Cornulețe cu nucă și rahat sau magiun – foarte fragede și gustoase. Cornulețe cu nuci – foarte simple, rapide și spornice. Rețeta de cornulețe fragede cu nucă, alune sau migdale. Rețete de cornulețe. Rețete de fursecuri de casă.
Aceasta rețetă de cornulețe cu nucă umplute cu rahat, gem sau magiun este una extrem de simplă. Poate cea mai simplă rețetă de cornulețe fragede. Aluatul se lucrează foarte bine, este ușor de întins și de rulat. Cornulețele se pot umple cu rahat, cu magiun de prune sau alt gem mai gros care să nu curgă.
Din același aluat am făcut și bulgărași cu nucă și fructe confiate – niște fursecuri foarte simple și gustoase – rețeta aici.
Din această cantitate rezultă circa 96 buc. cornulețe cu nucă și rahat sau magiun – foarte fragede și gustoase.
- 500 g făină
- 2 ouă
- 150 g nucă măcinată (sau alune, migdale)
- 330 g unt min 82%
- 150 g zahăr pudră
- coaja de la 1 lămâie
- un praf bun de sare
- vanilie, 2 plicuri zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie
- 750 g rahat
- 250 g zahăr pudră vanilat pentru decor (nu va rămâne tot pe fursecuri dar e nevoie de o cantitate mare pentru a le îmbrăca bine)
Cum se face rețeta de cornulețe cu nucă și rahat sau magiun – foarte fragede și gustoase?
Aluat fraged cu nuci, alune de pădure sau migdale
Rețeta aluatului fraged cu nucă, alune sau migdale am publicat-o și separat și o găsiți aici. De data aceasta am făcut o cantitate mai mică de aluat.
În primul rând, pentru a dezvolta aroma nucilor, alunelor sau migdalelor va trebui să le prăjim un pic în tigaie (fără ulei). După răcirea completă se mărunțesc cu ajutorul unui procesor sau se dau prin mașina de nucă.
Într-un bol am amestecat toate ingredientele (ouăle, untul la temperatura camerei, nuca măcinată, zahărul pudră, coaja de lămâie, vanilia, sarea) mai puțin făina. Am lucrat cu robotul echipat cu cârligul pentru frământare. Apoi am adăugat și făina (pe toată deodată) și am frământat cca. 3 minute un aluat omogen și destul de moale.
Fiind vorba despre un aluat fraged NU îl frământăm excesiv deoarece NU dorim dezvoltarea rețelei de gluten! Aceasta este dezirabilă la dospituri (pâine, cozonaci, pizza) dar nu și la aluaturile fragede deoarece le întărește și, după copt, devin tari, cauciucate.
Am scos aluatul pe masa de lucru înfăinată foarte puțin și l-am compactat cu palmele.
Imediat l-am învelit în folie alimentară ca să nu facă crustă. Am pus aluatul la rece pentru 2 ore deoarece are nevoie de relaxare și răcire.
Pâna s-a răcit aluatul, am tăiat și rahatul în bucățele mai mari tip baghete.
Cum se întinde aluatul și cum se decupează și rulează cornulețele cu nucă și rahat?
Am scos aluatul din frigider și l-am împărțit în 8 părți egale (cu cântarul). Am luat prima porție și am pus restul aluatului, în folie de plastic, înapoi în frigider. Am înfăinat lejer masa de lucru și am întins o foaie rotundă cu diametrul de circa 28 cm.
Am tăiat-o cu rola de pizza: în jumătate apoi în sferturi și apoi fiecare sfert în 3. Am obținut 12 sectoare. La marginea lată a fiecărui sector am așezat câte o bucățică de rahat. Sau cu câte o linguriță de magiun gros. Daca magiunul sau gemul e mai fluid atunci amestecați-l cu niște nucă măcinată ca să se mai îngroașe.
Am rulat triunghiurile de la bază către vârf.
Am așezat cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt. Am dat tava la rece (cămară sau frigider) pentru 15-20 de minute.
Apoi am scos de la rece a doua porție de aluat și am repetat operațiunile de mai sus. Dacă aveți tăvi mai mari (33×42 cm) vor încăpea 24 de cornulețe (2 porții) într-una.
Și așa mai departe până ce am terminat toate 8 porțiile – adică cca. 4 tăvi mari. Dacă nu aveți suficiente tăvi de copt puteți face cornulețele și le așezați la rece pe tăvi de plastic. Le transferați în tăvile de copt după ce acestea s-au răcorit un pic.
Coacere cornulețe cu nucă și rahat
Am preîncins cuptorul la 160°C funcția sus+jos+ventilație (treapta mică/medie la cuproarele pe gaz). Am introdus prima tavă cu cornulețe cu nucă la copt. Coacerea durează cca. 12-15 minute. Aceste fursecuri trebuie doar să se rumenească discret dar să nu fie maro. Dacă aveți cuptor bun puteți coace câte 2 tăvi deodată.
În secunda în care am scos aceste cornulețe cu nucă și rahat din cuptor le-am și glisat direct din tavă în bolul cu zahăr pudră vanilat. Le-am tăvălit bine de tot în zahăr. V-am spus că trebuie o cantitate mare de zahăr pudră care să cuprindă bine cornulețele. Zahărul pudră aderă mai bine la suprafața fursecurilor sau cornulețelor fierbinți decât la cele reci.
Păstrare și servire cornulețe fragede cu nucă și rahat sau magiun, dulceață, gem
Iată cât de bine arată aceste cornulețe cu nucă și rahat! Fine, delicate, aspectuoase și nu foarte mari. Un fursec trebuie să poată fi mâncat din 1-2 îmbucături.
Se simt foarte bine nuca prăjită și untul din aluat iar rahatul aduce un plus de savoare și arome. Aceste cornulețe cu nucă și rahat se păstrează și 30 de zile dacă sunt puse în cămară răcoroasă (în cutie de plastic cu capac).
Compoziția aluatului seamănă mult cu cea a cornulețelor vieneze Vanillekipferl – rețeta aici. Acestea nu sunt umplute și se modelează altfel.
Dacă sunteți amatori fursecuri cu nucă sau alune vă mai las o variantă faină: Ișlerele cu cremă de ciocolată – vezi aici.
Sau fursecurile șprițate cu alune și nucă (preparate cu unt topit) – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste cornulețe cu nucă și rahat sau magiun și că le veți proba în curând!
[…] Din același aluat fraged cu nucă am făcut și niște delicioase cornulețe umplute cu rahat sau magiun – rețeta aici. […]
[…] Și cornulețe fragede cu nucă și rahat sau magiun – rețeta aici. […]
Buna seara,
Se poate folosi și untura, in loc de unt?
Mulțumesc
avem aici reteta cu untura https://savoriurbane.com/cornulete-fragede-cu-untura-si-smantana-umplute-cu-nuca-rahat-sau-magiun/