Chec din albușuri cu nucă și fructe confiate – rețeta de Pâinea Episcopului + VIDEO

35

Chec din albușuri cu nucă și fructe confiate – rețeta de Pâinea Episcopului + VIDEO. Rețeta de chec de albușuri. Cum se face chec cu albușuri, nucă, unt, stafide și alte fructe deshidratate sau glasate? Rețete de chec de albuș fără praf de copt. Rețete cu albușuri rămase de la cozonaci, maioneză, creme de prăjituri etc.

reteta chec cu albusuri savori urbane

Acest chec din albușuri este de o finețe rară. Este fraged, pufos, plin de „surprize”: nuci, alune de pădure, bucățele de ciocolată amăruie, stafide, coji de portocală confiată etc. Mama pune în checul de albușuri și baghete subțiri de smochine și curmale sau cireșe glasate (tocate).

Rețeta acestui chec din albușuri este una foarte veche, de peste 300 de ani. Originile par a fi germane (de pe granița cu Franța). Numele lui este de Pâinea Episcopului, tradus ca atare din germană (Bischofsbrot), franceză (Pain d’évêque – se face cu miere, cuișoare, scorțișoară și seamănă cu turta dulce) sau maghiară (Püspökkenyér). În Ardeal și Banat acest chec cu albușuri a venit pe filiera austro-ungară. La noi în casă i se zice Pâinea Episcopului iar rețeta o avem de la străbunica mea Buia din Sibiu. Un chec de Crăciun sau de Paști.

cel mai fin si pufos chec cu albus savori urbane

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA CHECULUI DIN ALBUȘURI ÎN FORMAT VIDEO. 

Cu checul acesta se încheiau mesele festive și se încingeau discuțiile: bărbații cu un pahar de cognac sau de vin dulce licoros (Porto sau Lacrima lui Ovidiu), doamnele cu lichior de casă (cel mai adesea de nuci verzi – rețeta aici – sau de ouă – Eierlikör).

De Sărbători (Crăciun, Anul Nou sau Paști) se adună foarte multe albușuri rămase de la cozonaci, maioneze, creme pentru tort sau prăjituri și nu mai știm cum să le valorificăm. Aici găsiți mai multe rețete cu albușuri rămase: bezele, pricomigdale, macarons, tort de bezea, Pavlova, fursecuri cu bezea, clătite imperiale din albușuri etc.

Chec din albușuri cu nucă și fructe confiate - rețeta de Pâinea Episcopului savori urbane

De unde știm câte albușuri rămase avem într-un recipient? Cât cântărește un albuș?

Rețeta de chec din albușuri pe care v-o dau acum este pentru 10 albușuri (nu albușe), adică 350 g de albuș. De unde știm câte albușuri s-au adunat într-o ceașcă? Le cântărim și împarțim totul la 35. De ce? Pentru că 1 ou mediu are 55-60 g din care 20-25 g cântărește gălbenușul și 30-35 g cântărește albușul. Rețetele bune cu albușuri se dau în grame tocmai din acest motiv. Acum veți ști câte albușuri rămase aveți în frigider 🙂

Ce nuci și fructe confiate sau deshidratate se pot pune într-un chec din albușuri?

Pentru ca acest chec de albușuri să nu fie sec (înecăcios) trebuie pusă în compoziția lui o cantitate considerabilă de unt topit. În niciun caz nu înlocuim untul cu ulei. Nu este un chec ieftin, de toată ziua, ci unul de gală care stă la loc de onoare pe orice masă festivă. Veți vedea cât de fin și de gustos este! Fructele confiate sau deshidratate sunt la alegerea voastră. Eu le pun în cantități egale iar totalul lor trebuie să fie de 400 g.

Dacă nu vă plac stafidele puteți pune merișoare sau caise uscate (tocate). Acestea nu trebuie înmuiate în rom sau suc de portocale pentru că vor umezi aluatul.

Nu aș renunța sub nicio formă la coaja confiată de portocală și la alunele de pădure din rețetă pentru că ele dau o savoare deosebită acestui chec din albușuri. Bineînțeles că aromele naturale de vanilie și coajă rasă de lămâie și/sau portocală nu lipsesc nici ele din acest delicat chec din albușuri.

mix de fructe confiate cu stafide coji de portocale si lamaie pentru chec de albusuri sau cozonac

Ca de obicei, NU pun praf de copt în chec pentru că nu-mi place gustul leșios pe care-l dă acesta. Cel mai bun agent natural de afânare este aerul acumulat în spuma din albușuri. Checurile cresc perfect și fără praf de copt. Veți vedea cum se mixează și omogenizează compoziția astfel încât fructele, nucile și ciocolata să fie distribuite uniform în tot checul, nu să să pice toate la fundul formei.

cel mai pufos chec de albusuri reteta pas cu pas

Din cantitățile de mai jos rezultă 2 checuri din albușuri coapte în forme mari de cozonac (de 30 x 10 x 8 cm) sau 3 checuri coapte în forme clasice de chec (mult mai înguste decât cele de cozonac – adică de 30 x 6 x 6 cm). Eu am ales forme de cozonac ca să vă fie și vouă mai simplu.

4.8 from 17 reviews
Chec din albușuri cu nucă și fructe confiate - rețeta de Pâinea Episcopului + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. chec din albușuri
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 g albușuri (cca. 10 buc)
  • 2 vârfuri de cuțit sare
  • 200 g zahăr
  • 3 lingurițe extract de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat (preferabil Bourbon)
  • coaja rasă fin de la 1 lămâie
  • 250 g unt topit (cu 82% grăsime)
  • 200 g făină
  • 400 g nuci, alune de pădure, stafide, coji de portocală confiate, ciocolată amăruie, alte fructe glasate, confiate sau deshidratate: curmale, caise, smochine, ananas etc

 

Cum se face chec din albușuri cu nucă și fructe confiate – rețeta de Pâinea Episcopului + VIDEO?

Așa cum v-am promis mai sus, vă las aici versiunea VIDEO a acestei rețete de chec din albușuri. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube –  !!

Ingrediente pentru cel mai fin și pufos chec de albușuri

Am cântărit albușurile și le-am pus în castronul robotului de bucătărie. Important! Castroanele în care urmează să se bată spumă din albușuri trebuie să fie temeinic degresate (bine spălate cu apă fierbinte și detergent de vase, apoi clătite corespunzător). Urmele de grăsime de pe ele împiedică obținerea unei spume dense și cu volum crescut.

albusuri cantarite pentru chec de albus

Am prăjit ușor într-o tigaie (fără ulei, la foc mic) 100 g de mix de nuci și alune de pădure pentru a li se intensifica aroma.

nuci si alune de padure rumenite in tigaie

Apoi le-am tocat din cuțit ca să rămână bucăți mari.

ciocolata coji de portocale confiate coji de lamaie confiate

Am tocat cca. 75 g coajă confiată de portocale și lămâie (coaja glasată de lămâie e opțională) – vedeți aici cum o fac în casă. Puteți pune și cireșe confiate – vedeți aici rețeta.

Pe lângă acestea eu am ales să mai pun doar stafide (75 g) și  ciocolată amăruie pe care am tocat-o tot mare, din cuțit (100 g).

nuci alune si fructe confiate pentru chec din albusuri

Am topit și untul la foc mic, l-am tras deoparte ca să se răcorească și l-am amestecat cu coaja rasă de la o lămâie mare. Mi-am cântărit zahărul și făina ca să le am la îndemână.

Mod de preparare chec din albușuri

Primul lucru: am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație respectiv treapta medie la cele cu gaz) și am tapetat 2 forme de cozonac cu hârtie de copt. Este important ca acestea să fie pregătite înainte de a ne apuca de treabă.

Am bătut albușurile spumă tare cu 2 prize bune de sare. Sarea este esențială în orice rețetă de desert. Când au devenit consistente și spumoase am pus zahărul tos (pe tot deodată) și pe cel vanilat (sau extractul de vanilie) și am continuat baterea la viteză mare până ce am obținut o spumă densă, lucioasă și foarte tare (ca la bezea).

preparare chec de albusuri pufos si fin cu nuca coji de portocala stafide

Gata cu mixerul, trecem la spatula de mână! Peste spuma de albuș am pus toate ingredientele deodată! Adică am cernut făina, peste ea am pus tot ce era pe farfuria cu fructe și nuci și deasupra am turnat jumătate din untul topit și aromatizat cu coajă de lămâie.

cum se amesteca inglobeaza nucile untul topit si fructele in chec din albusuri

Foarte important! Nu puneți componentele uscate în etape pentru că amestecarea inutilă în masa de albușuri le face să piardă aerul și să se dezumfle! Vă va scădea compoziția văzând cu ochii și, în loc de 2 forme de chec veți umple una singură iar checul va fi gumos și îndesat! La fel se face și la pandișpan – toată făina se pune deodată, nu treptat! (vezi aici). Doar untul topit se pune în 2 tranșe.

Cu mișcări largi de sus în jos am înglobat toate componentele în spuma de albușuri. Cu răbdare. Trebuie dat cu spatula și pe pereții și fundul castronului ca să nu rămână zone de aluat neomogene. Am turnat și restul de unt topit și l-am înglobat ușor.

cum se omogenizeaza un aluat pufos de chec sau pandispan cu albusuri

Imediat am împărțit compoziția de chec de albușuri în cele două forme de cozonac pregătite și am nivelat-o rapid. Deci, din 10 albușuri ies 2 checuri coapte în forme mari de cozonac!

cum se umplu formele de chec cu compozitia de chec de albusuri

Cum se coace un chec din albușuri? La ce temperatură și cât timp?

Imediat am intodus ambele forme cu chec din albușuri în cuptorul preîncins la 170 C (pe șina cea mai de jos și cu loc între ele ca să circule bine aerul cald). Nu se deschide ușa cuptorului în primele 25 de minute! După acest răstimp checurile se pot întoarce (dacă cuptorul nu coace uniform – la mine nu e cazul). Checurile de albuș se coc în total 35-40 de minute. Puteți face proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că aluatul nu este crud și lipicios.

Am scos formele cu chec de albuș din cuptor și le-am lăsat nemișcate 5 minute. Ce arome grozave am în bucătărie! De vanilie, portocală și alune 🙂

coacere chec de albusuri cat timp si la ce temperatura

Apoi le-am răsturnat pe un grilaj de bucătărie și le-am îndepărtat hârtia de copt. Checurile au nevoie de aer ca să se răcorească încet. Sunt coapte perfect, rumenite uniform pe toate părțile.

cum se rastoarna checul de albusuri din forme dupa coacere si cum se lasa la racorit (1)

Nu se lasă răsturnate „în cap” ca să nu se turtească ci se așază pe laterale și se tot întorc de pe o latură pe alta la fiecare 5 minute (ca la cozonaci).

cum se rastoarna checul de albusuri din forme dupa coacere si cum se lasa la racorit (2)

În alte dăți am focut acest chec de albușuri în alte forme: de chec (mai scurte) sau chiar circulare. Pentru cele 3 forme de mai jos a fost nevoie de 15-16 albușuri.

chec de albusuri copt in forma circulara sau de chec (1) chec de albusuri copt in forma circulara sau de chec (2)

Servire Chec din albușuri cu nucă și fructe confiate – rețeta de Pâinea Episcopului

Acest delicat chec de albușuri se taie doar după răcirea completă. Cel  mai ușor se taie cu un cuțit cu lamă zimțată (de pâine). Nu se sfărâmă deloc iar feliile pot fi și de 0,5 cm grosime. Are textură perfectă, nu este umed sau cleios ci e bine copt până în centru. Untul nu face checurile umede ci fragede!

reteta chec de albus cu nuca ciocolata si fructe uscate

După cum vedeți, fructele și nucile sunt distribuite omogen pe toată suprafața feliilor, nu stau grămadă la bază 🙂 Asta pentru că spuma a fost corect bătută și omogenizarea s-a făcut ca la carte.

cel mai bun chec de albus fara praf de copt reteta pas cu pas

Fiecare felie din acest chec se topește pur și simplu în gură! Elementele crocante (nucile, alunele), cojile confiate de portocală, stafidele și ciocolata desăvârșesc acest minunat desert: Pâinea Episcopului, Bischof’s Brot, Pain d’évêque sau Püspökkenyér. V-am spus de la bun început că este un chec de gală, demn de orice masă festivă.

