Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale – super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată

17

Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale - super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide reteta savori urbane

Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale – super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată. Cozonac cu multă umplutură cremoasă de nucă cu lapte sau cu rahat. Cum se face cozonacul perfect cu miez pufos? Rețete de cozonaci de casă.

Sunt sigură că vreți să știți care e treaba cu cozonacul suprem și cum l-am preparat 🙂 Vă arăt imediat! Am făcut un super cozonac cu cremă de nucă și altul cu mult rahat, stafide, ciocolată și coajă confiată de portocale. La final vă las mai multe idei de umpluturi în cazul în care doriți să experimentați alte gusturi și arome. Cozonacii aceștia pot sta cu mândrie pe orice masă festivă de Paște sau Crăciun dar se pot coace și cu alte ocazii. Chiar și doar de poftă!

cei mai grozavi cozonaci de casa cu nuca rahat stafide ciocolata fructe confiate reteta savori urbane

De ce „cozonacul suprem”? 

Păi d-aia! E combinația perfectă de aluat pufos care se desface în caiere (pale, șuvițe, fâșii) și cremă sau umplutură generoasă. Ajunge? 🙂

cel mai grozav cozonac din lume savori urbane

Vreau să vă vorbesc despre sursa de inspirație: un cozonac bulgăresc (kozunak) făcut de o doamnă din Bulgaria (vă las video la final). Seamănă foarte mult cu cozonacul nostru tradițional doar că nu are umplutură multă.

Bulgarii fac cozonac doar de Paști, nu și de Crăciun. Eu am făcut o jumătate de porție (adică 2 cozonaci, nu 4) dar am urmat în mare indicațiile ei. Cu mici modificări: am frământat aluatul cu robotul scurtând cu 75% timpii și efortul fizic (doamna frământă cu mâna vreo 2 ore jumătate) și am adăugat de 10 ori mai multă umplutură decât pune ea. Bulgarii apreciază (ca și italienii) aluatul unui cozonac bine lucrat, nu crema sau umpluturile din el. La noi e invers… musai să aibă strat de un deget (măcar!) de nucă, mac sau altă umplutură. Este evident că aceasta afectează structura finală a aluatului care se chinuie să susțină umplutura.

cozonac suprem cu nuca si aluat care se desface pale pale caiere fasii

Chiar și așa rezultatul experimentului meu a fost unul wow! Sunt cofetar-patiser și știu să improvizez din mers. Cozonacii au ieșit foarte moi, pufoși, suficient de grași și de dulci, cu multă umplutură și cu aluat care se desprinde în fâșiuțe. Este un cozonac cu făină de calitate, lapte, ouă, zahăr, iaurt, miere și cu mix de unt cu untură. Nu lipsesc aromele naturale de vanilie și cojile rase de citrice (portocală și lămâie).

cozonac suprem cu rahat stafide ciocolata coji de portocala

Din cantitățile de mai jos rezultă 2 cozonaci copți în forme de 24×10 cm cu adâncime de 8 cm. Toate cantitățile sunt date în grame (inclusiv lichidele) după metoda brutărească clasică. Folosiți cântarele de bucătărie pentru că sunt utile!

5.0 from 12 reviews
Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale - super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. cozonac suprem
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 650 g făină albă pentru cozonac cu min. 12% proteine (Manitoba)
 • 100 g lapte călduț
 • 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
 • 120 g zahăr
 • 40 g miere
 • 60 g iaurt simplu
 • 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
 • 20 ml rom veritabil (NU esență!), cognac sau alt brandy
 • 10 g sare (recomand 13 g!)
 • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 1 linguriță pastă sau extract de vanilie
 • cojile rase de la o lămâie și o portocală
 • 75 g unt gras cu 82% - moale, la temperatura camerei
 • 50 g untură de porc sau alte 75 g de unt
Umplutura de nucă (pentru 1 cozonac)
 • 225 g miez de nucă (măcinat)
 • 10 g cacao pudră
 • 120 g lapte
 • 120 g zahăr
 • 1 plic zahăr vanilat
 • un praf de sare
 • 70 g stafide puse la înmuiat în suc de portocală cu 10 ml de lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier) sau rom, cognac
 • 30 g coji confiate de portocală
Umplutură de rahat cu stafide, ciocolată și coji confiate de portocală (pentru 1 cozonac)
 • 130 g stafide puse la înmuiat în suc de portocală cu 20 ml de lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier) sau rom, cognac
 • 200 g rahat colorat tăiat în cubulețe
 • 150 g picături de ciocolată amăruie
 • 60 g coji confiate de portocală
În plus
 • un pic de ulei pentru uns masa de lucru și vasele
 • 1 gălbenuș frecat cu 30 ml lapte și un praf de sare - pentru uns cozonacii
 • opțional: 7-8 jumătăți de miez de nucă și/sau o lingură de zahăr granulat special pentru copturi

 

Cum se face cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale?

Aluat pufos pentru super cozonac cu nucă sau rahat, ciocolată, stafide, coji de portocală confiate

Maia pentru cozonac

Făina recomandată pentru cozonaci (dospituri cu fermentație lungă care conțin mult zahăr, grăsimi și umpluturi) este cea cu conținut mare de proteine (gluten): adică peste 10 g la 100 g.

faina manitoba 13,5% pentru cozonac (1)

Doamna din Bulgaria recomanda peste 12 g de proteină iar eu am folosit o făină Manitoba cu 13,5 g. Găsiți așa ceva în Selgros, Metro sau online. Am auzit de la o cititoare că ar fi și făină românească pentru cozonac cu 11% proteine de la Raftul sau Secretul Bunicii (nu știu exact cum se numește și nici nu am testat-o). Merg pe mâna italienilor care sunt mari maeștri în ale dospiturilor elaborate de genul Panettone sau Pandoro. Costă între 9-12 lei/kg dar avem nevoie de doar 650 g pentru a face 2 cozonaci fabuloși. Când ne gândim cât costă restul ingredientelor ne dăm seama că investiția într-o făină de calitate nu este o cheltuială mare.

faina manitoba 13,5 g proteine pentru cozonac (2)

Într-o crăticioară am încălzit cei 100 ml de lapte. Acesta trebuie să fie călduț, nu fierbinte! Peste el am pus 7 g de drojdie uscată, o lingură de zahăr (din cele 120 g deja cântărite) și cca. 100 g din făina cântărită.

ingrediente aluat de super cozonac cu dospire lunga

Am amestecat un pic la mijloc cât să se umezească drojdia și am lăsat-o în pace 10 minute ca să se activeze. Apoi am amestecat totul bine cu o lingură și am obținut o pastă groasă: maiaua. Am acoperit cratița cu folie de plastic și am lăsat maiaua la dospit 30 de minute. Ea trebuie să se umfle bine de tot. Doamna bulgăroaică a lăsat de 3 ori maiaua la crescut dar chiar nu are rost să pierdem 2 ore numai în faza aceasta deoarece aluatul are destul timp de fermentare ulterior.

maia pentru cozonac suprem

Între timp am ras cojile portocalei și lămâiei.

coaja rasa de lamaie si portocala pentru cozonacul suprem

Apoi am pus 200 g de stafide la hidratat în sucul stors de la portocala de mai sus + 30 ml de lichior de portocale Grand Marnier (poate fi și Marie Brizard, Cointreau, Triple sec sau chiar rom STROH). Dacă portocala nu e destul de zemoasă atunci completați cu sucul stors de la altă portocală. Stafidele au nevoie de multe ore pentru a se umfla bine. Nu se pun stafide uscate în cozonaci pentru că ele vor absorbi din umiditatea aluatului iar acesta va deveni sec.

Cum se hidratează stafidele în suc de portocale cu lichior sau rom veritabil pentru cozonac

Am pregătit mixul de unt moale și gras cu untură de porc făcută de mine. Ce arome grozave are untura asta!

amestec de unt cu untura pentru cozonac

Într-un mic bol am spart ouăle (2 ouă întregi + 2 gălbenușuri) și le-am adăugat sarea. În brutărie se pune sare echivalând cu 2% din masa făinii (ar fi 13 g) dar poate vi se pare prea mult așa că mergeți cu 1,5% respectiv 10 g de sare. Fără această sare aluatul este fad! Am bătut bine ouăle cu sarea cu o furculiță și le-am lăsat pe masă.

cate oua se pun la cozonacul suprem

Am pregătit cam tot de ce am nevoie: ouăle cu sarea, zahărul rămas după ce-am scos o lingură pt maia, iaurtul simplu (am avut cu 3% grăsime), mierea (nu a încăput în poză), cojile rase de citrice, romul STROH 40% (care are o aromă fantastică!) și plicurile de zahăr vanilat Bourbon.

ingrediente pentru cozonacul suprem cu crema de nuca rahat stafide ciocolata

Peste ouăle bătute cu sare am adăugat: cojile rase de citrice, vanilia și romul STROH. Am amestecat bine totul.

cand se pun aromele in cozonac in ouale batute cu sare coji de portocala lamaie rom stroh vanilie

Mod de preparare (frământare) aluat pentru super cozonac care se desface în fâșiuțe, caiere, pale

Am pus restul de făină (550 g) în bolul robotului de bucătărie echipat cu cârligul special pentru frământat (NU cu paleta triunghiulară care rupe aluatul!). Peste făină am răsturnat maiaua și am adăugat toate celelate ingrediente (mai puțin untul și untura care se pun mai târziu). Pe scurt: am pus zahărul, iaurtul, mierea și mixul de ouă (care conține deja sare, vanilie, rom, coajă de lămâie și de portocală).

Observație: cheia succesului stă în frământarea îndelungată a acestui aluat pentru cozonacul suprem! Doamna din Bulgaria îl frământa manual 30 de minute + alte 90 de minute! Realizați ce efort presupune asta? Nu e poveste cu „asudatul grindei” pentru că fiecare minut în plus de frământare duce la întărirea rețelei de gluten, la obținerea acelei structuri de fibre, caiere, pale pe care o râvnește toată lumea! Tehnicile ei de frământare sunt admirabile și sunt perfect corecte din punct de vedere al brutăriei profesioniste! Știe exact cum se elonghează aluatul, cum se trântește de masă pentru a îl alungi și mai mult, cum să-l plieze sau să-l împăture (stretch and fold) etc. Nu ia aluatul la pumni și nu face box cu el fără nicio noimă.

Această etapă lungă și chinuitoare din punct de vedere fizic poate fi redusă prin folosirea unui robot de bucătărie. Timpii totali de frământare scad la o treime iar efortul gospodinei este 0. 

Am frământat la viteză medie 10 minute. Aluatul e o cremă densă și cleioasă. Dacă vă iese un aluat prea dens atunci mai completați cu puțin lapte (max. 100 ml) pus treptat, lingură cu lingură. Mai bine așteptați cu adăugatul de lapte până după ce frământați (prima etapă) și lăsați aluatul la odihnă (înainte de a pune untul și untura).

Am făcut pauză 5 minute și am reluat frământarea pentru alte 10 minute. Deja începe să arate mai bine! Am făcut iar pauză 5 minute.

Am repornit robotul și am început să pun treptat din mixul de grăsimi (unt cu untură) – linguriță cu linguriță. Etapa aceasta a durat 10 minute.

cat se framanta aluatul de cozonac cu iaurt miere ca sa fie pufos si sa se desfaca in pale (3)

Am făcut iar pauză 5 minute după care am reluat frământarea pentrul ultima dată: alte 10 minute. Gata! Aluatul s-a transformat miraculos! A devenit suplu, elastic și s-a desprins de pe pereții vasului.

aluat de cozonac bine framantat care se intinde subtire si nu se rupe (1)

Proba „de foc” aplicată de brutari și patiseri este testarea elasticității aluatului prin întinderea lui cu mâna pentru a forma o peliculă transparentă („window pane”) care NU se rupe! Vedeți prin aluat degetele mele! În faza aceasta dacă ridic aluatul din castron acesta nu se rupe ci poate fi tras în sus și întins sub forma unei frânghii de aproape 1 m.

aluat de cozonac bine framantat care se intinde subtire si nu se rupe (2)

Cât timp se lasă aluatul de cozonac la dospit? De ce se împătură aluatul?

Ca să compensez restul timpului de frământare manuală din rețeta originală a acestui super cozonac am decis să îl pun la dospit într-o tavă mare (unsă cu puțin ulei) și să-i aplic câteva seturi de plieri sau împachetări (stretch and fold). Prima tură de împachetări a fost aplicată imediat: am aplatizat aluatul ca să ocupe toată tava apoi am adus treimile laterale spre mijloc. Apoi am adus și treimile de sus și jos peste cea din mijloc. Am întors pachetul de aluat cu fața fină în sus și am băgat cu totul tava într-un sac curat de plastic (sau o pungă mare). Am lăsat aluatul la dospit 60 de minute în cuptor (cu becul aprins). Acest beculeț dă o cantitate minimă de căldură care ajută tare mult la dospirea aluaturilor.

dospire si impaturare pliere aluat pentru cozonacul suprem stretch and fold (1)

După 1 oră am mai aplicat o serie de împachetări aluatului și l-am mai lăsat încă o oră la dospit.

După cele 2 ore de fermentare (dospire) aluatul pentru cozonacul suprem este gata pentru a fi porționat. Este cald, moale, elastic, pufos ca o pernă. Dacă-l ții în palmă nu se rupe. Nu se rupe nici daca îl ridici și tragi de el. Este perfect!

cozonacul suprem cu cel mai bun aluat cu faina manitoba

Degazarea aluatului și pre-formarea lui (pre-shaping)

Aluatul meu e plin de bule de gaz (CO2 produs de drojdie) așa că l-am pus pe masa de lucru unsă ușor cu ulei și l-am apăsat bine cu palmele. Apoi l-am rulat strâns sub formă de baghetă având grijă să apăs cu muchia palmei la fiecare tură de rulare. Am obținut un fel de franzelă pe care am acoperit-o cu plastic și am lăsat-o la relaxat 15 minute. De-acum orice manevră aplicată aluatului va fi urmată de măcar 15 minute de odihnă deoarece rețeaua puternică de gluten din el are nevoie de relaxare. Veți vedea că nici nu puteți trece la etapele următoare deoarece aluatul reacționează imediat: se retrage!

rulare pre shaping aluat de cozonac bine lucrat

După 15 minute am tras bagheta de aluat de capete și am lungit-o cât am putut de mult (cca. 1 m). Apoi am răsucit-o ca pe o rufă stoarsă. Acum se văd fibrele lungi de aluat care fac miezul acela tip pale sau caiere! Am îndoit frânghia de aluat, am acoperit-o cu plastic și am lăsat-o în pace 15 minute.

cel mai fain aluat de cozonac care se intinde in fire lungi

Cum se porționează aluatul pentru cozonacul suprem cu nucă sau rahat și stafide?

Am cântărit aluatul: cca. 1300 g. Am tăiat din el 4 părți egale (a câte 325 g fiecare). Am lucrat cu cântarul așa cum se face în brutăria profesionistă. Priviți ce textură aerată ca de șvaițer are aluatul în secțiune! E plin de găuri!

cum se portioneaza aluatul de cozonac inainte de umplere cu crema de nuca mac rahat stafide (1)

Am prelucrat fiecare bucată de aluat sub formă de bilă având grijă să-i bag marginile sub ea și să le lipesc bine. Aceste bile trebuie să fie bine tensionate și netede. Le-am acoperit cu plastic și le-am lăsat 15 minute la relaxare.

Umpluturile pentru super cozonaci

În timpii lungi de așteptare impuși de aluat am avut vreme să mă ocup de umpluturile acestui cozonac suprem.

Cum se face crema de nucă opărită cu lapte pentru cozonacul suprem?

Prefer crema de nucă opărită cu lapte fierbinte (ca la beigli) deoarece are umiditate și previne uscarea aluatului de cozonac. Nu-mi plac deloc umpluturile cu nucă și albușuri. Am măcinat nuca și am pus-o într-un castron împreună cu cacaoa. Am amestecat totul „pe uscat” și astfel nu am avut cocoloașe de cacao! Într-o crăticioară am pus laptele, zahărul și vanilia pe foc și am așteptat ca acestea să ajungă la punctul de fierbere. Imediat le-am răsturnat peste nuca din castron și am amestecat bine.

umplutura crema de nuca oparita cu lapte fierbinte pentru cozonacul suprem

Nuca absoarbe aproape tot laptele dulce, vanilat și fierbinte. Am lăsat umplutura la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. Am amestecat ocazional în ea ca să nu facă crustă. Am obținut cca. 480 g de cremă de nucă.

crema de nuca oparita cu lapte fierbinte pentru super cozonac

Ingrediente pentru umplutura de stafide, rahat, ciocolată și coji de portocală confiate

Am pregătit picăturile de ciocolată termostabilă (se găsesc online, în Kaufland, Selgros, Metro), stafidele bine hidratate, rahatul tăiat în cubulețe cu latura de 2 cm (în continuare cel de la Feleacul este cel mai bun, ca pe vremuri) și cojile confiate de portocală tocate. Pe acestea le prepar acasă – rețeta aici. Stafidele și cojile de portocală le voi diviza între cei 2 cozonaci, momentan sunt „la grămadă”.

Ingrediente pentru umplutura de stafide, rahat, ciocolată și coji de portocală confiate pentru cozonaci fabulosi

Cum se umplu cozonacii supremi cu nucă sau stafide, ciocolată, rahat, fructe confiate?

Bilele de aluat s-au relaxat așa că le-am tras-întins sub formă de frânghii lungi de cca. 40 cm. Le-am acoperit cu palastic și le-am lăsat 15 minute la relaxare.

intindere si rulare aluat de cozonac sub forma de bagheta

Poți trage de ele ca nebuna pentru că nu se rup. Dacă erau mai lungi puteai sări coarda cu ele. 🙂

bagheta sul de aluat de cozonac framantat corect cu fibre fire lungi elastice

După 15 minute am trecut la umplerea cozonacilor. Pentru cozonacul cu nucă am întins prima frânghie de aluat. Se lucrează ușor cu palmele sau cu sucitorul (pe masa ușor unsă cu ulei – dar foarte puțin!). Am obținut o foaie de cca. 50×20 cm peste care am pus 1/2 din umplutura de nucă (adică cca. 240 g) și am întins-o cu spatula. Am lăsat liberă o bordură de aluat. Peste nucă am presărat cca. 50 g de stafide înmuiate și scurse (sunt mai grele decât cele uscate puse inițial) și cca. 15 g de coajă de portocală confiată. La cele 325 g de aluat (cât are o bucată) am 305 g de umplutură – adică aproape 1:1.

Am rulat foaia strâns, cu mare grijă. Am obținut primul braț al cozonacului cu nucă. Am procedat similar cu a doua frânghie de aluat și am obținut a doua ruladă. Vedeți în poză că ruladele au cca. 50-52 cm lungime.

cum se umple cozonacul suprem bulgaresc cu cremă de nucă stafide si coji de portocala confiate

Am răsucit cele 2 brațe și am format cozonacul suprem cu nucă.

Ca să-mi fie mai ușor eu pun o hârtie de copt pe masă și așez cozonacul împletit pe ea. Apoi ridic hârtia cu tot cu cozonac și o așez în formă. Astfel nu mă chinui să strecor cozonacul printre faldurile hârtiei puse anterior în formă. De data aceasta am folosit forme mai scurte de cozonaci cu dimensiunile de 24×10 cm și adânci de 8 cm (spre deosebire de formele stas care au 30x10x10).

cum se impletesc cozonacii cu 2 brate si cum se asaza in forme cu tot cu hartia de copt (2)

Am trecut la al doilea cozonac. Am întins similar ultimele 2 bucăți de aluat și le-am presărat (în mod egal) cu restul de stafide, cu rahatul tăiat cubulețe, cu picăturile de ciocolată și cu restul de coji de portocală confiate. Pont: am stropit umplutura cu câte 2 linguri din zeama de portocale cu lichior în care au stat stafidele! Umiditatea aceasta este necesară pentru a obține un aluat fraged!

Per ansamblu fiecare bucată de aluat de 325 g are cca. 300 g de umplutură. Și pe acestea le-am rulat strâns și am obținut 2 cilindri lungi de cca. 50-52 cm.

cum se umple cozonacul suprem bulgaresc cu stafide rahat ciocolata picaturi si coji de portocala confiate

Am împletit și acest cozonac ca pe cel de mai sus și l-am așezat în forma lui ajutându-mă de o coală de hârtie de copt. Am acoperit ambele forme de cozonac cu câte o cască de duș din plastic (cu elastic) și le-am introdus în cuptorul rece dar cu becul aprins. De-acum ei trebuie să dospească până ce umplu bine formele.

Ultima dospire a cozonacilor puși în forme și ungerea lor cu ou înainte de coacere

Dsopirea finală a acestor super cozonaci poate dura între 1 oră și 30 de minute până la 3-4 ore. Nu ne grăbim! Nu stricăm totul la spartul târgului după ce-am bibilit cozonacii o zi întreagă! Semnul că ei au dospit destul este că volumul lor s-a dublat. Dacă scuturăm ușor formele vedem cum cozonacul tremură ușor ca o budincă. La mine dospirea finală a durat 3 ore. Încă nu i-am descoperit ca să nu se usuce.

I-am scos din cuptor pe masa de lucru pentru că a trebuit să pun cuptorul la încins la 250 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta maximă la cele pe gaz. Durează 15-20 de minute până ce cuptorul se încinge bine de tot. Când acesta s-a apropiat de temperatura maximă am pus pe fundul lui o tăviță (de 20×30 cm) cu două degete de apă fierbinte. Aceasta va genera aburi în timpul coacerii.

Am pregătit și un gălbenuș frecat cu un pic de lapte și un praf de sare dar nu am uns cozonacii decât cu câteva secunde înainte de a-i băga la copt.

Ultima dospire a cozonacilor puși în forme și ungerea lor cu ou înainte de coacere savori

Doar când cuptorul a atins cele 250 C și când apa din tăviță a început să clocotească am descoperit cozonacii și i-am pensulat cu oul bătut.

Apoi i-am decorat cu miez de nucă (pe cel cu nucă) și cu zahăr granulat (pe cel cu rahat și stafide).

Arată minunat cozonacii mei! Am ajustat cu foarfeca excesul de hârtie de copt ca să nu-mi fâlfâie prin cuptor.

cum se ung cozonacii cu galbenus cu lapte si cum se decoreaza cu miez de nuca sau zahar (1)

Coacerea cozonacilor supremi cu tăviță de apă care generează aburi

Am introdus ambii cozonaci deodată în cuptor (pe grilajul pus pe șina cea mai de jos, chiar deasupra tăviței în care fierbe apă) și imediat am redus temperatura cuptorului la 170 C (cu ventilație). Dospiturile au nevoie de un impuls („kick”) de căldură mare la început pentru a crește bine la copt. Coacerea a durat 60 de minute la 170 C cu mențiunea că după 30 de minute am inversat tăvile de cozonac între ele și le-am acoperit individual cu câte o bucată de folie de aluminiu (sau hârtie de copt).

Am scos cozonacii din cuptor și i-am admirat.

coacerea cozonacului suprem cu nuca sau rahat cate minute la cate grade la ce temperatura cu tavita de apa si aburi (1)

Arată grozav și miros amețitor de bine 🙂

Nu am pierdut vremea ci am scos imediat cozonacii din forme! I-am răsturnat cu grijă pe grilaje metalice, le-am îndepărtat hârtiile de copt și i-am așezat pe o latură. De-acum, timp de vreo 2 ore, (la început din 10 în 10 minute, dupa o ora din 15 în 15 minute), ei trebuie culcați când pe o parte, când pe cealaltă. Astfel ei se răcoresc lent, se ventilează (nu fac condens) și nu se lasă, nu se teșesc. Niciodată cozonacii calzi nu se țin în picioare (așa cum au stat în formă) pentru că aluatul și umplutura lor se lasă spre bază. Realitatea este că un cozonac sau o pâine se gătesc încă 60 de minute după ce-au fost scoase din cuptor grație căldurii înmagazinate. În acest răstimp se definitivează structura miezului. Cea mai mare eroare este ruperea sau sfâșierea cozonacului fierbinte abia scos din cuptor. Se vede cum ies din el șuvoaie de aburi iar miezul acestuia este incomplet copt, deci indigest. Am observat că sunt amatori de asemenea chestii și le respect opțiunea. Eu nu fac așa și nu-mi bat joc de muncă.

După scurgerea celor 2 ore de răcorire regulamentară cozonacii (care sunt calzi încă dar nu fierbinți) se pun înapoi în formele lor tapetate cu hârtie de copt (pot fi hârtiile în care au stat la cuptor) și se acoperă lejer cu un ștergar curat de in, bumbac sau cânepă. Se lasă la loc călduț cum ar fi pe masa de bucătărie sau în altă încăpere ferită de curenți reci de aer.

Aici vedeți cozonaci după 8 ore de la coacere. Deja stau bine pe picioarele lor și sunt reci (la temperatura camerei).

racorire super cozonaci pe grilaj metalic rasturnati cand pe o parte cand pe alta

Cozonacul suprem – servire și păstrare

Hai să vedem cozonacul suprem cu nucă!

cozonacul suprem cu crema de nuca stafide si coji de portocala confiate

La noi în familie cozonacii se feliază cu cuțitul zimțat iar feliile sunt subțiri și elegante. Cozonacul acesta nu se sfărâmă, nu face firimituri (nu are miez uscat tip rumeguș) și este fantastic de pufos!

felii de super cozonac cu multa umplutura de nuca cremoasa (1)

Umplutura de nucă este generoasă iar aluatul este o poveste! Ți se afundă degetul în el.

Acum vine partea care mie una nu-mi place dar care ilustrează cele promise: sfâșierea cozonacului pentru a expune caierele sau palele de aluat.

Cozonacul suprem cu nucă își merită din plin numele! Stafidele și cojile de portocală din cremă completează perfect acest tablou minunat.

Priviți aici ce structură fantastică are aluatul și cum se văd fibrele, fâșiile sau palele lui! Umplutura umedă de nucă cu lapte fierbinte menține umiditatea aluatului și, implicit, frăgezimea lui.

cozonac cu nuca rupt sfasiat cu miez pale caiere fasiute fasii (3)

Am trecut la cozonacul suprem cu rahat, stafide, ciocolată și coji de portocală. Arată grozav și el!

cozonacul suprem cu rahat stafide ciocolata si coji de portocala confiate

Iată și primele felii tăiate regulamentar cu cuțitul. Umplutura de rahat efectiv debordează din el.

felii de cozonac cu multa umplutura de rahat picaturi de ciocolata stafide coji de portocala

Normal că a trebuit să-l masacrez și pe acesta pentru a vă arată structura aluatului. Durere!

cozonac cu rahat sfasiat cu fire lungi caiere pale fasiute (1)

Și aici miezul pufos se desface în caiere, pale sau fâșii lungi și care se topesc în gură. A fost foarte bine că am stropit umplutura cu zeamă de portocale și lichior pentru că altfel miezul ar fi ieșit uscat.

cozonac cu rahat sfasiat cu fire lungi caiere pale fasiute (2)

Vă mai chinui un pic cu câteva imagini care să vă stârnească cheful de a face acești minunați cozonaci 🙂

Sunt curioasă care e preferatul vostru: cel cu nucă sau cel cu rahat?

Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale - super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată savori urbane (4)

Cozonacul suprem cu nucă sau rahat se păstrează în forma lui (tapetată cu hârtie de copt) și învelit bine în ștergare groase de in, bumbac sau cânepă. Stă bine la cămară peste o săptămână. Aluatul este bogat în grăsimi așa că acest super cozonac nu se usucă repede.

Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale - super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată savori urbane (2)

Iată cozonacul perfect pentru masa festivă de Paște sau de Crăciun! Ce să-ți dorești mai mult? Are aluat pufos care se desface în fâșii dar și straturi generoase de umpluturi!

Vă las aici și alte umpluturi pentru acest aluat. Cozonacul suprem se poate face și cu mac, brânză dulce, doar cu stafide  sau doar cu rahat etc.

Cremă pentru cozonac - rețete de umplutură de nucă, mac, ciocolată, rahat, fructe confiate, brânză sau urdă savori urbane 1

Aici găsiți mai multe rețete de cozonac pufos marca Savori Urbane.

retete de cozonaci pufosi pentru pasti craciun savori urbane

Iată și cum se face cozonacul suprem în varianta video a doamnei din Bulgaria (cu o cantitate infimă de umplutură).

Alte știri culinare

17 COMENTARII

 1. Am respectat reteta à la lettre pentru ça in ultimii ani am fost dezamagita de ce fel de tip de aluat obtineam,deci nu am cuvinte,mi a iesit perfect astept dospirea finala in tavi.Multumesc pentru rabdarea dexa ne explica aceste étape importante pt a reusi!

 2. Arata minunat, denumirea este pe măsură!
  As avea va rog o mica intrebare: pentru a face 4 cozonaci (dacă tot muncesc o zi întreaga la ei😋) pot dubla cantitățile la fiecare ingredient pentru aluat? Sau cum sa calculez?
  Va mulțumesc mult de tot.
  Sărbători liniștite va doresc.

 3. Nu cred ca am făcut pe nimeni “ cu ou și oțet “ pur și simplu mi-am exprimat opinia referitor la rețeta Dvs. O pierdere totala de timp. După exprimarea folosită inteleg cu cine am de-a face, nu primiți prea bine criticile. Sutelor de cititorii cărora reteta aceasta le-a ieșit “admirebil” in mod sigur au standardele de calitate mai scăzute, eu sunt o persoana perfecționistă, nu ma pot mulțimi cu orice rezultat. Drojdia si-a triplat volumul , Ingredientele au fost de calitate superioară , gramajul acestora a fost respectat. In defintiv este greșeală mea pentru ca am încercat o rețeta cu un timp de preparare de 13 ore, o aberației , mi-au spus mama de la început , dar nu am vrut sa inteleg. M-am convins pe pielea mea si Toți cei care au 13 ore de pierdut din viața lor , sunt liberi sa încerce aceasta rețeta . Vor obține rezultate așa cum ați spus “ admirebile” . Numai bine va doresc !

  • Continuați să-mi întăriți bănuiala (care deja e certitudine!) că experiența cu care vă lăudați nu se bazează pe mare lucru. Dacă cele 13 ore vă suprind este evident că nu stiți că un pandoro sau un panettone se fac în 24 de ore! https://savoriurbane.com/pandoro-reteta-autentica-italiana-de-cozonac-auriu-extra-pufos/
   Nu vă permit să-mi insultați cititorii care au testat rețeta și să speculați standardele lor de calitate! Mai ales când chiar ale dvs. sunt sub nivelul mării. Repet: cum de ne-a reușit cozonacul atât mie cât și doamnei cara a făcut video? Chiar nu vă gândiți că ați greșit ceva sau că ingredientele dvs. nu au fost ok?

 4. Eu am facut cozonqcul suprem, mi a iesit f bun. Singura schimbare a fost ca am pus inca 100 ml in plus de lapte. Probabil depinde de faina. Eu am folosit Raftul bunicii care are 13g de proteina. Asta o folosesc mereu la cozonac. Preprarea lui e f simpla, mi greu la mn cu timpul si cu framanatul pe care nu le am respectat dar a iesit oricum

 5. Am facut o porție și jumătate (3 cozonaci) in „repetiție” de Crăciun 😅 asteptăm până mâine sa secționăm unul 😁 dar miros minunat și arată foarte promițător. Mulțumim pentru toate rețetele de calitate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.