Prajitura Verdens Beste – cea mai buna din lume. Un tort – prajitura cu bezea, crema de vanilie cu frisca si fulgi de migdale. O prajitura simpla, rapida si extrem de fina si de gustoasa! Nu te mai saturi de ea 🙂
Reteta prajiturii Verdens Beste (Kvæfjordkake) este una traditionala norvegiana, din anii ’30. In anul 2002 prajitura Verdens Beste (in traducere ” cea mai buna din lume”) a fost votata drept prajitura nationala a Norvegiei. Adevarul e ca merita! Am facut-o deja de doua ori si in ambele dati a avut un succes enorm 🙂 Nu te poti opri din mancat si absolut toata lumea a mai cerut o felie! Seamana ca structura oarecum cu cremsnitul (cremes) insa e cu totul altceva.
Reteta o am dintr-o carte de bucate norvegiana, primita cadou de la fiica mea Marlene. A fost anul acesta in excursie in Scandinavia si s-a gandit si la mine 🙂
Observatie
Stiti deja ca nu agreez praful de copt in prajituri (pentru ca mi se pare ca are gust lesios) asa ca am adaptat reteta adaugand cateva albusuri si in blaturi. Cu ocazia aceasta am scapat de albusurile ramase de la crema de vanilie – o idee de reciclare a albusurilor ramase. In caseta cu ingrediente de mai jos gasiti ambele versiuni ale aluatului: cu si fara praf de copt. Alegeti voi varianta care va convine.
Un alt desert traditional nordic, de data aceasta suedez, este Tortul Printeselor (Prinsesstarta) – delicat si fin, cu frisca si fructe (zmeura, capsuni) si acoperit cu o cupola de martipan adevarat colorat in verde – reteta aici.
Tot din colectia nordica face parte si prajitura suedeza IKEA cu bezea de migdale – reteta aici.
Revenind la prajitura Verdens Beste va pot spune ca este foarte usor de preparat (intr-o singura tava) iar ingredientele nu sunt pretentioase. Crema este una foarte fina, asemanatoare Tortului Diplomat: vanilie si frisca naturala. Este crema Princesse clasică compusă din cremă de vanilie montată cu frișcă.
Anul acesta am facut prajitura Verdens Beste de Pasti si de ziua fiicei mele (adica acum 2 zile). Pozele sunt mixate: cele de la preparare sunt de la Pasti, iar finalele de la ziua fetei.
Din ingredientele de mai jos obtineti o prajitura de 40 x 15 cm si inalta de vreo 6 cm (aluatul se coace in tava de 30 x 40 cm si se taie pe lung in 2 foi). Arata efectiv ca un tort. Sincer, pentru ziua fetei am facut portie dubla: am copt 2 foi de blat de 30 x 40 si am dublat si crema. Si bine am facut!
- 100 g unt cu min. 80% grasime
- 100 g zahar pudra
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 4 galbenusuri
- 100 g faina
- 75 ml lapte rece (cca. 3 linguri)
- 1 plic praf de copt (2 lingurite)
- 100 g unt cu min. 80% grasime
- 50 g zahar pudra
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 4 galbenusuri
- 100 g faina
- 75 ml lapte rece (cca. 3 linguri)
- 4 albusuri
- 50 g zahar
- 4 albusuri
- 200 g zahar
- 1 praf de sare
- putina vanilie
- 100 g fulgi de migdale
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 50 g amidon sau 100 g faina alba
- un praf de sare
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat
- 500 ml lapte
- 500 ml smantana pentru frisca (cu min 30% grasime - de ex.. La Dorna, Pilos etc)
Cum se face prajitura Verdens Beste – cea mai buna din lume?
Crema de vanilie pentru prajitura Verdens Beste
Am inceput cu crema pentru ca are nevoie de cateva ore pentru racire completa. Este bine sa se faca cu o zi inainte. De la crema raman 4 albusuri pe care le punem deoparte la frigider. Le vom folosi la bezeaua de pe blat.
Reteta este asemanatoare cu cea de baza a cremei patissiere – vezi aici pas cu pas, insa are mai mult amidon ca sa fie mai groasa si sa aiba tinuta deoarece nu contine gelatina. Pe scurt: am pus laptele la infierbantat intr-o oala incapatoare, impreuna cu vanilia (inclusiv pastaia). In bolul mixerului am frecat galbenusurile cu zaharul, sarea si amidonul. Cand laptele a fost aproape de fierbere am tras oala deoparte si l-am turnat in suvita peste mixul de galbenusuri. Am frecat energic cu un tel si am turnat totul inapoi in oala. Am asezat oala la foc mic si am adus crema la fierbere. Ea trebuie sa clocoteasca cateva minute ca sa se gateasca amidonul. Trebuie gustata ca sa nu se mai simta deloc amidonul din ea.
Imediat am rasturnat-o intr-o tava tapetata cu folie alimentara de plastic si am nivelat-o cu spatula. Am acoperit-o si la suprafata cu plastic ca sa nu prinda coaja (sa nu se usuce). Am lasat-o la racorit si am dat-o 2 ore la frigider. Aceasta este baza cremei prajiturii. Dupa racire ea se va monta cu frisca batuta.
Aluat pentru prajitura Verdens Beste
Mai intai am prajit usor fulgii de migdale intr-o tigaie antiaderenta. Ei trebuie sa fie usor aurii, rumeniti discret.
In bolul mixerului am asezat untul moale impreuna cu sarea, zaharul pudra si vanilia. Le-am mixat pana ce untul a devenit spumos si am adaugat pe rand cele 4 galbenusuri. Am cernut si faina si am mixat-o in castron. Am subtiat totul cu putin lapte rece.
OBSERVATIE: daca ati ales varianta cu praf de copt va trebui ca acesta sa fie cernut impreuna cu faina. Aluatul vostru este gata in acest moment, deci va trebui sa sariti peste etapa cu albusurile batute de mai jos.
Pentru versiunea fara praf de copt: Separat am batut cele 4 albusuri sub forma de spuma tare si lucioasa, adaugand si cele 50 g de zahar tos. Spuma trebuie sa fie ca la bezea: neteda, ferma, lucioasa. Tin sa mentionez acest lucru deoarece multa lume nu stie ce inseamna o spuma batuta ca lumea.
In final am adaugat albusurile batute peste mixul din castron si le-am incorporat usor cu spatula (nu cu mixerul). Iata cum am scapat de praful de copt! Aerul acumulat in albusuri este cel mai bun agent natural de crestere (afanare). Nici la checuri sau pandispan nu punem praf de copt.
Bezea
Separat am batut cele 4 albusuri (ramase de la crema de vanilie) cu un praf de sare. Am adaugat treptat zaharul si vanilia si am mixat pana ce am obtinut o spuma tare si densa, lucioasa.
Montare si coacere blat pentru prajitura Verdens Beste
Am incins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Mi-am pregatit o tava de 30 x 40 cm tapetata cu hartie de copt. Am la indemana aluatul, migdalele rumenite si bezeaua.
Am turnat in tava aluatul si l-am nivelat in strat subtire cu spatula. E cremos si poate fi netezit usor. Deasupra aluatului crud am repartizat bezeaua si am netezit-o si pe ea.
Am presarat fulgii de migdale si am dat prajitura la cuptorul preincins la 180 C pentru 30-35 de minute.
Ea trebuie se se aureasca usor dar sa ramana totusi deschisa la culoare. Pozele de mai jos sunt de la Pasti si consider caam rumenit-o cam tare. Recent am reusit sa o fac mai alba, mai deschisa la culoare. Foaia de aluat se increteste la copt, formeaza valuri. Asa trebuie sa iasa.
Foaia coapta am scos-o imediat din tava, cu tot cu hartia de copt de sub ea. Am asezat-o la racorit pe un gratar de bucatarie. Hartie se dezlipeste abia dupa ce s-a racit complet pentru ca foaia este foarte fragila.
Dupa racire am taiat foaia in 2 pe lung, obtinand 2 fasii de 15 x 40 cm. Puteti sa o taiati si pe lat si obtineti 2 bucati de 20 x 30 cm.
Montare crema de vanilie cu frisca pentru prajitura Verdens Beste – crema Princesse
Am batut frisca din smantana naturala, fara sa-i mai adaug zahar. Crema de vanilie este suficient de dulce. Aici vedeti cum se bate frisca corect. Ea trebuie sa fie bine racita inainte de batere.
Am asezat crema de vanilie rece si intarita intr-un castron si am batut-o putin cu mixerul ca sa se inmoaie un pic. Am adaugat treptat, lingura cu lingura, frisca batuta in crema si am amestecat-o lejer cu spatula (nu cu mixerul). Gata si crema! Vai, cat e de buna si de lejera este!
Montare prajitura Verdens Beste
Am pregatit un platoul lung si am desprins cu grija prima fasie de foaie cu bezea de pe hartia de copt.
Am asezat-o pe platou (cu bezeaua si migdalele in sus) si am acoperit-o cu toata crema de vanilie cu frisca. A rezultat un strat generos, gros.
Deasupra am pus a doua foaie, tot cu bezeaua si migdalele in sus.
Am aranjat un pic marginile si cam asta a fost. Desi nu are gelatina, crema de vanilie cu frisca are o tinuta grozava si nu curge deloc.
Am dat prajitura la frigider pentru 2-3 ore, ca sa se aseze bine.
Servire prajitura Verdens Beste – cea mai buna din lume
Sa va mai povestesc cat de buna si fina e prajitura asta? Poezie! Senzationala! Se taie foarte usor si poate fi portionata in felii sau cuburi.
Blaturile sunt dulci si alterneaza textura moale cu cea crocanta a bezelei si a fulgilor de migdale. Crema de vanilie cu frisca este usoara ca un fulg si este extrem de gustoasa.
Cu aceeasi crema de vanilie cu frisca am umplut si un delicat Tort Ecle – Saint Honore – vezi aici.
Dar si prajitura ecler la metru cu sos caramel sarat – reteta aici.
Trebuie neaparat sa incercati aceasta reteta de prajitura Verdens Beste! Chiar ca e cea mai buna prajitura din lume 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti si alte retete de prajituri
După cum arată mici nu ma mir de denumirea pe care o are. Am regândit meniul de revelion si voi face această prăjitură
Chiar lucrez aceasta prajitura acum, ptr revelion. Intrebarea mea este: marginile sunt usor mai inalte , altfel spus este usor cazuta pe mijloc. Oare nu e suficient de coapta? Revin cu poze la final.
Asa iese. Poti taia cate 1 cm de la margini inainte de a o monta.
Am facut-o si chiar ca e cea mai buna
Mereu ne dati de lucru!!!☺☺☺ O sa incerc si eu bunatatea asta!!Multumim ca existati!!
Am si făcut prăjitura de revelion. A fost senzatia serii.
Eu am facut-o a iesit foarte buna dar cred ca alunele nu ar trbuii prajite in tigaie ca ori cum 30 de min. in cuptor se prajesc destul…spun asta ca la mine au fost tare prajite.
Sa stii ca la mine nu a fost asa… daca nu le rumeneam in tigaie ramaneau albe migdalele.
Asa e! Si mie mi s-a intamplat acelasi lucru. M-am uitat pe fotografiile celor care au incercat prajitura, majoritatea sunt prea prajite, spre ars. Prajitura e delicioasa, dar data viitoare n-o sa mai trag migdalele in tigaie deloc. Multumim pentru reteta.
Si la mine a fost la fel. Le voi pune crude. In rest, prajitura a fost excelenta
Eu locuiesc in Norvegia si am facut de multe ori aceasta prajitura. M-am bucurat foarte mult cand am vazut-o in retetele saptamanii. Am facut foile fara praf de copt si intradevar au un gust si o consistenta mai buna.
Si eu zic ca e mai fina asa. Ma bucur ca ti-a placut reteta noastra 🙂
O combinatie perfecta intre crema de vanilie, blatul spumos si migdalele prajite (si alune de padure am pus eu). Delicioasa ?.
Buna as vrea sa stiu cat trebuie lasata la frigider sau se poate servi imediat dupa ce i pusa crema pe blat? Multumesc
Am scris ca ar trebui lasata 2-3 ore la rece. Macar o ora…
Buna seara, Imi spuneti va rog cu ce se poate inlocui amidonul alimentar?Multumesc anticipat,
50 g amidon = 100 g faina alba
Nu mi-a iesit asa de frumoasa, dar gustoasa.
Nu gasesc in tot orasul fulgi de migdale. Oare se modifica prea mult gustul daca folosesc nuci?
Poti folosi nuci sau alune de padure. Ele au arome specifice placute, deci nu „strici” reteta. Migdalale sunt mai delicate.
Am pregătit aceasta prajitura și totul a fost ok pana la servire….la taiere blatul se desprinde de crema și nu poate fi pătruns cu lingurita/furculita. Unde am gresit?
Mulțumesc.
Blaturile se mai inmoaie dupa cateva ore de la montarea prajiturii. Isi trag umiditatea din crema.
Poti incerca si versiunea originala a aluatului, cu praf de copt, asa cum apare in carte. Am editat acum reteta si am inclus si aceasta varianta. Mie imi place mai mult cu albusuri batute si imi iese foarte bine (am facut-o de vreo 5-6 ori deja).
Multumesc Oana. Poti te rog sa-mi spui ce consistenta au foiile tale?
Foarte buna dupa 3 zile de stat in figider.
Multumesc frumos pt reteta
A fost un deliciu. Pt musafirii ” pretentiosi” o voi pregati din nou. Multumesc !:))))
Am facut-o. A fost delicioasa. Adica este delicioasa. Prima incercare de a face blatul a fost putin inselatoare, pentru ca a iesit cu valuri si avea o consistenta neobisnuita, asa ca am crezut ca am gresit ceva. Dupa a doua oara mi-am dat seama ca asa trebuie sa fie: Blatul este putin lipicios, nu iese pufos si nu creste, iar valurile de bezea la suprafata nu deranjeaza deloc, chiar dau un aspect iesit din comun. Este usor de preparat, atat blatul, cat si crema Merita facuta cat mai des.
[…] locul tortului clasic, o tava mare de Verdens Beste – Cea mai buna prajitura din lume – reteta aici. A fost batalie pe acest meniu ? Platourile s-au intors goale in […]
[…] Meniul a fost incoronat de celebra prajitura norvegiana Verdens Beste (Cea mai buna din lume) – un vis cu migdale, bezea si crema de vanilie cu frisca – reteta aici. […]
A fost absolut perfecta. Prea mica, dar de acum stiu, data viitoare fac portie tripla. A fost minunata!!
Salut Oana, vreau sa fac si eu aceasta reteta grozava dar nu inteleg, ce inseamna fulgi de migdale? In poze arata ca niste jumatati de migdale, sunt migdale sau altceva mai special? Si daca sunt fulgi si nu migdale de unde se pot cumpara? Multumesc frumos
Fulgii de migdale = felii subtiri de migdale. Se gasesc in supermarketuri.
[…] sursa […]
Ceau Oana,
cum faci sa nu se inmoaie stratul de jos de bezea, cel peste care pui crema de vanilie cu frisca ?
(chestia cu inmuiatul bezelei o am si la Pavlova )
Pai n-ai cum sa eviti asta… Asa trebuie sa fie, sa se inmoaie de la crema. La Pavolva poti trisa cu un strat subtire de ciocolata alba sau neagra turnata peste bezea. Creeaza o bariera care impiedica umezirea acesteia.
si la asta asi putea trisa cu un strat subtire de tot de martipan pus intre bezea si crema.
sau cu un blat, tot f. subtire, pe baza de fulgi de cocos si faina de migdale. cam cum il foloseti la fursecuri, insa plat … imi vin multe idei :))
Martipanul se inmoaie in cateva ore si devine crema.
Dar la Verdens Beste nici macar nu e vorba de bezea clasica deoarece e aplicata peste stratul de aluat crud si se transforma intr-un fel de omleta pufoasa la cuptor. Las-o asa cum e ca e cea mai buna 🙂
ok. o las asa …
apropos, scoate-ma din blogroll („poze, mancaruri și povești”). m-am lasat de blog. putoare ce sunt 😉
Chiar ieri m-am uitat la blogul tau si am vazut ca e o pagina goala.. am crezut ca e o eroare temporara. Chiar daca nu mai scrii, de ce nu lasi vechile postari acolo?
buna Harry,
pt. a evita ca bezeaua sa se inmoaie de la crema , in momentul montarii , blatul de jos il rastorni cu migdalele in jos si asezi crema peste partea cu blat.
buna,
este o prajitura extraordinara, insa trebuie facute cateva observatii. Blatul in varianta originala est mult mai bun,creste si se coace foarte bine, are alta consistenta deoarece untul singur fara albusuri il face putin faramicios la degustare , ceea ce in combinatie si contrast cu celelalte texturi ale cremei, bezelei, plus migdalele crocante se armonizeaza extraordinar.
Trebuie mentionat ca in varianta blatului cu albusurile batute spuma , daca o preferati, nu se mai adauga laptele, altfel blatul nu mai creste la cuptor si ramane putin necopt.
Am uitat sa mentionez ca la bezea se pune zaharul la jumatate , adica 100 g, altfel se intareste mai tare si nu se mai intinde peste blat atat de bine. Chiar si la blat puteti pune zaharul la jumatate ( 50 g ) .
Am facut si eu varianta fara praf de copt si sunt cam nemultumita de rezultat, cred ca aveti dreptate cu laptele, poate trebuie omis complet sau cel putin redusa cantitatea 75ml lapte (eu am cantarit) inseamna mai mult de 3 linguri, aici cred ca a fost problema mea. Ma intreb daca o bezea cu mai putin zahar nu ar ajuta blatul sa iasa mai pufos. Iarasi mi se pare ca nu prea merita efortul bezeaua suplimentara, mie imi place bezeaua in general iar la prajitura asta nu prea se simte. Am avut emotii la crema, credeam ca nu se mai leaga, era betonata cand am scos-o din frigider, dar cu mixerul e ok. Data viitoare cred ca pun un baton intreg de vanilie.
ce dimensiune are tava in care ati facut-o?
ma scuzati, am citit cu atentie si am vazut dimensiunea tavi
o fac acum de Craciun , sper sa imi iasa. Am mancat in Germania, delicioasa 😀
Multumesc pentru reteta, am notat-o, trebuie a o incerc curand ☺
[…] vazut reteta originala dar si facuta de alte fete harnice, m-a incantat si a sosit ziua cand m-am hotarat sa o fac. Trebuie […]
Doamne ajuta si buna seara! Am facut aceasta prajitura. Intr-adevar foarte buna! Vreau sa va intreb ce termen de garantie are? Cu cat timp poate fi facuta inainte, cat timp se pastreaza proaspata si cum?
Multumesc!
Buna ziua,
Daca doresc sa o fac pt Revelion/Anul Nou, trebuie sa o fac cu o zi inainte, sau in dimineata zilei de Revelion?Se inmoaie foarte tare daca o fac cu 1 zi inainte?
Multumesc
Poti sa o fac cu o zi inainte, fara probleme. Se asaza bine si crema si blaturile isi trag umiditate exact cata au nevoie.
[…] Tot cu migdale și cremă Princesse de vanilie mixată cu frișcă am făcut și celebra prăjitură Verden Beste – vezi aici. […]
[…] Eu am optat pentru a treia variantă – cremă Princesse de vanilie mixată cu frișcă – ca la celebra prăjitură Verden Beste – vezi aici. […]
[…] Sau prăjitura Verdens Beste (cea mai bună din lume) care se face tot cu crema princesse – vezi aici. […]
Dragelor,toate dulciurile le fac dupa retetele voastre.Sunt extrem de bine documentate si pozele ma ajuta foarte mult.Felicitari,sunteti grozave!
In ultimul timp am facut aceasta prajitura tuturor musafirilor si toti vor reteta.Acum sunt in impas.Nu locuiesc in Romania si prietenii nu inteleg romana, asa ca ma pun pe treaba sa va traduc retetele in engleza.Am share-uit site-ul vostru tuturor cunoscutilor.Mult succes in continuare!
Am copt prăjitura la 180 grade, treapta sus jos plus ventilație aproximativ 25 minute. Bezeaua nu rămâne alba, crocanta, ci se ‘topeste’. Îmi puteți spune, va rog, la ce program sa o coc data viitoare?
Multumesc!
Pai asa trebuie! E bej-maro si moale, nu crocanta si alba.
Într-una din poze este alba și pare crocanta, am crezut ca așa trebuie sa fie. Multumesc mult! Sunteți minunate! Sărbători cu bine!
Va rog să-mi spuneți în cazul în care dublez cantitatea pot sa coc în 2 tăvi în același timp?. Vreau sa fac aceasta prăjitură de Paștele acesta. Va mulțumesc și va urmăresc cu mult interes. Datorita vouă am făcut pâine cu cartofi, pâine de casa simpla pas cu pas, pâine neframantata, pâine împletită, pâine rustica cu faina integrala.,toate sunt fenomenale.
Oo vad ca esti fan paine 🙂 Ma bucur ca iti plac retetele noastre 🙂 Daca ai cuptor electric cu ventilatie poti coace 2 tavi deodata.
Și va mulțumesc ca ne dați detalii despre temperaturile și folosirea celorlalte funcții ale cuptorului. Eu nu am de mult aragaz electric și e foarte util ceea ce ne învățați. Din fericire sunt născută în Săliște jud. Sibiu și va iubesc pentru rețetele copilăriei mele.
[…] Am folosit această cremă și la Prăjitura Verdens Beste (cea mai bună din lume) – vezi aici. […]
E senzaționala! Dupa cd am citit comentariile m-am hotarat sa nu mai prajesc migdalele si sa fac varianta cu praf de copt. A iesit minunată. Mulțumesc mult pentru rețetă!
Intradevar, cea mai buna prajitura, confirmat si de nepotica mea care este foarte picky si nu foarte darnica in complimente :)Am ales varianta originala si dupa ce-am citit cateva recomandari nu am prajit deloc fulgii de migdale. Bine am facut si mi-a iesit perfect. Multumesc ptr toate sfaturile si apreciez mult Savori urbane.😉
Intradevar, cea mai buna prajitura, confirmat si de nepotica mea care este foarte picky si nu foarte darnica in complimente :)Am ales varianta originala si dupa ce-am citit cateva recomandari nu am prajit deloc fulgii de migdale. Bine am facut si mi-a iesit perfect. Multumesc ptr toate sfaturile si apreciez mult Savori urbane.😉
[…] celebra prăjitură norvegiană Verdens Beste – Cea mai bună din lume (vezi aici). Aceasta este de o finețe […]
Minunată! Îmi amintesc ca nu îmi plăceau prăjiturile de casă ci le preferam pe cele de cofetărie, pentru ca la noi în familie termenul de prăjitură de casa era sinonim cu un desert fad și fără prea mult gust. Cu ajutorul vostru, la 26 de ani, mi-am găsit un nou hobby, desertul, iar aceasta este de departe prăjitura noastră preferată.
Buna ziua,va rog sa-mi spuneti la ce temperatura ați copt prajitura și cât timp.
A fost absolut delicioasă! Am făcut-o cu nuci in loc de migdale. Yummmmmmy!!!!!!
Bună! E a 2a oară când fac această prăjitură și, la fel ca și prima dată, bezeaua pare necoaptă – adică se formează un “strat” cumva gelatinos între bezea și aluatul propriu zis. Ce greșesc?
Parerea mea este ca nu-si functioneaza bine cuptorul si ca foile tale raman necoapte. Ar trebui sa verifici temperaturile cu un termometru. Pana atunci ori maresti un pic temperatura, ori prelungesti timpul de coacere.
Mulțumesc frumos pentru rețete!
La mulți ani!
Buna Oana ,
Se pare ca doar eu am avut probleme cu crema…. a fost f.moale și se scurgea dupa ce am pus blat peste ea. Știu sa bat frisca deci nu asta a fost problema. Crezi ca poți sa ma ajuți cu o sugestie ?
Mulțumesc
P.s. Bravo pt.toate rețele. Am încercat f.multe si am recomandat tuturor site-ul tau
Bună! Este a doua oară când gătesc această prăjitură și sunt suuper încântată. Este exact cum spui, cea mai bună prăjitură din lume,sau…mă rog una dintre.Merită toată atenția! Mulțumesc, Oana,pt rețetele și găselnițele tale! Respect!