Chiftele simple reteta mamei mele. Chiftelute pufoase, piftele sau piftelute? Eu le zic chiftele si le fac dupa reteta de familie: cu ceapa, usturoi, cimbru si boia (paprika). Sunt convinsa ca fiecare dintre voi are o reteta „patentata” de chiftele, adaptata la gusturile proprii sau ale familiei. Deci nu contest nicio reteta pe care o folositi si nici nu o declar pe a mea ca fiind „the real thing”. Diana, de exemplu, nu pune ceapa si nici cimbru in chiftelele ei ci mult usturoi si chimen. Sunt foarte bune si acelea!
Din ce tip de carne se fac chiftele pufoase? Chiftele simple fac de obicei din carne de porc pe care mi-o macin in casa. Sa fie carne de lucru (pulpa) dar sa aiba si putina grasime! Asa ies chiftelutele fragede, pufoase si suculente. Cateodata cumpar carne gata tocata in amestec porc cu vita sau doar vita – cum e in cazul de fata. Carnea asta am luat-o in ideea ca voi face spaghetti bolognese (reteta aici) insa am fost deturnata de faptul ca mama a dezghetat o punga de spanac si ai mei au cerut un alt comfort food: spanac cu chiftele. Bine, asa va fac!
Din aceeasi compozitie se poate face si o rulada la cuptor umpluta cu legume – reteta aici.
sau o chiftea festiva invelita in fasii subtiri de bacon (impletite) – reteta aici.
Mi-a fost foarte greu sa scriu cantitatile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit in aceasta reteta deoarece compozitia de chiftele o fac „din ochi”. Bine, pot spune ca la 500 g de carne tocata pun un ou crud si in cazul de fata, la 750 g am pus doua. Deci nu merge cu regula de trei simpla. La fel si cu miezul de paine inmuiat in apa – pun o felie de paine sau doua? Sau il inlocuiesc cu 2 linguri de pesmet? Trebuie sa-ti bagi mainile in carne, sa o framanti si sa o simti – daca e apoasa merge bine cu pesmet – ii mai absoarbe din lichid. Daca e densa si seaca e mai bine cu 2 felii de paine inmuiate si stoarse – o mai aereaza, o fac mai pufoasa.
La fel si cu ceapa tocata, usturoiul si condimentele – depinde de cum am chef sa le fac: mai usturoiate, mai iuti (pun paprika iute). In toate cazurile le sarez si le piperez bine de tot. Nimic nu e mai dezagreabil decat o chiftea fada. De unde stiu daca sunt bine condimentate? Le gust! Da, crude. In timp de framant compozitia gust un pic din ea ca sa pot corecta asezonarea.
Iata si un platou cu crispy strips si chiftelute, perfect pentru petreceri. Reteta fasiilor de pui sau curcan pane (crispy strips) aici.
Aici gasiti si chiftelele simple la cuptor.
- 750 g carne tocata (porc, vita sau amestec)
- 1 ceapa medie tocata marunt
- 4-5 catei mari de usturoi sau 6-7 mai mici (zdrobiti)
- sare - dupa gust - dar sa fie sarate!
- 1 lingurita de piper negru proaspat macinat
- 2 lingurite de boia dulce sau iute (paprika)
- 1 lingurita de frunze de cimbru uscat
- 2 oua crude
- 2 felii de paine-franzela (fara coaja), inmuiate in apa si stoarse
- sau 2 linguri de pesmet (daca carnea este apoasa)
- ulei pentru prajit
Ingrediente pentru chiftele simple
Mod de preparare chiftele simple reteta mamei mele
Am transferat carnea tocata din caserola intr-un castron incapator. Am curatat si tocat marunt ceapa. Am spart ouale peste carne si am razuit cateii de usturoi (asta pentru ca presa imi era in masina de spalat vase).
Am adaugat condimentele: sarea, piperul, cimbrul si boiaua. Boiaua le da culoare frumoasa!
