Fursecuri fragede cu unt 3 2 1 + reteta VIDEO

89

tava cu fursecuri fragede cu unt si gem reteta 321 savori urbane 1Fursecuri fragede cu unt 3 2 1 – + reteta VIDEO. Rotite cu gem, din aluat fraged care se topeste in gura, umplute cu gem acrisor de caise sau cu dulceata de zmeura. Cred ca sunt fursecurile care-mi aduc aminte cel mai mult de copilarie, de casa bunicilor din Sibiu.

Strabunica Buia facea destul de des aceste fursecuri fine si le decupa cu un paharel de coniac iar gaura din mijloc cu degetarul! Avea o rabdare draga de Buia… Le cocea, le umplea cu gem de zmeura, le pudra cu zahar vanilat si in fiecare gaurica aseza cate o boaba de zmeura din dulceata. Le aseza in cutii de carton asternute cu hartie „de matase” (o hartie subtire) si ni le trimitea cu RATA (autocarele de pe vremuri) la Arad. Si acum tin minte aromele de vanilie si zmeura care erupeau din cutie in momentul in care o deschideam! Ce bune erau alaturi de o ceasca de lapte!

După caseta de ingrediente veți găsi și versiunea VIDEO a acestor minunate Fursecuri 321.

Sa nu uit si de celebrele islere cu nuca, alune de padure si crema de ciocolata! Ele sunt nelipsite de mesele noastre de sarbatoare (reteta aici).

Islere cu nuca si crema de ciocolata Savori Urbane (2)

De ce se numesc „fursecuri fragede 3 2 1”?

3 2 1 vine de la proportiile de faina – unt – zahar pudra din aluat. Asa numea Buia acest aluat fraged simplu. Veti memora usor aceasta formula magica si astfel veti putea prepara foarte usor aceste fursecuri. Adica, la 300 g faina se pun 200 g unt si 100 g zahar pudra. Doar ca, pe langa cele 3 ingrediente, Buia punea si 1 ou – altfel aluatul iese prea sfaramicios si greu de prelucrat.

Vanilia nu trebuie sa lipseasca din acest aluat si ar fi bine sa fie baton de vanilie, zahar vanilat Bourbon sau extract natural.

reteta fursecuri fragede umplute cu gem marmelada dulceata

Iată și variante fursecurilor 321 pentru Paști: ouă și floricele cu creme de lămâie sau de portocală (lemon și orange curd), glasate și ornate festiv – rețeta aici.

Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură - floricele și ouă din aluat fraged 321 savori urbane

Dintr-o portie de aluat mi-au iesit 35 de fursecuri cu diametrul de 5-6 cm (gata umplute) adica 70 de rondele (jumatate discuri, jumatate inele cu mijlocul decupat).

5.0 from 33 reviews
Fursecuri fragede cu unt 3 2 1 + reteta VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 33-35 bucati
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 300 g faina alba
  • 200 g unt moale cu min 80% grasime
  • 100 g zahar pudra
  • 1 ou intreg
  • extract sau miez de vanilie sau 1 plic zahar vanilat
  • un strop de sare
Umplutura
  • gem de caise, zmeura, coacaze
  • sau crema de vanilie, lamaie, ciocolata sau cafea
In plus
  • zahar pudra vanilat

 

Mod de preparare fursecuri fragede cu unt 3 2 1 + reteta VIDEO

Aici aveți și varianta video a acestor fursecuri fine 3 2 1. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – dați click aici!

aluat fraged 3 2 1

Este important ca untul sa fie gras (min. 80%) si sa fie moale, scos din frigider cu macar 1-2 ore inainte. In vasul mixerului am asezat untul moale, taiat cubulete si l-am frecat bine cu zaharul pudra, sarea si cateva picaturi de extract de vanilie Nielsen Massey. Ce aroma grozava are!!

Aluat fursecuri fragede 321 Savori Urbane (1)

Cand untul a devenit cremos am adaugat si oul intreg si am mai mixat putin. In final am cernut si faina alba in castron si am amestecat usor cu cu o spatula, manual. Aluaturile fragede NU se mixeaza pentru ca nu dorim sa se creeze reteaua de gluten din faina, reteta care le face elastice si gumoase. Reteaua de gluten este utila la dospituri (paine, cozonaci) insa nu la fursecurile fine.

Aluatul este unul moale, cremos. Oricat va bate gandul sa mai puneti faina… NU o faceti! Am apasat aluatul cu mana intr-un castron, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am dat la rece pentru 30 de minute.

Decupare fursecuri fine cu unt 3 2 1

Dupa 30 de minute de stat la rece aluatul s-a mai intarit si am putut sa-l intind in foaie subtire de cca 3-4 mm grosime. Blatul de lucru trebuie infainat foarte bine, la fel si sucitorul si suprafata aluatului (are tendinta de a se lipi si rupe). Cu putina grija se intinde foaia si se decupeaza rondelele. Eu am folosit un cerc de 6 cm diametru si un dui de 2 cm diametru. Am numarat mereu cate discuri (funduri) am decupat si cate capace perforate (ca sa fie perechi).

In mod special am decupat si cateva rotite mici (de 4 cm) pe care le-am perforat cu degetarul… in amintirea Buiei. Pe ele le-am si umplut cu dulceata de zmeura 🙂

Decupare si coacere fursecuri 3 2 1 Savori Urbane (1)SFAT: adunati marginile ramase si asezati-le inapoi in castron, incercand sa nu inglobati prea multa faina de pe blatul de lucru si fara a le framanta – mai mult se compacteaza prin presare cu mana. Dati castronul la rece 5 minute si intindeti din nou aluatul si decupati alte cercuri.

Coacere fursecuri fragede cu unt 3 2 1

Am incins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am tapetat tavile cu hartie de copt si am transferat in ele (cu un cutit) fiecare rondea de aluat. Am copt aceste fursecuri fragede timp de 8-9 minute la 180 C (cuptor preincins), avand grija sa nu se rumeneasca si sa ramana cat mai albe cu putinta.

Dupa coacere le-am lasat 5 minute la racorit in tava si le-am scos in alta tava rece. Mi-au iesit vreo 70 de rondele (funduri si inele).

Decupare si coacere fursecuri 3 2 1 Savori Urbane (4)Am umplut fursecurile mari cu gem de caise (productie proprie, reteta aici) iar pe cele mici cu dulceata de zmeura (reteta aici) si le-am lipit 2 cate 2 (cate un disc + 1 inel deasupra). Am uns cu gem discurile si am asezat deasupra inelele. In mijlocul celor mici am pus cate o boaba de zmeura din dulceata.

Gem de caise reteta marmelada Savori Urbane (5)Dulceata de zmeura intreaga fara conservant Savori Urbane (4)Am asezat aceste fursecuri fragede intr-o tava si le-am pudrat abundent cu zahar pudra vanilat.

fursecuri linzer cu gem de caise sau zmeura savori urbane

Sunt fabuloase!

cele mai fragede fursecuri craciun pasti cu unt untura gem

 

Servire fursecuri fragede cu unt 3 2 1

Aceste fursecuri fragede cu unt sunt delicioase dupa o zi, timp in care devin si mai fragede si mai savuroase. Pot fi pastrate si 2 saptamani in camara, in cutii de carton inchise.

Fursecuri fragede cu unt 321 Linzer Savori Urbane (1)In memoria strabunicii Buia mi-am pus o ceasca cu lapte si am rontait 2-3 rotite cu zmeura. Oh… m-am reintors in copilarie! Ce aluat fin, ce dulceata parfumata… si ce aroma de vanilie!

Fursecuri fragede cu unt 3 2 1 Linzer Savori Urbane (2)

Iata-le pe cele mai fragede fursecuri facute si in alte dati 🙂

cele mai fragede fursecuri reteta pas cu pas (1) cele mai fragede fursecuri reteta pas cu pas (3)

Acest aluat 3 2 1 este foarte potrivit si pentru cornulete fragede. Aceste fursecuri se pot umple si cu creme de ciocolata, cafea (ness), lamaie sau vanilie. Daca folosim nuca zdrobita pentru decor atunci aceste fursecuri fragede 3 2 1 se transforma in Mini Linzer (mini lințer) – vezi aici.

O alta reteta deosebita este cea de fursecuri spritate cu nuca si alune – vezi aici.

cele mai fine fursecuri cu nuca reteta pas cu pas

Dintr-un aluat similar (dar cu migdale măcinate) am făcut și fursecuri Linzer Augen, umplute cu 3 feluri de gem – rețeta aici.

Fursecuri Linzer Augen cu migdale și gem - rețeta austriacă savori urbane

Sa incercati neaparat acest aluat 3 2 1 pentru fursecuri fragede si sa-l umpleti cu ce va doreste inima: gem, dulceata sau creme cu unt.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de fursecuri fine si cornulete.

Cornulete cu vanilie si nuci (7)

89 COMENTARII

  1. Dincolo de reteta delicioasa , o surpriza foarte placuta pentru mine este sa descopar pe altcineva care a avut o strabunica careia ii spunea Buia !!! Buia Mea sa nascut in 1890 !!! A fost una dintre cele mai puternice femei pe care le-am cunoscut .Multumesc !
    …si pentru muzica 🙂

    • Fain! Buia mea era nascuta la 1905 in jud. Mures. Mica, energica, ochi albastri. Mereu avea sorturi albe si apretate. Power woman! Mama si unchiul meu au poreclit-o asa pentru ca nu-i puteau spune „bunica”. A ramas Buia.

  2. salut sunt din R. Moldova de multi ani nu sunt un tara imi lipseste mult bucataria Moldoveneasca ori Romaeasca.
    Cand eram mica nu prea ma tineam de fusta mamei sa invat cite ceva, ma bucur ca v-am gasit aici, acu si eu imi alint copiii cum o facea mama odata, azi am facut fursecuri! ce bucurosi au fost copiii! voi incerca toate retetele????

  3. Oana, draga mea,
    Am sa vin la Arad, special, la voi la cofetarie!
    Ai niste retete extraordinare, iar povestile din copilarie, cu strabunica Buia, sunt „sarea si piperul” acestor articole.
    Va citesc cu mare placere retetele, iar postarile voastre sunt „desertul” meu de fiecare zi!
    Bianca

  4. Vai ce amintiri cu aceste fursecuri,primele facute de mine la varsta de 6-7 ani? Facusem cu mama in ziua anterioara si ce am zis a doua zi sa ii fac o surpriza pana vine acasa sa mai fac un rand,numai ca in loc de zahar pudra am pus bicarbonat de sodiu in reteta :)) aratau la fel ca a ei numai ca aveau un gust oribil de bicarbonat….aveam vreo doua degetare pierdute prin bucatarie pe sub dulapuri …le numeam fursecuri 1-2-3

  5. Buna ziua! Aceste fursecuri merg facute luni si sa le servim sambata?! Vreau sa fac pt Craciun dar nu as vrea sa ma aglomerez cu treaba. Cum se pastreaza?! Multumesc anticipat! 🙂

    • Da! Linistita le poti coace si cu 1 luna inainte insa le umpli cu gem cam cu max. o saptamana inainte de servire. Se pastreaza foarte bine in camara, inchise in cutii de carton.

    • NUUUUU! Pentru ce sa punem praf de copt? Ies atat de bune si de fragede, e pacat sa stricam gustul. Noi nu folosim praf de copt la retetele noastre. Poti incerca si blaturile nostru de tort fara praf de copt.

  6. […] Strabunica mea Buia facea dulceturi grozave din toate aceste boabe (berries). Le mancam si la mic dejun, pe paine cu unt dar se foloseau si la prajituri si fursecuri fine. Imi amintesc perfect niste fursecuri „rotite” – de fapt mini Linzer – pe care Buia le umplea cu aceasta minunata dulceata de zmeura si pe care le decora cu cate o boaba intreaga. Imi amintesc cum intindea aluatul fraged (cu unt si untura) si cum ma lasa si pe mine sa decupez cercurile pentru fursecuri. Treaba era foarte migaloasa pentru ca la o jumatate din aceste cercuri trebuia sa le scoate mijlocul (un alt cerc concentric mai mic) cu degetarul! Munca de chinez :). Trebuie sa o intreb pe mama daca are reteta acestor „rotite cu zmeura”. Reteta lor o gasiti aici. […]

  7. Se pot face färä zahär?Caut o rețetä de biscuiți sau fursecuri sfärâmicioase pt bebeluşi,poate îmi dați o idee ,alta decât biscuiții 100.Mulțumesc!

  8. Savori Urbane*****…hmmm…🤔…ce m-aș face fără voi…Aveti cele mai bune rețete.Va urmăresc zilnic .
    Si chiar pun in aplicare ce învăț de la voi.
    Nu f.mult prajituresc pt.ca tin fixul de 2 ani si am grija la ce mananc😉…dar cursurile 321,cornuletele cu nuca si tarta cu gem de prune si nuca ma dau peste cap😄
    …oricum si restul rețetelor sunt deosebite…deci va ador🤗

  9. Buna Oana. Nu este vorba despre o reteta postata de tine dar indraznesc sa te intreb pe tine ptr ca ai multa experienta in domeniu. Te rog frumos sa ma lamuresti intr-o problema. Am incercat o anume reteta de la tv (Martha Stewart), reteta de fursecuri sandwish. In acestea am pus bicarbonat de sodiu si praf de copt (conform retetei). Rezultatul nu a fost cel asteptat, in sensul ca au iesit niste „flescaituri” de fursecuri… Bicarbonatul de sodiu este cel care sa fie de vina ? Iti multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Nu prea sunt fan retete americane de dulciuri tocmai din acest motiv… sunt pline de baking powder si baking soda – ambele au gust groaznic care nu poate fi acoperit nici de vanilie sau de alte arome. Chiar nu stiu reteta respectiva dar cred ca e totusi o eroare cu privire la proportia ingredientelor daca spui ca s-au lasat fursecurile.

  10. Super reteta. Am testat o de mai multe ori. Băiețelului meu ii plac la nebunie aceste fursecuri. Va multumesc pt toate rețetele si pentru detaliile prețioase care ajuta la realizarea unor produse super😁😉

  11. Ce tip de faina sa folosesc, ati spus faina alba Dar sunt Asa de multe tipuri de faina 000, 500,etc Si nu stiu care merge la acest tip de aluat
    Multumesc

  12. Foarte bune, ca toate retele voastre desi mi se par foarte migaloase la intins. Azi le-am umplut cu jeleu de vin rosu fiert cu scortisoara, cuisoare si anason. O nebunie!

  13. […] Linzer Torte a ajuns în Ardeal și Banat de peste 200 de ani, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. A avut un mare succes! Străbunica mea Buia din Sibiu făcea măcar o dată pe lună Linzer însă în tavă dreptunghiulară și umplut cu gem de caise. Cam așa a fost adaptată prăjitura pe la noi dar și în nordul Italiei unde se numește crostata. Aluatul era unul fraged cu unt (fără alune, migdale sau nucă) și se prepara după celebra formulă 3-2-1 pe care o aplica și la fursecuri (vezi aici). […]

  14. Bună dimineața. M-am uitat cu atenție la comentarii, dar văd că nimeni nu este începătoare ca mine, să întâmpine probleme. Am folosit paleta la robot care am văzut-o în poză. Untul s-a lipit instant de pereți și paleta bătea pe pereți fără să desprindă untul să-l bată. L-am oprit de nenumărate ori ca să razui untul, dar tot așa, în sensul că spumă, mai bine zis cremos nu a devenit. Am adăugat oul, l-am incorporat, apoi am adăugat faina cernuta. De unde aluat cremos, prin amestecare cu paleta, s-au făcut firmituri, cu greu am incorporat toată faina, având în vedere, ca untul nu și-a mărit volumul prea mult. L-am presat, este extrem de lipicios, dar nu prea moale, îmi pun întrebarea ce foaie voi întinde,. Aluatul l-am pus acum la frigider, și am venit repede să vă scriu. Mă gândesc, este târziu să adaug niște smântână cum am văzut la fursecuri ciupercute? Și dacă da, cam cât aproximativ? Sunt convinsa că ești super ocupată cu pregătirile de Crăciun, și nu ai cum să îmi dai imediat un răspuns, dar sfaturile îmi vor servi pe viitor. Mulțumesc!

  15. Ba era moale, moale. Nici cuburi nu puteam să îl tai că se întindea pe cuțit! Mă gândesc că acest unt Albalact, de la Liedl, e amestecat cu ceva. Am vrut să fiu patrioata, și mi-am luat-o în freză. Sunt și făcute fursecurile, le-am chinuit, dar au ieșit. Sper să se fragezeasca că acum sunt cam ca biscuitele. Mulțumesc pentru promptitudine! Sărbători fericite!!

  16. Bună seara! Vreau să încep prin a vă mulțumi că existați! Sunt o mămică de 31 de ani cu trei copii. Vă dați seama cam ce înseamnă. Trei personalități diferite pe care nu le poți face să manance același lucru odată. Sunteți o mare inspirație pentru mine. Am făcut zeci de rețete de pe site. Nici nu știu ce m-as face fără dumneavoastră! Eu știam de rețeta aceasta de la o preoteasă văduva. Doar că sub formă de cornulețe. Dânsa îi spunea „cornulețe 321”. Vă doresc multă sănătate și putere de muncă să ne mai aduceți rețete așa bune.

  17. […] Spuneam în mai multe rețete că aromele Crăciunului nostru sunt cele de vanilie, ciocolată și alune sau nuci. Oricât de mult ne plac nucile noi le combinăm mereu cu alune de pădure deoarece acestea aduc un plus de rafinament în preparate. Nu trebuie puse multe alune (25-30%) deoarece aroma lor este foarte intensă și elevează nucile. Pe masa noastră de Crăciun se află mereu Ișlerele, musai și cu alune (rețeta aici). Lângă ele vedeți delicatele Fursecuri 3 2 1 cu unt umplute cu gem de caise sau dulceață de zmeură (rețeta aici). […]

  18. Am facut aseara aluatul, dar a intervenit ceva si nu am apucat sa si coc fursecurile. Am scos acum vasul din frigider, dar aluatul e tare-beton. Ce as putea sa fac, sa-l las sa se incalzeasca la temperatura camerei sau nu mai poate fi folosit si trebuie sa o iau de la capat? Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.