta de paine… am dizolvat sarea in putina apa si am turnat peste aluat si am mai framantat o data…..vad eu ce iese….

  89. Buna. La cutorul meu electric nu pot seta cele 2 functii: coacere sus jos si ventilatie, deodata, doar separat. Dupa cele 20 de minute de coacere la 250grade mut pe ventilatie sau las pe pozitia coacere sus jos?
    Multumesc.

  90. Buna.
    Avand in vedere ca la cuptorul meu electric nu pot seta cele 2 functii deodata ( coacerea sus jos si ventilatia) ci doar separat. Cum fac dupa primele 20 minute? Mut de pe pozitia sus jos pe pozitia de ventilatie?
    Multumesc.

  91. Buna seara, excelenta reteta , fac de o luna deja paine dupa reteta d-voastra si toata familia se bucura ca mancam o paine de casa cu adevarat buna. In general a iesit ca in poza retetei dar s-a intamplat de doua ori cand aluatul a erupt 🙂 aiurea in diferite locuri chiar daca l-am crestat inainte . Ma gandeam ca poate nu am scos destul aerul din el inainte sa-i dau forma finala, sau faca nu-i asta poate ma ajutati cu un sfat. As si incarca o fotografie cu painea dar nu-mi dau seama cum se procedeaza.
    Va multumesc

  92. Este o rețetă extraordinară. A fost prima incercare de a face pâine și a ieșit ca in reviste – exterior și interior. Explicațiile au fost foarte pe înțeles și detaliate. Aștept cu nerăbdare să mai fac rețete de la voi. Chiar minunată pâinea!

  93. Minunat! Multumesc pentru reteta!
    Pe mine m-a ajutat foarte mult la prima mea painica! Eu am injumatatit cantitatile pentru a avea o versiune mai micuta 🙂 E super delicioasa si crocanta! (trebuie sa am mai multa grija cu uleiul fiindca a iesit o idee cam uleios interiorul).
    Pacat ca nu pot atasa poza cu rezultatul 🙂

  94. Vreau să vă mulțumesc pentru devotamentul cu care vă implicați în fiecare rețetă. Orice lucru, fie el măreț sau mărunt, dacă e făcut cu iubire face diferența. Am încercat și eu pâinica, prima dată cu o făină de la moara din Carani jud Timiș, primită de la bunica soțului. A fost ok, dar am pus eu toată apa, și nu trebuia, iar la frământat cu mâna… M-am speriat din cauza faptului că aluatul era foarte lipicios și moale, și nu am muncit la el suficient de mult. Am considerat-o un eșec, dar chiar și așa, am pus-o într-o tavă, și am zis…. fie ce o fi. A ieșit o pâine neașteptat de bună. A doua oară, am folosit făină de la Boromir, că asta aveam prin casă, am învins în lupta cu aluatul lipicios până a devenit nelipicios, nu am mai pus chiar toată apa…. Iar rezultatul a fost pe măsură. Într-adevăr, trebuie respectați pașii, unul câte unul cu răbdare. Mulțumesc încă odată și Dumnezeu să vă binecuvânteze.

    • Nu stiu ce faina se face la moara de la Carani: cata proteina are, ce tip de faina e si cat de uscata sau de umeda este. Fainurile slabe nu absorb bine lichidele. Incearca o faina ungureasca Bacskai sau Totkomlosi si vei socata de cat de bine se comporta!

  95. Mulțumesc Oana, pentru reteta asta și pentru altele pe care le-am luat de aici.
    Faci o treaba extraordinara! As vrea sa pot pune o poza, dar cred ca se înțelege de la sine rezultatul.