Si-am framantat cu mana totul. Am gustat sa vad daca mai au nevoie de sare sau piper. Am corectat asezonarea. Eu folosesc mult piper in tot ceea ce gatesc, mai ales la carnuri. Am simtit la mana ca vita asta nu e prea zemoasa si intuiam ca vor iesi niste ghiulele nu chiftele asa ca am inmuiat rapid doua felii de paine in apa calduta, le-am stors si le-am framantat in compozitie. Alta treaba!
Compozitia de chiftele este gata! De obicei o las 30 de minute la „odihna” ca sa se intrepatrunda aromele.
Modelare chiftele simple
Bun. Avem compozitia, ce facem cu ea? Pai modelam chiftele. Cat de mari? Ce forma sa aiba? Sa fie ovale sau rotunde? Sferice sau aplatizate? Aici intervine obisnuinta fiecarei gospodine. In functie de zona geografica si de felul pentru care se gatesc difera forma si marimea chiftelelor. Americanii le fac sferice – mi se par nepractice pentru ca ai nevoie de o cantitate mare de ulei la prajire (ca sa le cuprinda bine) si sigur nu-mi „spurc” 2 L de ulei din friteuza cu chiftele (pot sa-l arunc dupa asta). Moldovenii le fac mari, ovale si le zic parjoale (acolo mai apar si cartofi cruzi rasi si compozitie si alte legume). Reteta parjoalelor moldovenesti o gasiti aici.
Pentru mese mai festive le fac sferice dar marunte de tot – „gloante”. In mod normal le fac maricele, rotunde si aplatizate – cu diametru de 5-6 cm. Ca sa fie treaba clara va arat cele 3 dimensiuni pe care le aplic la chiftele si „dozatoarele” aferente.
Practic ma folosesc de 3 linguri diferite pentru a doza compozitia de chiftele. Prima, cea mai mare, este lingura de inghetata. Am ras cand am auzit la Masterchef (penultimul sezon) cum denumeau concurentii aceasta lingura: scupa! De la „ice cream scoop”. Cu lingur asta se pot portiona parjoalele moldovenesti – reteta aici.
A doua, ceva mai mica, este lingura de dozat cafeaua (diametru cam de 3 cm) iar cea mai mica, pentru „gloante” sau perisoare (care au alta reteta, cu orez – vezi aici compozitia de la guliile umplute) este chiureta pentru gulii (diametru de cca. 1,5 cm). Apoi dati-va seama cat ma joc cu ea cand am de facut chiftele „festive” tip glont! Noroc ca astea se prajesc instant – le bag in baia de ulei si le scoti cu spumiera peste 1 minut.
In cazul de fata, pentru chiftelele cu spanac, am folosit lingura rosie pentru inghetata. Vita este o carne destul de seaca si am vrut sa fac chiftele mai marisoare care sa aiba la interior o textura cat de cat suculenta.
Din compozitia de mai sus ies cca. 20 de chiftele marisoare, de 5-6 cm. Eu am facut doar 10, jumatate din compozitie lasand-o la rece (in cutie ermetic inchisa) avand in plan si niste paste (mi-a ramas gandul la ele). Am facut paste (linguine) cu sos de rosii si chiftelute (meatballs pasta) – reteta aici.
Dupa ce le-am portionat cu lingura de inghetata si le-am format in palme (fara sa ma ung cu ulei sau apa) am obtinut niste bile pe care le-am apasat usor cu mana ca sa se aplatizeze un pic. Aici pare o alta polemica: se tavalesc prin ceva chiftelele inainte de prajire? Unii zic ca nu, altii ca da: prin faina sau prin pesmet. Mama nu le tavaleste prin nimic. Eu le dau prin pesmet. Ca sa nu fie discutii am tavalit doar o jumatate dintre ele. Imi place crusta crocanta conferita de pesmet insa neajunsul este ca mai cade din el prin ulei si se arde (asta inseamna ca dupa 2-3 transe de prajit trebuie schimbat cu ulei proaspat).
Prajire chiftele simple
Am incins ulei intr-o tigaie mica si mai adanca. Am ales-o ca sa-mi incapa cate 5-6 deodata si sa scap cu 2 ture de prajit. Daca aveti cantitati mai mari de chiftele este recomandat sa folositi tigai incapatoare. Am prajit chiftelele la foc mediu spre iute cate 3-4 minute pe fiecare parte. Daca focul e prea iute ele se vor arde la exterior si vor ramane crude la mijloc. Daca focul e prea mic – devin seci si scad peste masura.
Gata chiftelele! Bineinteles ca le-am scos intr-un castron asternut cu servete de hartie care sa absoarba uleiul in exces.
Prajire chiftelute in friteuza
Daca aveti friteuza este foarte simplu sa prajiti aceste chiftele. Nivelul uleiului sa fie intre limitele Min si Max iar temperatura setata la 180 C. Eu am facut niste chiftelute tavalite prin pesmet si le-am prajit in friteuza. Mi-au intrat cate 30 de bucati intr-o transa.
Avantajul este ca se prajesc uniform, nu se turtesc si nu trebuie intoarse. In plus, cosuletul ne ajuta si la o scurgere mai buna a uleiului de pe ele.
Servire chiftele simple reteta mamei mele
Si cum spuneam la inceput, avand o punga de spanac dezghetata am insotit aceste chiftele simple cu spanac cu sos alb si usturoi (reteta aici). I-am facut cam mult sos alb la spanacul asta – de obicei e verde mai inchis :)))
De obicei fac cantitati mai mari de chiftele simple pentru ca ne plac si reci. Daca tot imi „prajesc” bucataria macar sa fie cu folos.
Bineinteles ca se pot transforma si in chiftele marinate (cu sos de rosii) – reteta aici.
Daca va plac chiftelele din carne de pui va recomand retetele de aici si aici (prajite sau la cuptor).
Sa incercati si voi aceasta reteta de chiftele simple si pufoase! Sunt curioasa daca va plac.
foarte delicioase!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dar marar nu se pune in ele?
noi nu punem dar poti sa pui tu
Iti multumim Flory pentru apreciere! Chiar sunt foarte bune.
[…] infasate :). Intr-un final am ales „Bulete infasate” – pentru ca nu sunt chiar chiftele. Compozitia de carne prezentata aici este una mai degraba de carnati. Dar se pot face si cu un […]
[…] copii in aceasta combinatie, mai ales cand descopera si stratul cremos de branza de la mijloc. Din compozitia mea de chiftele nu lipsesc ceapa, usturoiul si […]
[…] dar si rece, sleita. Si ca fel solitar, vegetarian sau de post dar si insotita de carnati, de chiftele sau de bucati de carne prajita. Am facut un fel de cassoulet cu piept de porc, pulpe si aripi de […]
[…] in sos de branza (quattro formaggi). Imi era pofta de chiftele cu ceva sos. Nu de rosii. Un sos de cascaval, cu gorgonzola…si uite asa am constatat ca nu se […]
[…] la cuptor, umplute cu mozzarella. Reteta aceasta este una banala. Niste chiftele. Ce-am schimbat? Modul de gatire: in loc de prajirea in ulei am ales coptul in forme de briose. […]
[…] populara in zona noastra. De cand ma stiu se face in casa rizibizi pe post de garnitura langa chiftele sau snitele, dovlecei pane sau tocanite cu sos. Este foarte bun si gol, racorit la temperatura […]
[…] si indigesta. Pornita cu rantas si incoronata cu ceapa prajita cu boia. Asortata cu chiftele sau carnati fierti sau prajiti. Bomba! Buna, nu zic…dar nu foarte sanatoasa. Am incercat sa o […]
[…] cum spuneam, am pastrat compozitie de chiftele special pentru acest fel. Reteta de chiftele o puteti gasi aici si o puteti adapta dupa bunul […]
[…] de spanac cu usturoi si lapte (sos alb). Cu ochiuri, cu friganele la cuptor sau cu chiftele. Piure de spanac pe gustul meu. Reteta din Ardeal, ca in copilarie. Numai facut ASA imi place. […]
[…] timp se fac snitelele (sau chiftele daca doriti – merg si ele foarte bine). Carnea bine zvantata se sareaza si pipereaza apoi se […]
[…] ii mancam cu smantana si presarati cu patrunjel verde. Carnea este condimentata exact ca la reteta de chiftele: cu sare, piper si cimbru. Nu pun ou in umplutura de ardei pentru ca o […]
[…] Am spalat tigaia in care am prajit vinetele si am asezat-o din nou la incins. Deoarece am folosit carne tocata de porc nu a fost nevoie sa mai pun ulei la calirea acesteia. Daca folositi o carne mai slaba are trebui adaugata macar o lingura de ulei. Am calit carnea tocata la foc iute, amestecand-o mereu si spargand cu spatula cocoloasele formate. Cand a devenit rumena (i s-a evaporat apa din jur) am adaugat ceapa tocata mare si am asezonat totul cu sare, piper negru macinat si putin cimbru uscat. Noua ne place cimbrul si-l folosim si la chiftele simple (vezi reteta aici). […]
[…] de chiftelele obisnuite, am adaugat niste ciuperci champignon care le imbunatatesc […]
[…] de carne tocata din acesta rulada este exact cea pe care o fac pentru chiftelele simple: carne tocata de porc sau in amestec cu vita, usturoi, ceapa, oua crude, sare, piper, boia dulce, […]
[…] Pesmetul se poate folosi si pentru afanarea carnii tocate de chiftele (in locul feliilor de paine inmuiata) sau pentru tavalirea acestora inainte de prajire ( in locul fainii). Iata reteta de chiftele. […]
[…] acelasi sos de rosii se prepara si chiftele marinate – reteta chiftelelor o gasiti aici. Dupa prajire se cufunda in acest […]
❤???
Delicioase!
[…] Noi in casa facem chiftele simple, chiftelute ardelenesti, mult mai mici si condimentate diferit – reteta aici. […]
[…] de spanac cu sos alb si usturoi (reteta aici) pe care o alatur unor ochiuri, friganele sau chiftele. Imi place si spanacul crud, mai ales cel tanar (baby spanac), in salate […]
Eu astept raspunssul la checul meu care nu a iesit.Am scris4 e mail….???
Silvy draga, ti-am dat raspunsul despre chec acolo unde ai pus intrebarile… la reteta salatei de icre. http://savoriurbane.com/salata-de-icre-reteta-economica-cu-paine/
Ar trebui sa intrebi chiar la reteta checului respectiv.
[…] Puteti face compozitia de chiftele dupa reteta clasica – o gasiti aici. […]
[…] adaptate varstei lor. In decursul anilor am trecut prin fazele cu sandvisuri colorate, snitele, chiftelute, pizza, finger food (aperitive asortate), meniu italian cu paste, meniu asiatic, meniu mexican cu […]
[…] obisnuiti cand facem chiftele: usturoi, cimbru, chimen, paprika (boia), dar merita sa le incercam. Aici gasiti reteta clasica de chiftele pe care am invatat-o de la […]
[…] gasiti si reteta Oanei de chiftele, asa cum se prepara in familia ei, cu usturoi, ceapa si cimbru uscat. Veti vedea cum se […]
Toate rețetele gen chifteluțe le-am făcut
Ar trebui Sava trimit poze
Numapricep cu telefoanele
Tot ce am încercat a ieșit buunbunutz
Deci…carne tocata ok 🙂 dar in uk carnea tocata nu are grasime, dar deloc !! E ok?? Respect reteta si or fi bune?? Nu de alta dar am tot incercat sa fac chiftele si nu au iesit bune niciodata!!
Cauta carne de porc si cere sa-ti fie macinata la raionul de macelerie.
Multu de raspuns Oana , aia e deja prea complicat! Trebuie mers la macelar unde nu este parcare :)))) dar daca ajung atunci ce anume ar trebui sa cumpar? Ce parte de porc sa cer?
Nu gasesti minced meat in supermarket? Sa fie si cu pork, nu doar beef.
Gasesc 🙂 dar nu are pic de grasime!! Mama a pus clisa in amestec cand a incercat sa faca , dar ma duc si la macelar sa imi macine, doar sa stiu ce parte din porc sa cumpar
Pulpa mai grasa (carne de lucru), spata, chiar si ceafa de porc
Ok 🙂 Multumesc tare frumos! Sper sa iasa ceva :)))
Pana acum nu i-am dat niciodata prin pesmet. Dar nu voi mai face fara.
Gustul copilariei
[…] Mie una imi plac tare mult si dovleceii dar si chiftelele, mai ales cele de porc, asa cum le face mama. […]
[…] Mai ales cand se raceste un pic. Nu te mai saturi de ea! Noi mancam ghiveciul sarbesc alaturi de chiftele sau de carnuri la […]
[…] chiftele simple – reteta mamei mele – reteta aici […]
Cele mai bune chifteluțe pufoase
Cele mai bune chifteluțe pufoase
Delicioase
Chiftelele fara verdeata, sunt ca nunta fara lautari!
Si ce te opreste sa le pui si verdeata? Mie imi plac cu paprika si cimbru uscat.
[…] CHIFTELE SIMPLE RETETA MAMEI MELE […]
[…] si unt, canapeuri cu pasta de ton, paine crocanta cu fructe de mare (scoici afumate, caracatita), chiftelute, snitele pane de curcan, mezeluri asortate (chorizo, salam de Sibiu) platou cu branzeturi, nuci si […]
[…] Iata si un platou cu crispy strips si chiftelute, perfect pentru petreceri. Reteta chiftelutelor aici. […]
[…] si un platou cu crispy strips din curcan sau pui si chiftelute, perfect pentru […]
[…] ca puteti face si chiftele dupa reteta clasica pe care o gasiti aici sau sa le prajiti pe cele de fata in baie de ulei in tigaie. Am ales sa le coc la cuptor ca sa scap […]
[…] 2 ori inainte de a ma apuca de treaba. Reteta chiftelelor simple (asa cum am invatat-o de la mama) o gasiti aici. Plus un tutorial de portionare si modelare ale acestora (sfere, parjoale […]
E imposibil de citit ceva pe mobil de reclame. 😕😕
Pai treci peste ele… deruleaza. Nu sunt reclame invazive care sa pluteasca peste content sau cu continut video care sa porneasca singur. In modul acesta putem oferi GRATUIT continutul blogului. Stiti cum e si la TV: la cele publice se dau filme intrerupte la 20 de minute de reclame iar la HBO sau altele se dau intregi dar… pe baza unui abonament lunar. Doriti sa va abonati pentru a vedea retetele neintrerupte de reclame?
În sfârșit am mâncat chiftele care nu s-au îmbibat cu ulei
[…] Pont: pentru curatarea masinii de tocat inchei cu trecerea prin ea a 2 felii de paine inmuiata si stoarsa. Ea va face drobul mai pufos – ca la chiftele. […]
[…] si de chiftelele traditionale pe care le fac din carne de porc sau amestec de porc sau vita – reteta aici. Cateodata fac si chiftele de pui – reteta […]
[…] Grasime este cea care face micii pufosi si fragezi. Cei facuti din carne slaba ies seci si tari – exact ca la chiftele. […]
[…] Vedeti aici reteta clasica de chiftele prajite in tigaie. Asa le face mama si ies tare bune! Totul tine de temperatura uleiului din tigaie iar daca aceasta este optima (180 C) chiftelele NU se vo imbiba cu ulei deoarece in primele secunde se si creeaza crusta exterioara (bariera). […]
[…] Eu pun ceapă, usturoi, cimbru uscat, sare, piper și puțină boia dulce (pentru culoare). Aici vedeți exact cum fac chiftelele, după rețeta mamei […]
[…] sa-mi amintesc toate felurile care acompaniau spanacul copilariei. Ochiuri. Chiftele. […]
Reteta această e chiar că la mama. Ea nu mai e si mie nu îmi ieșeau. Am încercat reteta voastră și m-am simțit din nou în copilărie
[…] Am facut aceste parjoale de pui cu branza ca alternativa la cele clasice, din carne de porc. De obicei fac chiftele pufoase din carne de porc. Rar le fac din amestec porc-vita dar parca, totusi, chiftelele nr.1 sunt cele din carne de porc, din carnea pe care o toc eu acasa. Reteta de mea de familie o gasiti aici iar pe a Oanei aici. […]
Da, acestea sunt adevaratele chiftele pe care le facea bunica mea. Aratau exact asa. Gustul era exact asa. Regasesc gustul copilariei mele in multe din retetele voastre. Cu stima si salutari calduroase de la Turda, Ovidia Muresan.
Ati explicat reteta de crema de zahar ars pas cu pas si MINUNEEE!!! mi-a iesit. In sfarsit!. Cred ca e reteta pe care am incercat-o fara succes de cele mai multe ori. Multumesc multumes multumesc…in numele intregii familii!
Chiftelele f bune,desi eu rumenesc usor ceapa ca sa nu se simta mult in chiftele,ci doar gustul.
Eu am insa o problema cu papanasii…care nu mi ies si pace,nu stiu dece???vreau ceva sfaturi ptr.asta ceva mai detaliate!merci.
Nu stiu despre care papanasi e vorba. Uite aici retetele noastre https://savoriurbane.com/tag/papanasi
[…] a fost foarte incantata ca a scapat de prajitul chiftelutelor (pe care le facea tip „glont” – adica minuscule – de 2-3 cm diametru). Am […]
Cele mai pufoase chiftele pe care le-am facut! Va multumesc fetelor pentru reteta!
Cea mai buna reteta de chiftele pe care am incercat-o! Nu dai gres cu ea.
[…] enzimele care „încleiază” carnea). La fel de bine trebuie frământate și compozițiile de chiftele, cârnați sau mici. Puteți folosi și robotul de bucătărie echipat cu cârligul pentru aluat. […]
[…] familia Oanei chiftelele se fac cu ceapă, usturoi și cimbru – vezi rețeta de chiftele simple. La noi în casă nu se pune ceapă sau cimbru ci chimen și folosim doar carne de porc – […]
[…] piure de spanac merge bine cu ouă ochiuri, chiftele sau cu „pită cu ou” (bundaskenyer) adică frigănele lângă el (rețeta […]
Buna ziua…as dori sa prepar compozitia de chiftelute astazi,dar,sa le prajesc maine….ar avea ceva???? Multumesc mult….😊
Nu are nimic daca o bagi la frigider.
[…] ea…. care e „toxic”, evident. Dar sangeretele nu e toxic? Cu carnea tocata pentru chiftele sau mici cum procedati? O opariti si pe […]
[…] Ai mei sunt mari amatori de spanac și cel mai adesea îl prepar sub forma de piure cu sos alb și usturoi (rețeta aici) sau varianta mai light (rețeta aici) însoțit de ouă ochiuri, frigănele (vezi aici) sau chiftele (vezi aici). […]
O să încerc reteta dumneavoastra. O reteta de chiftele turcești îmi spuneți și mie. Multumesc. Cu stimă și respect Al dvs Ion
[…] Lângă ei merg bine ochiuri, frigănele – vezi aici rețeta, cărnuri fripte la tigaie sau grătar sau chiftele – vezi aici rețeta. […]
Cam cate minute se lasa chiftele in friteuza la 180 de grade ?
[…] De obicei cumpăr carne bucăți și o toc eu acasă. Am amestecat carnea tocată cu sare, piper, boia, cimbru uscat, ou crud, pâine înmuiată și stoarsă, ceapă tocată și usturoi zdrobit. Exact cum am descris la rețeta de chiftele simple – vezi aici. […]
[…] Pentru început am făcut chifteluțele (pârjoluțele). Eu am ales să folosesc carne de porc pe care am amestecat-o cu sare, piper, cimbru uscat, usturoi, ceapă, puțină boia dulce, ou crud și miez de pâine înmuiat și stors – vezi aici rețeta de chiftele a mamei mele. […]
[…] (cam la 2 cm de sus) și am scobit parțial miezul din corpul pâinicilor. Acesta se poate folosi la chiftele sau se lasă la uscat și se transformă în pesmet de casă. Nu am scobit foarte mult miez pentru […]