Lichior de trandafiri – rețeta de trandafirată de casă din petale de trandafir

0

Lichior de trandafiri - rețeta de trandafirată de casă din petale de trandafir savori urbane

Lichior de trandafiri – rețeta de trandafirată de casă din petale de trandafir. Rețeta de trandafirata fină, simplă, fără rachiu sau țuică. Cum se face trandafirata și ce alcool se folosește? Lichior fin fără rachiu, țuică sau pălincă. Ce tărie sau câte grade are un lichior? Rețete cu trandafiri. Rețete de lichior de casă.

Am făcut astă primăvară un lichior de trandafiri și tare încântată sunt de rezultat! O trandafirată de casă preparată după o rețetă veche de familie. Un lichior fin și aromat cu o culoare de ambră asemănătoare coniacului învechit. A venit vremea să scriu și rețeta ca să puteți face și voi această delicatesă.

cum se face lichiorul de petale de trandafir de damasc

Eu am folosit trandafiri roz comestibili primiți de la dragii mei vecini Gabriela și Dan. Trandafiri de Damasc se numesc și sunt foarte, foarte parfumați. Acești trandafiri comestibili se recunosc după culoarea roz intens și după corola extrem de bogată – petalele fiind dispuse pe foarte multe rânduri. Denumirea lor științifică este Rosa x damascena și puteți afla mai multe informații despre ei aici.

Din același soi de trandafiri am făcut și trandafirată-limonadă sau suc de trandafiri (rețeta aici), sirop de trandafiri (rețeta aici), dulceață din petale (rețeta aici) precum și șerbet de trandafiri (rețeta aici).

Despre lichiorurile de casă și alcoolul folosit la prepararea lor

Ne bucurăm din suflet că rețetele noastre de vișinată, afinată, caisată, cireșată sau zmeurată se bucură de o atât de mare popularitate în rândul cititorilor noștri! Veți găsi rețetele lor la finalul articolului.

Nu contenesc mesajele prin care ne mulțumesc pentru rețete. Toți sunt foarte încântați că, în sfârșit, vișinata nu duhnește a rachiu, că afinata este rubinie și are aromă de afine, că lichiorurile nu „put” și că nu vor mai utiliza niciodată altă rețetă. Ne bucurăm mult, dragilor, că ați descoperit că într-un lichior fin nu are ce căuta un rachiu nedefinit sau o țuică. Alcoolul folosit trebuie să fie neutru pentru a nu acoperi gustul fructului. În caz contrar nu vom obține decât o poșircă cu aromă vagă de vișine, de afine sau în acest caz, de trandafiri și de la care avem toate șansele să ne doară și capul.

Lichiorurile fine se fac cu alcool dublu rafinat sau cu vodcă deoarece acestea două sunt neutre din punct de vedere al mirosului și nu interferează cu cel al ingredientului principal: menta, zmeura, cireșele, vișinele, gutuile etc. – vă las rețetele la final. Vodca și alcoolul dublu rafinat din comerț sunt produse din cereale sau cartofi, deci sunt tot naturale. Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade.

Cuvintele voastre de mulțumire și laudă ne-au făcut să vă pregătim și acest delicat și parfumat lichior de trandafiri. Nici nu vreau să știu ce oroare ar ieși dacă în această delicatesă aș pune rachiu, țuică sau chiar pălincă. Aceste băuturi de casă se consumă ca atare, nu se mixează cu altceva.

Rețeta de trandafirată de casă sau lichior de trandafiri este extrem de simplă și are la bază petalele de trandafir, vodca și un sirop din zahăr. Nu vă sfătuim să folosiți miere pentru că aceasta fermentează, pe lângă că va acoperi aroma trandafirilor și va schimba gustul lichiorului.

Din aceste cantități rezultă circa 800 ml lichior de trandafiri.

Lichior de trandafiri - rețeta de trandafirată de casă din petale de trandafir
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 800 ml lichior de trandafiri
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 100 g petale de trandafiri
  • 500 g vodcă 40% (sau 250 ml alcool dublu rafinat de 96%+250 ml apă)
  • 250 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

 

Cum se face lichior de trandafiri, rețeta de trandafirată din petale de trandafiri?

Cum pregătim petalele de trandafir sau alte flori?

Am spălat trandafirii și i-am scuturat de eventualele insecte care se ascund printre petale.

Cum se curata trandafirii pentru dulceata

Am scos petalele cu grijă și le-am așezat într-un borcan încăpător.

Am turnat deasupra vodca și am amestecat bine. Am apăsat (zdrobit) parțial petalele cu un cilindru de lemn. Poate fi un sucitor sau o lingură de lemn mai solidă. Eu am un dispozitiv special pentri zdrobit limetele pentru Caipirinha sau alte cocktailuri. Nu folosiți pistilul pentru mujdei pentru că va lăsa miros de usturoi! Am mutat borcanul într-un loc răcoros și întunecat (cămară) până a doua zi.

Cum se îndulcește un lichior de trandafiri? Cât zahăr se pune?

Petalele de trandafir nu au apă ca alte fructe (cireșe, vișine, zmeură etc) așa că acest lichior de trandafiri se îndulcește cu un sirop menit să mai scadă cele 38-40 grade ale vodcii.

Așa că a doua zi am făcut un sirop din 100 ml apă cu 250 ml zahăr și o linguriță de zeamă de lămâie. L-am lăsat să fiarbă câteva minute după care l-am lăsat la răcit.

Am turnat apoi siropul peste petalele care și-au micșorat deja considerabil volumul. Am amestecat totul bine și am lăsat borcanul în același loc ferit de lumină și căldură pentru 4 săptămâni (acoperit cu o farfurioară, nu cu capac ermetic). Din când în când am amestecat în el cu o lingură de lemn.

Cum se strecoară lichiorul de trandafiri?

Din păcate petalele de trandafir își pierd culoarea frumoasă în timpul macerării. Am strecurat maceratul de trandafiri și am presat bine de tot petalele de trandafiri în strecurătoare pentru a ieși tot lichidul și toată aroma. Apoi am strecurat lichidul de două ori printr-o pânză deasă.

Cum se îmbuteliază și păstrează lichiorul natural de trandafiri sau trandafirata de casă?

Culoarea finală a acestui lichior de trandafiri este suprinzător de faină: oranj spre chihlimbar, exact ca unui coniac. Eu am imbuteliat lichiorul 3 sticle a câte 250 ml pe care le-am închis bine cu dopuri de plută. Am păstrat și un păhărel de trandafirată pentru degustare.

Lichiorul de trandafiri se servește cu cuburi de gheață. Ce arome faine are! O delicatesă! El poate fi folosit și la prepararea unor cocktailuri, la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură sau la aromatizarea anumitor creme.

reteta lichior de trandafiri de casa

Aceste sticle cu lichior de trandafir se pot ține în cămară, în dulap, unde doriți. Doar dopul va trebui să închidă bine sticla.

cum se face lichior de trandafiri sau trandafirata de casa cu alcool fara tuica rachiu

La începutul articolului v-am promis mai multe rețete de lichioruri de casă.

Un lichior de afine sau afinată din afine pădure – rețeta aici.

reteta lichior de afine sau afinata de casa din afine de padure

Vișinată superb colorată natural și extra gustoasă – vezi aici.

Visinata de casa reteta pas cu pas

Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.

Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată Savori Urbane

Zmeurată foarte fină și aromată – rețeta aici.

Zmeurată de casă rețeta de lichior de zmeură savori urbane

Precum și lichior de gutui cu vanilie (gutuiată) – rețeta aici.

Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă - naturală, fină și aromată savori urbane

Cireșată – vezi aici.

Cireșată de casă rețeta de lichior de cireșe savori urbane

Sau lichior fin de lămâie – Limoncello italian – vezi aici.

Limoncello rețeta italiană de lichior de lămâie limoncino preparat acasă

Lichior de mentă preparat la rece (fără coloranți) – vezi aici.

Lichior de mentă (de casă) rețeta de lichior natural fără colorant savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acest lichior de trandafiri și că veți testa rețeta de trandafirată de casă!

Aici găsiți mai multe rețete de băuturi: limonade, smoothie, juice, nectar de fructe, siropuri de casă etc.

Smoothie cu fructe și legume - 3 rețete sănătoase de smoothie savori urbane

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: