Bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos

25

Bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos. Cum se fac fondante de casă? Rețeta de bomboane de cofetărie umplute cu nucă măcinată. Cele mai bune bomboane de casă cu cocos, vanilie, cafea sau cacao. Rețete de fursecuri. Rețete de cofetărie.

Bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos reteta savori urbane

Am făcut de vreo 2 ori aceste bomboane fondante de casă și am reușit să le și pozez de data aceasta. Sunt dulci, cu miez moale și crustă crocantă din fondant simplu sau colorat și aromatizat. În anii ’80 ne cumpăram fondante de la Cofetăria Libelula din Arad și intram cu ele la film la Dacia (ambele funcționau în aceeași clădire).

Fondantele de cofetărie se vindeau la kilogram și erau ambalate în cornete de hârtie cafenie. De multe ori îți cam rupeai dinții în ele dar se întâmpla să găsim și fondante proaspete și mai moi. Erau foarte dulci, cu un singur tip de umplutură (mai mult fondant și ceva urme de nucă) și glasate în fondant alb, roz, vernil, lila sau bej. Erau totuși vanilate, de asta îmi aduc aminte. În vremurile acelea de criză erau foarte bune!

cum se fac bomboane fondante ca la cofetarie reteta pas cu pas

Tot pe-atunci se găseau și pricomigdale prin cofetării. Le-am făcut și pe acelea și au ieșit foarte bune – rețeta aici.

Pricomigdale reteta veche pas cu pas - fursecuri cu nucă și migdale

Eu am ales să fac 2 tipuri de umplutură: cu nuca și cu nucă de cocos. Pe cea de nucă am împărțit-o în 3: jumătate a rămas simplă iar celelalte două sferturi le-am amestecat cu pudră de cacao respectiv de cafea instant (ness). Am colorat și fondantul cu ciocolată, ness respectiv cu pigment roșu (roz). Nuca poate fi înlocuită cu alune de pădure sau migdale.

reteta fondante de casa umplute cu nuca sau cocos

Diana a făcut mai demult o prăjitură Bounty cu cocos iar umplutura ei este bestială: sirop de zahăr fiert, gros, fulgi de nucă de cocos și lapte praf – rețeta aici.

Laptele praf neîndulcit leagă frumos compoziția și îi dă un gust foarte plăcut. Așa că am pus lapte praf și în umplutura acestor bomboane fondante de casă. Au ieșit grozav de bune! Numai bine că laptele praf a mai tăiat din dulceața excesivă a fondantului.

Fondantul se prepară din zahăr și apă. Pentru a preveni cristalizarea siropului se folosește și o cantitate de glucoză lichidă sau solidă (tabletă). Aveți aici rețeta fondantului de casă.

Alte delicatese de pe vremuri erau Mascotele cu ciocolată și fructe confiate – rețeta aici.

prajitura mascota reteta de pe vremuri

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1 kg de bomboane fondate de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos. Sunt foarte dense și consistente și mai mult de 2 bucăți nu prea poți mânca una după alta.

5.0 from 9 reviews
Bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 kg bomboane fondante asortate
Ingrediente - savoriurbane.com
Fondante cu nucă simple, cu cacao sau cafea (ness)
  • 250 g fondant
  • 125 g nucă măcinată
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 100 g lapte praf neîndulcit
  • opțional: 1 linguriță cafea instant (ness), 1 linguriță pudră de cacao
Fondante cu cocos
  • 250 g fondant
  • 125 g fulgi de nucă de cocos
  • 100 g lapte praf neîndulcit
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
Glazuri
  • cca. 500 g fondant topit (nu se folosește tot dar e nevoie de el)
  • colorant natural roșu, cafea instant, ciocolată amăruie

 

Cum se face rețeta de bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos?

Ingrediente pentru bomboane fondante

Mi-am făcut 1 kg de fondant de casă.

fondant de casa pentru bomboane

Am cântărit miezul de nucă și fulgii de cocos. Pentru o aromă mai intensă am prăjit ușor nuca și cocosul în două tigăi uscate, la foc mic. Doar cât se rumenească foarte puțin și să-și dezvolte aroma. Aveți grijă să nu le ardeți! Apoi le-am pus la răcorit în 2 castroane.

miez de nuca si fulgi de cocos pentru bomboane fondante de casa

Cum se face umplutura bomboanelor fondante cu fulgi de nucă de cocos?

Peste cele 125 g de fulgi de cocos din castron am pus 100 g lapte praf. Am amestecat bine cu o furculiță și astfel am evitat formarea ulterioară a cocoloașelor. Apoi am pus 250 g de fondant rece, un praf de sare precum și un plic de zahăr vanilat.

cum se face umplutura de bomboane cu cocos si lapte praf (1)

Am frământat totul cu mâinile și în câteva secunde am obținut o pastă legată, moale, nelipicioasă, pe care am lucrat-o un pic și pe masă. Daca e prea moale sau lipicioasă puteți să mai adăugați puțin lapte praf, dacă e prea tare se poate adăuga un pic de fondant.

cum se face umplutura de bomboane cu cocos si lapte praf (2)

Am băgat umplutura într-o pungă de plastic și am lăsat-o deoparte pe masa de bucătărie. Nu o lăsați descoperită pentru că se usuca foarte repede! Puteți păstra umplutura la frigider și 10 zile, închisă în pungă. Poate nu aveți timp imediat să modelați bomboanele.

Cum se face umplutura de bomboane fondante din miez de nucă simplu sau cu cacao, cafea, ness?

Am măcinat fin nuca ușor prăjită și răcorită (125 g) și am amestecat-o cu 100 g de lapte praf, exact ca mai sus, ca să evit formarea cocoloașelor.

Apoi am pus fondant, sare și vanilie. Sarea este foarte importantă pentru a echilibra gustul dulce și pentru a potența aromele.

cum se face umplutura de nuca cu fondant si lapte praf pentru bomboane de cofetarie (3)

Am frământat compoziția câteva secunde pe masa de bucătărie. La fel, dacă e cazul se poate completa cu lapte praf sau cu fondant.

cum se face umplutura de nuca cu fondant si lapte praf pentru bomboane de cofetarie (4)

Am împărțit această umplutură de nucă în 3: adică pe jumatate am lăsat-o simplă iar pe cealaltă jumătate am tăiat-o în două. Am pus o linguriță de cafea instant (ness) pe una și o linguriță de cacao pe cealaltă.

cum se fac bomoboane fondante cu cafea cacao sau simple cu nuca (1)

Le-am frământat bine ca să se omgenizeze pudrele. Cafeaua instant ar fi bine să fie una ultrafină ca să se dizolve uniform. Cu cacaoa nu sunt probleme. Iată cele 3 părți de umplutură cu nucă: cea mare este simplă iar cele mici sunt cu cafea (stânga) și cu cacao (dreapta). Gustați-le și completați cu cafea sau cacao dacă credeți că este cazul. Dacă devin prea tari mai puneți un pic de fondant.

cum se fac bomoboane fondante cu cafea cacao sau simple cu nuca (2)

Dacă nu modelați bomboane fondante imediat atunci e bine de știut că aceste compoziții pot fi păstrate la frigider peste 10 zile dacă cunt învelite bine în plastic.

Cum se porționează (la câte grame) și cum se modelează bomboanele fondante de casă?

Trebuie ținut cont de faptul că aceste bomboane vor fi învelite și de un strat de fondant de vreo 2-3 mm așa că ar fi bine să nu el facem prea mari. Ale mele au avut cca. 3 cm diametru după glazurare așa că le-am porționat la 12-13 g. Bineînțeles că am folosit un cântar electronic de bucătărie. Le-am modelat apoi în palme dându-le formă sferică.

Ce frumos se văd toate cele 4 culorile: alb (cele de cocos), bej (cele simple de nucă), maronii (cele cu cafea) și maro închis cele cu cacao. Nu am folosit toate compozițiile preparate ci o parte din ele le-am dat la frigider.

cum se modeleaza fondantele de casa bomoboane cu nuca cacao cafea sau cocos

Le-am așezat pe tavă cu hârtie de copt și le-am acoperit cu folie de plastic ca să nu se usuce.

Cum se glasează bomboanele cu fondant?

Am topit vreo 500 g de fondant alb pe baie de abur. Adică am pus fondantul într-un castron metalic așezat deasupra unei oale în care fierbea puțină apă. Dacă fondantul e prea gros el se poate subția cu puțină apă (1 linguriță). El trebuie să fie fluid ca o smântână groasă. Nu-l subțiați prea tare! Fondantul se va îngroșa și întări pe măsură ce se răcește și poate fi oricând reîncălzit la nevoie, tot pe abur.

fondant topit pe abur pentru glasat bomboane

Am împărțit fondantul în 3 castronașe metalice: într-unul am pus 250 g iar in celelalte câte 125 g. De ce? Pentru că am nevoie de mai multă glazură de ciocolată: pentru bomboanele cu cocos și cele cu cacao. Așa că am pus vreo 50-75 g de ciocolată amăruie în cele 250 g de fondant cald și am amestecat bine ca aceasta să se topească. În celelalte două castronașe am pus cafea instant respectiv un pic de colorant roșu natural. Puteți glasa aceste bomboane fondante și cu fondant alb simplu, nu e obligatoriu să-l colorați.

cum se coloreaza fondantul pentru glazuri

Nu exagerați cu colorantul ca să nu obțineți culori țipătoare. Cel mai greu se dizolvă cafeaua instant… trebuie așteptat și amestecat în glazură. În glazura roz am pus un pic de rom STROH ca să-i dau aroma specifică de punsch (punci). Nu e obligatoriu să-l puneți mai ales că acesta diluează destul de mult glazura.

fondant colorat pentru glazurat bomboane

Iată bomboanele pregătite de glasat și cele 3 glazuri de fondant. Glazura de cafea pentru bomboanele cu cafea, glazura roz pentru cele simple de nucă iar cea de ciocolată pentru bomboanele cu cacao și cele albe de cocos.

cum se imbraca bomboanele fondante in glazura

Am lucrat cu perechi de 2 furculițe (6 în total). Am cufundat pe rând bomboanele în glazură, le-am scurs și le-am așezat pe un grilaj curat sub care am pus o coală de hârtie de copt (ca să aibă pe ce să picure glazura). Dacă glazurile sunt prea fluide și nu îmbracă bine bomboanele va trebui să mai așteptăm ca aceastea să se mai îngroașe. Puteți glasa cum vreți bomboanele atâta timp cât glazura se potrivește cu umplutura.

Așa arată bomboanele puse la scurs pe grătar.

bomboane fondante de casa puse la scurs dupa glasare

Ca să diferențiez bomboanele de cocos de cele cu cacao le-am presărat imediat cu fulgi de cocos. Glazurile de fondant se usucă și întăresc relativ rapid iar dacă primul strat vi se pare prea subțire puteți să le glasați din nou dar doar după ce s-au zvântat bine.

Am pus din glazuri și în 4 punguțe mici (mini poșuri) cărora le-am tăiat un colț foarte mic, de 1-2 mm. Cu acestea am decorat ulterior bomboanele după chef și imaginație.

cum se decoreaza bomboanele fondante de casa cu glasuri colorate (1)

Pot fi culori în contrast sau ton în ton.

cum se decoreaza bomboanele fondante de casa cu glasuri colorate (2)

Păstrare și servire bomboane fondante de casă cu nucă, cafea, cacao sau cocos

Aceste bomboane fondante se păstrează luni de zile dacă sunt închise în cutii de plastic sau metalice puse în cămară uscată. În timp ele se usuca, se deshidratează și devin tari dar tot bune sunt la gust. Nu se țin la frigider pentru că umezeala lichefiază fondantul.

cea mai buna reteta veche de fondante de casa cu nuca cafea cacao vanilie

Veți vedea că dacă le țineți pe platou în încăperi calde ele încep să se albească – semn că se usucă. De aceea bombonierele de pe vremuri aveau mereu capac!

platou cu bomboane fondante de casa savori urbane

Să vă arăt și secțiunile celor 4 tipuri de bomboane fondante pe care le-am făcut.

Cele roz cu nucă și vanilie.

bomboane fondante cu nuca si vanilie

Bomboanele fondante cu cafea.

bomboane fondante cu cafea si nuca

Bomboane fondante cu nucă de cocos și ciocolată – seamănă cu batoanele Bounty.

bomboane fondante cu nuca de cocos si ciocolata tip bounty

Și cele cu cacao și glazură de ciocolată.

bomboane fondante cu cacao si ciocolata

Toate 4 ne-au plăcut foarte mult dar parcă cele clasice cu nucă și glazură roz au fost cele care m-au transportat înapoi în copilărie 🙂 Fain!

reteta fondante de casa bomboane cu nuca si glazura

Chiar merită să încercați să le faceți și voi pentru că sunt delciioase! Dulci.. recunosc că sunt dulci dar nu trebuie mâncate cu kilogramul.

cele mai bune fondante de casa reteta de bomboane fondante cu lapte praf si nuca

Dacă sunteți amatori de bomboane de casă atunci vă recomand și clasicele bomboane „bețive” umplute cu vișine din vișinată – rețeta aici.

Sau bomboanele Raffaello cu nucă de cocos – rețeta aici.

raffaello de casa reteta

Sper că am trezit amintiri plăcute celor care au copilărit în anii ’80 sau că am stârnit curiozitatea celor mai tineri cu această rețetă de bomboane fondante de casă. Fondante care au gust mai bun decât al celor din cofetăriile de pe vremuri.

Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fine

cele mai bune islere de casa fursecuri cu nuca si crema de ciocolata (1)

25 COMENTARII

  1. Buna. Eu nu am curaj sa ma apuc de aceste fondante. Dvs. nu faceti si pentru vanzare? Sunt dispusa sa platesc oricat pentru ele, atat mi-e de dor de acel gust. Sper sa nu va supere intrebarea. Multumesc

  2. Mai am o intrebare. Exista la lidl fondant gata facut, oare ala la fel as putea sa-l folosesc, in sensul ca doar sa-l incalzesc pe aburi atunci cand am nevoie? Am vazut mai multe culori, acum imi pare rau ca n-am cumparat. Oricum, azi am facut fondantul, acum e la racit. Daca imi iese, nu cumpar.

      • Fondantul mi-a iesit moale, fiindca n-am avut termometru. Imi voi cumpara termometru si mai incerc odata. Umplutura a fost ca cea pe care o stiam cand am fost mica, dar pentru acoperit bomboanele, nu a fost foarte bun, dar l-am folosit asa. Mai am o intrebare, tot legat de acest subiect: cand organizati activitati caritabile pentru Integra, cum ati avut in decembrie 2018, dar de care eu am aflat prea tarziu, nici acolo nu duceti fondante? Imi cer scuze ca insist atata.

  3. As dori sa va intreb, la sirop, cand va referiti la glucoza, e buna si tableta aia in forma de ciocolata? Pe aia scrie glucoza. Cand am facut fondantul,n-am avut miere decat de salcam de buna calitate, socrul meu fiind apicultor, dar daca e vorba de acea glucoza, as incerca. Sa nu mai spus si cat e de ieftina. Multumesc

    • Scrie in reteta „Fondantul se prepară din zahăr și apă. Pentru a preveni cristalizarea siropului se folosește și o cantitate de glucoză lichidă sau solidă (tabletă)”.

  4. Bună Oana! Am făcut aceste minunate fondante și au ieșit la fel ca cele pe care toată lumea și le amintește! Singurul lucru care nu a fost asa ca atunci, a fost fondantul care le îmbracă. Nu a fost asa tare și crantanos ca cel de pe vremuri. Am greșit eu ceva? Sau cele pe care le mancam pe vremuri sa fi fost asa vechi ca se întărea atât de tare fondantul? Mulțumesc frumos!!!

    • Ma bucur ca ti-au reusit! Posibil ca fondantul tau sa fie prea moale dar ai rabdare 2 zile si vei vedea ca sa intareste (se usuca si devine crocant). Sa tii bomboanele la temperatura camerei, nu la rece!

  5. Mulțumesc frumos, Oana!!! Într-adevăr s-a mai întărit fondantul! Le țin într-o cutie de metal, într-un dulap. 🤗🤗🤗

  6. Buna,

    Multumesc mult pentru reteta! Au iesit mai bune decat cele originale, pe care mi le amintesc eu din copilarie! 🙂
    Am facut cu nuca, cateva -de proba
    – sa vad cum se comporta in timp ( cat de mult se usuca ) deoarece vreau sa fac sarja urmatoare pentru cadourile de Craciun.
    Nu mi-a placut sa le pun pe gratar, pt ca ramane urma grilelor pe fund. Am observat dupa primele trei. Pe restul le-am pus direct pe hartia de copt si au fix forma traditionala. Nu a curs fondatul de pe ele, nu a fost necesar sa le mai dau o data prin el.
    Este destul de migalos procedeul de montare, aveti grija sa aveti timp sau…ajutoare! Pana faci toatele bilele, pana le dai prin fondant, pana le ornezi…Eu le-am facut de 10 gr., asa mi s-au parut mie mai frumoase. Abia astept sa fac tura urmatoare si sa ma joc un pic cu umpluturile.
    Spor in toate!

  7. Buna ziua. Aveti retete extraordinare, vechi asa cum era odata. Am facut ceteva din ele, fara aditivi , praf de copt, etc. Au iesit nemaipomenit de bune, cel putin asa m au laudat copiii si nepotii.
    Vreau sa va intreb. Aveti vre o carte editata cu aceste retete vechi,romanesti de cofetarie? De unde as putea sa o cumpar?
    Este mai greu cu calculatorul, si nu am nici imprimanta sa le scot. Va multumesc mult pentru toate retetele minunate!Mult succes in continuare!!

  8. Buna ziua! Umplutura bomboanelor fondante este faramicioasa, deloc legata. Care e solutia? Am respectat cantitalile intocmai doar ca fondantul e din comert dar e din zahar si sirop de glucoza, deci ar trebui sa fie acelasi lucru. Multumesc de raspuns.

    • Păi acolo e problema că fondantul e din comerț… deci nu e făcut după rețeta noastră și sunt toate șansele ca acesta să fi fost doarte uscat. Necesita un pic de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: