Dulceata din flori de salcam reteta veche a bunicii

2

Dulceata din flori de salcam reteta veche a bunicii. Cum se face dulceata de flori de salcam? Cum se aleg si curata florile de salcam? Flori de salcam (acat) in sirop. Reteta veche de dulceata de flori de salcam. Cum se face dulceata de casa? Cat zahar se pune la dulceata.

Dulceata din flori de salcam reteta veche a bunicii savori urbane

Batranii nostri stiau sa valorifice multe plante in beneficiul lor si al familiei. Retetele vechi se pastrau in familie si treceau de la o generatie la alta. Asa si aceasta reteta dulceata din flori de salcam sau acat. Florile de salcam sunt albe, delicate si foarte parfumate si din ele se face o dulceata grozava.

In copilarie am cutreierat dealurile Podgoriei Aradului din zona Ghioroc – Minis – Paulis – Radna. Am batut in lung si in lat coclaurii impreuna cu prietenii din gimnaziu sau liceu. In functie de sezon culegeam flori de soc sau de salcam dar si dude, mure sau struguri. Pe traseu aveam o multime de salcami si adunam floricelele parfumate. Florile de salcam sau acat sunt albe si aromate, dispuse in forma de ciorchini. Ne placea sa la mancam si crude, la fata locului – au o dulceata si o aroma grozava! (sursa imaginii).

salcam inflorit

Trebuia sa fim foarte vigilente pentru ca salcamii au spini foarte mari care te zgarie si te inteapa de nu te vezi iar apicultorii din zona aveau stupii insirati printre pomi. Eram la concurenta cu albinele 🙂 Dar apucam de fiecare data sa culegem suficiente flori pentru a face dulceata de salcam si si flori de salcam pane – o alta delicatesa din copilarie.

dulceata de flori de salcam reteta pas cu pas

Eram departe de masini si industrie asa ca nu era vorba de poluare. Acum nici nu mai stii de unde sa aduni flori de salcam pentru ca sunt prafuite si pline de toxine depuse din atmosfera poluata…

Aici gasiti si reteta dulcetii din flori de soc.

Dulceata din flori de soc reteta pas cu pas Savori Urbane

Am reusit sa adun cativa ciorchini de flori din gradina vecinului si asa am reusit sa fac trei borcanele de dulceata din flori de salcam.

Dulceata din flori de salcam reteta veche a bunicii
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 borcanele
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 g flori de salcam cantarite dupa curatire
  • 750 g zahar
  • 750 ml apa
  • 1 lamaie
  • baton de vanilie sau zahar vanilat, extract de vanilie

 

Cum se face dulceata din flori de salcam reteta veche a bunicii?

Cum se aleg si curata florile de salcam?

Florile de salcam trebuie sa fie deschise dar nu ofilite.

Fiecare floare se scoate de pe tija si se curata de insecte sau alte corpuri straine. Florile se spala cu apa rece (2-3 ape), trebuie scurse bine si zvantate pe un stergar, in mod natural (chiar scoase 20 de minute la soare).

Cum se face siropul pentru dulceata?

Pentru sirop amestecam zaharul, apa, miezul de la un sfert de baton de vanilie (sau 1/2 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat) si 2-3 felii de lamaie. Restul lamaii se stoarce si se strecoara de samburi. Sucul de lamaie obtinut se adauga si el in sirop. Se pune cratita la fiert pana se formeaza siropul (aproximativ 12-15 minute). Se face testul cu farfurioara si picaturile de sirop iar daca acestea isi pastreaza forma inseamna ca e bine legat. Aveti grija sa nu-l caramelizati!

Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam. Amestecam usor si punem iar la fiert.

Aceasta etapa de fierbere dureaza max. 4-5 minute. Florile se inmoaie si absirb siropul din jur.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.

Acoperim cratita cu un stergar de bucatarie udat si stors si lasam dulceata din flori de salcam sa se racoreasca. Dulceturile se imbuteliaza reci iar gemurile si marmeladele se aseaza fierbinti in borcane.

Pastrare dulceata din flori de salcam

Dupa ce dulceata s-a racorit complet o putem transfera in borcane. Putem scoate feliile de lamaie sau nu. Aici vedeti cum se sterlizeaza borcanele si capacele lor.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Dulceata de salcam este foarte dulce si foarte consistenta. Se consuma ca o delicatesa, in cantitati moderate.

Consistenta este perfecta: siropul din jur este legat ca o miere iar aroma este imbietoare.

Ce dulceata fina se poate face din aceste flori atat de delicate de salcam. Ce culoare aurie si frumoasa are.

cea mai buna dulceata de salcam acat de casa

O alta reteta faina este cea de „Miere de papadie – sirop de papadie” – o gasiti aici.

Miere de papadie - reteta de sirop pas cu pas Savori Urbane

Tot de la bunica avem si retetele de socata (aici) sau de trandafirata (aici).

Merita sa faceti si voi macar o portie de dulceata din flori de salcam dupa reteta veche a bunicii! Nu veti regreta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve din fructe: dulceata, gem, marmelada, compot, sirop, peltea, fructe confiate etc.

Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.