Fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem – rețeta austriacă. Cum se fac celebrele fursecuri Linzer cu gem și aluat fraged cu migdale măcinate? Rețete de fursecuri umplute cu gem de caise, zmeură, fructe de pădure etc. Rețete pentru Crăciun.
Aceste fursecuri Linzer Augen („ochișori Linzer”) sunt un preparat tradițional austriac care se pregătește pentru Crăciun. În perioada Adventului (cele 4 săptămâni care preced Crăciunul), catolicii, reformații și evanghelicii se apucă de treabă și coc multe fursecuri, bicuiți, prăjituri mărunte și turte dulci care vor fi așezate pe masa de Crăciun.
Linzer Augen (se pronunță „lințer aughen”) sunt compuse din două rondele de aluat fraged cu unt și migdale măcinate, umplute cu diferite gemuri sau marmelade, astfel încât să fie în 3 culori: galben-oranj, roșu și violet închis. Austriecii folosesc gem de caise, de zmeură și de coacăze negre (Johannisbeeren, blackcurrant) dar eu vă ofer mai multe alternative. Gemul poate fi văzut prin cele 3 orificii de pe capacul fursecurilor.
Mai există o versiune asemănătoare numită Spitzbuben – doar că la acelea capacele sunt decupate cu o formă mică de inimioară. (sursa) Rețeta acestor Spitzbuben o găsiți aici.
Veți remarca asemănare mare a acestor Linzer Augen cu clasicele Fursecuri 3 2 1 (rețeta aici) doar că la „ochișorii Linzer” apar și migdalele în aluat.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 40 de fursecuri Linzer Augen umplute cu 3 feluri de gem.
- 300 g făină albă
- 200 g unt gras (cu 82% grăsime) - moale, la temperatura camerei
- 75 g zahăr pudră
- 75 g migdale măcinate fin (fără coaja maro subțire)
- 1 ou
- un praf bun de sare
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie sau 1 linguriță rasă pudră de vanilie
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- gem de caise, de piersici sau de portocale (galben-oranj)
- gem de zmeură, gem de căpșuni sau de vișine (roșu)
- gem de fructe de pădure sau de afine, coacăze negre (violet închis)
- zahăr pudră pentru decor
Cum se fac aceste fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem – rețeta austriacă?
Aluat fraged pentru Linzer Augen, cu migdale măcinate și coajă de lămâie
Am cântărit ingredientele: făina, zahărul pudră, migdalele și am pregătit untul moale, oul, lămâia și vanilia (plus sarea, care nu apare în poză).
Am măcinat fin fulgii de migdale cu râșnița pentru cafea. Practic am făcut o făină de migdale.
În bolul robotului de bucătărie (echipat cu paleta triunghiulară) am pus untul moale, oul, zahărul pudră, vanilia, sarea și coaja rasă de la 1/2 de lămâie.
Am mixat totul până ce am obținut o cremă în care am adăugat făina și migdalele măcinate. Am continuat baterea (la viteză mică) pentru câteva secunde, doar până ce s-a legat totul. NU frământăm sau mixăm mult pentru că vom face un aluat gumos care va deveni tare după coacere! Am terminat cu robotul și am adunat tot aluatul de pe peretii vasului cu o spatulă.
Am transferat aluatul fraged pentru fursecuri Linzer Augen într-o pungă și l-am dat la frigider pentru o oră. Puteți prepara aluatul și cu 3-4 zile în avans și-l țineți la frigider până în momentul folosirii. În acest caz nu uitați să-l scoateți de la rece cu măcar o oră înainte de utilizare, ca să se înmoaie un pic untul din el!
Mod de preparare fursecuri fragede cu capac perforat – „Ochișori Linzer” sau Linzer Augen
Cum se întinde foaia de aluat fraged cu migdale și cum se decupează rondelele?
Am înfăinat masa de lucru și sucitorul și am întins aluatul scos de la rece (trebuie să fie rece, dar maleabil, nu „pietroi”) sub formă de foaie cu grosime de cca. 4 mm grosime. Am decupat 40 de rondele cu o formă de 5 cm diametru (acestea vor fi bazele) și 40 de rondele cu margine ondulată și 3 găurele – făcute cu forma specială pentru Linzer Augen. Trebuie să avem 80 de asemenea rondele care, după umplere, se transformă în 40 de fursecuri Linzer.
Puteți cumpăra exact acest decupator de aici. Este echipat cu arc care ne ajută să desprindem fursecurile din formă.
Resturile de aluat nu se refrământă ci se compactează, încercând să NU încorporăm în ele făina de pe masă! Boțul de aluat obținut se dă iar la rece în pungă (30 min), se reîntinde în foaie și se decupează din nou. Numărați mereu bazele și capacele decupate pentru a le avea în număr egal!
Am transferat primele fursecuri Linzer Augen decupate pe o tavă mare, așternută cu hârtie de copt și le-am dat la rece 10 minute. Între timp am pus cuptorul la preîncins la 175 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Am coninuat similar cu restul de aluat.
Coacere fursecuri austriece foarte fragede, cu migdale măcinate și unt
Am dat pe rând tăvile cu fursecuri Linzer la cuptor (direct din frigider) și le-am copt cca. 12 minute la 175 C. Nu toate cuptoarele coc la fel așa că ar fi bine să urmariți gradul de rumenire al fursecurilor: ele trebuie să rămână albe, dar cu margini ușor aurii. Dacă este cazul, puteți întoarce tava după 6-7 minute de coacere.
După coacere am sortat rondele pe categorii: baze și capace perforate. Ele pot fi preparate și cu 2 săptămâni înainte de umplere și servire pentru că se păstrează bine la cămară (în cutie de carton). Devin tot mai fragede pe zi ce trece.
Umplerea fursecurilor Linzer Augen cu gem de caise, zmeură, fructe de pădure sau afine, coacăze negre etc
Vă dau mai multe opțiuni de umpluturi pentru fiecare culoare, în parte.
Pentru umplutura galben-oranj puteți folosi: gem de caise (aici), gem de piersici (aici), gem de corcodușe (aici) sau marmeladă de portocale (aici).
Pentru umplutura roșie puteți folosi: dulceață sau gem de zmeură (aici și aici), gem de căpșuni (aici), gem de vișine (aici) sau pastă de coarne (aici).
Pentru umplutura violet închis puteți folosi: gem de afine (aici), dulceață de coacăze negre (aici), dulceață de mure (aici) sau dulceață de fructe de pădure (aici).
Dacă gemul sau dulceața au bucățele de fruct mai mari, atunci e bine să le mărunțiți cu blenderul de mână, astfel încât să obțineți o pastă omogenă.
Aici vedeți fursecurile umplute cu gem de zmeură
Iar aici pe cele umplute cu gem de caise și dulceață de coacăze negre (pasată).
În final am centralizat toate 3 felurile de fursecuri Linzer Augen pe o tavă așternută cu hârtie de copt și le-am dat la cămară ca să se frăgezească. Ele se pot ține în cutii de carton sau metal, la cămară, și rezistă peste 1 lună!
Servire și păstrare fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem – rețeta austriacă
Înainte de servire am decorat fursecurile cu un pic de zahăr pudră vanilat și le-am transferat pe platouri de servire. Arată grozav! Sunt vanilate, delicate și elegante.
Când muști din aceste fursecuri Linzer Augen efectiv simți cum acestea ți se topesc în gură! Mie cel mai mult îmi plac cele cu gem de coacăze negre deoarece acesta este acrișor și are o aromă specifică intensă.
Linzer Augen se pot intercala pe platourile asortate cu prăjituri și fursecuri pentru Crăciun, Revelion sau alte mese festive. Cum ziceam mai sus, ele rezistă peste 1 lună așa că se pot face în avans față de data evenimentului.
Diana are o altă rețetă de Fursecuri Linzer cu nucă, care seamănă la aspect cu Spitzbuben de care povesteam în introducere. Rețeta lor o găsiți aici.
Linz este un oraș austriac celebru pentru preparatele de cofetărie și patiserie, dintre care cel mai notoriu este Linzer Torte – rețeta aici. Din acesta au derivat toate fursecurile de mai sus.
Sunt sigură că veți testa aceste fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem și că le veți așeza pe mesele voastre festive!
Din același aluat fraged cu migdale am făcut și Ișlere Albe – rețeta aici. Acestea sunt umplute cu creme fine de lămâie sau portocale și sunt decorate cu glazură și ornamente festive.
Aici găsiți zeci de alte rețete de fursecuri, nuci umplute, macarons sau bezele pentru Sărbători.
[…] Din același aluat fraged cu migdale am făcut și fursecurile Linzer Augen, cu 3 umpluturi de gem – rețeta aici. […]