  96. Doamna Oana…pe mine m-ați cam pus in eroare cu oala cu apa…nu ați specificat ce când cum trebuie pusă in cuptor…și pana am așteptat ca apa sa fiarbă in oala in cuptor…mi-a fost frica cu aluatul….acum vom vedea ce o iesiiii🥰

  97. Îmi cer mi de scuze Doamna Oana….am reluat tot textul de la cap la coada…și da…ați specificat.Ma gândeam eu cum doamne,e imposibil,doamna Oana Is the best!
    Eu am greșit…am sărit câteva rânduri…după cum văd importante…foarte importante❤️

  98. Gata. Acum o ascult cum trosneste. Miroase foarte frumos, are si luciu si cred ca are 1kg si ceva. Nu am gasit faina 650, asa ca am folosit 000… insa pana acum, s-a comportat bine, sa vedem la taiere.
    Ganduri bune,
    Adriana

  99. Buna ziua,
    Am facut painea. Am o piatra de granit pe care am bagat-o in cuptor direct pe partea de jos, cea de tabla, (mentionez ca am un cuptor pe gaz). S-a cam ars in partea de jos.

  100. Buna ziua!
    Am incercat si eu reteta. Prima paine caream facut o a iesit perfect, dar a doua oara cand am incercat din nou sa fac painea mi.a crapat deaspra. De ce? Ma puteti ajuta?

  101. Buna ziua.
    Fac aceasta paine pentru a 2-a oara insa pana acum n-am reusit sa am o paine „aerata” cu acele gauri in felia de paine. La mine iese densa si fara gauri. Unde gresesc?
    Multumesc.

  102. Bună ziua! Vă mulțumesc din suflet că existați. Cu ajutorul dumneavoastră am gătit muuuulte rețete gustoase și perfecte, ca și această pâine. Aș avea o rugăminte….să-mi spuneți dacă aș putea păstra aluat gata făcut la congelator pt.a putea coace pâine proaspătă mai des. Adică să coc jumate din aluat și cealaltă jumătate să o îngheț. Se poate așa ceva? Ar mai crește pâinea? Cum ar trebui să o decongelez? Mulțumesc!

  103. Dupa ca am incercat (de 5 ori!) o reteta americana no knead bread (si am aruncat 4/5 produse finale la gunoi), mi-am luat inima in dinti si am facut reteta asta. Sint f incintata de rezultat (desi nu am avut rabdare sa o sal sa se raceasca complet). Singura problema e ca am folosit unica punga de faina tip 550 pe care o aveam (din Germania). Am citit undeva ca “All purpuse flour” ar fi echivalent cu tip 550. Credeti ca ar merge reteta cu all purpuse flour? Daca nu, exista alte retete pe site care merg cu all purpuse flour? (in perioada asta e destul de greu de procurat alt tip de faina). Multumesc f mult ptr retata (si ptr explicatiile pas cu pas).

  104. Bjna seara Oana
    eu sunt in Canada. Am folosit faina alba de paine. Am urmat toate indicatiile. Mi- a iesit o paine foare buna dar fara alveole. Am o idee fixa cu alveole. Am incercat si ciabatta, dar fara succes. de ce crezi ca nu reusesc Daca nu indraznesc prea mult te rog sa-mi raspunsi pe adresa mea de mail. sunt o cititoare frecventa a retetelor tale care sunt foarte bune.
    Multumesc pentru ajutor
    Anca

  105. Buna! Am încercat și eu rețeta pas cu pas de mai multe ori și este splendid, însă ,dacă știe cineva sau a pățit la fel, cam a treia zi de stat începe să se strice interiorul (se umezește și începe sa miroase tare urat )În condiția în care după ce se răcește de tot o țin învelită doar cu prosop de Bucătărie, am încercat sa o pun și in punga după răcire dar la fel am pățit 🙁 . întrebarea mea este dacă a pățit cineva la fel și oare ce nu fac bine din moment ce fac pas cu pas tot și Painea iese excelent!
    Mulțumesc !!!!

  106. Fetelor, am o intrebare.
    Am incercat de multe ori sa fac aceasta reteta insa efectiv nu reusesc sa fac drojdia sa creasca.
    Pun 600 ml apa calduta, sfaram drojdia proaspata in ea. Amestec pana se dizolva. Presar o mana de faina peste.
    Iese o ciorba, faina se lasa la fund, iar drojdia face 3 bule amarate. Aveti idee unde gresesc?

    P.S Va multumesc pentru retetele clare, explicate pentru incepatori ca mine.

  107. Buna ziua!
    Am facut reteta de paine cu jumatate din cantitatea de ingrediente, fiind doar pentru 2 persoane. Toate bune, dar dupa prima etapa de copt, cea de 250 grade, cu abur, la cuptorul electric fara ventilatie, painea era deja foarte rumenita. Asa ca atunci cand am pornit ventilatia, am acoperit-o cu folie de aluminiu de teama sa nu se arda. Ar trebui sa adaptez timpii de coacere pentru cantitati mai mici de aluat? Multumesc!

  108. Doamne!!!!Mi a iesit o paine mai mult decat buna.Este a doua oara ca o fac respectand reteta pas cu pas si iese exact ca painea ta Oana draga.Sunteti o sursa de inspiratie pt.mine,orice as gati ,prima data ma uit pe Savori Urbane,apoi ma apuc de treaba.Va multumesc ca existati ,va ador!!!!

  109. O rețetă pe care am incercat-o și eu de mai multe ori și a ieșit mai buna ca la brutărie… Îți vine să o mănânci și goala ce sa mai spunem la cum arată…😍🥳

  110. am facut aluatul dupa dvs. acum e la dospit….in cuptor am o placa de gresie de exterior, groasa….eu sarea de mare o presar pe paine…

  111. O rețetă f bine explicată, iar de pâine ce sa mai zicem..este demențial de gustoasă ,o fac săptămânal💖👏😋 Felicitări și mulțumim mult!

  112. Buna ziua!
    Ultima data, am făcut pâine dupa reteta asta, aseară.
    Peste 2 sapt trebuie sa fac din nou paine, dar vor fi 15 oameni care vor vrea toti paine calda.
    Daca triplez cantitățile si coc painea in tavi de cozonac, va ieși la fel de buna? Cat ar trebuie sa scad timpii de coacere? Mulțumesc!

  113. Buna Oana,
    Am facut de multe ori si e foarte buna.
    Vreau acum sa fac din 2kg doua paini, le pot coace deodata, una jos si una mai sus? Daca nu, e ok sa stea aluatul pt a doua paine la dospit pana se coace prima?
    Multumesc.

  114. Multumesc mult pentru reteta , am 3saptamani fara sa ma cumpar paine , as dorii o rubrica si pentru retele care se gatesc rapid , fara multe cunostinte in bucatarie , am incercat mai multe retete dar stintagma „faina cat cuprinde ” sau altele de gen ma fac sa evit reteta respectiva . As dorii sa mai stiu care este diferenta intre drojdia uscata si cea proaspata . Sunt varza la bucatarie dar incerc sa invat . Multumesc mult

  115. O rețeta absolut geniala!
    Extrem de bine explicata încât oricine o poate face! Încă nu am tăiat-o, dar am ascultat cum cânta pe grătar după ce am scos-o din cuptor. Mulțumim pentru rețetă!

  116. Eu va felicit pentru tot ce faceti!
    Am 60 de ani si o viata intreaga am bucatarit pt.ca trebuia si nu din placere.
    Nu am facut in viata mea paine de casa!
    Vreau sa spun ca am indragit bucutaria din momentul in care v-am descoperit si pentru ca am un an sabatic ,nu ma pot opri.
    Retete de prima calitate, explicatii complete si logica in tot ce spuneti,combinatii uluitoare !
    Va iubesc doamnelor!

  117. Am încercat sa fac și eu pâine acasă. Primele doua dați, a fost asa-si-asa. Apoi am citit articolul tău, și am făcut o super pâine. Mulțumesc frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.