Castraveti murati de vara la soare – castraveti covasiti (cum le mai zice pe la noi). Cele mai bune muraturi de vara, cu usturoi, cimbru si marar, fermentate la soare. Exista un truc care accelereaza murarea acestor castraveti! Se prepara usor, pe balcon sau pe pervaz sau in curte (daca aveti asa ceva) – in 4-5 zile aveti castraveti murati de vara. Castravetii raman crocanti si sunt foarte aromati.
In fiecare vara, de cand ma stiu, mama face castraveti murati la soare. Sunt atat de buni! Ei insotesc fripturile si mancarurile cu carne si sos sau snitelele, chiftele. Au o aroma inconfundabila si o textura faina. Deoarece mama este sibianca si am locuit o vreme in Cluj (unde m-am si nascut) imi amintesc de „mutarile de trupe” care aveau loc dimineata si seara – adica mutatul borcanelor cu castraveti din si in casa. Noptile de vara sunt mult mai racoroase in Cluj si Sibiu si acesti castraveti au nevoie de caldura. De aceea seara ei erau adusi in casa si dimineata, cand dadeau primele raze de soare, erau mutati din nou afara. Din momentul in care ne-am mutat in Arad am scapat de corvoada caratului borcanelor – vai de noi ce nopti calde avem aici! In Arad lasam borcanele in curte 3-5 zile la rand (atat cat le trebuie castravetilor sa se mureze).
Aici gasiti si reteta de castraveti murati in saramura, pentru iarna:
Mama (care este chimista) m-a invatat, de mica, sa lucrez stiintific. Adica sa inteleg ce ce petrece in jurul meu si in special in bucatarie. De ce punem lamaie la dulceturi si gemuri (pentru pastrarea culorii deschise), de ce nu se dizolva sarea intr-o solutie suprasaturata, cum dreg un fondant zaharisit (este evident ca are nevoie de apa) etc. Asa ca la acesti castraveti murati de vara este nevoie de un kick, de un impuls, care sa declanseze fermentatia: o felie de paine! Drojdia din ea declanseaza murarea acestor castraveti. Veti vedea cum facem. Fara felia de paine procesul de fermentatie incepe mai lent si apare riscul „balosirii” zemei din borcan.
Aici vedeti cum se fac si dovlecei murati pentru vara (covasiti) sau iarna.
Am gasit in piata castraveti de gradina si am luat 1,5 kg – exact de cat am nevoie ca sa umplu un borcan de 3 L. La aceeasi taraba am luat si o legatura de marar (tije) si una de cimbru – cred ca taranii au invatat ce inseamna cross-selling. Ma mir ca nu aveau si borcane sau sare! Un fel de „Pickles Kit” – Trusa micului murator :).
Usturoi aveam in casa. Si sare. Asa ca am trecut la treaba.
Observatie:
Daca afara este canicula (peste 33 – 35 C) castravetii se vor mura mai repede – in 3-4 zile. Va sfatuiesc sa-i verificati dupa ziua a 3-a: sa gustati moarea si sa taiati un capat de castravete. Daca este acrisor puteti sa-i mutati in casa, la frigider. Daca ii lasati prea mult la fermentat pot deveni poate prea acri pentru gustul vostru. In acest caz puteti sa-i clatiti in apa rece si sa=i pastrati in pungi de plastic (fara zeama), la frigider.
- 1,5 kg castraveti de gradina
- 5-6 catei de usturoi mari (taiati in 2)
- cateva ramurele de cimbru uscat
- cateva ramurele de marar uscat (tije)
- optional - un ardei iute
- 1,5 L apa
- 2 linguri de sare (40 g)
- o felie de paine
Mod de preparare castraveti murati de vara la soare reteta de castraveti covasiti
Ziua 1
Am curatat usturoiul si am taiat in 2 sau 3 fiecare catel (erau destul de mari). Am pregatit la indemana cimbrul si mararul.
Am spalat castravetii si le-am indepartat florile uscate de la capete. I-am pus la scurs intr-o strecuratoare. Am despicat cu cutitul fiecare castravete in 2 (nu pana la capat) ca sa aiba suprafata de contact mai mare cu saramura. Daca aveti castraveti mai mari ii puteti crapa in 4.
Am spalat bine un borcan de 3 L si am asezat pe fundul lui jumatate din ramurele de marar si cimbru (facute colac, ca o coronita).
Peste crengutele de cimbru si marar am asezat castravetii in picioare, pe 2 straturi. I-am indesat bine! Printre ei am asezat si bucatelele de usturoi. Eu am pus si un ardei iute (optional).
Intr-o oala am pus la fiert 1,5 L de apa cu 2 linguri de sare. Am lasat saramura la clocotit 2-3 minute apoi am stins focul si am lasat-o 15 minute la racorit. Saramura trebuie sa fie fierbinte dar nu chiar clocotita!
Am asezat borcanul cu castraveti pe o tava metalica (se poate pune si pe o lama metalica de cutit) si am turnat saramura calda peste castraveti. Lama cutitului (sau tava metalica) au rolul de a prelua si disipa caldura si a preveni pleznirea borcanului (asta e fizica in bucatarie!).
Ce mai e de facut in prima zi? Pai am pus restul de crengute de marar si cimbru deasupra castravetilor si am acoperit borcanul cu o farfurioara. L-am lasat cateva ore la racorit (cam 6 ore sau peste noapte). Asta se petrece inca in casa.
Dupa 5-6 ore (cand castravetii s-au racorit) am asezat o felie de paine peste coronita de ramurele si am apasat-o bine ca sa se imbibe cu saramura. Am notat ora la care am pus painea pentru ca ea trebuie aruncata dupa 24 de ore! Am pus din nou farfurioara peste borcan si l-am scos in curte, la soare. Facem castraveti murati de vara, la soare!
Ziua 2
Am iesit in curte ca sa inspectez castravetii. Iuhuuu! Deja s-a tulburat saramura, semn ca au inceput sa fermenteze! Si castravetii si-au schimbat culoarea – incep sa semene cu castravetii murati. Am descoperit borcanul si am aruncat felia de paine – si-a facut treaba! Am pus din nou farfurioara drept capac si i-am lasat pe masa din gradina. Stau bine acolo si noaptea.
Zilele 3 – 5
In aceste zile nu aveti mare lucru de facut cu acesti castraveti murati de vara. Daca stati intr-o zona calda puteti sa-i lasati si noaptea afara. Daca nu… ii aduceti seara in casa si dimineata ii scoateti la soare. Daca vremea este buna, in 5 zile aveti castraveti murati. Daca e innorat si e vreme ploioasa si rece este bine sa-i tineti si ziua in casa. Procesul de murare se va prelungi cu 2-3 zile (deci vor fi gata in 8 zile). Daca afara este canicula (peste 33 – 35 C) castravetii se vor mura mai repede – in 3-4 zile.
Update 6 iulie (adica dupa 5 zile) – Pastrare castraveti murati de vara la soare
Gata! Castravetii s-au murat asa ca am adus borcanul in casa. E cald de la soare. Am golit borcanul.
Am ales 2 cutii incapatoare cu capac si am impartit castravetii si zeama in ele. Cu tot cu cateii de usturoi murati!
Acesti castraveti murati de vara se vor pastra la frigider, in borcanul lor sau in cutii de plastic, impreuna cu saramura! Rezista bine la rece peste doua saptamani. Puteti face cantitati mai mari daca aveti spatiu de depozitare in frigider. Sunt acri si crocanti si au aroma grozava de cimbru si usturoi. O nebunie!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu castraveti:
[…] vara am o alta reteta grozava: castraveti murati la soare (covasiti) – reteta aici. Ce gustosi sunt si aceia, reci, scosi din frigider! Se mureaza in 3-5 zile la soare si se […]
Astazi am gasit reteta dumneavoastra cautand in Internet o reteta pentru castraveti de iarna. sunt de 45 de ani in Germania si mergand in concediu in tur prin Romania, am gustat castravetii de vara. Acum am pregatit castravetii dupa reteta si de abia astept sa vad daca reuseste. Multumesc – aveti un stil foarte frumos de a scrie.
In 2018, cautand retete de castraveti murati, am dat peste site-ul dvs si timp de cateva ore nu m-am mai putut desprinde de el, navigand dintr-o reteta in alta. In acea vara am inceput sa pun primele mele muraturi si mare mi-a fost bucuria sa constat cat de usor este, depasindu-mi astfel ideea preconceputa ca a pune conserve e complicat si riscant pt ca se pot strica. Toate muraturile din acel an si urmatorul (adica anul trecut) au iesit minunat si au rezistat f bine. Pot spune, cu mare drag, ca de 2 ani + vara asta imi pun muraturile cu dvs – Savori Urbane – si va sunt recunoscatoare pt ajutor.
Va multumesc mult de tot ca, prin felul in care le prezentati, faceti operatiunile sa para usoare si placute chiar si pt cei care au retineri la inceput.
Anul asta, desigur, voi repeta isprava cu muraturile, dar vreau sa pun si unele mai „smechere” fiindca, deh, am prins curaj si am vazut ca aveti multe variante de salate la borcan pt iarna si muraturi din legume la care nu m-as fi gandit.
Dragele mele, dupa parerea mea, aveti cel mai tare site cu acest specific, sunteti de nota 20 ! Felicitari !
V-am dat like si pt Facebook inca de acum 2 ani, bineinteles.
Va imbratisez si va doresc numai bine !
[…] (i-am servit cu vinetele lui Ottolenghi si cu o friptura faina de piept de porc cu cartofi aurii si castraveti murati de vara) am trecut amandoua in bucatarie. Ne-am incins sorturile si ne-am apucat de […]
[…] gogosari in otet, ardei umpluti cu varza sau cu conopida etc. In posturile de vara ei merg bine cu castravetii murati la soare. Daca aveti o carne fiarta la indemana…. ei sunt garnitura […]
[…] il mancam cu muraturi de casa iar vara cu castraveti murati de vara, salata de ardei copti sau salata de castraveti cu ceapa si boia. Ca la bunica ? Sa incercati […]
Foarte buna reteta, i-am facut de 2x deja. usturoil murat ne place tare
O reteta interesanta, pana acum nu stiam ca se pot mura la soare castravetii.
Foarte buni, acuma fac pt. a doua oară. Multumesc! pt. rețetă.
Cu mare drag! Ne bucuram ca ti-au placut si te mai asteptam 🙂
Scrii foarte frumos, iar secretul cu painea e fabulos. la socata pun paine tocmai ptr a grabi fermentatia..nu m-am gandit sa fac asa si la castraveti. repet, scrii f frumos!
Foarte gustoşi! ! ! Multumesc! pt. rețetă. …
Aceasta reteta mi-a adus aminte de copilarie…erau castravetii preferati pe timp de vara….mi-e tare dor de mama….! Felicitari pentru retetele postate ,sunteti foarte dragute fetelor !!!
Se poate inlocui cimbrul si mararul uscat cu cel proaspat?
Multumesc.
La muraturi se pun plante aromatice uscate. acum, fiind versiunea rapida de murat la soare zic ca poti folosi si cimbru si marar verde.
Multumesc Oana
Ce placere retetele din copilarie.
O saptamana placuta.
i-am mancat din borcan in 2 zile, nu au mai supravietuit in cutii. Eu nu am pus starter – paine, bacyeriile din jur ajung, in plus borcanele le folosesc de la an la an. Cum nu am avut marar uscat tije, am pus verde. Hrean ar fi mers dar nici asta nu avui. Nu e bai, in 1 sapt.e rau bine murati.
deci au fost buni si asa 🙂
Cu respect am o intrebare dacä sau muiat ce aş mai putea face ?
Se pot manca si asa. Gustul e acelasi. Ii muti intr-o cutie la frigider si ii consumi in urmatoarele zile.
Sare cu iod. Aruncatii si puneti altii cu sare neiodata.
La castravetii covasiti NU conteaza tipul de sare pentru ca nu se pun pentru iarna!
[…] Bonus – Castraveti murati la soare, de vara […]
[…] sa revenim cu picioarele pe pamant romanesc, am scos din frigider castravetii murati la soare (cu cimbru si usturoi) si i-am mancat alaturi de acest orez cu pui. Perfecta […]
Trebuie neaparat in borcan din sticla? Eu am un butoias micut si as pune in el. Este vreo problema?
Poti si in butoias de plastic.
asa ii fac si eu doar ca eu pun si dovlecei in amestec cu castraveti,acum am in gradina foarte multi dovlecei si pun si cateva borcane numai cu dovlecei
pupici si mersi ca impartasesti cu noi numai retete una si una
Buna! Acesti castraveti rezista numai doua saptamani? De exemplu eu vreau sa fac mai multe portii, dar nu reusesc sa ii mananc asa de repede pe toti!:)))))) Oare daca sigilez cu capac nu rezista mai mult timp??🤔Aveam o reteta in care zicea ca a doua zi dupa ce am pus apa fierbinte in borcan sa o scot si sa o mai fierb odata- pt sterilizare!?! Are relevanta oare? Nu am facut niciodata,dar vreau sa incerc…multumesc
In cazul acesta te sfatuiesc sa faci catsraveti de vara in ture, la 2 saptamani distanta. Iar pentru pastrare indeluganta sa folosesti reteta aceasta (fix acelasi gust) https://savoriurbane.com/castraveti-murati-in-saramura/
E bine sa ai in vedere ca muraturile sint perisabile Concret castravetii covasiti dupa ce s-au facut trebuie tinuti la frigider.Mureaza cit ai nevoie pentru consum imediat s-au o perioada scurta. Daca vrei sa pui pe iarna cauta reteta aceea cu doua opariri si urmeaz-o pas cu pas. Succes.
Ionel, cei pentri iarnă NU trebuie opăriți de 2 ori! Rețeta foarte bună este aceasta https://savoriurbane.com/castraveti-murati-in-saramura/
Sarbatori Fericite cu Sanatate Dvs. si Mamei Dvs. si La Multi Ani pe Noul An 2020 care vine curand si fiti binecuvantata Doamna Oana Igretiu pentru toate retetele minunate pe care le impartasiti cu noi (multi dintre noi, cu amintiri si doruri multe, fiind raspanditi prin multe zari). Am descoperit de curand situl Dvs. si acum revin mereu pentru noi retete. Sunt vegetariana si admir si respect felul bine organizat, igienic si foarte atragator cum descrieti si cum ilustrati prin fotografii excelente tot ce pregatiti ca sa ne invatati si pe noi. Aveti „pana” de scriitor si cred ca veti avea mare succes daca veti scrie si edita carti de bucate neschimband stilul Dvs. dragalas de povestit. Va admir, va respect si va iubesc. Mama Dvs. cred ca este tare mandra de Dvs., pe drept cuvant. Numai bine si pe curand, cu mult drag, Adriana Dacyana
[…] Un pranz de duminica exact ca la mama: snitele din piept de pui pane, cartofi copti si tzatziki. Bineinteles ca puteti face un clasic piure de cartofi cu mult unt si, vara, niste ardei copti, de exemplu. Sau niste castraveti murati la soare. […]
[…] P.S. N-aș fi putut realiza acești minunați castraveți covăsiți fără a realiza, în prealabil, o documentare serioasă, aici și aici. […]
Eu pun si rondele de morcovi si ceapa taiata julien. De obicei folosesc marar (floare) proaspata, are o aroma mai placuta, dar daca nu se gaseste…e bun si cel uscat. Saramura o pun rece (o fac cu cateva ore inainte sau chiar cu o seara inainte). Si nici nu mut borcanul de pe balcon, castravetii fiind gata in 2-5 zile (in functie de temperatura si de gradul de murare pe care il doreste fiecare din familie) chiar si fara paine.
Foarte buni trebuie sa fie si ai tai 🙂
Incearca sa pui si o ramurica de visin , cu frunze cu tot .
Si o tulpina cu frunza de hrean!!!
pofta buna
[…] desfacut un vin rosu sec care a mers „ca uns” cu aceasta minunatie. Si am scos si niste castraveti murati de vara din borcanul de pe pervaz – reteta […]
[…] castraveti murati de vara (covasiti) – reteta aici […]
[…] Procesul de fermentatie al borsului este direct proportional cu temperatura ambianta. Daca este mai racoare acesta poate dura si 4-5 zile. Treaba sta ca la castravetii covasiti (murati la soare, de vara) – reteta aici. […]
Foarte bun, n-am mai auzit de asa ceva
[…] Acreala se poate obtine de la otet, dar si de la zeama de la castravetii covasiti – vezi aici reteta castravetilor de vara. […]
Azi pun la murat. Voi respecta cu sfințenie rețeta Dv.
N-ai ce gresi la reteta asta 🙂 Să ai parte de zile insorite si calde ca sa ti se mureze cat mai repede!
[…] Această rețetă de dovlecei murați cu usturoi și cimbru seamănă foarte bine cu cea de castraveți covăsiți, murați rapid la soare – vezi aici. […]
Oare de ce au inceput sa mucegaiasca dupa 4 zile? Am facut reteta de vara. A plouat zilele astea si i-am tinut in casa pe pervaz. Acum vad mucegai desdupra pe marar si cimbru iar cei deadupra sunt inmuiati si stricati. Doar ieri nu m-am uitat la ei…
O fi fost prea cald? Nu trebuia sa tin farguria pe borcan tot timpul?
Am notat ora la care am pus painea pentru ca ea trebuie aruncata dupa 24 de ore!
cum se face conopida in otet
noi facem conopida in saramura – vezi aici https://savoriurbane.com/conopida-murata-la-borcan-reteta-simpla-pentru-iarna/
poti sa o faci si in otet dupa reteta castravetilor https://savoriurbane.com/castraveti-in-otet-bulgaresti-dulci-acrisori/
Buna ! Mie imi plac muraturile cu gust dulce-acrisor, nu tolerez gustul prea acru…pot pune si zahar in cazul asta ?
Nu am incercat dar poti pune o lingura de zahar la un borcan mare de 3-4 L. Sa stii ca acesti castraveti nu ies foarte acri.
Buna ! Eu nu tolerez gustul foarte acru, pot adauga si putin zahar ?
Eu puna in loc de o felie de paine, 1-2 linguri bune cu orez crud la urma , in borcan, Se scurge printre castraveti si acreste repede seama si castraveciorii. Asa o fac mereu, asa stiam sa fac de la mama mea.
Minunate retete! Reteta de castraveti de vara am descoperit-o anul trecut, am facut si anul acesta castravetii de vara, sunt incantata si eu si toti cei care au gustat din ei! Felicitari si MULTUMESC!
Excelentă rețetă! Am pus la 51 de ani prima dată castraveciori la murat și am avut un succes fantastic… Am pus apoi și alte legume la murat(gogonele, morcovi, ardei, conopidă) dar nu au ieșit așa bune cum au fost castraveții… Acum sunt la a patra tură vara aceasta…!!!! VĂ MULȚUMESC!
Super reteta! De fiecare data ies la fel de buni. Folosesc aceeasi reteta si pt iarna si sta foarte bine.