Clafoutis cu piersici, prune, vișine, cireșe, caise – rețeta de flan sau prăjitură cremoasă cu multe fructe. Prăjitură simplă cu fructe. Prăjitură deșteaptă cu fructe și amidon. Rețete de prăjituri cu fructe.
Acest clafoutis cu piersici, prune, vișine, caise etc este o prăjitură cremoasă, asemănătoare cu „prăjitura deșteaptă sau inteligentă”. De fapt este un flan cu multe fructe, o prăjitură asemănătoare cu crema de vanilie și care conține puțină făină sau amidon. În timpul coacerii se separă 3 straturi: o bază ca de aluat, un mijloc cremos plin de fructe și o crustă delicioasă, frumos rumenită. Flanurile se servesc reci, direct de la frigider. Sunt deserturi răcoritoare de vară. În cazul de față fructele acrișoare echilibrează perfect gustul dulce al aluatului.
Anul trecut am făcut un delicios și răcoritor flan cu vișine și fulgi de migdale (rețeta aici) în care am înlocuit făina cu amidon și zahărul cu îndulcitor. Puteți renunța la zahăr și în cazul rețetei de clafoutis cu piersici și alte fructe.
Acest flan cu piersici, prune și caise seamănă mult cu clasicul clafoutis cu cireșe (rețeta aici) dar aluatul celui din urmă este mai gros, mai dens. Practic este o rețetă derivată din cea originală, așa cum se întâmplă cu multele variațiuni ale clasicului Tiramisu (vezi aici mai multe versiuni).
Am folosit o tavă circulară cu diametrul de 30 cm și adâncime de cca. 6 cm. Important: NU folosiți forme de tort cu pereți detașabili deoarece acestea nu sunt ermetice și pe la încheieturi va curge compoziția în cuptor! Mai bine folosiți cratițe sau chiar tăvi dreptunghiulare (de cca. 35 x 25 cm).
- 1,2 kg de fructe curățate de sâmburi: prune, caise, piersici, nectarine, cireșe, vișine etc
- 6 ouă
- 200 g zahăr sau cantitatea echivalentă de îndulcitor tip stevia, eritritol, zaharină etc
- un praf de sare
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 1 lingură extract de vanilie
- 1 L lapte
- 120 g amidon alimentar sau 200 g făină
- 50 g unt pentru uns forma
- 30 g unt pentru suprafața prăjiturii
Cum se face clafoutis cu piersici, prune, vișine, cireșe, caise – rețeta de flan sau prăjitură cremoasă cu multe fructe?
Ingrediente pentru flan sau clafoutis cu multe fructe de sezon
Am avut cca. 1,4 kg de fructe combinate, cântărite întregi: piersici, caise, prune și vișine. După curățirea de sâmburi am rămas cu cca. 1,2 kg. De data aceasta am folosit vișine congelate dar este ok să folosiți cireșe sau vișine proaspete. Puteți pune și nectarine, pere, coacăze roșii sau negre, mure etc.
Am tăiat în felii piersicile și caisele, prunele le-am tăiat în sferturi iar vișinele le-am lăsat întregi (fără sâmburi).
Mod de preparare clafoutis cu fructe diferite
Cum se face aluatul pentru clafoutis sau flan cu amidon alimentar?
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Într-un bol încăpător am spart ouăle pest care am pus zahărul (sau îndulcitorul), vanilia și un praf de sare. Am bătut totul cu un tel.
Peste ouăle bătute am pus amidonul și l-am omogenizat bine cu telul astfel încât să nu formeze cocoloașe. Pont: puteți desface amidonul separat, într-un alt castron, turnând peste el treptat din laptele rece. Apoi combinați conținutul celor 2 castroane.
Am încorporat treptat și laptele rece în mixul de mai sus și am obținut o compoziție fluidă – adică aluatul pentru flan cu fructe sau clafoutis.
Montare clafoutis sau flan cu piersici, prune, caise și vișine
Am ales o formă de 30 cm diametru, cu pereți etanși, pe care am uns-o din belșug cu unt. Am spus și mai sus că NU recomand forme cu pereți detașabili deoarece va curge compoziția în cuptor. Untul este și el o componentă importantă a rețetei deoarece conferă gust și arome preparatului final.
Am răsturnat în formă toate fructele de mai sus și le-am distribuit în strat cu grosime egală.
Peste fructe am turnat cu grijă aluatul subțire de flan. Bineînțeles că fructele se vor ridica la suprafață, vor pluti în aluatul fluid.
Coacere și servire clafoutis cu piersici, prune, vișine, cireșe, caise – prăjitură cremoasă cu multe fructe (fără făină)
Cu mare grijă am introdus tava cu clafoutis cu piersici în cuptorul preîncins și am copt prăjitura 30 de minute la 200 C. După acest răstimp am scos tava și am văzut că aluatul începe să se coaguleze așa că am putut distribui 30 g de unt (bucățele) la suprafața flanului. Am dat imediat tava înapoi la cuptor. Am redus temperatura la 170 C și am mai copt prăjitura alte 20-25 de minute. Gata! Ce arome grozave am în bucătărie! Miroase a cremă de vanilie și a piersici coapte!
Am scos tava cu clafoutis cu piersici, prune, vișine și caise din cuptor și am admirat-o: prăjitura are o crustă fain rumenită iar consistența este tremurătoare, ca de budincă.
Flanul nu se poate tăia cald așa că trebuie lăsat la răcorit și apoi trebuie dat la frigider pentru 3-4 ore (ca la crema de zahăr ars). Grea a fost așteptarea dar a meritat! Am tăiat felii de clafoutis rece și zemos și am constatat că aluatul este exact cum trebuie: bine închegat dar cremos.
Nu vă pot descrie aromele și gustul acestui clafoutis cu piersici, prune, caise și vișine! Textura este perfectă: ca de cremă de vanilie cu strat generos de fruct zemoase, acrișoare și parfumate.
Iată cât de ușor se poate face un desert răcoritor cu fructe pentru zilele toride de vară! Eu am păstrat acest clafoutis 4 zile la frigider (în tavă acoperită) și a fost senzațional!
O altă specialitate franțuzească este „Far Breton” cu prune proaspete sau uscate. Este tot un flan sau un clafoutis dar care se face doar cu prune – rețeta aici.
Cu aceeași combinație de fructe (piersici, caise, prune, vișine, cireșe etc) puteți face și o prăjitură tip hencleș sau lichiu cu cremă de griș cu lapte și smântână – rețeta aici.
Mai am o rețetă faină cu multe fructe: pandișpan cu prune, struguri, piersici, pere, nucă etc – rețeta aici.
Sau un tort Tutti Frutti cu mousse de ciocolată – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest clafoutis cu piersici, prune, vișine, cireșe, caise și că veți încerca rețeta de flan sau prăjitură cremoasă cu multe fructe!
Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri cu fructe.