Dulceata de mure intregi „bob cu bob” reteta de pe vremuri

57

Dulceata de mure intregi „bob cu bob” reteta de pe vremuri savori urbane

Dulceata de mure intregi „bob cu bob” reteta de pe vremuri fara conservanti. Cum se prepara dulceata de mure intregi, bob cu bob? Se poate face si gem de mure daca se zdrobesc fructele. Dulceata de mure cu baton de vanilie este cred ca pe locul 3 in topul preferintelor mele, dupa cea de fragute si cea de zmeura.

Asa cum spuneam si la dulceata de zmeura, sunt foarte legata de fructele de padure datorita bunicilor mei din Sibiu.

reteta dulceata de zmeura ca la bunica savori urbaneImi amintesc perfect de dulceata de mure intregi, aromata placut cu un baton de vanilie, alaturi de o ceasca cu lapte rece. Imi puneam o lingurita de dulceata in lapte si imi faceam „lapte albastru” :). Dulceata asta este grozava!

reteta dulceata de mure pas cu pas

Si dulceata de afine este minunata! Sau cea de fragute – reteta aici.

Dulceata de fragute reteta de pe vremuri Savori Urbane (1)Diana mi-a cumparat 3 caserole de mure din piata – in total 600 g. Am pus deoparte 100 g de mure pentru dulceata de fructe de padure asortate.

Cum se prepara dulceata de mure Savori Urbane (1)

Le-am gustat imediat si am fost incantata de gustul lor usor acrisor. Oricum, la dulceturi se pun de la 800 – 1500 g de zahar la 1 kg de fructe. Asa ca la aceasta dulceata de mure am decis sa pun 600 g de zahar la cele 500 g de mure. Am obtinut fix 2 borcane de 400 ml care contin cate 450 g fiecare (deci 900 g de dulceata de mure). Reteta v-o scriu pentru 1 kg de fructe la care se pune 1,200 kg de zahar. Din aceste cantitati obtineti 1,800 kg dulceata de mure – adica 4 borcane de 400 ml sau 2 borcane de 800 ml.

In alti ani am adus mure cu ligheanul, de la munte 🙂

OBSERVATIE: daca dublati sau triplati cantitatile din reteta trebuie sa prelungiti si timpii de fierbere ai siropului de zahar. Nu se modifica insa timpul efectiv de fierbere al fructelor in siropul deja scazut!

Timpul de fierbere pentru dulceata de mure este de 10-12 minute de fierbere efetciva in masa. Din aceste cantitati rezulta 4 borcane de 400 ml cu dulceata de mure.

5.0 from 24 reviews
Dulceata de mure intregi „bob cu bob” reteta de pe vremuri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1,8 kg dulceata de mure
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg mure frumoase, coapte
  • 1,200 kg de zahar tos
  • 180 ml apa
  • zeama stoarsa de la o lamaie
  • 1 baton de vanilie (miezul si pastaia) sau 2 plicuri de zahar vanilat

 

 Mod de preparare dulceata de mure intregi

Intr-o oala larga, cu pereti mai inalti, am asezat zaharul si l-am umezit cu cei 180 ml de apa rece. Am stors zeama de la o lamaie si am turnat-o peste zahar – are rol de a preveni cristalizarea siropului si de a pastra culoarea frumoasa a fructelor.

Am despicat pastaia de vanilie, am razuit miezul parfumat si am asezat atat batonul cat si meizul in oala cu zahar. Am asezat oala la foc iute si am fiert acest sirop 6 minute (cronometrate din momentul in care incepe sa fiarba in masa). Am supravegheat mereu oala cu sirop ca sa nu se caramelizeze. Am testa 2-3 stropi pe o farfurioara si am vazut ca picaturile isi pastreaza forma.

Cand siropul s-a legat am turnat murele in el. La inceput stau la suprafata. Am amestecat cu grija dulceata de mure ca sa nu le strivesc. Am adus-o la fierbere la foc iute si am cronometrat 10 minute din momentul in care a inceput sa fiarba in masa. Am redus focul de sub oala pentru ca dulceata a inceput sa se umfle. Am cules mereu spuma formata la suprafata.

Nu trebuie fiarta mult pentru ca siropul se va mai lega dupa racire.

Dupa 12 minute de fierbere am stins focul de sub oala si am acoperit-o cu un stergar de bucatarie udat cu apa rece si stors.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.

Am lasat dulceata acoperita pana s-a racit complet. In acest interval de timp fructele absorb siropul din jur si devin sticloase. Dupa racire am indepartat batonul de vanilie.

Dulceata de mure intregi – asezare in borcane

Am spalat si sterilizat borcanele si capacele lor asa cum este descris aici. Am umplut borcanele cu dulceata de mure rece (la gem se umplu cu gemul fierbinte) si le-am infiletat capacele. Gata!

cea mai buna dulceata de mure savori urbane

 

Aceasta dulceata de mure este fantastic de aromata! Vanilia o ajuta enorm. Murele sunt intregi, bob cu bob. Aici alaturi de celelalte 3 dulceturi: de zmeura, de afine si de fructe de padure asortate.

retete dulceturi de casa din zmeura mure afina fructe de padure coacaze

Trebuie sa o incercati neaparat pentru ca este o delicatesa!

Priviti ce culoare superba are si siropul!

 

gem de mure sau dulceata reteta

Din coacaze rosii (ribisli, ribizle, strugurei sau rozinchine) si zmeura fac un jeleu (peltea) extrem de gustos și de aromat – vezi aici.

Jeleu de coacaze rosii (ribizli)

 

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de gem, dulceata, jeleu, peltea:

Jeleu de coacaze rosii cu zmeura peltea Savori Urbane (2)

57 COMENTARII

  1. …. buna, fetelor dragi si gospodinelor minunate … am facut dulcetiuri si majoritatea reusite… dar si esuate….si lipte…iar vreo doua chiar afumate 🙂 …insa la cea de zmeura, mure niciodata nu mi raman intregi, buna dar zdrobite… eu mai intreb o data, dupa ce incepe sa fiarba in masa , doar 10minute mai las ?…

    • Buna, Iulia! Eu atat le-am fiert cat am scris in fiecare reteta (mi-am notat separat). La mure 12 minute iar la zmeura 15 minute (din momentul in care fierbe in masa -ai vazut ca amestecul se raceste cand pui fructele in siropul de zahar si are nevoie de cateva minute bune ca sa ajunga din nou la fierbere). Este foarte important ca siropul de zahar sa fie bine scazut (ca sa nu fierbi mult fructele in el).

      • Buna! Dacă dublam cantitatea, dublam și timpii de fierbere. Dar dacă înjumătățim cantitatea (500 gr mure), înjumătățim și timpii de fierbere? Multumesc!

  2. Buna Oana,ieri am facut dulceata de mure asa cum ai scris tu reteta.A iesit super,putin cam lichida.Daca o lasam mai mult la fiert se inmuiau fructele si tocmai asta nu am vrut.Am lasat-o asa si sper sa stea bine.Am facut un comentariu si la sirop si urmaresc sa vad raspunsul tau.Iti doresc o zi frumoasa.Cu stima, Violeta

    • Dintre cele 4 retete (de zmeura, afine, mure si fructe de padure) sa stii ca dulceata de mure este cea mai subtire – n u au destula pectina ca se lege natural. Daca ai respectat reteta nu e problema si vor rezista foarte bine la iarna.
      Despre sirop: Daca siropul se gelifiaza si e foarte gros il vei amesteca cu o coada de lingura de lemn si vei agita bine sticla (cu degetul pus dop) inainte de-al consuma. Dupa aceasta il vei pastra in frigider.

      • Merci mult pt raspuns.Noua ne plac dulceturi mai lichide.Dar la sirop te intrebasem daca era mai bine sa pun mai multa apa fiind de mure si astea nu au asa multa zeama sau sa nu trec si pulpa prin sita la sirop?Pu, Violeta

  3. […] Cele 5 zile petrecute la Convivium Transilvania au trecut foarte repede. In fiecare zi am avut program, de dimineata pana seara. A fost extraordinar! In ziua plecarii am cumparat 8 kg de mure de la o localnica si am primit cadouri foodie de la Michaela: dovlecei patisson din gradina, ramuri de coriandru, paine de casa si lichiu cu prune. Din aceste mure am facut dulceata – reteta aici. […]

  4. Murele mele au fost destul de acre de aceea am crescut zaharul. Dulceata se face in general cu raport zahar/fructe de 1/1. Daca murele tale sunt mai dulci poti reduce zaharul la 700 g / 1 kg de fructe. Timpul de fierbere este impartit in 2: fierberea (legarea) siropului de zahar respectiv fierberea fructelor in el. Nu e nevoie sa nenorocim fructele fierbandu-le mai mult.

  5. cautam o reteta originala de dulceata de mure si am dat peste aceasta, o sa ma ghidezun pic dupa ea, dar eu voiam dulceata aceea care o facea bunica – nu cred ca foloseau nici pastai , nici zeama de lamaie. sper sa iasa ok si sa reziste peste iarma- mi-e putin frica cu timpul de fierbere…
    in rest toate aprecierile pentru o gramada de retete care m-au ajutat de multe ori

  6. Bună ziua azi am făcut și eu prima dată dulceață de mure după rețeta pe care am gasito aici ,este o delicatesă și mi au rămas întregi murele ,o recomand rețetă cu toată încrederea la care dorește să facă dulceață și simplă și rapidă dar mai ales foarte buna o zi frumoasa in continuare

  7. Ma bucur mult ca am găsit aceasta rețetă! Am procedat la fel, doar ca am lăsat la fiert cu fructele 20 de minute. Murele și-au păstrat forma, iar gustul e nemaipomenit. Am făcut si de zmeura tot de pe acest site…foarte buna! Ma bucur ca nu a mai fost nevoie sa fierb dulceață cu orele cum făceam odată! Mulțumesc!

  8. Buna!Am facut dulceata de mure 3 kg mure 2,300 kg zahar 300ml apa 1 lamaie vanilie.O reteta proasta!!!! Nu s a legat am fiert mai mult decat in reteta . dres o cu gelatina .Nu recomand reteta!!!!

    • Draga mea, ai facut portie tripla fata de reteta de mai sus si este evident ca nu ai fiert suficient siropul astfel incat acesta sa se lege (sa formeze picatura pe farfurie sau sa atinga 113 C). Reteta este foarte buna doar ca tu nu te-ai gandit la niste chestii logice (ca sa ma exprim elegant).

  9. Buna desi a trecut sezonul dulcetilor am o intrebare murele seamana vizual cu niste fructe care crec in copaci numite agude sau dude, se poate face dulceata si din aceste fructe? In sat unde stau sunt multi copaci din acestea iar mure trebuie sa iau din supermaket.

  10. Buna desi a trecut sezonul dulcetilor am o intrebare murele seamana vizual cu niste fructe care crec in copaci numite agude sau dude, se poate face dulceata si din aceste fructe? In sat unde stau sunt multi copaci din acestea iar mure trebuie sa iau din supermaket.

  11. Buna, daca fac o cantitate tripla fata de reteta prezentata trebuie sa triplez si timpul de fierbere al zaharului cu apa? Oare nu se face caramel daca las sa fiarba aproape 20min? Multumesc!

  12. Buna ! O sa fac si eu dulceata ! Am totusi o nelamurire..de ce doar gemul se pune fierbinte in borcane? Eu puneam si dulceata fierbinte…e vreun secret ? Multumesc !

    • Gemul nu contine atat de de mult zahar si riscul de mucegaire este mai mare. La dulceata nu se prea intampla asta. In plus, la dulceata e nevoie de timpul de repaos de dupa fierbere, timp in care fructele absorb lent siropul din jur si devin grele.

  13. Buna Oana. Mi-a placut reteta ta. Ajutama te rog cu cantitatea mea. Am cam 4-4.5 kg de mure. Cat zahar sa pun si cat trebuie sa fierb siropul. Dupa ce o sa adaug murele cat timp sa le tin pe foc. Mersi anticipat.

    • Inmultesti cu 4 toate ingredientele! La 4 kg de mure (pot fi si 4,5 kg) pui 4,8 kg zahăr, 720 ml apa, zeama de la 4 lamai si 6-8 plicuri de zahar vanilat. Siropul de zahar cu apa si lamaie il fierbi pana trece porba cu picatura pe farfurioara. Apoi pui murele si astepti sa ajunga din nou la fierbere. Din momentul in care acestea fierb in masa le lasi tot ca in reteta de mai sus: 12-15 minute. Trebuie sa lucrezi in cratita larga de tot (cu diamentrul de 40-50 cm).

  14. Buna! Multumesc pentru reteta. Am incercat cu un kg de fructe si am folosit exact timpii dati. A rezultat o dulceata parfumata, de un rubiniu superb, consistenta exact cum tb sa fie si fructe intregi. Cu siguranta voi mai face cateva portii, apoi voi inncerca cu zmeura. Mi.ati dat de treaba cu asa reteta,nu se poate altfel….
    Multumesc pentru toate rețetele postate. Pana acum nu am dat gres incercandu—le.

  15. Buna, Oana!
    Spune-mi, te rog, daca murele se spala sau nu, ele fiind mai tari decat zmeura. Am facut anul trecut dulceata de zmeura dupa reteta voastra si a iesit excelenta si acum vreau sa incerc dulceata de mure.
    Multumesc!

  16. Buna Oana!

    Este al doilea an in care fac dulceata ta de mure si acum am facut din 4 kg de mure, respectând si multiplicarea cantitatilor pentru apa, lămâie, pastaia de vanilie. La zahăr am pus 4 kg, pentru ca noua ne plac dulceturile mai acrisoare. Testul siropului de zahar a fost ok, însă după ce au început să fiarbă fructele si sa spunea, la 10-12 minute, dulceata a ramas destul de lichida. Si acum, după răcire e lichida. Mai pot sa o dreg in vreun fel? Sa mai adaug 2kg mure cu mai mult zahar si sa mai pun încă o dată la fiert toată compozitia?

    Multumesc pentru raspuns!

    • NU adauga fructe crude peste dulceata! Strecoara fructele din ea si mai pune doar siropul la fiert pana se mai ingroasa, apoi pune inapoi si fructele si mai lasa-le 2-3 minute sa clocoteasca.

  17. Buna! Foarte faina reteta de dulceata de mure! A iesit extraordinar.♡Imi plac toate retetele tale, intotdeauna ma ghidez dupa ele. Explici extrem de bine toate etapele, si ma bucur de fiecare data pt ca imi iasa asa cum trebuie orice reteta as face! Toate retetele, pe care le-am facut, sunt scrise si explicate asa pe gustul meu, usor ardelenesc!:)

  18. E prima data cand fac dulceata pe cont propriu. A iesit minunata! E mult mai buna si mai parfumata decat ce gasesc in magazin. Problema e ca tot dau iama la borcane, sa o „gust”. Multumesc mult pentru reteta; e deosebita!
    Savori Urbane never fails.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: