Painici arabesti – chifle foarte pufoase cu lapte sau mini batoane moi. O reteta simpla de chifle de casa, painici moi sau mini batoane cu coaja subtire si miez pufos. Sunt cele mai bune painici pe care le-am facut vreodata! Cum se fac painicile pufoase de casa?
Am gasit reteta video de painici arabesti – chifle foarte pufoase pe Facebook, fiind postata de un canal de stiri palestinian (in limba araba). Filmuletul a devenit viral si a fost tradus (partial) in limba engleza. Reteta si video original le gasiti la finalul articolului.
Fac des paine de casa, sunt chiar pasionata de brutarie. Imi plac mai ales painile cu maia naturala dar folosesc cateodata si drojdia clasica. De data aceasta am fost chiar impresionata de rezultatul obtinut, adica de painicile pufoase cu lapte preparate dupa reteta arabeasca. Sunt de vis!
Acest painici arabesti sau mini batoane sunt usoare ca fulgul, extra pufoase si foarte, foarte gustoase. Usor dulcege si tare placut aromate.
Priviti aici cat de faine au iesit! Cat de moi sunt dar totusi elastice, revenind inapoi dupa apasarea cu mana. Nu mai spun de textura aerata a aluatului care se desface in caiere, fasii, pale. Urmariti video de mai jos si minunati-va de ce painici arabesti faine am stiut face 🙂
In reteta originala era un haos cu privire la unitatile de masura, unele ingrediente fiind date in grame, altele in tsp (teaspoon) sau tbsp (tablespoon), care nu-s deloc lingurile si linguritele noastre de bucatarie. Am reusit sa le convertesc pe toate in grame (sau mililitri) ca sa va fie cat mai usor cand faceti reteta acasa.
Sa nu va speriati de aluatul lipicios si moale! Prin framantare si dospire el va deveni prietenos. Nu puneti mai multa faina decat spune reteta pentru ca veti obtine niste chifle mult mai tari, mai dense. Laptele praf din reteta este unul obisnuit, pe care-l folosim si la ciocolata de casa (baton).
Variantă – din acelasi aluat am făcut niste delicioase painici aromate cu usturoi si verdeturi – vezi aici reteta.
Din același aluat am făcut și breadsticks cu parmezan si usturoi (un fel de mini batoane pufoase cu crustă crocantă) – vezi aici rețeta.
Trebuie sa va spun ca am inceput cu o portie de aluat din 250 g de faina (exact ca in reteta originala) si m-am decis, pe parcurs, sa o dublez. Daca tot imi fac de lucru macar sa iasa o tava mare de painici arabesti pufoase. Am portionat chiflele la 85 g/bucata (aluat crud) si am obtinut 12 bucati. Dacă nu aveți lapte praf înlocuiți cei 240 ml de apă+50 g lapte praf cu 240 ml de lapte călduț+alte 30 g făină.
- 240 ml apa calduta
- 7 g drojdie uscata (1 plic) sau 25 g drojdie proaspata
- 25 g zahar
- 10 g sare
- 50 g lapte praf
- 2 oua micute (a cate 50-55 g)
- 500 g faina alba 000
- 85 g unt moale (nu topit!) cu 82% grasime
- putin ulei pentru uns masa de lucru si palmele
- 1 ou pentru uns painicile
Cum se face reteta de Painici arabesti – chifle foarte pufoase cu lapte?
Cum se face aluatul dospit pentru chifle pufoase?
Am urmat intrutotul indicatiile din reteta originala, inclusiv ordinea in care se pun ingredientele, etapele de framantare, dospire si temperatura de coacere. Mi-am cantarit cu atentie ingredientele (in poza le vedeti pe cele pentru o jumatate de portie, inainte de a ma hotari sa le dublez). Voi sa le cantariti gata dublate, asa cum am indicat in caseta cu ingrediente!
Puteti alege de la inceput sa faceti aluatul cu robotul si sa puneti ingredientele in castronul acestuia. Eu am zis sa incep cu framantatul cu mana.
Am ales un castron incapator in care am pus mai intai apa calda (nu fierbinte!), drojdia uscata si zaharul. Le-am amestecat usor si le-am lasat 2-3 minute. Am continuat cu sarea (cantariti cele 10 g pentru ca in brutarie de pune 2% sare fata de cantitatea de faina!), ouale si laptele praf.
Am amestecat totul cu o spatula. Incercati sa desfaceti cocolasele de lapte praf (daca se formeaza). Apoi am cernut in castron faina si am omogenizat totul bine.
Aluatul este foarte moale, ca o crema. L-am rasturnat pe masa de lucru usor unsa cu ulei si am inceput sa-l framant. De fapt acesta a fost momentul in care am decis sa mai fac inca o portie de aluat si sa le amestec. Din 250 g de faina iese o mana de aluat si e pacat de timpul si energia investite.
Cum si cat timp se framanta aluatul pentru painici arabesti pufoase?
Am pus si untul moale si am framantat aluatul cu mana vreo 5 minute. M-am ajutat mereu de o racleta cu care adunam aluatul lipit de masa. Nu disperati! Prin framantare se va dezvolta reteaua de gluten care confera elasticitate aluatului. NU puneti faina in plus nici in aluat si nici pe masa de lucru!
Dupa aceste 5 minute am mutat aluatul in vasul robotului cu carlig si l-am lasat alte 10 minute la framantat. Alta treaba!
In final am rasturnat aluatul framantat pe masa de lucru unsa cu ulei. Cu palmele unse i-am dat o forma de bila (destul de greu pentru ca e inca moale).
Dospire aluat pentru chifle pufoase
Am ales un castron incapator si l-am uns usor cu ulei (fundul si peretii). Cu palmele unse am mutat bila de aluat in castron. Am acoperit castronul cu folie de plastic si l-am lasat 1 ora si 30 de minute la dospit. In reteta spune ca trebuie sa se dubleze. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientala asa ca, daca aveti o bucatarie mai calda el se scurteaza poate la 1 ora si invers, daca e mai rece, se poate prelungi si la 2 ore si ceva.
Se vede in a doua poza cat de frumos a crescut!
Eee… dupa dospire deja vorbim parca de alt aluat! Nu mai e lipicios deloc, este mai ferm si foarte usor de manevrat. Dospirea parca a facut minuni!
Mai intai am cantarit aluatul ca sa stiu mai tarziu cum sa-l portionez. Al meu a avut 1020 g (depinde de marimea oualor).
L-am rasturnat pe masa unsa cu putin ulei si l-am apasat usor cu palmele pentru a forma un dreptunghi. Aceasta manevra serveste si la degazarea aluatului dospit, adica eliberarea gazelor (CO2) produse de drojdie.
Apoi am impaturat in 3 acest dreptunghi aducand marginile stanga si dreapta peste treimea din mijloc. Am continuat manevra de pliere aducand treimile de jos si sus peste cea din mijloc. Toate aceste manevre brutaresti (stretch and fold – adica intindere si pliere) au rolul de a forma structura aluatului. Chiar daca nu apare in reteta video, nu sariti peste aceasta manevra pentru ca ea imbunatateste considerabil calitatea aluatului!
Am acoperit aluatul cu punga de plastic (direct pe masa) si l-am lasat 5 minute la odihnit. Apoi l-am aplatizat din nou cu palmele sub forma unul dreptunghi si l-am rulat strans (sul). Dar strans sa fie!!
Cum se portioneaza aluatul pentru painici sau chifle?
Am spus mai sus ca am cantarit aluatul (chiar dupa dospire) si ca avea 1020 g. In clipul original se faceau 9 painici mici din jumatate de portie de aluat si ar fi trebuit sa fac 18 bucati a cate 56 g fiecare. Mi s-au parut prea mici asa ca am decis sa impart aluatul in 12 bucati a cate 85 g fiecare. Am lucrat cu cantarul!! Nu va bazati pe portionatul „la ochi” pentru ca nu va vor iesi painici egale!
Fiecare bucatica de aluat am aplatizat-o pe masa unsa cu ulei, folosind palmele. Nu va incurcati cu sucitoare pentru ca nu are rost. I-am dat forma lunguiata (dreptunghiulara) si am rulat-o strans de tot sub forma de cilindru.
A doua dospire a painicilor
Am ales o tava incapatoare (de 40 x 28 cm), asternuta cu hartie de copt. Am asezat sulurile de aluat (cu tivul, lipitura in jos), la distanta unele de altele. Vor creste mult la dospit si copt si au nevoie de spatiu!
Am acoperit tava cu folie de plastic (puteti sa o bagati intr-o punga mare) si am lasat painicile la dospit 1 ora. Asa arata dupa a doua dospire. Au crescut ca niste purcei!
Am pus cuptorul la incins la 175 C cu ventilatie (treapta medie spre mare la cele cu gaz). Chiar inainte de a le baga la copt am uns chiflele cu ou batut cu putina sare. Folositi o pensula moale care sa nu le apese ci doar sa le mangaie.
Coacere painici arabesti foarte pufoase
Daca painea robusta de casa (facuta din apa, faina, sare si maia sau drojdie) se coace la 230-250 C, aceste chifle, care seamana mai mult cu un cozonac, se coc la 175 C. Au lapte, oua si unt si sunt si unse cu ou batut care se arde in cateva minute la temperaturi prea mari.
Asa ca am dat tava cu painici arabesti la cuptorul preincins si le-am copt 20-25 de minute (depinde de cuptor). Ele trebuie sa aiba o culoare frumoasa, sa fie rumene.
Am scos tava cu painici coapte!! Nu va pot povesti cat de bine miroase in bucatarie!! Reactia celor din jur a fost „WOW”! Cat de bine arata!! Iti vine sa le mananci din ochi, nu alta..
Le-am scos cu tot cu hartie din tava si le-am asezat pe un grilaj de bucatarie ca sa se aeriseasca. Vai… cand am inceput sa le desprind unele de altele… numai pale de aluat, caiere, fasii.
Coaja este subtirica si moale iar miezul se topeste in gura.
Faina reteta asta de painici arabesti! I-as multumi doamnei care a filmat-o daca as sti cine e. Am impresia ca a fost preluata de multi si nu se stie cine e autorul.
V-am aratat cum se face o paine simpla de casa (reteta aici) si voi ati reusit sa faceti minuni! Am postat multe dintre pozele trimise de voi la finalul retetei.
Nu mai spun de painea ungureasca coapta in oala (reteta aici) pe care au testat-o zeci de mii de cititori.
Cred ca v-am convins si ca veti testa si voi cat mai curand aceasta reteta simpla de painici arabesti – chifle foarte pufoase cu lapte! Veti fi incantati de ele! Sunt pur si simplu fabuloase!
Aici gasiti mai multe retete de paine, chifle, cornuri
Cititorii nostri au incercat reteta!
Iata si video dupa care m-am inspirat.
Oare daca le-as prepara de la inceput direct in robotul cu carlig , nu ar merge?
Ba da, ar merge. Am si zis in text ca puteti incepe direct cu robotul.
Buna, se poate înlocui laptele praf cu lapte? Dacă da, ar trebui scăzută cantitatea de apa? Care ar fi proporția?
Mulțumesc frumos!
Eu am respectat reteta folosind lapte praf. Scrie deasupra casetei cu ingrediente cum poti adapta reteta fara lapte praf.
Era si nelamurirea mea! O sa incerc direct cu lapte sa vad ce iese! Multumim pentru raspuns
Adică și apă și încă 200 ml lapte????
Scrie deasupra casetei cu ingrediente
[…] aluatului) si de a conferi textura si tinuta painii. Vedeti aici cum se face (pozele sunt de la painicile arabesti super […]
Au iesit minunate chiar daca am micsorat un picut cantitatea de drojdie: am pus cam 15-17g drojdie proaspata si aluatul a crescut bine, mai rapid chiar decit in reteta (banuiesc ca depinde foarte mult si de faina folosita – eu am folosit faina de la Lidl). Apropo de faina – nu stiu daca in postarile mai vechi ati facut vreo „dizertatie” despre faina (tipuri de faina pe care le folositi voi la paine, cozonac, etc), continut in glucide/proteine/cenusa, branduri care se gasesc la supermaketurile/magazinele online obisnuite astfel incat sa avem cu totii acces la ele, experiente bune/proaste cu diferite branduri de faina (eu sunt in Bucuresti, deci faina ungureasca de exemplu nu se prea gaseste)…….Chiar m-ar interesa puctul de vedere al unor pofesionisti, dar si al celor pasionati de bucatareala/patiserie/panificatie. Citind eu blogul Codrutei, m-am molipsit de „microbul” „facerii de paine” dar ulterior, pentru ca acest blog e practic inchis, am inceput sa citesc despre alte experiente si experimente ale celor pasionati de paine/patiserie… Ma rog, scuzati postarea cam lunga, dar realmente odata la citeva zile – daca nu chiar mai des, blogul vostru este „cartea mea de bucate” de capatai….
In toate retetele de paine sau patiserie mentionam tipul fainii folosite. Marca nu e asa de importanta. La paine robusta ai nevoie de faina cu multe proteine (peste 10 g ) – consulta eticheta pungii. Aceste painici cu lapte si unt se fac cu faina 000. Poti lua de la Baneasa, Titan etc.
Oare merge genul asta de aluat sa îl fac umplut cu ceva? Cașcaval sau ceva dulce?
Poti dar cu foarte putina umplutura pentru ca ingreuneaza aluatul O pui la ultima rulare a chiflelor.
Multumesc!!!
Oare se poate congela o parte din aluat pentru a putea fi utilizat peste cateva zile? Multumesc.
Nu am incercat. Mai degraba as recomanda congelarea chiflelor dupa coacere.
am testat eu varianta cu congelare si a functionat. metoda: am urmat toti pasii pana la formarea panicilor, apoi le-am pus pe o tava, acoperit cu folie si bagat la congelator peste noapte. a doua zi am pus painicile inghetate in pungi de congelator. cand le-a venit timpul, am pus painicile in tava tapetata cu hartie de copt si le-am lasat sa se dezghete si sa dospesca, timp de vreo 5 ore. apoi le-am pensulat cu ou si la cuptor cu ele. rezultatul: excelent, ca de fiecare data 😊
[…] Daca sunteti amatori de painici de casa atunci ca recomand si reteta chiflelor arabesti ultra pufoase – o gasiti aici. […]
[…] Daca sunteti amatori de painici de casa va recomand si reteta cu lapte si ou a unor painici arabesti extra pufoase – o gasiti aici. […]
Ma faci sa trec peste mine și sa mai încerc inca o data rețeta . Făina e foarte buna și mai mult de 50 ml maxim de lichid in plus la 1kg de făina nu trebuie. Nu uita ca și laptele praf se comporta ca un produs uscat și nu ca lichid ceea ce trebuie luat in considerare. Undeva e o greșeală , clar! Și mi e ciuda ca nu mi a ieșit . Nu pentru ingrediente ci pentru timpul pierdut pentru ca durează ore!!! Și pentru încrederea care o am in tine mai ales , de când fac in fiecare joi, pâinea ta in oala cu capac. Au trecut cel puțin 30 de joi. Joia pâinii !!! Revin cu ultima încercare . Mulțumesc pentru promptitudinea răspunsurilor !
Poate e ceva legat de laptele praf… m-am tot gandit si eu pentru ca e logic ce spui si tu si nu gasesc explicatia stiintifica. Aluatul e enervant de moale si m-am chinuit si acum sa-l prelucrez. Vei vedea in curand ce-am facut cu el 🙂 Doua feluri de painici aromate tip gustare calda. Mai trebuie sa scriu retetele.
[…] Aceste pâinici aromate pot fi un aperitiv, o gustare caldă servită înainte de felurile principale. Cu ceva vreme în urma am testat, la rându-mi, o rețetă de chifle arăbești extrem de moi și de pufoase. Rețeta circula pe Facebook sub forma de video. Ei bine, am fost cucerită de acele pâinici și le-am făcut de mai multe ori. Puteți citi rețeta aici. […]
[…] batoane pufoase cu usturoi și parmezan din aluatul (deja celebru) de chifle arăbești cu lapte (vezi aici). E o nebunie! Coaja lor e moale și subțire iar miezul e ca un fulg! Vedeți video de mai […]
Buna ziua , as dori sa imi cumpar un mixer, robot de bucatarie , gatesc des, ma pasioneaza patiseria, cofetaria si nu pot sa ma hotarasc ce sa imi iau, as dori totusi ceva mai bunicel, va multumesc.
Eu am Kitchen Aid (gasesti in Selgros) dar iti recomand si Kenwood K-Mix sau Bosch.
Eu am un Kenwood prospero. Isi face destul de bine treaba. Am facut diverse aluaturi (pentru paine, pizza, pandispanuri-bati albusurile spuma foarte usor, blaturi de tort) si creme (chiar si crema de unt -buttercream pentru torturi).
Din punctul meu de vedere, pentru uz casnic e ok.
Singurul dezavantaj ar fi ca bolul nu este foarte mare si la cantitati mai mari (gen 1 kg de faina) se cam chinuie.
Ca si avantaj ar fi faptul ca poti achizitiona un kit de accesorii (blender, tocator) pe care le poti folosi cu aparatul de baza. (Eu aveam deja aparatele astea, deci nu le-am mai luat).
Super arata bine merita sa incerc si eu,multumim pentru asa reteta .
De cand ma gandeam sa caut o reteta pentru astea, nici nu ma gandeam ca o voi gasi atat de usor, si atat de bine explicata.
Noi le cumparam mereu, sunt foarte ieftine aici (Cairo), direct de la brutarie. Vai, cat de bune sunt cand sunt calde, le devoram cu totii. Dar mi-am dorit mult sa incerc sa le fac si eu. Multumesc!
Am incercat reteta si au iesit grozave..🤩
Acum 30” le-am scos din cuptor și sunt wow ! Am înlocuit 20 g unt cu 80 g cașcaval dat pe răzătoarea mică. Au crescut exact ca niște purceluși bine hrăniți 😊 Am fost tare nerăbdătoare sa le simt și gustul. De bune ce sunt, deja am înfulecat 3 buc. Mulțumesc pentru rețeta. Super!!!!!
[…] adaptat rețeta de succes a pâinicilor arăbești cu lapte (vezi aici) prin adăugarea unei cantități ceva mai mari de făină. Am avut nevoie de un aluat mai dens […]