Papanasi cu branza dulce de vaci reteta bucovineana. Papanasi prajiti foarte pufosi, fara bicarbonat sau praf de copt. Reteta de papanasi cu branza, drojdie si smantana ca in Bucovina. Reteta de papanasi cu drojdie, ca pe vremuri. Retete de papanasi. Retete cu branza de vaci.
La noi in familie cand spuneam papanasi ne refeream clar la cei fierti, din compozitie de branza de vaci si gris, aromati cu coaja de lamaie si vanilie. La Arad le zicem gomboti cu branza prin traducerea din maghiara (turogomboc) sau germana (Topfenknodel sau Quarkknodel). Acestia au origine austro-ungara si nu se numesc papanasi muntenesti – am vazut acest apelativ și intrebarea e: de unde pana unde?
Aici gasiti reteta de papanasi fierti, serviti cu pesmet rumen, smantana si zahar pudra vanilat.
Cand am fost la schi la Vatra Dornei, in anii ’80, am mancat pentru prima data „papanasi prajiti”, dospiti, un fel de gogosi cu branza prajite in ulei. Pentru acele vremuri a fost ceva fantastic sa gasesti in lacto-bar, adica in alimentatia publica, ceva comestibil.
An de an am fost la schi la Vatra Dornei iar la plimbarea de seara faceam o vizita la lacto-barul din orasel si mancam o portie de papanasi cu branza inecati in multa smantana frecata cu zahar vanilat. Era frig, papanasii erau aburinzi, smantana proaspata si noi eram rupti de oboseala dupa o zi de ski. Mama a cerut reteta si a inceput sa ne faca si acasa acesti minunati papanasi. A ramas una dintre favoritele noastre fiind legata de amintiri deosebit de placute.
Avem si reteta de papansi prajiti care se fac cu praf de copt sau bicarbonat (ideea e sa nu exagerezi cu ele) – vezi aici.
Dar, cel mai des facem papanasi prajiti dupa aceasta reteta, cu drojdie, asa cum am primit-o de la doamnele din bucataria lacto-barului din Vatra Dornei.
Branza de vaci trebuie sa fie una grasa si bine scursa de zer. Nu, e ea NU poate fi inlocuita cu ricotta (urda) deoarece aceasta din urma nu are grasimea si aciditatea specifice branzei de vaci. Daca nu aveti acces la branza de vaci va las reteta dupa care o puteti prepara acasa, ca pe vremuri – vezi aici.
Din cantitatile de mai jos ies cam 25 de papanasi cu branza dulce de vaci. Puteti injumatati reteta daca vi se par prea multi.
- 800 g faina
- 300 g branza de vaci
- 3 galbenusuri
- 300 ml lapte
- 1 cub de 50 g drojdie proaspata sau 2 plicuri drojdie uscata (cca 15 g)
- 50 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 praf de sare
- coaja rasa de lamaie
Mod de preparare papanasi cu branza dulce de vaci reteta bucovineana
Aluat pentru papanasi cu branza de vaci si drojdie – fara praf de copt sau bicarbonat
Se amesteca drojdia cu zaharul si cu laptele caldut si se lasa sa creasca 10 minute.
Apoi se adauga galbenusurile, sarea, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, branza scursa si o parte din faina (cam o treime). Se bate bine cu aparatul de framantat sau cu mixerul, pana se omogenizeaza. Treptat se adauga si restul de faina si se framanta un aluat moale. Daca branza este mai umeda sau mai grasa/slaba cantitatea de faina poate diferi. De aceea recomand sa se adauge faina treptat si in functie de cum evolueaza aluatul sa nu se puna toata faina sau sa se mai adauge.
Aluatul de papanasi cu branza se lasa la dospit pana in dubleaza volumul, in jur de 30 de minute, intr-un loc caldut.
Pe blatul de lucru se presara faina si se pune aluatul dospit, apoi se intinde astfel incat sa aiba o grosime de circa 1 cm.
Portionare si decupare papanasi
Cu o forma rotunda de diametrul de 10-12 cm se taie rondele iar din mijloc, cu o alta forma de diamtrul de circa 2 cm se taie o gaura.
Cu forma de 12 cm mi-au iesit 25 de bucati papanasi cu branza.
Se pun in ordine pe blatul de lucru iar apoi coacerea se va incepe cu primul taiat, care intre timp a dospit bine de tot.
Cum se prajesc papanasii?
Se incinge uleiul pe foc si se pun gogoselele una cate una. Aveti grija, ele mai cresc foarte mult in ulei, sa ramana loc.
Focul trebuie sa fie mic-mediu pentru a apuca sa se cocaa si in interior. Se scurg pe servetele absorbante.
Servire papanasi cu branza dulce de vaci ca la Vatra Dornei
Acesti papanasi se servesc cu sos din smantana cu zahar si zahar vanilat sau cu gem.
Cat de fragezi si pufosi sunt acesti papanasi cu branza! Un deliciu!
Puteti pune si 1-2 lingurite de dulceata peste papanasi.
Va recomand si alte retete de papanasi:
Papanasi cu iaurt – rapizi – vezi aici.
Papanasi la cuptor, la tava – vezi aici
Papanasi cu ciocolata – vezi aici.
sau papanasi umpluti cu fructe (galuste)
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de dulciuri de casa, budinci, inghetata:
06.01.2015 Papanasi de Camy Camelia F.
06.01.2015 Papanasi de la Olga P.
[…] noi, cand spui „papanasi” te gandesti la acestia, nu la cei prajiti (reteta aici) – pe care i-am descoperit in anii ’80 mergand la schi la Vatra Dornei. De fapt aceia, […]
[…] in materie de dulce deoarece exista multe variante de a pregati cu ea un desert delicios de casa: papanasi prajiti sau fierti, placinta cu branza, prajitura, cheesecake, dar si dospituri […]
[…] si cu fructe (tunel cu visine, tarte gen „Streuselkuchen”) sau papanasii fierti sau prajiti sau orice alta […]
buna ziua si multumesc ca sunteti , întrebarea mea legata de papanasi : se poate pastra aluatul la frigider ,astfel incit sa poti sa-i faci proaspeti ori de cite ori se doreste ?
Este un aluat dospit (cu drojdie) asa ca mai mult de o zi nu il puteti pastra la rece.
[…] Aici gasiti si reteta de papanasi prajiti. […]
Cea mai buna reteta din cate am testat! Multumim pentru reteta!
Cei mai buni papanasi prajiti! :*
Sunt foarte buni si usor de facut. Fiul meu i-a mancat cu nutella. :)) Chiar si a doua zi au ramas la fel de pufosi.
La noi nu au prins a doua zi 🙂 Ne bucuram ca ti-a placut reteta si te mai asteptam pe la noi!
[…] prajiti si „papanasi fierti” sunt cei pe care-i stiu dintotdeauna. Prima oara am mancat papanasi prajiti (le zic asa pentru ca pentru mine „papanasi” sunt cei fierti) prin 1986 la Vatra […]
Gomboti cu brânză i le zicem si noi. Eu le fac și cu sos de vanilie
Mi-au plăcut foarte mult. Nu s-au s-au îmbibat deloc cu ulei si au fost papanașii perfecți
Nota 10
Excelenti. Sunt incantata ca nu se imbiba cu ulei
[…] ca puteti alege si reteta de papanasi prajiti sau pe cea de papanasi fierti (cu branza de vaca si gris). Ambele reusesc grozav si au fost testate […]
[…] usor. Nu vom depasi sub nici o forma 50° C asa ca avem nevoie de un termometru de bucatarie. Daca depasiti aceasta temperatura branza va iesi cauciucata si nu faina si cremoasa. Daca branza […]
[…] Am publicat acum cativa ani versiunea de papanasi moldovenesti prajiti (mai bine zis papanasi bucovineni), asa cum am primit-o in anii ’80 de la Lacto-barul din Vatra Dornei. Mergeam des la schi si una dintre delicatesele locale erau acesti papanasi prajiti, facuti cu drojdie, nu cu praf de copt. Erau taiati in forma de dreptunghi si se serveau cu smantana frecata cu zahar, nu cu dulceata. Reteta lor o gasiti aici. […]
Un dezastru complet pentru cura mea de slăbit! Abia aștept să utilizez rețeta!
Am facut papanași prăjiți reteta originala Ffffoarte buni !!! Acum o sa încerc si aceasta reteta !!