Macaroane sau fidea cu lapte reteta copilariei. Taitei cu lapte, dulci si aromati, o cina faina a copilariei noastre. O mancare rapida si ieftina, accesibila oricui si care ne aminteste de casa bunicilor.
Ce sa va povestesc despre aceste macaroane cu lapte sau fidea cu lapte? Ca micutul meu se joaca cu macaroanele si le foloseste pe post de pai pentru a bea laptele? Si ca eu ma prefac ca nu-l vad 🙂 Ca mie bunica imi facea cacao cu lapte si imi fierbea macaroanele in ea. Asta era un lux in anii 70-80, in plina criza alimentara, cand cacaoa era marfa de contrabanda si se aducea in Arad din Ungaria si Iugoslavia.
Nu putem prepara aceste paste fara un pic de vanilie si un pic de coaja de lamaie. Putem face si taitei cu lapte, din taitei de casa, dar si din alte feluri de paste: fidea, farfalle, penne, fusilli, rigatoni etc.
Avem si o reteta faina de budinca de taietei cu lapte si zahar ars (caramel) la cuptor – vezi aici. Este grozava!
Din ingredientele de mai jos obtinem cca. 2 portii de macaroane sau fidea cu lapte. Eu nu le fac foarte dulci asa ca puteti pune mai mult zahar daca va place.
- 800 ml lapte
- 150 g macaroane, bucatini sau alte paste la alegere
- 40 g zahar
- vanilie
- coaja de lamaie
- un praf de sare
Ce sunt macaroanele?
Macaroanele (in italiana maccheroni, in germana Makkaroni, in maghiara makaróni) sunt in general paste tubulare (cu gaura in mijloc), cu lungime medie, care au o forma usor curbata. In tarile din fostul bloc comunist, aceste paste s-au facut si cu o lungime de 25-30 cm si s-au numit tot macaroane. In Italia insa se numesc bucatini. A nu se confunda cu spaghetti care nu au gaurica in mijloc. Asadar, nu orice paste sunt spaghete si macaroane. Italienii au o denumire speciala pentru fiecare tip, asa ca haideti sa ne straduim sa le respectam.
Cum facem macaroane cu lapte?
Punem la fiert laptele cu un praf de sare intr-o cratita potrivita ca si marime (trebuie sa incapa si macaroanele). Cand laptele fierbe, se adauga macaroanele si se lasa la fiert la foc mic cu 1-2 minute mai putin decat instructiunile de pe ambalaj. Amestecam destul de des si suntem atenti ca laptele sa nu dea in foc. Cand deja aproape sunt gata, adaugam si restul ingredientelor.
Adaugam zaharul, vanilia si coaja de lamaie si mai lasam la fiert cele 2 minute care lipsesc. In aceasta etapa amestecam continuu. Bunica amesteca zaharul cu o lingurita de cacao si apoi adauga mixul la paste. Era varianta mea preferata. Fiului meu ii plac macaroanele simple, doar cu lapte.
Daca folosim fidea (adica taietei fini ca pentru supa) atunci timpul de fierbere va fi mult mai scurt.
Servire macaroane sau fidea cu lapte si zahar
In final am mai presarat un pic de vanilie si am servit macaroanele cu lapte asa, fierbinti. Haideti sa ne amintim si noi de copilarie si sa nu uitam de mancarurile extrem de simple!
O alta reteta draga, tot din casa bunicilor, este cea a taieteilor cu zahar si pesmet sau cea a taieteilor cu branza si slaninuta prajita.
Cateodata fac taitei cu branza dulce, smantana si stafide (fara coacere) – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta de macaroane sau fidea cu lapte 🙂 Veti fi surprinsi de cat de gustoase sunt.
Aici gasiti mai multe retete de paste dulci si sarate
Si o melodie nemteasca despre ceea ce era voie si ce nu, la bunica acasa (adica era voie tot 😛 ). O melodie draga pe care o cantam in clasele mici, la scoala germana.
Delicios ca desert!
Nu am făcut niciodată
Mamaia îmi făcea
Azi asta am vazut la voi si le-am facut copilasilor si eu si m-au întrebat de ce nu le-am făcut până azi
Cu mulțumiri Sara si Alex
Chiar ca reteta copilariei… imi induce o stare de nostalgie
A iesit minunat! Avem niste taitei favuti de bunica in casa! Delicios a iesit!!! Multumim! Mami si Vladut!
[…] Din aceeași serie de desertur simple fac parte și tăiețeii (macaroane, fidea) cu lapte dulce și vanilie – vezi aici. […]
WOW! Chiar e de 5 stele… gustul din copilărie, minunat… Multumim! 🙂
Neam de burghezi… Cacao, scoala germana, aveati si masina de scris?
Da, aveam și mașină de scris pentru că bunicul meu și mama Dianei erau avocați.