Paine de casa coapta in punga

48

Paine de casa coapta in punga reteta Savori Urbane

Paine de casa coapta in punga. Paine la punga magica. Cum se face paine in punga? Ce punga folosim pentru coacerea la cuptor? Reteta de paine la punga.

O paine de casa cu coaja crocanta si miez pufos coapta in punga pentru fripturi (punga magica).

In timp ce scriu reteta am langa mine feliile de paine pe care le vedeti in poza: adulmec fiecare bucatica si nici nu stiu cum sa formulez pentru a va reda senzatia pe care o am, ciugulind putin cate putin din paine.

Am vazut aceasta metoda de coacere inca de cativa ani buni pe bloguri unguresti. Sa fie vreo 10 ani de atunci. Apoi de ceva vreme a facut furori pe grupurile din Ungaria dar nu stiu de ce, nu m-a tentat deloc. Acum a aparut si pe la noi prin grupurile de pe Facebook si azi am zis: hai sa o fac si eu! Macar sa vad cum iese o paine de casa coapta in punga.

Nu regret nici o secunda ca am incercat! Ideea nu e rea: punga mentine umiditatea de care are nevoie aluatul in prima faza de coacere. In cazul painilor clasice se obtine asta cu ajutorul aburului generat de o tavita cu apa clocotita, asezata pe fundul cuptorului. Aburul mentine coaja umeda si permite cresterea frumoasa a painii. Dupa prima etapa de coacere se scoate tavita cu apa si urmeaza rumenirea cojii. Asa se face in toate retetele corecte de paine.

Am adaptat reteta cunostintelor pe care le am despre cum se framanta, dospeste si coace corect o paine. Atat compozitia cat si procedura sunt dupa reteta mea proprie.

Rezultatul este insa ceva absolut spectaculos! Painea coapta in punga este exact asa cum trebuie sa fie: coaja crocanta dar un pic mai groasa fata de cea a painilor coapte in oala iar miezul este extrem de pufos, nesfaramicios.

In ce punga putem coace painea?

Punga speciala pentru friptura se gaseste in orice supermarket (punga magica). Eu cumpar din DM punga la metru, la sul. Este foarte practica pentru ca tai din ea bucati cat vreau eu de lungi. Si latimea ei este ceva mai mare decat a pungilor stas. Intr-o asemena punga am facut si friptura de pui – reteta aici.

Pui la punga - reteta rapida

Aceste pungi rezista bine pana la 220 C asa ca nu avem probleme cu ele la cuptor. Sunt special gandite pentru asa ceva. Aici vedeti cateva modele si dimensiuni de pungi de friptura de la Fino si AluFix (cele mai mari sunt mai ok).

Din cantitatile de mai jos am obtinut o paine de casa coapta in punga de cca. 1120 g.

5.0 from 21 reviews
Paine de casa coapta in punga
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 750 g faina de 650
  • 450 g apa
  • 20 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata
  • 15 g zahar
  • 20 g sare
  • 20 g ulei
  • 1 punga speciala

Cum se face Paine de casa coapta in punga?

Aluat pentru paine la punga

Pentru aluat am facut mai intai o plamadeala din drojdie, zahar si apa calduta la care am adaugat si 200 g de faina (din cea cantarita). Am lasat bolul 10 minute pe masa, cat sa infloreasca in pic drojdia.

Dupa aceasta am adaugat inca 300 g de faina si am batut aluatul cu robotul timp de 5 minute. Puteti folosi si un mixer de mana sau o lingura de lemn. Consistenta lui acum este ca cea a unui aluat mai gros de clatite.

Am mai adaugat apoi sarea, uleiul si restul de faina.

Am framantat pana ce aluatul s-a desprins de peretii vasului si a devenit mai consistent. Deja arata a aluat de paine! Framantarea poate dura si 10 minute!

Am acoperit bolul cu o folie transparenta si l-am lasat la dospit la un loc caldut pana s-a dublat. La mine a durat 40 de minute.

Cum dam forma painii de casa?

Am scos aluatul pe masa infainata foarte putin si l-am intins cu palmele pana am obtinut un patrat de circa 35×35 cm. Am impaturat aluatul ca in poze.

L-am acoperit cu o folie transparenta si l-am lasat 20 de minute la dospit pe masa. Am intins din nou aluatul la 35×35 cm, am impaturat marginile peste partea din mijloc (marginile s-au intalnit in mijloc).

Apoi am rulat totul extrem de strans, astfel incat sa obtin forma unei elipse.

Aluatul l-am strans bine de tot si i-am dat forma frumoasa, lasandu-l cu imbinarea in jos.

Am luat un baneton pe care l-am dat cu faina. Daca nu aveti banetoane puteti folosi si un cos de paine sau orice alt recipient in care puneti o bucata de panza presarata cu faina din belsug. Marimea trebuie sa fie de aproximativ 30×12 cm si inalt de ca.12 cm.

Am asezat aluatul cu partea de jos in sus (adica cu imbinarea in sus) si l-am acoperit cu o folie transparenta. Am lasat aluatul la dospit inca 30 de minute. Este foarte importanta aceasta dospire asa ca sa nu sariti peste aceasta etapa!

Priviti ce frumos a crescut! Sunt absolut necesare aceste 30 de minute de relaxare a aluatului si de dospire. Intre timp puteti incinge si cuptorul la 220° C.

Cum se pune aluatul de paine in punga magica?

Acum apare in schema punga magica. Introducem banetonul (forma) in punga si deasupra asezam o tava. Rasturnam totul si scoatem banetonul. Va mai amintiti ca va spuneam sa puneti aluatul in cos cu imbinarea in sus? Ei acum v-ati dat seama de ce: a ajuns in partea de jos si astfel painea nu se mai desface unde vrea ea, ci doar unde vrem noi.

Cu o lama sau un cutit care taie extrem de bine crestam painea pe lateral, pe toata lungimea. Taietura sa fie adunca de 1-2 cm. Apoi inchidem punga cu dispozitivele speciale de inchidere sau, in caz ca nu aveti clame speciale, cu o simpla sarma sau sfoara. Punga mea are 2 capete pentru ca este din cea tubulara, la metru (ca un furtun).

Cum se coace o paine de casa in punga?

Inainte de a ma apuca de treaba am verificat instructiunile de folosire ale pungilor. Indicau o temperatura maxima de 220° C. Am respectat astfel aceasta indicatie pentru a nu se topi cumva punga. Am incins cuptorul la 220° C (functia sus+jos+ventilatei respectiv treapta maxima la cele pe gaz) si am introdus tava in cuptor pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute am redus temperatura la 200° C si am mai copt painea fix 15 minute. Painea e frumoasa si rumena. Pare coapta.

Am scos tava cu painea din cuptor si repede i-am taiat punga si am indepartat-o! Painea se lasa la racorit pe un grilaj de bucatarie. Ea nu trebuie acoperita cu nimic in acest rastimp. Cat de bine miroase!!

Imi pun pofta in cui pana ce painea se raceste complet.

Dupa racorirea completa am si cantarit-o. A iesit o paine de 1120 g.

Servire paine de casa coapta in punga magica

Cu emotii si cu un cutit zimtat ma apuc de taiat. Se taie perfect! Nu avem firimituri, coaja este perfecta, miezul pufos, miroase minunat. Sunt incantata!

Coaja este o nebunie curata! Crocanta si gustoasa.

Acestea fiind zise cu siguranta voi mai repeta aceasta reteta si cu alte tipuri de faina sau cu seminte etc.

Ma bucur ca am incercat sa coc o paine de casa in punga speciala pentru ca a iesit admirabil.

Tot la punga magica am facut si un delicios piept dezosat de curcan – vezi aici.

reteta piept de curcan la cuptor

Sper sa incercati si voi aceasta reteta de paine de casa coapta in punga! Veti fi incantati de ea!

Aici gasiti mai multe retete de paine de casa

Paine secuiasca cu cartofi reteta pas cu pas savori urbane

48 COMENTARII

  1. Bună ziua
    Am punga care rezistă până la 200 grade.
    Mai micșorez temperatura după primele 30 minute sau o coc la 200 grade toată perioada?
    Mulțumesc

  2. Foarte bună reteta cu o singură mențiune legată de alimentația sănătoasă. Credeam ca plasticul trebuie evitat in preparate fierbinti, care fierb, care se coc sau se prajesc, sa nu existe niciun transfer termic al substantelor toxice in alimente. Nu utilizam margarina dar acceptam plasticul in mancare. Și am vazut ca multa lume are obiceiul asta, unii acoperă cu punga si sarmalele puse la fiert 🙁

  3. Delicioasă !
    Mulțumesc pentru rețeta 🙂
    Am pus doar 1/2 din cantitatea de sare și mi s a părut ok așa.
    Cum se păstrează cel mai bine ?

  4. Va spun sincer ca ma pregateam sa fac reteta dar cand am vazut cat dureaza m am lasat pagubasa. Din pacate nu am atata timp sa fac o paine….

  5. Super iese piinea. Am incercat si cealalta reteta care circula pe net cu 500 apa la un kil de faina si chiar daca am pus 600 iese un beton, a doua zi piinea se sfarma si e uscata. Aiurea. Nu mai fac decat retete de la voi. Aialalti habar nu au ce inseamna O PIINE!

  6. Ne puteti da un site de unde sa comandam aceasta punga?? Sau de unde o putem cumpara??? Degeaba vrem painica dc nu avem punguta. Mersi mult.

  7. Buna ziua,

    Felicitari pentru inca o reteta de succes! Am incercat cateva dintre deliciile dvs. si toate au fost reusite in conditiile in care eu sunt novice in arta culinara si traiam cu ideea ca nu voi putea gati vreodata! Azi am pregatit pentru invitatii mei aceasta paine de casa si va asigur ca timpul de asteptare (dospire) nu e deloc o problema fiindca in intervalul acela se pot continua alte activitati necesare pranzului de duminica. Multumesc pentru retete cinstite, atent dramuite si delicioase!

    Cu multa simpatie,
    Adina

    • Ne bucuram ca ti-au reusit retetele noastre 🙂 Bineineteles ca dospirea ofera gospodinelor un ragaz pentru a se ocupa de alte treburi sau pentru o scurta relaxare.

  8. Incredibil de bună această pâine nu îmi vine să cred ce a ieșit din mâinile mele, datorită vouă vă 😘 și vă mulțumesc din suflet ptr. rețete și explicații, reușite garantate.

  9. Am incercat reteta de paine, dar din pacate desi am respectat instructiunile cu privire la temperatura, painea se arde foarte tare pe fund si punga se topeste cu toate ca pe ambalaj scrie ca rezista pana la 220°. Am reincercat cu reducerea temperaturii si un timp mai indelungat de coacere: painea nu se rumeneste, tot se topeste punga 🙁 Mentionez ca aragazul este clasic, cu gaz.

    • Si tu de unde stii ca aragazul tau clasic cu gaz face 220 C si nu mai mult? Ai testat cu un termometru special? Eu cred ca el are temperatura mult mai mare. Recent, o alta cititoare a verificat temperatura cuptorului ei cu gaz si avea 250 C!

      • Dacă aragazul nu e stricat, sigur face temperatura care este setată. Am un cuptor cu gaz și am
        fost curios să văd dacă temperatura la fiecare treaptă e cea care trebuie, deci mi-am cumpărat un termometru pentru cuptor și am verificat (adică așa e). Apoi am vorbit cu un prieten care a lucrat o vreme la o fabrică de aragaze (așa se zice corect !) la controlul tehnic și zicea că sunt
        bine verificate din acest punct de vedere. La orice aragaz pe gaz, treapta medie este de 180 de grade. Aragazul meu are 8 trepte de temperatură, de la 135 de grade, din 15 în 15 grade, deci treapta 4 corespunde la 180 de grade.

    • Infasurati cu folie de aluminiu pe grilajul din cuptor si apoi asezati tava cu painea iar ca sa ai temperatura de 220°C cred ca treapa 2 si un pic e suficient asat daca ai cuptor cu trei trepte ca al meu😘 Spor la gatit

  10. Am facut aceasta paine si este foarte foarte buna.Intrebarea mea este de unde ati cumparat banetonul?Eu m-am uitat pe amazon si nu gasesc mai inalt de 8cm.Va multumesc anticipat

    • Nu se cresteaza punga, de aceea nu am specificat. Nu pocneste. Nu mi-a pocnit nici mie si nici sutelor de cititori care au incercat painea. Daca o crestezi iese tot aburul si poti sa-l faci fara punga ca tot aia e.

  11. Buna.Am facut azi paine in punga magica, doar ca jumatate de cantitate. vroiam sa intreb daca folosesc doar jumatate de cantitate, se injumatateste si timpul de coacere?

  12. Iese foarte faină la aspect și la atingere, încă nu am tăiat-o. Am respectat cu strictețe rețeta. Aș pune o poză dar nu știu cum. Super rețetă, mulțumesc! 🍞🍞🥖🥖

  13. de ceva timp ma tot batea gandul de o reteta de paine, siii mi-am luat inima in dinti si am zis sa incerc aceasta paine in punga…am pornit reteta cu o retinere,dar am zis: fie ce o fi…dar cand a iesit la final,a fost ceva senzational..cu siguranta o mai fac..e prea buna
    am folosit faina de 650 si drojdie uscata….nu am nici o intrebare pt reteta..am respectat intocmai si a iesit perfecta

  14. Sunteți cele mai bune!!!Din, momentul în care vreau să gătesc ceva ,mă inspir de pe site-ul dvs.Dar pâinea coapta în pungă, le intrece pe toate. Motiv pentru care vă felicit și vă îmbrățișez cu tot dragul și multa inspiratie!! Hristos a înviat!

  15. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce capacitate are banetonul dvs folosit la cantitatile din reteta deoarece vreau sa achizitionez asa ceva si nu vad pe site-uri decat de max. 1,2kg. Va multumesc si spor la treaba!

  16. Mulțumesc pentru rețetă! Am urmat întocmai pașii și mă declar mulțumită! Încă sunt în căutarea rețetei de pâine perfectă, pentru mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: