Cum se bate frisca naturala din smantana? Ponturi utile despre cum se face frisca corect, cum se indulceste si cum se pastreaza. De ce se taie frisca? Si nu vorbim aici despre „frisca vegetala” care este o mizerie sintetica cu gust gretos si consistenta nefireasca.
Multa lume nu stie cum se bate frisca si evita smantana dulce. Poate din ignoranta, poate din lene. Sa nu mai cumparati porcariile acelea sintetice din grasimi hidrogenate care se vand in cartoane pe post de frisca pentru ca nu au nimic in comun cu originalul. Ca si margarina versus unt. Le intinzi pe ambele pe paine insa gustul si compozitia sunt complet diferite.
Apropo, din frisca naturala grasa se face si untul de casa – vezi aici cum.
Frisca naturala este grozava! Are aroma de lapte, textura placuta, matasoasa si este si sanatoasa. Ce tort Diplomat grozav se face cu frisca naturala! Dar ce savarine, eclere sau torturi! Dar o Pavlova?? Ganache de ciocolata, sos caramel, cheesecakes fara coacere sau clasice.
Nu tine nici argumentul cum ca frisca vegetala este de post pentru ca ea contine (printre E-uri si grasimi vegetale hidrogenate) si un mic procent de proteine din lapte (consultati etichetele de la hulala, meggle sau alte porcarii similare). Priviti eticheta unei asemenea „spume de ras” – zisa si „frisca vegetala”.
S-apoi, ce crestin care tine post ar indrazni sa manance savarine sau diplomat in acest ragaz de piosenie si cumpatare? Decat chestia aia cu consistenta si aspect nefiresc de spuma de ras, mai bine deloc. Textura e unsuroasa si aroma artificiala este ingrozitoare. Toate acestea vin deja indulcite si aromate cu ceva imitatii de vanilie. In general lumea le numeste eronat „frisca lichida”. Exista si smantana naturala care poarta acest nume (Pilos din Lidl).
Ce smantana este potrivita pentru a fi batuta?
Smantana este de doua tipuri: dulce si fermentata. Cea fermentata este acrisoara si seamana cu iaurtul si este folosita ca adjuvant la ciorbe, mancaruri cu sos sau la anumite deserturi (de ex. papanasi). Continutul ei de grasime variaza de la 12% pana la 30-35%.
Smantana pentru frisca este cea dulce. Se numeste si smantana de separator si este prima culeasa de la suprafata laptelui crud integral. O parte se comercializa ca atare iar restul se batea pentru a obtine untul. Smantana dulce are continut de grasimi intre 20-40%. Nu o confundati cu smantana pentru gatit (care are doar 20% grasime) si se foloseste ca si corector de sosuri. Atentie: si smantana pentru gatit exista in versiunea sintetica vegetala!
Multa lume nu stie de unde sa cumpere frisca naturala si ce marca sa aleaga. Eu va spun din experienta ca am fost multumita de:
- La Dorna smantana pentru frisca cu 35% grasime natur (nu indulcita) – ambalata in cutii de 200 ml sau 1 L (Selgros, Metro, Billa) – cea mai buna de la noi!
- Elle Vire Excellence 35% – import Franta – cutie de 1 L (Selgros)
- Olympus cu 35% grasime – nu la frigidere ci la raionul cu lapte condensat (kaufland)
- Zuzu smantana dulce proaspata pentru frisca (ambalaj roz) – la frigidere
- Whipping Cream marca K-Classic cu 30% grasime – amabalata in cutii de 200 ml (Kaufland – in zona laptelui UHT, al celui pentru cafea si lapte praf – NU la frigidere!)
- Schlagsahne 30% in pahare de plastic (ca de iaurt) – Kaufland (tot la raionul de lapte UHT)
- Campus cu 30% grasime la 200 ml din Penny Market
- Pilos cu 30% grasime la 200 ml din Lidl – se bate destul de greu pentru ca e foarte subtire.
Pretul pe litru variaza intre 12-20 lei (Elle Vire e cea mai scumpa)
De ce trebuie racita smantana inainte de a o bate?
Laptele si smantana sunt emulsii. Adica un amestec relativ omogen de apa cu proteine (cazeina), particule de grasime, vitamine, saruri si minerale (de ex. calciu). Structura laptelui este instabila din punct de vedere fizic deoarece in timp particulele de grasime se ridica la suprafata. Tipurile de lapte din comert sunt omogenizate industrial prin agitare puternica si sunt pasteurizate (clasic sau UHT) pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Smantana dulce din comert este si ea omogenizata si tratata termic (pasteurizata) din motive de siguranta alimentara. Ea se comercializeaza in general in cutii de carton care se pastreaza la temperatura ambianta. Ea trebuie racita bine inainte de batere. Aceasta inseamna ca trebuie pusa in frigider (2-4 C) cu macar 6 ore inainte. Nu recomand racirea ei brusca in congelator deoarece se poate separa in 2 componente: cristale de gheata si masa cremoasa grasa. Puteti apela si la aceasta metoda de racire rapida insa nu lasati cutia cu smantana mai mult de 30 – 60 de minute la congelator (in functie de dimensiunile ei: de 200 ml, 500 ml sau 1 L). In acest caz va trebui sa verificati din 10 in 10 minute cutia, sa o scuturati bine de tot si sa o intoarceti pe alta latura.
