Conopida murata la borcan reteta simpla pentru iarna. Buchetele de conopida crocante si potrivit de acrisoare, extrem de aromate de la usturoi, cimbru si marar. Conopida murata o fac mereu in saramura cu foarte putin otet si rezista bine si 2 ani de zile.
Cred ca, pe langa castravetii in saramura, conopida murata este una dintre cele mai dragi muraturi de casa. Imi place extrem de mult si imi si reuseste ca la carte: buchetelele raman albe si frumoase si au textura crocanta. Adica nu se flescaie, nu devin pastoase. In Ardeal si Banat ii zicem „carfiol murat” si tare ne place sa o mancam langa fripturi de porc la cuptor!
V-am aratat deja cum am facut conopida roz – colorata atat de frumos cu sfecla – reteta aici.
Mama m-a invatat sa fac aceste muraturi grozave, laudate de toata lumea – atat de musafirii mei cat si de cititorii care au incercat deja retetele. Gustul este unul echilibrat, potrivit de acru iar aromele sunt perfecte: de usturoi, cimbru si marar uscat. Cat de buni sunt cateii murati de usturoi!
Muraturile in saramura sunt foarte sanatoase deoarece prin fermentatie naturala se dezvolta colonii de bacterii benefice care genereaza acid lactic. Se stie ca moarea (zeama de la muraturi) este plina de vitamine si de antioxidanti si este recomandata a fi consumata chiar si la pahar. Ce buna e moarea de varza din butoi… mmm 🙂!
Din borcanele mele de muraturi nu lipsesc nici ardeii iuti, rondelele de morcov si fasiile de hrean. Hreanul este cel care pastreaza muraturile crocante, asa ca nu renuntati la el.
Saramura fiarta se prepara foarte usor din apa si sare speciala pentru muraturi. La fiecare 1 L masurat de apa pun cate 20 g sare grunjoasa. Aduc totul la fierbere si las sa clocoteasca 5 minute. Vedeti mai jos cand si cum se pune saramura peste muraturi.
Va dau cantitatile pentru un borcan de 1,7 L in care mi-a intrat 1 kg de conopida cantarita dupa desfacerea in buchetele si indepartarea cotorului gros. Puteti pune conopida murata si la putina sau la butoias de plastic. Multiplicati reteta in functie de nevoi.
Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!
- 1 kg de conpida desfacuta in bucatele
- 3-4 fasii de hrean
- 1 ardei iute
- 6-7 catei de usturoi
- 10 rondele de morcov
- 2-3 bete uscate de marar
- 2-3 crengute de cimbru uscat
- la fieare 1 L de apa cate 20 g sare speciala pentru muraturi
- 1 lingura de otet de masa simplu
Cum se face conopida murata la borcan reteta simpla pentru iarna?
Am curatat conopida de frunze si i-am indepartat cotorul tare. Rand pe rand am desfacut-o in buchetele frumoase pe care le-am spalat bine de tot si le-am scurs intr-o strecuratoare. Am indepartat cu cutitul micile portiuni gri sau maro de pe inflorescente, razuindu-le superficial.
Mi-am pregatit restul ingredientelor: am curatat usturoiul, am decojit si feliat morcovul si telina radacina, am pregatit ardeii iuti, fasiile de radacina de hrean si betele de marar si cimbru uscat. Am pregatit toate acestea deoarece am facut mai multe feluri de muraturi deodata (vezi la finalul retetei). La conopida NU pun telina radacina sau frunza – le vedeti aici pentru ca le-am folosit la gogonele si la pepenii in otet.
Morcovul l-am feliat cu un cutit ondulat. Puteti sa il taiati si mai artistic, dupa imaginatie.
Cum se aseaza conopida pentru murat in borcane?
Borcanele pentru muraturi trebuie sa fie curate, spalate si clatite bine. Nu uitati si de capace! Ele nu trebuie sterilizate ca la alte conserve.
Pe fundul borcanului am pus o coronita din marar, cimbru uscat si o fasie de hrean.
Am inceput sa indes buchetelel de conopida in borcan, cat mai strans. Printre ele am pus catei de usturoi, ardei iute intreg si inca 2 fasii de hrean. Pentru decor am pus si rondele ondulate de morcov.
Asa arata de sus.
Deasupra am incheiat tot cu o coronita de marar uscat, cimbru si hrean. Betele tari de marar apasa conopida si o tin sub saramura.
Cum se face saramura pentru conopida murata?
Am pus la fiert apa cu sarea (cate 20 g – adica o lingura buna de sare la fiecar 1 L masurat de apa). Am lasat-o sa clocoteasca 5 minute si apoi am stins focul. Am lasat saramura la racorit 5 minute. Trebuie sa fie fierbinte dar nu clocotita. Daca vi se racoreste intre timp puteti sa o reincalziti.
Am asezat borcanul cu conopida alaturi de alte muraturi pe o tava metalica, menita sa preia socul termic si sa disipeze caldura saramurii fierbinti. Astfel borcanele nu vor plezni.
Am inceput sa torn saramura treptat, cate 2 polonice per borcan. Am asteptat 1 minut si am revenit cu completarea, pana ce toate borcanele au fost pline ochi cu saramura.
NU aruncati saramura ramasa in oala pentru ca avem nevoie de ea a doua zi!
Intotdeauna las borcanele deschise 24 de ore, pe masa de bucatarie, acoperite partial cu capacele (intoarse pe dos). Procesul de fermentatie va incepe in acest rastimp iar la suprafata se va forma o spuma care nu trebuie indepartata.
De-abia a doua zi adaug cate 1 lingura de otet de masa in fiecare borcan (respectiv 2 linguri in borcanele de 3 L) si completez la nevoie cu saramura ramasa in oala, rece. Acum infiletez ermetic capacele si pot muta conopida murata in camara.
Observatie: in primele zile zeama se tulbura – semn ca incepe fermentatia. Dupa 2-3 saptamani moarea se va limpezi de la sine. Daca este cald in casa sau in camara, borcanele pot fasai (elimina gaze). Le puteti deschide si inchide la loc. Daca fac „floare” (mucegai) se poate fierbe o noua saramura care sa o inlocuiasca pe cea veche (o scurgeti pur si simplu si clatiti muraturile cu apa rece, le puneti inapoi in borcan si le acoperiti cu saramura noua).
Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.
In 4-6 saptamani veti avea conopida murata la borcan. Faina, crocanta, acra exact cat trebuie si extrem de aromata.
Aici vedeti si restul muraturilor de care am povestit:
- pepeni in saramura cu gogonele, conopida si castraveti – reteta aici
- gogonele murate in saramura – reteta aici
- conopida murata in saramura – reteta de fata
- pepeni in otet cu castraveti, telina si morcov – reteta aici
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de conopida murata la borcan in saramura! Veti fi incantati de ea 🙂
Aici gasiti mai multe retete de muraturi naturale de casa, fara conservanti
[…] conopida murata in saramura – reteta aici […]
[…] conopida murata in saramura – reteta aici […]
Sambata pun si eu! Minunata reteta! Ce frumos s-a colorat cea cu rosu!
Da!! Sa le incerci pe ambele. Spor la treaba 🙂
Extrem de bun!!!
[…] Aici gasiti si reteta de conopida murata simpla. […]
Nu am mai făcut murături de niciun fel. Întreb: nu trebuie mai multă sare la 1 litru?! Am încredere în experiența dvs. Dar vreau sa iasă bun, soțului sa i placa. Nu am uitat și la gogonele, tot 20g?
Poti pune si 25 g de sare la 1 L de apa daca doresti. Muraturile tin bine si cu 20 g.
Când publicați și recomandați retete evitați sa dați numai gramajul. Multe gospodine nu au un cântar de bucatarie și atunci folosesc unități de măsura tradiționale: o lingura Rada, o lingura cu vârf, o cana, o lingurița, un varf de cutit etc. In cazul nostru 20 grame de sare s-ar traduce ca o lingura rasa, iar 25-30 de grame o lingura cu vârf. Depinde de cât de mare este vârful. De regula saramura pentru murături se face cu o lingura cu vârf la un litru de apa.
In secolul 21, cand un cantar digital de bucatarie costa 20 de lei, chiar nu are rost sa facem retete in linguri! Cantarele exista din antichitate iar strabunicile mele au avut amandoua cate un cantar cu greutati si talere. Lingurile „de supa” au capacitati diferite care variaza de la 15 la 30 g!
[…] conopida murata in saramura – reteta aici […]
Complimentele mele Oanei, am incercat reteta si au iesit ca la mama acasa.
Sa va fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut reteta mea 🙂
Bună, am o întrebare. Pot renunța la ardeii iuti? Noi nu mâncăm picant și nu aș vrea sa pun. Mulțumesc!
Poti renunta dar ei au rol in conservare. Crede-ma ca 1 ardei iute mic la 1 borcan nu face conopida picanta.
Buna, ai folosit sare groasa sau sare fina? Multumesc !
Eu am sac de 5 kg cu sare grunjoasa neiodata (pentru industria alimentara) cumparat din piata.
[…] 7. Conopida murata in saramura […]
Din neatentie am pus otetul in saramura, deci nu a doua zi conform retetei. Voi avea oare o problema cu fermentarea? Ar trebui oare sa golesc saramura si sa refac pasul asta in doua etape: apa cu sare prima data si a doua zi otetul?
Nu are nimic.
Am făcut reteta in toamna dar conopida nu este crocanta, este mai moale. Oare din ce cauza? Hrean am pus suficient.
Buna, am pus mai multe borcane de conopida, o parte au început sa fermenteze doar după aproape 48 de ore, altele fiind inca limpezi. Care sa fie motivul pentru care nu începe fermentația în primele 24 de ore? Ar trebui sa le las pana începe fermentația sau să le depozitez în cămară? Mulțumesc mult!
Multumesc pentru reteta! Am facut si eu, dar observ ca in doar cateva zile usturoiul a oxidat, e verde.. ce pot face acum? Il las asa? Asta inseamma ca saramura Nu e Buna? Unii incepusera sa se coloreze inainte de a adauga otet. Multumesc
usturoiul chinezesc se inverzeste cand e murat dar nu are nimic
[…] părți egale de cartofi fierți și murături în saramură (puse de mine): conopidă murată (rețeta aici) și castraveți murați (rețeta aici). Sunt crocante, aromate și potrivit de acre. Ambele au […]