Supa cu galuste de gris pufoase reteta traditionala. O supa de pasare (gaina de tara, pui, cocos, rata, gasca, curcan sau fazan) cu multe zarzavaturi si galuste de gris super pufoase. O supa sanatoasa si consistenta, perfecta pentru un pranz in familie.
Despre supa de pui cu galuste
In Ardeal si Banat aceasta supa cu galuste de gris este „zupa de Duminica”. Tare buna e! Am vazut pe internet diferite expresii de genul „supa de galuste” sau „supa de galusti”. Nu prea avem cum sa facem o supa doar DE galuste. Avem o supa de carne in care fierbem la final galuste. Sper din tot sufletul ca cei care fac „supa de galuste” sa nu faca de fapt supa nylon, adica pe scurt: apa, baza pentru mancaruri (vegeta, delikat, mirodenia sau alte chestii) si galuste. Aceea nu are nimic in comun cu vreo supa si se numeste „supa nylon”, adica o supa „chimic superioara” care nu e nici gustoasa si nici sanatoasa. Daca tot facem supa trebuie sa avem legume, zarzavaturi si de preferat carne cu oase si piele.
In ceea ce priveste guvantul galusca, DEX spune urmatoarele:
GĂLÚȘCĂ, găluște, s. f. Preparat culinar de formă (relativ) sferică, făcut din aluat, din griș, brânză, carne tocată etc. [Pl. și: găluști] – Din rus. galușka.
Deci este acceptata atat varianta plural de „supa cu galuste” cat si varianta mai putin utilizata de „supa de galusti”.
Supa cu galuste de gris se face din carne/oase de pasare (pui, rata, gasca, cocos, gaina de tara, curcan), in principal din caracase ramase dupa desozare, spate, aripi, gat, pipota, inima. Este pacat sa folosim pulpele si cu atat mai putin pieptul pentru supa. Avem nevoie de oase, de piele, nu de carne seaca din piept. Se poate face supa din pui sau gaina de tara intregi, chiar de cocos, deoarece carnea lor nu se preteaza la altceva fiind mai tare dar foarte gustoasa!
Orice supa de carne este buna cu multe oase. Evident ca NU se arunca prima apa la nici o supa, nici la cea de pasare. Prima apa este chiar supa. Daca o aruncati la canal ramaneti fara supa. Mai multe despre cum se procedeaza la supa de pasare gasiti aici. Supele limpezi (de pasare sau vita) se spumeaza doar din motive estetice.
- 1 kg carne de pasare cu piele si os
- 4-5 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 2 buc pastarnac
- 1 bucata de radacina de telina (cca. 100 g)
- 2 cepe medii
- piper boabe, sare
- 2 oua adica 140 g (cantarite intregi, cu coaja)
- 140 g gris (nu foarte fin)
- un praf de sare
- frunze de patrunjel
Cum se face Supa cu galuste de gris pufoase reteta traditionala?
Ce carne folosim la supa cu galuste?
Pentru supa folosim in general aripile, spatele, gatul si organele (inima, pipota). Eu am mai avut cateva aripi extra de la un magazin de carne de pasare. Se curata de eventuale pene, se curata pipota de pielite si inima de cheagurile de sange. Daca aveti pasare de tara (alergata prin sant) o puteti folosi pe toata, transata in bucati potrivite.
Se pune carnea in apa rece cu 2 lingurite de sare si se aduce la fierbere. de cand da primul clocot se incepe spumarea. Spuma este formata din proteine coagulate. Se fierbe carnea la foc mic 15-20 de minute si se spumeaza supa constant.
Apoi se adauga ceapa intreaga (eu am avut cepe foarte mici asa ca am pus 4), boabele de piper si inca un pic de sare.
Supa se lasa la fiert inca circa jumatate de ora, timp in care putem curata zarzavaturile.
Dupa jumatate de ora adaugam si zarzavaturile si mai fierbem supa pana ce acestea se inmoaie. Daca supa scade prea mult se poate completa cu 1-2 cani de apa. Toate supele de carne se fierb la foc mic. Este o fierbere extractiva lenta, fara clocote puternice.
In final se scot cu spumiera toate bucatile de carne si os precum si zarzavaturile mari (albiturile, ceapa) si supa se strecoara printr-o sita deasa asezata pe o oala curata. Asa se filtreaza si micile bucati de carne si piele precum si boabele de piper. Se dezoseaza micile fragmente de carne fiarta (fara piele) si se pun deoparte impreuna cu pipota si inima.
Rondelele de morcov si bucatelele de carne sunt singurele care se recupereaza si se reintorc in oala cu supa strecurata, dupa ce fierbem galustele de gris.
Cum limpezim supa de carne?
Daca doriti sa limpeziti supa de pui, sa devina cristalina si transparenta, puteti proceda asa cum este descris aici. Este doar o chestiune ce tine de estetica. Supa e foarte buna si nelimpezita 🙂
Galuste super pufoase de gris – reteta care reuseste de fiecare data
Punem oala cu supa strecurata inapoi pe aragaz, la foc mic. Putem face galustele de gris direct in supa sau separat in apa cu sare. Reteta galustelor pufoase cu gris o gasiti explicata pas cu pas aici.
Pe scurt: folosim un cantar de bucatarie! Nu facem galustele de gris „la ochi” pentru ca vor iesi altfel de fiecare data. Cantarim ouale cu coaja cu tot si masuram exact tot atata gris. Grisul sa fie mai grunjos, nu fin ca si faina.
Se bat ouale intregi cu furculita apoi se adauga treptat grisul. Grisul se adauga cate putin, cate o lingurita si se omogenizeaza compozitia dupa fiecare transa adaugata. Cam la jumatatea procesului de adaugare a grisului se adauga si sarea. Nu pun sarea de la inceput in oul batut pentru ca mi se pare ca-l lichefiaza. Dupa ce s-a incorporat grisul, compozitia se lasa 10 minute „la odihnit”. Aceasta este inital moale, fluida dar dupa scurgerea celor 10 minute se ingroasa. Grisul absoarbe umiditatea din ou si se umfla.
Supa trebuie sa fie fierbinte, sa clocoteasca incet (la foc mic). Cu lingura umezita in prealabil in supa se modeleaza galustele si se adauga in supa care fierbe incet. Se vede in poza cam cata compozitie de pune la fiecare galusca: cam 1/3 de lingura, pe lung. Par mici cand sunt crude dar vor creste in volum la fiert de peste 2 ori.
Galustele de gris se fierb in jur de 10 minute la foc foarte mic dupa care se stinge focul si se mai lasa 10 minute sub capac, in abur. Sunt gata! S-au umflat la fiert, s-au ridicat la suprafata supei si sunt pufoase – ca la bunica!
In final se pun inapoi in oala si rondelele de morcov precum si bucatelele alese de carne fiarta impreuna cu pipota si inima.
Servire Supa cu galuste de gris pufoase reteta traditionala
Priviti ca de minunata e aceasta supa cu galuste de gris pufoase! In final mai presaram deasupra niste frunze tocate de patrunjel, o sursa buna de vitamina C.
Supa asta simpla este foarte sanatoasa si te pune pe picioare in zilele reci de iarna sau cand esti racit. Un adevarat medicament natural.
Sper sa incercati si voi aceasta reteta simpla de supa cu galuste de gris pufoase! Veti fi incantati de ea 🙂 Pofta buna!
Aici gasiti mai multe retete de supe, creme sau ciorbe.
[…] Aici gasiti reteta pas cu pas a supei de pui cu galuste de gris pufoase. […]
Supa mea preferata din copilarie cand mama cumpara gaina de la piata.
Sunteti minunata va ador va multumesc si imi pare rau ca nu v-am descoperit mai demult de azi inainte sunt cititoarea dumneavoastra fidelă nu mai caut niciunde retete explicați atat de bine si faceti rețetă sa para atat de simpla am văzut că aveti si copil astept cu drag retete si de bebe ca sunt in până de idei sau poate aveti si nu am văzut va multumesc mult sa aveti parte de tot ce e mai bun
Cica noul motto la noi: gaina batrana, morcovul tanar si galustele pufoase fac zupa buna :))
foarte buna, am incercat-o
Cita apa se pune?
2- 2,5 L de apa pe care o mai completezi pe masura ce mai scade.
[…] 1. Supa de pui cu taietei sau galuste pufoase de gris – reteta aici […]
Retetele voastre mi-au schimbat viata.Am descoperit o noua pasiune.Va multumesc!
Arata bine
[…] Daca sunteti amatori de supe si ciorbe de pasare atunci va invit sa vedeti si reteta clasica a supei limpezi de pui cu galuste pufoase de gris – reteta aici. […]
Zici dumneata ca nu se arunca prima apa
ca aia e supa, dar iti place ce miros are acea prima supa?
Eu tot timpul o arunc , pt ca miroase urat , nu as putea sa o mananc , si imi iese o supa gustoasa fara sa adaug chimicale( cuburi knorr, secretul gustului ,etc) adaug la fiert o ceapa intreaga, cateva frunze de telina pe care le scot din supa dupa ce a fiert,apoi adaug morcovul si la final patrunjel.
Dar na daca dumneata zici ca nu se arunca, cred ca fiecare cu gustul lui.
Daca cumva carnea sau apa in care a fiert au miros rau… e jale! Inseamna ca e alterata, ranceda, prost pastrata (congelata de multe ori si la temperaturi prea mari sau decongelata si lasata sa zaca in frigider). Asa ca la fel va puti si a doua precum si a treia apa. Supa facuta din carne proaspata are aroma grozava inca din primele minute!
Nici eu nu arunc prima apa si chiar nu e nici o problema. Dar, mai nou, constat ca se cauta retete in care mielul nu miroase a miel si pestele nu miroase a peste. Ca deh, put!
Nu despre congelator e vorba, eu ma refer la gaina proaspat taiata din curte.
Gaina proaspat taiata NU are niciun miros respingator daca a fost hranita natural cu graunte si verdeturi. Singurele pasari care miros sunt cele hranite cu premixuri care contin faina de peste… efectiv le pute carnea a peste si de mirosul acesla nu scapi.
In sfarsit, mi-au iesit si mie galustele cu gris din supa. Acum fac si eu supa cu galuste , si nu cu taitei. Multumesc , Savori Urbane! Sunteti cele mai bune in acest domeniu. Nu a existat prajitura de pe site-ul vostru pe care sa o incerc si sa nu reuseasca.
Cele mai bune găluște. Mi-au reușit așa cum trebuia ,am respectat pașii, deși am folosit un griș mai fin .Mulțumesc frumos
Buna seara! Am respectat intocmai reteta de galuste si totusi nu mi-au iesit pufoase. Nu au crescut si sunt necoapte la mijloc. Ce ar trebui sa schimb, altfel, ma intorc iar la obiceiul de a adauga praf de copt sau bicarbonat in compozitie 🙁
Probabil ca grisul tau a fost unul prea fin, asemenator cu faina sau ca nu ai fiert destul galustele (nu stiu la ce dimensiuni le-ai portionat). Despre `obiceiul` galustelor cu praf de copt (care NU e `praf de fiert`) sau bicarbonat pot sa-ti spun ca e o imbecilitate recenta propagata pe internet de niste persoane prost pregatite care habar nu au sa gateasca. Ai cumva impresia ca bunicii nostri isi spurcau galustele cu asa ceva? Gustul acela lesios de praf de copt sau bicarbonat iti nenoroceste definitiv preparatul.
Galustele nu aveau si ulei in ele ? E singura reteta de galuste fara ulei care am vazuto pana acuma
Acestea nu au grasime si poate de aceea reusesc atat de bine.
[…] cu os pe care-l transform în supă limpede în care fierb tăieței sau galuște pufoase de gris (vezi aici) iar carnea o mâncăm ca atare (rasol) însoțită de cartofi țărănești cu ceapă călită […]
Eu acum o fac. Da semne ca iese buna :)))
Multumesc pt reteta! Este prima data cand fac supa cu galuste si sunt foarte multumita. 😘
[…] le-am publicat pe parcursul timpului. De la indrăgitele găluște pufoase cu griș pentru supe (rețeta aici), la găluștele simple de făină care se mănâncă cu papricaș sau tocănițe (rețeta aici) […]
Oul meu a avut 60gr (cu coaja) si am pus 57gr de gris. Le-am portionat cu o lingurita, cam o treime de lingurita. Nu s-au fiert. Am pus si apa rece peste, nimic… Poate grisul e prea fin. Ce-ar trebui sa fac daca e prea fin? Deja compozitia parea cam tare inainte sa o pun in supa la fiert… poate ar trebui sa adaug o lingura de apa sa fie mai putin vartos?
Trebuie un griș cu granulație mai mare, nu ca făina.
[…] omoară după ei. Mai jos sunt imagini cu: supa de găină (rețeta aici), supa de pui cu găluște (rețeta aici), supa de rață sau consomme (rețeta aici) și supa din rasol de vită (rețeta […]
[…] că vrea să se descurce singur cu tacâmurile. Ah well, cred că de aia ne-am luat câine, nu? Rețeta pe care o folosim noi este aceasta – bineînțeles, nu îi punem sare, Mircea încă nu mănâncă sărat – și de obicei […]
Excelenta reteta de supa si galustele mereu imi ies pufoase!
Multumim!
Pana acum nu am avut curaj sa incerc galuste. Mi-au iesit din prima!
Mulțumesc mult de tot.
În sfârșit mi-au ieșit și mie galustele; pana acum orice încercare s-a soldat cu eșec. Oricând am nevoie de o rețetă întru pe site-ul dvs, am încercat o grămadă și toate au ieșit. Sunt explicați foarte bine toți pașii și toate ies perfect. Va mulțumim foarte mult!