Blat pufos din albușuri cu nucă și fructe confiate pentru prăjituri și torturi – rețeta de chec la tavă mare. Cum se face blatul din albuș, fără praf de copt? Chec din albușuri copt în tavă mare dreptunghiulară sau rotundă (de tort). Rețete cu albușuri rămase.
Acest blat pufos din albușuri este inspirat de rețeta clasică de chec Pâinea Episcopului (Püspökkenyér sau Bischofsbrot) – rețeta aici. Checul din albușuri este de o finețe rară: are multe fructe confiate sau uscate, bucățele de ciocolată, nuci și alune de pădure și mult unt topit.
În cazul de față am decis să fac un blat din albuș cu ceva mai puțin zahăr, dar tot cu multe „surprize” în interior. Blatul obținut se poate tăia orizontal în foi care se pot umple cu diferite gemuri sau creme.
Din cantitățile de mai jos iese un blat pufos din albușuri de 40x26x4,5 cm pe care-l puteți coace și în tăvi circulare de 26 cm diametru (iese înalt de cca. 8 cm) sau 28 cm diametru (iese înalt de cca. 7,5 cm). Recomand împărțirea compoziției în 2 tăvi circulare egale (de 26 sau 28 cm diametru), ca să nu aveți probleme cu coacerea în mijlocul blatului!
- 15 albușuri (adică cca. 525 g albuș - 1 buc = cca. 35 g)
- 200 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 2 vârfuri de cuțit sare
- cca. 30 ml suc de portocală sau 15 ml suc de lămâie (proaspăt stors)
- 250 g unt topit (cu 82% grăsime)
- 250 g făină
- 500 g mix de nuci, alune de pădure, picături de ciocolată amăruie, coji confiate de portocale și lămâie, stafide, alte fructe uscate sau confiate: curmale, smochine, ananas, caise, cireșe etc)
Cum se face un blat pufos din albușuri cu nucă și fructe confiate pentru prăjituri și torturi – rețeta de chec la tavă mare?
Am prăjit ușor într-o tigaie (fără ulei, la foc mic) cca. 100 g de mix de nuci și alune de pădure, pentru a li se intensifica aroma.
Am tocat cca. 50 g de coajă confiată de portocale – rețeta aici.
Am pus cca. 250 g de mix de fructe confiate/glasate.
Am tocat cca. 100 g de smochine și curmale.
Cum se bat albușurile pentru blatul pufos cu multe nuci, alune, fructe confiate sau uscate și ciocolată?
Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Am cântărit albușurile: cca. 525 g. Un albuș de ou mediu cântărește cca. 35 g așa că puteți afla ușor câte albușuri ați strâns în frigider. Le-am pus în vasul foarte curat (degresat) al robotului de bucătărie și le-am adăugat 2 vârfuri bune de cuțit de sare. Am bătut albușurile spumă tare după care am pus tot zahărul deodată, pe cel vanilat și zeama de portocale sau lămâie. Am pornit din nou mixerul și am continuat baterea până ce am obținut o spumă densă, ca la bezea.
Am oprit robotul și am trecut la spatula de mână.
Mod de preparare blat din albușuri
Peste albușurile bătute am pus făina cernută (pe toată deodată), nucile și alunele tocate (răcorite după prăjire), ciocolata (eu am picături termostabile dar puteți pune ciocolată amăruie tocată) și fructele confiate sau uscate. În spate se vede crăticioara cu untul topit și răcorit.
Am turnat cu grijă și jumătate din untul topit peste fructe, nuci, făină și ciocolată.
Am luat o spatulă și am încorporat toate ingredientele cu mișcări largi, de sus în jos, cu grijă să nu strivesc albușul. Am completat cu restul de unt topit și am continuat omogenizare lejeră a compoziției.
Am tapetat tava (de 40×26 cm) cu hârtie de copt (cu margini mai înalte) și am turnat compoziția de albușuri în ea. Am nivelat-o ușor cu spatula și am dat imediat tava în cuptorul preîncins. Dacă folosiți forme circulare de tort atunci împărțiți compoziția în 2 părți egale și o coaceți pe rând. Nu are nimic dacă restul de compoziție așteaptă în castron până se coace prima tură. Cel mai bine ar fi să aveți 2 forme și să le coaceți simultan.
Coacerea și răcorirea pe grilaj a blatului din albușuri
Am copt acest blat pufos din albușuri timp de 40 de minute la 170 C. După 25 de minute am întors tava ca să se rumenească totul uniform. Gata!
Imediat am răsturnat blatul pe un grilaj de bucătărie și i-am desprins, cu grijă, hârtia de copt de pe verso. Cel mai bine e să o rupeți în fâșii pentru că, dacă încercați să o dezlipiți întreagă, riscați să rupeți marginile blatului.
Am lăsat acest blat pufos din albușuri la răcorit pe grilaj și, după vreo 30 de minute, l-am întors cu fața în sus, pe un alt grilaj. L-am lăsat până s-a răcit complet.
Utilizare și păstrare blat pufos din albușuri cu nucă și fructe confiate pentru prăjituri și torturi – rețeta de chec la tavă mare
După răcirea completă blatul se poate păstra 1 zi învelit complet în hârtie de copt, la cămară. Dacă se mănânca ca atare el se poate păstra și în pungi de plastic.
Iată ce secțiune faină are! Un blat pufos, plin de fructe confiate, nuci, alune și ciocolată! Are arome de unt, vanilie și portocale și este de o finețe ieșită din comun. Blatul din albuș este suficient de înalt pentru a putea fi tăiat în 2 foi pe care să le umpleți cu cremele preferate.
Așa arată o jumătate de blat tăiată pe grosime, în 2 foi.
Am folosit aceste 2 foi pufoase din albușuri la delicata Prăjitură Regina Maria, împreună cu o foaie de bezea cu nucă și multă cremă fină de ciocolată – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de prăjituri cu multe fructe confiate atunci vă recomand clasicul Fruitcake îmbătat cu rom sau brandy – rețeta aici.
Sau noua Prăjitură Crăciunița – rețeta aici.
Cu ce alte creme mai puteți umple aceste foi din albușuri?
Acest blat pufos din albușuri poate fi umplut cu gem de caise, zmeură, vișine etsc sau cu diverse creme pe bază de frișcă, mascarpone, unt, fructe etc. Iată aici căteva sugestii: