Saratele cu branza reteta strabunicii Buia + VIDEO

78

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (10)

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia, din aluat cu branza de vaci sau telemea si unt sau untura. Saleurile Buiei (strabunica mea din Sibiu) erau de 2 tipuri: fie aluatul foietaj cu o tona de unt cu care-si ocupa o zi intreaga in impaturari savante si timpi de odihna la frigider pentru ca la final sa-l taie cu un lung si innegrit cutit cu lama incinsa in flacara…fie varianta din aluat cu branza de vaci, pe care o prezint acum.

Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (cu unt)

Aluat foietaj de casa reteta clasica frantuzeasca Savori Urbane (1)Aluatul pe care vi-l prezint acum este un aluat foarte simplu de facut, din parti egale de branza de vaci-grasime-faina, insa necesita un timp de repaus la rece de minimum 24 de ore. Aluatul se poate pastra la frigider pana la 7 zile si din el putem intinde si coace saratele proaspete oricand avem nevoie! Daca se foloseste mix de unt cu untura, atunci trebuie tinut cont de raportul 100 g unt gras = 70 g untura.

Am publicat separat reteta acestui aluat (numit de noi aluat 500) pentru ca din el puteti face mai multe preparate – vezi aici.

Aluat simplu pentru sărățele cu brânză, covrigei, pogăcele - rețeta de aluat 500 savori urbane

Daca nu punem sare multa atunci vorbim despre Biscuiti 100 perfecti pentru copii (pentru diversificare). Reteta aici.

reteta biscuiti 100 cu branza unt faina savori urbane

NU se poate folosi urda sau ricotta in locul branzei de vaci in nicio reteta! Nici la papanasi, nici la saratele. Ricotta nu are grasimea necesara si nici fermentii care ajuta la cresterea aluatului. Branza de vaci (branza dulce) se poate face si in casa daca urmati aceasta reteta.

Cum se face branza de vaci de casa Savori Urbane

Din cantitatile de mai jos rezulta 2 tavi mari de saratele cu branza.

5.0 from 24 reviews
Saratele cu branza - reteta strabunicii Buia
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 tavi (33x42cm)
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g faina alba
  • 500 g branza grasa de vaci, bine scursa de zer (branza dulce nu telemea)
  • 500 g unt sau amestec din 250 g unt si 175 g untura
  • cca. 20 g de sare
Pentru spirale:
  • 100 g cascaval sau parmezan ras fin
Pentru uns:
  • 1 ou pentru uns
  • 1 varf de cutit de boia (paprika)
  • Putin chimen, sare grunjoasa pentru presarat deasupra

Mod de preparare saratele cu branza + VIDEO

Din ingredientele de mai sus (mai putin oul si chimenul) se face un aluat ferm, lutos, ca o plastilina. Nu se framanta mult. Daca se lipeste foarte tare de vas si de maini (depinde de faina) mai puteti adauga 50-100g de faina. Nu trebuie sa fie prea vartos. Acest aluat se aduna intr-o bila mare care se acopera cu folie de plastic (sau se baga direct intr-o punga) si apoi intr-un vas de bucatarie mai incapator (va creste) si se da la rece pentru min. 6 ore (cel mai bine 12-24 ore).

Aici aveți și rețeta video a acestor sărățele fragede cu brânză, ele fiind preparate de fiica mea Marlene. Mai jos vă ofer și versiunea scrisă. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Surpriza e cand il scoateti de la rece si constatati ca a crescut in volum (de la fermentii din branza de vaci) si are basicute in textura sa.

Saratele branza Buia Savori Urbane (2)

Aluatul pentru saratele cu branza se imparte in 2 parti egale care se prelucreaza pe rand. Se infaineaza usor blatul de lucru si se intinde foaie groasa de 3-5 mm care se va impatura in 3 apoi inca o data in 3 (vezi imaginea). Se lasa deoparte la temperatura camerei si se procedeaza la fel si cu a doua parte de aluat.

03 Saleuri Buia

Aluatul pentru saratele cu branza se mai lasa 10 minute la odihnit si se incinge cuptorul la 180C. Intr-un pahar se bate oul crud cu putina sare si se pregateste chimenul.

Saratele branza Buia Savori Urbane (3)

Se revine la primul aluat impachetat si se intinde din nou foaie, de data aceasta de 5 mm grosime, apoi se taie cu ruleta zimtata in saleuri de dimensiunile dorite (eu le fac mai lungi si mai inguste). Se ung toate cu ou batut amestecat cu putina boia dulce (paprika) si se presara cu parmezan ras fin, sare grunjoasa si chimen. Puteti gusta aluatul crud si daca vi se pare nesarat acum e momentul sa corectati acest lucru presarand si un pic de sare grunjoasa pe saleuri.

Saratele branza Buia Savori Urbane (4) Saratele branza Buia Savori Urbane (5)

Update 2015 – cum se taie rapid aceste saratele cu branza?

Anul acesta mi-am cumparat un tipar de plastic care ma ajuta enorm la taierea acestor saratele cu branza. Acest tipar se gaseste si in formatul cu patrate (pentru pateuri), cu semilune sau cu forme diverse de biscuiti. Este foarte, foarte util! Mi-am cumparat toate 4 formele si le folosesc intens.

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (2)

Coacere saratele cu branza

Am asezat saratelele in tavi, pe hartie de copt si le-am copt 15 minute la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Coptul poate dura si 20-25 de minute, in functie de cuptor. Saratelele trebuie sa fie rumene si uscate (sa nu ramane crude la mijloc). Cresc fenomenal la copt – se inalta mult!

Asa arata acetse saratele cu branza – rumene si coapte, foietate, fragede!

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (11) Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (8)

Saratele cu branza in forma de spirale

Din al doilea pachet am ales sa fac saratele cu branza in forma de spirale. Se intinde foaie tot de 5 mm grosime si se presara cu parmezan ras apoi se ruleaza lejer intr-un sul lung. Acesta se taie cu un cutit bine ascutit, fara a-l strivi, in rondele de 1cm grosime. Nu trebuie rulat strans pentru straturile nu vor avea loc sa se umfle la copt. Aceste rondele se ung si ele cu ou batut si se presara cu chimen (au deja parmezan in ele).

Saratele spirale Buia Savori Urbane (1) Saratele spirale Buia Savori Urbane (2)

Coacere saratele cu branza

Ambele variante de saratele cu branza, saleuri sau spirale, se pun in tavi asternute cu hartie de copt si se coc cate 15 minute la 180 C. Este spectaculos sa le privesti crescand in cuptor si desfacandu-se in foi, ca un foietaj. Isi dubleaza inaltimea la copt. Se scot imediat din tavi si pot fi servite calde sau la temperatura camerei. Rezista foarte bine in timp…teoretic :). Mai mult de 2-3 zile nu au rezistat la noi. Noua ne plac foarte mult aceste saratele cu branza, in ambele variante.

Saratele spirale Buia Savori Urbane (3) Saratele cu branza Buia Savori Urbane (6)

Care va tenteaza cel mai mult? Saleurile sau spiralele?

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (12)

Din acelasi aluat se pot face si pogacele – reteta aici.

Pogacele-cu-branza-si-telemea (12)Asemanator se fac si saratele cu susan si mac – reteta simpla. Le puteti decupa in functie de preferinte. Reteta o gasiti aici.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti alte retete de patiserie sarata, saratele, pogacele, placinte, pizza:

pogacele simple (1)

78 COMENTARII

  1. scuze pentru intarziere dar am avut probleme cu modulul de comentarii (adica nu vedeam ce se discuta). revenind la saleuri si la Buia :). le-ai facut? ti-au placut? stiu ca este satul Buia dar porecla strabunicii mele era data de mama si unchiul meu care, copii mici fiind, nu puteau pronumta "bunica" si asa a ramas "Buia".

    • Georgiana, poti folosi si telemea daca este una grasa (sa nu fie uscata, seaca). Eventual pune si 2 linguri de smantana ca sa fii sigura ca fermenteaza (dospeste).

  2. Am facut si eu saratelele, insa am folosit in loc de unt, 200 g untura. Au iesit suuuuper bune. O sa fac si pasca simpla, dupa reteta dvs, abia astept sa vad cum va iesi. Multumesc mult pentru inspiratie si pentru blogul dvs plin de retete care mai de care mai apetisante. Sa nu mai vorbesc de fotografiile care sunt primele care te fac curios sa citesti reteta si sa o si prestezi. Va doresc un Paste Fericit alaturi de toti cei dragi dvs! Cristina, Arad

    • E foarte bine ca ai pus mai putina untura pentru ca este foarte grasa. Ies foarte fragede cu untura! Sa faci niste poze ca sa le vedem si noi 🙂 Spor la treaba si Paste Fericit!

