Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale – rețeta de fursecuri fragede glasate

9

Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale - rețeta de fursecuri fragede glasate savori urbane

Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale – rețeta de fursecuri fragede glasate. Cum se fac ișlere cu migdale și cremă de unt acrișoară? Fursecuri fragede cu cremă de lămâi sau portocală. Rețete de fursecuri de casă. Rețete festive pentru Crăciun, Revelion sau Paști.

Am făcut aceste delicate și elegante ișlere albe de Paști. Am dorit să improvizez pe tema ișlerelor clasic cu nucă, alune și cremă de ciocolată, care se potrivesc mai bine de Crăciun. Am conceput un preparat care să includă un aluat fraged cu migdale (în loc de nuci sau alune de pădure), o umplutură acrișoară și aromată de citrice (lămâi, portocale) și un glasaj alb din fondant acrișor. Decorul „prețios” este ales tocmai pentru a evidenția faptul că aceste ișlere sunt destinate meselor festive.

fursecuri fragede cu crema de lamaie sau portocale tip isler cu glazura

Ele seamănă oarecum la gust cu prăjitura Albă ca Zăpada dar sunt la un alt nivel de finețe (atât aluatul cât și crema). Rețeta Albei ca Zăpada o găsiți aici.

Prajitura Alba ca zapada reteta clasica Savori Urbane (1)

Aici este rețeta clasică de ișlere pe care o facem, în familie, de peste 100 de ani. Au coji din aluat fraged cu unt și nucă + alune de pădure, cremă de cacao cu unt (bătută pe abur) și glazură de ciocolată.

cele mai bune islere de casa fursecuri cu nuca si crema de ciocolata (1)

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 40 de ișlere albe umplute cu cremă fină de lămâie și/sau portocale.

5.0 from 4 reviews
Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale - rețeta de fursecuri fragede glasate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 40 buc. ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 300 g făină albă
  • 200 g unt gras (cu 82% grăsime) - moale, la temperatura camerei
  • 75 g zahăr pudră
  • 75 g migdale măcinate fin (fără coaja maro subțire)
  • 1 ou
  • un praf bun de sare
  • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie sau 1 linguriță rasă pudră de vanilie
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
Umplutura
  • cca. 500 g cremă aparel de lămâie și/sau portocale cu unt
Glazura
  • cca. 200 g fondant alb de cofetărie
  • coajă de lămâie tăiată subțire cu peelerul
  • zeama stoarsă de la o lămâie
Decor
  • perle de zahăr
  • granule aurii
  • fulgi de midgale
  • pudră aurie comestibilă

 

Cum se fac ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale – rețeta de fursecuri fragede glasate?

Aluat fraged cu migdale măcinate și coajă de lămâie

Am cântărit ingredientele: făina, zahărul pudră, migdalele și am pregătit untul moale, oul, lămâia și vanilia (plus sarea care nu apare în poză).

ingrediente aluat fraged cu migdale macinate unt si coaja de lamaie

Am măcinat fin fulgii de migdale cu râșnița pentru cafea.

macinare fulgi de migdale cu rasnita de cafea pentru a obtine faina de migdale

În bolul robotului de bucătărie am pus untul moale, oul, zahărul pudră, vanilia, sarea și coaja rasă de la 1/2 de lămâie.

preparare aluat fraged cu migdale macinate si unt savori

Am mixat totul până ce am obținut o cremă în care am adăugat făina și migdalele pudră. Am continuat baterea (la viteză mică) pentru câteva secunde, doar până ce s-a legat totul. NU frământăm sau mixăm mult pentru că vom face un aluat gumos care va deveni tare după coacere! Am terminat cu robotul și am adunat tot aluatul de pe peretii vasului cu o spatulă.

cum se face aluat fraged cu unt migdale vanilie si coaja rasa de lamaie

Am transferat aluatul fraged pentru ișlere albe într-o pungă și l-am dat la frigider pentru o oră. Puteți prepara aluatul și cu 3-4 zile în avans și-l țineți la frigider până în momentul folosirii. În acest caz nu uitați să-l scoateți de la rece cu măcar o oră înainte de utilizare, ca să se înmoaie un pic untul din el!

aluat fraged pentru islere albe si linzer augen dat la frigider in punga

Mod de preparare ișlere cu lămâie sau portocale 

Cum se întinde foaia de aluat fraged cu migdale și cum se decupează ișlerele?

Am înfăinat masa de lucru și sucitorul și am întins aluatul scos de la rece (trebuie să fie rece, dar maleabil, nu „pietroi”) sub formă de foaie cu grosime de cca. 4 mm grosime. Am decupat rondelele cu o formă de 5 cm diametru. Trebuie să avem 80 de asemenea rondele care, după umplere, se transformă în 40 de ișlere albe. Resturile de aluat nu se refrământă ci se compactează, încercând să NU incorporăm în ele făina de pe masă. Boțul de aluat obținut se dă iar la rece în pungă (30 min), se reîntinde în foaie și se decupează din nou.

Cum se întinde foaia de aluat fraged cu migdale și cum se decupează ișlerele

Am transferat rondelele decupate în tăvi așternute cu hârtie de copt și le-am dat la rece 10 minute. Între timp am pus cuptorul la preîncins la 175 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz.

tava cu islere cu migdale inainte de coacere

Coacere ișlere albe cu migdale măcinate

Am dat pe rând tăvile cu coji de ișlere la cuptor (direct din frigider) și le-am copt cca. 12 minute la 175 C. Nu toate cuptoarele coc la fel așa că ar fi bine să urmariți gradul de rumenire al fursecurilor: ele trebuie să rămână albe, dar cu margini ușor aurii. Dacă este cazul, puteți întoarce tava după 6-7 minute de coacere.

coacere islere albe cu migdale

Nu vă pot descrie cât de grozav miroase în bucătărie: a vanilie și coajă de lămâie! Rând pe rând am copt jumătățile de ișlere albe și le-am așezat în teancuri. Ele pot fi preparate și cu 2 săptămâni înainte de umplere și servire pentru că se păstrează bine la cămară (în cutie de carton). Devin tot mai fragede pe zi ce trece.

Umplerea ișlerelor cu cremă aparel de lămâie sau portocale

Aceste ișlere albe se pot umple cu diferite creme pe bază de unt, dar eu am ales crema de lămâie (rețeta aici) și pe cea de portocale (rețeta aici). În total am avut nevoie de cca. 500 g cremă deoarece intră cam 12 g cremă/ișler.  Voi decideți dacă să faceți ișlere de un singur fel sau de amândouă.

Ambele creme se pot prepara cu 4-5 zile în avans și se păstrează la frigider. Nu uitați să le scoateți de la rece cu câteva ore înainte de utilizare pentru a deveni moi și cremoase!

Aici vedeți o parte din ișlere pregătite pentru a fi umplute cu cele 2 creme (scoase din bună vreme de la frigider pentru a fi moi, cremoase). Eu am făcut mai multă cremă din ambele tipuri pentru că am avut și alte planuri cu ea. Important: am sortat cojile de ișlere după aspect: cele mai urâțele au fost alese pentru baze, iar cele mai frumoase pentru capace.

Cum spuneam mai sus, pe fiecare coajă de ișler (40 de baze) am pus cca. 12 g de cremă de lămâie sau portocale. Apoi le-am acoperit cu cele 40 de capace frumoase. Aici vedeți mai bine grosimea stratului de cremă.

umplere islere cu crema de unt cu lamaie sau portocala

Am aliniat ișlerele umplute în tăvi și le-am dat la cămara răcoroasă ca să se întărească un pic umplutura (sau la frigider, bine acoperite ca să nu preia miros sau umezeală).

Aceste ișlere albe au nevoie de măcar 2 zile de „împrietenire” a cremei cu cojile, nu se servesc imediat.

Glasarea ișlerelor cu fondant alb cu lămâie și ornarea lor cu decoruri comestibile

Aici găsiți rețeta de fondant alb de cofetărie. Puteți cumpăra online fondantul acesta (pentru glazuri, NU pastă de zahăr!) doar că vine la cutii de 15 kg (vezi aici). Puteți să vă asociați mai multe amice și să-l împărțiți (are termen de valabilitate lung, la temperatura camerei). Cu el se fac glazurile pentru Amandine, Boema sau bomboanele fondante și alte delicatese de cofetărie de pe vremuri.

Fondant reteta de cofetarie

Am pus cca. 200 g de fondant într-un castronaș metalic împreună cu coaja de lămâie (tăiată subțire) și zeama stoarsă a acesteia. Fondantul este extrem de dulce așa că sucul de lămâie îl face mai comestibil iar coaja îi dă aromă grozavă. Nu e greșit dacă folosiți zeamă de lămâie și coajă de portocală! Nu aș pune suc de portocale în glazură pentru că îi schimbă culoarea. Nu avem nevoie de toată cantitate de glazură pentru aceste ișlere, dar trebuie făcută mai multă ca să le glasăm frumos. Ce rămâne nu se strică: se păstrează la frigider în cutie închisă și se retopește pe aburi cu alte ocazii.

preparare fondant alb cu lamaie coaja si suc

Am pus castronul cu fondant pe baie de aburi (Bain Marie) și, la foc mic, am așteptat ca acesta să se topească. Am amestecat constant cu o lingură pentru a omogeniza sucul de lămâie în glazură. Dacă fondantul e prea uscat (tare) puteți adăuga, treptat, câte o linguriță de apă. El nu trebuie să fiarbă ci doar să fie cald, omogen și fluid. Gata!

cum se topeste fondantul pe baie de aburi bain marie

Am dat jos castronul cu glazură de fondant cu lămâie și am lăsat totul la răcorit câteva minute. Faceți probe prin picurarea glazurii pe hârtie de copt și vedeți cum se comportă. Fondantul trebuie să fie cald, dar suportabil pentru mână. Am scos de la rece (cămară sau frigider) tava cu ișlere albe umplute și, pe rând, le-am glasat: le-am întors cu capul în jos și le-am cufundat repede în glazură, apoi le-am scurs (cu mâna se lucrează). Una câte una ișlerele glasate au fost aliniate pe hârtie de copt.

Imediat le-am transferat pe un grilaj de bucătărie ca să se scurgă bine excesul de glazură.

Nu am pierdut vremea ci am trecut la decorarea ișlerelor. Glazura trebuie să fie un pic uscată, dar și un pic umedă, ca să adere decorurile la ea. Dacă e prea umedă atunci ornamentele se scufundă.

Ornamentele aurii (granule și pudră) sau perluțele de zahăr le găsiți online aici, aici și aici. Am lăsat ișlerele la zvântat pe grilaj, la temperatura camerei. Apoi se pot da la cămară.

islere albe decorate festiv cu ornamente aurii comestibile si perle sidefate de zahar decora

Aici vedeți câteva ișlere cu portocale ornate cu fulgi de migdale și pudră aurie comestibilă care se aplică delicat cu o pensulă moale.

decorare islere cu fondant alb fulgi de migdale si pudra aurie comestibila

Ișlerele umplute și glasate rezistă și 3 săptămâni la cămară răcoroasă, sau peste 1 lună la frigider, în cutie închisă ermetic. Ele devin tot mai fragede pe zi ce trece!

Servire Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale – rețeta de fursecuri fragede glasate

Frumoasele și elegantele ișlere albe se servesc pe mesele festive de Crăciun, Revelion, Paști sau la alte ocazii speciale. Ele trebuie să stea 2 zile după umplere și glasare pentru a se frăgezi cum trebuie.

cele mai gustoase fursecuri fragede cu crema de lamaie sau portocale reteta de islere albe savori

Muști dintr-un asemenea ișler și oftezi: ce finețe, ce aluat fraged, ce creme delicate de citrice! Glazura acrișoară și aromată de fondant contribuie din plin la savoarea acestor fursecuri fine.

sectiune islere cu migdale si crema de unt cu lamaie portocale glasate cu fondant alb

Sunt sigură că veți testa rețeta noastră de ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale și glazură de fondant și că ne veți împărtăși impresiile voastre!

reteta preparare islere fara nuca cu migdale si crema acrisoara de lamai portocale

Din exact același aluat cu migdale am făcut și fursecuri Linzer Augen, umplute cu 3 feluri de gem – rețeta aici.

Fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem - rețeta austriacă savori urbane

Aluatul fraged de la ișlerele albe seamănă mult cu cel al fursecurilor 3-2-1 (rețeta aici). Diferența e că are mai puțin zahăr pudră și apar migdalele măcinate.

tava cu fursecuri fragede cu unt si gem reteta 321 savori urbane 1

Crema de lămâie cu unt de mai sus poate fi folosită și la o prăjitură ungurească de pe vremuri: „citromos szelet” – felii cu lămâie. Rețeta aici. Are foi fragede, cremă acrișoară de lămâie, strat de gem de caise și glazură simplă.

Prăjitură cu foi și cremă de lămâie, gem de caise și glazură simplă savori urbane

Aici găsiți zeci de alte rețete de fursecuri, nuci umplute, macarons sau bezele pentru Sărbători.

Fursecuri pentru Crăciun și Anul Nou - cele mai bune rețete savori urbane

9 COMENTARII

  1. Wow, sunteți magnifică! ❤️ Dar sper să nu mai puneți multe rețete de prăjituri cu unt până la sfârșitul anului, că iar ajung la vreo două kile și vedeți că s-a foarte scumpit 😐 :)) Mă gândeam la 3 2 1 cu două tipuri de gem, iar acum ișlere în două culori? 😐

  2. Tare aș vrea să fac ișlere albe pentru Crăciun. Dar aș putea oare să fac glazura din ciocolată albă, și nu din fondant? Sunt prea multe noutăți pentru mine și mi-aș face treaba mai ușoară. Mulțumesc pentru rețetele de Crăciun, gogoșarii au ieșit grozav, acum am trecut la dulciuri 🙂

  3. Din păcate nu pot folosi fondant,iar ciocolata alba nu îmi place(mi se pare prea dulce).Pot orna aceste islere cu glazura simpla de la Citromos szelet, reteta voastră? Mulțumesc!Felicitări pentru rețetele minunate! Sărbători fericite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.