Tort spirală cu mascarpone și fructe – tort cu blaturi verticale. Rețeta de tort vertical cu blat spiralat. Tort cu cremă de mascarpone, zmeură și ciocolată. Tort stracciatella cu zmeură și frișcă naturală. Rețete de torturi de casă.
Am făcut acest Tort Spirală cu mascarpone și fructe pentru ziua fiului Dianei (co-autoarea Savori Urbane). Acum 2 săptămâni juniorul a împlinit 9 ani și l-am serbat, ca de obicei, împreună cu prietenii de la la Școala de vară.
De data aceasta ne-am gândit să facem un tort cu „surprize” în interior 🙂
Copiii au rămas cu gura căscată când am tăiat prima felie: are blaturile invers! Tare încântați au fost!
Bineînțeles că toate ingredientele acestui tort spirală sunt naturale și că este potrivit unei aniversări sau petreceri pentru copii. Crema este una foarte simplă și gustoasă fiind preparată fin frișcă naturală și mascarpone, presărată cu boabe de zmeură și mici paiete de ciocolată (gen stracciatella). Blaturile sunt din pandișpan pufos cu cacao iar decorul este din ciocolată topită și fructe de pădure proaspete.
Diana se declară o mama fericită pentru că juniorul nu își doreste torturi kitsch în culori țipătoare și decorate cu figurine de pastă de zahăr. L-a obișnuit de mic cu torturi naturale, făcute în casă și decorate „civilizat”. Anul trecut i-am făcut un delicios Tort Oreo cu mascarpone și ciocolată – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos a rezultat un tort spirală de 28 cm diametru având o înălțime de cca. 9 cm și cântărind cca. 3,5 kg. Din el ies cca. 25-27 felii.
- 3 ouă
- 75 g zahăr
- 15 g cacao
- 60 g făina
- esență de vanilie, baton sau zahăr vanilat
- un praf de sare
- 2 ouă
- 50 g zahăr
- 10 g cacao
- 40 g făină
- esență de vanilie, baton sau zahăr vanilat
- un praf de sare
- 600 g frișcă naturală (smântână dulce cu min.30% grăsime)
- 1 kg mascarpone
- 220 g zahăr pudră
- esență de vanilie, baton sau zahăr vanilat
- un praf de sare
- 500 g zmeură proaspătă sau congelată
- 100 g ciocolată picături sau rasă
- fructe proaspete
- frunze de mentă
- 100 g ciocolată topită
Cum se face rețeta de Tort spirală cu mascarpone și fructe – tort cu blaturi verticale?
Blaturi pentru tort spirală
Am avut nevoie de 3 blaturi dreptunghiulare de 33 x 40 cm (înalte de cca. 1 cm) și de un blat rotund de 28 cm (înalt de 2,5-3 cm). Pentru blatul rotund (care va fi baza) am folosit 2 ouă iar pentru fiecare dintre cele 3 blaturi dreptunghiulare câte 3 ouă. Pandișpanul cu cacao l-am făcut după rețeta clasică care este explicată pas cu pas aici.
Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz).
Pe fiecare dintre cele 3 blaturi dreptunghiulare l-am făcut așa: am separat ouăle (3) și am bătut spumă albușurile cu un praf de sare. Am adăugat zahărul și vanilia (1 plic zahăr vanilat) și am continuat baterea până ce am obținut o bezea netedă, omogenă și tare. Am adăugat cele 3 gălbenușuri și am mai mixat câteva secunde. Gata! Am cernut deasupra făina și cacao (împreună) și le-am omogenizat delicat cu o spatulă de mână, cu mișcări largi. Nu am pus praf de copt deoarece aerul din spumă este cel mai bun agent natural de creștere. Am pregătit prima tavă de 33 x 40 cm (tapetată cu hârtie de copt) și am turnat compoziția în ea. Am nivelat-o cu spatula și am dat-o la copt pentru 15 minute la 180 C. Apoi am scos-o din tava cu tot cu hârtie și am lăsat-o așa la răcorit. Am continuat similar și cu celelate 2 foi.
Pentru blatul rotund (baza tortului) am repetat pașii de mai sus însă folosind cantități mai mici (din 2 ouă etc – vezi caseta de ingrediente). Am turnat compoziția într-o forma circulară de 28 cm (cu fundul tapetat cu hârtie de copt) și am am dat blatul la cuptor pentru 12-13 minute la 180 C. După coacere l-am scos pe un grătar, i-am dezlipit hârtia de pe fund și, după răcire, l-am pus pe platou. Lucrăm direct pe platoul de servire pentru că acest tort spirală nu mai poate fi mutat după umplere și ornare.
Cum se taie fâșiile de blat pentru tort spirală?
Mi-am croit un tipar din hârtie de copt (mai bine ar fi din carton) în formă de dreptunghi cu lungimea de 40 cm și lățimea de 7 cm. Foile au mai scăzut la copt (s-au mai strâns) și au acum cam 30 x 38 cm iar unele margini sunt mai uscate, mai tari. Aceste margini ne încurcă la rulare așa că nu le folosim dar nici nu le tăiem deocamdată. Așa că am calculat să scot câte 4 fâșii de blat late de 7 cm din fiecare foaie.
Am început prin a împărți în 2 pe lung prima foaie (am lucrat cu rigla sa ruletă). Am pus șablonul pe linia dintre cele două părți și am tăiat primele 2 fâșii de 7 cm lățime. Apoi am mutat șablonul spre margini și am mai scos 2 fâșii. Cu ocazia asta am scăpat de bordurile mai tari (au căzut cam 1-1,5 cm de jur împrejur).
În final am obținut 12 fâșii de blat pufos cu cacao.
Cum se face crema de mascarpone cu frișcă?
Crema aceasta se prepară în câteva minute. Smântâna pentru frișcă și mascarponele trebuie să fie foarte reci (să stea 6-8 ore la frigider). Am pus totul într-un castron mare (al robotului): smântâna dulce nebătută, mascarponele, zahărul pudră, 3 plicuri de zahăr vanilat și un praf de sare. Am pornit robotul la viteză mică (atenție că stropește!) și am crescut viteza pe măsură ce crema a început să de lege. Nu trebuie bătută prea mult ca să nu se taie însă ea trebuie să aibă ținută.
Vedeți aici pas cu pas cum se face această cremă.
Cum se montează un tort spirală cu blaturi verticale?
Acest Tort Spirală a fost co-producție cu Diana: ea a pregătit blaturile și crema iar eu m-am ocupat de montaj și decor. Ne-am pregătit totul la îndemână: blatul rotund este așezat pe platou, fâșiile pentru spirale așteaptă să fie umplute, crema este gata. Am scos 500 g de zmeură congelată pe care o voi folosi ca atare și mi-am pregătit și picăturile de ciocolată (puteți folosi ciocolată amăruie tăiată mărunt).
Mai întâi am uns blatul rotund cu un strat de 0,5 cm de cremă. Apoi am ales o fâșie de blat pe care am pus-o pe bucată lungă de hârtie de copt și am uns-o cu un strat de 1 cm de cremă. Am presarat-o din abundență cu boabe de zmeură și picături de ciocolată.
Cu ajutorul hârtiei de copt am rulat prima fâșie pornind de la unul dintre capetele scurte (de la stânga la dreapta).
Am obținut un cilindru gros (înalt de 7 cm) pe care l-am pus cu grijă în picioare chiar în centrul foii rotunde.
Cu urmatoarele fâșii treaba a mers foarte repede și ușor deoarece am optimizat procesul. Am pus pe masă câte 3-4 fâșii de blat (lipite unele de altele) și le-am uns deodata cu 1,5 cm de cremă + zmeură și ciocolată. Am amestecat un pic cu spatula zmeura în cremă.
Apoi am ridicat cu grijă fâșiile una câte una și le-am aplicat pe exteriorul cilindrului din mijloc, una în continuarea celeilalte, ca la un mosor de ață. Cilindrul devine tot mai mare până ajunge la diametrul de 28 cm – adică cât foaia rotundă de la bază. După aplicarea fiecărei foi am avut grijă să o presez ușor cu palmele astfel încât aceasta să stea drept, să nu facă „burtă” sau să se lase spre bază. Ar fi bine să aveți un ajutor la această etapă.
Atenție! Trebuie să vă rămână cremă și pentru îmbrăcarea tortului!
În final am uns suprafața tortului cu 2-3 linguri de cremă și am cuprins tortul cu un cerc metalic tensionat care să-l țină în formă până se răcește cum trebuie. L-am dat la frigider pentru 10-12 ore (cel mai bine peste noapte). În acest răstimp blaturile se așază bine și absorb lichidele lăsate de cremă și de fructe. Am dat la rece (într-o cutie cu capac) și restul de cremă cu care se ornează tortul.
Cum se ornează un tort de vară cu fructe proaspete?
Am scos tortul spirală din frigider și i-am îndepărtat inelul metalic trecând cu grijă un cuțit pe marginea lui. L-am decorat cu cremă și pe laterale (partea de sus era deja acoperită de ieri) și i-am tras un model cu piaptănul special cu dinți. Puteți să-i îndreptați marginile și cu spatula și ar fi bine să lucrați pe un platou rotativ.
Am pregătit câteva fructe proaspete (zmeură, afine, coacăze roșii) și frunzulițe de mentă.
Am topit ciocolata și am pus-o într-un poș mic pe care l-am tăiat de 2 mm la vârf.
Am desenat linii de ciocolată pe suprafața tortului, coborând cu poșul și spre laterale. Tortul e rece și ciocolata se întărește imediat. Dacă greșiti ceva puteți ridica liniuța de ciocolată respectivă și reveniți cu altă dungă.
Am decorat apoi suprafața tortului cu boabe de zmeură și afine (erau mari) tăiate în două, cu bobițe de coacăze roșii și cu frunzulițe mici de mentă. Dacă nu aveți frunze mici de menta mai bine nu puneți. Fructele se pot lipi cu puțină ciocolată topită.
Ce ziceți? Nu-i așa că arată bine?
Servire Tort spirală cu mascarpone și fructe – tort cu blaturi verticale
Am împachetat repede tortul și ne-am dus la Școala de vară unde ne aștepta juniorul. Tare încântați au fost cei mici la vederea tortului 🙂 I-am pus 9 lumânări și i-am cântat ”La Mulți Ani!”.
Să vedem cum arată și în secțiune! Tortul Spirală trebuie tăiat cu grijă cu un cuțit cu lamă subțire și bine ascuțită (lama se șterge după fiecare tăietură ca să nu mânjim straturile).
Excelent a ieșit! Un tort de vară cu cremă fină și fructe acrișoare și aromate. Tare mult le-a plăcut copiilor dar și nouă și părinților.
Acum ați văzut cum se face un Tort Spirală și ca nu e foarte greu de realizat. Puteți face variațiuni pe tema folosind alte fructe sau alte combinații de blaturi și creme.
Dacă vă place genul acesta de torturi atunci vă recomand și Tortul cupolă Victoria von Eberbach cu spirale din ruladă și cremă fină diplomat – vezi aici rețeta.
Sper că v-a plăcut acestă rețetă de Tort Spirală cu mascarpone și zmeură și că o veți testa în curând 🙂
Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă
[…] Am făcut acest blat de tort cu alune de pădure pentru Tortul Ferrero Rocher (rețeta în curând). A fost unul dintre torturile preparate cu ocazia zilei de naștere a juniorului meu alături de Tortul Spirală cu blaturi verticale – vezi aici. […]
[…] Băiatul meu a făcut recent 9 ani și și-a dorit un tort cu Nutella aniversarea în familie. Am ales să-i fac un Tort Ferrero Rocher cu ciocolată și alune de pădure. Pentru prietenii lui invitați la ziua lui am facut deliciosul Tort Spirală care s-a bucurat de un mare succes (rețeta aici). […]
Bună. Vreau sa fac crema asta la un tort cu pandișpan cu cacao (cel de la voi). Tăiat în 3, orizontal. Dar vad ca nu ați insiropat blaturile. Nu ies inecacioase? Se înmoaie de la crema?
Am incercat si noi tortul spirala cu mascarpone. A fost un deliciu….
Buna ziua,
As vrea sa folosesc crema de mascarpone pentru a umple si orna un tort pandispan de 22cm, cam cum as putea calcula cantitatile ca sa nu-mu ramana prea multa crema.
Multumesc frumos
Chiar la jumatate trebuie sa imparti toate ingredientele.
Multumesc frumos de raspuns, nu prea stiu cum sa calculez cantitatile la creme in functie de cat este blatul, mereu fac sa fie mai mult.
Am spus jumatate! Asta inseama ca imparti totul la 2! Atat blaturile cat si cremele.
[…] copii pe care le-am făcut în anii trecuți: tortul Spirală cu mascarpone și fructe de pădure (rețeta aici), Tortul Oreo cu ciocolată (rețeta aici), Tortul Ferrero Rocher cu ciocolată și alune de […]
Buna ziua,
Am facut de 2 ori acest tort. Prima data blaturile s-au intarit dupa racire, insa chiar si asa dupa ce le-am uns cu crema le-am putut aseza in spirala.
A doua data insa, blaturile au ramas extrem de flexibile, foarte moi, chiar ma gandeam ca nu va fi destul de stabil dupa asamblare, dar pana la urma a iesit la fel de ok.
Eram curioasa cum ar trebui sa fie blaturile reci, de fapt. Nu imi dau seama de ce au iesit complet diferit.
In orice caz, ador acest tort! 🙂
blaturile reci trebuie sa fie moi, elastice. ma gandesc ca prima data le-ai copt prea mult si s-au uscat excesiv.