Prin racire la frigider sau congelator grasimile se soldifica, smantana devenind mai cremoasa si mai usor de batut. Si cea la temperatura ambianta se bate insa de 5 ori mai greu.
- 1 L smantana pentru frisca cu min. 30% grasime
- 50 g zahar pudra
- vanilie (miez de pastaie, extract sau pudra - zahar vanilat)
Cum se bate frisca corect?
Smantana bine racita la frigider se toarna intr-un castron incapator. In timpul baterii ea stropeste si creste si in volum asa ca e bine ca peretii vasului sa fie mai inalti. Strabunica-mea batea frisca cu telul vreo 30 de minute. Acum avem mixere de mana sau roboti de bucatarie care ne scurteaza timpul de batere si ne scutesc de efortul fizic. Daca aveti castroane metalice este bine ca acestea sa fie racite in prealabil la congelator. Nu e obligatoriu insa e util. Eu bat frisca in vas de plastic, cu mixerul de mana. La robot este riscant pentru ca exista sansa de a scapa momentul „X” in care frisca este batuta.
Castronul trebuie sa fie curat si sa nu aiba iz de ceapa, usturoi. Chestia cu degresatul castronului este nefondata avand in vedere ca smantana insasi este grasa si il unge imediat ce o asezati in el. Treaba asta este utila daca doriti sa bateti albusurile spuma pentru pandispan, chec sau bezele.
Incepeti baterea la viteza mica pentru ca stropeste. Puteti acoperi partial castronul cu un stergar de bucatarie sau cu o punga. Baterea dureaza minute bune, in functie de calitatea smantanii pe care ati ales-o. La un moment dat veti observa ca incepe sa se lege si sa creasca in volum. Se poate mari viteza de batere pana ce frisca devine cremoasa dar nu tare.
Cum se indulceste si aromatizeaza frisca?
Acum se adauga zaharul pudra si vanilia. Niciodata nu se foloseste zahar tos (cristal) pentru ca lasa apa! Cel mai indicat este zaharul pudra din comert deoarece acesta contine si o mica cantitate de amidon alimentar care contribuie la legarea smantanii. Cat zahar se pune? Eu pun 2 linguri (40-50 g) la 1 L de frisca (respectiv 1 lingurita la 200 ml). Tot acum se pune si vanilia: miezul pastaii, extractul sau pudra (eventual zahar vanilat).
De acum trebuie batuta frisca cu mare atentie, doar la viteza mica si doar cateva secunde, cat sa se omogenizeze zaharul pudra. Veti vedea cum se intareste, cum devine ferma si densa. Gata!! Eu nu adaug nici gelatina, nici intaritor de frisca. O bat astfel incat sa-si mentina tinuta. Nu va asteptati ca aceasta sa reziste 3 zile ca si la porcaria aia sintetica care sta singura in picioare!
Daca e batuta cum trebuie ea poate fi asezat in pos cu dui (spritz) si se poate trece la ornarea torturilor si prajiturilor. Daca doriti sa o folositi la creme (mousse) va trebui sa o bateti un pic mai putin ca sa o puteti incorpora mai usor in baza de crema.
De ce se taie frisca?
Prin baterea excesiva a smantanii se separa zerul de componentele solide si obtinem unt. Nu aruncati frisca taiata! Ea poate fi incalzita intr-o craticioara si transformata in ganache de ciocolata sau in sos caramel. Daca nu ati apucat sa o indulciti este si mai bine pentru ca ati obtinut unt de casa 🙂 Scurgeti zerul si culegeti untul de pe peretii vasului si asezati-l intr-o cutiuta. Il puteti manca uns pe paine.
Cum pastram frisca batuta?
Mama e topita dupa cafea cu frisca vanilata asa ca ea m-a invatat sa o bat si sa o pastrez la frigider 1-2 zile in cutie ermetic inchisa. Frisca absoarbe cu usurinta aromele de mancare din frigider asa ca trebuie sa fie separata de acestea. In copilarie mancam cozonac alaturi de o ceasca de cacao fierbinte garnisita cu un mot de frisca naturala. Ce bunatate!
Sa va mai povestesc de capsuni proaspete cu frisca? 🙂 Dar de cornete din foietaj umplute cu frisca?
Iata si niste savarine adevarate -reteta de cofetarie de pe vremuri.
Sau rum baba – savarine cu frisca si fructe.
Nu mai spun de tortul Diplomat rulada clasica.
sau tortul Diplomat cu piscoturi si fructe
Tot cu frisca batuta insa amestecata cu ciocolata topita se face si celebra prajitura ungureasca Rigo Jancsi – reteta aici.
Iata si o minunatie de tort Vant Spaniol – din bezea umpluta cu frisca si fructe.
Sper ca ati inteles acum cum se bate frisca naturala din smantana si ca nu va mai speriati de ea 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete in care se foloseste frisca naturala din smantana
E foarte util articolul. Am totusi o intrebare. La un moment dat mentionezi ca ea nu rezista foarte mult. Totusi, daca i-as adauga un intaritor de frisca, sunt sanse sa reziste ceva mai mult?
Multumesc,
Gianina
Intaritorul ii confera tinuta pe moment insa frisca naturala mai lasa zer in timp.
Mulțumesc pentru aceste sfaturi și ponturi. Chiar caut de mult o smantana naturala, sa pot face o frișcă bună fără prostii. Succes și va urmăresc în continuare!
Cu drag 🙂
Foarte interesant.Cu aceste sfaturi pot face toate prăjiturile cu frișcă.
Sper din tot sufletul! Sfatul meu este sa incerci cu o cutie de 200 ml si sa vezi cum te descurci 🙂
Mulțumesc ptr sfat, numai să am timpul necesar.
[…] Ultimul pas este baterea smantanii pentru frisca. Ea trebuie sa fie bine racita in prealabil. Am batut la viteza mica smantana pana ce s-a legat un pic si apoi la viteza mare pana a devenit cremoasa si a crescut in volum. I-am pus un pic de zahar pudra si vanilie si am incheiat mixarea. Aici gasiti pe larg cum se bate frisca naturala corect. […]
Buna ,as vrea sa stiu cum sa obtin frisca din smantana de casa care e grasa (se face ca untul )
Frisca de casa foarte grasa se poate subtia cu putin lapte rece inainte de a o bate.
Eu fac frisca numai din aceasta smantana grasa. Si cu ati specificat, se subtiaza cu lapte pana devine la consistenta ca cea de la cutie. Eu adaug zaharul la inceput, insa folosesc aceeasi smantana de ani buni. De preferat sa adaugati zahar pudra dupa ce s-a inchegat frisca. Nu se compara aceasta frisca cu nimic din ce exista pe piata!!!
[…] Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca naturala din smantana. […]
[…] Am asteptat pana ce cojile de ecler si choux s-au racit complet. Aveam pregatite crema de vanilie si frisca batuta si usor indulcita si vanilata. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] batut frisca (naturala, evident) bine racita anterior. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. Inca nu am amestecat-o cu baza de crema. De ce? Pentru ca frisca este foarte rece si activeaza […]
[…] Am batut frisca naturala (Pilos din Lidl cu 30% grasime sau La Dorna, Zuzu etc) si am indulcit-o cu o lingura de zahar pudra + putina vanilie.. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Am spalat si taiat cubulete 600 g de capsuni si caise (mai mult capsuni). Am batut 600 ml de frisca naturala si am indulcit-o foarte putin (e horror de dulce bezeaua). Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Bun. Crema de vanilie este rece, din frigider. Am batut 200 ml frisca naturala (smantana pentru frisca La Dorna cu 35 % grasime) bine racita. Nu i-am adaugat zahar deoarece crema de vanilie este destul de dulce. Aici gasiti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Se bate si frisca. Aceasta trebuie sa fie bine racita, tinuta in frigider o zi sau in congelatod macar 30 de minute. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Intre timp am batut smantana pentru frisca (bine racita). La final am indulcit-o cu putin zahar pudra si am aromat-o cu vanilie. Mi-am pregatit si fructele: zmeura, mure, afine – astea sunt in sezon acum. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] naturala cu telul fix 3 minute, pe ceas si i-am adaugat putin zahar pudra. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. Am scos din frigider si sosul caramel facut anterior (reteta aici) si am decorat cheesecake-ul cu […]
[…] Am batut si frisca naturala si am adaugat jumatate din ea in castronul cu crema scoasa de la frigider. Am mixat bine ca sa se incorporeze in baza cu gelatina. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
[…] Se bate bine frisca naturala (750 ml), bine racita in prealabil. Aproape de final i-am adaugat zaharul pudra si vanilia. Sa folositi doar frisca naturala, de minim 30% grasime pe care sa o tineti macar 24 de ore la rece si sa o puneti chiar pentru cateva minute bune la congelator, inainte de a o bate. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
Multumesc mult pentru reteta de frisca, nu stiam de unde sa procur smantana pt. frisca, mereu intrebam pe cineva cand venea vorba de retete de prajituri si nu stia nimeni…. toata lumea foloseste frisca vegetala = e groaznica ! Nu stiu cum sa va multumesc pentru informatiile detailate. Sunteti grozave !
[…] Iata si un platou asortat de vara: cornete umplute cu frisca sau crema de vanilie, mini tarte cu vanilie si zmeura si mini Pavlova cu frisca si zmeura. Le-am facut la Atelierul Gurmand din Arad – aici le puteti comanda. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca. […]
Multumesc ca existati am facut cateva din retetele dvs. si am simtit ca sunt din nou copilul care nu stia ce sa aleaga din vitrina cofetariei Flora ( nu mai exista ) din tg. mures.
Ne bucuram sa auzim asta 🙂 La multi ani si te mai asteptam pe la noi!
[…] frisca din smantana naturala, fara sa-i mai adaug zahar. Crema de vanilie este suficient de dulce. Aici vedeti cum se bate frisca corect. Ea trebuie sa fie bine racita inainte de […]
[…] Ultimul pas este baterea smantanii pentru frisca. Ea trebuie sa fie bine racita in prealabil. Am batut la viteza mica smantana pana ce s-a legat un pic si apoi la viteza mare pana a devenit cremoasa si a crescut in volum. I-am pus un pic de zahar pudra si vanilie si am incheiat mixarea. Aici gasiti pe larg cum se bate frisca naturala. […]
Excelenta reteta! Daca smantana pentru frisca (Pilos am folosit) este bine racita, se bate fara nicio problema, urmand intocmai reteta SU. Am ornat un tort si nu s-a intamplat cu frisca nimic timp de 4 zile (nu a lasat zer sau altceva). A fost la fel de buna la gust si de ferma ca atunci cand am ornat tortul. Multumesc,
Bineinteles ca reuseste daca respecti pasii. Sincer, cele mai bune rezultate le-am obtinut cu La Dorna 35% Smantana pentru frisca.
[…] Ele pot fi doar pudrate cu zahar usor vanilat, stropite cu ciocolata topita, decorate cu moturi de frisca batuta sau cu diverse creme. Puteti incerca crema de mascarpone si vanilie de la carrot cake sau pe cea de […]
[…] in aceasta situatie respectam ceea ce am aratat si in articolul intitulat „Cum se bate frisca naturala din smantana”. In primul rand folosim doar smantana naturala pentru frisca (cu minim 30% grasime). In link-ul de […]
[…] adaugam si zaharul pudra si vanilia. Mai multe informatii despre cum se bate corect frisca gasiti aici. Daca doriti sa faceti tortul pentru diabetici adaugati indulcitor in locul zaharului […]
Zaharul pudra se poate înlocui cu fructoza?
Da, o pui la final ca si zaharul pudra.
Zuzu 33% – 500 ml – Selgros (la frigiderul cu smantana)
[…] Vorbim despre frisca din smantana naturala, nu despre versiunile artificiale gen Hulala sau Meggle. Aici gasiti mai multe sfaturi despre cum se bate corect frisca si ce facem cu ea daca se […]
A ieșit perfect frișca datorită sfaturilor voastre! Mă bucur că v-am descoperit.
Cu drag 🙂
[…] crema se bate mai intai frisca conform indicatiilor de aici. Smantana naturala pentru frisca trebuie sa sa aiba min. 30% grasime si sa fie bine racita la […]
Am folosit până nu de mult smântâna pentru frișcă LaDorna.A fost cea mai bună.De ceva timp,am descoperit ceva mai bun.În sensul că procentul de grăsime e mai mare,38%.Și nici caragenan nu are.Este 100% naturală,fără alte adaosuri.(Prin comparație,LaDorna are caragenan,dar nu contează atât de mult până la urma.) Și gustul este minunat la noua descoperire.Cu cele marca proprie de prin magazine,nu mă împac!
Din nefericire,nu se găsește usor,este un unic importator pentru România și se poate procura doar online.
Eu îmi comand mai multe cutii și le am luni de zile.
Se numește Ken Nata și se găsește doar pe desertonline.ro.Super bună,e peste tot ce avem pe piata.
Toate sortimentele aratate de dvs. contin caragenan, asa ca sunt la fel de „porcarii” ca si smantana dulce pentru frisca, chiar daca este din lapte. Numai naturala nu poate fi numita.
Caragenanul este un agent de îngroșare, gelifiant, stabilizator și emulsificator care se obține din alge marine roșii. Natural. O gelatina din plante.
[…] trebuie sa fie foarte bine racita, tinuta macar 6 ore la frigider. Aveti grija sa nu se taie! Aici gasiti tutorial pas cu pas despre cum se bate frisca. Dam castronul cu frisca batuta la frigider, pana pregatim […]
[…] paralel am batut restul de frisca (1000 ml) si l-am indulcit cu 200 g zahar pudra. Aici vedeti in detaliu cum se bate frisca naturala. Este foarte important ca smantana pentru frisca sa fie foarte rece, […]
[…] Frisca pe care o alegeti sa fie una naturala, adica smantana pentru frisca cu min. 30% grasime. Mai multe detalii despre tipurile de frisca recomandate si despre cum se bate corect frisca gasiti aici. […]
[…] bine racita inainte de a fi batuta. Mai multe detalii despre marcile de frisca si despre baterea ei gasiti aici. (exclus imitatiile artificiale Hulala, Meggle, Hoppla sau alte […]
[…] de pe internet si alegeti-le pe cele cu oua, unt si frisca naturala (smantana pentru batut – aici vedeti cum se bate frisca). Au un gust deosebit si sunt si mai bune pentru sanatatea familiei. Sunt jenante retetele in care […]
[…] Selgros, Pilos din Lidl, Zuzu sau Whipping Cream din Kaufland sau Campino din Penny Market) – vezi aici cum se bate frisca. Aveti grija sa nu se […]
Smantana La Dorna și toate celelalte au caragenan, ce smantana sa folosesc pt frișcă în situația în care nu doresc sa gătesc cu aceăsta smantana care conține periculosul aditiv?
Nu va mai panicati de orice stire publicata pe internet! Daca era atat de nociv nu-l mai lasau in preparate. Oricum, poti gasi frisca fara caragenan Ken Nata și se găsește pe desertonline.ro
Imi place înverșunarea împotriva „chimicalelor” din alimente, îmi place de mor. 😃
Este un motiv în plus, pe lângă rețetele în sine, pentru care recomand SU tinerelor gospodine și nu numai.
It’s the best!
Da, suntem extremiste :)) Toleranta zero pentru porcarii.
[…] Am bautut smantana pentru frisca si am indulcit-o cu foarte putin zahar pudra vanilat. Aici vedeti cum se bate corect frisca. […]
Buna Oana si La multi ani!!! te rog sa ma lamuresti… pentru tortul diplomat.. gelatina trebuie amestecata in crema cand aceasta este destul de calda… iar gelatina se coaguleaza repede… aici nu inteleg.. daca adaug frisca cat este crema calduta nu se lasa sau branzeste??? caci daca las crema cu gelatina mai mult sa se raceasca se coaguleza si nu mai pot s o amestec cu frisca…
deci peste frisca daca pun ceva caldut se lasa???
care ar fi secretul te rog sa mi spui ..multumesc.
Uite aici cum se face https://savoriurbane.com/tort-diplomat-cu-piscoturi-si-frisca-reteta-clasica/
Eu adaug gelatina hidratata cand crema ajunge undeva intre 50-60C. Amestec continuu pana crema se raceste pana la 30C. Atunci adaug frisca.
Exact asta am explicat in linkul de mai sus care duca la Tortul Diplomat.
ms Oana!
Buna seara!
Aproximativ, cate minute dureaza intregul proces de batere, pentru 1L de smantana? Frisca are astfel si o tinuta satisfacatoare sa zicem, pentru ornarea torturilor, cu posul?
Multumesc pentru ajutor!
Iti dai seama ca timpul depinde de consistenta smantanii (La Dorna se bate mai repede decat Pilos din Lidl) si de viteza de mixare. Cateva minute, cat sa dureze? Frisca batuta bine se foloseste cu succes la ornarea cu posul. Pai toate prajiturile si torturile cu frisca se fac cu smantana pentru frisca si arata super! Uite aici o selectie: https://savoriurbane.com/tag/frisca/
Banuiesc ca ai folosit imitatie de frisca pana acum si ti-e frica sa faci pasul…. nici nu se compara la gust, textura si savoare!! Frisca naturala este de vis!
Multumesc pentru raspuns!
[…] Toata lumea a fost super-incantata de prajitura rasturnata cu ananas! Merge bine deasupra si un glob de inghetata de lamaie (sorbet) sau un mot de frisca naturala. […]
[…] cu tinuta mai buna, care poate fi aranjata cu posul si care nu se lasa ca o frisca batuta simplu. Aici vezi cum se bate corect […]
[…] frisca simpla naturala, batuta, indulcita si vanilata – reteta aici […]
[…] Intre timp am batut frisca si am indulcit-o cu 2 linguri de zahar pudra. I-am pus si putina vanilie. Aici vedeti cum se bate corect frisca naturala. […]
[…] frisca si mascarponele, ambele bine racite la frigider. Am batut frisca din smantana naturala asa cum am explicat aici, fara sa-i adaug zahar (are destul zahar crema de […]
[…] se mai bate odata cu mixerul. Separat se bate si frisca naturala (bine racita la frigider si ea). Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana […]
[…] Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana recomandam. […]
[…] totul s-a racit bine de tot, inclusiv visinele, se bate frisca. Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana […]
[…] Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana recomandam. […]
[…] Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana recomandam. […]
[…] Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana recomandam. […]
[…] Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana recomandam. […]
[…] bate smantana pentru frisca – trebuie sa fie foarte rece!. Aici vedeti cum se bate frisca naturala si ce marci de smantana […]
Cel mai explicit si serios mod de a face frisca de calitate! Iti multumesc foarte mult pentru efortul depus in acest articol. Cu respect inca o data iti multumesc! 🙂
[…] frișcă naturală pe care să o îndulciți cu puțin zahăr și să ornați rulada cu ea – vezi aici cum se bate frișca din […]
[…] pregătit apoi decorul: frișca bătută și îndulcită cu puțin zahăr pudră (vezi aici cum se bate corect frișca naturala), biscuiții, boabele frumoase de zmeură și câteva frunzulițe […]
Folosesc smantana pentru frisca La Dorna si de fiecare data cand o bat, dupa ce e gata si opresc mixerul, incepe sa isi piarda incet-incet din consistenta (nu de tot, putin, dar sesizabil) pornind de pe peretii vasului (unde arata ca si cum incepe sa lase apa). Din cauza asta, am impresia ca toate cremele la care o folosesc (am folosit-o adineauri la tortul stracciatella) sunt asa, flescaite, din cauza asta, nu asa tari si cu tinuta ca ale dumneavoastra si ma chinui sa decorez tortul cu ele pentru ca curg. Mentionez ca frisca era in frigider de zile bune si ca am racit si castronul. Taiata nu este, stiu cum arata cand se taie, pentru ca am patit-o acum cativa ani cand am incercat sa fac frisca prima oara. Impresia mea e ca e gata cand opresc mixerul (pare tare si paletele mixerului lasa santuri largi in frisca) dar oare nu o bat eu suficient? Fac ceva gresit? Sau e normal ca frisca naturala sa se compore asa? Din cauza asta mi-e si frica sa ma apuc de deserturi care sunt finisate strict cu frisca sau umplute doar cu frisca… sa nu cumva sa ma trezesc ca-si lasa apa si se inmoaie toata.
Parerea mea este ca nu o bati suficient si de aceea ramane moale. Tot ce vezi in pozele de mai sus este ornat cu firsca naturala batuta… si tine 1-2 zile ok. Nu sta singura in picioare ca mizeria aia vegetala dar 48 de ore ramane oarecum in forma.
[…] Am bătut frișca și nu am mai adăugat zahăr. Daca vi se pare că siropul este prea acru, puteți adăuga 50 g de zahăr pudră la frișcă. Despre cum se bate frișca am detaliat aici. […]
[…] pur și simplu până se întărește 80%. Nu o batem de tot. Ea trebuie sî fie mai moale – vezi aici cum se bate corect […]
[…] Am batut repede si frisca naturala La Dorna (700 ml din care 300 ml i-am pastrat pentru ornat) – frisca sa fie bine racita (sa stea la frigider macar 4-5 ore inainte de a o bate). Am batut-o cu mixerul pana a fost pe 3/4 facuta si i-am adaugat zaharul pudra si vanilia. Vezi aici cum se bate corect frisca naturala. […]
Multumim de ponturi. Foarte utile, mai ales ca si eu am patit-o cu frisca, in sensul ca am luat din piata dela o tanti de la tara frisca, dar era smantana acrisoara, de fapt, gata ingrosata. Poate eu n-am stiut s-o bat.
Ar fi faina si piesa lui Prince numita chiar Cream, nu?
Va urmaresc cu mare placere si interes. E un adevarat blog de cultura gastronomica si nu numai.
Multumim de sfaturi. Am patit-o si eu cu o frisca naturala luata chiar din piata, de „tara”.
Va urmaresc cu placere si interes.
Ar merge si Creamul lui Prince, nu?!
Ar merge si Prince insa pe youtube nu prea gasesti videos cu el (chestie de copyright).
[…] Smântâna trebuie să fie foarte rece, să stea măcar 6 ore la frigider înainte de batere. Aici vedeți cum se bate corect […]
[…] bine așezat. Am bătut smântâna rece pentru frișcă și am îndulcit-o cu zahăr pudră – vezi aici cum se face. Nu cumva să stricați bunătatea asta de tort de mere cu așa zisa frișcă vegetală […]
[…] Când spun „frișcă naturală” mă refer la smântâna dulce pentru frișcă (cu min. 30% grăsime). Exclus imitații gen hulala, meggle sau hoppla care sunt niște mizerii artificiale care nu au nimic în comun cu frișca veritabilă. Despre mărci de smântână pentru frișcă recomandate de noi puteți citi aici. […]
[…] doar smântână pentru frișcă naturală (nu imitații gen hulala sau meggle zise vegetale). Aici vedeți ce mărci de smântână pentru frișcă ar fi OK pentru această […]
[…] înlocuit laptele cu o smântână dulce pentru frișcă (naturală, cu min. 30% grăsime – vezi aici despre ce este vorba) și am redus un pic cantitatea de unt pe care o pun în mod normal la un piure de cartofi. Brânza […]
[…] pe cât posibil naturale (suc proaspăt stors de portocală, lichior veritabil nu esență etc). Aici vedeți despre ce smântână pentru frișcă […]
Oana, atat de frumos ai explicat totul! Gandesc ca esti o gospodina extraordinara! Eu iubesc sa gatesc desi sunt barbat … nu am profesat vreodata meseria de bucatar! Sotia mea uraste gatitul M-am indragostit de tine numai citind! Vrei sa fii sotia mea?
Ferice de voi care aveti acces usor la smantana naturala&grasa. Ce-i de facut cand traiesti in Canada, unde nu exista smantana pt frisca, iar cea mai grasa smantana aici are 14%😓. I miss Romania!
Cum sa nu existe??? Heavy whipping cream cu 35% grasime (naturala) – uite la Walmart https://www.walmart.ca/en/ip/neilson-35-whipping-cream/6000082114928
[…] Vezi aici cum se bate corect frisca din smantana naturala. […]
Nu am reusit sa gasesc in perioada asta smantana pentru frisca si am gasit smantana pentru gatit ladorna cu 33 %grasime. Pot folosi din aceasta? Multumesc
nu cred ca se va bate. incearca cu 200 ml si vezi cum se comporta.
[…] pus la încălzit 500 g de smântână pentru frișcă (vezi aici cam ce mărci sunt recomandate) dar nu până la fierbere. Frișca începe să se umfle și poate da în […]
[…] să serviți salata de fructe și cu frișcă naturală, vanilată. Aici vedeți cum se bate corect frișca din smântână naturală. Puteți înfige în cupă și 1-2 […]
[…] Frișca naturală bătută și îndulcită – vezi aici […]
[…] pregătit decorul: frișca bătută și îndulcită cu puțin zahăr pudră (vezi aici cum se bate corect frișca naturală), boabele frumoase de zmeură, mure, afine și câteva frunzulițe […]
[…] Puteți să bateți smântâna dulce pentru frișcă (cu min. 30% grăsime) așa cum am explicat aici. […]
[…] Am turnat crema fierbinte într-o tavă tapetată cu folie alimentară de plastic și am lăsat-o la răcorit apoi am dat-o la frigider pentru 8-10 ore. A doua zi am bătut smântâna pentru frișcă cu puțin zahăr (vezi aici). […]
[…] Frișcă bătută din smântână naturală – vezi aici […]
[…] dulce naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime (La Dorna, Zuzu, Olympus, Pilos etc – vezi aici mai multe branduri recomandate). Nu recomand imitațiile zise vegetale gen GranCucina sau similare dar nici […]
[…] similare). Vorbim despre smântână naturală nu despre imitații jalnice gen gran cucina – vezi aici mai multe tipuri de smântână dulce […]
[…] alegerea unei smântâni potrivite: dulce și grasă, pentru frișcă (cu min. 30% grăsime) – vezi aici mai multe tipuri recomandate […]
Buna fete faine! Multumim pentru generozitatea de detalii cu care insotiti cu grija toate retele! Noi cei doritori dar nestiutori le apreciem de numa’! Ca si asa, daca ceva nu ne iese…macar stim de ce, si ce sa schimbam data viitoare!
M-am indragistit de placinta cu aluat fraged si am facut-o si cu mere si cu dovleac, si intr-o tava mai mica, apoi medie, apoi mare! Sunt tare incantata ca pot sa ajustez reteta in functie de ingredientele ce le am si de nevoi. Multu’!!
Acum as vrea sa incerc tortuletul asta la care i-am tot dat tarcoale, doar ca m-am gandit sa fac pentru prima data doar jumatate din compozitie, in 2 culori si…sa il montez cu tot cu blat din start. Adica intr-o forma cu inele sa pun blatul si apoi sa vin cu straturile de cioco. Intrbarea ar fi daca bag blatul la congelator…pateste ceva cele 2×10 minute? 😀 Am facut, cu o zi inainte, blatul cel simplu din reteta. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Nu stiu despre ce tort este vorba… ai lasat comentariul la articolul despre cum se bate frisca.
Hristos a inviat!
Exista o varianta de smantana pentru frisca de la un producator mai micut, dar care vinde si in Brasov, Bucuresti, Ploiesti, Cluj, Craiova si cateva locatii mai putin cunoscute. Se cheama Milkcom si ii gasiti produsele in Selgros si Kaufland din orasele mari mai sus mentionate. Cunosc sursa laptelui si va garantez ca este ecologic.
Pofta buna!
[…] A doua zi am bătut restul de 300 ml de frișcă (bine răcită) cu mixerul – vezi aici cum se bate corect frișca. […]
[…] generos de șodou de vanilie, câte un moț de frișcă naturală vanilată și puțin îndulcită (vezi aici cum se bate corect frișca din smântână) și am decorat totul cu vișine și coacăze roșii din […]
Buna ziua. Imi spuneti, va rog, daca smantana pentru gatit LaDORNA cu 32 sau 35% grasime contine aceleasi ingrediente ca si frisca lichida LaDORNA cu 32 sau 35% grasime? Adica, daca o pot folosi pentru a face frisca lichida. Va intreb deoarece locuiesc intr-un oras mic, si rar gasesc aici smantana pentru frisca, in schimb pentru gatit este mereu.
Din pacate cea pentru gatit NU se bate frisca… Nu ai Selgros, Lidl sau Kaufland in apropiere?
Multumesc pentru raspuns. Am, dar intr-un oras invecinat. Succes in continuare cu blogul!
[…] rece pentru frișcă (400 ml) fără să o îndulcesc (crema de vanilie este destul de dulce). Vedeți aici pe larg cum se bate […]
Buna,
Am citit articolul, foarte folositor. Multumim! Am reusit sa bat bine frisca , dar cand am amestecat-o cu alte ingrediente mi s-a inmuiat totul. Am facut un tort tiramisu. Am amestecat galbenusurile cu zaharul, am adaugat mascarpone, albusul batut spuma si cand am adaugat frisca care era tare si bine batuta mi s-a inmuiat toata crema. De ce oare?
Nu stiu ce s-a intamplat…. reteta ta de Tiramisu nu cred ca e de la noi asa ca nu stiu ce cantitati sunt in ea si ce indicatii de preparare.
Buna seara,
despre smantana de la Laptaria cu caimac aveti vreo parere? La Kaufland era raftul gol (presupun ca se vinde f vine cea de la kclasic) si celelalte au tot felul de defecte…spre ex La Dorna are un stabilizator 🙁
Multumesc!
Nu am auzit de frișca de care spui tu dar dacă este smântână dulce și are de la 30% în sus grăsime atunci e ok.
[…] min. 30% grăsime. Am bătut frișca doar pe 3 sferturi (adică nu foarte tare) așa cum am arătat aici. Nu este nevoie de zahăr deoarece crema de cafea este […]
Eram mai micuta cand am fost in vizita la prietena mamei mele.Ne-a servit cu tort diplomat…eu copil provenit din mama prajitureasa si bucatareasa,deosebeam gusturile foarte bine!
Am luat o gura,asteptandu-ma sa fie ca al mamei,🤣si am reactionat:
“Silvia,asta are gust de plastic,nu-i ca a lu’ mama!”🙈😅
Mama s-a simtit rusinata,de reactia mea,insa tortul chiar era cu Hulala😂
Si eu de acasa eram obijnuita cu fineturi,care mai de care! 😁
Ma bucur ca promovezi produse de calitate prin retetele tale!
Te urmaresc cu mare drag!
👏👏
Buna, fetelor.
Am 600 ml smantana pt frisca ce expira pe 25.
Tortul se va manca incepand cu data de 26 si probabil si pe 27 si 27 iunie.
Stiti daca e ok sa folosesc frisca si daca isi iese din termen?
Multumesc tare mult de ajutor.
[…] Campino (Penny). Este important ca frișca să fie neîndulcită și să aibă min. 30% grăsime. Aici vedeți mai multe exemple de mărci de smântână dulce pentru […]
Samntana dulce pentru frisca de la Sanlacta mi se pare foarte buna. Se gaseste in Auchan. Fara aditivi.
[…] naturală! Este incomparabil mai gustoasă și mai sănătoasă decât chestia aia de plastic. Vă las aici tutorialul despre cum se bate frișca și ce facem dacă aceasta se […]
Ador blog-ul asta! 😍 cu ajutorul dvs. am făcut și frișcă din smântână naturala și mi-ati dat și un pont foarte util mie și anume-cu ce smanatna pot reuși. Eu sunt în Germania acum și nu găsesc asa ușor tipul de sănătate potrivită, dar când am citit pe blog Schlagsahne cu 30% grăsime, am văzut direct simplitatea realizării acestei rețete (nici nu ma gandeam). aveți numai rețete corecte și sfaturi utile! Va doresc mult succes, precum au rețele dvs!
[…] este și ea rece, de la frigider. Am adăugat la final și 50 g zahăr pudră în frișca bătută. Aici vedeți pe larg cum se bate […]
Buna ziua. As avea o întrebare. Eu locuiesc în Londra, aici nu se găsește așa ușor frișcă pentru smântână UHT , găsesc doar proaspătă , refrigerata. In trecut când am făcut rețete cu UHT (primita din tara) creștea în volum foarte bine , însă frișcă naturala nu creste in volum așa mult și de multe ori la rețete (cea de diplomat de exemplu) am ajuns sa am mai putina crema din cauza asta. Ce mă sfătuiți ? O zi buna va doresc
Chiar mă mir… eu m-aș bucura să găsesc la noi frișcă proaspătă! Este de la Zuzu dar mai rar. Cum să nu se bată la fel cu cea UHT? Mie mi s-a bătut exact la fel. Vedeți conținutul de grăsime din ea! Să aibă min. 30%!
Mulțumesc ca existați!
Tortul ,,Vânt Spaniol” m-a lăsat cu gura căscată. Superb!
Sănătate multa, multa!