Pulpe de pui la tigaie, sub capac – rețeta rapidă de pulpe rumene. Cum se fac pulpe de pui rumene, fragede și suculente gătite la tigaie? Rețeta simplă de pulpe înabușite și rumenite sub capac. Pulpe de pui cu cimbru și alte ierburi aromatice. Rețete cu pulpe de pui. Rețete rapide. Rețete la tigaie.
Am făcut aceste pulpe de pui la tigaie, sub capac, într-o zi în care mă grăbeam foarte tare. Nu aveam timp de încins cuptorul și de așteptat ca să fac o friptură – vezi aici rețeta. Această rețetă este utilă și celor care nu au cuptor și trebuie să se descurce cu o plită.
Am avut niște pulpe de pui întregi care aveau atașată și o parte din spate. Pulpele de pui se pot găti si fără să le crestăm sau (Doamne ferește!) să le fierbem înainte e prăjire. Prin crestarea cărnii (și împănare, în general) nu facem decât să creăm niște canale prin care să se scurgă sucurile naturale ale acesteia, carnea rămânând seacă, vai de mama ei.
Osul este un bun conducător de căldură și ajută la coacerea cărnii și dinspre interior spre exterior.Tot ce ne interesează este atingerea temperaturii interne de 75 C care ne ferește de riscul infecției cu salmonella.
Nu mai vorbesc de altă tâmpenie: fierberea sau opărirea puiului înainte de prăjire sau de a-l face pane… Nu facem decât să pierdem gustul și savoarea cărnii. Este cea mai mare prostie pe care o puteti face. Tâmpenia asta nu are niciun fundament științific, este recent apărută și propagată de niște persoane fără nicio pregătire în domeniul culinar sau medical și care habar nu au ce fac în bucătărie. Nu mai spun de ce reacție violentă de stropire are uleiul încins la contactul cu cărnuri fierte care mustesc de apă… Deci NU se opărește sau fierbe nimic înainte!
Priviți cât de faine sunt niște pulpe de pui pane, în crustă rumenă și crocantă, bine gătite până la os (fără a fi crestate sau opărite în prealabil) – rețeta aici.
Vă dau cantitățile pentru 2 pulpe de pui la tigaie, sub capac. Dacă faceți mai multe porții va trebui să alegeți o tigaie sau cratiță mai încăpătoare în care pulpele să stea unele lângă altele, nu grămadă!
- 2 pulpe mari de pui
- sare
- piper
- cimbru
- frunze de lamaita sau o fasie de coaja subtire de lamaie
- rosii deshidratate
- ca. 50 ml ulei sau untura de rata sau gasca
- Pașii de preparare sunt descriși mai jos.
Cum se fac aceste pulpe de pui la tigaie, sub capac – rețeta rapidă de pulpe rumene?
Pulpele de pui se curăță de tuleie și apoi se așază într-o tigaie sau cratiță cu fundul mai gros (eu am una de fonta). Tigaia trebuie să fie rece, nu încinsă.
Se sărează și piperează (pe ambele părți), se adaugă cimbrul proaspăt tocat sau uscat. Roșiile deshidratate se taie în fâșii și se adaugă și frunzele de lămâiță (le puteți înlocui cu puțină coajă de lămâie desprinsă cu peelerul). Se adaugă și uleiul (sau, și mai bine, untura de rața sau de gâscă) si se prajesc in tigaie, la foc mediu, circa 10 minute (fără capac).
Dupa trecerea acestui timp intoarcem pulpele si le mai prăjim si cu pielea in jos circa 10 minute. Le mai stropim cu grăsimea din tigaie (cu o lingură).
Întoarcem din nou pulpele și de data aceasta adaugam circa 50-70 ml de apa și acoperim tigaia cu un capac. Înăbușim pulpele 15 minute după care ridicăm capacul si le mai prăjim încă 10-15 minute întorcându-le de pe o parte pe alta ca să se rumenească uniform. Stăm cu ochii pe ele! Pentru întors folosim spatule sau clești speciali, nu înțepăm pulpele cu furculița pentru că prin acele orificii se va scurge sucul natural al cărnii!
Așadar au trecut cele 45-50 de minute și teoretic carnea ar trebui sa se desfacă de pe os. Dacă aveți termometru de carne puteți verifica cu el temperatură internă a cărnii înțepând pulpele în cea mai groasă zonă (fără a atinge osul!).
Servire pulpe de pui la tigaie, sub capac
Pulpele noastre sunt gata! Avem un prânz gustos care s-a gătit repede. Eu am prezentat aceste pulpe de pui la tigaie împreună cu un sos de ciuperci cu smântână și cu felii de pâine proaspătă. Priviți ce culoare superbă are pielea și cât de apetisante sunt aceste pulpe!
Merg bine și cu un piure de cartofi (rețeta aici) sau cu niște cartofi țărănești cu ceapă (rețeta aici). Și niște murături faine de casă merg tare bine cu aceste pulpe de pui la tigaie!
Puteți face și un mujdei fain simplu sau cu roșii, smântână etc – vezi aici mai multe rețete de mujdei de usturoi.
Carnea este facută pana la os, se desface pur si simplu și nu avem nici urmă de sânge. Pulpe de pui rumene cu carne moale și suculentă care se desface ușor de pe oase!
Dacă sunteți amatori de pulpe de pui atunci vă recomand și o rețetă de friptură la cuptor (cu usturoi și rozmarin) – vezi aici.
Sau una de pulpe de pui cu ciuperci și vin – tot la tigaie – rețeta aici.
Merită să încercați și voi această rețetă rapidă de pulpe de pui la tigaie, sub capac!
Excelentă rețetă! Simplă, rapidă, bine explicată. Utile și toate trimiterile la sosuri și garnituri de însoțire. Mulțumiri mii și mii pentru toate rețetele (azi mi-a trebuit asta, dar, de obicei, gătesc cam 80 la sută după rețete SU – bine ilustrate, explicate, iar autoarele sunt CHAPEAU BAS!).
[…] Dacă vă grăbiți puteți încerca rețeta de Pulpe de pui la tigaie, sub capac – rețeta rapidă de pulpe rumene (rețeta aici). […]
Văzând îndemnul ”Merită să încercați și voi această rețetă rapidă de pulpe de pui la tigaie, sub capac!” m-am decis azi să încerc rețeta. Părerea mea: dacă ai pulpele pregătite, într-o oră obții o ”friptură” gustoasă și care e simplu de preparat! Zic și eu: Încercați! Merită! Cu siguranță o să vă placă! … Despre timpul necesar pentru a aduce aragazul și zonele adiacente la starea inițială ( sar o mulțime de stropi de grăsime în toate direcțiile în timpul fazelor de prăjire) … e o altă poveste. Dar, nu-i bai dacă, după ce mâncăm, trecem la ”șmotru” ca să ”ardem caloriile”!
Apreciez foarte mult modul în care explicați fiecare rețetă și faptul că precizați și lucrurile care nu trebuiesc făcute.
[…] Vă recomand încă o rețetă faine: pulpe de pui la tigaie rumenite lent sub capac – vezi aici. […]
[…] Pulpele de pui se pot gati si la tigaie, sub capac (pentru cei ce nu au cuptor) – reteta aici. […]
Bună ziua și mulțumesc pentru toate rețetele pe care le publicați pe site. Citind direcțiile de mai sus pentru aceasta rețetă vreau doar să fac o observației. Fierberea înainte de a face pui pane vine pentru mulți dintre noi care suntem 50+ din faptul ca mamele noastre făceau întâi supa din puiul întreg. Pe atunci era tot puiul un pic mai mare ca un piept de pui de azi. După ce supa era făcută foloseau pulpele, țâmpii si aripile pentru pane iar pieptul pentru salata de beuf ca sa avem pentru câteva zile. Este adevărat ca dacă mai primeam un pui de casa de la neamurile de la țară, câteodată mai primeam schnitzel din piept de pui feliat in cât mai multe straturi posibile si bătut cu bătătorul sa arate cât mai mare….
ce buneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee