Prajitura Alba ca zapada reteta veche, clasica, cu foi cu amoniac (amoniu) umplute cu crema de lamaie cu unt. Cunoscuta si ca prajitura Lamaita. Se prepara foarte usor si rapid si are un gust placut. Se coc 4 foi fragede care se umplu cu o crema acrisoara. Alba ca zapada face parte din categoria „prajiturilor populare”, foarte indragite de gospodine.
Prajitura Alba ca zapada (sau Lamaita) este o reteta veche de prin anii ’70 si nu face parte din repertoriul familiei mele si nu imi evoca niciun fel de amintiri din copilarie. De obicei o mancam in „deplasare” si nu-mi placea deloc cand era fara vanilie sau lamaie. Nu radeti! Sunt foarte multi care fac o chestie cu gust de carton si crema de faina (fara oua) cu care poti lipi tapetul. Cred ca de 2-3 ori am nimerit Alba ca zapada (aka Lamaita) cu gust placut.
Nu stiu de ce e o asa nebunie cu prajitura Alba ca zapada – unii o numesc „regina prajiturilor”!? Poate nu au gustat alte prajituri cel putin la fel de fine. Daca o faci ca la carte (cu unt, nu cu margarina) nici macar ieftina nu e. Hmm, de gustibus non disputandum est.
„Regina” prajiturilor mele este Arlechinul – foi fine cu unt umplute cu marmelada de zmeura si caise, acoperite cu o glazura aromata cu lamaie si decor de stafide, coji confiate de portocala si baghete de migdale sau nuca. (reteta aici)
Asa ca mi-am luat inima in dinti ca sa fac aceasta prajitura (cat si clasica Albinita) cat mai bune cu putinta: folosind oua, unt si arome naturale. Ies chiar gustoase daca le faci cu ingrediente bune. Am facut si o tava de Albinita (Dulcineea) – cu foi cu miere si crema de gris. A iesit foarte bine si ea.
Am modificat crema – pe baza cremei clasice de vanilie (creme patissiere) la care am adaugat zeama si coaja rasa de lamaie iar la foi am inlocuit uleiul cu unt și o parte din lapte cu smantana acrisoara. Ce foi grozave au iesit! Reteta acestor foi o gasiti si separat pentru ca ele pot fi umplute si cu alte creme – vezi aici.
Rezultatul: o prajitura Alba ca zapada care se topeste in gura!
Amoniul pentru prajituri de la Dr. Oetker (de fapt bicarbonat de amoniu) se gaseste in toate alimentarele. În Germania se numeste „Hirschhornsalz”. Un plic este suficient pentru 500 g faina. Este un afanator pentru aluaturi. Are miros specific, intepator, care iese in timpul coacerii. Am crezut ca pic jos cand am deschis cuptorul dupa ce-am copt primele doua foi :)) Te loveste ca un pumn mirosul acela chimic de „pipi de pisica”. Foile coapte nu au deloc acea aroma respingatoare.
Toata lumea se chinuia pe vremuri sa coaca foile pe dosul tavii. In era hartiei de copt am scapat de aceasta corvoada. Foile se pot intinde direct pe ea si se pot transfera in tava (nu pe dosul ei).
Tavile mele au 33 x 42 cm – sunt tavi mari de cuptor. O prajitura Alba ca zapada cantareste cam 2,5-2,7 kg.
- 800 g faina
- 2 oua intregi
- 200 g unt cu min. 80% grasime
- 200 g zahar pudra
- 200 g smantana acrisoara (fermentata, cu min 20% grasime)
- 1½ plic de amoniu pt prajituri (10 g) dizolvat in 3 linguri de lapte rece
- putina coaja rasa de lamaie
- putina vanilie (zahar vanilat, extract sau esenta)
- 4 galbenusuri
- un strop de sare
- 350 g zahar tos
- 50 g amidon alimentar Gustin Dr. Oetker
- 500 ml lapte rece
- miezul unei pastai de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat (sau extract de vanilie)
- coaja rasa de la o lamaie
- sucul stors de la 2 lamai
- 350 g unt cu min 80% grasime, moale, la temperatura camerei
- putin zahar pudra pentru decor
Mod de preparare prajitura Alba ca zapada reteta clasica
Aluat pentru foi fragede cu amoniu (amoniac)
In bolul robotului de bucatarie am asezat untul, zaharul pudra, vanilia, coaja rasa de lamaie si le-am mixat bine. Am adaugat si cele 2 oua intregi si smantana (la galetusa) si am mai amestecat putin. Intr-un mic castron am dizolvat amoniul in putin lapte rece si l-am turnat peste compozitia din bolul mixerului. Tot atunci am pus si faina. Am mixat scurt compozitia si am obtinut o bila de aluat neted. L-am infoliat in plastic si l-am lasat 20 de minute la odihna pe masa de bucatarie (nu la rece).
Am impartit aluatul in 4 bile egale (eu folosesc mereu cantarul) si am intins 4 foi de 33 x 42 cm (cat tavile mele). Am infainat usor masa de lucru si sucitorul. Aluatul este unul elastic, usor de manevrat. Fiecare foaie am mutat-o pe cate o hartie de copt de dimensiunile tavii s apoi am tras-o cu tot cu ea in tava. Simplu! Nu e nevoie sa le coacem de dosul tavii. Nu are logica.
Iata cele 4 foi de aluat pentru prajitura Alba ca zapada, gata de coacere.
Le-am si intepat pe alocuri ca sa nu faca basici la copt. Puteti folosi o furculita sau un instrument pentru fragezirea carnii, ca cel din imagine. E o rola cu multe lame subitir care taie superficial aluatul. Am dat cu rola si pe lungul si pe latul fiecarei foi.
Coacere foi fragede pentru prajitura Alba ca zapada
Am incins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz) si am copt foile 8 minute (cate 2 deodata, pe 2 nivele). Daca le coaceti pe rand sunt suficiente 6 minute pentru fiecare foaie. Foile trebuie sa ramana oarecum albe, cu margini rumenite. Nu le lasati nici prea crude pentru ca amoniacul nu are timp sa iasa din ele!
V-am spus ca se simte tare de tot mirosul acela intepator in toata bucataria… Iata foile coapte.
Foile coapte le-am lasat la racorit in tavi. Le puteti scoate pe gratare dar sunt destul de fragile siriscati sa le rupeti.
Crema de lamaie cu unt pentru prajitura Alba ca zapada
Am gandit aceasta crema ca pe o crema clasica de vanilie patissiere (retata aici) modificata dupa cum urmeaza: mai putine galbenusuri (ca sa nu fie foarte galbena), mai mult amidon (ca sa fie mai groasa) si mai mult zahar (ca sa indulceasca si untul ce se adauga la final).
Intr-o oala am asezat galbenusurile impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Le-am mixat putin si am adaugat si amidonul. Am diluat treptat cu lapte rece, desfacand bine cocoloasele de amidon care se formeaza. Am asezat oala pe foc mediu si am amestecat continuu pana ce a ajuns la fierbere.
Am lasat-o sa clocoteasca 1 minut si sa se ingroase bine de tot. Gata!
Crema de vanilie cu lamaie trebuie sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei. Am acoperit-o cu folie de plastic direct lipita de suprafata ei (ca sa nu faca pojghita) si am pus-o pe pervaz la racorit.
Dupa ce s-a racorit am batut-o putin cu mixerul si i-am adaugat zeama stoarsa de la 2 lamai. Crema devine mai fluida si are un gust foarte placut, acrisor. Am inceput sa pun in ea bucatele de unt moale si sa mixez dupa fiecare transa. Nu mixati prea mult pentru ca exista riscul taierii cremei! Puteti proceda si ca la cremele clasice prin spumarea mai intai a untului moale si adaugarea treptata a cremei de lamaie in el. Rezultatul e acelasi.
Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul de incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.
Umplere si montare prajitura Alba ca zapada
Gata foile, gata si crema.
Am impartit in 3 cantitatea de crema obtinuta si am uns cu ea primele 3 foi (ultima ramane neunsa si urmeaza a fi pudrata cu zahar). Cam 5-6 linguri de crema au intrat pe fiecare foaie. Am suprapus pe rand foile si am incheiat cu cea neunsa.
Am apasat usor prajitura cu palma si am pus-o „la presa” pana a doua zi. Adica am acoperit-o cu o hartie curata de copt si am asezat peste ea o tava cu greutati (2 carti), distribuite egal pe suprafata prajiturii. Puteti sa o presati si cu un fund de lemn mai greu sau cu o alta scandura. Cel mai bine o asezati in camara, la racoare (nu frigider).
Portionare, decorare si servire prajitura Alba ca zapada reteta clasica
Se stie ca prajitura Alba ca zapada are nevoie de 24-36 de ore de fragezire inainte de a o putea taia. In acest rastimp crema fragezeste blaturile. In mod traditional prajitura Alba ca zapada se presara cu zahar pudra vanilat si se taie in dreptunghiuri de 2 x 5 cm sau in romburi.
Deoarece la Atelier am doar lumini artificiale, am adus acasa o bucata de prajitura pentru pozat. A iesit minunat! Are crema cat trebuie si foile sunt foarte fragede.
Iata si cateva bucati de prajitura Alba ca zapada!
Si aliniate „soldateste” – cum nu-mi place mie :))
Iata si cateva platouri asortate de prajitura Alba ca Zapada si Albinita (Dulcineea).
Una peste alta, prajitura Alba ca zapada este gustoasa si parfumata, daca este preparata cum trebuie. Astept sa testati aceasta reteta adaptata de mine si sa-mi spuneti impresiile. Ca inspiratie mi-a fost prajitura facuta de Laurei Laurentiu – „Retete ca la mama”.
Recent am facut niste fursecuri fragede umplute cu crema de lamaie – Ișlere albe. Sunt de o finete rara si merita sa incercati reteta lor – vezi aici.
Cititorii nostri au incercat reteta de Prajitura Alba ca Zapada!
Aici gasiti mai multe retete de prajituri.
Mi se pare foarte mult unt la crema.Poate te mai uiti putin pe ea.Cu stima, Violeta
p.s.vreau sa o fac,dar astept confirmarea ta.
Violeta, tavile mele sunt mari, de 33 x 42 cm si crema este exact cata trebuie pentru a umple aceste 4 foi. Nu, nu este prea mult unt.
Cu ce se poate inlocui amoniul? Nu-l gasesc unde locuiesc..
Toate retetele incercate de pe site-ul Dvs n-au dat gres. Sinteti sursa mea principal de inspiratie.
Multumesc.
Eu zic ca poti pune si praf de copt si tot pe acolo va iesi.
Cu ce pot inlocui amoniul?
[…] prajitura Albinita (Dulcineea) pentru o comanda. Este premiera pentru mine. Nici Albinita si nici Alba ca zapada nu fac parte din retetele de familie asa ca le-am executat cu mare atentie, folosind doar […]
Arata foarte bine prajutura, dar îmi pare a fi una „concentrata” – cum îmi place mie sa le spun celor de cofetarie – grasa si foarte dulce. Gustoasa, ce-i drept, dar bei doua pahare de apa dupa ce mananci o bucata. Eu folosesc întotdeauna nuca de cocos pentru ornat. Am o mare problema cu prajiturile pudrate cu zahar. Am sa încerc totusi reteta asa cum este pe site si am sa revin cu pareri.
Nuca de cocos asa cum o cumparati? Rasa, fulgi sau o tratati cumva? Eu nu vad logica acestor fulgi, in afara de decor. Ce-i drept arata bine. In schimb gustul nu exista, in afara de cel de celuloza. Sunt tari, crantane in dinti.
Nu cred ca iese f dulce fiindca pune in crema sucul de la 2 lamai fata de alte retete in care se recomanda jumatate de lamaie sau miere in foaia care trebuie sa fie alba.
Apreciez ca aveti pe acest site retete originale si nu cele luate de la o cofetarie de mana a doua.
Tortul Maresal Joffre mi-a placut, reteta este identica cu cea de la Capsa.
Am testat-o si eu.Personal prefer alta reteta mai veche care nu are unt in compozitia cremei.Untul e intr-adevar gustos dar eu imi tin prajiturile la frigider si atunci untul intarindu-se nu mai are finetea pe care mi-o doresc decat daca sta prajitura la temperatura camerei vreo juma’de ora.
Prajiturile se pot pudra cu faina de migdale pentru aspect-in caz ca nu doriti sa mai adaugati zahar pudra.
Si ce pui in loc de unt? Margarina? Despre ce finete mai vorbim cand crema are gust de plastic? Toate torturile si prajturile cu crema pe baza de unt se scot din frigider cu 1 ora inainte de servire tocmai ca sa se inmoaie crema.
