Gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct – rețeta simplă și rapidă

4

Gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct - rețeta simplă și rapidă savori urbane

Gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct – rețeta simplă și rapidă. Cum se fac gemurile sau marmeladele la cuptor? Rețeta de gem de caise cu zahăr puțin și fierbere rapidă la cuptor. Rețete de gem de casă. Rețete de conserve de fructe.

Ce spuneți de acest gem de caise? Nu-i așa că are culoare superbă? Vă vine să credeți că e gătit la tavă, în cuptor? Uite cum apar soluții care să vină în întâmpinarea gospodinelor, care să le ajute să economisească timp și energie etc. Prepararea gemurilor sau marmeladelor în tăvile cuptorului reduc considerabil efortul gospodinei deoarece ea nu trebuie să stea în picioare lângă aragaz și să tot amestece în cratiță! La finalul articolului vă las mai multe rețete de gem sau dulceață de caise (cu sau fără zahăr, cu bucăți mari de fruct etc).

În 40 de minute am făcut aceste 3 borcane cu gem, coacerea fructelor fiind în  etape: prima de deshidratare (fără zahăr) și a doua de coacere cu zahăr și legare (îngroșare). În plus, la acest gem de caise la tavă am pus mult mai puțin zahăr decât de obicei: 350 g de zahăr la 1 kg de caise.

reteta gem de caise la cuptor la tava fara amestecare

Am testat deja această metodă la gemul de prune cu nucă (rețeta scrisă aici și cea video aici) lucrând cu 6 kg de prune împărțite în 2 tăvi mari.

tava cu gem de prune cu nuca copt fiert la cuptor

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 borcane cu gem de caise la tavă (la cuptor). Puteți multiplica ingredientele după necesități dar să țineți cont de faptul că și timpii de coacere se vor prelungi în cazul acesta!

3.7 from 3 reviews
Gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct - rețeta simplă și rapidă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2-3 borcane cu gem de caise la tavă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de caise coapte (cântărite fără sâmburi)
  • 350 g zahăr

 

Cum se face gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct – rețeta simplă și rapidă?

Ingrediente pentru gemul de caise la cuptor

Eu am avut 1,2 kg de caise (întregi) bine coapte. După curățarea de sâmburi am rămas cu cca. 1 kg.

caise pentru gem la cuptor

Am cântărit zahărul. De data aceasta am pus doar 350 g de zahăr, dar puteți folosi și 500-600 g de zahăr la 1 kg de caise.

Mod de preparare gem la cuptor (la tavă)

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) sau treapta medie spre înaltă la cele pe gaz). Am ales o tavă largă în care am așezat jumătățile de caise cu tăietura în sus pentru a facilita vaporizarea. Ar fi bine ca fructele să stea unele lângă altele sau maximum în 2 straturi suprapuse. Dacă folosiți cantități mai mari, atunci trebuie să le împărțiți în mai multe tranșe (de max 3 kg per tavă). Puteți coace 2-3 tăvi deodată dacă aveți cuptor cu ventilație și le mai schimbați pozițiile. În acest caz și timpii celor 2 etape trebuie prelungiți: cam 40-45 de minute per etapă (cu amestecare la jumătatea timpului ca să nu se ardă caisele de la suprafață).

jumatati de caise puse in tava pentru gem deshidratare

Prima etapă de coacere a caiselor (deshidratare) – cca. 40 de minute

Am introdus tava cu caise în cuptorul preîncins și am setat cronometrul la 40 de minute (la 180 C). În acest răstimp caisele vor pierde o mare cantitate de lichid: se evaporă apa din țesuturi. Așa arată caisele după această etapă.

A doua etapă: adăugarea zahărului și coacerea fructelor pentru gem de caise (cca. 20 de minute)

Am presărat zahărul peste caise și le-am amestecat ușor.

Unele dintre ele s-au zdrobit, dar au mai rămas și bucățele de fruct. Am reintrodus tava în cuptor și am continuat coacerea pentru alte 20 de minute (nu am mai amestecat).

Gata! După cele 40 de minute de coacere (în total) am obținut exact ce-mi doream: un gem de caise bine legat și superb colorat. Nu vă mai povestesc de aromele din bucătărie!

reteta rapida gem de caise la cuptor fara amestecare

Îmbuteliere și păstrare gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct – rețeta simplă și rapidă

Am sterilizat borcanele și capacele lor așa cum este descris aici sau prezentat video aici.

Borcanele sterilizate se așază pe o tavă metalică pentru a preveni șocul termic. Apoi am umplut borcanele cu gemul de caise fierbinte și le-am închis ermetic capacele. Sunt foarte încântată de rezultat: un gem de caise la tavă (la cuptor) minunat! Are consistență perfectă, gust și arome de fruct proaspăt, iar culoarea lui este fantastică! Pe alocuri am găsit și bucățele de fruct, așa cum îmi place mie!

Îmbuteliere și păstrare gem de caise la tavă (la cuptor) cu puțin zahăr și bucăți de fruct - rețeta simplă și rapidă savori

Să încercați și voi această rețetă simplă și rapidă de gem de caise la cuptor pentru că este deosebit de gustos!

cel mai bun gem de caise facut la cuptor reteta

V-am promis, în introducere, că vă las mai multe rețete de gem de caise. Iat-o pe prima: gem de caise clasic, fiert în cratiță (rapid!) – rețeta scrisă este aici și cea video este mai jos.

gem de caise 2024 video reteta

Aici este gemul de caise video.

Vă recomand și gemul de caise dietetic (fără zahăr) – rețeta aici.

reteta gem de caise fara zahar cu suc de mere coji cotoare

Preferata mea este dulceața de caise cu bucăți mari de fruct – rețeta aici.

Dulceață de caise sau marmeladă rețeta de pe vremuri savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de gem, marmeladă, dulceață, fructe confiate sau glasate, jeleu, peltea, sirop sau compot.

4 COMENTARII

  1. Am facut. De bună este buna, dar sa nu va descriu mizeria lăsată în cuptor. În primul rand nu poti lua spuma. Se prelinge pe pereții cuptorului. Apoi după ce am pus zaharul a fost mai rău. Deși am avut 1.3 kg. fructe și am făcut în tava adanca a cuptorului, spuma s-a ridica a doua oara și a dat afara în tot cuptorul. De miros ars sa nu mai vorbesc. Deci…….nu. Chiar ma mir de rezultat căci am mai făcut după rețete savori urbane și am fost multumita

  2. Am facut azi din 3 kg si mi-a luat ceva mai mult timp, cam o ora de evaporare si 40 de minute dupa ce am pus zaharul si a trebuit sa mestec de cateva ori ca sa nu se prinda, insa a fost foarte usor comparativ cu facutul pe aragaz. Mi-au iesit 3 borcane de 800 ml si unul de 400 ml.

  3. Am făcut două porții, foarte bun. Într-una din porții am adăugat câteva cuișoare, divin! Este cel mai simplu la cuptor, nu trebuie să amesteci mereu, nu se prinde, nu se face mizerie. Mulțumim pentru idee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: