Pilaf de orez cu carne de pui si legume – rumenit la cuptor. Cum se prepara un pilaf de orez astfel incat sa fie savuros? Ce tip de orez folosim la pilaf? Dar la risotto? Iubesc orezul pilaf cu carne si multe legume si il gatesc folosind condimente si arome naturale, zarzavaturi si carne de pasare, porc sau miel si un orez de calitate.
Ce tip de orez folosim la pilaf?
V-am povestit pe larg la reteta de pilaf de orez cu carne de porc originile si variantele de pilaf din lume si ce tipuri de orez sunt potrivite: cele cu bob lung, pentru garnituri!
Spre deosebire de risotto unde se recomanda orezul cu bob mare, rotund. Iata reteta de risotto cu sofran si lamaie (+creveti).
La pilaf incercam sa pastram boabele separate (bob cu bob) pe cand la risotto se cere o anumite cremozitate, obtinuta prin amestecarea constanta in timpul gatirii (ajutam eliberarea amidonului) si adaugarea la final a untului si parmezanului ras. Pilaful se „construieste” in straturi si nu necesita amestecare. Mai multe informatii despre orez gasiti AICI, pe pagina de Facebook Riso Scotti.
Cum se prepara orez cu pulpe de pui?
Am avut in frigider 4 pulpe intregi de pui si m-am gandit sa le gatesc sub forma de pilaf cu legume. Gospodinele au mari batai de cap cu pilaful: ba li se lipeste de oala, ba iese prea apos, ba orezul e rasfiert si arata ca o mamaliga, ba nu are gust bun si familia il refuza.
Ponturile sunt:
- Condimentarea. Pilaful are nevoie de sare si piper (nu de condimente chimice). Curaj!! Orezul fad este „mancare de spital”.
- Zarzavaturile si legumele. Sunt indispensabile pentru un pilaf gustos!
- Gatirea lenta la cuptor. Ca sa nu se lipeasca de oala este cel mai simplu sa se gateasca in cuptor. Sau la slow cooker.
- Supa. Daca faceti un pilaf de legume este recomandat sa-l stingeti cu supa (fie ea de legume sau carne – dar naturala!). Daca folositi carne… merge si cu apa. Se formeaza supa direct in oala
- 1 kg carne de pui cu os (4 pulpe intregi)
- 300 g orez cu bob lung
- 300 g zarzavat tocat cubulete (2 morcovi, 1 patrunjel,1 pastarnac, o felie de radacina de telina)
- 100 ml ulei de orez sau de floarea soarelui
- 3 cepe medii tocate
- 4 catei de usturoi tocati
- 2 gogosari sau ardei (albi sau capia) tocati
- 300 ml suc de rosii sau bulion (sau conserva cu rosii cubulete)
- Optional: 300 g boabe de mazare sau pastai de fasole verde, congelate (nu din conserva!), boabe de porumb, ciuperci felii etc
- sare, piper, boia dulce (paprika)
Mod de preparare pilaf de orez cu carne de pui si legume – rumenit la cuptor
Am inceput cu zarzavaturile. Am decojit si tocat cubulete cei 2 morcovi, radacinile de patrunjel si pastarnac si felia de telina. Am mai tocat si 2 gogosari carnosi si gustosi, ceapa si usturoiul.
Orezul pe care l-am folosit a fost unul cu bob lung. In ultima vreme am folosit multe tipuri de orez din gama Riso Scotti si toate au fost la inaltime! Am folosit si uleiul de orez Riso Scotti, un ulei delicat, potrivit prepararii tuturor mancarurilor (fripturi, pilaf, garnituri) precum si a salatelor. Este un ulei foarte sanatos, bogat in vitamina E.
Am toaletat pulpele de pene si tuleie si le-am sters bine cu servete de hartie. Am taiat fiecare pulpa in doua (sunt mai usor de manevrat). Am ales o cratita mai mare si cu fund mai gros (am una de fonta) si am pus in ea uleiul de orez la incins.
Am prajit in ea pulpele de pui pe ambele parti (necondimentate) pana s-au rumenit. Le-am scos deoparte. In uleiul ramas in cratita am calit mai intai zarzavatul tocat, adaugand un praf de sare. Am avut grija sa-l amestec mereu ca sa nu se prinda.
In continuare am asezat in oala si ceapa si usturoiul tocate si am sarat din nou. Nu va temeti de sare si piper pentru ca ele vor da gustul acestui preparat! Nimic nu este mai aiurea decat un pilaf fad si nesarat, cu gust de spital. De 3 ori am pus sare si bine am facut! Am calit si ceapa pana a devenit sticloasa.
Am cantarit orezul si l-am adaugat in oala cu legumele calite. Orezul nu trebuie spalat! Am amestecat delicat si l-am lasat 1-2 minute, cat sa se imbrace fiecare bob de orez in grasime si arome. Am condimentata totul cu piper negru macinat si inca o priza de sare.
Au urmat gogosarii tocati si boabele de mazare (direct din congelator). Le-am amestecat usor si pe ele si am stins totul cu suc de rosii (sau bulion de casa – reteta aici) si cu apa. Nivelul lichidului trebuie sa fie cam cu 1 cm peste continutul oalei.
Rumenire pilaf de orez cu carne de pui și legume – la cuptor
Am asezat si pulpele rumene de pui peste straturile de legume si am introdus oala la cuptor (cu capac), la 180 C pentru 60 de minute. Asa arata dupa 30 de minute…. am decis sa presar un pic de boia peste pulpele de pui, ca sa aiba o culoare mai faina. Ce arome ies din cuptor!! NU am amestecat deloc! Am observat ca a scazut lichidul asa ca am mai completat cu 2 cesti de apa (asta dupa ce am gustat cateva boabe de orez din oala – erau nefacute).
Am bagat oala cu pilaf de orez cu carne de pui inapoi la cuptor pentru alte 30 de minute.
Servire pulpe de pui cu orez si legume – pilaf rumenit la cuptor
Am stins cuptorul si am scos oala cu pilaf (cu tot cu capac). Am lasat pilaful sa-si traga sufletul 15 minute. Orezul absoarbe acum tot lichidul din jur si se umfla. O nebunie! Am scos o parte din el intr-un vas de servire termorezistent.
Ce culori si arome are acest pilaf de orez cu carne de pui! O nebunie!
Orezul Riso Scotti s-a gatit perfect, este aromat si plin de savoare. Aici vedeti doar cateva produse din gama Riso Scotti: orez Bob cu Bob Thai, orez negru, orez romanesc pentru garnituri, orez integral, lapte de orez si ulei din germeni de orez.
Sa gustam! Sa vedem cum a iesit acest pilaf de orez cu carne de pui si legume! Divin! Toate legumele au contribuit din plin la crearea acestui fel de mancare atat de grozav.
Puteți face și un delicios pilaf tradițional la cuptor – rețeta aici.
Un pilaf de orez cu carne de pui frageda si suculenta si cu multe legume. Sa-l incercati neaparat! Nu se prinde de oala si se prepara rapid si usor.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu orez – dulci si sarate.
Má incintá toate retetele tale. Pentru asta,eu iti multumesc draga mea,am invátat multe secrete din toate aceste retete minunate. Sá nu ne lasi!!!
Má incintá toate retetele tale. Pentru asta,eu iti multumesc draga mea,am invátat multe secrete din toate aceste retete minunate. Sá nu ne lasi!!!
[…] Aici gasiti reteta de Pilaf de orez cu carne de pui! […]
Facut…placut…minunat…pupici fetelor !
Sper sa- mi iasa ;doar ca.mi se pare un pic cam mult 1 ora Multumim pentru reteta.
Depinde de cuptor.. Gatitul la cuptor nu e la fel cu cel pe foc deschis, Un orez fiert in oala pe foc are nevoie de 18-20 de minute. Poate iti ajung 45 de minute la cuptor. Carnea de pui in schimb trebuie gatita temeinic, pana la os.
Astazi am refăcut aceasta reteta minunata . A cucerit mofturoșii familiei . Aceasta a ramas reteta de pilaf preferata .
Am incercat azi reteta ta (am modificat-o un pic) dar a iesit delicios orezul. nu am incredere in orezul facut la cuptor deci am folosit motoda tradizionala adica pe aragaz si a iesit super bun. un mix de ingrediente care stau foarte bine impreuna
Ma bucur ca ti-a placut pilaful 🙂
[…] de orez si ma roaga mereu sa i-l prepar sub diverse forme: risotto, pilaf cu carne de porc sau pui, orez cu legume proaspete sau congelate […]
Azi cautam o reteta de pilaf fiindca m-i se facuse dor de asa ceva. Problema mea ca si a multor altor mame , sint mofturosii familiei care prefera mai degraba o paine unsa decit un pilaf de orez. Am gatit reteta ta si am rugat pe unul din acesti mofturosi sa guste daca edte fiert pe motiv ca eu momentan nu pot gusta……A fost un truc reusit ..toata lumea a mincat ca…..cumva de data asta parca este mai bun. Deci …pot spune ca ai o reteta foarte buna. Tot asa!!!!!
[…] de stingerea focului (altfel se intaresc groaznic). Din carnea fiarta puteti face un pilaf delicios (reteta aici) sau, dupa racire, o salata de pui cu maioneza (reteta […]
[…] Sau un pilaf făcut cu pulpe rumenite de pui – vezi aici. […]
Stimate doamne,
E foarte buna reteta. Dar poate ca e mai bine sa nu o numiti pilaf cu pui… Sa nu va suparati, dar in sud si in Moldova, acesta nu este pilaf de pui. Inca o data ca rog sa nu va suparati…E parerea mea. Mai bine spuneti-i altfel. 🙂
Buna! De ce aici nu se spala orezul iar in reteta de pulpe de pui cu orez la cuptor orezul se spala in 3-4 ape? Multumesc
Dacă speli orezul atunci îți iese bob cu bob, dacă nu-l speli atunci iese mai cremos, compact (ca aici).