Gris cu lapte prajit – reteta bunicii

9
Gris cu lapte prajit reteta bunicii Savori Urbane Gris cu lapte prajit - reteta bunicii. Gris prajit servit cu dulceata acrisoara sau pudrat cu zahar cu scortisoara. Crochete din gris cu lapte ca la bunica. O reteta simpla, rapida si ieftina.   Mi-am amintit de acest gris cu lapte prajit ("sült grizpapi" ii spunea bunica in maghiara) pe care il facea in general atunci cand ramanea gris cu lapte (care se intareste prin racire). Bunica stia sa salveze situatia 🙂  Sunt un fel de crochete sau gogosele modelate din gris cu lapte si apoi tavalite tot prin gris si prajite in ulei. Imi amintesc cu drag de copilarie, de perioada petrecuta cu bunicii mei si partea buna este ca m-a lasat sa particip de fiecare data atunci cand gatea ceva. Ce bine mi-a prins! Bunicii nostri nu faceau risipa de mancare si stiau sa recicleze totul. Asa s-au nascut si "Grenadiermarsch" (taietei cu cartofi si ceapa), budincile de cozonac sau mamaliga prajita.   Mamaliga prajita - sticksuri aromate Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 20-25 de crochete din gris cu lapte prajit.  
5.0 from 5 reviews
Gris cu lapte prajit - reteta bunicii
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 20-25
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru compozitie:
  • 500 ml lapte
  • 250 g gris
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • 50 g zahar tos
  • 3 oua
Pentru prajit:
  • ulei
Pentru servit
  • dulceata
  • zahar pudra+scortisoara
  • gem

Cum se face gris cu lapte prajit – reteta bunicii?

Cum se pregateste compozitia de gris cu lapte?

Se pune laptele pe foc si se asteapta pana fierbe.

Se adauga apoi zaharul, vanilia, coaja de lamaie si, in final, in ploaie, grisul, amestecand incontinuu.

Se amesteca repede, la foc mic, pana se ingroasa (2-3 minute) si apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Timpul de fierbere depinde de gris (ca si mamaliga de malai) si poate dura si 5-6 minute. Cel mai bine gustati un pic. Daca crantane in dinti inseamna ca mai trebuie sa fiarba.

Dupa ce s-a racit, grisul se pune intr-un bol si se incorporeaza 3 oua intregi cu mixerul. Compozitia este tare, la inceput pare ca nu se va omogeniza niciodata, dar insistati. In final vom avea o compozitie cremoasa, modelabila.

Asa arata dupa ce am incorporat unul cate unul ouale.

Cum se portioneaza si modeleaza crochetele din gris cu lapte?

Cu mainile umede formam mici sfere (cu diametrul de 4-5 cm) si apoi le dam prin gris.

Asezam sferele pe o tava si apoi le aplatizam cu un pahar, astfel incat sa aiba grosimea de ca. 2 cm.

Cum se prajesc crochetele din gris cu lapte?

Intr-o tigaie sau o oala se incinge uleiul. Se lucreaza la foc mare. Se pun crochetele una cate una in baia de ulei (aceastea nu trebuie sa ajunga la fundul tigaii ci sa pluteasca in ulei) si se intorc si pe partea cealalta. Apoi se scot pe servetele absorbante. Crochetele raman  complet neimbibate cu ulei, surplusul ramane pe servetele.

Servire gris cu lapte – prajit reteta bunicii

Bunica imi pudra crochetele de gris cu lapte cu zahar pudra amestecat cu scortisoara. Ce arome, ce textura faina au!

Eu am servit acum grisul prajit cu dulceata de piersici acrisoara (reteta aici) si s-a potrivit de minune.

Vedeti si sectiunea care este foarte faina. Oricum nu are ce sa ramana crud in interior: grisul cu lapte e facut deja si ouale se gatesc la 70°C. Miezul crochetelor de gris cu lapte prajit este galben, moale si pufos.

Azi am depanat amintiri cu juniorul si cu prietena lui, am mancat cu totii din acest gris prajit. Le-am povestit copiilor cum stateam cu bunica in bucatarie si o ajutam (mai mult sau mai putin 😛 )

Merita sa incercati si voi acest gris cu lapte prajit – reteta bunicii mele! Este un desert simplu, modest dar foarte gustos.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de dulciuri de casa, budinci, creme, inghetata, clatite, gogosi etc.

9 COMENTARII

  1. Bună ziua
    Mi a rămas niste gris cu lapte de aseara.
    As incerca sa reciclez, prajindu l, dar nu mi este clar când pun ouăle.
    Mai desfac grisul in puțin lapte să l înfierbânt?
    Sau pun ouăle în compoziția rece?
    Mulțumesc

  2. Sunt barbat in toata firea si azi la birou ma apucat o pofta de ceva bun si mi-am adus aminte de desertul asta pe care il facea bunica si dupa multe cautari ( 3 ore ) am ajuns aici ( nu stiam din ce e facut )

    Ma inclin in fata ta si iti multumesc .

  3. Ce amintiri mi-ați trezit! Am remarcat in poze grisul cu granulație mare, așa cum mi-l amintesc din copilărie. De ani de zile nu reușesc să găsesc așa gris, am incercat toate firmele, toate sunt prea fine. Nici gris cu lapte nu-mi vine sa mai fac. Iese ca o pasta/budinca, nu mai are niciun farmec.
    Mi-ați stârnit interesul și cu gnocchi alla romana. Le voi incerca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: