Panettone cozonac italian reteta clasica

44

Panettone cozonac italian reteta (19)Panettone cozonac italian – reteta clasica. Am tot vrut sa fac panettone in casa. In trecut am mai cumparat panettone din strainatate (din supermarketuri) si apoi si de la noi (de import, italian). E bun! Dar clar este super-conservat din moment ce rezista proaspat cateva luni bune. Nu se compara cu cel produs in manufacturile (patiseriile) italiene. Asa ca m-am inhamat la treaba si am mers pe mana Laurei Laurentiu, urmand reteta indicata si testata de ea.

Reteta de panettone este foarte asemantoare (ca si ingrediente si tehnica) cu cea a cozonacului moldovenesc, mai ales a celui copt in forme cilindrice tip baba.

cozonac moldovenesc baba

Sau cu cozonacul simplu cu stafide si coji de portocala confiate al strabunicii mele Buia. E foarte greu sa faci un cozonac simplu care sa fie dulce și gras, aromat si pufos si care sa nu aiba umplutura care te distrage de la calitatea aluatului. Asa se faceau cozonacii traditionali – vezi aici reteta.

cel mai bun cozonac pufos dulce si aromat reteta pas cu pas

Nu trebuie sa va descurajeze timpii lungi de preparare! 90% din ei sunt destinati dospitului. Asa ca e foarte usor de facut acest panettone cozonac italian. In schimb trebuie respectata lista de ingrediente si succesiunea etapelor retetei.

In final am obtinut 2 cozonaci inalti, aerati, elastici si aromati! Cu stafide „imbatate” in rom si bucatele de coaja confiata de portocala (facuta in casa). Un amendament la reteta Laurei: in etapa a 2 a de prelucrare a aluatului am inlocuit cei 50ml de apa sau albus cu romul in care au stat stafidele! Si in reteta lui Pastorel Teodoreanu apare un pahar mare plin cu rom – ajuta mult la cresterea aluatului!

In plus am si glasat cozonacul cu o glazura din zahar pudra, albus si migdale. Foarte bine a iesit! Glazura s-a scurs si pe lateralele cozonacilor si i-a invelit intr-o crusta dulce si crocanta.

Ce mi-a mancat cel mai mult timp a fost confectionarea formelor de copt din hartie. La noi nu se gasesc formele speciale de panettone (cu fund dublu si pereti din hartie cerata) asa ca a trebuit sa ma joc cu foarfeca si capsatorul ca sa le fac artizanal. Update: intre timp au aparut in comert forme din carton pentru panettone si se pot cumpara online.

Faina recomandata pentru acest cozonac este Manitoba, o faina de forta cu continut mare de proteine (18%). Se gaseste si la noi in magazine online. Poate fi inlocuita cu fainuri albe similare tip BL55 import Ungaria.

Italienii fac de Craciun si Pandoro – un cozonac aparent simplu, dar a carui aluat contine cantitati impresionante de unt si zahar – reteta aici.

sectiune pandoro pufos cu unt vanilie savori

Reteta panettone cozonac italian

5.0 from 13 reviews
Panettone cozonac italian
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 12
Ingrediente - savoriurbane.com
Primul aluat (l-am pornit seara)
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 125 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 6 galbenusuri crude
  • 2 linguri de albus de ou
  • 150 de ml. de apa (eu am pus lapte caldut)
  • 135 de grame de unt moale
  • 500 de grame de faina alba
Al doilea aluat (dimineata devreme)
  • primul aluat care a dospit peste noapte
  • 125 de grame de zahar
  • 10 grame de miere de albine
  • 50 de grame rom sau cognac (in care au stat peste noapte stafidele)
  • 6 galbenusuri crude
  • 250 de grame de faina alba
  • 10 grame de sare (o lingurita buna, cu varf - cel mai bine o cantariti)
  • 125 de grame de unt moale
  • 100 grame de stafide inmuiate in cca. 50-60 ml. de rom sau cognac (eu am folosit amestec de 40ml cognac si 10ml rom Stroh - are o aroma traznet)
  • 3 linguri de coaja de portocala confiata si tocata marunt (din productie proprie)
Glazura
  • 80g zahar pudra
  • 2 albusuri crude
  • 80g migdale macinate fin
  • 50g migdale intregi (eu am folosit samburi de caisa)
  • 50g zahar granulat mare, pentru decor (Hagelzucker)

Mod de preparare panettone cozonac italian – ziua 1

Sa o luam metodic. Am inceput seara. Au fost 3 etape de framantat a cate 10 minute fiecare.

1. Am frecat drojdia intr-o cescuta cu laptele caldut. In castronul robotului am asezat 3 galbenusuri (restul de 3 vin mai tarziu), zaharul tos, vanilia si am mixat 2-3 minute. Am adaugat drojdia cu laptele din cescuta si am amestecat iar (cu paleta pentru mixat, cea lata). Am schimbat paleta robotului cu carligul pentru framantat. Am pus si faina (cele 500g) si am mixat (framantat) timp de 10 minute.

2. Am adaugat restul de 3 galbenusuri si cele 2 linguri de albus. Am lasat din nou ca robotul sa framante 10 minute.

3. Am oprit robotul cateva minute (ca sa-si traga sufletul). L-am pornit din nou pentru alte 10 minute de framantat, timp in care am adaugat cubulete din untul moale. Aluatul este moale dar elastic si devine neted si lucios dupa ce a incorporat untul.

Ajunge pentru prima seara! Am transferat aluatul intr-un bol maaaare (isi va tripla volumul peste noapte) si l-am acoperit cu un stergar de bucatarie udat si stors. Deasupra am tras o punga de plastic. Nu am reusit sa-mi creez 25C constant in cuptor asa ca l-am preincalzit cateva minute dupa care l-am oprit. L-am ventilat un pic cu usa deschisa (sa nu cumva sa fie prea cald) si am bagat in el vasul acoperit cu aluatul. I-am inchis usa si l-am lasat acolo sa faca nani. Oricum era un spatiu caldut si ferit de curenti de aer (chiar daca nu a mers in timpul noptii). M-am bazat pe faptul ca am un cuptor bine izolat.

Tot seara am pus stafidele la inmuiat intr-un amestec din 40ml cognac si 10ml rom Stroh. Le-am acoperit cu folie de plastic ca nu cumva sa mi se evapore alcoolul in care stateau.

Ultima poza din colajul de mai jos este facuta dimineata, cand m-am bucurat de cat a crescut peste noapte!

Reteta Panettone (1)

Mod de preparare panettone cozonac italian – ziua 2

Dimineata.

Poza de mai sus (cea cu vasul alb plin pana in buza de aluat). Alte 3 etape de framantat a cate 10 minute fiecare.

1. Am transferat aluat basicat inapoi in vasul mixerului. Am strecurat stafidele si am recuperat alcoolul in care au stat. Am pornit framantarea aluatului si am adaugat alcoolul, 3 din cele 6 galbenusuri, zaharul si mierea. Imediat ce acestea au fost incorporate am pus si cele 250g de faina si cele 10g de sare. Per total am lasat la framantat 10 minute.

2. Pauza de odihna robot. Dupa cateva minute am inceput un nou ciclu de framantare in care am adaugat restul de 3 galbenusuri si bucatelele de unt moale.

3. Ultima framantare: se adauga stafidele si coaja confiata tocata de portocale si se framanta 10 minute.

Am incalzit din nou cuptorul (pe treapta minima posibila) si pe urma l-am oprit. L-am ventilat putin ca sa nu fie prea cald si am introdus in el castronul descoperit cu aluatul. Am inchis usa si l-am lasat 1 ora la dospit.

Reteta Panettone cozonac italian (2)

In acest rastimp mi-am pregatit vasele pentru copt panettone. Am cerut de la mama niste oale mai inaltute pe care le-am captusit cu hartie de copt, in strat dublul Am croit mai intai discurile pentru funduri si apoi cercurile pentru laterale (din fasii prinse cu capse).

Dospire panettone cozonac italian

Dupa 1 ora de dospit iar m-am trezit cu un vailing plin de aluat de panettone cozonac italian. L-am impartit in cele doua oale (cam 60/40% – una era mai mica).

L-am lasat iar la dospit, descoperit. Unde?? Ca nu puteam sa-mi blochez cuptorul 5 ore?? Intr-un dulap de bucatarie! Am un compartiment unde-mi tin oalele minune (kuktele) asa ca am scos doua din ele si am facut loc cozonacilor. Ideea e sa nu fie un dulap la care sa umblati in urmatoarele ore. Sa stea inchis. Cald era suficient in bucatarie asa ca au dospit in dulap.

Am avut ceva emotii. Mi s-a parut ca drojdia nu va mai avea forta sa creasca si a 3 a oara….dupa cat a dospit noaptea si acum. Sincer…nu mi-au crescut grozav in ultimele 5 ore. Poate cu 0,5 in plus (nu s-au dublat).

Reteta Panettone (3) Reteta Panettone cozonac italian (4) Reteta Panettone (5)

Intre timp (in cele 5 ore de dospit) am facut tortul din macarons (reteta aici) si alte chestii.

Glazura panettone cozonac italian

Una dintre ele este glazura ce urma sa acopere minunile de panettone inainte de a le baga la copt. Am studiat un pic problema pe internet si am decis sa fac varianta cu albusuri batute manual (cu telul) impreuna cu zahar pudra si migdale macinate fin. Iese o glazura albicioasa de consistenta smantanii mai subtiri.

Mi-am pregatit samburii de caise (care au aroma de migdale mai pronuntata decat migdalele – de la acidul cianhidric continut in ei). Intr-o craticioara am pus putina apa la fiert si am oparit cateva secunde samburii. I-am scurs si i-am decojit foarte usor (cat au fost calzi).

Nu stiu daca la noi se gaseste zahar granulat mare (Hagelzucker – Hagel in lb. germana inseamna grindina). Eu mi-am adus de la Viena 3 pachetele (dintr-o Billa de acolo). Acest zahar nu se topeste la copt ci ramane exact ca si inainte de a intra in cuptor.

Reteta Panettone (8) Reteta Panettone (6) Reteta Panettone (7)

Au trecut cele 5 ore de dospit in dulap. Cuptorul a fost incins la 180C. Am scos cozonacii de la adapost si am impartit glazura peste ei. Erau oarecum bombati. Nimic spectaculos. Cam pe la treimea formelor. Eram sigura ca nu vor mai creste la copt si ca am dat un rateu celebru. Mergem mai departe. Glazura a luat-o la vale si spre laterale (intre aluat si hartia de copt). Am presarat samburii de caise si zaharul grunjos si…. doamne ajuta…la cuptor cu ei!

Reteta Panettone (9) Reteta Panettone (10) glazura Reteta Panettone cozonac (12)

Coacere panettone cozonac italian

Reteta originala zicea ca le ajung 45 de minute la 180C. Aici am modificat eu niste chestii in sensul ca dupa primele 30 minute am redus caldura la 170C. Dupa alte 15 minute am acoperit cozonacii cu foaie de hartie de copt (pe care am fixat-o cu scobitori ca sa nu-mi zboare prin cuptor). In total se lasa 60 de minute la copt (daca e o bucata) respectiv vreo 75-80 min daca sunt 2 panettone copti simultan.

M-am tot uitat prin geamul cuptorului sa vad daca se urnesc, daca mai cresc. In primele 10 minute stateau si nu ziceau nimic. M-am luat cu alte treburi si cand am auzit alarma cuptorului (l-am setat la 30 de minute) am simtit ca-mi creste inima de bucurie: cozonacii mei panettone depasisera inelele de hartie!!! Erau crescuti si inalti si crapati…cum trebuie. Va spun eu ca romul si cognacul au facut minuni!!

Atunci am vazut ca incep sa se parleasca samburii de caisa si am decis sa-i acopar si sa le mai scad caldura la 170C (ca sa se faca inauntru cum trebuie).

Reteta Panettone cozonac italian(14) Reteta Panettone cozonac italian (16)

Racorire panettone cozonac italian – cu capul in jos

Gata! Dupa cele 80 de minute de copt (pentru ca erau 2 panettone iar daca coaceti unul singur ajung 60 d eminute) i-am scos din cuptor. Traditia italiana zice ca panettone trebuie sa se racoreasca cu capul in jos, atarnat, strapuns de vergele si fixat la inaltime (ca sa nu stea nici pe fund, nici pe mot). Am gasit 4 andrele lungi metalice si cu ele i-am strapuns in cruce (prin ambalajul de hartie) si i-am atarnat cu capul in jos in doua oale adanci (nu in cele in care au copt – sunt prea mici). I-am lasat acolo cateva ore (vreo 4-5) pana s-au racorit complet. Procedeul asta cica destinde aluatul pe cand racitul normal, pe fund, il comprima.

Panettone cozonac italian reteta (17)

Servire panettone cozonac italian

De abia dupa ce s-au racorit de tot i-am desfasat din pelincile de hartie in care s-au copt. Am descoperit stratul fin si dulce de glazura care s-a scurs si pe laterale. Foarte fain! Nimic ars, doar bine copt. Si parfumat!

Panettone cozonac italian reteta (18)

Am asezat panettone cozonac italian pe un platou si am trecut la degustat. Foarte faina consistenta! Spongios, umed si totusi elastic. Am testat apasand cu degetul felia – isi revine la loc! Nu e pastos. Am chemat criticul cel mai aprig – pe mama. I-a inspectat temeinic (intorcandu-i si cu fundul in sus), i-a testat cu degetul, i-a adulmecat si i-a gustat. Verdictul: sunt exact cozonacii facuti de bunica ei! Adica de Buia, strabunica mea. Cu mentiunea ca Buia punea untul topit si caramelizat (beurre noisette) nu doar moale. Si Buia punea si rom in aluat. Deci…nimic nou sub soare. Oricum m-a felicitat pentru rezultat!

Panettone cozonac italian reteta 2

Panettone se pastreaza proaspat cateva zile (cam o saptamana) bine invelit in hartie de copt dublata de o carpa curata de bucatarie (ca orice cozonac). Data viitoare voi pune dublu stafide si coaja de portocale. Nu se prea vad prin aluat. Glazura este traznet!

Ii multumesc din nou Laurei Laurentiu pentru reteta!

Panettone cozonac italian retetaUPDATE 2016

De atunci am repetat de multe ori aceasta reteta de panettone. Iata imagini mai noi. Pentru coacere am folosit tavi circulare (cu diametru de 18 cm si inaltime de 6 cm) inaltate cu „gulere” din carton (inalte de 10 cm). Priviti cat de frumos au crescut cozonacii! Este esentiala racorirea lor cu capul in jos, strapunsi de vergele.

Coacere panettone de casa Savori UrbaneIata si cateva felii.

Un panettone plin de stafide si coaja confiata de portocale (de casa).

Pannetone de casa reteta Savori Urbane (2) Pannetone de casa reteta Savori Urbane (1)

Cititorii nostri au incercat reteta de panettone!

Aici gasiti mai multe retete de cozonac:

cozonaci cu fructe uscate (16)

https://youtu.be/coPB3GLpx98

44 COMENTARII

  1. Teodora, sunt 500g de faina in primul aluat si alte 250g in al doilea (care se face din primul + lista de ingrediente indicata mai sus). In total sunt 750 g. Si da, sunt 12 galbenusuri (nu oua intregi) – asa e reteta originala. si cozonacii din bucovina se fac similar…acolo baga si 20 de galbenusuri la kilul de faina

  2. Uaaaau! Ma decisesem sa fac prajitura crumble cu mac de Paste(dupa reteta voastră) dar ma bag si eu la reteta asta! pozele vin la final. Mersi!

  3. […] Se aseaza in tava si se mai lasa la un loc caldut inca 10 minute ca sa mai dospeasca si apoi se ung cu ou si se presara cu zahar decorativ (Hagelzucker sau Nib Sugar). Zaharul decorativ este un zahar cu granulatie mare, termostabil, pe care l-am folosit si la glazura cozonacului italian panettone (reteta aici). […]

  4. Mulțumesc pentru rețetă. A ieșit perfect, cu toate că n-am mai făcut nici cozonac înainte. N-am mai pus glazură, am înlocuit romul cu whisky și esență de rom și am pus cu 50% mai multe stafide, dar ar fi mers și dublată cantitatea.

  5. Dragelor am si eu o intrebare: aluatul poate fi framantat si de mana? Mentionez k mixerul meu cu bol si automat a cedat nervos aseara la prima tura de aluat…

  6. Dragele mele am si eu o intrebare: aluatul se poate framanta si manual? RObotul meu a cedat nervos aseara cand am facut prima transa de aluat… Astazi dimineata am continuat sa-l amestec manual si cu mixerul meu cel vechi… am reusit sa il termin dar nu a mai crescut aproape deloc… Acum este in cuptor si a crescut ceva dar nu prea mult… Oricum mai are inca 30 de minute… Vreun sfat ceva? Am facut eu ceva gresit? mentionez ca am folosit faina bl 55 ungureasca, dar pe pachet scrie k are doar 11 la proteine….

  7. Update: Am scos cozonacii din cuptor (acum sunt la racit si eu balesc pe langa ei!!!) si au iesit super!!! sunt f multumita!! a trebuit sa ii tin in cuptor cam 90 de minute deoarece dupa 60 min inca erau cam cruzi in mijloc….M-am gandit k nu au mai crescut de la umplutura, poate am pus prea multa,,,, Sper ca data viit sa-mi iasa mai bine… Reteta este mai mult decat extraordinara!!!! La fel ca tot ce este pe site, este foarte usor de urmarit si este explicat de-a fir a par!!! Va multumesc din suflet k existati, datorita voua acum ador sa fac prajituri in casa!!!!

  8. I-am gustat si sunt super buni!!! Intr-adevar nu sunt foarte pufosi dar compenseaza la gust… Mai fac reteta sapt viitoare sa am timp si o sa pun mai putina umplutura… Intre timp m-am gandit sa pun aluatul in masina de paine k este putina faina si se amesteca bine… Sa vad ce iese k in mixerul automat nu mai pot sa il pun…

  9. Pentru cei interesati sa incerce si cozonacul italian Colomba ce se serveste la Paste va recomand Italian Sops, este un magazin online ce expediaza direct din italia produse de calitate superioara in toata tara.

  10. Panedone…arată super…faptul că deschizi cuptorul..asa cum ,foarte detaliat explici,nu afectează creșterea aluatului? Felicitări.. situl este minunat!!!💗

  11. Buna seara,vreau sa fac si eu Panettone de Pasti si am o intrebare : cand ii las la racit ,asa cum ai explicat,strapunsi de andrele..ca altceva nu am in casa,nu se rup de la greutatea lor? Cam la ce distanta de baza ii intep?
    Multumesc pentru modul in care sunt prezentate retetele,cu profesionalism ,umor si inteligenta, va doresc succes in continuare .

    • Cam la 2 degete de baza ii strapung cu andrelele. Sa stii ca am avut niste emotii prima data… de groaza! Mai ales ca simti in mana cat de fragil e aluatul de panettone copt, tremura ca o piftie cumva si crezi ca se va rupe. Nu se rupe! Curaj! Ii intepi si ii atarni si gata.

  12. Buna fetelor si Hristos a inviat!
    Va scriu acum, desi va urmaresc de mult timp, ca sa va multumesc! Mi-a iesit un panettone EXTRAORDINAR!!! Am folosit reteta descrisa de voi cu atata rabdare – ca toate retetele pe care ni le impartasiti.
    Am folosit, in loc de coaja confiata de citrice care nu prea imi place, o pasta de citrice, dupa reteta lui Giallo Zafferano. A dat o aroma de vis aceasta pasta!
    Am mai folosit sfatul lui Andrea Tortora – greatitalianchefs.com – de a scoate cozonacii din cuptor atunci cand in interior se atinge temperatura de 94 grade Celsius. Am masurat-o cu un termometru pentru carne. A fost perfect! Desi au stat in cuptor mai putin de o ora. Depinde, sigur, de cuptor si de marimea cozonacilor. Am copt doi odata.
    Si nu am mixer planetar. Am folosit la prima etapa un robot clasic, din acela cu vas de plastic, care nu are carlig pentru aluat. A mers foarte greu, asa ca la a doua etapa i-am framantat cu mana – am experienta de la cozonacii clasici romanesti, pe care doar cu mainile i-am framantat intotdeauna.
    Va multumesc inca o data!
    Va voi urmari in continuare. Aveti, dupa parerea mea, cel mai bun site culinar de la noi.
    Cu mult drag,
    Michi

  13. Mi-am luat inima in dinti si l-am facut! A iesit excelent! A fost exact cum scrie, dupa cele 5 ore de dospit nu am vazut mare diferenta, sincer nici dupa ora de dospit din a doua zi nu am vazut mare crestere, in schimb la cuptor m-au surprins in cel mai placut mod, s-au dublat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.