Fursecuri inele șprițate cu unt și vanilie – rețeta de Butterringe sau butter rings. Biscuiți șprițați foarte fragezi. Fursecuri coronițe șprițate cu poșul. Cum se fac fursecuri simple cu unt? Rețete de fursecuri și biscuiți de casă.
Cred că recunoașteți modelul clasicilor Butter Rings sau Butterringe – acei biscuiți șprițați cu unt din magazine. De fapt sunt fursecuri fragede șprițate (modelate) cu poșul sub formă de coronițe sau inele. Numele acestor fursecuri șprițate s-ar traduce „inele cu unt”. De ce să nu încercăm să le preparăm acasă, din ingrediente naturale și fără agenți de conservare?
Aceste Butterringe sau inele șprițate cu unt sunt o specialitate germană cu tradiție de sute de ani. În decursul timpului am testat mai multe rețete nemțești dar nu am fost mulțumită de rezultate: fursecurile fie ieșeau moi, fie nu-și păstrau forma la copt și se lățeau în tavă. Am studiat un pic problema și am remarcat că Borggreve (producătorul renumit de inele cu unt) pun 32% unt în compoziție. OK! Am modificat ușor rețeta aluatului meu fraged cu unt de la Fursecurile 3 2 1 (vezi aici) prin mărirea cantității de unt.
Pentru a modela fursecuri cu șprițul (sau cu pistolul pentru biscuiți) este nevoie de un aluat un pic mai gras. De aceea am adăugat 30 g de unt (de 82%). Mai sunt niște ponturi care vă garantează fursecuri inele cu unt cu formă frumoasă (care nu se deformează sau lăbărțează la copt). Le veți găsi mai jos.
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă mare cu cca. 25 de fursecuri inele șprițate cu unt și vanilie sau Butterringe (Butter Rings) cu diametrul de cca. 5 cm.
- 300 g făină
- 230 g unt cu min 80% grăsime (moale, cremos)
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou
- un praf bun de sare
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță pudră de vanilie sau extract de vanilie
- ciocolată amăruie topită
- bombonele colorate
- steluțe de ciocolată
Cum se face rețeta de fursecuri șprițate inele cu unt și vanilie – rețeta de Butterringe sau butter rings?
Aluat fraged cu unt pentru fursecuri coronițe sau Butter Rings șprițate
Untul trebuie să fie gras (min. 80% grăsime) și moale, scos de la rece cu măcar 1 oră înainte. Am lucrat direct în bolul robotului echipat (în prima fază) cu paleta lată triunghiulară (tip frunză). Am pus zahărul pudră, vanilia, sarea și untul tăiat în felii. Am mixat totul vreo 5 minute sau până ce amestecul a devenit spumos. Am adăugat oul întreg și am mai mixat vreo 3 minute.
Am cernut făina direct în castron și am schimbat atașamentul mixerului cu cârligul special pentru aluaturi.
De-acum ne mișcăm repede și NU frământăm mult! Mixăm 1 minut la viteză mică, doar cât să se omogenizeze aluatul. Nu insistăm cu frământatul pentru că nu ne dorim formarea rețetele de gluten care duce la întărirea fursecurilor fragede!
Cum se fac fursecuri sprițate în formă de inel sau coroniță?
Am adunat tot aluatul cremos din castron (și de pe pereții lui) și l-am transferat într-un poș din pânză groasă, cauciucată, echipat cu dui (șpriț) în formă de stea (deschidere de 1,2 cm). Nu avem ce căuat cu pungi deoarece vor plezni. Aluatul este moale dar are o anumită densitate, nu iese așa de ușor din poș. Puteți folosi un pistol de șprițat biscuiți sau fursecuri echipat cu un dui similar. Am lăsat aluatul 20 de minute în poș, la odihnă, la temperatura camerei.
Apoi am așternut o tavă (30×40 cm) cu hârtie de copt și am modelat coronițe sau fursecuri inele cu unt cu diametrul de cca. 5 cm. Ies cam 25-27 de bucăți. Le-am lăsat spații de 2 cm între ele. E nevoie de ceva forță ca să împingi aluatul din poș dar nu e chiar așa de greu.
Important! Am dat tava cu fursecuri la frigider pentru 1 oră (acoperite cu foile alimentară de plastic). Este foarte important acest pas deoarece aluatul are nevoie de relaxare iar untul trebuie să se întărească. Astfel fursecurile își vor păstra forma și definiția în timpul coacerii!
Coacere fursecuri inele cu unt sau coronițe
Am preîncins cuptorul la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) și, când acesta a fost bine încins, am scos tava cu fursecuri direct din frigider și am introdus-o în cuptor. Am copt fursecurile inele cu unt cca. 15-17 minute sau până ce s-au aurit discret. Apoi le-am scos din cuptor și le-am mutat pe un grilaj de bucătărie pe care să se răcorească încet.
După cum vedeți, fursecurile mele (Butter Rings) și-au păstrat perfect forma, nu s-au lățit la copt și nu și-au pierdut definiția crestelor create cu șprițul!
După răcirea completă am decorat o parte din Butterringe cu ciocolată. Am topit 30-40 g de ciocolată amăruie (pe baie de abur), am pus-o într-o pungă mică cu colțul tăiat de 1 mm și am stropit cu ea câteva dintre aceste fursecuri inele cu unt.
Le-am aplicat mici decorațiuni de Crăciun: steluțe, bombonele colorate (nonpareille).
Pe altele le-am lăsat simple deoarece arată grozav: sunt aurii și frumoase!
Biscuiții șprițați în formă de coroniță sau inel cu unt se pot face cu 1 lună în avans pentru că rezistă foarte bine la cămară (în cutie de carton închisă). Ei devin tot mai fragezi pe zi ce trece. Sunt delicați și vanilați și se potrivesc perfect pe platourile cu fursecuri și prăjituri asortate dar și pentru consumul curent alături de o ceașcă de ceai, cafea cu lapte sau cacao.
Din același aluat am făcut mai multe modele de biscuiți șprițați pe care i-am decorat în diferite moduri – rețeta aici.
Sunt forme de 8 sau de steluțe cu rahat sau fructe confiate.
Am făcut și baghete (degețele) cu cireșe glasate și ciocolată sau stele simple cu rahat sau cireșe.
Dacă sunteți amatori de fursecuri șprițate atunci vă recomand și varianta cu nucă și alune de pădure – rețeta aici. Sunt de o finețe rară!
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste Butter Rings de casă și că veți testa rețeta noastră de fursecuri inele șprițate cu unt!
Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fragede și delicate, cornulețe, bezele, Ișlere, piersici și nuci umplute, macarons, pricomigdale, mascote, bomboane fondante și alte delicatese!
Buna ziua! Acest aluat se poate congela? Multumesc
orice aluat fraged sa poate congela
[…] Din același aluat fraged cu unt și vanilie am făcut clasicele Inele cu unt (Butter Rings sau Butterringe) – rețeta aici. […]