Gogosi berlineze pufoase – reteta germana de Berliner Krapfen sau Berliner Pfannkuchen, sau pur si simplu: Berliner. Sunt niste gogosi mari, pufoase si aromate cu vanilie si coaja de lamaie. Aluatul este mult mai bogat de la gogosile obisnuite. Aluatul pentru gogosi berlineze are mai multe oua, unt.
Aceste gogosi berlineze sunt frecvent umplute cu gem de capsuni, de prune sau de caise. Sunt foarte gustoase si simple, pudrate cu zahar vanilat. Semnul distinctiv al acestor gogosi berlineze este inelul auriu de la circumferinta. Asa trebuie sa arate!
Miezul lor este pufos și aerat. Nu trebuie sa fie dens ca al unei chifle.
Originea lor este din nordul Germaniei unde aluatul dospit dulce s-a prajit in untura, inca din secolul al XVI-lea. Forma lor nu era insa regulata si adesea se coceau si in cuptor. Conform legendei, aceste gogosi berlineze ar fi fost inventate in anul 1756 de catre un cofetar din Berlin, care ar fi trebuit sa se inroleze in armata lui Frederic al II-lea al Prusiei insa s-a dovedit a fi inapt pentru serviciul militar activ. Ca multumire ca a ramas la popota (bucataria militara), a conceput aceste gogosi din aluat dospit, prajite in untura, carora le-a dat forma unor ghiulele de tun. Intrucat nu avea cuptor, le-a prajit in tigaie, pe foc. Gogosile au avut mare succes!
Krapfen stau la baza croafnelor banatene (crofne) – acele gogosi uriase si pufoase pe care trebuie sa le apuci cu doua maini ca sa le mananci 🙂 Reteta lor o gasiti aici.
Raspandirea gogosilor berlineze in celalalte regiuni s-a facut in secolul al XIX-lea, odata cu cresterea industrializarii in Berlin, care a devenit capitala Reichului German (sursa).
Aluatul pentru gogosi berlineze este unul bogat, cu multe galbenusuri, oua, zahar si unt. De aceea este nevoie de o cantitate mai mare de drojdie (40 g la 500 g de faina).
- 100 ml lapte
- 40 g drojdie proaspata sau 11 g drojdie uscata
- 500 g faina
- 2 oua
- 3 galbenusuri
- 60 g zahar
- 60 g unt
- coaja de la o lamaie
- un praf de sare
- miezul de la 1 baton vanilie (sau zahar vanilat)
- 20 ml rom
- ulei pentru prajit
- gem pentru umplut
- 3-4 linguri de zahar pudra vanilat
Mod de preparare gogosi berlineze pufoase
Prepararea acestor gogosi berlineze este extrem de simpla. Se amesteca laptele caldut cu drojdia si cu o lingura de zahar si se lasa 10 minute la un loc cald. Apoi se adauga toate celalalte ingrediente, untul, care va fi la temperatura camerei si faina, treptat, pana ce obtinem un aluat care se desprinde de peretii vasului.
Aluatul se lasa 45 minute la un loc cald, sa dospeasca. Nu va creste mult, pentru ca este foarte bogat, cu unt si multe oua, dar va dospi vizibil.
Decupare gogosi berlineze
Pe blatul de lucru infainat se intinde aluatul in foaie cu grosimea de ca. 1,5 cm si se decupeaza gogosi mari cu o forma de 7-8 cm diametru. Se acopera cu un stergar de panza si se mai lasa la dospit 20 de minute.
Ar trebui aproape sa se dubleze. Dupa ce au dospit se pune uleiul la incins.
Prajire gogosi berlineze pufoase
Gogosile se pun la prajit in ulei incins, la foc mediu/mic pentru a avea suficient timp sa se coaca si in interior. Cand sunt rumene pe o parte se introc cu o paleta. Tot cu ajutorul paletei se scot pe servetele absorbante.
Servire gogosi berlineze pufoase
Gogosile berlineze se pudreza imediat cu zahar, cat sunt calde. Se pot umple si cu gem, cu ajutorul unui sprit special.
Iata cat de faine si pufoase sunt aceste gogosi berlineze!
Au crustă rumena, aurie și miez moale, aerat.
In sectiune se observa textura aerata (punctele negre sunt de la vanilie).
Aici gasiti si reteta de gogosi simple, ca la bunica – reteta testata cu succes de cititorii nostri!
Am demarat recent un proiect culinar de amploare, „The Food Connection – O calatorie gurmanda in jurul lumii”, la care participa 24 de bloguri culinare. In fiecare luna vom gati retetele specifice unei tari sau zone geografice iar colectia completa va fi publicata pe blogul unuia dintre participanti (aici gasiti detalii despre proiect).
Prin tragere la sorti am stabilit ordinea „gazdelor” si a bucatariilor nationale. Va vom dezvalui treptat, in fiecare luna, cine sunt gazdele si retetele carei tari le gazduiesc.
Luna Martie 2015 este dedicata bucatariei germane – COLECTIA DE RETETE GERMANE poate fi gasita la Andie.
Fetelor, ce faceti voi aici este „nebunie” dulce curata, de calitate, care mie imi da insomnii la fel de dulci. Savuroase, minunate si…ispititoare gogosile acestea! Excelenta reteta, iar prezentarea „jos palaria”, ca de obicei! Felicitari!
Iti multumim Vicky draga!
Fara rom nu se poate? As vrea sa dau si la copii. Multumesc.
Hajni, alcoolul din rom se va evapora la prajire. Rolul lui este de a face aluatul mai pufos, mai aerat. Te asigur ca va ramane doar aroma lui in gogosi. Poti linistita sa le dai la copii. Atentie! Nu inlocui romul cu esenta de rom pentur ca nu are niciun rost. Nu te ajuta cu nimic la aluat si e si chimica.
[…] Am facut si gogosi berlineze, foarte bune si ele – reteta aici. […]
Acum le savurez…. Yamiii fff gustoase
Sunt nemaipomenite! Multumesc de rețetă! Incercati.le, nu veti regreta!
Pot sa le coc la cuptor, ca sa fie mai dietetice? Oare ies la fel de pufoase?
Nu ies la fel. Ies niste chifle pufoase, nu gogosi.
[…] unguresti pentru carnaval seamana oarecum cu gogosile berlineze, dar arata un pic altfel. Specificul gogosilor berlineze este „inelul auriu” de la […]
[…] nu tineti postul ortodox puteti incerca si reteta de gogosi berlineze – pline de oua, lapte si […]
Sunt extraordinare, le facem de mai mult de un an si au preluat cu usurinta rolul de gogosile familiei. Noi nu le numin gogosi, ci norisori pufosi.
Va multumim pentru retete exacte, explicate in detaliu, fara trucuri optice si chimice pentru a capta atentia.
Un an nou fericit la toata lumea.
V-am descoperit din întâmplare pe Facebook și pot să spun că sunteți unul din cele mai profesionale bloguri de gătit din România, ( din câte am văzut eu ),felicitări și mulțumesc ptr Rețetele delicioase și unele chiar foarte sănătoase ( nu vorbim de gogoși , desigur 🤦🏻♀️)
Buna ziua,
Fac gogoasa mai mare in diametru si mai subtire, pun in centrul ei o lingurita de nutella si apoi o inchid facand o sfera din ea.Ce ziceti, v a iesi bine? Multumesc anticipat.
NU va iei bine pentru ca aluatul este si asa destul de gras iar nutella iti va curge la copt. Umple gogosile dupa coacere!
Se poate folosi drojdie uscata? Care ar fi cantitatea potrivita? Multumesc frumos!
Da, poti folosi si drojdie uscata. Am completat acum si in reteta cantitatea de drojdie uscata: 11 g.
[…] Berlinerkrapfen (gogosile berlineze) – au inclusiv inelul auriu de la mijloc – vezi aici reteta. Berlinezele au mai multa grasime si mai multe oua in […]
[…] (din lb. maghiara „fank”). Cele mai celebre sunt Berliner Krapfen sau gogoșile berlineze (rețeta aici). Tot nemții, austriecii și olandezii le-au dus și peste ocean în America și au deschis primele […]
Fetelor, in primul rand țin să vă spun că va iubesc pur și simplu!! Nicio rețeta nu a dat gres vreodată! Ceea ce îmi place cel mai mult la voi sunt explicațiile științifice pe care le oferiți (curioșilor cum sunt și eu de altfel- cei ce ne întrebăm mereu de ce? și cum?)😁
Cel mai profi blog de rețete din Romania, DE DEPARTE!
As dori sa îmi spuneți va rog, la această rețetă (și în general la cele de gogoși) ce fel de faina ați folosit/care e cea mai indicata? 000? Sau 650?
Va mulțumesc frumos! Va îmbrățișez cu multa apreciere pentru tot ceea ce faceți! Multa bafta in continuare!❤️