Aluat foietaj de casa reteta clasica frantuzeasca cu unt. Zis si aluat frantuzesc, foitaj, foi de placinta (impropriu) acest foietaj se foloseste la pateuri, saleuri, cremsnit (cremes), vol au vent, buseuri, mille-feuille si multe alte preparate de patiserie. Ce faina folosim la foietaj? Ce tip de unt?
Am urmat reteta de pâte feuilletée sau feuilletage indicata de Larousse Gastronomique, reteta consacrata si utilizata la nivel mondial de profesionisti.
Veti vedea cat de usor si rapid se prepara acest aluat foietaj de casa! Nu va va ridica niciun fel de probleme tehnice. Se manevreaza si se intinde usor, nu este lipicios sau fragil. Aveti si un video la finalul retetei (nu va luati dupa cantitatile de acolo pt ca sunt gresite si recorectate ulterior prin pop-ups pe film).
Singura problema ar fi costurile: 1 kg de aluat foietaj de casa ajunge la cca. 15 lei dar… este cu faina si unt de calitate (cu 82% grasime). Cele din comert sunt cu margarina (in strainatate exista si versiunile cu unt). Unele au chiar si un miros respingator (nu toate).
Gustul acestui foietaj de casa este sublim! Aroma… ce sa mai zic? Unt pur.
În Ardeal și Banat se făcea pe vremuri foietaj cu osânză de porc – rețeta lui este aici.
Iata si un cremsnit (cremes) clasic (reteta aici), facut cu acest aluat foietaj de casa.
Tot cu foietaj se face si clasicul Tort Saint Honore – Tort Ecler – vezi aici.
In principiu, acest aluat foietaj este alcatuit dintr-un aluat simplu (apa, faina, sare) numit „détrempe” si unt foarte gras (min. 82% grasime). In unele retete de la noi apar si cateva picaturi de otet in detrempe (asa face si maica-mea foietajul, dupa reteta strabunicii Buia). Francezii nu pun. Nici galbenusuri, oua intregi, ulei, untura, zahar sau drojdie. Aluatul foietat cu drojdie se foloseste la croissants si are alta reteta.
Ce tip de faina si ce unt se folosesc la foietaj?
Am folosit faina ungureasca BL55 si unt german cu 82% grasime (ambele din Kaufland). Faina este Totkomlosi buza liszt (buza liszt inseamna faina de grau) si costa cam 3 lei iar untul german este inscriptionat in slovaceste si costa 5,99 lei /250 g. Daca folositi faina 000 veti avea nevoie de mai putina apa (adaugati-o treptat). Faina optima pentru patiserie contine intre 8-11% proteine (gluten). Cea din imagine are 9,8 g (cautati tabelul pe pungile de faina). Faina pentru paine are 12-14% proteine. Untul trebuie scos din frigider macar cu o ora inainte de folosire. El trebuie sa fie modelabil dar rece.
Cum se pliaza (impatura) aluatul foietaj?
Mai multe despre istoria acestui aluat puteti citi pe Wikipedia. Aici veti vedea ca un foietaj ca la carte contine fix 729 de straturi de unt – rezultate prin 6 impachetari/plieri succesive. Exista si o formula de calcul: 3 la puterea a 6-a. Plierile foietajului se fac exact in 3 (nu in 2 si nici in 4). Acest tip de pliere se numeste „pli roulé”. Dupa asezarea untului si invelirea lui in aluat avem 1 strat de unt, dupa prima pliere avem 3, apoi 9, 27, 81, 243 si, in final, 729. Incredibil… nu?
Ce este „turarea” sau „turajul” foietajului?
Un alt termen de specialitate consacrat in patiserie este „turarea” sau „turajul” aluatului. De la francezul „tourage”. Ce inseamna asta? Este procedura ciclica de intindere, pliere si rasucire a aluatului pe masa de lucur. Dupa fiecare pliere in 3 aluatul se rasuceste pe masa la 90 de grade fata de axa orizontala, in sensul aceslor de ceasornic (de ex.). Nu e nimic complicat.
Din ingredientele de mai jos am obtinut cca. 1,2 kg aluat foietaj de casa. Suficient pentru 2 foi mari de cremsnit (33 x 42 cm fiecare) sau pentru foarte multe tavi de saleuri, pateuri, buseuri, trigoane etc. Acest aluat se intinde foarte subtire inainte de decupare (sub 5 mm) si creste spectaculos la copt. Cel mai bine congelati 1/2 din el si il folositi alta data (daca nu aveti in plan sa faceti atat de multe produse deodata) sau injumatatiti reteta.
- 500 g faina
- 300 ml apa rece
- 5 g sare
- 500 g unt cu min. 82% grasime, scos din frigider de 1 ora dar nu moale de tot
Mod de preparare Aluat foietaj de casa reteta clasica frantuzeasca
Détrempe – aluatul de baza
Am cantarit si cernut faina. Am masurat apa rece si am dizlovat sarea in ea. Am format o „fantana” pe masa de lucru prin asezarea fainii in forma de gramada cu gaura in mijloc. Am turnat cu grija apa cu sare in gaura formata si am inceput sa amestec cu mana, ingloband tot mai multa faina de pe marginile „fantanii”. OK – puteti face asta si intr-un castron: puneti faina si turnati apa sarata deasupra.
Am obtinut un aluat destul de ferm, nelipicios pe care l-am framantat pe blatul de lucru fix 5 minute (ca la taietei). In acest rastimp el devine elastic si neted (dezvolta reteaua de gluten). L-am acoperit cu o folie de plastic si l-am dat la frigider pentru o ora, la odihna.
Incorporarea untului in aluat
Am scos aluatul de la frigider. Si-a schimbat complet textura in aceasta ora de odihna: a devenit moale si prietenos. Exista 2 metode de a incorpora untul. Prima este cea in care untul este aplatizat cu sucitorul intre doua coli de hartie de copt, in forma de placa groasa de 1-2 cm si avand dimensiuni de 20 x 15 cm. A doua (cea pe care am aplicat-o eu) este mai simpla: framanti untul putin pe masa lejer infainata si formezi un cocolos neregulat.
Am scos aluatul din tipla si l-am asezat pe masa de lucru presarata cu foarte, foarte putina faina. L-am crestat in cruce cu un cutit bine ascutit, fara a taia pana jos. Am mers pana la jumatatea grosimii. Am apucat cele 4 colturi si le-am tras usor spre exterior, ca petalele unei flori. Am avut grija ca in mijloc sa pastrez un cocolos (dom) mai inalt de aluat. Vedeti in imagine cum am facut si in video de la finalul retetei. Rolul domului este de a crea la fund o grosime similara cu cea de deasupra, dupa impachetarea untului. Am asezat peste dom cocolosul mare de unt.
Rand pe rand am inchis petalele peste bucata de unt, trecand de la una la alta in ordinea alaturarii (nu opuse). Gata! Untul este captiv in aluat. Vedeti ce strat gros s-a creat sus de la suprapunerea petalelor? De aceea se lasa domul de aluat si la fund!
Am tras aer in piept si am intins pentru prima data foietajul. Incet, cu sucitorul, fara presiune mare si pe o singura directie: sus + jos. Extraordinar de usor se intinde! Nu apasati tare sa sa nu tasneasca untul pe laterale! La mine nici macar nu a dat semne ca ar vrea sa evadeze. Aluatul este foarte elastic si se comporta admirabil. Am intins o foaie lunga de 60 cm si lata de vreo 20. Huh… asta nu se pune :)).
Pliere si turare aluat foietaj de casa
Am pliat foaia lunga in 3, aducand treimea de sus peste cea din mijloc si apoi ridicand-o peste ele si pe cea de jos. Asta e prima pliere – avem deja 3 straturi de unt! Acum vine primul turaj: am rotit aluatul pe masa de lucru cu 90 de grade spre dreapta, astfel incat sa-mi vina iar pe lung si sa aiba tivul in dreapta. L-am intins din nou cu delicatete (mergand cu sucitorul sus – jos) pana ce a ajuns iar la 60 cm lungime. L-am pliat la fel, in 3 si m-am oprit. Avem deja 2 plieri!
La fiecare 2 plieri se face pauza de racire si odihna. Ca sa nu ne incurcam in stiinta se marcheaza pe aluat numarul de plieri la care s-a ajuns. Se apasa cu doua degete… simplu.
Am invelit aluatul in plastic si l-am dat la frigider 30 de minute.
Dupa scurgerea acestui timp am continuat cu urmatoarele 2 intinderi + plieri, in mod identic cu cele de mai sus. Intindere la 60 cm pe lung, pliere in 3, turaj spre dreapta, iar intindere, pliere si stop! Avem 4 plieri si facem iar pauza de odihna si racire. Acum avem deja 81 de straturi de unt in aluat! Am marcat evenimentul cu 4 amprente si pa… la rece pentru alte 30 de minute.
Ultimele 2 plieri se fac la fel. Nu are rost sa va mai povestesc ca deja ati invatat cum merge treaba. In total sa fie 6! Asta inseamna ca avem cele 729 de straturi fine de unt si 730 straturi de aluat. Superb! Dupa a 6 a pliere se poate trece direct la portionare (pentru congelat) sau la intinderea subtire (de max 5 mm) a foilor pentru cremes, a pateurilor, fasiilor pentru cornete cu crema etc.
In acest stadiu, acest aluat foietaj poate fi pastrat si la frigider pentru 2-3 zile si utilizat treptat. Eu am decis sa coc astazi foi de cremsnit si maine niste pateuri cu branza, ciuperci sau carne. Nu m-am abtinut sa nu ajustez aseara marginile si sa nu coc ceva din ele – niste saleuri si cateva vol au vent. Pozele sunt facute cu telefonul dar va puteti face o idee despre cat de mult au crescut saleurile dintr-o foaie intinsa ultra-subtire (2-3 mm). Sa nu uit! Foietajul se taie cu un cutit cu lama lunga si subtire, fie bine infainat, fie incins in flacara. Strabunica-mea scotea 2 inele de la plita cu gaz si incingea acolo un cutitoi cu lama lunga si afumata si cu el taia saleurile de foietaj.
Foietajul se coace la foc mare (200 – 220 C) in cuptor preincins. Am copt 12 minute saratelele si 16 minute vol au vent (cele cilindrice si mai groase – acestea au crescut de 10 cm si s-au inclinat de la inaltime).
Nu va pot descrie aroma de unt pe care o au! Voi completa aici cu poze ale altor produse pe care le voi face cu acest aluat foietaj.
O tava de cremsnit cu crema de vanilie clasica, de patiserie.
Iata si tutorialul VIDEO de pliere si turaj al acestui aluat de foietaj. Repet: NU va luati dupa cantitatile din video pt ca sunt gresite si recorectate ulterior prin pop-ups. Cantitatile bune sunte cele din reteta mea, de mai sus. In video vedeti strict cum se impacheteaza aluatul!
Pana atunci va las cu cateva retete la care puteti sa-l folositi:
Napoleons in 3 feluri: cu capsuni, ciocolata, castane si coaja confiata de portocale
Galette des Rois – prajitura cu crema de migdale – reteta aici
Vol au vent de casă – coșulețe cilindrice care se umplu cu creme aperitiv – rețeta aici.
Iată 5 idei de umplere a acestor delicate vol au vent – rețetele aici.
Tarta Tatin cu pere caramelizate
Sau clasicul Millefeuille cu cremă de vanilie și frișcă naturală – rețeta aici.
Saleuri umplute cu cașcaval – rețeta aici.
Ce ziceti? Va incumetati sa faceti aluat foietaj de casa? 🙂 Va asigur ca va va reusi perfect din prima!
Aici gasiti si reteta de haiose cu osanza – un fel de „foietaj taranesc”.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu aluat foietaj (sarate si dulci)
[…] Daca doriti sa faceti foi de cremes (cremsnit) sau rulouri cu vanilie, cornete, pateuri puteti alege si reteta frantuzeasca de aluat foietaj cu unt. […]
[…] Aceasta umplutura era coapta intre foi de strudel (placinta) sau foietaj. De data aceasta am format un gratar din fasii de aluat foietaj, ca la Linzer. Aici gasiti reteta de foietaj de casa. […]
[…] Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (reteta clasica frantuzeasca). […]
[…] Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (cu unt) […]
[…] Aici gasiti reteta de foietaj de casa […]
[…] Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa […]
[…] Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (reteta frantuzeasca, cu unt) […]
[…] Aluatul foietaj de casa se prepara dupa aceasta reteta […]
[…] Reteta aluatului foietaj de casa o gasiti aici. […]
[…] Aici gasiti reteta foietajului de casa (cu unt) […]
[…] Aici reteta aluatului foietaj de casa (cu unt) […]
[…] gasiti reteta aluatului foietaj de casa (care poate fi congelat fara […]
Ce simplu pare. Iar treaba cu degetele pe aluat a fost geniala. Mie nu mi-a iesit aluatul asta neam. Dar nu ma las. In viata asta mai am de facut aluatul asta si ciorba de burta ca in rest le-am incercat pe toate. Am salvat reteta si il fac mai la vara, dupa Pasti ca parca ma vad facand foietaje in noaptea de inviere. Te pup!
Spor la treaba! Sunt sigura ca-ti va reusi din prima!
Acum fac si eu acest aluat…din pacate s a gaurit aluatul in unele locuri si a iesit untul…oare trebuie sa renunt sau pot continua?!
Il dai la rece si continui.
[…] Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (cu unt) […]
[…] Foile de aluat frantuzesc trebuie sa fie bine coapte, rumene, aurii si crocante. Aici gasiti reteta aluatului foietaj de casa (cu unt). […]
Din pacate timpul nu este prietenul nimanui asa ca din lene unii dintre noi iau gata congelate din vitrina magazinului.
Asa este. Daca totusi vei avea timpul si dispozitia necesare poti face o portie mai mare de aluat foietaj pe care sa o imparti si sa o congelezi.
Interesanta reteta! Am mai incercat inainte sa fac in casa foietajul dar nu mi-a iesit. Acum cu toate explicatiile pe care ni l-e oferi cu drag am sa respect intocmai si sper din tot sufletul sa-mi reuseasca. O singura problema am: locuiesc in Italia si aici faina este numerotata cred altfel caci nu am gasit 550. Am gasit faina ‘forza 330 W’ sau ‘farina di grano tenero 00 con amido e fecola’… Nu stiu de care sa cumpar, caci neaparat vreau sa-mi reuseasca si vreau faina perfecta. Da-mi un sfat, te rog. A, si daca cuptorul cand coc foile este ventilat sau nu. Multumesc mult pentru disponibilitate!!
Uite aici tabelul cu corespondentele fainurilor italiene https://it.wikipedia.org/wiki/Farina#Farina_di_grano_tenero
Am subliniat faptul ca este important continutul de proteine: sa fie intre 8-11 g. Vezi eticheta.
Ciao Elena, si eu sunt in Italia. Foloseste faina 00 (Barilla e foarte buna) fara amido e fecola. E cea mai ieftina, cam 50-65 centi/kg. Iti trimit un link ca sa vezi mai bine. http://www.amazon.it/Barilla-Farina-Grano-Tenero-Tipo/dp/B00AASWOAG/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1460151572&sr=8-2&keywords=farina+00
Si eusunt Italia si Lucrez la o patiserie. CEA mai buna faina de aici pt asa ceva e manitoba cum cheama ei faina asta
Foarte fain modul in care explicati! Multumim 🙂
[…] un cremsnit (cremes) adevarat, cu foietaj de casa si crema fiarta de […]
As dori sa-mi spuneti care este echivalentul la faina ungureasca folosita dar in Germania. Eu gatesc multe din retetele voastre in special paine si ma confrunt intotdeauna cu aceasta problema. De ex la paine este scris faina 650 si eu aici gasesc doar 630. Multumesc anticipat.
[…] cu dovlecei si branza se poate face si cu un aluat clasic fraged (de tarta, fara zahar). Reteta aluatului foietaj de casa o gasiti aici. Pentru aceasta tarta am folosit margini reframantate de foietaj, cazaturi de la niste pateuri cu […]
[…] de o tuica sau de o halba de bere. Bineinteles ca sunt mult mai gustoase daca sunt preparate din aluat foietaj de casa (reteta aici). Acesta poate fi portionat si congelat si folosit la […]
Buna ziua, ! Am facut si eu aluatul, totul a iesit perfect, dar cand am intins foile mi s-au lipit desi am presata faina pe blatul de lucru. Untul din aluat a fost 500gr nu mai mult. Ce am facut fals. Multumesc anticipat
[…] se numesc phylo, filo sau yufka. Se gasesc in comert in toate supermarketurile. A nu se confunda cu foietajul! Daca aveti timp si nervi puteti face aceste foi si in casa – sunt exact foile de strudel sau […]
[…] puteti face si gen tarta Tatin folosind aluat foietaj – reteta aici. Eu am ales sa o fac cu pandispan pufos si vanilat. Aici gasiti pe larg reteta pas cu […]
[…] minunate rulouri sau cornete se prepara din aluat foietaj. Aici gasiti reteta foietajului de casa cu unt (zis si aluat […]
[…] rapid si usor, mai ales daca aveti la indemana aluat foietaj gata facut. Aici vedeti cum fac eu foietajul de casa (cu unt) si cum il pastrez la congelator. Daca nu aveti timp sa-l faceti va recomand un aluat foietaj gustos […]
[…] data aceasta am ales sa fac niste gustari rapide: spirale din foietaj. Reteta aluatului foietaj de casa o gasiti aici. Pentru 8 rulouri cu sparanghel am folosit cca. 200 g aluat foietaj (fasii de cca. 25 […]
[…] continuare am impaturat aluatul in 3 pe lat si apoi si pe lung ( ca la foietaj). Manevra aceasta confera painii structura si tinuta. Se simte cum se tensioneaza aluatul dupa […]
Buna,am si eu cateva intrebari,in primul rand,cat timp pot tine aluatul la congelator?Care e perioada maxima?Iar in legatura cu faina,nu pot folosi de exemplu Baneasa?Sau alt tip de faina?Multumesc.
La congelator il poti tine 4-6 luni, fara probleme. Sa fie invelit bine in mai multe pungi ca sa nu prinda miros. Faina poate fi si de la alte branduri insa sa aiba proteine cum am zis si in reteta ” Faina optima pentru patiserie contine intre 8-11% proteine (gluten). „
Am 30 de ani si imi place sa gatesc din adolescenta dat nu m-am gandit vreodata ca o sa stiu sa fac aluat foietaj!De un an de cand vacunosc imi dati tot mai multa incredere ca sunt capabila de lucruri marete!Si culmea e ca aceast aluat e atat de usor de facut!Nu am avut faina ungureasca, ba chiar niste faina pura,de moara!☺Eu as mai adauga jumatate de lingurita de sare, mi-a iesit usor nesarat ,sau poate pt. ca am ramas cu putina apa..nu am pus-o toata dupa cum ati revomandat!??
Pune sare linistita pentru ca e necesare in toate bucatele. Ma bucur ca ti-a reusit foietajul 🙂
[…] De cate ori trec prin Viena ma opresc la cate o patiserie ca sa cumpar acesti melcisori cu nuca (Nussschnecken). Sunt grozavi! Aluatul acestor spirale cu nuca este o combinatie de foietaj cu aluat dospit insa nu la fel de complicat de realizat ca si cel pentru croasante. Sunt fragezi si pufosi in acelasi timp si au o aroma faina de unt. Sa nu uitam ca aluatul de croissant sau de pain au chocolat isi are originea la Viena – de aceea se numesc „viennoiseries”. Reteta aluatul foietaj clasic o gasiti aici. […]
[…] forma de caramizi de circa 500-600 g. Se lasa la decongelat peste noapte si a doua zi e perfect. Aici gasiti reteta de foietaj de casa cu […]
Nu sunt 90 de grade? Daca il intorc doar 45 de grade (adica 1/2 unghi drept) ar insemna sa in intind pe diagonala, din colt in colt. Merci.
Ba da 🙂 Nu stiu cum de mi-a scapat asta. Am corectat. Merci pentru atentionare.
E prea multa apa in reteta cred… Cel putin la mine a fost esec total. Un aluat super lipicios. Cred ca proportia trebuie corectata la 100 ml apa la 200 g faina.
Nu. Reteta este corect si vezi vezi mai sus 20 de poze trimise de cititorii care au respectat-o si carora le-a reusit. Parerea mea este ca faina ta nu a fost de calitatea sau a fost umeda si nu a absorbit cum trebuie apa. Incearca cu o faina de calitate!
Sa vedem ce iese!
Bună ziua. Am vreo cateva intrebari: se poate folosi foietajul acesta pentru a face Emiliane? cum ar trebui să procedez? Multumesc. Se pot pune la congelator de exemplu umplut cu brânză si tăiată ca mai apoi sa le pun direct la cuptor fara sa decongelez?
Nu am auzit de Emiliane insa am cautat pe internet si vad ca sunt 2 foi de aluat foietaj umplute dupa coacere cu crema de vanilie si frisca. Deci da, poti folosi aluatul. La a doua intrebare: da, poti face pateuri crude si congelate pe care sa le coci direct in acea stare (ca cele din comert).
A iesit excelent!
Buna seara,
Goana dupa unt de calitate cu multa grasime se poate rezolva prin topirea si clarificarea untului. Dupa topire pe o baie de apa fierbinte la baza raman apa si diferite substante din lapte, deasupra se aduna un strat gros galben auriu de unt purificat, care in India se numeste ‘ghee’. Inca lochid, se toarna intr-un borcan si se scoate de acolo la nevoie.
Stiu ce e ghee insa in l-am folosit la foietaj. Se gaseste unt cu 82% peste tot acum.
[…] diferenta intre „strudelul tras” (adica din aluat fin tras si intins in foi subtiri) si cel foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. […]
[…] Millefeuille (mille-feuille) s-ar traduce „o mie de foi” datorita straturilor fine din care este format aluatul foietaj. V-am povestit deja cum se creeaza cele 729 de straturi ale unui aluat frantuzesc autentic, din doar 6 impaturiri. Reteta pe larg aici. […]
O intrebare : untul si faina sunt in aceleasi cantitati ? adica 500 gr din fiecare ? In filmuletul frantuzesc pe care l-ati postat, scrie de 2 ori cantitati diferite
Am scris in introducere: „Aveti si un video la finalul retetei (nu va luati dupa cantitatile de acolo pt ca sunt gresite si recorectate ulterior prin pop-ups pe film).”
Deci urmati ingredientele indicate de mine! Eu pe acelea le-am folosit.
Buna ziua,urmarind si video ul am vazut ca se folosesc cantitati de apa si unt diferite fata de reteta ta.rezultatul e acelas?
Multumesc,Cristina
Am spus in articol precum si in comentariile de mai sus: NUnu va luati dupa cantitatile din video pt ca sunt gresite si recorectate ulterior prin pop-ups pe film. VIDEO este corect doar ca tehnica. Reteta care trebuie urmata este cea data de mine.
Mie nu mi-a ieșit, mi-a țâșnit tot u tul din aluat la prima întindere, cum îl dreg ? 😥 . Mulțumesc .
Il bagi la frigider 1-2 ore si continui. Inseamna ca untul tau nu a fost destul de rece.
O sa va povestesc gafele mele, ca voi sa le evitati:
Am intins prea mult aluatul de baza, iar la prima turare am lucrat cu o baza a aluatului prea mare, lucru ce s-a vazut ulterior a fi un mare inconvenient. Asa ca, la prima turare am intins un dreptunghi mai lat de 20 de cm, mult mai greu de manevrat, materialul de baza s-a intins excesiv si a fost nevoie de o infainare suplimentara pentru lucru.
Intre aluatul de baza si stratul de unt a intrat aer pe care l-am plimbat cu sucitorul (de fapt, s-a dus singur) spre marginea foii si, ca urmare, m-am trezit cu basici care s-au spart ( cred ca astea erau cele care se dilata la copt si umfla foaia) si ca sa fie complet enervant, pe acolo a iesit unt. Eu cred ca trebuie scos aerul la impaturire ( am vazut un filmulet unde, la prima turare, ii tragea cu sarg cateva facalete. Restul operatiilor au mers bine doar ca nu stiu sa distribui uniform presiunea pe facalet. Noroc ca e foaia foarte maleabila. Vreau sa-ti multumesc ca te dedici atat de mult acestui site. E minunat ce faci.
Bravo! Bine ca te-ai descurcat pana la urma 🙂
Buna , as avea o întrebare, daca am început ieri compoziția dar nu am putut continua din diferite motive,se mai poate face ceva cu compoziția lăsată la frigider peste noapte după 2 plieri? Va mulțumesc
Frigul ii face bine si daca aluatul e infoliat si nu se usuca e perfect. Poti continua si maine.
Multumesc 🙂
A ieșit foarte fraged , bun si am făcut Cornulete foietaj cu sunca si cascaval din tot foietajul. Se topește in gura. A ieșit puțin moale, probabil din cauza ca nu am putut prelucra compoziția la o temperatura scăzută . Va multumesc frumos 🙂
[…] fac diferenta intre „strudelul tras” (adica din aluat fin tras si intins in foi subtiri) si cel foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. […]
Daca injumatatesc reteta, banuiesc ca nu mai intind o foaie de 60 cu 20cm, nu?
De-abia astept sa fac napoleoni!
ba da, poti sa o intinzi la 60×20 (adica 1200 cm patrati) deoarece din jumatate de portie iese o foaie de 33 x 42 cm (peste 1200 cm patrati), Pur si simplu intinzi aluatul la dimensiunea dorita.
Excelent! Ma voi aventura zilele astea, chiar as vrea sa-mi iasa aluatul pentru mille feuille. 😀
Apropo, am incercat crema de vanilie (pastry cream), este foarte buna. Totusi, parca nu are gustul acela de crema din eclerele de la cofetarie… Aceea este cumva „racoroasa” si nu foarte aromata. Dar ceva imi spune ca aia NU este pastry cream pregatit corect, ci o imitatie! 😀
Am sa incerc sa pun mai putin zahar (dar nu foarte mult mai putin) si sa incorporez o lingura de unt in crema fierbinte. In functie de rezultat, adaug 1-2 albusuri batute spuma. Ideea este ca as dori sa iasa ceva mai… densa. Nu stiu daca asta e cuvantul potrivit. Dupa ce o fierb, este cumva „gelatinoasa.”
Imi cer scuze pentru comentariul groaznic de lung, insa chiar imi prinde bine sa intreb un pro despre astfel de aspecte… asa, sa ma asigur ca imi ies retetele.
Extraordinar blog-ul!
Cel mai bine ar fi sa amestecoi crema patissiere rece cu niste frisca batuta. Crema de vanilie nu se prea foloseste ca atare ci se amesteca fie cu albusuri, mascarpone, frisca. Vezi reteta de milleufeuille – https://savoriurbane.com/millefeuille-sau-tort-napoleon-reteta-clasica-frantuzeasca/
Am sa incerc sa incorporez albusuri batute.
Apropo, odata ce termin cele 6 intinderi si plieri, cum trebuie intins aluatul intr-o foaie mare pentru mille feuile? Exista vreo „regula” speciala, asa cum este la turare (i.e. se roteste 90 grade spre dreapta)? De altfel, ce grosime trebuie sa aiba foaia de mille feuille?
Merci frumos!
Tu trebuie sa intinzi foaia la 60 x 20 cm si aceea e grosimea buna.
Riiiight! 🙂 Imi cer scuze pentru intrebari, dar sunt o novice (intr-atat de novice ca pancakes-urile nu-mi prea ies). Deci dupa cele 6 plieri, mai turez aluatul o data la 60 x 20cm, intind si decupez dreptunghiurile de mille feuille? Dar daca raman cu leftovers, acelea nu pot fi „reunite,” deci ce anume fac cu ele? Ar fi pacat sa arunc asa ceva. :))
Apropo, nu am vazut o reteta de pancakes cu buttermilk la voi. Vreo sansa sa publicati una curand? Cat mai „originala.” Nu de alta, dar nu-mi ies retetele din afara, nu stiu de ce. Si de cele stil „romanesc” mi-e teama ca sunt o imitatie, nu „traditionale.” Si toata lumea pretinde ca pancakes-urile sunt o arta – gen nu amesteca prea mult ca se formeaza reteaua de gluten si nu e bine, pune buttermilk ca sa interactioneze cu bicarbonatul si sa iasa pancakes-urile pufoase, etc.
Merci!
Le tai astfel incat sa nu ai pierderi. Din 60×20 cm tai intai pe lung si obtii 2 fasii de 10×60 cm iar apoi cei 60 cm ii imparti in 12 piese a cate 5 cm. Iti ies 24 de placi de 10 x 5 cm. Pancakes cu adevarat bune gasesti aici (fara praf de copt sau bicarbonat) https://savoriurbane.com/pancakes-clatite-americane-cu-sos-de-afine/
Par delicioase, am sa le incerc curand. La fel si reteta voastra de kurtos, care va fi perfecta de Craciun (la fel ca si cinnamon rolls si buns).
As vrea sa vad polonezi cu vanilie, sau melcisorii aceia din aluat de foietaj cu vanilie si stafide.
P.S. Am peste 20 de retete de la voi bookmarked si ready pentru diferite ocazii. 😀
Am urmat reteta pas cu pas. Rezultatul? Un excelent aluat de foietaj. Apple turnovers-urile au fost un deliciu… Nu am cuvinte. La fel si prajitura mille feuille. Ahh, nu-mi incap in piele de incantare! Textura, aroma, parfumul… si toate acele straturi de unt! Multumesc pentru reteta, o voi folosi mereu!
[…] am dat din nou forma la cuptor pentru 30 de minute. Am pregătit un disc de 25 cm de aluat foietaj (vezi aici rețeta). Sincer, vă recomand să faceți un aluat de pizza (vezi aici cum se face) din ingredientele […]
Buna,
Se poate folosi acest aluat si pentru pain au chocolat?
Multumesc mult
[…] de aluat pe care am presărat brânză rasă și apoi am împăturat-o ca la aluatul foietaj (rețeta aici). Rezultatul este spectaculos: niște saleuri foietate, bine crescute, înalte și foarte gustoase! […]
La copt, foietajul s-a strans pe tava, in mijlocul ei, s-a facut cat o palma de mic. Nici vorba de foaie! Am aruncat tot. Cred ca 500 de grame de unt este f. mult!
Ai aruncat un foietaj?? Crede-ma ca 500 g de unt nu este mult pentru ca asta este reteta consacrata de foietaj dupa care face toata lumea acest aluat. Vezi la finalul retetei multe poze trimise de cititori – lor le-a iesit. Nu-mi dau seama ce ai facut cu aluatul dar cu siguranta nu ai resprectat reteta pas cu pas. Parerea mea este ca aluatul s-a contractat la copt pentru ca nu s-a odihnit suficient inainte.
Am făcut pentru prima dată aluatul foietaj și a ieșit perfect. Nu – mi venea să cred că a fost atât de ușor și plăcut să-l lucrez, urmând rețeta pas cu pas. Vă mulțumesc!
[…] face 1/3 din rețeta mea de aluat franțuzesc (rețeta aici) sau puteți apela la un aluat foietaj (puff pastry) din comerț. Ar fi bine să nu aibă […]
Buna. la 400 g faina , cati ml apa sa pun ? Si unt tot 400 de g , la fel ca si faina nu ? Multumesc ! 🙂
Glumesti? Pai folosesti regula de 3 simpla si poti transforma cu ea orice reteta! In cazul tau coeficientul aplicat este 0.8
Buna! La 400 g fainta , cati ml apa sa pun ? Si unt ? Multumesc!
Se poate folosi osanza in loc de unt?
Nu se poate. Chiar la inceputul retetei ai recomandare si link catre haiose cu osanza https://savoriurbane.com/haiose-din-aluat-cu-osanza/
Bună ziua!!! Am și eu o întrebare nu pot înlocui jumătate din cantitatea de osanza cu unt?Simt foarte tare gustul de osanza ceea ce nu prea îmi place. Mulțumesc.
Osânza NU trebuie să aibă miros! Dacă e proaspătă este inodora. Dacă simți că miroase înseamnă că e râncedă și NU mai poate fi folosită. Arunc-o și fă foietajul doar cu unt.
Salut, Oana! Minunata reteta, eu am deja cateva kg de fietaj la activ facut dupa reteta asta 🙂 Dar a incercat si mama sa faca si in mijloc par asa unsuroase…Am tot incercat sa gasesc pe google o explicatie, dar fara succes, oare ai idee care ar putea fi cauza?
Buna ziua se pot face si croissant cu acest aluat de foietaj?
Mulțumesc anticipat
NU. Aluatul de croissant are drojdie iar foietajul simplu nu are.
[…] tras” (gezogener Strudelteig – adică din aluat fin tras și întins în foi subțiri) și cel foietat (folosit mai rar), existând și versiuni de strudel cu aluat fraged de tartă sau chiar […]
Buna ziua! Poate nu ma pricep eu insa, nu imi dau seama cum se impacheteaza in trei. Am vazut ca se pliaza prima parte mai mare iar peste cealalta parte. Va rog mult daca puteti sa ma lamuriti cum sa fac exact. Multumesc!
Ai un desen galben mai sus care arată exact cum se face.
[…] (crêpes) sunt un desert cu origini franțuzești exact ca eclerele, choux a la creme sau aluatul foietaj. Numele lor vine din franceza veche ele numindu-se cresp adică ceva « frisé, ondulé » […]
Datorită ție am reușit să fac un cremes foarte bun și a fost mai ușor decât ma așteptăm. Mult succes în continuare.
Bună! Am făcut și eu această rețetă de aluat de foietaj și vreau să vă spun că am urmat exact indicațiile dumneavoastră și mi-a ieșit un foietaj perfect. Cu acest aluat am făcut cremsit tot după rețeta dumneavoastră și mi-a ieșit foarte bună, foarte gustoasă. Nu m-am gândit că o să-mi iasă totul atât de perfect, plus că este prima oară când fac un aluat de foietaj și sunt foarte mulțumită de rezultat.
Am o intrebare: vreau să fac un aluat de foietaj ca să fac Tort Napoleon. După ce am terminat de făcut aluatul de foietaj de 1 kg, că să coc cele 3 foi, pot împărți aluatul de foietaj în 3 părți? Nu se va strica aluatul de foietaj? Sau trebuie să fac 3 aluaturi de foietaj separat și apoi le coc? Mulțumesc
La tortul Napoleon sunt 4 foi deci trebuie să împarți în 4 nu în 3! Uite aici reteta https://savoriurbane.com/millefeuille-sau-tort-napoleon-reteta-clasica-frantuzeasca/
Nu faci 4 aluaturi separate! Faci unul! Cel mai bine e să îl imparți în 2 foi mari pe care să le secționezi. Scrie în rețeta de mai sus.
Pot sa fac aluat foietaj cu untura in loc de unt?Multumesc.
nu
[…] Aluat foietaj cu unt – rețeta aici […]
Buna,
As vrea sa incerc reteta dar am o intrebare. La servire foile vor fi moi sau tari ca la cremsnit ?
crocante dar usor de sfaramat
[…] Aici nu este vorba despre un aluat foietaj clasic franțuzesc – acesta se prepară după altă rețetă – vezi aici. […]
[…] fără osânză! Vă oferim, ca alternativă, aluatul foietaj clasic franțuzesc cu unt – vezi aici. Este altceva, e un aluat mai rafinat cu aromă delicată de unt și se împachetează […]
[…] foietaj poate fi unul clasic franțuzesc (cu unt) – rețeta aici. Sau un foietaj cu osânză (ca pentru haioșe) – rețeta […]
Multumesc…a iesit super bun aluatul…am facut cateva saratele cu chimen si mini strudele cu mar, ti se topeau in gura.
[…] Cremșnit sau Cremeș la pahar se face cu aluat foietaj cu unt (zis și aluat franțuzesc). Vă las aici rețeta foietajului de casă. Dacă nu aveți timp de așa ceva atunci puteți apela la un aluat foietaj din comerț. Vi-l […]
Dar oricum mulțumesc pentru alte rețete pe care le-am găsit aici.
[…] Aluatul foietaj poate fi preparat acasă sau poate fi cumpărat din magazin. Există la Kaufland foietaj cu UNT (la frigidere, nu la congelatoare). Avem nevoie de 400 g de foietaj adică 1/3 de porție (vezi aici rețeta). […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] aluat recomandat este aluatul franțuzesc cu unt sau foietaj clasic de casă – rețeta aici. Are 729 de straturi obținute prin împăturiri succesive și crește grozav la copt! De gust și […]
[…] fie pregătiți din timp o cantitate mai mare de aluat foitaj pe care îl puteți păstra 2 – 3 zile în frigider sau, pentru o perioadă mai mare de timp, în congelator (aveți aici două rețete pe care vă puteți baza: una de la Laura Laurențiu, cealaltă de la fetele de la Savori Urbane) […]
[…] și semipreparatele culinare din comerț, sunteți liberi să vi-l preparați singuri, ca aici, sau aici. Sunt două rețete provenite de la maestre într-ale bucătărelii: Laura Laurențiu și Oana și […]
[…] start vă spun că un New York Roll NU se face din aluat foietaj simplu (rețeta aici) ci din aluat foietat dospit, pentru croissants! Deci nu le putem face cu foietaj din comerț, […]