Cum se face pesmetul de casa

36

Cum se face pesmetul de casa Savori urbaneCum se face pesmetul de casa? Cum reciclam painea veche, uscata? La ce folosim pesmetul? Ce inseamna pané? Cum obtinem crusta rumena si crocanta a alimentelor gatite pane? Ce este panko?  Iata cateva intrebari la care vom gasi raspunsul aici.

Nu m-am gandit ca voi apuca sa postez aceasta reteta de pesmet pe blog. Mi se parea o chestie evidenta si simpla. Cum se face pesmetul de casa???

Ce este pesmetul?

Credeam ca toata lumea stie cum se face pesmetul de casa. Pana nu m-am lovit de o intrebare pusa de o doamna plecata in Marea Britanie si care incerca cu disperare sa gaseasca pesmet. Ca nu gaseste pesmet si ca cei din tara ii trimit pesmet la pachet!

De aici am tras doua concluzii: ca nici doamna din Marea Britanie si nici cei de acasa (care ii trimit pachet) nu stiu sa faca pesmet, altfel cu siguranta i-ar fi explicat. Revin peste cateva zile la acea postare si observ ca in multitudinea de comentarii lasate chiar nimeni nu a indrumat-o cum sa procedeze. I-au dat sfaturi sa incerce la magazinele romanesti, rusesti, turcesti, dar sa faca acasa nu i-a zis nimeni. Eu am fost singura care i-am spus ca poate face pesmet acasa macinand painea veche, uscata. A fost foarte surprinsa. Pesmetul se face din paine? Probabil credea ca e ceva mix de cereale maruntite la moara… nu stiu.

Probabil ca doamnele erau cu mult mai tinere decat mine si nu a apucat sa faca pesmet acasa. Da – cand eram copil faceam pesmet in casa. In magazine nu se gasea. Bunica recupera fiecare bucatica de paine ramasa si o pregatea pentru pesmet. Nu se arunca nimic.

Ce este panko?

Panko este un pesmet de origine japoneza, foarte alb si cu granulatie mare. Din pacate el NU se poate prepara acasa deoarece painea din care se face este una speciala, foarte alba, fara coaja, coapta cu ajutorul tensiunii electrice (se infig electrozi in ea). Panko se poate cumpara din comert. Cu panko am facut creier pane – reteta aici. Se poate folosi si la alte tipuri de carne sau legume pane.

Cum se face pesmetul de casa?

Nu ne trebuie nimic altceva decat paine. Painea poate fi de orice fel, pot fi cornuri sau franzele, paine de casa sau chifle. Noi faceam cu coaja cu tot, pe vremea aceea nu prea faceai mofturi, dar daca doriti un pesmet foarte fin se poate decupa coaja si se lasa doar miezul (eu sincer nu prea ii vad sensul).

Toate capetele, cojile si colturile de paine ramase de la masa sau care se invecheau erau adunate pentru pesmet. Painea se taie cubulete mici si se lasa la uscat. Se poate usca in bucatarie sau in camara. Strabunica usca painea intr-o tava asezata pe credent (adica bufetul de bucatarie), pe langa soba. Intotdeauna acoperita cu un tifon (ca sa nu se aseze mustele pe paine). Se usca rapid.

Bunica tinea tot timpul o tava cu resturi de paine in cuptor. Cand se umplea tava si se usca painea, ne apucam de macinat.

Cu strabunica faceam pesmet in mojarul de alama. Puneam cateva bucatele de paine in mojar si bateam pana se facea pesmet. Avea o sita cu gauri mari prin care cernea pesmetul. Bucatile care nu treceau prin sita se mai pisau o data in mojar. Apoi din nou prin sita. Si tot asa se facea pesmetul.

La bunica macinam pesmet cu masina de tocat carne echipata cu sita cu cele mai mici gaurele. Cerneam pesmetul si macinam din nou bucatelele mari. S-apoi nu trebuie ca pesmetul sa fie fin ca o faina! Snitelele crocante au pesmet cu granulatie diferita.

Metoda moderna si rapida – pesmet macinat in blender (sau procesor)

cum-se-face-pesmetul-de-casa-2

Acum eu bag painea in blender. Din doua miscari obtinem un pesmet foarte foarte fin. Tac-pac in 10 secunde e gata totul.

La pesmet se mai pot adauga diferite condimente (chimen macinat, boia dulce, iute sau afumata, usturoi granulat, cimbru, oregano busuioc, rozmarin, coaja rasa de lamaie etc), fulgi de porumb, parmezan – dar doar in momentul utilizarii. Asa am procedat la reteta de aripioare crocante gen KFC sau la nuggets de pui (chicken nuggets).

Crispy-chicken-wings (6)Cum se pastreaza pesmetul?

Pesmetul facut in casa se pastreaza, ca si cel cumparat, in pungi de hartie. Se tine in camara sau intr-un dulap de bucatarie.

cum-se-face-pesmetul-de-casa-9

La ce se foloseste pesmetul de casa?

Pesmetul se foloseste in principal la pané-uri dar utilitatile acestuia sunt mult mai raspandite.

Cum facem un preparat pane? Ce inseamna de fapt pane?

PANÉ adj. invar. (Despre carne, cașcaval etc.) Prăjit în grăsime, după ce a fost dat prin făină, ou și pesmet. – Din fr. pané. (Sursa: DEX ’98 (1998) )

Iata si reteta noastra de cascaval pane cu crusta rumena si crocanta si miez moale, topit – care NU curge in tigaie!

Cascaval pane (10)Aceasta inseamna ca alimentele se tavalesc succesiv prin FAINA – OU – PESMET. Da, pané fara pesmet nu exista. Daca nu folosim pesmet, nu e pané. E carne data prin ou sau prajita dar nu e pane. Pana si denumirea „pané” vine de la panem (lb. latina) sau pane (lb. italiana), adica paine. Pesmetul ajuta la formarea unei cruste crocante (ca o carapace) care protejeaza carnea din interior si o ajuta sa se gateasca corect. In plus, crusta rumena constituie o bariera intre carne si uleiul in care se prajeste aceasta. De aceea, snitelele pane nu sunt imbibate cu ulei ca cele care se tavalesc doar prin ou si faina!

Ce alimente pot fi preparate pane?

Aici posibilitatile sunt interminabile si doar fantezia noastra le poate limita. Cele mai cunoscute sunt snitele pane. Iata un snitel de vitel (cunoscut ca si snitel vienez) alaturi de spaghetti si sos de rosii – Piccata milanese – reteta aici.

Snitel de vitel cu sos de rosii si paste piccata milanese (9)Sau un snitel rumen din carne de porc – reteta aici.

ardei umpluti cu orez si snitel (1)Snitelele se pot umple cu cascaval, sunca, ciuperci (de ex. Cordon Bleu) – reteta aici.

Snitel umplut cu sunca Savori Urbane (2)Si carnea de pui este grozava daca este gatita pane! Iata niste pulpe de pui fragede invelite in crusta aurie de pesmet cu parmezan.

Pulpe-de-pui-pane-in-crusta-de-parmezanSau cunoscuta reteta „Pui a la Kiev” – piept de pui umplut cu unt si verdeturi si apoi tavalit prin faina – ou – pesmet si prajit incet.

Pui a la Kiev (1)Cea mai celebra reteta de pui pane este Backhendl – de la casa vieneza Sacher. In toata Austria se gaseste aceste jumatati de pui pane (da, jumatati!) si va asigur ca sunt gatite pana la os!). Priviti cat de fain arata! Reteta aici.

Backhendl SacherSi creierul pane este o delicatesa!

Creier pane panko (10)Lasam carnea la o parte si ne putem indrepta acum spre legume gatite pane. Dovleceii pane cred ca sunt cei mai indragiti!

Dovlecei pane reteta simpla Savori Urbane (1)Merita sa incercati si reteta de rondele de vinete pane – insotite de un sos racoritor si usturoiat!

Vinete pane in crusta crocanta si rumena Savori UrbaneDe cartofi pane ati auzit? Sa stiti ca sunt foarte, foarte gustosi!

Cartofi pane (1)Ce spuneti de o ceapa pane? Mare, rumena, inflorita 🙂

Floare-de-ceapa (17)La ce alte preparate mai putem folosi pesmetul?

Pesmetul poate fi rumenit in unt si presarat peste galuste/gomboti cu prune, papanasi fierti,  la taitei cu pesmet.

Galuste cu prune gomboti cu prune Savori Urbane (4)Pesmetul se poate folosi si pentru afanarea carnii tocate de chiftele (in locul feliilor de paine inmuiata) sau pentru tavalirea acestora inainte de prajire ( in locul fainii). Iata reteta de chiftele.

chiftele-simple-reteta-mamei-mele-savori-urbaneSau chiftelute din dovlecei cu branza – extra gustoase!

Chiftele de dovlecei cu branza Savori Urbane chiftelute (11)Ce spuneti de niste crochete de cascaval?

Crochete de cascaval si mozarella Savori Urbane (1)Dar de niste bulete de cartofi cu cascaval?

Bulete de cascaval cu cartofi Savori Urbane (2)Pesmetul se foloseste si la tapetatul fomelor pentru sufleuri sau pentru alte retete cu legume gratinate (de ex. fasole pastai cu smantana si pesmet).

Fasole pastai la cuptor cu smantana si pesmetIata cate intrebuintari are pesmetul, un produs atat de banal, despre care am si uitat cum se face acasa. Daca totusi doriti sa-l cumparati din comert este bine sa citit eticheta ca sa nu aiba si „altele” in compozitie (de ex. agenti de crestere, arome sintetice, sare). Si eu cumpar pesmet cateodata dar ma asigur ca nu contine altceva decat paine.

Dar, daca mi se aduna acasa paine uscata, mai si fac pesmet ca pe vremuri. Poate din nostalgie, poate din economie, poate pentru ca vreau sa stiu ce mananc… sau poate pentru cate un pic din toate.

Cum se face pesmetul de casa 10

Ati vazut cum se face pesmetul de casa si cred ca veti incerca si voi sa reciclati painea veche.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete la care puteti intrebuinta pesmet

Conopida umpluta cu cascaval si sunca Savori Urbane (1)

 

36 COMENTARII

  1. Multumesc pentru reteta! Deoarece si eu sunt una dintre cei care nu stiau de pesmet-ul facut acasa si ma intreb: care este termenul de valabilitate:)? cat timp pot pastra un pesmet facut in casa?

    • Bianca, pesmetul se poate pastra luni de zile in punga de hartie sau saculet de panza. Il mirosi si daca are aroma placuta (nu de mucegai sau de ranced) si daca nu au intrat moliile in el… il poti folosi linistita.

  2. Yuppy!!! Ma amuzat mult postarea, locuind si eu un UK. Se gaseste pesmet dar in cantitati mici pentru ca bucataria englezeasca nu il prea foloseste.
    Desi stiam cum se face/ce este nu stiam exact metoda asa ca azi o sa o incerc! Am niste paine cu maia care incepe sa se usuce si ce bine venita ii reteta de pesmet!!!! Multumesc!

  3. Sunteti o adevarata enciclopedie!Desigur,in spate multa munca.V-am descoperit cu painea de casa,de atunci fac mai mereu aceasta paine si variantele ei,pana la drob si multe alte preparate.Mereu va recomand la prietenele mele si pentru mine sunteti”prietenele mele din Arad”asa va percep eu,sper sa nu indraznesc prea mult.Sunteti salvarea mea ori de cate ori nu stiu ce sa pregatesc ,mai ales pentru un eveniment in familie.Va multumesc pentru tot si va apreciez muncasi meticulozitatea cu care descrieti toate retetele.Va multumesc si va imbratisez cu toata caldura

  4. […] Multă lume denumește incorect „pane” orice chestie tăvălită prin făină și ou, fără pesmet. Da, se pot face dovlecei sau cărnuri și așa însă nu se mai pot numi pane deoarece lipsește pesmetul. Acesta are un rol foarte bine stabilit deoarece crusta formată de el funcționează ca o barieră împotriva pătrunderii uleiului în interiorul preparatului! Ceea ce nu se întâmplă în cazul în care dăm feliile doar prin făină și ou. Pesmetul se poate prepara și acasă dacă urmați această rețetă. […]

  5. Super articol! Ma bucur ca am văzut rețete interesante. Însă putea sa nu apară prima parte din articol cu cine nu știe sa facă pesmet și etc.. putea fi strict despre cum se face pesmetul de casa.

  6. Nici astronaut să fii că nu mă poți impresiona așa cum o fac Oana și Diana. Eu toată ziua, bună ziua îs pe site-ul vostru. Locuiesc în Orientul Mijlociu, deci vă dați seama că nu prea găsesc ingrediente pentru poftele mele ardelenești. Am fost gravidă de două ori și încet, încet am învățat să-mi fac de toate, de la zero. Doar mălai și griș mai aduc din țară. Da, aștept trei zile până să fac papanași, dar și când mă pun la masă și iau primul dumicat… zici că am aterizat pe Pluto. Am
    senzația pe care trebe s-o fi avut omul care a descoperit că laptele nu se strică, ci se face brânză. Sunt fascinată de gătit. Uneori intru pe blogul vostru strict pentru literatură.
    Sunteți enciclopedii culinare, mă rog să vă dea Doamne sănătate, voi m-ați făcut om.

    Oare pot să depozitez pesmetul direct în borcan sau să pun punga de hârtie într-un borcan etanș, să nu intre gândăcei? Și încă ceva. Aici pâinea nu prea are miez. E mai mult coaja de ea, e flat bread. Merge și asta?

    Mulțumiri alese, Doamnelor.
    Diana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.