Retete de Cofetarie Autentice – Colectia de prajituri romanesti si internationale

50

Retete de Cofetarie Autentice - Colectia de prajituri romanesti si internationale savori urbane

Retete de Cofetarie Autentice – Colectia de prajituri romanesti si internationale. De cate ori nu ati cautat reteta originala, autentica de Amandine, Dobos, Joffre, Ecler, Savarina, Cremes, Carpati sau Buturuga? Este plin internetul de retete dar prajiturile nu prea semana cu cele din cofetariile de pe vremuri.

De aceea, Savori Urbane a creat aceasta Colectie de Retete de Cofetarie, preparate dupa Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri, cel dupa care se pregateau prajiturile copilariei noastre.

Am tot vazut adaptari mai mult sau mai putin reusite ale retetelor celebre de prajituri romanesti insa feedebackul cititorilor nu era pozitiv. Chiar nu poti prosti pe oricine ca o prajitura cu blat cu cacao si praf de copt si crema tip ganache din frisca artificiala cu ceva ciocolata se numeste Amandina! Amandina are glazura de fondant si crema de cacao cu unt! Sau ca niste foi necrescute de foietaj umplute cu o „crema de vanilie” la fel de groasa si de cleioasa precum lipiciul pentru tapet, plus un glet de frisca sintetica s-ar numi Cremsnit. Sa fim seriosi 🙂

Retete de Cofetarie Savori Urbane

Deoarece am parcurs un training intensiv de cofetarie si patiserie si mi-am facut practica in bucatariile si laboratoarele de cofetarie ale unor locatii celebre din Bucuresti (Howard Johnson Grand Plaza Hotel si AGO) va asigur de acuratetea informatiilor pe care vi le prezentam. Detinem Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri (din anii ’60) si fiecare reteta pe care o vom testa va fi scrisa asa cum apare acolo.

Iata Mascote cu ciocolata facute dupa reteta autentica – vezi aici.

cele mai bune mascote de casa reteta pas cu pas

Sau celebrul Tort Amandina cu glazura de fondant si crema de unt cu cacao – reteta aici.

Tort Amandină rețeta originală de cofetărie cu glazură de fondant și cremă de unt cu cacao. savori urbane

Retete de Cofetarie Autentice – Ingrediente

Cu mare surpindere am constatat ca absolut toate retetele originale contin ingrediente de calitate, naturale – unt (nu margarina), frisca naturala (nici nu exista porcaria vegetala Hulala pe atunci), pudra de cacao, nuci, alune, fructe proaspete, razatura de lamaie sau portocala, coji confiate de portocale (reteta aici), migdale grilliate etc.

Pana si aromele sunt naturale! Unde scrie rom se specifica ca este rom veritabil. La fel si aromele de cafea (se face un „schwarz” – adica un espresso) sau de lichioruri de fructe (nu esente!). Exceptia o face vanilia care est substituita cu „vanilina” in unele retete – eu voi folosi pastaie de vanilie sau zahar vanilat (care este tot pe baza de vanilina).

Este evident ca in anii ’80, in plina criza comunista, cofetariile au trebuit sa se descurce cu materiile prime existente atunci pe piata si au substituit untul cu margarina, cacaoa cu sirop de zahar ars si aromele naturale cu esente. Frisca naturala era inmultita cu spuma din albusuri iar nuca tocata pentru barot era inlocuita de biscuiti maruntiti (jenant…dar asta era situatia).

Un alt aspect care merita mentionat este lipsa totala a prafului de copt din aceste retete! El apare mentionat o singura data (in totalul de 200 de pagini) ca agent afanator chimic care se foloseste rar la anumite fursecuri sarace in grasimi. Praful de copt NU apare nici macar la retetele de chec!

Ma bucur ca mi s-au confirmat teoriile proprii care spun ca praful de copt NU are ce cauta in blaturi de tort sau de prajitura! Aerul incorporat prin batere este cel mai bun agent natural de afanare, el este cel care confera textura „pufoasa”, aerata (sic) a copturilor. In cazul fursecurilor, grasimea (untul sau untura) este cea care face fragede, nu praful de copt.

Iata si clasicul cataif cu frisca si fidea – asa cum se facea pe vremuri la Scala – reteta aici.

cataif reteta de cofetarie de pe vremuri Cataif cu frișcă - rețeta veche de cofetărie savori urbane

Retete de Cofetarie Autentice – Structura Retetarului

Acest Retetar de Cofetarie si Patiserie este scris foarte tehnic, bine structurat, cu tabele si diagrame logice. Veti vedea ca un tip de blat sau de crema se foloseste la mai multe prajituri. La fel si glazurile de fondant. Daca invatam sa facem o glazura de fondant ea ne va fi utila la decorarea mai multor prajituri (cu variatiuni de culoare si aroma). Crema cea mai folosita in prajiturile de cofetarie este cea de cacao obtinuta prin doua metode: mai ieftina si mai scumpa. Este normal ca au gasit si ei variante mai ieftine de creme desi in Retetar apar si cremele scumpe pe baza de oua, zahar si unt.

Iata si frumoasa Prajitura Bucuresti cu crema verde de fistic (cu colorant natural) – reteta aici.

cum se face prajitura bucuresti cu crema verde si de cacao si glazura de fondant reteta originala

Tortul Cranț de pe vremuri, din cofetăriile comuniste, avea 3 creme (roz, verde și de cacao) și barot de nuci caramelizate (griliate). Rețeta lui este aici.

servire tot cranț ca la cofetarie cu 3 creme colorate natural

Iată și Prăjitura Carpați făcută după rețeta originală de cofetărie din 1963! Are foi pufoase de Doboș, cremă de cacao cu unt și dunga tipică verde de cremă de fistic – rețeta aici.

prajitura carpati originala cu foi de dobos crema de cacao cu unt si fistic reteta savori 1

Musai să încercați și rețeta autentică de Indiene cu frișcă naturală și coji bombate, glasate cu fondant de cacao – rețeta aici!

reteta originala prajituri indiene cu frisca ciocolata si coji bombate gem de caise

Gata cu vorbaria! Sa trecem la treaba si sa descoperim impreuna aceste Retete de Cofetarie Autentice – Colectia Savori Urbane!

4.4 from 5 reviews
Retete de Cofetarie Autentice - Colectia de prajituri romanesti si internationale
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: depinde
Ingrediente - savoriurbane.com
  • Amandine
  • Savarine
  • Mascote
  • Eclere
  • Choux a la creme
  • Profiterol
  • Tort Diplomat
  • Rulada Diplomat
  • Prajitura Boema
  • Prajitura Tosca
  • Pricomigdale
  • Fondant de cofetarie
  • Cremsnit
  • Coupes Jacques
  • Salata de fructe cu rom si frisca
  • Limbi de pisica
  • Tort Maresal Joffre
  • Bomboane fondante cu nuca
  • Piscoturi
  • Cornete sau rulouri cu frisca sau crema
  • Crema de vanilie
  • Aluat foietaj cu unt
  • Pandispan simplu cu canilie
  • Pandispan cu cacao
  • Lapte de pasare
  • Prajitura Siret
  • Tort Dobos

 

Retete de Cofetarie Autentice – Lista retetelor testate

Aceste Retete de Cofetarie Autentice testate de noi vor fi centralizate pe aceasta pagina. Daca dati click pe pozele de mai jos ajungeti direct la reteta explicata amanuntit, ilustrata cu poze pas cu pas, asa cum v-am obisnuit.

Coupe Jacques – cupe cu inghetata, fructe si frisca – reteta aici.

Coupe Jacques - cupe cu înghețată, fructe și frișcă - rețeta de cofetărie savori urbane

Bomboane fondante cu nuca – reteta aici.

cum se fac bomboane fondante ca la cofetarie reteta pas cu pas

Pricomigdale cu nucă – reteta aici.

Profiterol cu inghetata si sos de ciocolata – ca pe vremuri – reteta aici.

prezentare profiterol cu mini choux a la creme inghetata frisca si ciocolata topita

Sau salata de fructe simplă sau cu frisca – reteta aici.

Alte retete originale internationale (cu origine controlata)

Deja am publicat mai multe retete autentice internationale, a caror origine si forma este stabilita prin legile tarilor de unde provin sau sunt mentionate in Larousse Gastronomique. Printre ele se afla celebrele Tort Dobos, Tort Padurea Neagra, Tort Eszterhazy, Tort Sacher sau Tort Diplomat rulada, crema de vanilie patissiere (pasticcera, pastelera, pastry cream). Vom completa si aceasta colectie pe masura ce testam si alte retete.

O alta reteta celebra este cea a prajiturii Rigo Jancsi cu ciocolata si frisca – vezi aici.

cea mai buna prajitura rigo jancsi cu mousse de ciocolata si frisca

Sau varianta mai moderna de Boema cu frisca si sarlota de cafea – reteta aici.

Prăjitură cu cafea și frișcă - rețeta de Boema de pe vremuri savori urbane

Vom completa aceste colectii de retete de cofetarie, romanesti si straine, pe masura ce vom prepara diferitele deserturi. Speram sa va fie de folos!

50 COMENTARII

  1. wow! am 55 ani si cu riscul de a parea ridicola, putin numai da? :), imi aduc aminte, citind ce i mai sus, de anii copilariei mele, deci pana in anii 80, chiar mai inainte, 1976 asaa, pe urma cam adio la dulciuri originale… deci imi amintesc de cofetaria de pe bulevardul Pardon din orasul Campulung Muscel.
    Mama mea, avea o prietena care lucra la laboratorul cofetariei si ne aducea resturile , taieturile de la prajituri, asta apropo de furt, in ghilimele, 😉 nu ne aducea prajiturile propriu zis, ca ne cumpara mama, amandine, ora 12, boeme, ecleruri,buturugile, carpati, mai era prajitura aceea , krantz, doamne, era de vis! si serveai o prajitura si ti ajungea domne, chiar daca eram mici…de ce va tot povestesc? pentru ca, desi eram mica si nestiutoare, am ramas cu gustul acela maret si superb, da, da! de prajituri foarte bune si de calitate.si sa nu uit fetele, de la laborator si vanzatoarele, dedicate pur si simplu , cand ziceam hai la cofetarie, ne placea sa luam prajituri si de dragul lor,aveau maini muncite curate si cand impachetau aveau acel ceva inefabil de delicatete cu sortuletul cu dantele si bentita, tot cu dantela, purtate in cofetarie…
    n am mai simtit sau n am avut ocazia apoi dupa anii 80 sa mai mananc o prajitura precum resturile de la prajiturile prietenei mamei, cu gust de rom si caramel sau unt bogat si parfumat chiar fara vanilie.
    am trait o deziluzie crunta pana in 90, cand am comandat un tort de ziua sotului, am platit serios iar acasa dupa taiere ce era, faina amestecata cu zahar pudra si unt taiat cu cacao neomogenizata… o amintire urata de la o cofetarie din targoviste care chipurile era de elita… la vitrina.
    pe urma m am hotarat sa invat eu sa fac tort desi mijloacele erau reduse plus cartelele, ca n ati uitat ca mancam pe cartela iar oua, unt, luau doar cei care aveau pile de la alimentari…
    foarte binevenite aceste informatii de aici, o lectura placuta si utila si pentru neavizati.

    si multumesc! mi ati oferit un prilej de aduceri aminte deosebit.
    si desigur o sa continui sa va urmaresc plus ca mi am facut o mica arhiva de retete in calculator care se numeste, hai la cofetarie 🙂
    sanatate va doresc.

      • Mulțumesc pentru rețete! Nu credeam ca o să găsesc vreodată o rețetă originala de Amandină… Preferata mea, Amandina, alături de Ora12 și de inca o prajitura care avea glazura de fondant roz și o crema alba cu fructe în ea… parca…. Mi-ar plăcea dacă ați avea și rețeta acestei prăjituri, dacă va amintiți de ea… Sper ca nu se făcea doar în Ploiești…
        Încă o data mulțumesc pentru Amandina originală! O voi încerca de Paște.

  2. Super initiativa! Abia astept reteta de amandina. E o singura cofetarie in Buc care face amandine care imi plac si de retetele pe care le- am incercat de pe net am fost dezamagita.

  3. Puteti sa-mi dati reteta de la prajitura ora x sau ora 12. AS avea nevoie de aceasat reteta maine 23.02.2016 pentru un eveniment. Va multumesc foarte mult. O zi frumoasa.

  4. Buna, tuturor! Un strigat diperat dupa ajutor! Am incercat in fel si chip sa fac macarons! Pur si simplu, nu vor sa se faca! Va rog, fetelor, dati mi o mana de ajutor! Va imbratisez! Alexandra…

  5. Sunt un impatimit al dulciurilor si sunt un fan al articolelor voastre. Am ajuns in Bucuresti acum 3 saptamani, si varul meu mi-a recomandat o vizita la cofetaria Art Dessert. Aici am cunoscut-o pe Irina, maestra cofetar, care m-a invitat sa-mi desfat papilele gustative cu o prajitura care-i poarta numele „Irina”. Nu va trece prin cap cat de fericit am putut sa fiu. O explozie de gusturi. Cand am plecat mi-a pus si la pachet pentru piticul meu de 3 ani.
    Senzatie, asta mi-a ramas in minte pret de cateva ore.

  6. Buna ziua,
    Felicitari pentru initiativa Dvs.Am peste 60 de ani si imi aduc aminte cu placere de vechile prajituri.Am o rugaminte: sunt din Bucuresti si la Cofetaria Continental se gasea o prajitura – Specialitate Continental- care era formata din trei fursecuri f fine dar totusi fragede si intre ele o crema de ness. Chiar daca s-a redeschis cofetaria nu mai au aceasta reteta. Poate o stiti Dvs.Mi-ar face mare placere, chiar daca diabetul nu ma lasa.Dar o bucatica….
    Multumesc

  7. Extra initiativa,pentru,Retete de cofetarie autentice.In perioada asta ‘luna ianuarie’ gaseam la cluj limbile de pisica. in copilaria mea,pina 1968(atunci am plecat in franta)Multumesc.

    • Buna Maria,
      Din intimplare am vazut mesajul dumneavoastra de cautare a prajiturii „Violeta”. Se pare ca avem gusturi in comun.Si eu caut de multa vreme reteta pentru „Violeta”, „Moscova” sau „Karac”. Daca ati avut norocul sa gasiti una dintre ele, vreti sa-mi transmiteti si mie reteta? Ce vremuri! Violeta mica de 1 leu 50 si cea mare cu mot de 2 lei 50!
      Cu bine, pe curind.

  8. Bună ziua,aveți cumva rețeta de „Mozaic” ?Erau niște triunghiuri de biscuiți cu rahat , delicios . Nu salam de biscuiți,rahatul era gelatinos… Mulțumesc anticipat!

  9. Ma puteti ajuta cu retetele de cofetarie Charlotte si Cataif?
    Am incercat multe retete, dar niciuna nu are consistenta si gustul atat de delicioas, ca in torturile si prajiturile tip Charlotte si Cataif, pe care la sfatsit de saptamana, buniucul meu le comanda, pentru mine, la laboratorul de la IHR Mamaia. Ce copilarie dulce am avut !!! Multumesc!!

  10. Super rețete. Am o vârstă și îmi aduc sunt drag aminte de copilăria mea din Oradea și de cofetăriile de pe strada principală. Îmi dau lacrimile când îmi aduc aminte de gusturile prăjiturilor de la cofetăria Sedos, în mod special. Doboș, savarine, broscuțe, cartofi de ciocolată, Suhaida, numai câteva cu care mă delectam mergând la plimbare cu unchiul meu. Sunteți minunate și eu vă mulțumesc de rețete. Am făcut de Crăciun și Revelion, iar acum am trecut la cele de mâncare. Tot minunate. Jos pălăria, fetelor și abia aștept rețetele de săptămâna viitoare

  11. Bună ziua, dna. Oana! Va multumesc pt rețetele autentice și verificate deoarece sunteti impulsul meu in vederea deschiderii unui laborator de cofetarie. Toate deserturile făcute după retete dvs mi-au dat curajul ca pot sa transform aceasta dulce pasiune in afacere. Cu speranta ca voi reuși sa-mi indeplineac visul, va multumesc si apreciz ceea ce faceti cu atâta profesionalism! Va îmbrățișez virtual!

  12. […] La cofetăria Scala era acest minunat cataif care pe-atunci se prepara doar cu frișcă naturală din smântână. Pe vreme aceea nu existau mizeriile vegetale care încearcă (fără succes) să imite frișca. Prin anii ’80 cofetăriile au început să nu se mai țină de Rețetarul oficial și să improvizeze pe baza puținelor ingrediente și surogate puse la dispoziție de statul comunist. Așa au apărut cremele cu margarină, blaturile însiropate cu esențe în locul aromelor naturale, frișca înmulțită cu spumă de ou etc. Colecția de rețete autentice de cofetărie o găsiți aici. […]

  13. As avea o rugãminte foarte mare,nu stiu însã dacã este posibil.În copilãrie am probar un tort de cofetãrie numit FAGURE ,era sí prãjiturã fãcutã cu miere ,delicioasã…Am tot cãutat reteta dar nu am gãsit nimic ,însã cred cã cineva sigur o stie.Nu stiu dacã aveti posibilitatea prin cunostinte sã o gãsiti ar fi o bucurie imensã pt. mine.Vã multumesc

  14. Toate prăjiturile și dulcețurile făcute după rețetele dumneavoastră , au ieșit super bune.Vă mulțumesc.
    Rețetă de Paleuri nu aveți?

  15. Buna ziua! M- ar interesa daca aveti reteta prajiturii AVELINA. Multumesc frumos ! Ne-ati facut o mare bucurie publicând aceste retete. Succes!

  16. Mulțumesc pentru rețete! Nu credeam ca o să găsesc vreodată o rețetă originala de Amandină… Preferata mea, Amandina, alături de Ora12 și de inca o prajitura care avea glazura de fondant roz și o crema alba cu fructe în ea… parca…. Mi-ar plăcea dacă ați avea și rețeta acestei prăjituri, dacă va amintiți de ea… Sper ca nu se făcea doar în Ploiești…
    Încă o data mulțumesc pentru Amandina originală! O voi încerca de Paște.

  17. Va multumesc tuturor celor de la Savori Urbane.
    Este o placere sa va citesc retetele dar mai ales textul care le acompaniaza, notele despre mincarea sau prajitura respectiva, denumirile in maghiara si germana care vadesc ce frumos si armonios se impletesc cele trei bucatarii, romana, maghiara si germana in minunatul Ardeal. Acest site este desigur pentru cei ce doresc sa faca deserturi sau mincaruri si sa nu dea gres, urmind retete impecabile. Dar mai este si pentru cei sca mine, care citind retele calatoresc in timp si in spatiu, nostalgicii. Este o bucurie si o incintare de fiecare data cind apare o noua postare de la Savori Urbane. Va doresc tot binele si sa continuati sa ne delectati in continuare cu retete de mult uitate sau moderne, romanesti sau internationale.

  18. Bună. Nu am găsit rețeta de ,,Carpați „.Am cautat-o la dvs.ca aveți rețete originale și de obicei dacă ma interesează o rețeta caut la dvs.

  19. Bună seara. As dori si eu dacă se poate și aveți rețeta de la Prăjitura Chantecler. Din ce îmi aduc aminte era o prăjitură cu doua creme fine gen mousse.

  20. Buna seara! Citesc cu emotie cele scrise mai sus si imi amintesc cu mare placere de acele timpuri. La fiecare sfarsit de saptamana reuseam sa fac cate o prajitura. Totusi, nu-mi amintesc cum faceam prajitura chanticler. Poate ma ajutati, va rog!

  21. Bună ziua! M-am născut în 1977 în București. Îmi amintesc cu nostalgie cum la fiecare sfârșit de săptămână mama făcea o prăjitură. Eu o alegeam din caietul de prăjitură. Am păstrat acel caiet și fac prajituri din el. Sunt rețete minunate. Fiecare mamă avea un astfel de caiet.
    Cam la 2-3 săptămâni mă duceau părinții la o cofetărie care era la parterul hotelului București. Îmi amintesc și acum cât de uimită am fost când am văzut că lingurițele erau pătrate. Eu nu văzusem niciodată decât lingurițe obișnuite,ovale. Nostalgie…
    Felicitări pentru tot ce faceți!

  22. Bună ziua! M-am născut în 1977 în București. Îmi amintesc cu nostalgie cum la fiecare sfârșit de săptămână mama făcea o prăjitură. Eu o alegeam din caietul de prăjituri. Am păstrat acel caiet și fac prajituri din el. Sunt rețete minunate. Fiecare mamă avea un astfel de caiet.
    Cam la 2-3 săptămâni mă duceau părinții la o cofetărie care era la parterul hotelului București. Îmi amintesc și acum cât de uimită am fost când am văzut că lingurițele erau pătrate. Eu nu văzusem niciodată decât lingurițe obișnuite,ovale. Nostalgie…
    Felicitări pentru tot ce faceți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.