Am facut o eroare.Imi cer scuze.Si crema retetei mele are unt doar ca reteta mea are 200 de grame de unt la jumatate de litru de lapte ingrosat si untul e din acela care are 65% grasime.Poate din acest motiv crema de lamaie facuta dupa reteta mamei mele nu se intareste chiar daca sta la frigider.
[…] Prajitura Alba ca zapada este si ea foarte iubita – foi fragede cu amoniac, crema acrisoara de lamaie. […]
Am incercat si eu reteta voastra…foile sunt foarte fragede si gustoase asa simple…am facut crema si ori nu am fiert’o indeajubs ori nu stiu ce am gresit,a ramas destul de lichida…m’am incumetat si am adaugat untul bucati in ea si desigur nu s’a incorporat complet….mi’a venit sa plang…am pus’o toata la microunde sa topesc cocoloasele de unt care nu am reusit sa se bat complet si am pus’o toata la rece cu speranta ca o salvez…. ce pot face cu ea daca nu se ingroasa?
Andreea, fac prajitura asta saptamanal si te asigur ca iti va iesi o crema legata daca untul este foarte moale si are aceeasi temperatura cu cea a cremei (22-23 C, adica temperatura bucatariei). Am completat acum un paragraf: PONT: daca vi se taie crema continuati sa o bateti cu mixerul cateva minute! Veti vedea cum isi revine singura. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul se incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.
Daca ai pus-o la rece vei vedea peste cateva ore ca se va intari foarte tare. Scoate-o din firgider si las-o afara alte cateva ore si bate-o din nou la viteza mare pana vezi ca se leaga (dureaza si 5-7 minute).
Nu am smantana, ce înlocuiește?
cu iaurt gras sau cu lapte
Mi se pare interesanta varianta aceasta, o sa o incerc si eu si eu. Am facut o singura data prajitura asta, fara smantina in foi si cu mai putina faina iar crema era fara oua dar cu 1 litru de lapte. Sincer, nu mi-a iesit grozava, dar posibil pentru ca nu am pus suficient amoniac (de frica mirosului de pipi de pisica :)) ). O sa incerc varianta asta, sper sa iasa mai frageda.
unde as putea sa gasesc tavi din astea pt foi?pana acum am facut pe dosul tavilor normale dar e cam dificil…nici nu am doua aceasi marime si as investi dar as vrea asa ceva cum aveti dumneavoastra! Aluatul l_ati intins in tava cu rola sau pe blatul de lucru?
Tavile acestea au venit cu cuptorul profesional. Poti folosi si tavi mai adanci, normale. Daca pui hartie de copt in ele nu trebuie sa coci foile pe dosul lor.. Pe vremuri se coceau foi pe dosul tavii pentru ca nu exista hartie de copt si era greu sa le scoti din tava. Sfatul meu este sa tai hartia mai mare decat tava astfel incat sa ai la capete (pe lung) 2-3 cm exces – ca sa ai de ce apuca cand ridici foaia cu hartie cu tot din tava.
OK! multumesc!!
O îmbinare perfectă între un blat perfect și o cremă perfecta.
Este foarte foarte buna! Crema este foarte buna si foile sunt asa cum trebuie, fragede si bune, daca urmezi instructiunile nu are cum sa nu iti iasa. Foarte haioasa Alina care zice ca a mai facut o data prajitura asta, dar fără vreo doua ingredinte in crema si fără alte doua in foi si nu stie de ce nu i.a iesit cum trebuie :)))). Incearca prajitura asta Alina este grozava!
Iti multumesc, Mihaela, pentru cuvintele frumoase 🙂 Ma bucur ca-ti place reteta mea.
Foarte fain arată ! O voi încerca și eu !
F buna aceasta prajitura!o fac destul de des ☺
Am făcut această rețetă si am respectat tot tot și a ieșit minunata. Va mulțumesc
Cu drag 🙂
Ce amintiri îmi treziți fetelor… Mi-a ieșit ca la mamaia. Rețetă este perfecta
Minunat 🙂 Nu uita sa ne trimiti si poze 🙂
Foile sunt minunate,, crema e … cremoasa. Scriu asta deoarece am încercat o rețetă de a fost crema translucidă și se lipea de dinți de cata faina avea….
