Ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca

21

Ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca savori urbane

Ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca. Noi ii zicem supa de cartofi (zupa sau zama de crumpi, croampe) si o facem cu ciolan afumat, costita (kaiser) sau chiar cu carnati afumati. O ciorba consistenta de iarna, aromatizata cu chimen si tarhon si colorata superb cu boia (paprika). Ca’n Ardeal 🙂 Servita cu smantana groasa, inele de ceapa rosie si verdeata (tarhon, patrunjel verde).

Ciorba de cartofi cu afumatura o stiu din copilarie si am sa va impartasesc reteta dupa care se prepara in casa noastra atat in Clujul meu natal, in Sibiul bunicilor si apoi la Arad, unde locuiesc de peste 30 de ani. Cred ca stiti deja ca ardelenii si banatenii nu se dau in vant dupa bors si ciorbe acre si ca smantana sta la loc de cinste pe mesele lor. De fapt la noi toate se numesc „supa”, termenul „ciorba” fiind imprumutat mai tarziu de peste munti.

Se simt influentele austro-ungare: la Viena ii zice Kartoffelsuppe iar la Budapesta sau la Szeged se mananca Krumplileves. Si ei ii zic tot „supa”.

Daca e musai sa acresti ceva o faci cu cativa stropi de lamaie sau de otet, eventual cu moare (zeama de la muraturi). In acest caz, ceapa rosie care o acompaniaza este sarata lejer si stropita cu cativa stropi de ulei si otet. Ea se pune la final in fiecare farfurie si da o nota de prospetime acestei supe. Tusa finala o da tarhonul (proaspat sau tinut in otet) care se pune direct in farfurie, dupa gustul fiecaruia.

Ciolanul afumat (crud-afumat, nu prefiert!) este afumatura pe care o aleg de cele mai multe ori pentru aceasta ciorba de cartofi. El poate fi inlocuit si cu costita afumata de casa (tot crud-afumata) sau cu niste carnati faini si rosii ardelenesti, afumati si ei. Aici vedeti cum facem carnatii de casa.

Chimenul nu lipseste din multe feluri ardelenesti si banatene si, pe langa aroma si gustul placute, el ajuta la digestie. La fel si paprika (boiaua dulce) care da aroma si gust unice acestei minunate lucrari. In Ardeal nu exista ciorbe „albe”, ele fiind colorate, fie si putin de tot, cu ceva paprika.

Aici gasiti si varianta de post a acestei ciorbe, fara carne sau afumatura.

Ciorba de cartofi de post reteta simpla savori urbane

Va las reteta pentru o oala zdravana de ciorba de cartofi (cca. 5-6 L), facuta pe un ciolan afumat. Tineti cont ca aceasta supa poate fi pastrata la frigider cateva zile bune, putand fi reincalzita ulterior in portii.

5.0 from 6 reviews
Ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: Cca. 5 L de ciorba de cartofi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • cca. 1 kg de afumatura (ciolan, costita, carnati afumati) - daca e ciolan ar fi bine sa aiba 1,3-1,5 kg pentru ca se pierde osul
  • 3-4 cepe (albe si rosii)
  • 2-3 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 telina medie (cca. 150 g)
  • 2 ardei rosii faini (kapia)
  • 1 lingura seminte de chimen
  • 3 linguri boia dulce (paprika) de calitate
  • sare (in functie de cat de sarata e afumatura)
  • 1 kg de cartofi
In plus:
  • smantana acrisoara grasa (min. 20%)
  • 2-3 cepe rosii feliate
  • putina sare, 1 lingurita de otet, cativa stropi de ulei
  • tarhon proaspat sau in otet

 

Cum se face ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca?

Bineinteles ca afumatura se fierbe prima deoarece are timpi lungi de gatire. Zarzavaturile si legumele vin mai incolo. Exceptie: daca folositi carnati afumati, acestia pot fi pusi deodata cu zarzavaturile – vedeti mai jos explicatiile.

Cum se fierbe afumatura pentru ciorba de cartofi?

V-am spus ca folosesc ciolan afumat dar crud-uscat (nu prefiert). Il cumpar de la o macelarie locala din Arad, a familiei Tal (din Bujac). Este fenomenal de bun! Are aroma naturala de fum si nu este colorat artificial (cum se intampla des la ciolanele din comert).

