Gogosi pufoase cu branza de vaci reteta simpla

6

Gogosi pufoase cu branza de vaci reteta simpla savori urbane

Gogosi pufoase cu branza de vaci reteta simpla. Gogosi simple si rapide din aluat cu branza proaspata de vaca. Gogosele faine si aromate, facute dupa reteta strabunicii mele. Cum se fac gogosile cu branza?

Mi-am adus aminte recent de aceasta reteta de gogosi pufoase cu branza de vaci, povestind cu tatal meu despre bunatatile gatite de strabunica. Despre pogacelele cu jumari sau branza, despre haiosele foietate, langosii sau placintele bune pe care le facea.

Strabunica mea experta in dospituri. Cum branza de vaci se facea in casa in permanenta, ea facea si niste branzoaice fenomenale (noi le spuneam túróstáska, adica „gentute cu branza”). Si buctele erau specialitatea ei. Facea si langosi simpli sau umpluti dar si gogosi cu sau fara cartofi, pufoase de iti era mai mare dragul sa musti imediat din ele.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Cum spunea ea: fac repede niste gogosi, fac repede niste langosi! Era foarte operativa si organizata in bucatarie. Isi impartea timpul fantastic de bine si iti era mai mare dragul sa stai sa te uiti cat de eficient si frumos lucreaza. Copil fiind, eram fascinata cand facea ceva si o urmaream cu mare admiratie. Strabunica s-a nascut in 1901 dar avea o gandire moderna si isi dorea in permanenta sa foloseasca noutatile aparute. Nu a ezitat sa foloseasca kukta (oala sub presiune) sau mixerul atunci cand ele au devenit accesibile in gospodarii, in anii ’60, fiind aduse din Ungaria vecina.

Evocand toate aceste bunatati, tata mi-a amintit de gogosile cu branza. Rumene, pufoase, vanilate, extrem de gustoase! Erau preferatele lui din copilarie.

Buna idee! Chiar aveam branza de vaci facuta in casa (reteta aici) asa ca nu mi-a fost greu sa ma pun pe treaba. Branza pe care o folosim la aceasta reteta trebuie sa fie bine scursa, mai densa, grasa (nu la galetusa).

Va dau acum reteta ei de gogosi pufoase cu branza de vaci din care rezulta circa 20-25 de bucati cu diametrul de 5-6 cm. Puteti folosi si branza de vaca (proaspata, dulce) din comert, preferabil de la piata. Important este sa fie grasa si bine scursa de zer.

4.6 from 5 reviews
Gogosi pufoase cu branza de vaci reteta simpla
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 20-25 gogosi pufoase
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 g faina 000
  • 250 g branza de vaci
  • 150 ml lapte caldut
  • 100 g zahar pudra
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 15 g drojdie proaspata sau 7-8 g drjdie uscata
  • sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
In plus
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra vanilat
  • optional: smantana frecata cu zahar pudra, vanilie si coaja rasa de lamaie

 

Cum se fac Gogosi pufoase cu branza de vaci reteta simpla?

Cum se face aluatul pentru gogosi cu branza?

Pentru aluat am amestecat laptele caldut cu drojdia si cu zaharul si am lasat totul pana a inceput sa creasca un pic (circa 5 minute).

Intr-un bol am cantarit branza de vaci proaspata. Am adaugat apoi toate celalalte ingrediente (mai putin faina), inclusiv drojdia desfacuta cu zahar si lapte. Am omogenizat bine de tot.

In final am adaugat si faina si am framantat aluatul pana s-a legat. Aluatul va fi moale si lipicios, nu va speriati! Am dat o forma rotunda si am lasat bolul acoperit cu o punga de plastic, la un loc caldut, timp de o ora.

Cum se portioneaza si modeleaza gogosile cu branza?

Dupa o ora am rasturnat aluatul dospit pe masa de lucru infainata.

Cu sucitorul am intins aluatul cu grija, fara sa apas, doar atat cat ma lasa aluatul. Am obtinut o foaie de circa 1 cm grosime. Cu o forma metalica circulara (de 5-6 cm) am decupat gogosile. Puteti folosi si un pahar cu marginile subtiri, trecut prin faina.

Cum se prajesc aceste gogosi pufoase cu branza?

Gogosile cu branza se prajesc in baie de ulei. Stratul de ulei din tigaie trebuie sa fie suficient de gros pentru a permite gogosilor sa pluteasca in el, nu sa stea pe fundul tigaii.

Am incins uleiul la foc mediu, apoi am dat la foc mic si am pus gogosile la prajit in el. Tigaia nu trebuie aglomerata pentru ca aceste gogosi pufoase cu branza vor creste mult la copt! Dupa ce s-au rumenit frumos pe o parte le-am intors cu doua palete si pe partea cealalta. Nu imi place sa lucrez cu furculita pentru a nu gauri aluatul. Prin acele gauri intra uleiul in gogosi.

Gogosile prajite le-am scos pe servetele absorbante, apoi le-am mutat intr-un castron. Se pot manca si simple, cu topping de dulceata, marmelada etc.

Noua ne plac pudrate asa ca le-am tavalit imediat prin zahar pudra vanilat.

gogosele cu branza pudrate cu zahar

Asa cum facea strabunica, am frecat niste smantana cu zahar pudra vanilat si un pic de coaja de lamaie si am mancat gogosile cu acest sos simplu si gustos.

cum se fac gogosi pufoase cu branza de vaci

Aceste gogosi pufoase cu branza isi merita pe deplin numele! Interiorul este exact cum trebuie: cu gaura! Branza de vaci le da o textura si un gust special, gogosile ramanand „proaspete” mai multa vreme. Sunt gustoase calde, imadiat dupa prajire, dar si reci, la temperatura camerei.

reteta gogosi pufoase cu gaura in mijloc

Ia sa luam o imbucatura cu sos vanilat de smantana! Mmmm… nebunie!

servire gogosi cu smantana si zahar

Daca sunteti amatori de gogosi va recomand sa incercati si reteta clasica a gogosilor pufoase (fara branza) – o gasiti aici.

Merita sa incercati si voi aceatsa reteta simpla de gogosi pufoase cu branza de vaci! Sunt pur si simplu grozave 🙂

Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce: gogosi, cornulete, fursecuri, placinte, strudele, baclava, briose, cupcakes etc.

Gogosi turcesti insiropate reteta de Kemal Pasa autentica savori urbane

6 COMENTARII

  1. Draga Diana, am facut reteta ta ieri , sant o nebunie si recomand tuturor sa incerce, sant o nebunie. Toata familia ( cinci ) a fost incantata! Multumim !

  2. Nu stiu ce faina proasta ai folosit tu dar reteta este corecta asa cum am scris-o. Unele fainuri sunt umede, nu au gluten destul si nu absorb lichidele. In plus, nu stiu cat de umeda a fost si branza de vaci pe care ai folosit-o – ea trebuie sa fie compacta, bine scursa.

  3. Buna, am incercat reteta si au iesit delicioase, dementiale, cele mai bune gogosi pe care le-am mancat pana acum. Referitor la comentariu cu faina, specifica ca iese mai moale compozitia si cine a facut papanasi stie sa manevreze si aceasta coca, nu este gresit gramajul de faina sau celelalte ingrediente. Cine nu a lucrat cu aluat asa lipicios atunci un pont, cand se intinde aluatul trebuie faina pe blat, nu apasat mult (asa cum este specificat si in reteta). Pt mine sincer a fost mai usor sa fac bilute si apoi sa le aplatizez.
    Au iesit delicioase, pufoase, gustoase, divine!

  4. Subscriu, si mie mi-a iesit foarte moale aluatul respectand cantitatile din reteta, a trebuit sa suplimentez cu faina din plin (faina de cozonac de la Dobrogea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.