Cornulete fragede cu nuca si cu vanilie, pudrate cu zahar. Se fac foarte usor. Aluatul este unul fraged care nu necesita framantare iar modelarea fursecurilor merge repede.
Aceste cornulete fragede cu nuca si cu vanilie nu lipsesc de pe mesele noastre de sarbatoare, de Craciun sau Pasti. Sunt foarte gustoase si rezista 2-3 saptamani inchise in cutii ermetice. Se pot face cu cateva zile in avans. Sunt cunoscute in Austria si Germania sub numele de „Vanillekipferl” sau „hókifli” in Ungaria.
Dintr-un aluat similar cu nuci si alune se fac si niste delicate fursecuri spritate (sau modelate cu mana) – vezi aici reteta.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 64 de cornulete fragede cu nuca si cu vanilie.
- 100 g nuca macinata
- 100 g zahar pudra
- 220 g unt moale (min. 80% grasime)
- 300 g faina
- 1 ou
- coaja de lamaie
- sare
- zahar vanilat
- zahar pudra vanilat pentru tavalit
Mod de preparare Aluat pentru Cornulete fragede cu nuca si cu vanilie
Pentru intensificarea aromei am prajit usor nuca intr-o tigaie uscata si am lasat-o la racorit.
Apoi se macina fin. Din ingrediente se framanta un aluat si se lasa la 2 ore in frigider (sau peste noapte), invelit in folie alimentara. Am publicat separat si reteta acestui aluat minunat si o gasiti aici (cu cantitati mai mari). Din el se pot face multe alte fursecuri delicioase.
Modelare Cornulete fragede cu nuca si cu vanilie
Aluatul rece se scoate pe blat si se imparte in 4 si apoi fiecare bucata in 4 si inca odata in 4. Vor iesi 64 de bucati egale. Fiecare cub se suceste cu mana pe planseta pana are forma unui cornulet. Eu apas mai tare cu degetul aratator si cel inelar si degetul din mijloc il las mai moale si asa rezulta direct forma de cornulet (cu lungimea de cca. 5 cm).
Se aseaza in tava (se pot pune destul de apropiate unele de altele pentru ca nu mai prea cresc) si se coc la 180° 13-14 minute.
Pudrare Cornulete fragede cu nuca si cu vanilie
Aceste cornulete fragede cu nuca se scot din tava cu o paleta cat sunt fierbinti si se tavalesc imediat prin zahar pudra vanilat. Daca apuca sa se raceasca zaharul nu va mai adera la suprafata lor.
Servire Cornulete fragede cu nuca si cu vanilie
Aceste cornulete fragede cu nuca si cu vanilie sunt gata, pudrate si elegante. Au consistenta frageda si aroma de nuca si vanilie. Sunt foarte fine.
Din acelasi aluat fraged cu nuca am facut si niste fursecuri simple tip bulgărasi cu nuca si fructe confiate – reteta aici. Extraordinar de gustoase si de fragede!
buna seara! vroiam sa va multumesc pentru aceasta reteta! absolut delicioase! acum 10 minute am terminat de copt si tavalit in zahar cornuletele. fetita mea s-a inarmat cu o cana mare plina cu lapte si..*le gusta*(zice ea..).dar defapt le mananca cu mult drag! ii plac mult! cu siguranta nu vor lipsi de acum inainte de pe masa noastra festiva. o seara minunata va dorim
si noi va multumim pentru ca gatiti retelele noastre si ca ne sunteti alaturi!
Arata foarte bine'
sa vezi ce fragede si delicioase sunt!
Eu am reteta de la mama mea de aceea le-am spus –cornulete a la mama LULU –SUNT F GUSTOASE–si se pastreza mult timp
Asa cum spui, Dora. Este reteta veche, din caietele bunicilor sau mamelor
[…] Daca doriti o reteta de cornulete fara umplutura, se pot face extrem de simplu si cornuletele cu vanilie. […]
[…] Pasti facem si 2-3 feluri de fursecuri – de obicei Islere, fursecuri Linzer si cornulete fragede cu […]
se poate pune si umplutura in ele? multumesc.
Poti sa le umpli cu gem. Sa fie unul mai gros care sa nu curga la copt.
[…] Am mai facut in trecut si alte cornulete fragede: cu vanilie (reteta aici) […]
Minunate..mâine pregătesc. .sunt încântată de ele..mulțumiri alese..
Minunate..
Cornuletele cu untura exact asa le fac si eu doar ca inlocuiesc untul cu circa 200 g untura, poate un pic mai putin. Vanillekipferl se numesc la noi si se fac din Advent ca se mentin in cutii foarte fragede, asa cum spuneti si voi.
Exact asta mă întrebam: putem înlocui o parte din unt cu untură? Am destulă untură și aș vrea să o folosesc…Mulțumesc! Grozavă rețetă!!
Miiinunate.
Oare se pot face si in varianta fara gluten?
Oare se pot face si in varianta fara gluten?Fetita mea are intoleranta .
Imi pare rau sa aud asta 🙁 Faina fara gluten se comporta altfel si va trebui sa pui mai putina decta scrie in reteta. Aici avem mai multe retete fara gluten http://savoriurbane.com/category/fara-gluten-2/
[…] precum si cele cu nuca si vanilie – reteta aici. […]
Draga Diana, azi am facut si eu cornuletele acestea si au iesit delicioase. Jumatate din ele le-am umplut cu magiun de curmale si au iesit nemaipomenite. Iti multumesc pt.reteta.
Foarte usor de facut si foarte gustoase.
Ne bucuram sa auzim asta si te mai asteptam pe la noi 🙂
Multumesc pt aceasta reteta, au iesit niste cornulete ca cele pe care le mancam in copilarie..💛
Minunate !Nu exista sarbatoare in familie,de la care sa lipseasca aceste cornulte ! Le mincam din copilarie,si acum am 63 de ani !Va doresc sarbatosi fericite ! La multi ani !
Draga Diana, am facut si Eu pt prima data aceasta reteta si cind le-am scos din cuptor arata cam pleostite, nu si -au pastrat forma frumoasa din poze. Cu ce crezi ca am gresit?
[…] și ciocolată, nucă sau alune de pădure (Ișlere, Linzeraugen sau fursecuri 321 cu gem de caise, Vanillekipferl) sau torturi celebre ca Sachertorte, Doboș sau […]
Buna ziua,
In primul rand, multumesc pentru reteta, e excelenta! De fiecare data cand fac aceste cornulete, fac cantitate tripla de aluat, iar cornuletele dispar foarte repede!
Acest aluat se poate tine la congelator? As vrea sa-l prepar weekendul acesta, si sa le coc duminica urmatoare.
Multumesc!
Sigur ca da! Aluatul fraged poate fi congelat fără probleme.
Cele mai bune mancate de mine! Au iesit exact ca la tina, draga mea! Multumesc mult!
[…] Smântâna din rețetă este una grasă și acrișoară (ca pentru papanași sau sarmale) și ar fi bine să conțină peste 20% grăsime. Dacă nu aveți untură de porc la îndemână puteți folosi unt gras (cu min. 80%) însă în cantitate mai mare. Sau puteți alege o altă rețetă de cornulețe cu unt, nucă și vanilie – vezi aici. […]
[…] pădure și cremă de ciocolată, clasicele fursecuri fragede 3 2 1 cu gem de caise și zmeură sau cornulețele vieneze Vanillekipferl cu nucă și […]
Multumesc frumos pentru reteta!😘
[…] austriece cu nucă și vanilie (Vanillekipferl) pe care le-am publicat încă din anul 2014 (rețeta aici). Sunt de o finețe rară! Efectiv se topesc în gură. Austriecii și nemții folosesc adesea […]
[…] Pentru acești bulgărași cu nucă am folosit aluatul fraged cu nuci, alune sau migdale care se se poate folosi și la cornulețe simple (Vanillekipferl) – rețeta aici. […]
Salut! Oare cam cu cat timp inainte de craciun as putea sa le fac si sa se pastreze ok?
Merci anticipat de raspuns. 🙂
da, stau si 1 luna la camara
Bună. Praf de copt sau bicarbonat de sodiu nu se pune în aluatul de cornulete???
nu
Am făcut cornulețele astea pt prima dată și nu se simt deloc nucile în ele. Din păcate nu cred că le voi mai face.
Cum să nu se simtă nuca? Ați prăjit-o înainte? Cine știe ce nucă ați folosit… o fi fost de calitate proastă. N-am mai auzit așa ceva! Sau poate vă încearcă vreo răceală de sezon și aveți simțul gustativ atenuat.