    • Scrie la spirale asa: Din al doilea pachet am ales sa fac saratele cu branza in forma de spirale. Se intinde foaie tot de 5 mm grosime si se presara cu parmezan ras apoi se ruleaza lejer intr-un sul lung.
      Daca tu ai apucat sa pui parmezanul in aluat, vor fi cu atat mai aromate saratelele. Parmezanul era pentru varianta de spirale.

  3. Aluatul trebuie sa crească mult după ce sta la rece? La mine nu prea a crescut și nu îmi dau seama de ce. Acum sa vedem la copt…

  4. Buna ziua,nu pot să spun numai că tot ce faceți este bine.Dar să spun problema mea.Intro rețetă de sărățele am văzut așa 200 gr untura 200 gr unt,200gr smântână și am făcut 1 dată și numai știu cât făină Am pus va rog îmi scrieți rețeta ca nu am mai găsit.va pup si va doresc mult succes mai departe.O vecină de cartier.

  5. Saratelele tale mi-au amintit de mama. Mama mea facea niste saratele foarte bune, dar retetele ei nu le am pentru ca ea facea totul din memorie si potrivea cantitatile dupa cum credea ea ca trebuie. Asa ca, in ultimii doi ani nu am mai mancat saratele de casa. Fiind pe internet in cautare de retete prin care sa pot reface prajiturile copilariei mele am dat de reteta ta de saratele si am incercat-o.
    Mi-au iesit foarte bine. Ce am modificat la ea a fost ca, neavand deloc unt in casa am pus doar untura 200 g. Vreau sa spun ca mi-au iesit trei tavi mari de cuptor, si prima a fost mancata pe loc de sotul, fetita mea si copii din fata blocului.
    Sunt mai increzatoare acum in fortele mele si capacitatea mea de a atinge capabilitatile culinare ale mamei mele. Iti multumesc pentru reteta.

  6. Am facut reteta de vreo 2 ori cu telemea, au iesit f f bine. Le iubesc!

    Intrebarea mea este daca se poate congela aluatul pt a fi folosit peste o luna doua?

  7. Am incercat reteta acum de Craciun. Delicioase si apreciate de toata lumea. Am fost fair play si am recunoscut ca secretul este pe site-ul vostru. Multumesc Oana si un an nou plin de bucurii.

  8. Am facut reteta, mi-a iesit minunat!
    Recomand branza cedar rasa deasupra, adauga un plus de savoare 🙂
    Incerc si cu faina integrala si sper sa-mi iasa !

  9. Am facut saratele! Foarte gustoase, au crescut frumos, dar nu atât cât mă așteptam. În schimb, sunt foarte aspectuoase. Cele din a doua tava n-au mai crescut atât, din păcate… Cum se procedează cu resturile de aluat. Se întinde o altă foaie și se taie cu forma, nu?

  10. Aluatul nu promite prea mult.
    Am pus untul de la frigider și au rămas bucăți destul de mari după frământare.
    Acum l am scos sa se moaie puțin untul să l amestec mai bine.
    Trebuia să l amestec la robot ?
    Pare destul de elastic aluatul.
    Așa trebuie sa fie?
    Am pus 1/2 telemea grasa, 1/2 brânză dulce și 2 linguri smântână sa fiu sigură că fermentează.
    Sunt curioasă cum iese până la urmă…

  11. Genialeeeee!
    Nu am crezut nicio clipă că pot fi atât de grazave…
    Mă gândeam să arunc aluatul, ce bine că le am mai dat o șansă…
    Mulțumesc fetelor !

    • Bravo!! Am fost plecata 3 zile si abia acum am vazut mesajele tale. Ma bucur ca ti-au reusit desi ai modificat cam multe in reteta. Data viitoare tine-te de ea si vei fi surprinsa de rezultat.

  12. Super bune ies retetele voastre, multumesc mult.
    Voi incerca si la pizza aluatul acesta fermentat cu branza de vaci, imi place textura si gustul lui.

  13. Multumesc pentru reteta. Am incercat-o si au iesit f. bune. As vrea sa le fac inainte de plecarea in concediu si as avea o intrebare. Pot face aluatul mai din timp si sa-l pastrez la congelator pana ce le coc? multumesc frumos, Denisa Imbrea

    • Urda nu poate inlocui branza de vaci in NICIO rețeta! Nu se fac papanasi cu urda (ricotta) și nici aceste saratele. Urda este un subprodus lactat slab, fara fermentii pe care-i are branza de vaci si care sunt responsabili de cresterea aluatului. Ai link mai sus spre retete de branza de vaci de casa (asta daca crezi ca nu gasesti in piata sau magazine).

  14. E o rețetă minunata. Cu un minim de efort, rezultatului este delicios și extrem de aspectuos. Cresc exact ca și cum ar fi din foietaj, iar gustul de brânză este extrem de bun! Ovoi folosi mereu de acum! Mulțumim!

  15. O reteta foarte usoara si extrem de buna. Am gasit utilitate pt untura care o aveam primita de la mama de ceva timp :). Mi-au iesit niste saratele nemaipomenit de bune, cu sare, chimen, susan…
    Am facut si o tava de covrigi din acelasi aluat dar nu se au crescut asa mult, cu siguranta din caza ca am strivit aluatul cand i am impletit, insa gustul este la fel de bum si crocanti.

  16. Reteta de saratele suprema! La mine aluatul a stat in frigider 72 de ore. Nu am avut timp sa il lucrez. L-am scos si era „tare tun” vorba copiilor, parca necrescut deloc. I-am fat, totusi, o sansa, stiind ca rezultatul final conteaza. Cand s-a incalzit a inceput sa se umfle. Cu fiecare sucitor devenea mai prietenos. Noi ne- am indragostit iremediabil de aceste saratele. Le-am facut si in fprma de covrigei, forma veche, de la bunica. Reteta este usor de retinut si de facut!! Nu am cuvinte sa va multumesc! Sunteti prezente in casa mea la fiecare sarbatoare! Sa aveti Sarbatori linistite!

  17. Bună ziua! Întrebare 1: unde ați găsit grilajele acestea de decupat sărățele? 2. cum mutați apoi în tavă sărățelele odată decupate, una cîte una? Mie asta mi se pare partea cea mai grea :/

    P.S. Aveți un bloc periculos – mereu te îmbie să mai faci cîte ceva! 😉

  18. Am făcut rețeta asta, sărățele cu brânză, de 2 ori, am fost mulțumită de rezultat, dar mie nu îmi creste deloc aluatul în frigider, deși folosesc branza de vaci pe care o cumpăr de la o sursă de încredere. Nu înțeleg de ce… 😏 Acum am văzut în comentarii că ai recomandat un pic de smântână pt a activa fermentarea, o să încerc și așa. Totuși, sărățelele cresc în cuptor. Este o rețetă foarte ușoară.

  19. Le-am făcut de nenumărate ori. Și ies perfecte mereu. Stau mai prost cu branza de vaca pentru ca locuiesc în Canada și nu e chiar ca cea din România dar e ok. De câteva ori am făcut chiar ricotta și au fost f bune.

  20. Am gasit reteta asta recent, chiar inainte de sarbatorile ce tocmai au trecut. Imi pare rau ca nu am descoperit-o mai demult, deoarece e cea mai buna! Am pregatit delicioasele saratele deja de trei ori pana acum. Cu siguranta va ramane preferata casei!

  21. Bună seara și mulțumiri sincere ptr rețetă!
    Superbă rețetă cu rezultate admirabile !! ( și cu unt, dar și cu untură am încercat bucurându-mă de amândouă încercările 💓) !!
    Îndrumați-vă cum le pot păstra ptr cca 10 zile la fel de crocante. Ar fi posibil oare ? (Aș vrea să le trimit departe la copii)
    Mii de mulțumiri ptr toate indicațiile! 🕊🌸
    Sărbători fericite alături de cei dragi! ❤🌹

  22. Minunată rețetă! Mulțumesc în numele întregii familii.
    Oare pot folosi aluatul pentru o tartă sărată, dacă îl întind în foaie subțire? Să-l coc à blanc sau direct cu umplutura?
    Spor la gătit și în toate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.