Aici vedeti cum se poate face un blat de tort sau de prajitura dintr-o compozitie similara (tot din albusuri) – reteta aici.

Blat pufos din albușuri cu nucă și fructe confiate pentru prăjituri și torturi - rețeta de chec la tavă rorunda sau dreptunghiulara

Cu o parte din acest blat am facut delicioasa Prajitura Regina Maria – vezi aici.

Prăjitura Regina Maria cu bezea cu nucă și cremă de ciocolată rețeta savori urbane

Diana a făcut mai demult un chec cu fructe confiate, nuci și rahat însă cu ouă întregi – vedeți aici rețeta.

Dacă sunteți amatori de mixuri de fructe confiate cu nucă atunci cozonacul german Stollen va fi pe placul vostru – rețeta aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă veche de chec din albușuri cu nucă și fructe confiate – rețeta de Pâinea Episcopului.

Aici găsiți mai multe rețete de checuri fără praf de copt

35 COMENTARII

    • Aceasta prajitura se facea de catre bunica si matusile mele cu albusutile ramase de la cozonac sau de la salata de boeuf.Nu aveam cintar si toate i gredientele erau puse in pahare identice la acelasi nivel cu albusurile.O fac si eu,iar reteta o am intr-o carte de Sanda Marin editie 1941

  1. Delicios. L-am facut pentru o gustare de Craciun. Adultii si copiii au apreciat in egala masura. Pentru o tinuta mai festiva am facut o glazura de ciocolata si am decorat cu fructe confiate.

  2. Este un chec apetisant, am folosit doar ciocolata 80/, merișoare și nucă tăiată mare.Credeam că se va lăsa.Dar nu a fost așa, a crescut la cuptor f frumos.Este o retetă deosebită.

  3. Mulțumesc pentru această rețetă autentică! E nemaipomenită! De când am descoperit-o pe site, o prepar mereu. Pâinea Episcopului este, în opinia papilelor mele gustative, un desert parfumat de sărbătoare. 🌸

  4. Multumesc pt .reteta.Am facut de doua ori,a fost apreciata de toata lumea care a gustat.(am avut coaja confiata de portocala ,facuta dupa reteta SU)

  5. Draga OANA, este primul chec cu fructe mancat de copiii mei (8 si 10 ani). Fac mereu dar separat pt ei normal simplu sau cu cacao pt mine si sot cu fructe uscate.
    Azi am fost obligata sa fac reteta ta pt ca aveam 12 albusuri in frigider ramase de la crema ta de vanilie pt eclere(cantitate dubla). Foarte multumesc deja pt eclere; Sunt departe de casa si am incercat multe retete (si a mamei si a surorii mele) si de fiecare data catastrofa.Eclere batute cu blana. Esti prima persoana care a adus discutia despre diferenta intre cuptorul cu gaz si cuptorul electric. Reteta ta este excelenta.Mi-au iesit niste minunatii de eclere. Deci fara doar si poate urmatoarele retete vor fi direct de pe blogul tau fara ezitare. Multumesc pt toate ideile minunate si mult succes in continuare. PS: revenind la chec a fost excelent (fiul meu ) si minunat (fiica mea). Deci TE IUBIM

  6. Foarte bună rețetă, simplă și ușoară ca bună-ziua, o fac a doua oară, cu doar patru albușuri, și tot bine iese. Ai mei sînt foarte încîntați, mănîncă și gol, și cu lapte, și cu iaurt, și cu pastă de măceșe deasupra, fiecare cum îi trăznește, dar se pare că merge în toate combinațiile. Numai eu n-am apucat să-l gust 🙂 Îi cred pe ei pe cuvînt că este „piramidal”. Mulțumesc!

  7. Excelenta rețeta, o prepar des și de fiecare dată este apreciată de toți cei care o gustă.
    Mulțumim mult pentru toate rețetele și ponturile pe care nu le împărtășiți!

  8. Îmi cer scuze pentru mica greșeală strecurată din neatenție „mulțumesc mult pentru toate rețetele și ponturile pe care ni le împărtășiți !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: