Șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor)

1

Șnițele ungurești zburlite în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor) rețeta savori urbane 1

Șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor). Rețeta de șnițele din cotlet de porc, la cuptor. Cum se fac șnițelele fragede din cotlet dezosat? Rețete cu cotlet feliat de porc. 

Ce spuneți de cât de apetisante sunt aceste șnițele ungurești cu crustă zburlită de cartofi rași? Vă asigur că sunt și grozav de gustoase, de fragede și de suculente! Mantia de cartof ras și crusta de cașcaval topit (sub care este și un strat de smântână frecată cu usturoi) le conferă o savoare deosebită! Unde mai pui că ai și garnitura asigurată de cartofii care le înconjoară!

Această rețetă de șnițele zburlite este preparată cu carne de porc de calitate de la Comtim. Comtim este un brand românesc fondat în 1967, la Timișoara. El produce carne 100% românească, produsă local în fermele companiei, acolo unde animalele crescute sunt hrănite cu cereale produse local, de fermierii din zona de Vest a țării. Operaţiunile sunt în sistem integrat 100% – „Din fermă în furculiță” și beneficiază de trasabilitate pe întreg lanțul de producție. Comtim produce proteină de origine animală sigură, accesibilă, de calitate superioară.

reteta matrai borzaska snitele zburlite ciufulite cu cascaval smantana si cartofi rasi

Rețeta acestor șnițele zburlite sau ciufulite este de origine maghiară, ele numindu-se „Mátrai borzaska” (se pronunță „matroi borzoșco” – cu accent pe primele silabe ale fiecărui cuvânt). Ele sunt foarte populare în Ungaria, fiind preparate atât acasă cât și în multe bistrouri.

Sunt mai multe versiuni ale acestei specialități ungurești, iar eu am ales să mă inspir de aici. Din cantitățile de mai jos rezultă 10 șnițele ungurești zburlite .

Șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 șnițele ungurești
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg cotlet de porc fără os, feliat (Comtim)
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
Crusta de cartofi rași
  • 600 g cartofi
  • 3 ouă
  • 100 g făină
  • sare
Topping
  • 150 g smântână groasă (fermentată)
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • 150 g cașcaval ras
  • pătrunjel verde tocat
În plus
  • 2-3 linguri de făină pentru tăvălit șnițelele
  • cca. 600 ml de ulei pentru prăjit

 

Cum se face rețeta de șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor)?

Ingrediente pentru șnițele zburlite sau ciufulite

Pentru aceste șnițele am ales feliile de cotlet de porc, fără os, de la Comtim. În pachetele de cca. 1 kg sunt cam 10 felii frumoase! Această carne proaspătă și slabă este perfectă pentru această rețetă deoarece crusta șnițelelor zburlite este destul de consistentă. Am pregătit și cartofii cruzi, ouăle (aici apar doar 2, dar am pus 3), făina, usturoiul, smântâna groasă și cașcavalul ras.

cotlet de porc feliat comtim ingrediente snitele unguresti

Fiind arădeancă, cunosc foarte bine, de peste 30 de ani, produsele Comtim (carne proaspătă întregă, feliată sau tocată, carne marinată sau preparate din carne de porc) și le apreciez calitatea constantă cu care ne-au obișnuit!

caserola 1 kg felii cotlet fara os comtim

 

Familia mea a ales mereu carne proaspătă de la Comtim deoarece era și este mereu grozavă! Când mama primea laude pentru o friptură sau pentru șnițele fragede, venea imediat și explicația: e carne de porc de la Comtim! Eu însămi cumpăr constant produsele Comtim pe care le găsesc permanent în Penny, Remarkt, Auchan și în magazinul propriu COMTIM sau ocazional (în campanii speciale) în Carrefour, Profi, Kaufland.

Mod de preparare șnițele din felii de cotlet fără os, în crustă de cartofi rași

Marinarea feliilor de cotlet de porc cu usturoi

Pentru început am zdrobit 2 căței de usturoi și i-am amestecat cu 2-3 linguri de ulei.

marinada usturoi pentru carne

Iată frumusețile de felii de cotlet de porc! Le-am etalat pe un tocător și le-am tamponat, pe ambele fețe, cu șervete absorbante de bucătărie.

Marinarea feliilor de cotlet de porc cu usturoi (1)

Apoi am uns (pe ambele părți) viitoarele șnițele ungurești cu uleiul aromatizat cu usturoi.

Le-am presărat apoi cu sare și cu piper negru (proaspăt măcinat) și le-am clădit într-o cutie de plastic cu capac. Marinarea se poate face la frigider (12 ore) sau la temperatura camerei (2-3 ore). Dacă alegeți varianta de marinare la rece, atunci nu uitați să scoateți cutia cu feliile de cotlet din frigider cu măcar 2 ore înainte de la prăji!

Marinarea feliilor de cotlet de porc cu usturoi (3)

După timpul de marinare am crestat superficial, în 2-3 locuri, bordura albă (fascia) pentru a preveni contractarea șnițelelelor în timpul frigerii. Eu nu o îndepărtez deoarece are și un pic de grăsime, foarte benefică acestui tip de carne slabă.

Cum se prepară compoziția pentru crusta zburlită din cartofi rași?

Am curățat cartofii cruzi, i-am spălat și i-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mari. I-am presărat cu un pic de sare și i-am lăsat cca. 5 minute în castron.

Cum se prepară compoziția pentru crusta zburlită din cartofi rași

Apoi am stors bine cartofii rași și i-am așezat într-o strecurătoare. În dreapta vedeți bolul cu zeama lăsată de ei.

Într-un castron încăpător am pus cartofii rași și storși bine,făina și ouăle întregi. Am început cu 2 ouă. Am sărat totul lejer și am trecut la amestecarea cu lingura.

În funcție de soiul cartofilor și de cât de bine au fost storși, s-ar putea să fie sau nu nevoie de al 3-lea ou. Eu l-am pus deoarece compoziția era prea densă.

După încorporarea lui am obținut o textură perfectă pentru viitoarea crustă zburlită.

Cum se prepară compoziția pentru crusta zburlită din cartofi rași 1 (3)

Cum se tăvălesc șnițelele zburlite prin compoziția de cartofi rași și cum se prăjesc?

Am ales o tigaie largă și adâncă în care am pus la încins uleiul (cca. 600 ml). El trebuie să fie în strat gros de 2 degete.

Mi-am pregătit o farfurie adâncă cu un pic de făină. Când uleiul s-a încins (la cca. 170-180 C) am trecut, pe rând, câte o felie de cotlet prin făină, am scuturat ușor excesul și am așezat-o în castronul cu mixul de cartofi rași.

Aici vedeți mai bine densitatea compoziției.

cum se tavalesc snitelele unguresti prin cartofi rasi (2)

Am tăvălit șnițelele (pe ambele părți) prin compoziție, astfel încât acestea să fie bine acoperite de ea.

Apoi, cu grijă, am pus feliile de cotlet la prăjit, în tigaia cu uleiul bine încins. Am redus focul la mediu și am cronometrat cam 3 minute de prăjire pe fiecare parte. Aceste șnițele ungurești zburlite plutesc în baia de ulei încins, nu stau lipite de fundul tigăii. Nu înțepați șnițelele cu furculița deoarece, prin acele orificii, intră uleiul sub crustă! Eu le-am întors cu o clamă (clește de bucătărie). Ideea este ca șnițelele să aibă crustă aurie, să nu fie insuficient rumenite.

Rând pe rând am prăjit toate feliile de cotlet și le-am scos într-o tavă așternută cu șervete absorbante. Nu le-am clădit unele peste altele ci le-am aranjat „în picioare” pe marginile tăvii. Dacă le punem claie peste grămadă atunci se creează abur și acest înmoaie crusta crocantă de cartofi rași! Ce spuneți de cât de faine sunt aceste șnițele zburlite sau ciufulite?

snitele unguresti zburlite ciufulite matrai borzaska puse la scurs

Gratinarea șnițelelor zburlite cu smântână și cașcaval – la cuptor

Am pus la preîncins cuptorul la funcția grill (rezistența de pe tavanul lui) la 200 C. Dacă nu aveți așa ceva, atunci încingeți-l la 220 C (căldură sus+jos+ventilație) sau maximum posibil la cele pe gaz.

Am zdrobit ultimul cățel de usturoi și l-am amestecat în smântână. Am pus și un pic de sare. Am pregătit și cașcavalul ras.

cascaval ras si smantana cu usturoi pentru matrai borzaska

Am așternut o tavă mare (30×40 cm) cu hârtie de copt și am aliniat în ea șnițelele zburlite. Pe fiecare felie am pus 1-2 lingurițe de smântână cu usturoi și câte o grămăjoară de cașcaval ras.

Iată cât de faine sunt înainte de a intra la gratinat! Să știți că sunt rețete de „Mátrai borzaska” (șnițele zburlite din Matra) care se servesc ca atare, fără a mai fi gratinate!

Gratinarea șnițelelor zburlite cu smântână și cașcaval - la cuptor

Eu am mers pe varianta cu gratinarea acestor șnițele sub grill-ul cuptorului, preț de câteva minute. Atenție, să nu le faceți scrum! Sfatul meu este să verificați din minut în minut stadiul de rumenire și să fiți pe fază! La fel și daca folosiți un cuptor clasic: puneți tava pe șina cea mai de sus și vegheați gradul de rumenire al crustei de cașcaval! Ideea e ca brânza să se topească și să devină ușor aurie. Nu lăsăm prea mult aceste șnițele ungurești la cuptor pentru a nu distruge carnea (cotletul)!

Gata! Am scos tava din cuptor! Ce arome faine mi-au invadat bucătăria!

snitele la cuptor din cotlet cu cascaval cartofi

Servire șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor) – mátrai borzaska

Aceste minunate șnițele din cotlet de porc se servesc fierbinți, presărate cu un pic de pătrunjel verde tocat. Arată fantastic și miros îmbietor!

Servire șnițele ungurești „zburlite”, în crustă de cartofi rași și gratinate cu cașcaval (la cuptor) - mátrai borzaska savori

Cum ziceam mai sus, avem deja cartofi în crustă așa că, cel mai bine ar merge o salată lângă șnițelele zburlite! Am făcut rapid o salată verde asortată (rețeta aici) cu vinegretă simplă.

La masă! Să vedem cum arată minunățiile în interior! Se taie ca untul, atât de fragede sunt feliile de cotlet de la Comtim!

reteta snitele din cotlet cu mantie de cartof ras reteta ungureasca matrai borzaska (1)

Iată și un scurt video (de pe contul meu de Instagram) cu aceste minunate șnițele! Apasă pe imagine pentru a porni redarea video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savori Urbane (@savori_urbane)

Interiorul este suculent și gustos, crusta de cartofi este fabuloasă, iar toppingul de cașcaval topit și smântână încoronează perfect aceste șnițele din cotlet fără os! Nu degeaba aleg mereu carne de porc de la Comtim! Merg la sigur cu ea, de fiecare dată! 

Nu uita! Comtim rămâne, ca un arc peste timp, un brand autentic 100% românesc, o poveste memorabilă a unei tradiții locale românești. Produsele Comtim au fost preparate cu iscusință pentru prima dată în 1967 în Banat, de oameni pasionați, care au pus carnea de porc la loc de cinste. Astăzi, brand-ul Comtim reprezintă măiestrie, autenticitate și pasiune curată, continuând să ofere iubitorilor de carne din toată țara gustul unor tradiții apreciate de generații: micii noștri clasici, cârnații de sărbători, specialitățile din carne de porc, scăricica de porc proaspăt marinată și multe altele. Astfel, ducem mai departe legenda unui brand de carne cu tradiție națională și gust autentic românesc. Poți cumpăra și tu produsele Comtim de la magazinele de mai jos!

retea distributie comtim

comtim carne proaspata de porc felii cotlet fara os

Cu aceste felii de cotlet fără os de la Comtim poți prepara și alte rețete delicioase! Iată niște cotlete în sos cremos de ciuperci + garnitură de cartofi gratinați (rețeta aici).

Cotlet de porc cu sos de ciuperci si smantana reteta savori urbane

Cotlete de porc cu sos fin de brânză albastră + salată cu portocale și nucă – rețeta aici.

Cotlet de porc cu sos de branza albastra reteta savori urbane

Tot cu cotlet am făcut și aceste Felii Vânătorești cu sos delicios de legume și muștar – rețeta aici.

Cotlete de porc la cuptor cu sos de legume - rețeta de friptură cu sos vânătoresc savori urbane

Aici vezi și alte bunătăți preparate de mine cu carne românească de la Comtim! Iată o minunată friptură din spată de porc pe varză murată, în stil ardelenesc – rețeta aici.

cum se face carne cu varza murata la cuptor spata de porc comtim savori urbane frageda

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: