Ciorba radauteana reteta traditionala

97

Ciorba radauteana reteta traditionala originala din 1979 savori urbane

Ciorba radauteana reteta traditionala. Ciorba de pui cu usturoi si smantana, asa cum a creat-o Maestra culinara Cornelia Dumitrescu din Radauti in anul 1979. O reteta ieftina si gustoasa dar care da batai de cap gospodinelor mai ales datorita „branzirii” ciorbei dupa adaugarea smantanii frecate cu galbenusuri.

Despre ciorba radauteana originala

Ciorba radauteana a aparut in anul 1979 in restaurantul „Nordic” din Radauti. Doamna Cornelia Dumitrescu (maestru culinar) a incercat sa gaseasca o alternativa pentru cei care nu agreeaza ciorba de burta. A reusit sa creeze o ciorba mai usoara, mai ieftina dar foarte gustoasa. Initial a folosit carne de curcan insa, din motive economice, a fost nevoita sa treaca la carnea ieftina de pui. Ciorba radauteana nu se face doar din piept de pui (doamne fereste sa fie fileuri fara os si piele!) deoarece iese fada (vezi aici).

Orice supa sau ciorba de carne se face cu oase, cartilaje si piele, ele fiind cele care-i dau savoarea. In ciorba asta isi au locul si pulpele, aripile si spinarile, gaturile si pieptul – toate cu piele si os. Ele vor fi ulterior degresate si dezosate asa ca in produsul final se va regasi doar carnea macra. Si ce gustoasa si ce fina e carnita de pe oase!

cea mai buna ciorba radauteana reteta originalasavori urbane

La finalul retetei veti gasi un video in care apare chiar D-na Cornelia Dumitrescu povestind despre aceasta reteta. Momentan incearca sa o patenteze (sa inregistreze oficial reteta) deoarece este deranjata de versiunile „piratate” care circula prin restaurantele din tara, multe dintre ele nici nu mai seamana cu originalul.

Despre fierberea carnii si teoria „aruncarii primei ape”

Si pe internet sunt retete aberante prin care autorii (care nu sunt bucatari profesionisti) indeamna publicul sa fiarba carnea si apoi sa arunce supa si sa spele oala (???) si sa continue reteta cu apa chioara. Vezi doamne carnea ar avea „toxine si impuritati” iar acestea sunt eliminate prin acest procedeu. Dragilor, dar la gratare cum faceti? Le opariti si pe ele? Pulpa si pieptul de pui la gratar nu au „impuritati si toxine”? Unii spun ca oparesc carnea ca sa scoata „sangele” din ea…. care e „toxic”, evident. Dar sangeretele nu e toxic? Cu carnea tocata pentru chiftele sau mici cum procedati? O opariti si pe ea?

Puneti mana si va informati, intrebati-va medicul de familie si veti afla ca spuma formata de carne prin fierbere nu este altceva decat proteine coagulate. Daca ar fi vorba de ceva realmente „otravitor”, cum este pestele capturat din Marea Galbena a Chinei (care este impregnat cu metale grele datorita deversarii apelor industriale nefiltrate), apoi fiti siguri ca prin fierbere nu scapati de ele! Colegi bloggeri, nu mai propagati asemenea ineptii pentru ca prostiti lumea si va faceti si de ras!

Spumarea supelor si a ciorbelor se face strict din motive estetice – intr-adevar spuma este dizgratoasa dar nu toxica! Am mai auzit aceasta imbecilitate si cu privire la spumarea gemurilor: cica zaharul e murdar si contine impuritati. Dar la prajituri nu-l folositi? Si atunci cum scoateti „impuritatile” din el?  Gemul se spumeaza pentru ca arata mai bine!

Toate aceste teorii sunt emise si propagate de persoane fara gandire logica, prost informate si fudule nevoie mare. Prezinta tampenia asta ca si pe o virtute a gospodinei, ca un semn de curatenie si igiena. Bullshit. Gospodina curata este cea care se spala pe maini dupa ce foloseste toaleta, face dus zilnic si-si mentine curate bucataria, vasele si ustensilele de gatit. Gospodina interesata de igiena alimentara are termometru in frigider si stie ca temperatura trebuie sa fie intre 2-4 C, respectiv de macar -18 C in congelator. Gospodina interesata de sanatatea familiei nu foloseste imitatie de frisca (zisa vegetala), baze de mancare gen delikat sau vegeta, esente chimice pentru prajituri (care le mai fac si rele la gust) sau foi de prajitura din comert (pline de chimicale). Daca tot vorbim despre „siguranta alimentara”.

Lumea habar nu are ca normele din alimentatie publica (restaurante, cantine) interzic complet spalarea carnii de pui datorita riscului diseminarii salmonellei. Aceasta bacterie se distruge la temperaturi de peste 70 C, deci prin fierberea la 100 C scapam cu siguranta de ea. De aceea nu se mananca pui crud sau „medium”. In niciun restaurant din lumea asta nu se arunca zeama in care fierbe carnea. Nici bunicile noastre nu au comis asemenea gafe.

Concluzia: supele si ciorbele se spumeaza, fara a se arunca apa de pe carne. Apa aia se numeste SUPA! Mai multe sfaturi utile care tin de igiena alimentara puteti citi aici.

Ciorba radauteana versus ciorba de burta

Cred ca liaisonul (amestecul din smantana, galbenus, otet si usturoi) este singura chestie comuna a celor doua ciorbe. De aici si gustul asemanator. Ca textura, ciorba de burta este mai cremoasa si mai consistenta datorita osului de vita cu maduva si cartilaj si a fasiilor de burta. Si gustul carnii de vita este mult mai fain! De aceea nu este nevoie de zarzavaturi inutile sau de faina in liaison. Aici gasiti reteta ciorbei de burta.

servire ciorba de burta cu smantana usturoi galbenusuri frecate

O alta versiune de ciorba cu smantana si usturoi este ce de ciuperci (pleurotus) – zisa si „ciorba falsa de burta” – reteta aici.

Ciorba falsa de burta din ciuperci pleurotus Savori Urbane

Ciorba radauteana e ceva mai subtire. E ieftina. Nu se compara puiul cu vita. Dar prin adaugarea de zarzavaturi (morcov, ceapa, patrunjel, pastarnac, telina, ardei) si prin folosirea pieselor intregi de pui (cu piele si os) se ajunge la un rezultat multumitor. Aceasta ciorba se leaga si cu faina, tocmai pentru a mai ingrosa-o un pic.

Din ingredientele de mai jos am obtinut cca. 5 L de ciorba radauteana. Daca aveti pui sau gaina de casa este si mai bine! Timpul de fierbere se va prelungi un pic insa rezultatul va fi fantastic!

5.0 from 45 reviews
Ciorba radauteana reteta traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10-12 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 pui intreg de cca. 1,2 - 1,5 kg (sau piese cu piele si os)
  • 4 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 radacini de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei sau gogosar
  • 3-4 lingurite sare (puneti 3 si mai vedeti)
  • 1 lingurita piper boabe
Pentru dres:
  • 4-5 galbenusuri foarte proaspete
  • 500 g smantana fermentata cu min 20% grasime
  • 50 g faina (2 linguri bune) sau 30 g amidon alimentar
In plus:
  • 4-6 catei de usturoi zdrobiti fin de tot (in mojar sau cu latul cutitului)
  • otet dupa gust (se poate pune si direct in farfurie)

 

Mod de preparare ciorba radauteana reteta traditionala

Am cumparat un pui intreg de vreo 1,3 kg. Am toaletat puiul eliminand puful si penele ramase si i-am decupat glanda de la tartita (fund). L-am transat in piese potrivite pentru aceasta ciorba radauteana. Am desprins mai intai aripile, apoi pulpele. Am taiat pe lung carcasa pe lateral (pe ambele parti) si am desprins spatele de piept. Am taiat spatele in 2 bucati pe lat iar pieptul in 2 pe lung. Am pastrat oasele si pielea. In total am obtinut 8 piese.

Am curatat si spalat si zarzavaturile: morcovii, ceapa, patrunjelul, pastarnacul, telina si ardeiul. Le-am lasat intregi sau taiate in 2. Ele vor fi scoase ulterior din ciorba radauteana.

ce-zarzavaturi-de-pun-la-ciorba-radauteana

Fierbere si spumare ciorba radauteana

In oala mare de supa (volum cca. 6 L) am asezat bucatile de carne de pui. Am pus apa rece pana aproape de buza (cca. 4 L) si 3 lingurite de sare. Am asezat oala pe foc mare si am asteptat sa ajunga la fierbere. Am cules spuma formata la inceput. Dupa un anumit moment nu se mai face spuma (cam dupa 15 de minute de fierbere).

cum-se-spumeaza-ciorba-radauteanaAm adaugat in oala zarzavaturile si piperul boabe. Am redus focul la mediu si am acoperit partial oala cu un capac. De-acum mai trebuie sa fiarba cam 45 de minute. Calculand si cele 15 minute anterioare inseamna ca o ora buna este suficienta gatirii carnii de pui. Pana acum reteta este similara cu cea a supei limpezi de pui in care se fierb taietei sau galuste de gris.

cum-se-face-ciroba-radauteana-fierbereIn final am oprit focul si am strecurat supa. Lichidul fain si nutritiv s-a intors in oala iar carnea si zarzavaturile au ramas in strecuratoare la racorit. Ce bine miros!

Zeama a scazut mult asa ca am mai pus 1 L bun de apa si am asezat din nou oala pe foc.

strecurare-zarzavat-si-carne-de-pui-ciorba-radauteanaUnele retete indica pasarea acestor zarzavaturi si reintroducerea lor in ciorba. Nu e o idee rea. Eu m-am ghidat dupa reteta originala si nu le-am mai pus. Am pastrat doar 2 morcovi din 4. Nu cumva sa credeti ca le arunc! Din zarzavaturile aste faine din supa se face o salata a la russe fenomenala – reteta aici.

Salata ruseasca cu legume si maioneza - a la russe savori urbane

Adica o salata de boeuf fara carne. Mai fierb 2 cartofi, desfac o conserva mica de mazare, fac o maioneza de casa si toc 2-3 castraveti murati (de casa, evident). Si iata o salata faina si gustoasa!

Dezosarea si degresarea carnii de pui

Dupa ce carnea s-a racorit vreo 10 minute m-am apucat sa o dezosez. Treaba asta se face cu mana deoarece carnea pica singura de pe oase. Am indepartat si piele fiarta si am avut grija sa scot toate firicele gustoase de carne de pe oasele spatelui, gat si aripi. La pulpe si piept e usor: se desfac cu mana in fascicule potrivite.

carne de pui ciorba radauteana (1)

Pont: ca sa nu se usuce carnea fiarta pana ce fierbe din nou supa si ma ocup de smantana si galbenusuri, am asezat bucatele intr-un castron in care am pus 2-3 polonice de supa. Carnea sta in mediu umed cele cateva minute pana cand se va reintoarce in oala.

Am tocat cubulete si 2 morcovi din 4. Puteti sa-i puneti pe toti daca nu aveti in plan salata a la russe.

carne de pui ciorba radauteana (3)

Pentru ca nu sunt deloc fan piept de pui va asigur ca data viitoare am sa  fac ciorba radauteana pe aripi, pulpe, spate si gaturi. Ce faina e carnea fiarta de pe ele!

 Cum se ingroasa (finiseaza) ciorba radauteana?

Oala cu supa strecurata a ajuns din nou la fierbere. Carnea si morcovii raman deocamdata in castronul lor. Intr-un bol am asezat smantana (eu am folosit Muller cu 24% grasime) si 4 galbenusuri proaspete. Am pus si cele 2 linguri de faina indicate in reteta.

Am amestecat bine smantana cu galbenusurile, faina si usturoiul zdrobit si am temperat compozitia adaugand treptat 3 polonice din supa fierbinte, amestecand bine dupa fiecare. Temperarea inseamna egalizarea temperaturilor si previne coagularea (branzirea) oului prin soc termic. Am obtinut un liaison (nu are echivalent in limba romana decat regionalismele „ingrosala” sau „dresatura” care nu apar in DEX) fluid si omogen. Am redus flacara de sub oala cu supa si am turnat amestecul in ciorba, amestecand constant cu o lingura de lemn. Mai trebuie fiarta ciorba cateva minute ca sa se gateasca faina. La ciorba de burta nu se pune faina iar legarea se face dupa ce se stinge focul (caldura ei fiind suficienta pentru gatirea galbenusurilor).

cum se drege ciorba radauteana reteta

In final am pus in ciorba si carnea si morcovul tocate.

cum se face ciorba radauteana etape preparare reteta

Eu nu acresc nimic in oala pentru ca vreau sa manac si a 2 a sau a 3 a zi si mi se borseste toata ciorba, chiar daca o tin la frigider.

Servire ciorba radauteana

Ciorba radauteana se serveste fierbinte alaturi de paine proaspata. Cine vrea isi pune otet (e buna si fara), ardei iute si extra smantana. Dupa gust. Se poate presara si un pic de patrunjel verde tocat sau alte verdeturi care va plac.

Ai mei au fost incantati de ea. Eu asa si asa. Parca ciorba de burta e mai misto totusi. Ciorba radauteana e gustoasa, fina, hranitoare si ieftina. Si mai putin indigesta. Carnea de pui este o carne usoara. Oricum, eu raman la ideea ca pieptul de pui n-are ce cauta in ea.

reteta originala ciorba radauteana explicata pas cu pas savori urbane

O alta ciorba faina din aceeasi „familie” este cea de picioare de porc (ciocanele, buturele) zisa si ciorba de racituri. Senzationala!

Ciorba de picioare de porc - ciocanele, buturele, adidasi Savori Urbane

Sper ca v-am explicat destul de clar cum se prepara ciorba radauteana reteta traditionala. Puteti citi mai multe despre ea aici, povestite chiar de creatoarea ei, D-na Cornelia Dumitrescu. Vedeti si VIDEO de la finalul articolului.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de ciorbe, supe, creme

Supa de vita - limpede, clara (2)

97 COMENTARII

  1. Buna! Va urmaresc retetele cu mare interes, sunteti foarte pasionate si pricepute! Bravo voua!
    Ceea ce e deranjat pt mine ca simplu cititor este critica voastra care la un moment dat devine enervanta (desi in 100% din cazuri sunt de acord cu parerile voastre), desi realizez ca scopul este educarea culinara.
    Multa bafta va doresc in tot ceea ce faceti!

    • Ana, ma bucur ca esti de acord cu mine in 100% din cazuri. Eram multumita si daca erau 80% :). Consider-o „critica constructiva” si crede-ne ca la fel de enervante sunt parerile unor sute sau mii de gospodine care au fost deja indobitocite de aceste teorii. Ne lovim de ele zilnic si pe blog, pe pagina de Facebook sau in grupurile culinare.

    • Ana, mie tocmai critica aia mi-a plăcut, ca tot ce am citit (la reteta asta) sunt de acord 100%. Prea multa lume pe internet, în prea multe rețete, adaugă „sfaturi” probabil pentru ca li se pare lor ca suna bine, dar de fapt spun niște prostii majore. Pentru ca am întâlnit și eu îl alte rețete prostia asta cu toxinele din spuma, si altele… Tocmai pentru critica asta am pus bookmark la reteta asta și probabil o sa mai caut și altele tot aici când o sa am nevoie – deși destul de rar caut rețete pe internet, mai mult ca să imi fac o idee despre ingredientele din ceva anume. Cred ca doar câteva ingrediente și tehnici sunt esențiale și difera ciorba asta de una „normala/standard sau supa de pui” – faptul ca legumele se pasează sau scot, faptul ca se pune ardei și usturoi, faptul ca se acrește cu oțet, si modul în care se pune apa fiarta peste smantana+gălbenușuri și nu invers. In rest, ca se pun mai mulți sau mai putini morcovi, pătrunjel, pastarnac, ceapa etc, sau chiar și carne de pui mai mult sau mai puțin, mi se pare ok sa fie după gustul fiecaruia.

      In concluzie, e faina reteta, fain scris articolul, si o sa mai caut și altele pe situl asta, felicitări autorilor!

  2. E bine ca precizați cum e cu aruncatul apei. Stai si citești pe unele situri doar prostii. Bunica s- ar întoarce în mormânt dacă aș arunca bunătate de supa. Fiți categorice pentru că trebuie. Măcar voi vă documentări în ceea ce scrieți si argumentați. Nu ca alții care doar arunca o informație în rețetă fără nici o bază. Și apoi la întrebări nici nu dau explicații.

  3. […] Evident ca NU! Este cea mai mare prostie pe care puteti sa o faceti. Aruncati tot ceea ce este mai bun din carne. Pana mai acum 2-3 ani nu am auzit asa ceva, sa se arunce vreo apa de pe o carne fiarta. Nu stiu cine a lansat aceasta „moda” lipsita de orice logica si fara nici un fel de argumente stiintifice, dar a adus un mare dezavantaj gospodinelor casnice care au ajuns sa-si priveze familia de ceea ce e mai bun in carne. Mai detaliat despre acest subiect puteti citi aici. […]

  4. Incercați să adaugați și 2=3 foi de dafin atunci când fierbeți zarzavaturile și să nu mai folosiți făină pentru îngroșarea ciorbei, Să vedeți ce aromă și gust deosebit va avea ciorba!

    • La ciorba de burta pun dafin (si la carnea de vita). La pui nu am pus. Despre faina de la final am spus si eu ca data viitoare o voi scoate din schema. In reteta originala apare faina.

  5. Ciorba radauteana e un fel de ciorba falsa de burta si eu nu am cunoscut-o. Noroc cu voi. Aveti retetele cele mai documentate si cele mai bine si frumos scrise. Iubesc fiecare poveste legata de retetele publicate.

  6. Eu sunt plecata in tara, de la Carei, dar eu nu am auzit vreodata sa se arunce supa????!!! Asa ceva. Cine le invata pe gospodinele astea? Ce e drept sunt plecata de 20 de ani dar nici nu am mai auzit asa ceva, la inceput credeam ca glumiti… Reteta e excelenta.

  7. Am vazut de mai multe ori, sau poate nu, la tine, ca nu iti place pieptul. Totusi, trebuie salvat si el intrucatva. Daca nici aici nu isi are loc, pierdut printre alte ‘carni”, atunci unde? Oricum, oricand aveti cinci stele 🙂

  8. Preferata sotului ,cred ca am facut o de 20 de ori pana acum.. de cand am descoperit reteta de pe SAVORI .la cat de mult ii place ar vrea zilnic ciorba radauteana )))

  9. Tocmai ce am terminat si eu de făcut rețetă. Este pentru prima data. Ce am pus in plus au fost legumele pasate si leuștean pasat ( noua ne place foarte mult aroma). Nu am pus faina in oua si a ieșit cum trebuie. Abia aștept sa vad daca le place si băieților (soțul si fiul). Mersi pentru idee pentru ca chiar nu mai știam ce sa gătesc. Spor la bucatarit si la scris rețete clasice.

  10. Ma invart prin retetele voastre :))))) Si la ciorba radauteana se arunca prima apa???? Pai ce le mai ramane frateee??? Apa chioara???? Ce toxine viseaza astia prin supe???? La ciorba de perisoare cum procedeaza???? Hahaha

  11. Citez: „Am amestecat bine smantana cu galbenusurile, faina si usturoiul ( voi sa nu-l puneti acum) si am temperat compozitia adaugand treptat 3 polonice din supa fierbinte, amestecand bine dupa fiecare. Temperarea inseamna egalizarea temperaturilor si previne coagularea (branzirea) oului prin soc termic. Am obtinut un liaison (nu are echivalent in limba romana decat regionalismele „ingrosala” sau „dresatura” care nu apar in DEX) fluid si omogen. Am redus flacara de sub oala cu supa si am turnat amestecul in ciorba, amestecand constant cu o lingura de lemn. Mai trebuie fiarta ciorba cateva minute ca sa se gateasca faina. La ciorba de burta nu se pune faina iar legarea se face dupa ce se stinge focul (caldura ei fiind suficienta pentru gatirea galbenusurilor).”

    Cat se poate de gresit!!! Tocmai am facut aceasta reteta si ciorba s-a taiat oribil. Cititi oriunde si vedeti ca SMANTANA SE ADAUGA DUPA STINGEREA FOCULUI.
    Corectati instructiunile, sunt gresite!

    • Probabil ca smantana ta nu a fost ok. Exact cum spuneam, daca ai faina in compozitie trebuie sa mai fierbi ciorba ca sa se gateasca faina. Daca nu pui faina este OK sa tragi oala de ciorba de pe foc si apoi sa pui smantana cu galbenusurile. te rog sa te uiti la video de la finalul retetei unde chiar doamna care a inventat reteta ne arata cum fierbe ciorba dupa ce a pus smantana+galbenusuri+faina. In plus, sunt 12 poze trimise de cititori carora le-a iesit ciorba foarte bine. Incearca data viitoare cu o smantana mai grasa.

  12. Merci muuuuult de reteta. Pana acum nu am gustat aceasta ciorba, numai cea de burta. Sotul mi.a povestit ca a mancat undeva si mi.a ramas in minte. Azi dimineata la 6 mi.am facut curaj si am pregatit.o, cat timp dormea bebele. A iesit un deliciu!! Cu diferenta, ca am pus inapoi si legumele blenduite, ca acum nu am timp si de salata de beuf cu bebelusa… merci mult de pont, ca se poate folosi si alta carne, nu neaparat piept de pui. Nici mi.e nu.mi place, prea fada si atoasa. Initial am vrut sa cumpar piept dar nu era la magazinul din vecini si ce bine, ca intre timp am gasit reteta ta, cu pasi si cu multe info, si pentru incepatori 😊 you made my day😊

  13. Ciorba Radauteane se face de fapt cu piept! Daca faceti altfel atunci este o reinterpretare a acestei ciorbe iar faina nu are ca cauta acolo. Reteta originala este destul de departe si ca cust si ca textura de ceea ce ati prezentat! Ma intreb oare Soleanca cum o reinterpretati si pe aia ca-mi pun mainile-n cap! Pofta mare!!

    • Domnule Gabriel…. cred ca nu ati citit atent reteta de mai sus deoarece este chiar CEA ORIGINALA – a doamnei Cornelia Dumitrecu care a inventat-o! Ciorba in general se face cu carne cu os si piele… nicidecum cu piept de pui sau cotlet sau mai stiu eu ce carnuri fade si slabe. Imi dau seama ca nu va prea pricepeti din moment ce emiteti asemenea pareri. Si da, ciorba radauteana se drege si cu faina pentru ca asa a decis creatoarea ei! urmariti video de la finalul retetei si o vedeti chiar pe ea preparand aceasta ciorba radauteana dupa reteta originala! Nu stiu ce retete „dupa ureche” ati mai citit Dvs si le-ati luat de bune :)) Banuiesc ca faceti si salata de boeuf cu piept de pui, nu-i asa? 🙂

  14. Hai ca imi place cum te-ai racorit😂.E prima oara cand aud de aruncatul primei ape.Sau de supa din carne fara oase…Trenduri stupide lansate de cei din categoria(probabil) celor care nu isi vaccineaza nici copiii.Mai la subiect:am facut aceasta ciorba pt. prima data,desi aud de ani buni de ea.Nu am pus faina.A iesit foarte buna,multam de idee,chiar nu mai stiam ce sa gatesc.

    • Ma bucur ca ti-a placut 🙂 Si da, sunt satula de comentariile unora indoctrinati de niste persoane fara pregatire care le-au bagat in cap tampenii nefondate stiintific. Se gasesc sa ne certe pe noi ca nu facem cum cred ei ca ar trebui. Ce sa-ti povestesc…

      • NU!! Jesus… exista asa ceva? Poate ceva sous-vide. Am auzit pe vremuri de facut baie in cada umpluta cu apa calduta din calorifere :)) Smecherii cu masini automate incalzeau apa cu ele.

  15. Bună Oana,
    Folosesc pt ciorbe pui de la tara. Mie mi se pare ca prima apa miroase foarte tare a fulgi/pene. E doar impresia mea? Mamaia după ce il curata de fulgi il și parleste (sa il curețe mai bine).
    De aceea, după ce da apa în clocot, bag puiul și îl țin pt 1 minut. Apoi arunc apa și o iau de la capăt cu apa curata:).
    Pe bune, cum sa scap de mirosul de fulgi opăriti? Îți dai seama ca nu as vrea sa arunc bunătate de zeama.
    Mulțumesc pt răspuns!

    • Buna ziua,

      Imi pare rau ca raspunsul vine atat de tarziu dar astazi am citit acest comentariu ( inainte de a gati ceva, citesc toate comentariile aferente unei retete ). Eu am crescut la tara si mamaita mea dupa ce parlea puiul, il curata cu malai si cu apa fierbinte ( practic ii facea un gomaj ), tocmai pentru a nu ramane pe piele urme de la fulgii parliti si de a scapa de mirosul specific. Sper ajute pe careva informatia aceasta.

      Spor la gatit!

  16. Buna.Fiind un bărbat singur și satul sa mănânc numai prostii m-am gândit să fac o ciorba.Din rețetă in rețetă și din site in site am ajuns la a voastră.Va spun sincer e prima ciorba din viața mea care o fac.Am respectat toți pașii și vreau să vă spun că a ieșit ceva de mă minunez și eu ce am putut face.Super delicioasa super buna. Mulțumesc.

    • Cristian, ne bucuram ca ti-a placut cioba radauteana facuta dupa reteta noastra, care e de fapt cea apropiata de original. Speram sa te mai inspiri din retetele Savori Urbane pentru ca sunt reale, preparate si pozate de noi si reusesc celor care le incearca.

  17. Am facut ciorba si a iesit minunat!Intrucat fiersesem deja cartofii pt salata a la rousse cu pui,in loc de faina am pasat un cartof,cu blenderul vertical.Poate bucataresele vor spune ca in acest caz nu mai este ciorba radauteana,dar personal consider ca gustul nu a fost afectat.
    Scriu acest review pt ca am considerat comentariile amuzante si utile: daca aruncam prima apa….nu stiu zau cat gust mai are supa….apoi….pe un alt site,citisem ca cine nu vrea sa puna legumele inapoi in supa….le arunca…:))))Si ne gandim la mamele si bunicile noastre,si ne intrebam: ce-ar fi zis vazand ca facem o supa si aruncam legumele?!?!Felicitari pt blog!

  18. Multumesc frumos pentru reteta! Mi-a iesit o ciorba foarte gustoasa! Eu am pasat legumele, dar numai o parte, restul le-am pus cubulete in ciorba.
    Hai sa va zic cum fac eu de foarte mult timp si nu mi se branzeste smantana…pun ouale cu tot cu albus, le amestec cu smantana si cu ceva zeama din ciorba, ca sa curga usor…cand ciorba e fiarta, o dau deoparte de pe flacara, o las cam 15 min.sa stea bine din fiert (mai dau cu lingura prin ea din cand in cand) si abia atunci adaug smantana amestecata cu ouale! In 99% din cazuri a iesit frumoasa, nebranzita…cred ca mai depinde si de prospetimea smantanii…Incercati!
    Asa fac la ciorba de burta si acum, la cea radauteana!

  19. Am mai făcut ciorba radauteana dar nu îmi plăcea ca ieșea fada… Fără nici un Dumnezeu… Însă rețeta asta e grozava, a ieșit o ciorba extraordinara. Mulțumesc pentru toate lămuririle. Sunteți minunata!

  20. Salve tie, Oana

    Proaspat reintors din Bucovina, eu locuind in Irlanda, am decis sa fac o ciorba radauteana, cum am gustat acolo pentru prima si intaia oara, si atunci ti-am vazut reteta . Care e scrisa cu multa pasiune, redata cu o sumedenie de detalii necesare, si ilustrata pe masura. O placere sa o parcurgi.

    As vrea insa un cuvant – un singur semn de exclamare – despre afirmatiile pe care le faci in legatura cu fierberea puiului. Asa este, prin aruncarea apei s-ar pierde mult din gust. Ca atare, solutia este sa spumuiesti cat mai bine, dar spre a satisface si siguranta alimentara, pentru a elimina bacteriile toxice, din care puiul are mai multe decat alte animale (in special „puiul nuclear”, cel care e indopat cu medicamente, se misca pe 1/4 m2, si de abia se tine pe picioare la 30 de zile cand i se ia irevocabil gatul)… ei bine, solutia e sa il fierbi la o temperatura suficient de mare pentru un timp sufficient de lung, asa cum spui. La 75 grade sau peste, pt min 20 minute, dupa majoritatea sfaturilor. Eu as recomanda fierberea incipienta de pana la spumuire sa se faca la o temperatura cat de mare. Ca reduci timpul de bacterizare a apei, nu vad de ce e musai sa incepti procesul de fierbere cu apa rece, care poate avea si 10 grade iarna. Poti turna peste pui o apa pe care ai incalzit-o in prealabil (intr-un ibric electric) la 40 de grade (dar nu mult mai mult). Dupa spumuire, focul va fi dat mai domol. Vorbesc prostii?

    Singura obiectie este la comparatia pe care o faci cu gratarul. Este nejusta. La gratar totul e uscat. Bacteriile se duc… in aer… in jar… in fine, se topesc, dar nu raman in vreo apa, cum se poate intampla la o supa, daca aceasta e facuta la temperaturi reduse.

    Mult succes! Am sa-ti citesc si celelalte retete.

    • Adevarul este ca da, vorbiti prostii!
      Apa fierbe la 100 de grade si nu la 75.
      Daca dai focul mic sau mare la aragaz apa clocotita tot 100 de grade are.
      Si ce este „timpul de bacterizare a apei’, ca n-am inteles, poate ne explicati si noua…
      De ce sa pui apa „la 40 de grade (dar nu mult mai mult)”, asta iar n-am inteles-o.
      Nu stiu de unde le scoateti…

  21. Bună, draga mea!
    Chiar acum câteva minute priveam un video și mă întrebam dacă gătesc eu prost (sau nu știu să gătesc), sau doamna (bloggarița) foarte cunoscuta in mediul online si nu numai ea, chiar daca ma pot lauda cu excelente preparate din manuțele mele. Cum dracu sa arunci bunătate de supă sau fond??? Cum? În vecii vecilor eu așa ceva nu am auzit! Acel fond sau supă după firberea cărnii nu se arunca, daca este folosita la o ciorba, supă, borș what ever!
    Ma inspiri in fiecare zi cu preparatele explicate ‘mur in gura’. Îți multumesc pentru răbdarea și dăruire! ❤

  22. E prima data cand citesc despre teoria aruncatului apei in care a fiert carnea. WTF?? Cum sa arunci bunatate de supica? Bunica mea m-ar renega daca as face asa ceva :)) Chiar si cand imi iese prea multa cantitate de supa de pui, o pun in borcane si o arunc la congelator. Ce bine prinde apoi cand vrea sa fac o mancarica de ceva sau chiar si la supa crema o adaug. Sa nu mai spun ca inca de cand e lumea se mananca supica de pui atunci cand esti racit sau te simti rau. Oare de ce? De ce ai manca ceva toxic cand esti deja bolnav? E o crima sa arunci bunatate de zeama 🙁

  23. Buna,am facut azi pentru prima data aceasta ciorba si a iesti foarte buna ,singurul lucru pe care l-am omis este faina dar si asa a iesit extraordinara .Eu am fiert carnea de pui in oala cu presiune si a iesit o bunatate …cum sa arunci prima apa ??? e o prostie nemaintalnita …eu am lasat oala sub presiune fara capac pana a inceput sa fiarba,am spumat carnea ,apoi am pus capacul si la fiert 20 minute impreuna cu legumele…rezultatul este unul extraordinar ! Va multumesc pentru retete ,de multe ori ma inspir si tot ce am facut de la dumneavoastra a iesit foarte bun !

  24. Sunt de acord cu tine în ce privește pieptul de pui. Dacă aș fi dictator, l-aș interzice prin lege. Uite-așa, găinile să crească fără piept. Pieptul de pui e un afront adus gastronomiei. Ei, hai, să nu fiu snob. E o pată (fadă, ce-i drept) pe obrazul gustului. Singurul lui merit, ca o concesie aproape nemeritată, îl văd atunci când dă o oarecare fermitate (textură, ar zice hipsterii) salatei boeuf. Dar și acolo e detronat de carnea de vită. Că doar e „Salată boeuf”, nu „Salată poulet”.

  25. Iubesc SAVORI URBANE❤ găsesc mereu retete originale, bine explicate. Azi vreau si eu sa incerc rețeta. Un singur sfat am, pt ca ciorba sa nu vi se strice, încercați înainte sa „opariti ” oala in care o gătiți. Puneti apa in ea de 2-3 degete, capacul si lăsați sa fiarba cateva minute. Eu asa fac si rezista o săptămână. Succes!

  26. Excelent articolul, iar critica e chiar constructiva.
    Uneori, trebuie sa recitesc pasaje din retete, deoarece e destul de dificil sa mentii firul, ofering explicatii suplimentare in acelasi timp. Una peste alta, raman mare fan! Probabil ca cel mai apropiat cuvant in romana de liaison ar fi liant, dar apropiatii gastronomiei cunosc termenul frantuzesc, cu siguranta. Faceti o treaba excelenta, zic eu!

  27. Si sa nu uit! Ce faceti voi aici se numeste educatie, sa nu lasati neavenitii sa va descurajeze! Dupa ciorba de burta si cea falsa din pleurotus, radauteana a pus cireasa pe tort! Multumesc mult!

  28. Buna, intotdeauna dau un clocot ciorbei dupa ce am pus smantana pt ca am patit o si mi s a scricat ciorba pt ca am lasat o pe aragaz sa se raceasca pe timpul verii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.