Muraturi asortate la borcan pentru iarna

19

Muraturi asortate la borcan pentru iarna Savori Urbane

Muraturi asortate la borcan pentru iarna – in saramura cu putin otet. Muraturi aromate si crocante: castraveti, ardei (grasi si iuti), gogosari, gogonele, conopida, varza, pepeni mici, boabe de strugure etc. Se pot pune si la butoi de plastic sau putina.

Am primit de la tara niste castraveti si conopida. Cum a fost o ladita destul de mare, pe langa tzatziki si salate de castraveti, sufleu de conopida, supa crema sau o conopida gratinata am facut si cateva borcane de muraturi asortate.

O varianta simplificata de muraturi asortate sunt si pickles – castraveti feliati murati, asezati in borcane impreuna cu rondele de morcov.

Pickles - castraveti feliati la borcan Savori Urbane

Acum nu am avut inca lubenita (pepene verde) pentru murat pentru ca inca nu e sezonul, dar voi mai pune cateva borcane si mai catre toamna. Abia am avut cateva gogonele. Am pus in schimb struguri si ardei iuti asa ca eu cred ca toata lumea va fi multumita.

Muraturile asortate le pun in general in borcane mai mari, apoi iarna, dupa ce le deschid, le pastrez in camara rece si se mentin foarte bine. Aceste muraturi asortate se pot face si la putina sau butoias de plastic.

In ceea ce priveste proportiile legumelor asortate, acestea difera, desigur, in functie de preferintele fiecaruia. La noi castravetii sunt circa un sfert din continutul borcanului, apoi din celalalte punem cate un pic. Daca nu va place ardeiul iute puteti sa nu il puneti, dar hreanul nu poate lipsi deoarece mentine muraturile crocante.

Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!

5.0 from 9 reviews
Muraturi asortate la borcan pentru iarna
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: borcan 2 l
Ingrediente - savoriurbane.com
  • castraveti
  • varza alba
  • ardei grasi
  • gogosari
  • ardei iuti
  • morcovi
  • gogonele
  • boabe de struguri
  • conopida
  • 2 catei de usturoi pentru fiecare borcan
  • cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
  • ramurele de marar uscat si de cimbru
Saramura:
  • 1 l apa + 25 g sare neiodata (speciala pentru muraturi)
  • 2 linguri de otet alimentar 9% pentru fiecare borcan

Cum se fac muraturi asortate la borcan pentru iarna?

Cum se pregatesc legumele pentru muraturi asortate?

Legumele se sorteaza sa fie doar cele bune, fara sa fie lovite sau sa prezinte mucegai. Se spala si se curata morcovii, varza, ardeii grasi si gogosarii. Castravetii raman cu coaja, se taie doar codita daca este prea lunga. Conopida se desface in buchetele mici, varza se taie in felii mai groase. Ardeii se pot injumatati. Gogonele mici raman intregi iar cele mari se injumatatesc. Morcovii ii tai rondele cu un cutit ondulat.

Cum se pun muraturile asortate la borcan, putina sau butoi de plastic?

Alegem un borcan mare, incapator, cel putin de 2 L si la fundul lui se aseaza 2-3 ramurele de marar uscat si cimbru uscat + 1 fasie de hrean. Se umple apoi borcanul cu cat mai multe din legumele pregatite mai sus, indesandu-le bine. Printre ele infig si boabele de strugure, cativa catei de usturoi, ardei iuti intregi precum si fasii subtiri de radacina de hrean.

Deasupra punem crengutele de marar si cimbru uscate astfel incat acestea sa preseze in jos continutul. Practic incercam sa le infigem sub buza borcanului. Intr-un borcan de 2 l incam circa 1,2-1,3 kg de muraturi asortate.

Puteti folosi recipienti mai mari: putina sau butoi de lemn sau plastic. In acest caz veti multiplica reteta.

Cum se face saramura pentru muraturi asortate?

Se pregateste saramura punand apa cu sare la fiert. Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute si apoi se stinge focul. Saramura se lasa 10 minut la racorit si apoi se toarna fierbinte in borcanele cu muraturi asortate, adaugand polonic cu polonic. Borcanele trebuie sa fie asezate pe o tava metalica (care sa preia socul termic).

Observatie: eu las muraturile neinchise in primele 24 de ore. Le acopar doar cu o farfurioara. In acest rastimp incepe procesul se fermentare si se va forma o spuma. Asa trebuie! Nu aruncati spuma!

A doua zi pun cate 1 lingura de otet in fiecare borcan de 2 L si il inchid cu capacul din dotare sau il leg cu celofan si sfoara. E ca si la reteta de castraveti in saramura – o gasiti aici.

Eu am folosit acum un borcan cu capac de sticla prevazut cu garnitura de cauciuc.

Observatie: in primele zile zeama se tulbura – semn ca incepe fermentatia. Dupa 2-3 saptamani moarea se va limpezi de la sine. Daca este cald in casa sau in camara, borcanele pot fasai (elimina gaze). Le puteti deschide si inchide la loc. Daca face „floare” (mucegai) se poate fierbe o noua saramura care sa o inlocuiasca pe cea veche (o scurgeti pur si simplu si clatiti muraturile cu apa rece, le puneti inapoi in borcan si le acoperiti cu saramura noua).

Daca moarea (saramura fermentata) da semne de „balosire” trebuie sa vanturati (pritociti) aceste muraturi. Se deschid capacele, se scurge moarea intr-un castron si se toarna la loc. Acest proces oxigeneaza saramura. Daca puneti muraturi la butoias va trebui sa suflati aer cu ajutorul unui furtun – asa cum este descris in cadrul retetei de varza murata la butoi.

Cum se pastreaza borcanele cu muraturi asortate pentru iarna?

Dupa inchidere, borcanele cu muraturi asortate pot merge in pivnita sau camara, la racoare. Timpul de murare este de 6-8 saptamani. Aceste muraturi asortate rezista bine peste 15-18 luni.

Toate legumele raman crocante iar muraturile nu sunt foarte acre. Au un parfum placut de usturoi si cimbru.

Daca va plac muraturile in otet puteti incerca aceasta reteta simpla de castraveti bulgaresti dulci-acrisori in otet.

Castraveti in otet bulgaresti dulci acrisori reteta savori urbane

Sau alte muraturi asortate cu pepene, gogonele, conopida etc – reteta aici.

Pepeni murati cu gogonele, conopida si castraveti reteta savori urbane

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de muraturi asortate la borcan pentru iarna! Veti vedea cat de grozave ies 🙂

Aici gasiti mai multe retete de conserve pentru iarna

reteta rosii la borcan pentru iarna conserva naturala

 

 

19 COMENTARII

  1. Am indeplinit intocmai pasii enumerati de dv pentru saramura pentru castraveti… e o saptamana de cand am pus borcanul insa astazi am observat ca a curs zeama … a dat pe dinafara, iar capacul mi se pare cam umflat. 🙁 A rasuflat… sa inteleg ca nu am strans de ajuns de bine capacul? Sa fie din cauza ca nu era etans? Fermenteaza inca, este tulbure, ce pot face? Nu vreau sa se strice… am strans si mai tare capacul momentan :(. Citisem undeva ca as putea varsa saramura din borcan si sa fac alta, iar cand o torn peste castraveti sa inchid atunci capacul cu saramura fierbinte peste ei si sa intorc borcanul pe capac in jur de 10 minute ca sa se realizeze etansarea si sa nu se strice muraturile :(.

    • Limpezirea dureaza peste 2 saptamani si se face cand se mai racoreste vremea. E normal sa se umfle capacele si sa curga putina zeama. Lasa-le asa si vei vedea ca se vor opri. Nu schimba saramura!

  2. Draga Oana,
    Mama mea face reteta aproape ca a ta cu excepția că ea pune apa,sarea,cimbrul și mararul la fiert până dau câteva clocote.Dupa care adaugă doar moarea rezultată peste castraveti fără cimbru și mararul din ea.
    Oare dacă fac așa se vor ține peste iarnă?
    Mulțumesc anticipat pt.raspuns😊

    • Da, saramura începe să fermenteze natural, se tulbură, devine gazoasă după care se liniștește. Daca este cald afara (cum e acum) se poate ca saramura să se scurga un pic din borcane. Le deschizi și le strangi iar capacele si gata.

  3. In the US, we have vinegar with 5% acidity – should I add more vinegar to this recipe, since it calls for 9% acidity? Looking forward to trying this since I grew up with raw fermented mixed veggies 🙂 Thanks!

  4. Am pus saramura si muraturile dar dupa 2 zile o parte din saramura a dat pe dinafara. muraturile de deasupra sunt neacoperite de saramura din cauza asta. Recommandati sa adaug o noua saramura deasupra sau sa le las asa cum sunt?
    Multumesc

  5. Mi-au iesit cele mai bune muraturi! Para are cel mai bun gust dintre ele(parerea mea). Am folosit pentru prima data un otet artizanal , care costa in jur de 7lei (500ml) si are un gust deosebit fata de cel cu care eram obisnuita pana acum.
    Am dat gata un borcan de 2 l…astept sa gust din gogosarii cu struguri, iar astazi am facut si reteta de gogosari in sos de mustar.

  6. Bună fetelor, am facut prima dată murături cu rețeta voastră. Au iesit spectaculoase, mulțumesc frumos de rețetă. Am facut si castraveți murați tot rețeta voastră, i-am gustat aseară, minunați, crocanti, perfecți la gust si aspect. Vă urmaresc cu drag si vă mulțumesc mult. Julia Tanase(Italia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.