Recomand aceasta rețetă
Minunată
Cea mai buna rețetă de Alba ca Zăpada
La multi ani Romania
Azi am sărbătorit cu această reteta
Sa-ti fie de bine! Te mai asteptam pe la noi 🙂
Foarte buna reteta! Recomand! @savoriurbane
Cea mai buna rețetă de Alba ca zapada
Perfecta a ieșit. Cea mai buna rețetă de Alba ca zapada. Am făcut o din nou. Dacă respect rețetele voastre toate ies.
ma bucur sa aud asta 🙂 Sarbatori fericite!
Buna Oana, sunt o mare admiratoare a blogului vostru! Pot folosi si altceva in locul bicarbonatului de amoniu? Multumesc!
Pune praf de copt nestins dar textura nu va fi chiar aceeasi.
Rețetă de nota 11
Multumim 🙂
Am incercat astazi aceasta prajitura.Este minunata!Noi iubim mult aceasta prajitura din copilarie, vreau sa va spun ca alta reteta nu poate exista,pt ca sigur nu ar mai fii alba ca zapada.Toate retetele voastre denota profesionalism,produsele finale nu doar arata bine dar si gustul este pe masura intotdeauna.Va multumim ca impartasiti cu noi din priceperea voastra!
Ne bucuram sa auzim asta si-ti multumim pentru cuvintele frumoase 🙂 Te mai asteptam pe la noi!
[…] improvizat-o pornind de la reteta prajiturii Alba ca Zapada, inlocuind untul spumat cu un mix de mascarpone si frisca […]
[…] mai putin laborioasa decat prajiturile cu foi (Alba ca zapada sau foile cu miere Dulcineea, Albinita), prajitura Figaro, o reteta veche, ca pe vremuri, se facea […]
[…] Ganditi-va ca prajitura Alba ca zapada are o crema similara, doar ca este aromatizata cu coaja si zeama de lamaie (reteta aici). […]
Buna ziua,pot inlocui amidonul cu faina?
Da, dar pui aproape dublu faina. Amidonul e mult mai concentrat.
Fetelor, am facut prajitura alba ca zapada dupa reteta voastra si a fost un mare succes! Formidabila! S’a mancat toata tava in 2 zile.
Buna. Cat timp pot fi pastrate foile neumplute si in conditii?
Foile le poti tine si o luna in camara, invelite in hartie de copt.
Cea mai buna reteta de prajitura alba ca zapada. Iese perfecta de fiecare data.
Mie draga rețetă voastre ca iese ca la mama
He he, aseara am primit o comanda „speciala”, sotul a cerut sa ii fac o prajitura Alba ca Zapada, in conditiile in care nu consuma ceva dulce cu lunile/anii… Asa ca inainte de a porni la cumparaturi am intrat pe blog, am studiat reteta, am verificat ce aveam prin casa si ce trebuia sa cumpar si am intocmit lista de cumparaturi. O adevarata aventura la cumparaturi, aici nu am gasit amoniac pt prajituri, si pentru ca nu am citit comentariile de la reteta inainte de a ma apuca de treaba, am facut foile fara amoniac. Recunosc, am fost f sceptica in ceea ce priveste crema, nu sunt fana cremelor cu unt, mi se par prea grase pentru gustul meu, dar am respectat reteta intocmai, insa am ales varianta mai „safe” si am incorporat crema de vanilie in untul batut spuma. A iesit o minunatie de crema! Cu tinuta impecabila si o aroma fina (va fi prima alegere de crema la urmatorul tort😀), mai ca imi venea sa o mananc si sa nu o mai pun intre foi :))
Acum abia astept sa o tai, am lasat-o la odihnit 😀
eu o faceam cu doua tipuri de creme, ciocolata si vanilie
Pot sa inlocuiesc untul( de la foi) cu untura?. Mulțumesc frumos
Untura este mai grasa si ar trebui sa pui doar 150 g in loc de 200 g de unt.
[…] mai ales cand fac prajitura Alba ca Zapada (Lamaita) – cu crema de vanilie si lamaie. Reteta o gasiti aici si va asigur ca iese perfect, fiind testata de zeci de mii de […]
S-ar putea sa fie prajitura pe care o facea bunica. Ea o numea prajitura de ghiata. De-abia astept sa o fac. Multumesc!
Cea mai buna reteta de alba ca zapada. Am cautat reteta perfecta de alba ca zapada si in sfarsit am gasit-o. Nu alte inventii cu foi ca de tabla si creme lipicioase. Multumesc. Recomand!
Crema mu are gris? Am văzut o rețetă de crema cu gris pt Alba ca zăpada. Nu am făcut o ptca arată urat si am zis să caut alta. Asta e foarte froasa si o sa o încerc. Parca nu țin minte că Mamaia să fi pus gris in crema…
Am facut anul trecut si toti au zis ca e cea mai buna alba ca zapada de pana acum! Deja am copt foile si maine fac crema sa o umplu. Craciun fericit!
In comparatie cu ce retete am mai incercat pana acum, (cautand cu disperare gustul si textura prajiturii pe care o facea mama de sarbatori atunci cand eram copii ) aceasta este echilibrata din toate punctele de vedere.Mi-ati facut un cadou incredibil de Craciun!Multumesc!
Buna. Acum ma pregatesc sa o fac. Sunt sigura ca va fi foarte buna exact ca toate celelelte retete de aici. Revin cu poze.
Fara griji! E cea mai buna reteta de Alba ca Zapada de pe internet 🙂
Am făcut prajitura!a iesit super,e de lucru dar merita!
Pai fetelor care nu respectati reteta de ce va mirati ca nu iese,si intrebati ce este de facut dupa ce ati gresit
Eu nu sunt master sef sa inventez retete .de aceea o respect cu strictete
[…] sunteti amatori de prajituri cu foi (Alba Ca Zapada, Albinita, Greta Garbo, Prajitura Dobos etc) atunci va invit sa vedeti si aceste retete minunate […]
[…] Alaturi de cunoscuta prajitura Alba ca Zapada (reteta aici). […]
[…] celebra Prajitura Jerbo si alaturi de Alba ca Zapada (reteta aici) sau de Albinita (reteta […]
[…] Ideea de montare a acestei prajituri cu foi a fost de la clasica Prajitura Alba Ca Zapada – reteta aici. […]
[…] Am pregatit si lingurita de bicarbonat alimentar de sodiu. Vedeti cum arata plicul si NU il confundati cu bicarbonatul de amoniu cu care facem foile fragede de la Prajitura Alba ca Zapada! […]
Buna ziua!am facut prajitura ieri,iar azi cand am taia-o am constatat ca foile nu s-au inmuiat…a fost tinuta la frigider,invelita cu hartie de copt si greutate deasupra..acum am invelit-o in folie..sper sa se mai fragezeasca.crema trebuia pusa calda pe foi?eu am pus-o la temperatura camerei
Nu se pune crema calda pentru foile devin cleioase. Ai rabdare inca 12 ore si vei vedea ca se fragezeste. Scoate-o de la rece si las-o pe masa de buctarie pana diseara,.
Cea mai buna reteta de prajitura alba ca zapada. Este exact asa cum mi-o doresc. Am facut-o si acum si o voi face si de Craciun 🙂
Si eu fac aceste foi pentru alba ca zapada si cea cu crema caramel. Foarte bune.
Buna seara,
As putea sa congelez foile dupa ce le coc?
Multumesc frumos!
Scuze,acum am vazut ca mi-ati raspuns deja,la aceeasi intrebare pe care am pus o la Prajitura Albinita:). Multumesc frumos💐
[…] O prajitura cu foi fragede cu amoniu („amoniac”) si crema de lamaie. Eu o fac mult mai buna decat altii pentru ca foile sunt cu unt (nu cu ulei) iar umplutura este o crema fina cu unt, oua, vanilie si multa lamaie. Adica nu fac faina fiarta cu lapte si zahar… Reteta mea a fost testata de zeci de mii de cititori si o gasiti aici. […]
Buna ziua. N-am prea inteles cum sa coc foile in cuptorul electric. Caldura si de sus si de jos ?Nu sunt incepatoare in bucatarie, dar de cateva zile mi-am cumparat cuptor electric, si-mi prind urechile in instructiunile lor. Daca puteti va rog mult ajutati-ma si impartasiti-mi din experienta d- voastra cum sa coc prajiturile in acest cuptor ( pe tipuri ). Blaturi, prajituri cu fructe, foi, cornulete etc. Am incredere in d-voasta, va urmaresc de mult . Nu-nteleg nimic , ma descurc cu mancarea, dar cu prajiturile…..Va multumesc
Toate retele noastre sunt la cuptor electric: caldura sus + jos + ventilatie.
Multumesc si felicitari pt acuratetea explicatiilor si mai ales pt veridicitatea retelor !
Buna ziua!
As vrea sa fac aceasta reteta de sarbatori, dar am probleme in a gasi pe piata smantana acrisoara (fermentata, cu min 20% grasime).
Stiti unde as putea gasi in Bucuresti? Am incercat in supermarketuri dar nimic. Aveti vreo recomandare? Vreun loc de unde sa iau sau o anumita marca?
Inca ceva: daca pun praf de copt in loc de amoniu cantitatea ramane aceeasi adica 1 1/2 plicuri?
Multumesc!
Adriana
Este vorba despre smantana pentru sarmale sau papanasi cu 20%-24% grasime! Cum se nu se gaseasca? Da, poti pune praf de copt in locul amoniacului dar doar 1 plic.
Cea mai buna reteta e a voastra. Am mai vazut ca unii fac alba ca zapada cu crema cu gris. Cred ca incurca cu dulcineea (prajitura albinita). Ca doar in alba ca zapada (lamaita) nu se pune gris…
Excelenta! Crema este perfecta!
[…] reteta de pe site-ul Savori Urbane, am reusit sa readuc in casa gustul acela al prajiturilor facute de mamele noastre cu ocazia […]
am facut o,o bunatate
Am găsit rețeta perfectă si a devenit preferata familiei ,absolut delicioasa 😋
E cea mai buna reteta de Alba ca zapada, caut gustul asta din copilarie si voi m-ati ajutat sa-l gasesc. Am incercat multe retete pana acum dar a voastra e cea mai buna. Va multumesc.
Buna! Am facut duminica 10.11.19 aceasta reteta. Am taiat-o pe 11.11 seara. A iesit desigur! Doar ca, in foi, in loc de smantana-nu am avut- am pus crema de branza pilos 26% grasime de la lidl (cea de la galetica de 1kg). Foile/biscuitele a fost exceptional de delicios. Este destul de dulce. Singura mea obiectie ar fi crema, in care ar mai trebui, fie adaugat zeama a inca unei lamai, ori mai putin unt gras, ori unt de 65% grasime. Este intr-adevar cam gretoasa. Nu se pot manca foarte multe bucati. Este prea concentrata. Fii-mea s-a cam bosumflat. Mai incerc si alta data. Se face repede. Asta m-a incantat de la inceput. Multumesc.
Buna dimineața! Vreau sa fac și eu aceasta prăjitura și întrebarea mea este dacă pot face foile cu câteva zile înainte.
Si cu o luna inainte se pot face! Stau foarte bine in camara invelite in hartie.
Mulțumesc!
Buna, as dori sa stiu daca se pot folosi foile fara compozitia de crema dupa 5 zile?pastrate la rece, acoperite cu folie. Multumesc anticipat
Da! Foile meumplute pot fi pastrate si o luna la camara (invelite in hartie).
[…] Dacă doriți să faceți foi albe pentru Smetannik (fără miere) atunci preparați 1/2 de porție din această rețetă (doar 2 foi de 30×40 cm tăiate în 2). Sunt foile albe pentru Prăjitura Albă ca Zăpada (vezi aici). […]
Am facut-o de Crăciun și acum o fac din nou pentru masa de Revelion .Mi-a iesit grozav de bine și crema nu este deloc gretoasa,este acrisoara și f.gustoasa.
E bestiala prăjiturica, o minune :*
Doar ca de data asta am uitat sa pun amoniac in compoziția foilor 😭 Mai pot fi folosite/consumate, se mai fragezesc foile, in cazul asta? 🤔
se inmoaie oricum de la crema
Cu ce pot inlocui amidonul alimentar din crema?
Bună ziua,
Îmi puteți spune, va rog, dacă pt folosi acest tip de foi și la prajitura Albinita?
Mulțumesc.
Da, poti combina foilesi cu alte creme sau dulceturi.
[…] PRAJITURA ALBA CA ZAPADA RETETA CLASICA […]
[…] Sincer, prăjitura asta cu lămâie și gem de caise e mult mai fină decât Albă ca Zăpada (rețeta aici). E la alt […]
Si eu fac aceasta prajitura destul de des. Uneori mai inlocuiesc smantana cu iaurt grecesc😁
Salut.pentru prima data am facut reteta.foiile au fost ok pina le-am montat.s-au rupt.😭😭😭😭dar nu conteaza…..s-au lipit cu crema.!!!!!e super bun.multumesc.
Am facuto si eu , am montato aseara, acum sta la frigider (nu am camara).
Am o intrebare insa, foile inca sunt „beton” . Are 12 ore de cand sta la frigider,mai am vreo sansa sa se fragezeasca?
Multumesc si Sarbatori Fericite!
La frigider untul se intareste imediat si fragezirea dureaza mult mai mult. Scoate prajitura pe masa de bucatarie sau in camera (invelita lejer cu hartie de copt, cat se nu se puna praf pe ea) si las-o acolo 1 zi. Crema e fiartă, nu se strica nimic, Apoi o poti muta la rece.
A facut cineva reteta aceasta sub forma de tort? Cred ca ar iesi f inalt la aceste cantitati. In cate foi ar trebui sa impart aluatul? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
Amidonul folosit la crema, este din porumb sau din cartofi?
Exista vreo diferenta la utilizare intre cele doua tipuri de amidon mentionate ?
Multumesc
Sunteti sursa mea de inspiratie! Va multumesc pentru tot ceea ce faceti,pentru pasiunea cu care o faceți,pentru daruire! Am folosit multe rețete marca Savori urbane și toate au fost un succes.
Din punctul meu de vedere aveți cele mai exacte retete,foarte bine explicate,însoțite de imagini asa încât nu poți da greș. Va ador!🤗
Stimată doamnă,
Am făcut această prăjitură.
Este cea mai bună rețetă.
Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a o publica!
Vă doresc numai bine!
Elena
Untul din crema, poate fi inlocuit cu mascarpone ?
Teoretic da dar atunci va trebui sa tii prajitura la frigider, nu la camara.
De ceva vreme ma inspir de pe site-ul vostru (cu succes garantat!) dar aici chiar trebuie sa comentez:
Pe alba-ca-zapada o stiu de cand eram mica si niciodata nu m-a dat pe spate (ai mei stiu sa gateasca chiar bine, deci am crezut ca „baiul” e la prajitura).
Asa ca, „dupa 20 de ani” i-am mai dat o sansa cu reteta dvs. Omg!! ce am ratat tot timpul asta, o minunatie! <3.
Crema era sa o mananc goala inainte sa montez prajitura, data viitoare fac un pic mai multa 🙂
pt foi trebuie sa fie ingredientele tot la temperatura camerei? doar laptele sa fie rece?
ce grosime trebuie sa aive foile cand le intindem,va rog?multumesc
Dacă nu adaug zeama de lămâie in crema ar trebui sa mai reduc din cantitatea de zahăr? Multumesc!
Prajitura Alba ca Zapada este absolut delicioasa . Am inlocuit amoniacul cu baking soda, asta este singura modificare, in rest , am procedat exact ca in reteta, folosind exact cantitatile precizate .
Multumesc mult pentru reteta, Oana!
Sarbatori fericite !
EXCELENTA! Toata lumea a considerat-o foarte buna, de nota 10.
Multumesc pentru reteta si explicatii!
Am facut crema in bain-marie, deoarece se lipeste foarte repede.
[…] Ele seamănă oarecum la gust cu prăjitura Albă ca Zăpada dar sunt la un alt nivel de finețe (atât aluatul cât și crema). Rețeta Albei ca Zăpada o găsiți aici. […]
Vă mulțumesc din suflet pentru rețetă!❤️❤️❤️❤️
Astazi am făcut crema și umplut foile cu ea. Foile le-am făcut pe 1 Decembrie și au ieșit fragede. Am respectat tot ceea ce ați scris și mi-a ieșit foarte bine.
Am făcut Fursecuri, Biscuiți ornați, Săratele și Prăjitura Craciunita… Rețetele sunt foarte bine explicate, iar dacă pui ingredientele exact cum sunt scrise, nu dai greș.
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! 💕💕💕