Am ales un ciolan de cca. 1,5 kg. Tineti cont de faptul ca cca. 25-30% din el este os, asa ca ramaneti cam cu 1 kg de carne cu grasime si soric. In general ciolanele mai au peri pe soric si trebuie parlite usor la flacara aragazului.

ciolan afumat crud uscat de casa pentru ciorba

Am pus ciolanul intreg la fiert in multa apa rece (cat sa-l acopere) direct in oala sub presiune (kukta). Am inchis oala cu capacul din dotare si am cronometrat 60 de minute din momentul in care ea a inceput sa fasaie (a intrat in regim de fierbere). Daca folositi oala clasica va trebui sa alegeti una mare (de 6 L) iar timpul de fierbere al ciolanului va fi de 2-3 ore, cu completarea periodica a apei care scade. Il testati cu furculita daca este facut si pica de pe os.

Observatie: Daca folositi costita afumata procedati la fel, insa timpul ei de gatire va fi mult mai mic. La carnatii afumati timpul scade si mai mult, ei taindu-se in rondele groase de 2 cm care fierb relativ repede si pot fi puse impreuna cu zarzavaturile.

Asa arata ciolanul fiert. L-am scos intr-un castron si l-am lasat la racorit. Zeama se pastreaza!! Ea va fi baza ciorbei de cartofi.

ciolan afumat fiert

Dupa cateva minute am dezosat cu grija ciolanul fiert si l-am portionat in cuburi cu latura de cca. 3 cm. L-am lasat deoparte pana ii vine randul din nou. Puteti fierbe ciolanul si in ziua anterioara si il lasati la racorit (intreg) in zeama in care a fiert. A doua zi il dezosati si il portionati.

Cum se pregatesc zarzavaturile si legumele pentru ciorba ardeleneasca de cartofi?

Pana a fiert ciolanul in kukta am avut timp sa ma ocup de restul componentelor pentru ciorba. Am decojit, spalat si maruntit ceapa (eu am avut ceapa rosie). Am tocat si ardeii kapia (pot fi si gogosari). Am decojit, spalat si taiat in cuburi cartofii (cuburi cu latura cam de 3 cm) si i-am clatit apoi in mai multe ape.

Radacinoasele (morcovi, pastarnac, patrunjel, telina) le-am decojit subtire, le-am spalat si le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari. Puteti sa le taiati si in cubulete marunte. Daca sunt rase ele se vor dezintegra la fiert si vor ingrosa foarte fain zeama asta.

Morcovul l-am ras separat pentru ca il calesc un pic inainte de a-l pune in supa de cartofi.

Din familie stiu ca morcovul pentru ciorbe este mai gustos si-si intensifica culoare prin calire (inabusire). Am pus morcovul ras intr-o craticioara cu 1 lingura de ulei si un praf de sare. L-am calit vreo 5 minute la foc mic, cu capac, avand grija sa-l amestec din cand in cand ca sa nu se prinda. El trebuie sa se inmoaie, nu sa se rumeneasca!

Am tras cratita deoparte.

Cat timp se fierbe ciorba de cartofi cu afumatura?

Am transbordat zeama in care a fiert ciolanul din kukta intr-o oala mare (de 6 L). Am gustat-o de sare si mi s-a parut destul de sarata. E musai sa fie mai sarata decat normal pentru ca in ea vin multe legume si zarzavaturi care o vor echilibra.

Am asezat oala pe foc si am pus mai intai ceapa si ardeiul tocate precum si morcovul calit si restul albiturilor rase. Am pus acum si chimenul (o lingura buna de seminte). I-am mai pus 1 L de apa proaspata si am adus totul la fierbere si am lasat sa clocoteasca molcom cca. 30-40 de minute.

Observatie: daca faceti ciorba cu carnati afumati incepeti direct cu 4 L de apa rece in care puneti rondelele de carnati, ceapa si zarzavaturile.

Am mai completat cu apa pe masura ce aceasta a scazut. Am adaugat in ciorba si boiaua dulce (paprika) – 3 linguri bune. La noi nu se inrosesc mancarurile cu rosii sau bulion ci cu paprika. In sfarsit vine si randul cartofilor (scursi de apa in care au stat), care fierb repede fata de restul legumelor. Tot acum am pus in oala si bucatile de ciolan dezosat.

Totul a mai fiert 20-30 de minute. Testati cartofii daca sunt fierti!! Se mai poate completa cu lichid daca e nevoie insa nu chiar la final deoarece apa pusa suplimentar in ciorba trebuie sa fiarba macar 10 minute.

Dupa acest rastimp am mai gustat de sare si i-am si pus inca un pic in plus. V-am spus ca sunt legume multe si ca acestea o vor absorbi. Radacinoasele rase s-au „topit” parca in ciorba si au ingrosat-o tare fain. Gata! Am stins focul si am lasat ciorba de cartofi cu afumatura 10 minute sa se linisteasca.

Servire ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca

Nu va pot descrie aromele din bucatarie! Am decojit rapid niste cepe rosii pe care le-am taiat in rondele. Le-am asezat intr-un bol si le-am sarat usor, frecandu-le delicat intre degete ca sa se inmoaie un pic. Le-am stropit cu o lingurita de ulei si cu putin otet. Ce arome!! Am pregatit si smantana fara de care nu se poate manca aceasta minunatie de ciorba ardeleneasca de cartofi.

Fiecare mesean a primit o farfurie plina cu zama de crumpi (croampe), cu multe bucatele de ciolan, presarata cu verdeata proaspat tocata. In mod traditional se presara cu frunze tocate de tarhon (proaspat sau tinut in otet) dar nici cu patrunjel verde nu e rea.

ciorba ardeleneasca de cartofi cu afumatura zama de crumpi croampe

Fiecare isi pune dupa pofta ceapa rosie si smantana.

cea mai buna ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca cu ciolan

Ciorba asta faina se mananca cu felii de paine proaspata de casa. O nebunie! Strabunicul meu zice ca zama de crumpi vorbeste toate limbile pamantului 🙂 Doar despre vinuri bune mai auzi asa ceva 🙂

cum facem paine de casa pufoasa moale (2)

Pana una alta aceasta ciorba de cartofi cu afumatura este un fel satios si bogat care te satura ca lumea, un felul 1+2 intr-o singura farfurie. Ai proteine, legume dar si zeama.

De obicei ea este urmata direct de un desert simplu de casa cum ar fi placintele cu mere, clatite cu dulceata, papanasi fierti cu branza de vaci sau gogosi pudrate cu zahar.

Cine doreste poate inlocui cartofii cu fasole boabe. Aici gasiti pe larg reteta ciorbei de fasole cu ciolan sau alta afumatura.

ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat reteta ardeleneasca savori urbane

Sper sa incercati si voi aceasta ciorba de cartofi cu afumatura – reteta ardeleneasca. Veti fi incantati de ea!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de ciorba, supe, supe-crema.

Ciorba de miel cu smantana si verdeturi reteta savori urbane

21 COMENTARII

  1. Buna Oana,
    Tin minte ca am mancat si eu odata ciorba asta de cartofi undeva pe langa Sighisoara, acum vreo 20 ani. Si nu m-as fi sfiit sa cer si o a treia portie daca nu era si felul doi, la fel de imbietor…
    Am incercat sa fac si eu acasa, dar am o problema: sotiei mele nu-i place deloc chimenul… Asa ca am pus vreo 2 crengute de marar uscat plus cam 1 lingurita de seminte de marar. Merge de minune!
    Cu drag,

    Mihai DERLA

  2. O supa, asa o numesc si eu –
    ardeleanca fiind, super buna, eu nu puneam chimen; de cand rasfoiesc retetele tale am inceput sa-l folosesc in multe preparate, nu doar la ceai, e un digestiv excelent… Multumesc ca mi-ai amintit de ea, chiar o supa cu afumatura era in capul listei si cum cea cu fasole uscata e mai „grea”…, buna mai e si asta.

  3. Doamne ce culoare are carnea de pe ciolan!!!!!
    Nu au punct de desfacere si in Bucuresti?
    Au site? Serios vorbesc. Cum fac sa cumpar si eu ciolan de la ei? Imi aduce aminte de ciorba de oase afumate facuta in casa. Mama o facea cu prune afumate. Sa zic ca tot reteta din Ardeal era. O minunatie.

  4. Draga mea Oana …retele tale sunt ceva aparte 😍..Numai cand ma uit la poze salivez 😅…Am facut cum ai spus si o iesit o minunatie..Multumesc si spor in tot ce faci .🤗

  5. Întîmplător am dat de aceste retete de ciorbe din ardeal si m-am buçurat foarte mult .Locuiesc de 32 de ani in italia si inca.mai gătesc pe placul tuturor aceste ciorbe Sînt ardeleancă din Alba Iulia si le gătesc si eu la fel cu mai puțin chimin. COMPLIMENTI

  6. […] Ciorba de cartofi cu afumatura reteta ardeleneasca. Noi ii zicem supa de cartofi (zupa sau zama de crumpi, croampe) si o facem cu ciolan afumat, costita (kaiser) sau chiar cu carnati afumati. O ciorba consistenta de iarna, aromatizata cu chimen si tarhon si colorata superb cu boia (paprika). Ca’n Ardeal 🙂 Servita cu smantana groasa, inele de ceapa rosie si verdeata (tarhon, patrunjel verde). Rețeta aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: