Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie

9

Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie savori urbane

Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie. Cum se face Karpatka cu aluat de ecler? Tort Karpatka cu vanilie și frișcă. Rețeta de tort cu cremă de vanilie fără gelatină. Rețete festive. Rețete de tort de casă.

De multă vreme am vrut să fac Karpatka și iată că acum s-a ivit ocazia. Acest tort Karpatka a stat pe masa noastră de Revelion și a fost apreciat de întreaga familie. Combinația dintre blatul din pate a choux (aluat opărit pentru ecler sau choux) și stratul generos de cremă de vanilie este delicată și foarte gustoasă. Aspectul denivelat al foii superioare stă la originea numelui Karpatka deoarece încrețiturile seamănă cu crestele Munților Carpați.

tort karpatka ecler cu crema de vanilie si frisca reteta originala

Serbăm 8 ani de blogging culinar!

Dragilor, astăzi (8 ianuarie 2022) serbăm 8 ani de blogging culinar la Savori Urbane 🙂 În aceeași zi din 2014 am lansat blogul cu speranța ca acesta să fie pe placul cât mai multor cititori. Am publicat aproape 2400 de rețete preparate doar cu ingrediente naturale. Majoritatea sunt rețetele noastre ardelenești de familie (din Arad, Cluj sau Sibiu) iar restul sunt rețete din alte zone ale țării precum și internaționale și sunt testate, documentate și scrise de noi două (Oana și Diana), nu de o „armată” de autori necunoscuți sau de colaboratori habarniști.

Cititorii ne-au iubit din primul moment și ne-au urmărit în număr tot mai mare. De peste 5 ani am ajuns pe locul 1 al blogurilor culinare românești (vezi aici), poziție pe care ne-o păstrăm și astăzi. Milioane de cititori ne vizitează lunar și gătesc după rețetele noastre. În acești 8 ani paginile blogului Savori Urbane au fost afișate cca. 400.000.000 de ori. Preparatele noastre sunt prezente pe mesele cotidiene sau cele de Sărbători a zeci de milioane de români din țară și diaspora.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut de la început dar și celor care de-abia acum ne-au descoperit! Cititorii revin constant deoarece au observat că rețetele Savori Urbane le reușesc chiar dacă sunt complexe, nu fac rabat de la calitatea ingredientelor și de la corectitudinea tehnicilor de gătit! Ne bucurăm că apreciați rețetele originale, nesimplificate după ureche, ceea ce ne indică faptul că prețuiți calitatea!

În fiecare an am marcat această aniversare cu câte o rețetă specială dedicată vouă, fanilor noștri! Vă îmbrățișăm cu drag! Datorită vouă am ajuns aici și suntem foarte mândre de reușitele voastre în bucătărie pe care le admirăm în Grupul Savori Urbane!

Despre rețeta originală de Karpatka

Prăjitura Karpatka a apărut în anii ’50 în Polonia. Numele ei vine la lanțul muntos Carpați care se întinde și pe teritoriul acestei țări. Rețeta clasică prevede 2 tipuri de blat: un aluat fraged la bază (uns cu gem de caise) și un aluat opărit de ecler sau choux (pate a choux). Crema clasică de vanilie este tip patissiere și se mixează cu unt (rezultă crema Mousseline). O cremă densă și consistentă, cu calorii multe. Variantele mai moderne de Karpatka folosesc doar aluat de choux (atât la bază cât și deasupra) iar crema de vanilie este mai lejeră, fiind amestecată cu frișcă. În Polonia au fost dezbateri aprige între cofetari și firme din industria alimentară și s-a ajuns la înregistrarea patentului (mărcii comerciale) de către o firmă producătoare de semipreparate. Aceasta vinde prăjitura Karpatka la cutie (adică prafuri pe care le mixezi acasă). Eu am ales să combin variantele de mai sus și am obținut un Tort Karpatka delicat, vanilat, cu cremă lejeră cu frișcă naturală și blaturi fine: unul fraged și unul din pate a choux.

prajitura karpatka ecler la tava rotunda tort polonez cu crema de vanilie aluat pate a choux

Din cantitățile de mai jos rezultă un tort Karpatka de 24 cm diametru și cca. 2,5 kg. Puteți face și varianta dreptunghiulară de Prăjitură Karpatka în tavă de cca. 20×25 cm sau mai mare (25×30 cm) dar atunci stratul de cremă nu va fi la fel de gros.

5.0 from 5 reviews
Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tort Karpatka de 24 cm diametru
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat opărit pentru ecler (pate a choux)
  • 50 g lapte
  • 50 g apă
  • 40 g unt gras 82%
  • un praf de sare
  • 80 g făină
  • 100 g ou (cca. 2 ouă întregi)
Aluat fraged
  • 150 g făină
  • 100 g unt gras 82%
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 gălbenuș
  • sare
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • coaja rasă de lămâie și portocală (câte ½ de linguriță din fiecare)
Crema de vanilie (Princesse)
  • 1 L lapte
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 linguri extract vanilie (sau pastă) sau 4 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 6 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • un praf de sare
  • 85 g amidon sau 150 g făină
  • 500 ml smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime (bine răcită)
În plus
  • 100 g gem de caise
  • zahăr pudră pentru decor

 

Cum se face Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie?

Cum se face blatul de pate a choux (ecler) pentru Karpatka?

Am preparat blatul de pate a choux exact cum este descris în rețeta de eclere – vezi aici – doar că am folosit cantitățile din caseta de ingrediente de mai sus. Pe scurt: am pus la fiert 50 g de lapte cu 50 g apă și un praf de sare împreuna cu 40 g de unt. Când amestecul a dat în clocot am turnat în ploaie 80 g făină și am amestecat puternic. Am mai ținut aluatul pe foc mic încă vreo 2 minute ca să mai piardă din umiditate. Am amestecat constant cu o lingură de lemn pentru a preveni lipirea aluatului de cratiță. Apoi am stins focul, am tras crăticioara deoparte și am lăsat aluatul la răcorit vreo 15 minute (amestecând ocazional în el). Am bătut ouăle cu fruculița într-un mic bol. Am mutat aluatul într-un castron și l-am mixat la viteză mică (cu mixerul de mână) adăugând treptat ouăle. În final am obținut pate a choux – adică aluatul cremos pentru choux a la creme sau eclere.

Am preîncins cuptorul la 250 C (căldură sus + jos dar FĂRĂ ventilație) respectiv treapta maximă la cele pe gaz. Am ales o formă circulară cu 24 cm diametru și i-am tapetat baza cu hârtie de copt. Am așezat aluatul în ea și l-am nivelat cu spatula. Pentru a obține modelul tipic cu creste de munți al prăjiturii Karpatka am modelat cu spatula mici țuguie de aluat.

cum se intinde blatul de ecler la tava rotunda pentru tort

Am dat forma cu aluat la cuptorul bine încins la 250 C (fără ventilație), am închis ușa acestuia și imediat am redus temperatura la 230 C. Am copt blatul 15 minute la 230 C după care am redus temperatura la 170 C și am pornit ventilația (fără să deschid ușa cuptorului). Am mai lăsat blatul la copt pentru 20 de minute la 170 C apoi am scos tava din cuptor. Ce minunăție de blat a ieșit! Crestele „montane” au crescut enorm iar aluatul aproape a umplut forma.

coacere blat ecler pentru karpatka

Imediat am scos blatul din formă și l-am pus pe un grilaj la răcorit. Are nevoie de ventilație pentru a pierde cât mai mult din aburi (umiditate). Eclerele și choux reușite sunt cele bine rumenite și uscate, nu cu miez cleios! Așa arată blatul pe verso: se văd găurile mari care corespund crestelor.

Puteți coace blatul de ecler al tortului Karpatka cu 1-2 zile în avans cu condiția să-l păstrați la loc uscat (în cămară sau în camera de locuit) bine învelit cu hârtie de copt și ștergar de in, bumbac sau cânepă.

Cum se face foaia de aluat fraged pentru tort cu cremă de vanilie și frișcă?

Cel mai simplu aluat fraged cu unt este cel de la Fursecurile 321 (vezi aici). Am adaptat cantitățile și am mixat 100 g de unt gras (moale) cu 50 g de zahăr pudră și un praf de sare. În această fază am folosit paletele tip tel de la mixerul de mână. Am adăugat cojile rase de lămâie și portocală și vanilia. Am pus gălbenușul și am mixat bine. Am schimbat paletele mixerului cu cârligele pentru frământat și am turnat făina (în ploaie). Am frământat rapid (câteva secunde) până ce s-a legat compoziția. E un aluat moale, cremos care NU trebuie frământat mult pentru că devine tare! L-am răsturnat pe o folie de plastic, l-am învelit bine cu ea și l-am dat la frigider pentru 1 oră. Puteți face aluatul fraged pentru Karpatka și cu 3-5 zile în avans pentru că stă bine la frigider.

Am preîncins cuptorul la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am scos aluatul de la frigider și l-am lăsat câteva minute pe masa de lucru (înfoliat) pentru a se înmuia un pic untul din el. Cel mai ușor se întinde aluatul direct pe hârtia de copt. Am încercat să fac un disc de cca. 26 cm diametru și cu grosime egală. El se va contracta un pic la copt și va ajunge la 24 cm diametru. Am verificat dimensiunea bazei de aluat fraged cu inelul unei alte forme de 26 cm. Dacă nu aveți așa ceva atunci puteți desface la maximum inelul formei de 24 cm sau folosiți un liniar sau un centimetru de croitorie. Ideea e să nu avem pierderi: deci nu întindem aiurea o foaie prea mare și subțire din care să trebuiască să decupăm marginile! Apoi am ridicat inelul (nu e nevoie de el la copt) și am tras hârtia de copt într-o tavă largă. Am înțepat foaia de aluat în mai multe locuri – eu folosesc un frăgezitor de carne.

preparare foaie aluat fraged cu unt pentru karpatka

Am copt foaia de aluat fraged pentru Karpatka cca. 20-22 de minute la 170 C sau până ce se rumenește ușor. Gata! Miroase grozav de bine a unt, vanilie, lămâie și portocale!

coacere foaie frageda din aluat cu unt 321

Și baza de aluat fraged poate fi coaptă în avans cu 5-7 zile deoarece se păstrează perfect la cămară (învelită în hârtie de copt). Ea devine tot mai fragedă pe zi ce trece.

Cum se face crema de vanilie patissiere?

Metoda de preparare a clasicei creme de vanilie pentru patiserie este descrisă amănunțit aici. În cazul de față am folosit alte cantități. Am pus la fiert 1 L de lapte cu o păstaie de vanilie despicată și răzuită bine de miez. Am așteptat ca laptele să se apropie de punctul de fierbere. Dacă folosiți extract, pastă de vanilie sau zahăr vanilat atunci pe acestea le puneți la final, nu acum.

lapte pus la fiert cu pastaie de vanilie

Între timp am separat ouăle și am așezat gălbenușurile într-un castron încăpător. Peste ele am pus zahărul și un praf bun de sare și le-am frecat energic cu telul. Apoi am adăugat amidonul și am amestecat iar bine de tot ca să nu fie cocoloașe. Între timp laptele a dat în clocot așa că am stins focul și am început să-l torn treptat (prin sită care să rețină bucățile mari de vanilie) peste compoziția de ouă cu zahăr. Am amestecat bine după fiecare tranșă de lapte fierbinte. Această etapă temperează ouăle și previne coagularea lor prematură.

Am turnat mixul obținut într-o oală încăpătoare pe care am așezat-o pe foc mic. Am amestecat constant cu lingura de lemn (nu cu tel, nu cu spatulă de silicon!) ca să nu se prindă crema de fundul oalei. Telul sau spatula sunt complet ineficiente în acest demers. Am adus crema de vanilie la fierbere și am lăsat-o să clocotească maximum 1 minut deoarece amidonul se gătește instantaneu (față de făină care are nevoie de mai multe minute de fierbere). Gata! Crema de vanilie s-a îngroșat frumos și, dacă o guști, nu se mai simte amidonul din ea. Am pregătit o tavă largă tapetată cu 2-3 fâșii de folie alimentară de plastic și am răsturnat crema în ea. Imediat am acoperit suprafața cremei cu folie de plastic pentru a prevenit formarea crustei. Având suprafața mare ea se va răci mult mai repede decât dacă o lăsam în oala fierbinte. Tava cu cremă de vanilie poate fi pusă în cămara rece sau pe balcon – până se răcorește bine. Apoi am dat-o la frigider pentru măcar 2-3 ore.

cat se fierbe crema de vanilie cu amidon sau faina si cum se raceste rapid

Puteți face crema de vanilie și cu 1-2 zile în avans și o păstrați la frigider.

Crema de vanilie Mousseline cu unt – varianta originală a tortului Karpatka

Versiunea originală a acestui Tort Karpatka presupune folosirea untului moale în crema de vanilie. Crema rezultată se numește Mousseline și este mult mai densă și mai consistentă decât cea cu frișcă. Și caloriile sunt mult mai multe iar, în plus, apare riscul tăierii cremei în momentul mixării cu unt. Eu vă las și această varianta: la crema de vanilie de mai sus (din 1L de lapte) ar fi nevoie de 400-500 g de unt gras (82%), moale, scos de la rece cu câteva ore înainte. Metoda de preparare a cremei Mousseline o găsiți aici.

Crema de vanilie cu unt pentru tort sau prajituri - crema mousseline savori urbane

Am folosit crema aceasta la altă prăjitură poloneză: Pani Walewska (rețeta aici). Cum ziceam mai sus… este cam grasă și grea.

Prăjitura Pani Walewska cu bezea, cremă de vanilie și gem de fructe de pădure reteta savori urbane

Cum se face crema princesse cu vanilie și frișcă naturală?

Eu am ales crema Princesse cu frișcă naturală. Este de o finețe rară! Am folosit-o deja la Verdens Beste – Cea mai bună prăjitură din lume (vezi aici), la Millefeuille (rețeta aici), la prăjitura Ecler la metru cu sos caramel (vezi aici) sau la Tortul Ecler St. Honore (rețeta aici).

Crema Princesse se prepară din cremă de vanilie (patissiere) montată cu frișcă bătută. Am bătut 500 ml de smântână pentru frișcă – vezi aici cum se face + mărcile recomandate de frișcă naturală. Într-un castron mare am răsturnat crema rece de vanilie și am amestecat-o un pic cu telul.

pregatire ingrediente crema princesse de vanilie cu frisca din smantana naturala

Frișca bătută se încorporează treptat în crema de vanilie. Am pus cca. 1/3 din frișcă peste crema de vanilie și am amestecat-o delicat cu telul de mână. Apoi am pus restul de frișcă și am încorporat-o cu mișcări delicate de sus în jus. NU se amestecă circular sau puternic!

cum se amesteca crema de vanilie cu frisca batuta 1

Gata! Aceasta este crema Princesse de vanilie cu frișcă naturală! Fină, spumoasă, lejeră, extraordinar de gustoasă și de savuroasă. Poate fi dată la frigider 30 de min înainte de a fi folosită la umplerea tortului Karpatka. Din cantitățile de mai sus rezultă cca. 1,8 kg de cremă.

preparare crema princesse de vanilie cu frisca naturala 1

Montare tort Karpatka cu cremă de vanilie și frișcă – tort ecler cu blat de aluat fraged și gem de caise

Am ales un platou potrivit ca dimensiuni (mai mare de 24 cm diametru) pe care am pus blatul de aluat fraged. Peste el am întins gemul de caise și am montat un cerc metalic care să susțină tortul Karpatka. Am pus cam 1,2 kg din crema Princesse peste blatul de aluat fraged uns cu gem și am nivelat-o cu spatula.

montare tort ecler karpatka reteta autentica poloneza cu aluat fraged si gem de caise

Am întors blatul de pate a choux cu fundul în sus. Deoarece are cavități mari pe verso, am decis să le umplu cu restul de cremă (cca. 600 g).

Apoi am răsturnat cu grijă blatul ecler peste crema din formă și gata! Am tras o folie alimentară de plastic peste forma cu acest Tort Karpatka și l-am dat la frigider pentru măcar 6-8 ore (cel mai bine peste noapte).

Decorare și servire Karpatka rețeta autentică poloneză de prăjitură sau tort ecler cu cremă de vanilie

A doua zi am îndepărtat inelul metalic și… ta-daaa! A ieșit o minunăție de tort Karpatka!

decorare karpatka reteta originala poloneza de tort ecler sau prajitura cu crema de vanilie

Am pudrat ușor crestele de aluat cu zahăr pudră vanilat.

reteta karpatka tort ecler la tava rotunda cu crema patissiere de vanilie amestecata cu frisca naturala sau unt

Chiar că arată ca Munții Carpați! De ce să nu mă joc un pic cu acest decor hibernal și să nu decorez tortul cu mici figurine care să ducă mai departe ideea de munte și creste înzăpezite?

cea mai buna reteta de karpatka savori urbane

Cred că mulți dintre voi au elucidat acum misterul felicitării noastre de Anul Nou care era ilustrată cu un detaliu din acest tort Karpatka 🙂

felicitare anul nou 2022 savori urbane

Lumea nu mai putea de poftă așa că am trecut la porționarea tortului. Treaba merge ușor cu un cuțit lung cu lamă zimțată (pentru pâine).

cum se face reteta de karpatka rotunda tort sau prajitura ecler la tava

Am tăiat felii frumoase de tort Karpatka (prima a fost cam mare… porție dublă) și m-am bucurat de ținuta cremei și de aspectul minunat al acestei prăjituri. Aluatul fraged este grozav, stratul de gem de caise este acrișor și aromat, crema Princesse este delicată și aerată iar stratul ondulat de pate a choux este crocant și gustos. O combinație perfectă pentru un tort de gală!

felie de karpatka de casa tort ecler sau prajitura poloneza reteta autentica savori

Dacă sunteți amatori de torturi sau prăjituri cu cremă de vanilie atunci vă mai las câteva rețete. În primul rând vă recomand Cremșnitul clasic (Cremeș sau Crempita) cu foietaj de casă – vezi aici.

Cremsnit reteta clasica Savori Urbane (3)

Tortul Cremșnit – o varianta simplificată de Cremeș – vezi aici.

Tort Cremșnit rețeta de Cremeș sau Krémes Torta savori urbane

Tortul Malakoff fără coacere este tot cu cremă de vanilie – vezi aici.

Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă - Tort Malakoff reteta savori urbane

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest Tort Karpatka și că veți testa rețeta acestui desert polonez deosebit de gustos!

Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate cu ingrediente naturale.

9 COMENTARII

  1. Arata absolut superb! La multi ani! Multumim pentru retete. Apreciez site-ul Savori Urbane, in defavoarea altora, pentru ca nu faceti rabat de la ingrediente „adevarate” si de calitate.

  2. La mulți ani rețetoși! N-oi încerca toate rețetele, dar pe toate le citesc cu bucurie. Oana, vreau să-ți mulțumesc în mod special pentru luna decembrie. Abia așteptam să văd în fiecare zi rețeta cea nouă. N-am nicio idee câtă muncă fu în spatele lor (am una vagă), dar fu o încântare misiunea de a te găsi zilnic. Sănătate multă și ani buni!

  3. La multi,multi ani! Va urmaresc de foarte multa vreme,am facut nenumarate retete de la voi si rezultatul a fost fabulos,desi pot spune,ca de cand gatesc retetele voastre,munca mea s-a dublat,deoarece se consuma totul foarte repede.Am o intrebare ;de ce nu publicati si o carte cu retetele?Eu am deja doua caiete,cu retetele voastre.Si cred ca vor mai creste in numar.Va iubesc din toata inima,atat pe voi,cat si retetele voastre!
    Ramaneti sanatoase!O seara Binecuvantata!

  4. Felicitări și la mulți ani. De câteva luni am început sa gătesc doar după rețele dumneavoastră pentru ca de fiecare dată mi-au ieșit. Am mai încercat și alte siteuri(aviz locul 4 în top) și niciodată nu mi-a ieșit ce trebuia. Voi încerca și eu aceasta reteta curând. 🤗 Un an plin de realizări frumoase va doresc.

  5. Buna ziua. Blatul de aluat fraged trebuie cumva intepat,marcatcu ceva linii- asa se vede in pozele dvs?( este chiar si o rola zimtata)
    Multumesc

  6. Am avut numai 65g de amidon. Crema s-a închegat, dar, fiind prima oară când o fac, nu îmi dau seama cat de ferma trebuie sa fie. E ok așa, o sa stea tortul sau, in loc de munți, o să arate a ghețari topiți 🤭?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.