Dulceață de caise sau marmeladă – rețeta de pe vremuri

26

Dulceață de caise sau marmeladă – rețeta de pe vremuri. Cum se face dulceața de caise? Marmeladă de caise cu bucăți de fruct și sirop legat ca mierea. Cum se păstrează culoarea deschisă a caiselor din dulceață, marmeladă sau gem?

Dulceață de caise sau marmeladă rețeta de pe vremuri savori urbane

Această rețetă de dulceață de caise este una veche, de familie. Așa o făcea și strabunica mea Buia din Sibiu. Neapărat cu miezul sâmburilor de caise! Dulceața mea are o culoare superbă, deschisă, o aromă fantastică și un gust sublim! E plină de bucăți de caisă inconjurate de un sirop gros, bine legat.

Am tot explicat care sunt diferențele dintre gem, dulceață și marmeladă – vezi aici sau aici. Dulceața se face cu fructe mai tari, nu coapte complet, care se fierb într-un sirop de zahăr. La 1 kg de fructe curățate se pun între 700 g – 1 kg de zahăr. Dulceața conține bucăți mari de fructe și sirop bine legat. Cam asa ceva – vezi aici rețeta de dulceață de caise cu miez de nucă. De aici e un pas până la fructele confiate.

Dulceață de caise cu miez de nucă rețeta veche savori urbane

Gemul este făcut din fructe mai moi, mai coapte și care se mai zdrobesc la fierbere. Gemul se poate face începând cu 350 g zahăr pâna la 500-600 g la 1 kg de fructe. Consistența lui este mai omogenă, fără bucăți mari de fruct. Vezi aici rețeta gemului de caise.

Marmelada este ceva între dulceață și gem: adică avem și pastă de fructe dar și bucățele. Adică așa ceva. Bucăți moi de caisă, sirop și bucăți zdrobite.

marmelada de caise cu bucati de fruct

Pentru această minunată dulceață de caise am folosit 1,1 kg caise nu foarte coapte (cântărite întregi) si 800 g de zahăr. Culoarea superbă este păstrată de zeama de lămăie dar și de timpul scurt de fierbere al dulceții: doar 15-20 de minute din momentul în care aceasta începe să clocotească. Toate gemurile și dulcețurile mele sunt făcute așa și rezista și 10 ani în cămară, fătă conservanți sau gelfix.

Asigurati-va ca aveti in dotare cratita speciala pentru gem sau dulceata, cu gura larga, nu oale inalte și inguste. De ce? Ca sa scurtati procesul de fierbere prin evaporare accelerata. Cu cat e suprafata de evaporare mai mare cu atat mai repede vor scadea gemul sau dulceata. Prin fierbere indelungata in oale cu gura mica, siropul de zahar va deveni treptat maroniu si gemul se va inchide la culoare.

Aici vedeți cum am făcut și o marmeladă de caise fără zahăr – rețeta aici.

Marmeladă de caise fără zahăr rețeta de gem dietetic natural savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă 4 borcan de 320 ml cu dulceață de caise (sau 2 borcane mari, de 640 ml).

5.0 from 11 reviews
Dulceață de caise sau marmeladă rețeta de pe vremuri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 borcande de dulceață de caise
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de caise curățate de sâmburi
  • 800 g zahăr
  • zeama de la o lamăie
  • miezul sâmburilor de caisă

Cum se face dulceață de caise sau marmeladă rețeta de pe vremuri?

Cum se pregătesc caisele pentru dulceață?

Am ales caise mai tari, nu foarte coapte.

cum se pregatesc caisele pentru dulceata (1)

Le-am spălat și le-am tăiat în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiuni. Sâmburii i-am pus deoparte și i-am dat fiice mele să-i spargă cu ciocanul. Pe vremuri eu eram cea trimisă să fac treaba asta :). Pont: așteptați măcar o oră ca aceștia să se zvânte și să nu alunece de sub ciocan.

cum se pregatesc caisele pentru dulceata (2)

Am cântărit caisele curățate și am constatat că am rămas fix cu 1 kg (sâmburii au avut vreo 80 g). Le-am acoperit cu 800 g de zahăr și am stors peste ele și zeama unei lămâi.

reteta dulceata de caise (1)

Am amestecat totul, am pus un capac peste vas și l-am dat la frigider pentru 24 de ore. În acest răstimp caisele lasă o groază de zeamă, efectiv înoată în ea. Am amestecat și zahărul nedizolvat de la fund.

reteta dulceata de caise (2)

Cum se opăresc și decojesc sâmburii de caise pentru dulceața sau marmeladă?

Fiica mea a revenit în casă cu miezul sâmburilor de caisă. Aceștia arata exact ca niște migdale: ovali și cu pieliță maronie.

cum se curata de pielita samburii de caise pentru dulceata gem (1)

Am pus niște apă la fiert într-o crăticioară și am opărit sâmburii 1 minut. Apoi i-am decojit (calzi) – membrana umflată de apă iese foarte ușor de pe ei. I-am colectat într-o cutie (fără capac) și i-am pus deoparte ca să se zvânte.

Cât se fierbe o dulceață de caise care să rămână deschisă la culoare?

Am mutat caisele cu tot cu zeama într-o cratiță de inox cu fundul mai gros, largă dar și adâncă. Am pus-o pe foc și am așteptat să ajungă la fierbere, la foc mediu. Am amestecat ocazional. Etapa asta a durat la mine vreo 15 minute. Dacă procesați cantități mai mari de fructe va dura mai mult.

cum si cat se fierbe dulceata de caise reteta pas cu pas (1)

Nu lăsați dulceața de caise nesupravegheată deoarece se umflă până la buza cratiței! Deci a intrat în regim de fierbere. De-acum nu mai e mult. Am redus flacăra, am spumat constant dulceața și am mai amestecat cu grijă în ea, ca nu cumva să sfărâm delicatele fructe.

Încet, încet, siropul a început să se lege. Nici spuma nu mai prea este.

cum si cat se fierbe dulceata de caise reteta pas cu pas (4)

Puteți face proba cu picătura de sirop pe o farfurie, la temperatura camerei, nicidecum de la frigider sau, mai rău, de la congelator. Acestea vă înșeală și aveți impresia ca dulceața e legată.

fierbere dulceata de caise

După alte câteva minute am pus și sâmburii în dulceața de caise și i-am lăsat să dea un clocot. Și gata! Am stins focul, am tras cratița deoparte și am acoperit-o imediat cu un stergar de bucătarie udat cu apă rece și stors, pus dublu. Așa am învățat de la străbunica că se face la dulcețuri. Umezeala ștegarului previne zaharisirea.

Ca timp, din momentul în care s-a format spuma (s-a umflat dulceața de caise) și până la stingerea focului au trecut fix 14 minute.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

dulceata acoperita cu stergar ud

Am lăsat dulceața de caise pâna s-a răcit complet (peste noapte sau măcar 4-5 ore). Am dat ștergarul deoparte și…. ta-daaa! O minune! Dulceața de caise e groasă, legată și plină de bucăți de fruct. Culoare deschisă și aroma de vis!

cea mai buna reteta de dulceata de caise

Cum se pune în borcane dulceața de caise sau marmelada?

Daca gemurile se imbuteliaza fierbinti, dulceturile se aseaza reci in borcane. Borcanele si capacele se spala si se sterilizeaza asa cum am explicat pe larg aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am umplut 3 borcane de 320 ml iar restul de dulceață de caise l-am pus pe o farfurie, ca să vă arăt în detaliu minunăția.

cea mai buna dulceata de caise de casa reteta pas cu pas (1)borcane cu marmelada de caise reteta

Ce culoare superbă are!

cea mai buna dulceata de caise de casa reteta pas cu pas (2)

Am pus capacele li le-am strâns bine. Gata! Dulceața de caise poate merge în cămară.

cum se face dulceata sau marmelada de caise

Iată și de aproape o bucată de fruct din marmelada de caise. Vara concentrată într-o lingură 🙂

dulceata de caise cu bucati de fruct

Cred ca ar merge niste clătite ca să o probăm, nu-i așa? Aici găsiți rețeta.

Clatite reteta de baza clatite simple Savori Urbane (1)

Sper că v-am convins și că veți testa în curând această rețetă veche de dulceață de caise sau marmeladă cu bucăți de fruct.

Aici găsiți mai multe rețete de gem, marmeladă, dulceață, fructe confiate sau glasate, jeleu, peltea, sirop sau compot.

conserve fructe retete savori urbane 2017

26 COMENTARII

    • Draga Oana, este prima dulceata de caise care imi iese! Si am tot incercat. Iti urmaresc retetele si cand am nevoie de vreo reteta caut doar pe „Savori urbane”! Excelente! Esti o bucatareasa desavarsita! Felicitari! Rodica.

  1. ca pe vremuri………………………….cu zahar,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,la noi in pe meleaguri Ruminesti zaharul a fost valorificat in gospadariile taranesti dupa anul 1950, inainte era foarte scump si rar, nu se strica aruncindu-se in oala cu diferite fructe, PE VREMURI, FRUCTELE SE USCAU PESTE IARNA, si se mincau ca atare USCATE, si zaharisite in suc proriu, din pacate aceasta traditie a disparut, si au aparut fake-urile cu ZAHAR, spre sanatate deplina

    • Hai sa fim seriosi… cum sa nu fie zahar in Romania? Bunicii mei erau oraseni si au avut mereu zahar in casa. Strabunica mea era nascuta in 1905 si de la ea am toate aceste retete.

    • :))) unde scrie ceva de gospodăriile țărănești în rețetă? „Pe vremuri” nu e totuna cu „la țară”, că mai trăia lumea și la oraș…
      Cît privește folosirea zahărului în arta culinară, era f răspîndită, ca peste tot, că zahărul nu era considerat dăunător, cum e acum.

      Autoarei, acum: sunteți sigură că în 14 minute vi se leagă siropul iar fructele nu au încă aspectul ăla de „compot”? Fac dulcețuri de zeci de ani și întotdeauna a trebuit să le fierb multmai mult.

  2. Buna ziua,
    Am niste caise grozave proaspăt culese din gradina și vreau să fac dulceață! Referitor la sâmburii de caisă….schimba gustul in vreun fel? Știu că sunt sănătoși pentru consum însă nu în cantități mari….
    Vă întreb de gust pentru ca mănâncă și copii și să nu simtă vreo aroma necunoscuta pe care sa o refuze:)
    Multumesc!

  3. Thank you so very much, dulceata de caise din 2 kg, si gemult din 5 kg tot din caise, au iesit superb! De mare ajutor a fost 105 C.
    Thanks again!

    • Deodata cu zahărul, peste fructe. „Am cântărit caisele curățate și am constatat că am rămas fix cu 1 kg (sâmburii au avut vreo 80 g). Le-am acoperit cu 800 g de zahăr și am stors peste ele și zeama unei lămâi.”

  4. Aveti retete minunate si le transmiteti si altora cu foarte multa dragoste! Tocmai ieri am facut dulceata de caise si a iesit foarte bine in conditiile in care este prima data cand fac asta. Va imbratisez si va multumesc!

  5. […] Dupa ce caisul nostru vechi a fost rupt de furtună la frumoasa vârstă de 62 de ani (fiind plantat și altoit de străbunicul meu), am plantat 2 caisi tineri în locul lui. Anul acesta a fost primul an în care cei doi pomi fost foarte darnici cu noi și am reuși să mâncăm pe săturate caise dar să punem și câteva borcane de gem de caise (rețeta aici) și de dulceață de caise (rețeta aici). […]

  6. Din pacate samburii de caise sunt toxici, e adevărat ca dozajul contează, trebuie sa mănânci vreo 25 ca sa mori, dar mai bine sunt evitați. Sâmburii conțină o doza de cianura, mică ce e drept, dar de ce sa riscam?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.